DIY: Lapsen reisistimet eli pitkät säärystimet

7.5.13

Viime kesän lopulla ilmojen viiletessä huomasin perheen minin vaatekaapissa puutteen. Sieltä ei löytynyt mitään järkevää ratkaisua kantorepussa kulkevan lapsen jalkojen suojaamiseen. Paksummat housut tuntuivat vuodenaikojen välimaastossa turhilta, etenkin kun lapsi oli repun suojissa ja kiinni kantajassa reisistä ylöspäin. Villasukat taas eivät yltäneet tarpeeksi ylös, eikä siinä vaiheessa vielä edes tarvittu kengän sisälle paksumpaa vällyä. 

Tarvittiin siis säärystimet, jotka yltäisivät ihan reisiin saakka. Googlen konsultointi osoitti, että moisia myydään etenkin kantovaatteisiin keskittyneillä sivuilla. Mä tahdoin kuitenkin tehdä sellaiset itse. Ja heti. Koska olimme silloin mummilavierailulla, otin lainaan äidinäidinäitini vanhat metalliset sukkapuikot ja kaivoin ullakolta langan, jonka pirteän keltainen väri sai ohittamaan faktan, että rullalla oli 100 prosenttista tekokuitua.
Eipä juossut lanka puikoilla yhtä nätisti kuin kevyillä kutimilla ja hienoilla villalangoilla on tottunut. Lanka hiertyi käsissä hikiseksi ja metallipuikot saivat sormenpäät helliksi. Silmukoita ja kirosanoja karkaili vuorotellen. Niinpä muutaman illan puhteeksi tarkoitettu säärystinprojekti hautautui keskeneräisenä jonnekin ensilumen alle, kun kevyen villakerroksen lisäksi lapsen ylle tarvittiin jo toppaa.

Muutama viikko takaperin, kun vuosikymmenien pisin ja pimein talvi alkoi vihdoin luovuttaa, kaivoin projektin taas esiin kässäkorista. Runnoin tekeleet valmiiksi hammasta purren parin pitkän työmatkan ja yhden kaupungilla vietetyn villin kahvilavapaaillan aikana. Ja vihdoin reisistimet ovat valmiina!
Tällä mun ohjeella sinäkin voit tehdä samanmoiset omalle mukulallesi. Ohje on helppo kuin mikä, ei tällä osaamisella vaikeata ohjetta edes osaisi luoda. Nämä reisistimet toimivat parhaiten noin 70–90 senttisellä kaverilla. Ensin enemmän mytyllä ja miksei sitten isompana ihan vain säärystiminä, kun pituus ei enää reisiin asti riitä. Tarvitset sukkapuikot koossa kolme ja jotain niille sopivaa lankaa (tsekkaa lankakerän vyötteestä).

Reisistimet:
 • Luo yhdelle sukkapuikolle 56 silmukkaa. Neulo yksi kierros aina oikeaa jakaen silmukat samalla neljälle puikolle, eli niin, että jokaisella puikolla on 14 silmukkaa. 
 • Seuraavalla kierroksella, kun neulot ympyrän kiinni, aloita resori neulomalla kaksi oikein ja kaksi nurin. Jatka näin 16 kierroksen ajan. 
 • Saatuasi resoriosan valmiiksi, neulo 34 kierrosta oikeaa. Tämän jälkeen neulo yksi kerros, jonka aikana kavenna yksi silmukka joka puikon alussa ja lopussa. 
 • Kavennuskierroksen jälkeen neulo 46 kierrosta oikeaa. Tämän jälkeen neulo yksi kerros, jonka aikana kavenna yksi silmukka joka puikon alussa ja lopussa. 
 • Tsekkaa, että puikolla on parillinen määrä silmukoita. Mä itse olin onnistunut toisen reisistimen kohdalla lisäämään puikoille jostain yhden extrasilmukan, jonka jouduin kaventamaan ennen seuraavaa askelta. 
 • Seuraavaksi on nilkkaresorin vuoro. Neulo kaksi oikein ja kaksi nurin 16 kierroksen ajan. Päättele silmukat neulomalla löyhästi, ettei resori jää kiristämään. 
 • Tekaise reisistimelle toinen samanmoinen kaveriksi. 
Vaikka näistä meidän minin omista reisistimistä kyllä saletisti näkee, että mutsi ihan ite teki, ovat ne nätit ja söpöt kuin vastakuoriutuneet tiput. Kantovälineellä kulkiessa ne ovat erinomaiset, mutta toimivat hyvin myös tuomassa lisälämpöä rattaissa istuessa. Kummastakaan ei ole havainnekuvaa, sillä minityypin mielestä käveleminen on juuri nyt maailman siistein juttu ja istuminen missä tahansa kulkuvälineessä maailman eniten mälsää.

No onneksi likan uudet reisistimet pelittävät hienosti myös silloin, kun ollaan hitaasti mutta varmasti matkalla tapaamaan uutta vastasyntynyttä ystävää, ja mekon alla olevat suloiset sukkahousut eivät ihan riitä pitämään kinttuja lämpiminä.

Lue myös nämä

14 kommenttia

 1. Ihanan pirteät ja keväiset reisistimet! Itse tehdyt on aina parhaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! On kyllä totta, että heti on paljon hienommat, kun on itse tehty :D

   Poista
 2. Löysin blogisi tovi sitten ja lueskelin vanhempia juttuja. Olemme myös suunnitelleet ensi vuoden alkuun lomareissua isäkuukauden ajaksi. Otittteko Minimelle hepatiittorokotteet Thaimaan reissullenne? Itse kovin pohdiskelemme, olemme tosin suuntaamassa länteen, eli ei nii,riskialueille hepatiitin suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me peukutetaan rokotuksille. Me ei myöskään seikkailtu niin riskialueilla, mutta ajatuksena on tulevaisuudessa reissata, mitä varten hepatiittirokotuskin tultaisiin hänelle antamaan joka tapauksessa. Joten päätettiin ottaa suoja mukaan jo tälle reissulle.

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta, tuli kuin tilauksesta ja puikot viuhuu jo :-)

  VastaaPoista
 4. Meidän tyttö on muutaman päivän vanhempi Minimeä ja rakastaa myös kävelyä niin paljon, että ei juurikaan halua istua rattaissa. Isoveljen vieminen kerhoon on pikku-siskon mielestä yhtä kidutusta, koska joutuu istumaan (äidin mielestä myös kun en jaksaisi kuunnella kiukuttelua. ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on vähän pattitilanne, kun ei enää itse jaksa kävellä, mutta ei haluaisi rattaisiinkaan :D

   Poista
 5. Kivat on! Tällaiset on myös ihan ehdottomat siinä vaiheessa kun mekko on pakko saada pukea vaikka rupeaa olemaan jo vähän kirpakka ilma - ja kun äiti haluaa välttämättä pukea sen nätin takin mekon kaveriksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nää on just niihin päiviin loistavat, hihi!

   Poista
 6. Hei! Mitkä ovat nuo kuvissa näkyvät kenkäsi? Juuri tuollaisia olen kaipaillut, mutta löytänyt vain turhan korkealla korolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat ihan lempparini, Sweedish Hasbeensit. Esimerkiksi blogini yläbanneria linkkaamalla ja Brandoksen sivuille päätymällä löytyy useampaa Hanbeensin puukkarimallia ihan pikiriikkisellä korolla.

   Poista
 7. Tahtoisin tehdä tuommoiset vastasyntyneelle tässä odotellessa. Mitä arvelisit sopivaksi silmukkamääräksi? 12 silmukkaa per puikko? 10 silmukkaa per puikko? Tietty ne on vähän isot alussa eikä tiedetä minkäkokoisena syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, hyvä kysymys. Mä veikkaisin, että 12 silmukkaa on varmempi. Jos tulee isot, menee sitten kuitenkin jossain vaiheessa :) Mukavaa ja leppoisaa odotusaikaa sinne <3

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe