Pääkaupunkiseudun lapsiperheiden palvelukartta

23.5.13

Mä sain eilen tärkeän tehtävän: lähdin oppaaksi muutama viikko sitten mutsiksi tulleelle ystävälleni ja hänen vauvalleen, kun he ensimmäistä kertaa lähtivät kaupungille yhdessä. Muistan itse, miten paljon jännitin ensimmäistä kertaa vauvan kanssa keskustassa. Miten metroon mennään vaunujen kanssa? Mitä jos vauva alkaa huutaa keskellä kinoksia? Missä vaipan voi vaihtaa? Missä voin itse syödä? Entä imettää? Kuinka pääsen itse vessaan?

Talvivauvan kanssa kaupungista muodostui imetyskartasto. Koko ajan piti olla mielessä lähin paikka, johon voi pujahtaa tarvittaessa imettämään. Ja kun se paikka ohitettiin, piti mielessään paikallistaa kartalta seuraavan lähin paikka. Kesävauvan kanssa homma on vähän eri, sillä imetys onnistuu vaikka puistonpenkillä, samaten kuin tarvittaessa myös vaipanvaihto.
Silti moni asia on yhtä uutta ja ihmeellistä myös kesän kynnyksellä mutsiksi tulleelle. Kuten vaikka paikallisjunalla kulkeminen – saati matkustaminen korkealattiaisessa vaunussa, jonne vaunut pitää nostaa. Se jännitys hoidettiinkin ystävän kanssa heti tutustumispäivän kärkeen pois alta. Ja kun olimme päässeet julkisilla kulkemisen makuun, ajelimme testiksi myös metrolla yhden pysäkinvälin, Rautatieasemalta Kamppiin. Hissien paikallistaminen ja niihin tunkeminenkin sujui tuoreelta mutsilta papukaijamerkin arvoisesti. Päivä jatkui lastenhoitohuoneita ja vaunuystävällisiä kahviloita esitellen.

Yhdessä päivässä kaikkea ei kuitenkaan ehdi näyttää, eivätkä palvelutarpeet ole jokaisella lapsiperheellä identtiset. Ja kun vauvasta kasvaa taapero, homma on taas ihan eri. Saati kun niistä vauvoista tulee koululaisia. Siksi onkin huikeata, että helsinkiläisäiti Milla on perustanut sivuston Kidd.io.
Se on pääkaupunkiseudun lapsiperheiden palvelukartasto, jonne kuka tahansa voi merkitä vaikka lapsiystävällisiä ravintoloita, kivoja retkikohteita, parhaita uimarantoja tai esimerkiksi rauhaisaan imetyshetkeen soveltuvia paikkoja. Kartalle voi lisätä mitä tahansa aiheeseen sopivaa, joten sieltä löytyy esimerkiksi hyndiä metsikössä ja seikkailurauniot. Mäkin kävin lisäämässä joitakin juttuja, kuten Lähiömutsissakin esittelemäni Kivinokan ulkoilupuiston.

Kidd.io on varmasti kätevä Helsinkiin lomailemaan tuleville lapsiperheille, sillä vinkit ovat toisten vanhempien antamia ja testaamia. Toki sinne voi joku ravintola käydä lisäämässä mainoksensa, mutta ainakaan itse en moiseen viittaavaa vielä huomannut. Ja koska toisten lisäämiä paikkoja voi kommentoida, eivät valheelliset ylisanat mene noin vain läpi.
Parhaiten tämä toimii kuitenkin ihan pääkaupunkilaisille itselleen. On kiva bongata omalta alueeltaan uusia paikkoja päiväretkiä varten ja nähdä, mitä ravintoloita, ulkoilualueita ja palveluita muut pääkaupunkiseudun vanhemmat suosittelevat. Ja koska palvelusta löytyy myös ilmainen mobiilisovellus iPhonelle ja Android-luureille (lataa Grafetee-app ja valitse valikosta Kidd.io), lähimmät palvelut ja suositukset voi tarkistaa samalla kun jo mennä viipottaa menemään.

Käy sinäkin jakamassa kartuttamasi lapsiperhepalvelutietous. Sillä kuten Kidd.ion tunnus kuuluu: All urban parents for one and one urban parent for all!

Kuvissa Minimen kanssa siskoni Susanna. Paikkana tänään tihkusateessa kärvistellyt Linnanmäki, joka lapsiperheiden kestosuosikkina ei varmaan esittelyjä tai vinkkauksia sen kummemmin kaipaa.

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Oih, mä niin olisin tarvinnut kaltaisesi oppaan ensimmäisille vauvaretkille! Sitä piti opetella katsomaan kaupunkia ihan uudesta vinkkelistä (ja opetellaan edelleen!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo niin mäkin! Ei ehkä olisi tarvinnut panikoida niin paljon, kun olisi ollut joku konkari mukana :D Sillä todellakin, ihan eri tavalla joutui mukamas niin tuttua kaupunkia katsella.

   Poista
 2. Kiitti kidd.io-vinkistä! Hei tiedätkö muuten mitään sivustoa, appia tms. josta löytyisi tapahtumia lapsiperheille? Tuntuu että kaikki kivat jutut menee ohi jos ei sattumalta törmää johonkin ilmoitukseen paikallislehdessä, lyhtypylväässä tai esim. kaverin levittämään juttuun facebookissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Mäkään en tiedä mitään sivustoa, joka kokoaisi hyvin ja kattavasti kaikki lapsiperheellisille soveltuvat tapahtumat. Jos joku muu tietää, kerro salaisuutesi tähän! Sellaista sivustoa todellakin kaivattaisiin, sillä Helsingissä riittää onneksi niin paljon tekemistä ja menoa, että kaikista ei millään pysy perässä. Kaupungin vinkit löytyvättäältä.

   Poista
 3. Heippa! Mahtava idea, mutta onko tuo linkki ihan oikein? Menee Grafetee-sivulle.

  -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on mahtava! Ja ihan totta, linkki oli vähän vinksallaan ja vei palvelun tarjoavan softan sivuille. Kiitos kun huomautit, nyt linkki toimii oikein!

   Poista
 4. Ihana haalari Minimella!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä! Se on kaverin lapsen vanha, jonka Minime onneksemme sai käyttöönsä.

   Poista
 5. Kaunis sisko sinulla ja kiitos hyvästä linkkivinkistä! Levitin heti tietoa eteenpäin muille perheellisille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hän on kaunis ja muutenkin ihana! Ole hyvä linkkivinkistä, kiva jos jaat sitä muillekin. Siitä on varmasti iloa kaikille pääkaupunkiseudun lapsiperheille.

   Poista
 6. Just tämmöstä oon kaivannu! LOistavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, niin mäkin! Että todellakin loistavaa!

   Poista
 7. Lasten matkassa -blogissa kahden äidin ja neljän lapsen testiryhmä on kartoittanut jo jonkin aikaa laajemmin ravintoloiden, retkikohteiden, tapahtumien yms. lapsiystävällisyyttä. Jaossa myös vinkkejä lasten kanssa reissaamiseen ja tekemiseen ylipäätään. TAPAHTUMAKALENTERIkin blogista löytyy :).

  VastaaPoista
 8. Kultus.fi löytyy paljon lapsitapahtumia :)

  VastaaPoista
 9. Oi, samanlaisen kun saisi Tampereen paikoista!

  VastaaPoista
 10. Hyvä idea! Siitä vaan laajentamaan Kidd.io-karttaa Tampereelle, ja miksei muihinkin kaupunkeihin? Liittykää ihmiset myös Kidd.ion Facebook-ryhmään, postailen sinne menovinkkejä ja nostoja karttamerkinnöistä. Terv. Milla Kidd.iosta

  VastaaPoista
 11. Voi että, Tampereelle kans tosiaan!

  VastaaPoista
 12. Millä nimellä tuo löytyy AppStoresta? Kidd.io eikä Kiddio -hauilla ei löytynyt ja tuo sivustolla oleva linkki johti Gratefree-nimiseen Appsiin? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kidd.io toimii siis Gratetee-softalla. Eli lataa se ja sen jälkeen valitse appsin valikosta Kidd.io. Toivottavasti onnistuu!

   Poista
 13. Tervehdys! Kidd.io on seuraillut tätä keskustelua laiskanpuoleisesti (hyi hyi), mutta nyt ehdin vihdoin mukaan. Kidd.io-app löytyy tosiaan App Storesta ja Google Play -kaupasta nimellä Grafetee, kuten Lähiömutsi ansiokkaasti valaisi kyselijöitä. Appin ladattuaan voi eri vaihtoehdoista täpätä itselleen vain Kidd.ion, jos ei halua kartalleen muita karttapalveluita.

  Sitten ilouutisia: Kidd.io laajenee seuraavaksi Turkuun ja lähtee ensi viikonloppuna tutustumisretkelle! Turun vauva/lapsiperhevinkkejä otetaan siis mielellään vastaan joko sähköpostitse kiddiofinland@gmail.com taikka suoraan saitille http://kidd.io.

  Tässä vaiheessa oikean yläkulman "siirry" kohtaan täytyy kirjoittaa Turku, jotta pääsee oikeaan kaupunkiin. Jatkossa etusivulta pääsee suoraan valitsemaan oikean kaupungin.

  Kiitos jo kumarrus kaikille vinkkailijoille jo etukäteen! Turku, vapise: täältä tullaan turbo-testiryhmän kanssa. Kaupungissa lauantaina liikkuvat, olkaapa varovaisia :)

  terv. Milla Kidd.iosta

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe