Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsena

17.9.13

Lapsen kanssa löytää itsensä välillä tilanteista, joihin ei pelkkien aikuiskavereiden kanssa päätyisi: vaihtamaan vaippaa festareiden bajamajaan, konttimaan Tavastian lattialle sunnuntaipäiväisin, traumatisoitumaan leffateatteriin pissahousuisten kavereiden kanssa ja kuuntelemaan kymmenien lasten kanssa sinfoniaorkesterin konserttia Musiikkitalolle.

Jälkimmäisen elämyksen mahdollistaa Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsiprojekti, jonka ajatuksena on tutustuttaa lapset vauvasta lähtien klassiseen musiikkiin ja luoda lapsille koko elämän kestävä rakkaus rytmiin. Kummilapsiksi on kutsuttu kaikki vuonna 2012 syntyneet helsinkiläislapset, ja mukana onkin jo yli 3000 perhettä.
Minime on käynyt kuuntelemassa, katselemassa ja leikkimässä nyt kolmessa kaupunginorkesterin konsertissa. Ensimmäinen kosketus elävään klassiseen musiikkiin otettiin varovaisesti pienen vauvaporukan kanssa opistotalon lattialle levitetyllä viltillä pötkötellen. Kamarimusiikkikokoonpano soitti satumaisia klassikoita, kuten Tsaari Saltan -oopperan Kimalaisen lennon. Konsertteja vetää musiikkipedagogi Satu ”Tuttiorkesteri” Sopanen yhdessä kummimaskotti Nalle Nappisilmän kanssa.

Viime keväänä ja nyt syksyllä konsertit on järjestetty isommalla musisointiporukalla Musiikkitalossa. Siinä on jännää jo se, että musiikkitalossa on ihanat piiiiitkät portaat, joita kiivetä edestakaisin. Muutenkin puitteet ovat niin komeat ja juhlavat, että luulisi jo senkin puolesta konserttien jättävän muistijäljen lapsen mieleen etenkin vähän vanhempana. Kummilapsitoiminta nimittäin kestää lapsen kouluikään asti, ja tuon seitsemän vuoden aikana lapset saavat pari kertaa vuodessa kutsun kuuntelemaan sinfoniaorkesteria. Esitettävä musiikki ja konsertin muu ohjelma on aina suunniteltu lapsen ikävaihetta ajatellen.
Minime on ollut konserteista haltioissaan. Jos yleensä koko ajan pitää touhottaa ja mennä, konserttien ajaksi hän nauliintuu paikoilleen kuuntemaan koko kehollaan. Kun patarumpu kumahtaa, hän vetäisee syvään henkeä. Ja kun huilu lurittaa laulunsa, lapsen selkää pitkin taitaa räpytellä perhosia.

Näyttää itse asiassa siltä, että konserttien ajan lapsi hengittää musiikin tahtiin.

Lue myös nämä

17 kommenttia

 1. Eikä, oon superkade! Vaikka ei omia lapsia olekaan, nautin suunnattomasti klassisesta musiikista ja vielä kiinnostavan säväyksen tuo ikäkausididaktinen ajattelu! Syviä ihastuksen huokauksia henkäillen, tuleva lto

  VastaaPoista
 2. Mäkin olisin kateellinen, on meinaan huikea juttu! Vaikka yleensä nappaan miniavecin mukaan minne sitten menenkin, ovat tällaisten kulttuuririentojen määrät romahtaneet siitä alunperinkin vähäisestä määrästä. Jotenkin en muiden ihmisten vihaisten katseiden pelossa ole vielä uskaltanut vaikka balettiin (mahdollisesti tylsistyvän) lapsen kanssa. Mikä on ihan hölmöä, sillä käydäänhän me "vähemmän korkeissa" kulttuuririennoissakin niistä katseista välittämättä. Ja eihän lapsi opi, jos hän ei pääse kokemaan ja testaamaan. Noh, onneksi on tämä vähävaarallinen tapa tutustuttaa lapsi ainakin klassisen musiikin konsertteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä tarkoittaa että kaikki vuonna 2012 syntyneet lapset on kutsuttu kummilapsiksi? Omani on syntynyt tammikuussa 2012 ja en ole tiennyt mitään tuollaisesta!!! Kiinnostusta löytyy mutta en ole osannut ajatella ottaa selvää tuollaisestakin mahdollisuudesta.

   Poista
  2. Me saatiin tieto asiasta neuvolassa, mitä kautta muillekin perheille on levitetty tietoa. Mutta jos sitä kautta tieto ei ole kulkenut, ei hätiä, mukaanhan pääsee edelleen, yhteystiedot löytyvät tuon tekstissä olevan linkin takaa HKL:n sivuilta.

   Poista
 3. Täälläkin kateellinen :) Lapsi on syntynyt muutaman viikon "liian aikaisin" ja muutaman sata metriä "väärään" kaupunkiin. Olisi kyllä hienoa päästä noihin konsertteihin, mutta ei niihin taideta lippuja myydä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vissiin lippuja myydä ei. Mutta tuossa alla on HKO:n Annikan viesti Ensiaskelin-konsertista, jonne pääseävät liian aikaisin tai väärään kaupunkiin syntyneetkin :)

   Poista
 4. Hei Riikka,satuin huomaamaan kommenttisi: esittelemme Valtakunnallisten musiikkikasvatuspäivien yhteydessä Kummilapsiprojektia 23.11. Tervetuloa silloin järjestettävään Ensiaskelin-konserttiin Musiikkitaloon klo 10 tai 11. Lisätietoja konsertista löydät HKO:n verkkosivuilta. t. Annika Koivula / HKO
  p.s. Kiitos Lähiömutsille kivasta postauksesta ja upeista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisätiedosta! Ja koko tästä kummilapsiprojektista, on upeaa, että tällainen mahdollisuus tarjotaan perheille.

   Poista
 5. Todella hieno projekti! Me olemme nauttineet kahdesta konsertista ja lokakuussa mennään taas. Mahtavaa on myös se, että sisaruksetkin ovat tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa niin aivan, hyvä lisäys, sisaruksetkin tosiaan pääsevät pikkusiskon tai -veljen siivellä jamittamaan sinfoniaorkesterin konserttia.

   Poista
 6. Tosi kiva, että tuollaisia projekteja järjestetään. Lapset yleensä nauttivat musiikista ja tuossa oppii klassistakin kuuntelemaan ihan kuin vahingossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva todellakin! On ihanaa, miten pienistä lapsista sen musiikkinautinnnon ihan näkee.

   Poista
 7. Joo, mua harmitais varmaan ihan sikana, jos asuisimme Helsigissä. Tyttö on syntynyt päivän liian aikaisin. Mut onneksi asumme Kehä III:n ulkopuolella, tosin tyttö on kyllä syntynyt Kättärillä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minimenkin kanssa meni jännäksi, kun päätti syntyä ennenaikaisesti ihan vuoden alkuun. Mutta onneksi kaikki hyvin sekä syntymässä että konserttihommissa :D

   Poista
 8. Heii, miks meitä ei oo kutsuttu :( Meillä on 2012 vappuvauva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvolassa ei ole taidettu muistaa välittää tietoa asiasta? Mutta mukaan kyllä pääsee edelleen kaikki vuonna 2012 syntyneet helsinkiläislapset. Ote HKO:n sivuilta: "Yli satahenkinen sinfoniaorkesteri kutsui jo toistamiseen kummilapsikseen kokonaisen ikäluokan, kaikki vuonna 2012 syntyneet helsinkiläislapset. Kummikutsu välitettiin perheille yhteistyössä Helsingin neuvoloiden kanssa. Ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan. Lisätietoja antaa HKO:n projektisihteeri Annika Koivula
   puh. (09) 310 22 711 annika.koivula(a)hel.fi"

   Poista
 9. Ihanaa että kummitoiminta jatkuu. Meillä on "millenium"-vauva, jonka kanssa pääsimme syntymävuodesta 2000 nauttimaan vuosittain Kaupungin Orkesterin tarjoamista musiikkielämyksistä. Ihan mieletön projekti, olimme ja te olette onnekkaita! Musa on tärkeää <3

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe