Uusi ihana pahe

28.6.13

Siihen tarvittiin lähes kolmekymmentä vuotta ja mutsiutuminen. Mä olen alkanut juoda kahvia. Enkä vain juo, vaan nautin sen juomisesta. Välillä jos tilanne sekä paikka ovat oikeat, kädessä on kaunis posliininen muki, kahvin maitovaahto on täydellinen ja kahvipapujen maku tulvahtaa suuhun pehmeänä ja aromikkaana, tuloksena on kahviorgasmi.

Mielestäni kahvi on aina tuoksunut ihanalta. En voinutkaan käsittää, miten juuri jauhetut kahvipavut voivat tuoksua niin huumaavilta, mutta niistä uutettu juoma maistua kitkerältä myrkyltä. Teininä mulla oli vaihe, jolloin join suodatinkahvia – mustana tietenkin – koska se vähän niin kuin kuului asiaan. Aikuistuminen oli kilo kajalia molemmissa silmissä, takki auki kulkeminen ja mehulasin vaihtuminen kavereilla kyläillessä kahvikuppiin.

Välillä join kahvia, kun kuppi kuumaa kaadettiin esimerkiksi työtapaamisissa eteeni sen kummempia kyselemättä. Joskus päädyin juomaan sumpit irvistyksiä nieleskellen, koska en kehdannut alkaa hankalaksi ja pyytää teetä tai vaikka vettä.
Sitten musta tuli mutsi. Ja sitä myötä mä vasta tajusin, mitä on olla oikeasti väsynyt. Sellainen väsynyt ihminen, jolle neljän tunnin yhtäjaksoinen uni on unelma ja joka tajuaa kauhuissaan, että ei voi enää entisen elämän tapaan nukkua univelkojaan pois viimeistään viikonloppuna. Kun valvetilat ja unet sekoittuvat yhdeksi puuroiseksi massaksi, löysin itseni useasti miettimästä, että jos joisin kahvia, nyt ottaisin tuplaespresson.

Pimeänä ja kylmänä iltapäivänä viime marraskuussa se sitten tapahtui. Olin siskoni luona käymässä ja istuin pää retkottaen sohvalla yrittäen saada suustani ulos puhetta. Kieli oli kuin puudutettu ja pään pumpuli oli normipäiviäkin höttöisempää. En kyennyt saamaan suustani ulos yhtäkään järkevää lausetta ilman pitkiä mietintätaukoja. Sisko sanoi, että nyt hän keittää mulle kahvin. Oli se moista ennenkin ehdotellut, vaikka itsekin on enemmän teenaisia. Sanoi, että en ole vain maistanut kunnon kahvia. Tällä kertaa en laittanut vastaan.

Sisko laittoi mutteripannun tulille, kuumensi soijamaidon vatkaten liedellä ja valmisti mulle ison mukillisen vasta-alkajien kahvia. Sekoitti mukaan raakakaakaota, kardemummaa sekä kanelia ja antoi mukin asetteineen mulle kämmenelle. Maistoin ensimmäisen kulauksen ja maitovaahto piirsi hennot maitoviikset ylähuuleen. Kaikki taisi olla kohdillaan; tilanne, paikka, muki, maitovaahto ja kahvipavut. Juoma oli syntisen hyvää.
Ja mitä tapahtuikaan jossain puolessa välillä isoa kupillista! Pirteys jysähti takaraivoon terävästi, mutta lempeästi. Jösses, mä pystyin muodostaa kokonaisia lauseita ilman, että sisko joutui avittaa kadonneiden sanojen haussa. Mietin silmät päässä seisoen, miten tällainen kama voi olla laillista.

Tuon marraskuisen jysähdysen jälkeen mä kannoin roposiani kahviloihin. Olin kuin alkoholiin hullaantunut helluntailainen. En tiennyt uudesta paheestani mitään, joten riehakkaana kokeilin kaikkea. Huomasin ensin pitäväni makeammista juomasekoituksista siirappeineen, mutta päätyväni kokeilu kokeilulta kohti syvänpaahteista makua.

Joululahjaksi sain paheisiin johdattelevalta siskoltani oman mutteripannun ja ryhdyin kokeilemaan kotibaristataitojani. Hifistelin kahvipavuilla ja hioin maidonvaahdotustaktiikkaani. Sittemmin kahvista on tullut mulle nautinto, jota ilman voin olla, mutta joka tekee lapsen päiväuniajasta ja jälkiruuasta kupillisen verran parempaa.

Paheiden määrä taitaa olla vakio. Mutsidututtani luovuin kreisibailaajaelämäni paheista ja löysin tilalle kahvin.

Lue myös nämä

27 kommenttia

 1. Ai hitto, alkoi tekemään hulluna kahvia. Just tommosta sun houkuttelevasti kuvailemaa härkyllistä kahvia. Semmoista sun siskon tekemään sekoitusta, mikä sai sutkin rakastumaan sumppihommiin! Harmi et on jo yö.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaa et on jo yö ja tää äitipää tarvitsisi kahvia.. noi kirjoitusvirheet, ajattelin vissiin että puuttuvat sanat saa kukin arvata itse! :D *Alkoi tekemään mieli hulluna kahvia... ja *siskon tekemää... huoh ja haukoitus..

   Poista
  2. Kertookohan tää jotain mun kofeiinitilasta, koska en huomannut mitään outoa noissa lauseissa, ja luin just niinkun itse sitten korjasit :D

   Poista
  3. hahhah, mäki luin ton kommentin suoraan oiken. :D

   Poista
  4. Hahaha! Mä en kestä! Hahhahaaa! Kaikenmaailman äitipäitä! :D

   Poista
  5. En mäkään mitään huomannut :D

   Poista
 2. Ihana sisko! Makaan en oo ikana juonu kahvia, mutta just tanaan iltapaivalla aattelin et pitasko ryhtya. Oikein nauratti kun luin tata. Viela en oo ryhtynyt, mutta mutta... Mainio blogi, by the way. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ihana sisko! Jos paheita tahtoo itselleen, kahvia kannattaa harkita haha!

   Poista
 3. Mahtavaa! Kahvilla on useita terveysvaikutuksiakin, vaikka enemmän se mielestäni hivelee pääkoppaa :) onnellisimpia lapsuusmuistojani ovat ne, joihin liittyi jotenkin kahvi; usein jompikumpi vanhemmistani totesi, että "keitetäänpäs oikein rauhankahvit" ennen kuin ruvettiin puuhaamaan.

  t. Kahvittelija, joka juo tässä samalla kahvia ja on iloinen, kun olet löytänyt kahvin ihanuuden

  http://www.lily.fi/palsta/kahvia-kiitos

  VastaaPoista
 4. Hahaa, mäkin hurahdin kahviin lapsen myötä ja täällä juuri aamulattea siemailen. Sen juomisesta on tullut mulle sellainen hetki, jolloin saan rentoutua ja päästää irti vaikka lapsi pyörisi jaloissakin. Silloin ei jaksa niuhottaa vaan antaa lapsen touhottaa, katsoa telkkaria tms. kunhan itse saa rauhallisen kahvihetken. Sillä jaksaa koko päivän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kahvia tärkeämpää taitaakin olla se kahvihetki.

   Poista
 5. Moi ja kiitos hyvästä blogista! Kommentoin nyt eka kertaa vaikka on ollut ajatuksena useinkin kiitellä!! Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa ja löydät usein kyl oikeet sanat!

  Millaista kahvia ostat mutteripannuun? Millä vaahdotat maidon kotioloissa? :) Sorppa hölmöt kysymykset mut aattelin josko uskaltautuisin siirtymään suodatinkahvista kolesterolia uhmaten johonkin aidompaan.. suodatinkahvia oon vedellyt alusta asti eli 15 vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kivoista sanoistasi! Mä olen ostanut mutteripannukahvini tähän mennessä Helsingin Lasipalatsin kahvipaahtimo Caffin valikoimista. En ole uskaltanut kokeilla muiden kahveja, kun sain mutteripannun mukana lahjaksi yhden pussillisen Caffia ja niin hyväksi totesin. Soijamaidon vaahdotin aluksi ihan vain kattilassa käsipelillä vatkaten. Ei siitä tullut niin hyvää massaa, vaahtoa vain, mutta toimi tarpeeksi hyvin. Ja soijamaitona ehdottomasti Alpron Fresh, jos sitä ei ole saatavilla, otan mieluiten ihan lehmänmaitoon tehtynä.

   Nykyään mulla on kahvikone, jossa on vaahdotin erikseen. Siitä kirjoitan myöhemmin erillisen postauksen.

   Poista
 6. Siis minä niin haluaisin kyetä juomaan kahvi. Olisi muuten univelkajumituksiin ollut kummasti apua. Totesin vaan jo lukioaikana, että purut eivät yksinkertaisesti sovi putkistooni tai oikeammin kofeiini. Reilumpi annos teetä tai kolajuomiakin saa jo pakin sekaisin, kahvista tai energiajuomista puhumattakaan. Kyllä on muuten saanut varsinkin vanhan kansan luona kyläillessä selitellä, miksei tuju sumppikupillinen aikuiselle ihmiselle kelpaa.

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haahaaa, toinen äitipää™ täälläkin. Kahvia haluaisin osata juoda siis.

   Poista
  2. Joo, no kyllä se laittaa pakkiin vauhtia täälläkin - tosin vaan hyvänlaista vauhtia. Samaten olen tosiaan monesti joutunut antamaan tarkan selonteon, miksi en juo kansakunnan yhdessä pitävää juomaa, kahvia. Siksi välillä juonut sen eteen kaadetun suodatinkahvimyrkyn, ettei tarvitse taas tehdä asiasta numeroa.

   Poista
 7. Kannattaa tutustua myös vaaleapaahtoisten maailmaan, vaikka trendi onkin pitkään suosinut tummapaahtoisia. Meillä on arkikäytössä Meiran Hieno-kahvia papuina, ja perheen kahvihifistelijäkin hyväksyy sen mukisematta. Vastajauhetuista pavuista pressopannulla tehty Hieno on aivan ihanaa punaisella maidolla, enkä vaihtaisi sitä aamuisin edes kahvilan latteen. Silläkin on eroa, onko kahvi suodatettu vai uutettu muulla tavalla, koska kahvin rasva jää suodattimeen ja samalla myös parhaat aromit, ainakin omasta mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaaleastakin suunnasta on löytynyt hyviä kahvielämyksiä! Mäkin teen mielestäni kotona parempaa kahvia kuin kahvilan lattet. Saattaa tosin johtua siitä, että käytän kotona Alpron Fresh -soijamaitoa. Siitä tulee tällaisella amatöörille juuri sopiva määrä makeutta ja pehmeyttä mukaan. Muut soijamaidot eivät kahvissa mielestäni toimi, mutta kahvilat eivät valitettavasti ole vielä sitä tajunneet. Niinpä kahvilassa tilaan latteni lehmänmaidolla. Silloin onneksi kahvilamiljöö korvaa maun pienet puutteet :D

   Poista
 8. Mä taas olen mutsiuduttuani löytänyt uudelleen vanhat uusintatenttiinlukuystäväni, kofeiinitabletit :D

  VastaaPoista
 9. Mä luin jostain, että kestäis neljä päivää kofeiinin poistua vauvan elimistöstä, onko muilla tullut vastaan? (Siis imetyksessä tullut.) Ja sama homma täälä, aina on kahvin tuoksu ollut ihana, mutta maku puistattava... Ei mussa siis mitään vikaa ollutkaan, vaan siinä kahvissa. Pitääpäs perehtyä näiden herkkukahvien valmistuksen saloihin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole moista kuullut. Mä tosin natseilin omien safkojeni kanssa vain raskaana ollessani, silloin en olisi kahvia juonut. Imettäessä en tiukkapipoile, oikeastaan myssy on todella löysällä :D Mutta joo, jos mun kokemukset on verrattavissa sun kokemuksiin, vika on todellakin ollut kahvissa.

   Poista
 10. Ja tuohon edelliseen lisäksi, kofeiinitabletit on vanha tuttu, mutta en lämmöllä muistele. Tuli jotain rytmihäiriön tapaisia niistä...

  VastaaPoista
 11. Hahaa, sait mut kuulostamaan kunnon diileriltä. Mulla muuten oiskin kaapissa yhtä hyvää sekoitusta jota voisit maistaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, senkin pahepetteri. Voisin tulla testaan kaapin jemmakamoja joo!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe