Pellavasta pyyhe paranee

16.6.13

Työ kirjoittava toimittajana on siitä hauskaa, että joka työpäivä oppii uutta, tapaa uusia ihmisiä, tutustuu itselle tuntemattomiin asioihin ja ymmärtää palan toisenlaista maailmaa sekä elämää. Välillä mä olen juttukeikkojen jälkeen löytänyt itseni pohtimasta, pitäisikö ryhtyä harrastamaan parkouria, roller derbyä tai boulderointia. Olen haastatellut hippihepeneissä hevareita, vegetaristina sikatilallista ja vihreitä äänestävänä Timo Soinia.

Työ tuo myös materialismipuolelle säpinää. Kepeiden ja positiivishenkisten yritysesittelyjen myötä mä olen löytänyt aikoinaan Ivana Helsingin mekot ja Aki Choklatin Lahtiselle suunnittelemat huopikkaat. Kun kävin taannoin tekemässä juttua Torikortteleihin Lapuan Kankureista, se oli taas menoa. En voinut lähteä liikkeestä ilman pellavaista astiapyyhettä.
Sen koommin ei keittiössämme ole näkynyt muuta kuin se yksi pellavainen pyyhe, mitä nyt pesun ajaksi kaapista joudutaan kaivamaan puuvillaa. Pellavan imukyky on ihan omaa luokkaansa verrattuna vaikka kaapissamme oleviin Marimekon puuvillaisiin keittiöpyyhkeisiin. Pellava myös kuivuu niin nopeasti, että nykyään enää harvoin joudumme pyyhkimään käsiä ällömärkään keittiöpyyhkeeseen. Yksi länsimaisen ihmisen ongelma vähemmän, jes!

Lapuan Kankureiden Jaana kehui hänen kanssaan jutellessani myös heidän kylpypyyhkeitään, niin kuin nyt vain omia tuotteita voidaan kehua. Hän kertoi niiden olevan rannalla ihan ykkösiä, kun menevät pieneen tilaan ja kuivuvat nopeasti. Poikansakin oli kuulemma joskus perheen ollessa uimassa ihmetellyt, miksi kaikki eivät käytä heidän pellavaisia pyyhkeitään, kun ne ovat niin käteviä. No, mä en vielä silloin lämminnyt ajatukselle pellavaisesta kylpypyyhkeestä, en vaikka äitini ja isänikin ovat yrittäneet vuositolkulla käännyttää mua kylpypyyhehommissa uskomaan pellavaan.
Mutta nyt herätys on tapahtunut. Erään pressipäivän päätteeksi goodie backista paljastui Lapuan Kankureiden iso pyyhe, jossa pirteä sitruunankeltainen on yhdistetty pellavan ruoheuteen. Suihkupuuhissa suosin edelleen paksua puuvillafroteeta, mutta rantapyyhkeenä pellava on ihan ykkönen.

Alkulomani aikana ilmat ovat hellineet, joten ollaankin lojuttu Minimen kanssa Stadikan ja Kumpulan maauimalan lastenaltaiden läheisyydessä. Pellavainen pyyhe tosiaan mahtuu pieneen tilaan, mutta taas fiilistelen eniten sen nopeaa kuivumista. Rattaiden työntöaisalle ripustettuna se on kuivunut aina täysin ennen seuraavaa pulahdusta. Ja yksi pyyhe riittää kuivaamaan koko perheen. Auringon, lempeän kesätuulen ja pellavan aikaansaama taikuus, josta en enää aio luopua.

Lue myös nämä

7 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä, mä olenkin miettinyt lomapyyhekysymystä, mutta pellava ei tullut mieleen - mutta nyt sitten voidaankin pakata mukaan vaikka vanha perintölaudeliina. Eikös se imukyky vielä parane käytön ja pesujen myötä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, laudeliinalla on sen verran kokoa, että sillä kuivaa lomalla komiasti! Ja juu, pesujen ja käytön myötä sanovat imukyvyn entisestään paranevan.

   Poista
 2. Minä sain haltuuni pellavapyyhkeen salaisuuden Silvia Modigin haastattelusta vuosia sitten. Hän suositteli pellavapyyhettä reilireppuun juuri pienen koon ja nopean kuivumisen takia. Kotioloissa pellavapyyhe on loistava juttu etenkin pitkähiuksiselle, jos tykkää pesun jälkeen kietoa pyyhkeen turbaaniksi päähänsä. Ensinnäkin pellavapyyhe on puuvillafroteista kylpypyyhettä paljon kevyempi ja mikä parasta, ero hiusten kuivuudessa turbaanin jälkeen on aivan huikea. Siinä huomaa mielestäni konkreettisimmin pellavapyyhkeen mahtavan imukyvyn.

  Pellavapyyhkeitäkin saisi froteisina, mutta itse suosin semmoista vanhanaikaista sileää kangasta. Minulla on myös vohvelikankainen pellavapyyhe, sekin on kiva. :) Harmi vain, että ovat aika hinnakkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen moisia huhuja kuullut, mutta en uskonut, ennen kuin pääsin itse kokeilemaan. Katsoin kans, että pellavaakin saisi froteena, mutta jotenkin koen, että pellavapyyhkeen pitää olla juuri tuollainen koppurainen ja karhea :)

   Poista
  2. Mulla on sellainen froteinen pellavakylpypyyhe ja se on melko karhea ja koppurainen eli ei yhtään samanlainen kuin puuvillafrotee. Se kuivuu ehkä nopeammin kuin puuvillafrotee, mutta ei silti supernopeasti. Toinen pellavapyyhe taas on sellanen erilailla kudottu, ohut ja sileä ja kuivuu nopeammin. Tykkään just tosta karheasta, mutta se ei ole varmasti kaikkien mieleen kun tuntuu melkein "raapivalta". Hankkisin pellavapyyhkeitä mielellään enemmänkin jos olisivat halvempia.

   Poista
 3. Onhan kaikki ihanaa, joka goodiebagistä ilmaiseksi putkahtaa...ja mitä kalliimpaa, sen ihanempaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sellainen tutina, että ilmainen viina on ainut ilmainen asia, johon ilmaisuus tekee tarvittavan lisänsä haha! Mutta pitäisköhän mun pyytää jotakin pr-firmaa laittamaan meidän puuvillafroteiset pyyhkeet kans nätisti kassiin, niin niistä tulisi imukykyisempiä ja sit ne menis kivasti pienempään tilaan kans – siinä vois olla ideaa!

   Kirpputoreilta löytyy välillä läjäpäin vanhoja pellavatekstiilejä muutamalla lantilla. Itse olen ostanut leivonnassa käyttämäni jättimäisen "kohotusliinan" kirpparilta. Nyt onneksi tajuan, pellavasta on muuhunkin kuin pullataikinaa peittämään.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe