Ikkunanpesuhommia

26.4.13

Vaikka mä tykkään siivoamisesta, ikkunanpesua välttelen aina loppuun saakka. Ikkunoita pestessä paskaista vettä roiskuu joka puolelle, ikkunanpesuaine loppuu vikan ruudun kohdalla ja aina on joko liian aurinkoista tai liian kylmää pesupuuhiin. Ja kun säätämisen jälkeen ikkunan saa lopulta kiinni, seuraava auringonpaiste paljastaa, että hinkkaamisesta ja peilailusta huolimatta juuri silmien korkeudella on valuma ja että ainakin ruutujen nurkissa näkyy epämääräistä tahmaa.

Mutta jösses sitä fiilistä, jonka pestyt ikkunat saavat aikaan! Se on kuin nuhjuisen huonenäkymän kohdalla painettaisiin kuvankäsittelyohjelman ”kokeilen onneani”-nappia. Yhtäkkiä värit näyttävät kirkkaammilta, huoneeseen paistava auringonvalo raikkaammalta ja seinien maalarinvalkoinen puhtaammalta. Tuntuu kuin sisustustyynyt olisi juuri tuuletettu ja räsymatot jynssätty mäntysuovalla puhtaiksi, vaikka todellisuudessa se on vain puhtaiden ikkunoiden luoma illuusio.
Kun yhteen laitetaan inhoni ikkunanpesua kohtaan ja rakkauteni puhtaita ikkunoita kohtaan, mä olen valmis kokeilemaan kaikkea, mikä tekisi yhtälöstä helpomman toteuttaa. Harkitsin jo vakavasti ropojeni sijoittamista siivoojan suorittamaan ikkunapesuun, kunnes näin Kärcherin lehtimainoksen. Siinä maireasti hymyilevä daami pesee pyhätantussaan ikkunoita akkukäyttöisellä ikkunanpesimellä ja puhdasta näyttäisi tulevan niks naks ilman että valkoinen paita tahriintuu tai otsalle nousee hikikarpaloita. Eli ihan salettiin liioitteltua ilottelua, mutta hifistelyyn taipuvaisena tahdoin silti kokeilla vempelettä ja pyysin Kärcher ikkunanpesimen* testiin.

Testasin ikkunanpesintä ensin parvekelaseihin, joka on se kaikista raivostuttavin pesukohde. Laitteen mainosväite, jonka mukaan pesintä käytettäessä ei tarvitsisi enää lainkaan rättiä tai sankoa, ei pidä paikkansa – ainakaan jos jaksaa meidän tapaamme pestä ikkunat yleensä vain keväisin ja syksyisin. Ja kai ahkerimpienkin pesijöiden täytyy karmit pyyhkiä silloin tällöin. Työvaiheita pesin ei siis vähennä, vaan ensin pyyhin pinnat ja karmit vedellä, johon olin lorauttanut astianpesuainetta. Sen jälkeen suihkutin Kärcherin omaa ikkunanpesuainetta ja levittelin sen laseihin suihkepullossa kiinni olevalla mikrokuituliinalla, minkä tajusin olevan hyvä taktiikka, vaikka käytössä olisivat ihan pelkät perusvälineet.
Sitten käytiin tositoimiin: käsikäyttöisen rikkaimurin kokoinen ikkunakuivain hurisemaan ja vetelemään märkää ikkunaa hiljalleen lastalla. Mä en yleensä käytä lastoja ikkunoita pestessäni, sillä niiden jäljiltä jää aina rantuja ja lisäksi paskaista vettä valuu ikkunalaudoille ja lattialle. Mutta nyt likavesi hävisi laitteen sisuksiin ja totta vie, kuraista vettä ei roiskunut pitkin poikin, minkä takia homma oli vikkelää. Mutta eipä mikään tekninen vempele taida olla niin hyvä, että ikkunanpesijöiden vanha kikka, sanomalehti, tulisi tarpeettomaksi. Sillä muutamia rantuja jäi Kärcherinkin jäljiltä, joten tälläkin kertaa homma viimeisteltiin hinkkaamalla lasit kiiltäviksi sanomalehtitollolla.

Vikkelämpää ja siistimpää tämä näin kuitenkin oli jos vertaa normilastan ja sanomalehden yhdistelmään tai omaan tapaani hoitaa kodin ikkunat ilman lastaa viikon Hesareilla. Nyt paperia ei mennyt kuin muutama aukeama. Kokeilin tätä myös suihkuseinämiin ja kylppärin kaakeleihin, jotka yleensä jynssään puhtaaksi mäntysuovalla ja porstalla. Ja kyllähän se pesin siinäkin toimi, jopa niin hyvin, että siivousminäni bestis porsta voittaa vain siksi, että se on vähemmän tilaa vievä ja siksi myös kätevä kaivaa siivotessa esiin.
Ostaisinko tämän itselleni? Aluksi olin sitä mieltä, että vanhoillakin konsteilla pärjää, joten en. Viehän vempele paljon tilaakin ahtaasta siivouskaapista. Mutta nyt kun sen käyttöön on totuttanut itsensä, siitä saattaisi olla hankalaa luopua. Lähiöjeppe sen sijaan oli yllätyksekseni heti myytyä ja oli valmis ostamaan pesimen monen kympin hinnasta huolimatta. Siltikään en tätä välttämättä suosittelisi ainakaan pienen kerrostalokämpän asujalle. Mielestäni tämä soveltuu parhaiten yhteiskäyttöön pienille taloyhtiöille, jossa asukkaat hankkivat yhdessä esimerkiksi ruohonleikkurin ja painepesurin. Myös pienyrittäjät, jotka itse pesevät liiketilojensa ikkunat, voisivat kokea tämän omakseen.

Tietty myös kreisibailaajat voisivat ilahtua tästä, sillä tällä voi kuulemma imaista kätevästi lattialle kaatuneet punaviinit ja bisset. Ehkä tämä siis pelittää myös ilmakylpyjä ottavan vauvan tai kuivaksi opettelevan lapsen pissojen siivoamiseen parketilta? Maahantuojan sivuilta ei kumma kyllä löytynyt tästä ohjeistusta.

Lue myös nämä

23 kommenttia

 1. Ostan heti, jos sillä voi imeä pissaa! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, lisäohjeistusta asiasta odotellessa siis! :D

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hei tiedätkö mikä toimii kanssa?
  Miehen teini-ikäinen pikkusisko, jolla on krooninen rahapula ja jonka voi palkata (ja ihan pikkiriikkisen myös syyllistää)
  pesemään asunnon kaikki kolme ikkunaa sekä parvekelasit kohtuullisen pientä korvausta vastaan.

  phocahispida / Ilman sinua olen lyijyä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ikkunanpesutaktiikka tuokin! Mä oon kuitenkin niin pikkutarkka, että siksi jahkailin ammattilaisenkin palkkaamista, koska olin ihan varma, että perässä saisin kuitenkin mennä. Raivostuttavaa, tiedetään! :D

   Poista
 4. Siis mikä on porsta? Mieleeni tulee vain hammasharja... Kaikki vinkit liittyen suihkukaapin kirkkaaksi saamiseen tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahhaaa! En mä edes syntyperäisenä pohjanmaalaisena tajunnut, että porsta on murretta! Kuten Kahvittelija alla ehti jo kertomaan, kyseessä on siis kuurausharja. Porsta on paras suihkukaapin jynssäämiseen, ei rätillä saisi yhtä vikkelästi puhdasta. Mutta mäkin otan kaikki vinkit suihkukaapin kirkkaaksi saamiseen vastaan ja ylipäätään kaikki siivouskikat kiinnostaa, hih!

   Poista
 5. Ihana kuulla jonkun käyttävän "porsta"-sanaa! Varsinais-suomalainen mieheni ei tajunnut aikoinaan, kun ilmoitin peseväni kylppärin porstalla mutta nyt hän on sanaan vallan tykästynyt. Porsta on siis kuurausharja!

  Meilläkin pitäisi pestä ikkunat, mä en ole siihen hommaan vielä koskaan ryhtynyt ja aion nytkin olla vain työnjohtajan roolissa. On siinäkin omat haasteensa! :)

  t. Kahvittelija / www.lily.fi/palsta/kahvia-kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ja mä en tajunnut lainkaan, että se on murretta. Vähän sama kuin ehdin vuosia sitten myydä tamperelaisessa farkkukaupassa farkkuja kysellen kymmeniä kertoja päivässä "minkä pituinen pulttu", vaikka heillehän se olisi tietty puntti, eli lahje. Vasta työkaverini kyselyäni kuullessaan tokaisi, että anteeksi mitähä :D Että porsta menee tämän samaan sarjaan!

   Poista
 6. Mieletön vinkki, voi olla että tuollainen muuttaa meille hyvinkin pian vaikkei säilytystilaa olekkaan siivouskaapissa juuri imuria enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos siivouskaappiin ei mahdu kunnolla edes imuria, teillä menee tämän rotjakkeen kanssa hermo :D

   Poista
 7. Ei se tavallinen lastakaan mitään rantuja jätä, kun sen pyyhkäsee joka vedon jälkeen harsoliinaan. Hieman ihmetyttää tuon koneen idea: se siis ainoastaan imee veden pois ikkunasta ja maksaa monta kymppiä? mutta mistäs sen tietää vaikka olisin myyty, jos pääsisin kokeilemaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole tainnut vain löytää tarpeeksi laadukkaita lastoja, sillä kyllä mulla jättää. Ja sitten sitä valuu myös reunoilta, vaikka kuinka ottaa pienen alueen kerrallaan ja jättää "varaväliä". Että siinäpä juuri se koneen idea. Ei valu reunoilta, eikä myöskään roisku pitkin poikin karmeja ja mun käytössä jättää paljon vähemmän rantuja kuin peruslasta. Mutta luulenpa, että tästä tykätäkseen pitää olla vähän kallellaan hifistelyyn. Ja hifistelijätkin pärjäävät vallan hyvin ilman, ainakin jos eivät pääse tätä kokeilemaan.

   Poista
 8. Yksi hyvä tapa on löytää puoliso, joka on pessy ikkunoita kesätyökseen pari kesää. :) yhdessäolon aikana (yli 10v) oon kerran pessyt yhden ikkunan. Sen kommentoinnin/arvostelun jälkeen sanoin, et mä en niitä pese ikinä enää. enkä ole pessyt. :) meillä äijä pesee ihan perinteisesti, lastalla ja "pesusienilastalla" ja mitään koneita ei kuulemma ikinä tule. :)
  ~unikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, toi on ehdottomasti parempi tapa pestä ikkunat kuin tää vekotin! :DDDD

   Poista
 9. Myös meillä kuulutaan tähän harvoin ikkunoita pesevät -joukkoon. Joten kiitos asiallisesta arvioinnista tuon "vehkeen" suhteen. Emme hanki sellaista kotiin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, paremmin tää toimii himoikkunanpesijöillä ja just vaikka liiketilojen omistajilla, joiden pitää pitää paikat edustuskunnossa ja putsussa.

   Poista
 10. Ehdottomasti paras hankintani ikkunanpesuvihaajana on ollut Tupperwaren ikkunaliina! Nihkeällä liinalla pyyhitään ja sitten vaan annetaan olla! Ei pesuaineita, ei kuivaamista - ja tulee puhdasta! :) Nopee ja kätevä myös pienten nopeiden tahmanäppien ja lasinsuutelijoiden jälkien lasipinnoilta putsaamisessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooooh, kuullostaa rätiltä, jota on pakko päästä kokeilemaan! Vois olla kova just peilien pikupesussa. Kiitos vinkistä!

   Poista
 11. Iik mä en kestä enää - nyt me hankittiin tuo Kärcher-pesurikin. Pitäiskö sun vaan ruveta laatimaan meidän kauppalistat: http://www.lily.fi/juttu/blogivoimaa tuosta jutusta selviää missä muissakin asioissa olen matkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihi! Toivottavasti koette masiinan hyväksi. Tämä kun ei ole niin sataprosenttisen fantsufantsulainen kuin just vaikka ne kirjat, jotka olet mun höpinöideni innoittamana ostanut. On muuten niin totta tuo kirjoituksesi. Ainakin mun mieltymyksiin blogit vaikuttavat paljonkin.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe