Lonkkarirattaat ja muut skeittiunelmat

10.2.14

Eivätpä ne lumet pysyneet maassa sen vertaa, että hiihtomuija olisi laduille ehtinyt. Kun loska loiskuu kenkien alla ja kulkiessaan havahtuu ensimmäistä kertaa kuukausiin linnunlauluun, alkaa kevät hiipiä mieleen. Olen huomannut pohtivani tulevan kevään parveke- sekä säkkipuutarhahommia ja kesän menoja. Työpöytääni nojaillen olen vuoroin haaveillut työhuoneen leveille ikkunalaudoille perustettavasta idätystarhasta ja vuoroin ensi kesän festareista lapsen kanssa. Keväthaaveisiini tuli kirjaimellisesti lisäpotkua, kun siskoni lähetti minulle kuvan menopelistä, jossa yhdistyvät longboard ja lastenrattaat.

The LongboardStroller on vielä kehitysasteella, joten sitä ei harmikseni ole vielä myynnissä. Pääpiirteittäin sen ideana on siis se, että otetaan vähän modifioitu longboard ja yhdistetään siihen Quinny-lastenvaunumerkin ratasosa. Mistään hissuksiin matelevasta sunnuntaiajelusta ei tämän kanssa ole kyse, vaan päähän vedetään kypärät. Tällä hetkellä LongboardStrolleriin kehitellään toimivaa jarrutussysteemiä, joka tulee toimimaan joko käsillä tai jaloilla.
Skeittirattaiden sanotaan olevan kohdennettu hipsterivanhemmille ja heidän lapsilleen, mikä on hieman hölmö markkinointikikka. Mikään, mikä määritellään hipsteriksi, ei sitä enää määrittelyn jälkeen ole. Ja ne, jotka taas ovat juppihippipunkkareita tai ihan vain perustalliaisia, kokevat hipsterileiman ehkä vain luotaantyöntävänä. Mutta oli miten oli, mua eivät määrittelyt puistata ja olen tästä vempeleestä ihan pähkinöinä!

Vaikka enhän mä osaa skeitata. Mun kokemukseni skeittaamisesta rajoittuvat veljen skeittilaudan päällä huojumiseen ja muutamana potkutteluun siskon lonkkarilla. Kakarana olin kyllä pirun hyvä ja rohkea kikkailemaan rullaluistimilla, kunnes joku 90-luvun lopun kesä vedin niillä niin kunnolla päälleni, että temppuilut jäivät siihen. Mutta tässä olisi uusi tapa ja syy pistää taas koko kropan lihakset ja tasapaino koetukselle! Luultavammin lonkkarirattaat ehtivät kuitenkin markkinoille vasta lapsen kasvettua ohi kyytiläisiästä. Siitä huolimatta mulla on tutina, että ensi kesästä tulee skeittikesä.
Tulevana suvena lapsi on nimittäin sellaisessa iässä, että hänen kanssaan voi jo harrastaa vähän enemmän koordinaatiota vaativia juttuja. Viime kesänä kun tyyppi oli hädin tuskin oppinut kävelemään. Niiden kasvisiemenien ja festarilippujen lisäksi tulevan kevään hankintalistalla onkin skeittilauta. Ehkä cruiseri, katsotaan. Pitää vähän konsultoida tuttavapiirin asiantuntijoita. Mutapeltojen keskellä lapsuuteni viettäneenä mä näkisin skeittauksen olevan kaupunkilaislapselle mitä mainion harrastus. Siinä tarvitaan koko kropan hallintaa sekä mieletöntä tasapainoa – hiki tulee ihan varmasti. Sitä voi Helsingissä harrastaa halleissa, skeittipuistoissa tai oman ja kaverin takapihalla. Siinä voi kehittyä loputtomasti, ja sen ympärillä on myös muuta harrastusmeininkiä, kuten skeittivideoiden tekoa.

Niin ja skeittausharrastus ei lopahda teini-ikään ihan yhtä todennäköisesti kuin pianotunnit ja hiihto. Terveisin, Pikkupianistin joulusoitto -nuottikirjan kappaleet osaan soittaa ja perinteinen on ainut tapa hiihtää.

Kuvat: LongboardStroller

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Hmm, oikeastaan siis moderni versio potkukelkasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän enemmän taitaa lonkkari tasapainoa vaatia - ja vähän vähemmän jäätä! :D

   Poista
 2. Ihana! Meillä on myös skeitti ensi kesän hankintalistalla 3-vuotiaalle. Se leikkii jokaikinen päivä isin skeitillä, eikä oikein malttais odottaa, että saa oman. Kovin harmissaan oli, kun kerroin, että se saattaa olla aluksi vähän vaikeaa. Hän kun meinas tehdä heti samanlaisia temppuja kuin just näki lautalijoiden tekevän kisoissa..

  VastaaPoista
 3. Hmm, miksi noissa kuvissa kenelläkään vanhemmalla ei ole kypärää, eikä vikassa kuvassa lapsellakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin testiryhmäläisten olevan hollantilaisia, siinä syy. Mä yllätyin positiivisesti, että edes joissakin kuvissa on kypärät. Ainakin vaihtovuoteni aikana pyöräilystään tunnetussa Hollannissa kypärät olivat harvinainen näky. Mutta toisaalta, jos miettii tätä kuten ekan kommentin jättänyt rva W, kyselisikö kukaan pääsuojainten perään, jos kyseessä olisi potkukelkka? Vai käytetäänkö potkukelkkaillessakin nykyään kypärää? Omassa lapsuudessa ei olisi tullut mieleenkään, vaikka fillaroidessa kypärät olikin.

   Poista
 4. mun silmään tuo on vain iso potkulauta, ehdotan pienelle sitä ensin, tasapainon harjoitteluun. Niillä ne nykyajan lapset menee muutenkin siellä skeittipuistoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potkulauta on varteenotettava vaihtoehto sekin.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Niinpä! Hassua, että tätä ei ole aikaisemmin ymmärretty alkaa kehittää.

   Poista
 6. Meillä ensi kesän "harrastuslistalle" kuuluu potkupyöräily. Pyörä on itse asiassa hankittu ja odotetaan vain kevättä ja käyttäjän kasvamista (oli vuoden vaihteen testiajolla vielä hitusen liian lyhyet jalat).

  Tuo menopeli vaikuttaa ihan hauskalta (Heh, olisipa käyttöä Quinnyn rattaille ensi kesällekin) mutta todellisuudessa polkupyörä (ja pyöräistuin) on varmaan kesän suosituin menopeli aivan kuten viime vuonnakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, potkupyörä on myöskin hankintalistalla! Ja joo, ei tämä vempele varmasti kulkupelinä päihittäisi esimerkiksi pyörää tai perusrattaitakaan. Mutta olen innoissani kaikista jutuista, joissa lapsi ja vanhempi voivat harrastaa yhdessä jotain, joka on molemmista mielenkiintoista ja hauskaa.

   Poista
 7. Olen jotenkin ihan varma, että meillä ei tenava suostuisi istumaan noissa, vaan tahtoisi itse potkuttelemaan :D Mutta mainio idea! Omalle tasapainoaistilleni parempi taitaisi tosin olla jokin mummopyöräkelkan ja rattaiden yhdistelmä…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo mäkin mietin mummopotkukelkan ja rattaiden yhdistelmää itselleni :D

   Poista
 8. meillä on noin kuvan quinnyt rattaina, ollut jo kuusi vuotta. edelleen pelittää :D on huiput kun kasaantuu niin pieneksi, tänäänkin kannoin niitä tuolla p*skassa aamulla ja lahjoin lapsen tikkarilla kävelemään. ja kesällä hurautellaan puistoon, kaupungille tms ja rattaat nakkaan pyöränistuimen taakse parilla mustekalalla. ei kunto kestä kantaa kesäkuumalla 3vtä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muistankin, että olet niistä aikaisemminkin vinkannut!

   Poista
 9. Noi on aivan ihanat! Mä en itse ole kuin yhden kesän vasta lonkannut (eli taitoa ei ehkä ole ihan hirveästi kertynyt), ja mietinkin, että eihän se jatkossa jää välistä, kun on pieni lapsi eikä sitä saa kyytiin? Tuollainen istuimellinen systeemi voisi olla tasapainonkin kannalta helpompi, toihan on vähän kuin potkulauta penkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää olis sulle siis täydellinen! Ja joo, mäkin ihan aloittelijana mietin, että tuolla olisi varmasti helpompi potkutella menemään, kun tasapaino on helpommin hallinnassa.

   Poista
 10. Hei,
  oletko törmännyt suomalaisiin Lavian ekolonkkareihin? Mulla on ja tykkään kovasti, lauta on tukeva, mutta joustava ja kuosit supermakeita! Vielä kun tekisivät myös pienempiä lasten koon lautoja!
  https://www.facebook.com/LaviaLongboards

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, en ole aikaisemmin törmännyt! Kiitos vinkistä!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe