Kahdeksan vuotta liian iso hattu

11.8.13

Mä olen turhamainen, ainakin mitä tulee lastenvaatteisiin. Olisi kiva sanoa, että minulle tärkeintä on käytännöllisyys ja jaadajaada, mutta silloin laskisin luikuria. Sillä on myös väliä, että vaatteet näyttävät kivalta.

Turhamaisuuteni on asettanut tänä kesänä haasteita Minimen kesäpäähineisiin. Kaikista kivoimmat ja eniten käytössä olevat lätsät tein itse. Lipallinen lätsä on myös käytännöllinen, joten muunlaisille hatuille ei olisi varsinaisesti ollut edes tarvetta. Mutta välillä tarve ja halu eivät kohtaa. Mä olen halunnut hankkia tai tehdä lapselle myös vähän fiinimmän ja – miten sen nyt muotoilisi, etten kuulostaisi ihan dorkalta – tyttömäisemmän päähineen. Sellaisen hienosteluhatun, kuten itse lapsena sanoin.
Ihan täysin hienosteluhattukriteereitä täyttävää lätsää ei kuitenkaan ole tullut vastaan. Tuntuu, että tämän ikäisille on tarjolla pitkälti lippalakkeja ja sitten niitä kalastajahattuja, joiden rumuutta ei pelasta edes kiva kuosi. Vaikka hattua koristaisi kukkaset, Petri Nygård -vibat ovat liian vahvat.

Siksi hämmästyinkin, kun löysin Polarn O. Pyretin alekoreja kaivaessani – sieltä kalastajahattujen keskeltä – hillittykuosisen, kivan värisen ja isolierisen kesähatun. Mallasin sitä Minimen päähän ja ostopäätös oli tehty heti. Sen lisäksi, että pienin kukka- ja marjakuvioin koristettu lätsä on rentoudessaankin lippalätsiä fiinimpi, sen iso lieri suojaa lapsen niskaa ja hartioita paahtavassa auringossa. Edestä lierin voi joko jättää lerpattamaan mysteerisin elkein tai nostaa ylös. Nauhakujan ansiosta lätsän saa sidottua juuri sopivaksi.
Olin jo menossa sanomaan henkilökunnalle, että välittäisivät kiitokseni eteenpäin siitä, että Petri Nygård -hattujen rinnalle on tullut myyntiin myös leveälierisiä hattuja. Sitten vilkaisin pesulappua, jossa luki hatun kokomerkintä. Kyllä tämä on ihan ehta kalastajahattu, mutta 9–12-vuotiaille mitoitettu sellainen.

Lue myös nämä

31 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. No sitä nyt on! Ehkä sitten kymmenen vuoden päästä hatun ollessa sen kokoinen kun on tarkoitettu, kalastajahatutkin ovat tehneet jonkun ironisen paluun ja täten näyttävät jollain kummallisella tavalla hyvälle :DDD

   Poista
 2. Munkin tytön kaikki hatut on jotain 4v ja ylöspäin, lempilätsä on 8 vuotiaiden (siis äidin lempilätsä, sellainen valkoinen lierihattu). Tyttö on nyt tosiaan 2,5v.

  Sitä en kyllä käsitä, miten tuollainen pysyy muka päässä. Mun tytöllä ei ole 1v:n jälkeen pysynyt päässä kuin lippalakit :D rattaissa kulkiessaan yritän aina jotain lierihattua päähän, mutta eihän siinäkään mene kuin hetki ja hattu on puuhailuilta aivan vinossa ja jonnekin takaraivolle tippuneena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että päässä pysymisen salaisuus on tässä lätsässä tuo kiristysnaru!

   Poista
 3. Omasta turhamaisuudesta ei kannata kantaa huolta, vaan nauttia niinkauan kuin voi pukea lapsen kuten haluaa. Lapsen oma tahto kun hankaloittaa nätisti pukeutumista kummasti... Viime kesänä lapsella oli vielä ihania kesävaatteita, tänä kesänä ovat kelvanneet lähinnä Autot-lippis ja punainen verkkatakki. Jep jep.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDD Voi ei. Mutta joo, sulla on vinha pointti. Saa nähdä, mikä tyyli on Minimen mieleen. Toivottavasti ei Autot-lippistä, eihän!

   Poista
  2. Oma tyttöni on ollut jo puolitoistavuotiaasta todella tarkka, mitä suostuu pukemaan päällensä, eikä se yleensä käy yksiin minun mieltymysteni kanssa. En voi vain valita, että tällä kertaa tämä asukokonaisuus ja tämä hattu. Nauti nyt, kun voit vielä valita, mitä Minimelle puet!

   Poista
  3. Joo, täytyy muistaa nauttia. Minimelläkin on jo selkeästi lempivaatteita, mutta onneksi hän ei ainakaan vielä ole kieltäytynyt pukemasta mun tai miehen valitsemia asukokonaisuuksia.

   Poista
  4. Meillä esikoinen on ollut jostain kolmevuotiaasta lähtien tarkka siitä, mistä vaatteista pitää ja mitä suostuu päälleen pistämään. Kun kuopus oli pieni, muistan sen hämmentyneen olon vaatekaupassa: pitäisi valita lapselle vaatetta, mutta en tiedä yhtään mistä hän pitää ja mistä ei. Asia on kyllä jo aikaa sitten korjaantunut (lapset siis eri sukupuolta).

   Jotenkin kyllä tykkään siitä, että lapset pukeutuvat itsensä näköisiin ja oloisiin vaatteisiin. Pikkulapsen ja äidin maku ei ehkä ole samanlainen, mutta miksi pitäisikään olla.

   Poista
  5. On mahtavaa, kun kylillä tulee vastaan lapsia, jotka ovat selkeästi itse valinneet vaatteensa. Kalsarit, balettihame, Spideman-paita ja niskassa viitan virkaa toimittava viltti. Mäkin olen sitä mieltä, että on ihanaa, kun lapsi ilmaisee itseään vaatteiden kautta. Mutta myönnettäköön, että jos omani vaatisi kaupassa saada pinkkiä glitter-paitaa, jossa on kaikki Disney-prinsessat, yrittäisin saada häntä valitsemaan jotain muuta.

   Poista
  6. No joo... kyllä jokaisella äidillä varmasti jossain kohtaa tulee raja, mitä sallii ja mitä ei. Mutta esimerkiksi se, että meillä esikoinen käyttää paljon vihreitä vaatteita on selkeästi lapsen oma valinta, ei äidin. Kuopus meneekin paremmin valtavirtaan ja käyttää vaaleanpunaista.

   Joskus katselin jotain perhelehteä, olikohan Kaksplus, jossa oli lapsi itsevalitsemissaan ja äidin valitsemissa vaatteissa. Minusta lapsi omavalitsemissa vaatteissa näytti lapselta, äidin valitsemissa enemmän äitien haavekuvalta siitä, miltä onnellinen lapsuus näyttää.

   Poista
  7. Mä taas hyväksyisin vihreän innoissani, vaaleanpunaisen kanssa tulisikin sitten kakistelua...

   Poista
 4. POPilta löysin alkukesästä samanlaisia hattuja alle vuosikkaillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niitä oli siellä edelleen, mutta silloin ne ovat myös pieniä ja näyttävät siltä, miltä niiden kuuluukin: kalastajahatuilta. Eli mun makuun ei ei ei.

   Poista
 5. Punaisella Norsulla on aivan ihania lierihattuja (ostin keväällä omalle tytölleni) ja muistaakseni myös Metsolalla on lierihattuja. Kyllähän niitä isolierisiä hattuja on, vaikka yleisimmät lastenvaateliikkeet myykin vain (käytännöllisiä) lippiksiä ja (rumia) kalastajahattuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toki niitä on, vedin viivoja suoriksi. Metsolaa olen katsellut, mutta kuosit eivät täsmää omaan makuuni. Marimekolla on ollut kivoja lierihattuja lapsille, mutta tänä vuonna ei. Punaisen Norsun jutut ovat semisti liian retroa, mutta siellä on kyllä paljon kivaakin. Enkä tiennyt, että myös lierihattuja! Jos sellaisen saisi sillä huikealla hauki-kuosilla, saattaisin helposti ratketa ostamaan.

   Poista
  2. Hei mut nyt kun kävin taas pitkästä aikaa katsomassa Metsolaa, huomasin siellä kivan perussinisen ja farkkuisen lierihatun. Olisi vielä alennuksessakin! Nyt muhun kuitenkin iski omepelijavaiva - tuon tekisi niin helposti itsekin! Mulla kun olisi kaapissa tuunausproketeista jäänyttä farkkukangastakin, samaista jota käytin Minimelle tekemiini lippalätsiin. Jospa ensi kesäksi kaivan jostain lierihatun kaavat ja surautan itse likalle kylän komeimman lierihatun.

   Poista
 6. Meinasin ostaa juuri tuon saman hatun ja koon 8-vuotiaalle esikoiselleni kesän alesta. Jäi sitten kuitenkin ostamatta ja nyt hieman harmittaa, näyttää nimittäin hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy tietenkin ottaa huomioon se, että yksivuotiaalla se näyttää lierihatulta, mutta 8-vuotiaalla jo varmaan enemmän siltä, miltä sen kuuluisikin, eli kalastajahatulta. Joten ei ehkä kannata harmitella, paitsi tietenkin jo tykkää kalastajahatuista.

   Poista
 7. Meidän Minimen ikäisellä ihan sama hattu ja samalla kuosilla, tosin koko 9m-2years. Siinä on leuan alle sidottavat nauhatkin. Meidän ipana ei vaan ole yhtään tykännyt siitä, että lieri roikkuu silmillä ja jos sen taittaa, niin sitten se ei suojaa kasvoja auringolta. Muuten suojaa hyvin niskankin. Ehkä mahtuu vielä seuraavana kesänä, sitten ehkä lieri voisi olla paremman kokoinen. Toivoa sopii :) Mut ei tuokaan hattu näytä ollenkaan hullummalta Minimen päässä, ei uskoisi että koko on noinkin paljon isompi ;)

  eepu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä kaikissa muissa paitsi rantapuuhissa Minimetäkin on haitannut silmille välillä heilahtava lieri. Mutta rantapuuhiinpa tämä hienosteluhatuksi tarkoitettu lätsä onkin käytössä ollessaan profiloitunut. Muuten se on nostettu ylös ja laitettu noi sysirumat aurinkolasit silmille. Kyllä muuten mun turhamainen puoleni odottaa, että noi aurinkorillit jäisivät pieniksi ja saisin ostaa jotkut komeammat pokat!

   Poista
 8. Periaatteessa ihan kiva kuulla, että tyttölastenkin äideillä on hattuongelmia. Musta kun aina tuntuu, että tytöille on vaikka mitä, mutta pojille se lippalakki. Aargh. Ja mähän en mun pojille osta lippistä ennenkuin keksivät sellaisen itse haluavansa ja ruinaavat sen perään vähintään puoli vuotta. ;) Joten mä kyllä diggaan kalastajalakeista jos kohdalle vain osuu joku poikamainen kuosi.

  Mut pitää kyllä mainostaa, että mun lemppari on pienellä lapsella ollut Geggamojan puuvillatrikoinen lierihattu leuan alle tulevilla nauhoilla. Ihan superhyvä käytössä ja mun makuuni ulkonäkökin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, myönnettäköön, että eiköhän tytöille ole laajempi pukeutumisskaala vähän kaikessa, kun käyttää ihan pienintäkään pohdintaa mitä vain vaatteita, jotka lapselle on mitoitettu. Kun en mä kuitenkaan poikaa mekkoon pukisi, vaikka muuten taidankin olla unisexin vaatetuksen ystävä, ainakin mitä tulee vaatteiden väritykseen.

   Geffamoja oli mulle uusi tuttavuus, ja raitahan näyttää aina kivalta!

   Poista
 9. Voi kumpa 2,5 vuotias lapseni edes suostuis pitää mitään hattua päässä. Jos on nauhat leuan alle, niin avaa ja heittää hatun pois koska kutittaa. Jos on ilman leukanauhoja eikä mitään kiristys nauhaa, niin tuulessa lähtee pois. Jos on kiristysnauha tai lippis yms. tyylinen, niin ottaa pois koska kiristää ja kuuma. Ja jos yrittää sovittaa jotain, niin väittää ettei tarvii hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, olisi kyllä paahtessa kirjaimellisesti kuumottavaa, jos lapsi ei suostuisi pitämään hattua.

   Poista
  2. Jep, kyllä kuumottaa. Ostin sellasen puuvillaisen pitsihatun, myssy mallinen ja se (+alempana mainittu tuulessa lentävä) on olleet ainoita joiden kaa on pystynyt joten kuten suojaamaan päätä tänä kesänä. Viime kesänä lapsen ollessa Minimen ikänen, niin pysy hattu kun hattu päässä. :)

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin toisen kommentin kun tuli kahteen kertaan. :) Ja piti viel kirjottaa et Reimalla on sellanen kiva isolierinen hattu, ilmavaa kangasta, uv-suojaus, tosin ei oo mitään kiristyssysteemi ja väreinä vaan pinkki ja sininen. Eli malliltaan täydellinen, mut tuulessa lentää päästä pois ja sen tuo tytsy jopa hyväksyy. Ehkä ens kesänä on paremman kokonen. :)

   Poista
  2. Jos valinnanvarana on joko pinkki tai sininen, mua alkaa jo ihan periaatteesta vituttaa. Mutta hienoa, että sen lapsi hyväksyy,
   hihi!

   Poista
  3. Joo ottaa päähän et se ainoo kelpaava ei omaa silmää miellytä eniten. Saiskohan sen värjättyy vaikka violetiksi?! :) Ja muuten ei ne aurinkositkaan pysy päässä, joten toi lipallinen on kyl paras, kun suojais hieman silmiäkin.

   Poista
 11. Ihanan kesäinen tinttari siellä :) Piristävää lukea juttujasi , liityin nyt fb: seuraajaksikin hihi !! Upeeta!

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe