DIY: Viiden minuutin trikoopipo

15.5.13

Joka päivä oppii jotain uutta. Suurimmat välähdykset saa, kun menee joko omalle epämukavuusaluelleen tai kokeilee jotain, johon suhtautuu epäluuloisesti. Tämänkertainen ahaa-elämykseni syntyi, kun rikoin ennakkokäsitykseni lastenvaatekutsuista. 

Oi mutsi mutsi -blogin Elsa piti taannoin Noshin kotikutsut, jonne mekin Minimen kanssa kurvattiin häsäämään. Vaikka tiesin, että Elsan kemuissa on saletisti aina letkeä ja hauska meininki, naureskelin, että tämän enempää mammailuksi homma ei kai voisi mennä. No ehkä niin, mutta johan oli hauska mutsiköörikokoontuminen! Vaatteita en ostanut, mutta nautittiin miniavecin kanssa auringosta, safkasta, juomasta ja kivoista ihmisistä. Täydellisestä sunnuntaista siis!
Päivän varsinainen ahaa-elämys ei kuitenkaan ollut todiste siitä, että kemujen pitäminen kannattaa aina, vaan mä täpinöin ja opin eniten Elsan ideoimasta pipopajasta. Kutsujen aikana kaikki halukkaat saivat surauttaa saumurilla Noshin kankaasta trikoopipot. Ja oli muuten törkeän helppotekoinen pipo se! Mä en muista varmasti, ketkä kaikki mua tämän yksinkertaisen ja nopean pipon tekemisessä neuvoivat, mutta Elsan lisäksi ainakin Hupsistarallaa-blogin Norsis. Kiitos!

Mä saumuriamatöörinä riemastuin pipon nerokkaasta alareunasta, ja olenkin käyttänyt samaa tekniikkaa nyt myös muihin omelutöihin. Sen ansiosta trikoinen pipo valmistuu todellakin alle viidessä minuutissa. Oikeasti. Niinpä mä ompelinkin kotiinviemisiksi saamastani kangastilkusta suitsait omat kaverisamispiponsa myös kahdelle ystäväpiiriin vastikään syntyneelle pikkutyypille.

Jos sullakin on mahdollisuus käyttää saumuria ja viisi minuuttia aikaasi, tässä pipon ohje.

Superduberhelppo trikoopipo:
Taita kangas kaksinkerroin. Leikkaa neliönmallinen kangastilkku niin, että neliön toinen reuna on puolet lapsen päänympäryksen koosta ja lisää vielä muutama sentti leikkausvaraa ja saumavaroille. Pienentää voi aina, mutta isontaa ei. Neliön toisen laidan pituus riippuu ihan siitä, miten haluat pipon lököttävän päässä. (1.)

Taita neliö kaksin kerroin pystysuunnassa. Nyt kangasta on nipussa neljä kerrosta (2.). Leikkaa pitkittäin puolikkaan pipon malliin (3.). Ja kas, sinulla on kaksi symmetristä pipokappaletta (4.).
Ompele saumurilla pipon kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain. Ja tietty jätä alareuna ompelematta, jotta pää saadaan pipon sisään (5.).

Taita pipon alareuna parin sentin matkalta nurjalle puolelle (6.). Sen jälkeen taita vielä alareuna vielä kertaalleen pipon oikealle puolelle niin että mukana on myös ensimmäinen taitos (7.). Ompele saumurilla pipon alareuna. Pidä huolta, että saumuri haukkaa kaikista päällekkäin olevista kankaista palasen (8.).
Muotolaskosta varten leikkaa pipon yläkulmaan kolmion mallinen kiila (9.). Avaa pipo ja saumuroi leikkauskohta kiinni (10.).

Jos haluat käyttää pipoon viiden minuutin lisäksi vielä 5–30 minuuttia sorminäppäryydestä riippuen, väkerrä siihen mun tapaan lankatupsu.

Ja eiku pipo päähän ja baanalle!

Lue myös nämä

27 kommenttia

 1. Kiitos ohjeista! Kaapissa on just tota apinakangasta odottamaksi pipoiksi muuttumista. Näillä ohjeillä se kangas ehkä oikeasti muutuu pipoiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, vaikka otankin tässä nyt kredittiä muiden puolesta :D Tää on ihan törkeän helppo ja oikeasti nopea ohje, joten varmasti kangas muuttuu niin halutessasi suitsait pipoksi!

   Poista
 2. Vitsi että harmitti jälkikäteen etten tuolloin uskaltautunut pipohommiin.
  Jotenkin omalle mukavuusalueelleen jämähtää niin, ettei sieltä enää meinaa päästä pois sitten millään! :<

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeesta! Tein 7 kk ikäiselle pari pipoa, joista toisen vanhasta bodysta - oli tosi sopiva pala. Tällaiseen pikkutyöhön löytää helposti kierrätyskankaan, vaikka nuo Noshin ym. kankaat ovat toki omassa ihanuusluokassaan :) - Virve

   Poista
  2. phocahispida: No jos on viimeksi ommellessaan ommellut oman kätensä ompelutyön joukkoon, ni en ihmettele, ettei saumuripuuhat niin nappaa :D

   Virve: No just tuo, näin pieniä palasia löytää salettiin muuten käyttökelvottomasta vaatteesta puhtaan ja ehjän palan. Myös muista ompelutöistä jääneille jämäpaloille löytyy käyttöä pipona!

   Poista
 3. No tällä ohjeella mäkin saisin piposta pyöreän, enkä neliötä niin kuin kutsuilla kävi. Ja toi "Ja tietty jätä alareuna ompelematta, jotta pää saadaan pipon sisään" on kyllä mun tasoiselle ompelijalle ihan hyvä vinkki.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulla tuli laatikko! No hiano sekin on varmasti. Aina kun on hieno, kun ite teki :D Ja joo, mä teen nämä ohjeet aina itseni tasoista kässäharrastajaa ajatellen hihi!

   Poista
  2. Jep, laatikko tuli, tosin ei aivan tasareunainenkaan, kuten noista kuvista
   näkyy. Mutta juu, hieno on - tai oli, kunnes lapsi hukkasi sen. Taisi myös olla sen verran iso, että tippui päästä. Joten ohjeelle voi tulla käyttöä. ;)

   Poista
 4. Kiitos huipusta ohjeesta! Toi alareunan kääntövinkki oli ihan mieletön! Varmasti tulee käyttöön muihinkin ompeluksiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä, se on ihan huikee! Laajeni sen myötä saumurin mahdollisuudet hurjasti. Mä kun en ole aikaisemmin osannut tehdä esimerkiksi paitojen, hameiden, mekkojen helmoja yms saumurilla. Tai oikeastaan olen luullut, että se on mun koneella mahdotonta. Mutta haaa, tolla kääntötempullahan se onnistuu!

   Poista
  2. Mun kikka helmoihin ja muihin käännettäviin reunoihin on ollut se, että viimeistelen reunan saumurilla, taitan reunan ja ompelen sen tavallisella ompelukoneella kaksoisneulalla (kankaan oikealta puolelta). Näin helmaan tulee samannäköinen reuna kuin kaupan valmiissa vaatteissa eli sauma, jonka saa peitetikkisaumurilla. Tota kääntötemppua voisi kokeilla myös laakasaumalla, ettei pikkumussukan hipiää paina. Hmm, taitaa kohta saumuri surrata pari myssyä!

   Poista
  3. Mä oon niin amatööri, että en tiedä, mikä on laakasauma haah! Mutta sen tiedän, että olen tähän mennessä tehnyt välillä saumat just noin, eli eka saumurilla ja sitten kaksoisneulalla. Se vaan tuntuu välillä liian työläältä mukamas, kun ei huvittaisi säätää niin kauaa. Ja kas, silloin tää kääntötemppu auttaa!

   Poista
  4. Heheh, laakasauma on littana :D Mun blogista (tämänpäiväinen postaus) löytyy pari laakasaumaompelusta. Toinen on tällä ohjeella tehty pipo! Mä olin ihan liekeissä ton kääntötempun kanssa, sillä meni pipot ja housut!

   Poista
  5. Kiitos ohjeesta.. Tämä ratkaisi ongelmani, kuinka saan tehtyä ystävälle sytomyssyja yksinkertaisesta teikoosta, ettei oo liian lämpöisiä :)
   Mutta tosta kaksoisneulalla ompelusta.. Niin eihän sillon tarvitse huolitella saumurilla, koska kaksoisneulalla ommellessa nurjalle tulee siksak joka huolittelee. Oonko ihan väärässä??

   Poista
  6. Voi miten ihana ystävä olet, kun hänelle ompelet myssyjä! Mä olen käyttänyt kaksoisneulaa vain muutaman kerran, joten en valitettavasti osaa sanoa siihen oikein juuta tai jaata. Mutta tottahan on, että siksak sinne nurjalle puolelle tulee, joten kaiken järjen mukaan ei huolittelua tarvittaisi?

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Mä taas puolestani kiitän tyyppejä, jotka tämän mulle kädestä pitäen opettivat.

   Poista
 6. Osaisitko auttaa aloittelijaa, haluaisin ommella 1,5v kummitytölleni pipon. Minkä kokoiset palaset leikkaan kankaasta? lunttasin omien lasten neuvolakortista että sen ikäisenä päänympärys on ollut n. 40cm. Mutta entäpä tuo korkeus, mitähän se suurinpiirtein voisi olla? Kiitos jo hirmuisesti etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minimen päänympärys on nyt päälle puolitoistavuotiaana jo 50 cm, korkeutta leikkaisin kankaaseen noin 23 cm, jolloin pipo hieman lököttää. Mutta jos pää on noin paljon pienenpi, homma on tietenkin myös pituuden suhteen eri. Valitettavasti en tämän paremmin osaa auttaa. Toivottavasti tulee kuitenkin hieno pipo, jolle on paljon käyttöä!

   Poista
 7. Kiitos:) ei mennyt kuin 1.5h vaiheeseen 8asti,jolloin totesin,että pipo on valmis:) ihan normi ompelukoneella,heti (17v sitten) olleiden kässätuntien jälkeen! Mutta osasin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Saumurilla homma on tosiaan vähän nopeampaa. Mutta kiva kuulla, että onnistui ompelukoneellakin. Ja parinvuosikymmenen kässätauon jälkeen! Hyvä sä! :)

   Poista
 8. Kiitos ohjeesta! Onnistui heti kerta laakista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Mukava kuulla, että pipo onnistui!

   Poista
 9. Tarviikohan kankaan olla ihan trikookangasta, vai onnistuiskohan tehdä kankaasta, joka on 95% polyesteriä ja 5% elastiinia? Vai tuleekohan liian "tönkkö"? :o :) Anteeksi jos kommentti tuli kahteen kertaan, mun tietokoneeni ei oo yhteisymmärryksessä mun kanssa tänään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti onnistuu tuollaisesta kankaasta, kun mukana on kuitenkin elastaania. Mä olen tehnyt tällä ohjeella pipoja myös college-kankaasta, mutta niistä tuli vähän liian tönkköjä. Ompeluiloa!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe