Sormiruokailevan lapsen minitarjottimet

23.8.13

Perheen minein on sen verran nopea liikkeissään, että sormiruokaillessa hänen eteensä katettiin ruuat posliinilla vain harvoin. Kun lapsi ruokaili pääasiassa käsin ja antoi toiminnalle tahtia heiluttamalla aterimia ilmassa, eteen katettavan lautasen mallillakin oli väliä. Ruuat täytyi pystyä levittämään nätisti esille, joten lautasen piti olla tarpeeksi iso. Mutta samalla sen piti mahtua syöttötuolin tarjottimelle.

Koin äitiyden suuria ahaa-elämyksiä, kun tajusin kirpputorilta muinoin eurolla ostamani Backmanin vaneritarjottimen olevan juuri passeli sormiruokailevan lapsen lautaseksi. Se on mitoiltaan luotu Minimen syöttötuolin tarjottimen kanssa yhteensopivaksi, ruuat saa katettua siihen nätisti tarjolle ja lisäksi prikan voi pestä astianpesukoneessa.

Yritin pitkään etsiä tarjottimelle kaveriksi toista samantyyppistä prikkaa, mutta kaikki vastaan tulleet olivat joko muovia tai peltiä. Muovia en mielelläni ruokailuvälineissä käytä, jos vain on joku muu toimiva ja kaunis ratkaisu olemassa. Pelti taas toimii kylmien ruokien kanssa, mutta helposti kuumenevana lämpimien aterioiden tarjoiluun se ei ole paras.
Mutta miten multa olikaan mennyt ohi Marimekon tarjotinvalikoima! Sillä siellähän juurikin tuollaista pienenpää, 27 x 20 senttistä, koivuviilutarjotinta on useammassakin kuosissa. Myös Marimekon tarjottimet kestävät pesun koneessa ja soveltuvat elintarvikkeille. Mua jäi epäilyttämään, miten jälkimmäinen on mahdollista, kun prikassa on kuvio, jonka päälle kuuma ruoka lapioidaan.

Koska toisen tarjottimen valmistajaa ei enää ole olemassa, kysäisin asiaa Marimekolta. Sieltä kerrottiin, että kuvio tarjottimen pintaan saadaan joko kankaalla tai paperilla, joiden päälle tarvitaan vielä melamiinipinnoite. Onkin hämäävää, että materiaaleiksi Marimekko ilmoittaa vain koivun ja tarjottimesta riippuen joko puuvillan tai paperin, kun tarjottimella on kuitenkin muovipinnoite. Olkoonkin että tarjottimet ovat läpäisseet EU-direktiivejä noudattavat testit, joiden jälkeen tuotteita voidaan myydä elintarvikekelpoisina ja myös käytettäväksi lämpimien ruokien kanssa.

Täysin muovitta ei siis selvitty sormiruokailualushommissa, kun päädyin taannoin ostamaan kaikista Marimekon kivoista tarjottimista Kaunis kauris -printillä sulostetun prikan. Hintaa sillä oli 23 euroa enemmän kuin kirpputorilta ostetulla sisarellaan, mutta se on kyllä ollut hintansa väärtti. Se on löytänyt paikkansa keittiön päivittäin käytössä olevien välineiden joukosta myös nyt, kun vaneri on hiljalleen vaihtumassa posliiniin. 

Lue myös nämä

11 kommenttia

 1. Miten sait tarjottimen pysymään pöydässä? Meillä vauva joutuu syömään suoraan pöydältä, koska kaikki irtaimisto lentää lattialle. Olen kyllä kaivannut jotain siihen ruuan ja pöydän väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketeista löytyy (rumia) imukupillisia muovilautasia, jotka hyvällä tsägällä pysyvät pöydässä kiinni. Eivät toki liinassa, vakstuukissa tms. Hyvällä tsägällä siis oikein käteviä!

   Poista
  2. Tarjottimet istuvat mitoiltaan niin nätisti syöttötuolin tarjotinosaan, joten ei pääse siitä liukumaan lattialle. Tokihan sen siitä saa ilmalentoon, jos lapsi sen oikein nostamalla nostaa ylös, mitä sitäkin välillä on tapahtunut. Yleensä tämä tapahtuu kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun lapsi ilmoittaa, että "kiitti".

   Poista
 2. On kyllä tyttärellänne kauniita astioita! Jo aiemmassa ruoka-tarjotin-postauksessasi jäin miettimään tuota pesusysteemiä. Mahtavaa, että tarjottimen voi tosiaan laittaa tiskikoneeseen! Oman vuosikkaan eteen laitan posliinia vain silloin, kun itse istun vieressä (nappaamassa lentävän lautasen). Ruman muoviastian katan silloin, kun likka napsii itsekseen siitä jotain. Loppujen lopuksi niitäkään ei ole onneksi lattialle asti lentänyt kovin montaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätit on prikat munkin mielestä, ja on kiva, että ne jäävät käyttöön muissa tehtävissä tämän ruokailuopettelun jälkeenkin. Noi pesee nopeasti käsin, mutta on kieltämättä mahtavaa, että saa heittää myös koneeseen. Minä <3 astianpesukone.

   Poista
 3. Meidän sormiruokailevan tyypin edessä on myös tarjotin, se tosin on ikean (n. 30x30) hiukan liian iso mutta erittäin näppärä kun sen kiinnittää pöytään muutamalla palalla sinitarraa. Helppo irroittaa pestäväksi, mutta typsy ei sitä itse saa irti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä sinitarralla ei voisi fiksata :D

   Poista
 4. Mietin kans aiemmin, että miten sä saat noi tarjottimet pysymään pöydässä. Meillä kaikki astiat on heti lentänyt lattialle ja kyllästyin laittamaan syötävät pelkälle pöydälle, jollon sotku oli valtava. Hankittiin sitten Stokken tabletop ja se on kyl ollut kätsy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääkin homma tuntuu olevan muksukohtaisia. Me ollaan päästy kavereilla kokeilemaan tuota Stokken tabletoppia ja vaikka ymmärrän sen pointin, se ei olisi meillä ollut toimivin ratkaisu. Eniten päänvaivaa kun meille vanhemmille aiheuttivat lattialle ja syliin vaatteita sotkemaan päätyneet ruuat. Tarvittiin siis Brion Sit -syöttötuolissa oleva tarjotin, jonka saa kiinni lapsen napaan, myös kainaloiden alta, jotta ruuat pysyisivät suurin piirtein siellä missä pitääkin.

   Poista
 5. Ihania tarjottimia!! Tollaisia olen itsekin metsästänyt neidille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin molemmat prikat ovat valloittavia :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe