Lifefactoryn nokkamukiksi muuntautuva tuttipullo

24.2.13

Kun mä joku uneton raskausaikainen yö löysin nettikaupasta lasisen tuttipullon, olin riemuissani. Jos imetys ei lähtisi pelittämään ja joutuisimme antaa lapselle ruuan pullosta, ei lasisen pullon kanssa tarvitsisi uhrata hormonihuuruisia paniikkiajatuksia bisfenoli-A:lle tai ftalaatteille. Tilaus lähti vetämään heti.

Vasta myöhemmin tajusin ostaneeni yhden osan mutsipiirien trendivälineistöstä, Lifefactoryn tuttipullon*. Mutta ei se melu tyhjästä synny, eikä ole ihme, että pullosta on tullut hitti. Sen verran kätevä, monipuolinen, pitkäikäinen, turvallinen ja vielä nättikin se on.
Meillä tuttipullorumba jäi onneksi lyhyeksi, kun ennenaikaisena syntynyt vauva voimistuessaan jaksoi ruveta aterioimaan maitonsa suoraan rinnalta. Niinpä tuttipullona Lifefactory oli ensimmäisen kuukauden jälkeen vain harvoin. Jos tuttipullolle olisi ollut enemmän tarvetta, pulloon olisi ollut saatavilla neljä erikokoista tuttiosaa.

Vaihtamalla tuttiosan nokkamukiosaan*, tuttipullo muuntautuu nokkamukiksi. Lifefactoryn pullot ovatkin ainoat Minimellä kotikäytössä olevat nokkamukit. Neljällä pullolla on pärjännyt hyvin; vaikka yksi kulkee aina mukana hoitorepussa ja muutamat odottelisivat likaisina pesukoneessa, aina löytyy yksi puhdas pullo kaapista.

Kun minityyppi alkaa ryystää juomansa suoraan lasista, pullo muuntautuu pikkueväsrasiaksi. Kansi* päälle ja pullossa kulkevat mukana rusinat, pähkinät tai vaikka mehukeitot.
Lämpötilan vaihteluita kestävän lasisen pullon ansiosta Lifefactoryn voi heittää huoletta vaikka suoraan pakkasesta vesihauteeseen. Sen lisäksi ettei tarvitse pelätä juomaan tai ruokaan liukenevia kemikaaleja, lasinen pullo myös pidentää tuttipullon ikää. Tuttiosia vaihtamalla voisin kuvitella pullon kestävän käytössä vuosikymmeniä, lapselta toiselle, kun samassa ajassa muovinen tuttipullo olisi jo karseassa kunnossa.

Pullon lasiosaa suojelee värikäs silikoninen suojus. Vaikka Minime välillä paiskoo pulloja keittiön laattalattialle, suojuksen ansiosta ehjänä ovat pysyneet. Silikoni myös parantaa otetuntumaa pullosta. Ja tietenkin se tekee pullosta ruokahetken pirtsakan piristäjän, jota on käyttämisen lisäksi kiva katsella. Kauneus on katsojan silmissä, mutta iso käsi Lifefactorylle sen tajuamisesta, että käytännöllinen ja toimiva lapsitarvike voi (ja sen pitää olla) myös tyylikäs ja ajaton.

Toki Lifefactorysta miinuksiakin löytyy. Ensinnäkin ne ovat kalliita. Pullo on kuitenkin mielestäni hintansa väärti juurikin monikäyttöisyyden ja pitkäikäisyytensä ansiosta.
Hinnan sijaan motkotankin muutamasta puutteesta: minä nimittäin kaipaisin pulloon nokkamukiosan suojusta, eli jonkinlaista korkkia. Nyt pullo nokkaosineen pitää pakata pussiin ennen kuin sen heittää hoitoreppuun kaikenmaailman nöftän joukkoon pyörimään. Korkin kanssa pullon voisi paiskata mukaan sellaisenaan. Thaimaassa kun vettä piti olla antamassa vähän väliä, koimme lopulta parhaaksi käydä ostamassa Minimelle kannellisen pillimukin.

//Edit: No johan olen pölö. Kiitos teidän kommenttienne, mä kokeilin nyt uudestaan nokkaosan päälle korkiksi tuttipullo-osan korkkia. Kun vain tarpeeksi kovaa painoin, korkki todellakin napsahti paikoilleen! Yksi motkotuksen aihe vähemmän siis. Mutta jos mä olen pölö, niin pölöä on myös se, että jos pullon ostaa valmiiksi nokkamukina, siihen ei tule mukaan korkkia.//

Toinen puuttuva palanen on kahvaosa. Etenkin kun pullo lasisena on muovista painavampi, pikkunäppien olisi helpompi saada hörpsyt pullosta, jos siihen olisi saatavana kahvat. Thaimaassa marketin hyllyltä löytyi sattumalta tavalliseen tuttipulloon ja täten myös Lifefactoryyn istuvat kahvat, joita ostin kolmin kappalein. Kai tuollaisia peruspulloihin sopivia kahvoja on saatavilla Suomestakin, tietääkö joku? Kävisivätkö esimerkiksi nämä Mam ensimukin kahvat?
Sitten vielä vinkki etenkin niille, joilla ei ole pesukonetta jauhamassa sisuksissaan tuttipulloja ja nokkamukeja puhtaaksi. NHS:ltä saamani vessaharjan näköinen pulloharja on ihan ehdoton. Se puhdistaa muutamalla pyöräytyksellä koko pullon, kun pitkulaisen peruspulloharjan kanssa aina siihen kaulaosaan jää tahmaa. Nettikauppojen lisäksi harjoja on myynnissä ainakin Ruohonjuuressa.

Ja kun tiskaushommiin päästiin, kerrottakoon vielä, että niinikään blogin kautta saamani Almawinin astianpesuaine syrjäytti heti ensimmäisestä koekerrasta ennen käytössä olleen Ole hyvä- pesuaineen. Tökötti toimii myös erinomaisesti laimennettuna suihkepullossa, kun täytyy pestä ne kattilat, veitset ja puukauhat, joita ei koneeseen voi laittaa.

Lue myös nämä

41 kommenttia

 1. Joo noi on ihan loistavia pulloja ja erityisesti ulkonäöstä iso plussa! Meidän poika juo ihan normilasista, mutta liikkuessa on nokkamukillinen pullo mukana, se on niin kätsy esim. autossa kun lapsi voi hyvin juoda siitä itsekseen eikä tarvii miettiä kaatuileeko vedet pitkin ja poikin.

  Mutta, meillä on kyllä korkit pulloissa! Ne on tulleet pullon mukana. Ja siis juuri sellainen nokkaosan päälle laitettava ja korkin kanssa kulkee hyvin repussa ilman mitään pusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ei oo totta! Tarkotat varmaan niitä tuttiosan mukana tulevia korkkeja? Ne on jo pakattuna ullakolle, mutta muistaakseni niitä olen nokkaosan päälle mallaillut ilman hyvää tulosta. Vai olenko, en voi kyllä olla varma. Yhden pullon, isomman, olen ostanut nokkamukina, eli siinä ei ollut tuttiosaa alunperinkään. Eikä mukaan tullut myöskään korkkia, mikä on hölmöä, etenkin jos se tuttiosan korkki tosiaan sopii molempiin.

   Poista
  2. Parhaita pulloja kyllä!
   Ja juuri ne läpinäkyvät tuttiosan päälle menevät korkit mahtuvat hyvin ja ovat sopivia myös nokkapään päälle :)
   Mistä olet ostanut lifefactoryyn menevät kahvat?
   Olen joka paikasta etsinyt, mutta en löytänyt muuta kuin vain MAM-pullojen kahvoja ja nuohan ovat suu-aukoltaan sitten taas suurempia :/

   Poista
 2. Pisteet Lifefactorylle myös täältä. Ja voi pettymys kun jo innostuin että nyt siihen on tullut kahvat! Kalliiksi tulee lähteä hakemaan. Eli vinkit otetaan täälläkin mieluusti vastaan jos joku on keksinyt ratkaisun kahvaprobleemaan.

  Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä en usko, että niitä Thaimaasta asti pitää lähteä hakemaan. Luulisi vastaavia Suomestakin saavan. Nyt kun vain joku vinkkaisi, että mistä!

   Poista
 3. Meilläkin kyllä menee pullon mukana tullut korkkiosa myös nokkamukiosan päälle, kuten ekalla kommentoijallakin.

  Meiltä lähtee siis myös pisteet Lifefactorylle. Ainoat jutut mistä mä motkotan on se, ettei niitä renkaita, mihin tutti tulee kiinni, nähtävästi saa varaosina ja nokkamukin suuosan koko. Meidän tytölle tuntui tosi pitkään se suuosa olevan aivan liian iso ja juominen siitä aika hankalaa. Nyt homma toimii jo hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis en ala, jos oon ollut niin urpo! Mä mielestäni sitä tuttiosan korkkia olen nokkaosan päälle koittanut asetella ilman hyviä tuloksia, mutta nyt ehkä pitää käydä kaivamassa korkit ullakolta varmistusta varten. Ja tosiaan valmiina nokkapullona ostamani pullon mukana ei tullut korkkia, joten ehkä sekin on johtanut ajatuksiani siihen suuntaan, että nokkapullolle ei korkkeja ole.

   Minimen suuhun tuo Lifefactoryn nokka taas tuntui kelpaavan hyvin. Yksi lahjamuki jäi käyttämättä, kun hän ei ikinä oppinut sen pienestä nokkaosasta juomaan. Harjoittelukysymys varmasti.

   Poista
 4. Nimenomaanhan lasi on raaka-aine joka ei kestä lämpötilanvaihteluita. Varmasti halkeaa jos kuumasta lyö kylmään tai päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, kun ei esimerkiksi pumpattua maitoa pakastettu suoraan näissä. Mutta Lifefactoryn omilla sivuilla sanotaan näin: "Our baby bottles are made of the highest quality, thermal shock resistant borosilicate glass. This allows our bottles to transition safely from freezer to boiling water." Aikuisten juomapullot on taas kuulemma valmistettu sooda-kalkkilasista (onko oikea suomennos?), joka on yleisin lasi maailmassa. Se ei kestä äkillisiä lämpötilanvaihteluita, toisin kuin siis tuttipullojen borosilikaattilasi.

   Poista
  2. kyllä meillä on jopa ikean halppislasit kestäny kuuman kahvin. Voipi siis olla täysin lasikohtaista + jo pienet säröt voi aiheuttaa halkeamisen ;) Uskon kyllä että nuo lasit on testattu MONET MONET kerrat ennenku mainostetaan kestävän lämmönvaihtelut

   Poista
 5. Kyllä, ehdottoman hyvä ostos pitkäikäisyytensä takia. menee vauvasta pitkälle eteenpäin ja toimii myös kaikkien rusinoiden ym kuljetuksessa hyvin. Mikä toi juttu on enkuksi, tollanen kahva. Ebaynarkomaani täällä innoissaan on jo tilaamassa kahvoja, sillä ne ois ehdoton plussa kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bottle Handle ainakin varmaan toimisi hakusanana. Ulkomaisilla nettisivuilla noita kahvoja tuntuis tosiaan olevan tarjolla vaikka mitä kokoa ja näköä. Jos tärppää ja pistät tilauksen vetämään, tuu ihmeessä antamaan tarkempia speksejä asiasta.

   Poista
 6. Mä oonkin jo oottanu sun selvitystä kahvoista, näin ne niissä Thaimaan kuvissa ja ei ainakaan kotimaisissa kaupoissa tullu vastaan. Ääh, vai Thaimaasta ostettu, hö! Meillä toi tuttipullo on ollut käytössä tasan nolla kertaa, tuttipullo (ja tutit) kun olivat suurinhokit poikamme mielessä. Nyt nokkamuki toimii ("minä juon itse ja syön myös") mutta kahvat tarvitaan absoluut ennen kuin Lifefactory pääsee käyttöön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kyllä millään voi uskoa, että vastaavia ei ole saatavissa ihan peruslastentarvikekaupoista Suomessa, mutta siltä se alkaa sun ja muiden kommenttien jälkeen tuntua. Kumma juttu.

   Poista
 7. meilläkin on kyllä käynyt ihan se tuttipullon korkki nokkaosan päälle. mut useammin oon vaan käyttänyt sitä nokkaosan sisään laitettavaa kumitulppaa pelkästään, vaikka sitä saa kyllä sit olla aina huuhtelemassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt nyt on testattu, että jukupätkä, siihenhän se menee! Piti vaan painaa kunnolla, että naksahti paikoilleen.

   Poista
 8. Hei kävisikö tämmöiset kahvat noihin teidän pulloihin?
  http://www.matkamuksu.com/tuotemerkit/organickidz

  Irma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei noi vois kyllä olla sopivat!

   Poista
  2. Tilasin nuo OrganicKidzin kahvat ja totesin erittäin sopiviksi ja toimiviksi! Täytyy vain muistaa valita narrow/standard mouth, markkinoilla on myös isompaan aukkoon samoja kahvoja.

   Poista
 9. Irtokahvojahan löytyy niin aventilta kuin esim mOmmalta. Olisko niistä tuohon pulloon kahvoiksi?!

  Siirin äippä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin olen pohtinut, mutta vissiin Aventilla ei ainkaan ole sopivia. Mutta tämä ei siis ole tarkistettu fakta vaan mututuntuma.

   Poista
 10. me saatiin puran metallinen tuttipullo, jota markkinoitiin myös elinikäiseksi. kuvittelin sen tarkoittavan, että voi käyttää myös isomman lapsen juomapullona. no eipä pysty! eli pulloihin saa silikonisen tuttiosan tai juomanokkaosan, mutta minusta siihen voisi kehittää myös juomapullon korkin tms. pura myy juomapulloa sitten erikseen... vähän tyhmää, koska nyt mulla on kaapissa kaksi metallista ikuista pullo-osaa, joille ei käyttöä tule ellei lisää lapsia tule joskus. meillä ei ainakaan ole silikoniselle pehmeälle juomanokalle ollut käyttöä 10kk jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten ihan totta, että vois kehitellä sellaisen urheilujuomapullokorkin. Lifefactoryihin myös, niillä kun niitä pulloja myydään vain isompina erikeen. Pienenpänä pullona sellainen olis kätevä esimerkiksi kerhoon.

   Poista
  2. Meillä käytetään edelleen Puran juomapulloja, mutta silikoniset nokat ovat jo aikaa sitten kadonneet ja tulleet korvatuksi aventin kovilla juomanokilla. Ihan ok toimivat, mutta valitettavasti venttiilin kanssa ei ihan tule riittävän helposti vettä ja ilman venttiiliosaa sotkee helposti.

   Poista
 11. Näyttääpä tuo lasinen tuttipullo kivalta. Meillä on ollut käytössä nyt jo useamman kuukauden Tommee tippee, sekin on ollut pullon leveän muodon vuoksi melko helppo pestävä, eikä keräile töhnää sisäänsä juurikaan. Pitäisipä ihan pistää harkintaan tuo lasinenkin. Oliko niitä kahvaosia vaan Suomessa myynnissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt näyttäisi muiden kommenttien perustella siltä, että ei niitä kahvoja ainakaan tuosta noin vain saan Suomessa hankittua. Tuo Irman vinkkaama http://www.matkamuksu.com/tuotemerkit/organickidz vois ola aika lähellä, ehkä? Ulkomaisista kaupoistahan sitten löytyy, kun niissä myydään perustuttipulloihin meneviä kahvoja.

   Poista
  2. Mä voisin vinkata ja vahvistaa, että tosiaan nuo OrganicKidzin narrow neck bottle handles (pienemmälle suuaukolle tarkoitetut) sopii noihin Lifefactoryn pulloihin! Meille nuo OrganicKidzin kahvat "eksyi" Kanadasta saakka ja onni, pullojen käyttö nimittäin lisääntyi huimasti kun lapsonen saa itse niistä tukevan otteen kahvojen avulla! Kiitos siis Lähiömutsille mainiosta ja hyödyllisestä postauksesta jonka avulla löysin nämä sopivat kahvat! :)

   Poista
  3. Hyvä kuulla! Kunhan nokkamusiasiat tulevat ajankohtaisiksi kakkkoskierroksella, pitääkin hankkia tuolta lisää noita kahvoja. Niiden olemassa olo kun tosiaan lisäsi hurjasti nokkamukien käytännöllisyyttä.

   Poista
 12. Joku ehkä jo kirjoittikin että noi MAMin irtokahvat on liian suuret :/ Niin ja Kiitos vielä tulias-kahvoista, ne pitää nykyisin olla AINA molemmilla :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tuliaiskahvat menivät käyttöön ja tulivat tarpeeseen hihi!

   Poista
 13. pulloista viis, vaikka söpöjä ovatkin, MUTTA mikä ihanuus tuo teidän minityypin tarjotinsysteemi oikein on??? Yritin googlailla, että mistä löytyisi moisia, mutta ilmeisesti hakusanani ontuivat, enkä löytänyt mitään vastaavaa...

  Kiitos suorasukaisesta ja elämänmakuisesta blogista. Erityisesti nuo reissupostaukset oli huippuja. Meidän isäkuutta vietettiin Las Palmasissa :) kun ei uskallettu Aasiaan asti lähteä, vaikka paljon ennen lasta reissattu onkin. Mutta samanmoisia reissufiiliksiä oli meilläkin, vaikka vähän länsimaisemmassa ympäristössä mentiin.

  Postausideaksi heitän vielä kysymyksen teidän tv/lastenohjelmien katselusta...

  aurinkoista kevättä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en ihan väärin muista, tarjotinsysteemi on ostettu täältä http://www.stylepit.fi/kids Mutta eipä siellä moista enää näyttäisi myynnissä olevan.

   Kiva että blogista on ollut iloa. Isäkuukauisi Las Palmasissa kuullostaa ihanalta ja rennolta sekin!

   Me ei oiken katsota televisiota, vaikka siitä mitään periaatepäätöstä ei ollakaan tehty. Siksi siitä ei ehkä postausta oikein saa aikaiseksi. Mutta laitetaan korvan taa tulevaisuuden varalle, sillä luultavasti telkkari tulee kuvioihin myöhemmin. Nyt Minimetä kun ei se voisi edes vähempää kiinnostaa.

   Aurinkoista kevättä myös sinne!

   Poista
 14. Meillä on pari Lifefactory pulloa, mutta jos hinta hirvittää niin suosittelen myös Nukin lasipulloja (maksavat reilusti alle kympin). Mittataulukko pullon kyljessä on paljon helpompi ja tarkempi kuin LF:ssä (mittojen tarkkuus on tärkeää esim. jos käyttää jauhekorviketta). Niissä toki ei ole "omaa" pullosuojusta, itse ompelin sängyn pinnasuojan ylijäämäpaloista tikkikankaisen suojapussin, joka näppärästi myös eristää vähän lämpöä, eli eväät pysyy hitusen pidempään lämpimänä. Nokkamukiominaisuutta niissä ei käsittääkseni ole, mutta saattaapi olla että Lifefactoryn nokkapäät on yhteensopivia, en ole varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, enpäs tullut ajatelleeksi mittataulukon tärkeyttä jauhekorvikkeen käyttäjille, kiitos vinkistä!

   Poista
 15. Moikka!
  Mä en tiedä mihin kommenttikenttään tämän laittaisin, joten laitan nyt tänne..
  Juttelit ainakin siellä syyllistymiskirjoituksessasi (ainakin kommenteissa) siitä että olisi hyvä jos kaikki käyttäisivät lasisia pulloja/nokkamukeja. Ymmärtääkseni juuri tuon bisfenoli-A -asian vuoksi.
  Löysin netistä sivuston, jossa kerrotaan ettei kaikki muoviset pullot ole haitallisia. Tietyllä tavalla merkatut pullot ovat bisfenoli-A vapaita. Eli automaattisesti ei tarvitse lasista, vaan myös oikeanlaiset muoviset on ok?
  http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=157

  Ajattelin vaan jakaa tiedon, ettet sinä tai muut panikoi, ettei ollenkaan voi käyttää muovisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jestas, enhän minä ole sanonut, että olisi hyvä, jos kaikki käyttäisivät lasisia nokkamukeja. Syyllistymisestä-tekstissä otin yhdeksi esimerkiksi sen, että pelkkä lasipullojen esiintyminen silloin tällöin lapsen kädessä blogin kuvissa saa jotkut ihmiset tolaltaan. SIksipä olikin aihetta kirjoittaa ihan oma postauksensa noille pulloille. Bisfenoli-A on vain yksi pointti, jonka takia mieluummin hankin meidän nokkamukit lasisina.

   Poista
 16. Kiitos tuttipulloharja-linkistä! Tällanen on ollu hakusessa. Meilläkin on noita lifefactoryn tuttipulloja ja ne on mielettömän ihania ja käytännöllisiä.

  VastaaPoista
 17. Hei! Kiva, että näistä lasisistakin tuttipulloista on juttua. Itse kaipaisin leveäsuista lasista tuttipulloa, jossa olisi kiinni napsautettava kahvaosa, joka samalla suojaa pulloa rikki menemiseltä lapsen käsistä tippuessa. Leveäsuiset pullot saa näpsäkästi myös tiskiharjalla puhtaaksi, jolloin pulloharjaa ei tarvita. Tuo silikonisuojus tuttipullon ympärillä eristää ja siis hidastaa huomattavasti esimerkiksi vesihauteessa lämpenemistä, joten olenkin ottanut sen parista pullosta jo irti tuon vuoksi...

  VastaaPoista
 18. Heissan. Nyt on ihan pakko kirjottaa tänne ja kysellä, josko joku suostuisi myymään noita organig kidzin kahvoja mun Lifefactoryn pulloihin. Organic kidz ei enää myy pelkkiä kahvoja vaan pitäisi ostaa sellanen pullopaketti, missä ne on mukana... Tulis vähän liikaa hintaa pelkille kahvoille, koska pulloja en tarvii. Jos siis tämä osuu silmiisi ja haluat myydä omasi, niin mulle voi laittaa viestiä osoitteeseen terasnainen@gmail.com

  Niin ja kiitos mahtavasta blogista!

  VastaaPoista
 19. Hei! Mikä kauppa Thaimaassa myi näitä lifefactoryn pulloon sopivia kahvaosia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Jos en nyt ihan väärin muista, Tescosta nämä omamme hankittiin. Mutta niitä yli kyllä muidenkin markettien hyllyillä.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe