Tukea kasvavalle raskausvatsalle – tukivyö

2.6.14

Vauvavatsani ei ole vielä mikään valtava, mutta kropan mielestä vatsan kannattelu alkaa käydä työstä. Pitkien seisomista vaativien päivien jälkeen – oli se sitten työpäivä kuvausstudiolla tai löntystelyä pitkin kyliä vapaapäivänä – iltasella alavatsaa ja nivusia on jomottanut. Vasta hiljan tajusin, mikä osa kropasta oikeastaan kipuilee. Ensimmäisen synnytyksen jäljiltä retuperälle jääneet lantionpohjan lihaksethan siellä vihoittelevat. 

Eilen tulivat jäätävät säryt. Kävin iltasella lenkillä, joka kiireessä tuli kiskaistua vähän turhan nopeaan tahtiin vatsan kokoon nähden. Loppuillan sain tuta, että puolentunnin tehorymistely pitkin Herttoniemen metsiä päivän päätteeksi oli liikaa lantionpohjan lihaksille. Tajusin, että voisi olla syytä hankkia tukivyö.

Tuntuu hölmöltä surffata tukivyötä etsien, kun fiilis on kuitenkin paksuustilaan nähden ja aikaisempaan raskauteen verrattuna loistava. Jumpissa ja lenkeillä en ole aikaisemmin tukivyötä tarvinnut. Olen kyllä ymmärtänyt, että jos vain pystyn jatkamaan juoksentelua, jossain vaiheessa kroppaa olisi syytä auttaa kannattelemaan kasvavaa pötsiä. Ja kylillä luuhailua varten tuen hankkiminen tuli ensimmäisenä mieleeni, sillä en aio linnoittautua kotiin vatsaa kasvattamaan.
Hakusessa onkin siis kahdenlaista tukea. Toinen, joka todella tukee juoksulenkillä. Ja toinen, jonka ei tarvitsisi olla yhtä panssaripitävä, mutta joka kuitenkin vähän jeesisi kroppaa kestämään vatsan kannattelun. Kumpaisenkin on ehdottomasti oltava mukavia, en suostu kiskomaan päälleni mitään ahdistavaa, hankaavaa tai hengityksen mahdottomaksi tekevää. Toiseksi tukien on oltava pesukonepestäviä, sillä etenkin juoksukäyttöön tuleva tulee pyörimään koneessa usein. Nyrkkipyykille en ala.

Konsultoidessani nettiä löysin oikeastaan vain kahden merkkikunnan tukivöitä. Toiset puhuvat Anitan tuotteiden puolesta, toiset Carriwelin. Ja kaikki hehkuttavat oman tukivyönsä erinomaisuutta. Että jos joku kehtaisi myöntää tehneensä myös virheostoksen ja antaa tukivyöstä kritiikkiä, olen innokas siitä kuulemaan. Anitan vöistä sen verran luin, että ne saattavat pesussa kovettua epämukaviksi. Näiden kahden merkin lisäksi löysin pari tukea, joita myydään apteekeissa, toinen merkiltään Nexcare ja toinen Labtex.

Vaikka merkkejä tuntuisi olevan tarjolla yllättävän vähän, tuotteita on kuitenkin mukavasti. Raskauteen suunniteltuja rintsikoitakin löytyy. Yksi tukea antava kokotoppi multa löytyykin käytettynä saatuna kaapista. Se päällä olo tuntuu kieltämättä mukavan napakalta. Kevyttä tukea antavat mutsikalsarit olisivat varmaan ihan jees nekin, mutta tulisi kalliiksi pistää koko alkkariosasto tukevaksi.
Eniten kiinnostaa tuollaiset pehmeät masutuubityyppiset vyöt. Samalla kuitenkin epäilen, voivatko ne tosissaan tukea vatsaa, jossa mellastaa lopulta monikiloinen vauva. Juoksuun soveltuvin taitaakin olla hankalin hankittava. Tukevatko tuollaiset vain vatsan alle asetettavat tukivyöt parhaiten? Ne tosin näyttävät sellaisilta koppuroilta, jotka hinkkavat parin ekan kilsan jälkeen vatsan vereslihalle. Entä tietääkö joku, miten toimivat nuo apteekkikamat, joissa on tuo hämmentävä ylävyö? Niistä en löytänyt oikein mitään kokemuksia. Mä olen saanut teiltä lukijoilta ennenkin niin hyviä vinkkejä, että luotan tuen valitsemissa teihin.

Ja joo, näiden tukien lisäksi pitää hankkia myös motivaatiota harjoittaa niitä lantionpohjan lihaksia. Toivo niiden suhteen ei onneksi ole vielä menetetty, mutta pelkään, mitä toinen synnytys toimintatantereelle tekee. Kummasti sitä aina aloittaa innoissaan näkymättömän lihasjumpan, mutta muutamassa sekunnissa huomaa jo tekevänsä jotain muuta. Tarvitsen lantionpohjalihaspersonaltrainerin.

Kuvat: valmistajat

Lue myös nämä

62 kommenttia

 1. Moi mulla oli alkuraskaudesta lähtien käytössä toi Anita maternirty belt eli tollanen jossa on tukeva vyö vatsan alla ja sitten huppu vatsan päälle. Mun mielestä oli hyvä ja ajoi asiansa, vyön hankin alaselän vohoittwlun vuoksi. Vyö ei mennyt pesussa miksikään. Ainoa miinus oli oikea koko. Itse tilasin vyön nettikaupasta halvemman hinnan vuoksi.ja ensimmäisen vyön jouduin palauttamaan liian suurena. Vaikka vyö oli hyvä, en ehkä suosittelisi sitä kesämahalle. Meidän pikkuinen syntyi kuukausi sitten ja heti kun ilmat lämpenivät tuo mahan yli vedettävä kangas oli liikaa. Talvella.tosin lämmitti masua mukavasti :)
  Jenny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoasioiden ymmärsinkin surffailuni jälkeen olevan tärkeä homma. Saaatankin siksi ostaa omani ihan liikkeestä, että pääsen testaamaan. Mutta apua, eihän mulle tullut mieleenkään, että tietty tuollaiset vempeleet ovat kesähelteillä kuumia! Puuh!

   Poista
 2. Mulla myös Anitan tukivyö, jonka koin hyväksi. Auttoi minulla tosi paljon supisteluihin, joita tuli n. rvk 18 lähtien. Vyö tuki vatsaa niin, että oli mahdollista pitää muitakin vaatekappaleitä kuin äitiysfarkkuja (minulla sellaiset äitiysfarkut, joissa se lärpäke tuli vatsan päälle, tällöin en tukibyötä käyttänyt. Minulla ei pesussa ainakaan ole mennyt miksikään. Ainoa miinus, et välillä se vatsalärpäke valui alaspäon, muuten olin tyytyväinen. Mulla olis myytävänä toi oma vanha, koko S, itse olen kokoa M. Ota yhteyttä jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää, että tuollainen lärpäke voi auttaa myös supisteluihin! Pohdin ensin, miksi mulle ei suositeltu sitä ekan raskauden aikana, mutta sitten muistin. Mähän en tajunnut niiden kipujen olevan supisteluita. Tällä kertaa toivottavasti tunnistan. Onneksi ainakaan vielä ei ole supistuksia tullut. Mä pidän mielessä, että sulla olisi myynnissä Anita koossa S, kiitos!

   Poista
 3. Itsellä on tuo carriwell support band, kaksin kappalein käytössä, odotan toista lasta. Ensimmäisen raskauden jäljiltä jäi myös kunto vähän retuperälle, ja tuossa kolmisen kuukautta takaperin tulikin selkä aika perhanan kipeäksi ihan yhtäkkiä, pieni sairasloma piti pitää. Joka tapauksessa, esikoista odottaessa tuollaisen sain yhden käytettynä ja silloin taisi unohtua kaappiin, nyt otin käyttöön ja tilasin toisenkin. Itsellä siis auttoi, ainakin selkäkipuja hillitsi ja muutenkin oli ihan mukava päällä, istuessa tykkää kyllä hiukan mennä rullalle välillä.. Uudestaan ei ainakaan ole selkä kipeäksi tullut. Kolme kuukautta siis ollut käytössä jatkuvasti, en nyt siis osaa sanoa miten iso apu tuubista näillä viikoilla on. Nyt on laskettuun aikaan kaksi viikkoa matkaa joten joka paikka on väsynyt joka tapauksessa.
  Tuosta liikuntaan sopimisesta en tiedä kun viimeisen kolmanneksen lähettyvillä vasta tuli otettua käyttöön, ja oma liikunta on melkein pelkkiä uimahallireissuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käyttökokemuksesta! Itselläni se tulisikin käyttöön vain seisomapäivinä, joten ruttaantuminen istuessa ei haittaisi. Leoppoisaa loppuraskautta!

   Poista
 4. Tukivöistä en osaa sanoa, mutta lantionpohjan lihasten treenaukseen sain hyvän vinkin: treenaa niitä aina hampaita pestessäsi! Aamuin illoin vähintään kaksi minuuttia kerrallaan, se on jo ainakin ihan hyvä alku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi onkin hyvä vinkki. Aina miettii, että jossain bussissa istuessa tai valoissa odottaessa voi treenailla, mutta äh, eihän sitä muista.

   Poista
 5. Mulla on musta Anitan M jonka aikanaan uudenveroisena käytettynä hankin mut en tarvinnutkaan enkä tiedä oisko toi mun tappivarrelle ollut jopa liian iso. Käyttökokemusta ei ole siis antaa. Voin myydä sen kybällä, jonka siitä itsekin maksoin, jos liikkeessä sovittamisen jälkeen toteat sen oikeaksi kooksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että sulla olisi myynnissä. Mitä olen ymmärtänyt, toi M-koko saattaisi olla mullekin iso. Ainakin tällä mahalla. Pitää käydä testaamassa liikkeessä.

   Poista
  2. Joo, se on liian iso. Kaikista paras vyön kohdalta olisi ollut xs (?!?!), mutta se vatsahuppu taas olisi paras koossa s, kai pituudestani johtuen.

   Poista
 6. Mulla oli toi Carriwell Support Band. Oli koko ajan rullalla vatsan alla, eikä tukenut riittävästi edes päivittäisissä arkiaskareissa. Saattoi toki olla liian suuri, mutta tällä kokemuksella en suosittele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko tosiaan ollut liian iso? Kiitos käyttökokemuksesta, pistän muistiin!

   Poista
 7. Meilläpäin tukivöitä saa lainaan myös kunnallisesta fysioterapiasta ihan ilman, eli apuvälinelainaamosta. Sieltähän vois ottaa jonkun kokeiluun myös. Mulla oli ainakin lainalla sellainen jonka sai pestä koneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli sama homma. Neuvolasta sain lähetteen apuvälinelainaamoon. Siellä työntekijän (fyssarin?) kanssa sovitettiin oikea koko ja malli ja sen tukivyön sai lainaan ihan ilmaiseksi. Palautuspäivä oli sitten joskus synnytyksen jälkeen.:) Mä tykkäsin ajatuksesta, ettei tartte hommata uutena/käytettynä lisää roinaa. Eikä se ilmaisuuskaan pahaa tehnyt.:P

   Poista
  2. Mä olen kuullut, että ne olisivat niin koppuroiksi käytettyjä, että vatsaan tulee suurinpiirtein rakot. Mutta eihän siinä mitään menetä, jos kokeilee. Olisihan se kiva saada ilmaiseksi ja vain lainaan. Vaikka tämän mutsimaterian hankkiminen mua ei niin ahdista. Ei vie onneksi paljoa tilaa, käyttöaika on lyhyt ja sen saa nopeasti seuraavalle mutsille käyttöön.

   Poista
  3. Mä lainasin omani myös apuvälinelainaamon kautta neuvolan lähetteellä, ja se minkä sain oli ainakin ihan uusi ja pehmeä! Suosittelen :)

   Poista
 8. Mulla on ollut kahdessa raskaudessa Anitan vyö ja ollut ihan ok, mutta ei mikään spoettivyö. Mun kaverilla (ammattiurheilija) oli joku fyssarin suosittelema (säädettävä vyö) ja se vaikutti oikeasti pätevältä ja oli käyttänyt sitä urheillessakin. Ton Anitan koko kannattaa tosiaan käydä kokeilemassa vaik Bebesillä. Ostin omani sieltä ja vaikka en mikään rimpula ole (172cm ja 68kg), niin silti suosittelivat kokoa XS. Oli napakka ja tuki hyvin, kun ei ollut liian iso.. vasta ihan loppuraskaudesta alkoi kiristää ja ahdistaa vähän liikaa. Mut susoittelen vyön hankintaa ylipäänsä, ihmeesti pitää ryhtiä kasassa :) Tsemppiä ja toivottavasti vaivat helpottaa ja pystyt vielä jumppaillakin!

  T. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kaverillasi käytössä oleva säädettävä vyö kiinnostaa kovasti! Jumpissa tai lenkillä ei tosiaan ole ollut mitään ongelmia tähän mennessä, tuo kipuilua aiheuttanut lenkki oli ihan omaa tyhmyyttä, kun kiireessä tuli juostua turhan kovaa vauhtia. Liikuntakäyttöön tuo Anita taitaisi olla sitten aika ok. Pitää käydä testaamassa koko, että ei tule hankittua liian isoa!

   Poista
 9. Tämä olikin hyvä posti tähän tilanteeseen, itse odotan viikolla 28 ja mulla on kaverilta tuo Anitan Maternity Belt lainassa. Oon käyttänyt sitä kerran tai kaks ja kokenut että "mahapussukka" on jollain tapaa liian iso ollut, ja niin tuote unohtui kaappiin. Nyt kuitenkin aiheen pompatessa esiin täytyy kokeilla sitä taas joskos maha olisi jo kasvanut sopivaksi tuotteeseen! Tieto siitä että vyö on jollain auttanut myös supisteluun on kullanarvoinen - itse olen kärsinyt koko raskauden ajan häntäluukivusta (johon en kokenut saavani tältä vyöltä tukea aiemmin kokeillessani) ja reilu kuukausi takaperin mulla alkoi supistelemaan kaikki kevytkin rehkiminen, ei kipeästi, mutta sen verran usein että päätin asiasta kertoa ultrassa. Lääkäri pisti minut 3 viikon sairaslomalle, josta viikko on vielä jäljellä. Supisteleminen on rauhoittunut paljon, en ole kyykkinyt enkä rehkinyt, ja nykyisin supisteluita tahtoo aiheuttaa liikkeelle lähtö hetken istuttua, sängystä nouseminen aamulla ja joskus vessassa käyminen. Tämä viimeinen viikko menköön siis kokeiltaessa, josko vyö auttaisi supisteluun ja pääsisin jatkamaan vielä hetkeksi töihin ennen äitiyslomalle jäämistä!

  T. Nita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, voihan olla, että mahapussukka on käytetyissä niin venynyt, että se on sopiva vasta loppuraskaudessa. Toivottavasti saat tuesta apua, supistelusi kuulostavat todella inhottavilta ja eloa rajaavilta. Mukavaa ja liikuntakykyistä loppuraskautta siis toivotellen!

   Poista
 10. Mulla tuollainen tukivyö aiheutti valitettavasti vain lisää supisteluja. Sen sijaan tuollainen mahan päälle vedettävä huppu auttoi jonkin verran. Mutta neuvoisin silti, että nyt sun lenkit kyllä taitaa olla vähäksi aikaa juostu. Tukivyö ei mun mielestä ole siihen ratkaisu. Tsemppiä loppuraskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niinkin voi käydä. No johan! Mulla ei onneksi ollut lenkeillä mitään ongelmia aikaisemmin. Tuo sunnuntain kiskaisu oli ihan omaa tyhmyyttä, kun kiireessä (mies lähdössä töihin) piti kiskaista lenkki tavanomaista rivakampaan tahtiin. Hissuksimmin hölkätessä tuskin mitään ongelmia vielä on. Mutta jossain vaiheessahan juoksulenkit pitää varmasti vaihtaa vaikka sauvakävelyyn. Toivottavasti ei kuitenkaan ihan pian, juoksu auttaa mahantoimintaan mukavasti... :D

   Poista
 11. Itse käytin Anitan tukivyötä kun liitoskivut yllättivät ja se oli siitä hyvä, että siinä on sekä se tukeva "alavyö" että tuubimainen huppu. Jeesas kyllä. Voin raskauden aikana loistavasti ja liitoskivut oolivat mun ainoa selkeä vaiva, ja niiden takia jouduin vaihtamaan rakkaat tanssitunnit ja monet muut rehkimiset kevyempiin lajeihin. Eikä kaduta, vaikka urheiluhullu olenkin. Lantio kertoi vihoittelustaan aina vasta liikunnan jälkeen ja olishan sitä voinut jatkaakin noin muuten olon puolesta, mutta jos kroppaa särkee niin kyllä sitä on mun mielestä kuunneltava. Enkä usko, että noista vöistä on apua kovemmassa rasituksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käyttökokemuksesta! Saako udella, mitä kevyempiä lajeja sä harrastit? Näyttää nimittäin siltä, että jossain vaiheessa niihin on mun siirryttävä.

   Poista
  2. Juu! Siirryin aluksi tuunattuun saliohjelmaan (enemmän laitteita, vähemmän vapaita painoja eikä tietenkään vatsarutistuksia), jonka jälkeen siirryin lähes pelkästään vesijumppaan ja uintiin kun vatsa venähti hurjan isoksi ja liitoskivut pahenivat yhtäkkiä n7,5kk tienoilla niin pahoiksi, että pelkkä kävelykin oli välillä kivuliasta. Vesilajeja pystyin kuitenkin harrastamaan aika pitkään, mutta reilu 1kk ennen finaalia alkoi altaassa supistella, joten sitten lopetin nekin.

   Poista
  3. Mulle tehtiin kans viime raskaudessa tuunattu saliohjelma. Siinä oli just paljon vapaita painoja, eli toisin kuin sulla. Vesiliikuntalajit pitkästyttävät mua jostain syystä, mutta nyt on kyllä ihana aika uida, kun voi käydä maauimaloissa. Ostinkin jo lähitulevaisuutta miettien kymppikerran kortin Kumpulan maauimalaan.

   Poista
  4. Täytyy myöntää, että vesiliikuntalajit ovat munkin mielestä pitkästyttäviä, mutta mulla ei hirveästi ollut loppuraskaudessa valinnanvaraa lajien suhteen kun liitoskivut oli niin pahat. Auringossa pulikointi onkin sitten ihan eri juttu ;)

   Poista
 12. Mulla oli kans toi Anitan Maternity selän takia hankittuna ja mua se ahdisti ja oli tosiaan kuuma kuin sauna. Samoin tuntui, että se tosiaan aiheutti supistuksia kun laittoi tarpeeksi tiukalle. Löysänähän siitä taas ei ole vastaavaa apua selkäkipuun. En kyllä osaa kuvitella, että sellaisen kanssa voi juosta (tai että siitä mitenkään nauttii..). Miten niitä lantionpohjia voi treenata raskauden aikana jotenkin lisää, kun nehän on "treenissä" koko ajan, siis kannattelee sitä vauvamasua kaiken päivää? Vai olenko missannut jotain. Mun kätilö neuvoi vain, että niitä lihaksia pitää nimenomaan rentouttaa eli esim nostaa jalat seinälle pari kertaa päivässä viideksi minuutiksi (silleen että peppu on ihan seinässä kiinni ja jalkapohjat kohti kattoa). Yksi tuttava puolestaan hankki just fyssarilta sellaisen siveysvyöksi nimittämänsä tukiliivin lantion liitoskipujen takia. Se kuulosti paremmin toimivalta. Ihanaa kun jaksat tsempata urheilun kanssa. Itse en jaksanut ja kunto onkin nyt, nelikuukautisen kanssa, ihan pohjilla. Olet tosi hyvänä esimerkkinä ;-) (muista silti levätä tarpeeksi, kipu on merkki levon tarpeesta, aina!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi tosiaan on varmaan kaikki kuumia kesähelteillä, shit. Ja juoksemiseen tarvittaisiin varmaan vähän järeämpiä tukisysteemeitä.

   Ekassa raskaudessa, kun piti ja sai kädä kaikenmaailman valmennuksissa yms, jossain ryhmämiittiingissä ainakin fyssari painotti lantionpohjalihasten treeniä. Antoi oikein lippulaput, joiden mukaan harjoitella myös raskausaikana. Muistan sen, koska kuvitus olis niin öh, jännä. Mä taas en ole kuullut koskaan aikaisemmin neuvoa, että niitä pitäisi leputtaa.

   Kiitos tsempeistä! Muistan kyllä levätä, eka raskaus opetti sen :)

   Poista
 13. Ja vielä jatkoksi edelliseen: mulla oli vyöstä koko s tai xs, vaikka mun vatsa oli TODELLA iso, reilusti kasvukäyrien yläpääsä, ellei ylikin. Huppu ei enää loppuvaiheessa peittänyt koko vatsaa, mutta vyön tuki riitti ihan hyvin ihan loppumetreille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne koot tuntuvat olevan tosiaan reiluja.

   Poista
 14. Minä ostin pihiyksissäni netti kirppiksen kautta oman vyöni,Abdonimalin. No liian iso tuli hommattua kun en käytöstä tiennyt mitään ja nyt se on koristanut vaatekaappiani.. Tukeva se todella on mutta ei ole kiva kun saa pyörittää ympäri useamman kerran :D Tämä Abdominal on ihan erilainen kuin nuo Anita tai Carrivel vyöt, tämä on kuin venyvä kaitaliina. Ei kuullosta kivalle mutta toimii varmasti jos koko on oikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin googlailla kuvia, mutta tuli vain kuvasarjaa vatsalihaksista :D

   Poista
 15. Alaselän kipuihin hankin jo ekassa raskaudessa sekä tuon Anitan "hupullisen" mallin, että toisen vyön ihan vaan Intersportista. Anitan vyöstä en tykännyt, ei juurikaan antanut tukea ja oli hiostava. Intersportin vyö oli sellaista neopreenia tms, eikä raskauteen tarkoitettu, mutta onesize-vyön sai säädettyä sopivan kokoiseksi vatsan kasvaessa. Vyön sai hyvin vatsan alle tukemaan ja tuki myös selkää. Tosin hiostava sekin oli, mutta käytin lähinnä urheillessa ja pahimman selkäkivun aikana, silloin ei hiostavuus niin haitannut, kun vyö muuten toimi. Nyt toisella kierroksella en Anitan vyötä edes kokeillut, mutta tuo toinen toimi hyvin, niin kauan kun sitä jaksoin käyttää...nyt ollaan jo niin viime metreillä, että urheilut on jäänyt melko vähiin ja löysimmätkin kotikalsarit ahistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä vinkki, kiitos! Urkkakaupoissa tosiaan on niitä perustukia, pitääkin käydä tutkailemassa valikoimaa.

   Poista
 16. Anita on ollut mieluisa minullekin. En ole vielä montaa kertaa käyttänyt, enkä varsinkaan helteellä, mutta päivän seistessä/hengaillessa töissä ja kotona esikoista nostellessa ja hänen kanssaan peuhatessa on kyllä jeesannut pitämän setin kasassa.

  Lp-lihasten treeniin tulin antamaan saman vinkin kuin anonyymi! Hampaita pestessä rutistelet mestoja, tulee hoidettua kaksi pakkokärpästä samalla vaivalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaapa, mitä olen tehnyt viime aikoina hampaita pestessä? Hyvä vinkki :D

   Poista
 17. Mulla oli tuollainen Carriwellin "tuubi". En kylläkään käyttänyt urheillessa vaan vasta vikoilla kymmenellä viikolla. Oli kuuma kun viime kesä oli mitä oli mutta auttoi kyllä liitoskipuihin ja ilmeisesti harkkasuppareihin (taisi se mahan kiristäminen olla niitä näin jälkeenpäin ajateltuna).

  Tein myös lantiopohjanlihaksia raskauden aikana ja jälkeen hampaita pestessä, pitääpä ottaa taas treenit takaisin ohjelmaan. :-) Kaksi pakkopullaa yhdellä kahden minuutin tuskalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumia ne taitavat tosiaan kaikki olla. Puuuh. Ja joo, hammaspesun aikaiset treenit otettu käytöön täälläkin :D

   Poista
 18. Tulehan sitten kertomaan mihin päädyit juoksua ajatellen. Mä kun jo pelkään mitä käy kun ei enää pysty juosta. Hui!

  Mitä ne on muuten neuvolassa sanoneet juoksemisesta? Mä en oo vielä varannut neuvolaa (rv10+2) joten "virallista" suositusta en oo saanut mistään. Juoksen siis niin kauan kuin hyvältä tuntuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näin teen. Jos siis ja toivottavasti kun jonkun hyvän välineen juoksuun löydän. Neuvolassa eivät ole sanoneet mitään juoksemisesta, en tosin muista, kuinka tarkasti olen eritellyt liikuntaharrastukseni. Liian korkeista sykkeistä harjoittelun aikana kyllä huomautti, mutta täällä blogin kommenttiosiossa on sitten sanottu, että sykerajat ovat vanhentunutta tietoa. Että voi vetää omaa kroppaansa kuunnellen. Mulla on piakkoin äitiysneuvola-aika, yritän muistaa kysyä asiaa siellä.

   Poista
 19. Moikka!

  Mulla oli käytössä Carriwellin velcrobelt (olikohan noin oikein kirjoitettu) jostain vkolta 18 lähtien, kun kärsin niistä - ah niin ihanista- sukkapuikkosuppareista (muistankohan oikein, että säkin olit niistä kirjoitellut aiemmin). Nihilisti kun rahan käytön suhteen olen, niin sain kaverilta 2 raskautta nähneen vyön lainaan. Käytönjälki vyössä näkyi ja jokusen kymmenen kertaa pesujakin peli oli ottanut osakseen, mutta silti vyö oli perin ookoossa kunnossa. Ei hankaumia, eikä rakkoja iholla, tuntui hyvältä ja tukevalta, eniten tykkäsin tosta tarra-kiristys-systeemistä. Ja mahtui vaatteiden alle ihan näppärästi. Mä lopeti juoksemisen aika varhaassa vaiheessa, joten en osaa yhtään sanoa onko se omiaan hölkkälenkeille, mutta kohtuu hyvä vauhtista lenkkiähän mä vedin vielä silloin kun plakkarissa oli 41+0 - Itseasiassa just tona maagisena perjantaina kettuuspäissäni aamuviideltä hinkkasin menemään hikilenkkiä pururadalla, kun suppareilla käynnistynyt synnytykseni alkoi hiipua niiku liekki vastatuulessa. Eli pysähty koko toimitus. Ihan soiva peli toi vyö oli normilenkkeily olosuhteissa. Hinkkiosastostahan tässä ei ollut puhetta, mutta hyvä vinkki juoksuun/lenkkeilyyn on tupla(sportti)liivit, kun meijeriosasto alkaa olemaan kokoa F. Eli suomeksi; kahdet urheilurintsikat/topit/imetyslivit+urkkatoppi päälle, niin pysyy kannutkin matkassa, eikä satu joka askeleella.

  Ja suosituksiahan vissiin tosta urheilemisesta on vaikka ties kuinka paljon? Mä tein kaikkea aina niin pitkään, kun tuntui itsestä hyvältä. Viimeset kaksi viikkoa rynnistelin kuin raivohärkä, kun pelkäsin kuollakseni että "joudun" käynnistykseen. Ja sehän oli mun kohdalla just väärä taktiikka. Meni varmaan kroppa sellaseen vikasietotilaan, ettei tasan käynnistynyt synnytys sitten millään. Paitsi että menihän ne vedet sitten vihdoin ja viimein rv 41+1, eli ei edes mitenkään pahasti mennyt "yliajalle". (Noin niiku ollenkaan. Mutta kun malttamaton olin, niin mun mielestä kaikki päälle rv 40 oli aivan kauheasti liikaa,) Synnärillä sitten kun kyseltiin, että tarviikko kipulääkettä, niin tuumasin, että joo. En tosin synnytyskipuihin, mutta kun on noi reidet ja hanuri niin jumalattomassa krampissa, kun on tässä pitänyt kyykätä pari viikkoa...

  Seuraavalla kerralla mä aijon muhia sohvan pohjalla loppuajan, syödä suklaata ja katella telkkarista nonstoppina Greyn anatomiaa. ;)

  <3 Tessa

  ps. Millä seuraavalla kerralla, eihän meille pitänyt tulla enää lisää Snadeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahah, kipulääkettä kyykkäämisen jäljiltä kramppaaviin reisiin ja takalistoon :DDD Ja joo, sukkapuikkosuppareista olen minäkin kirjoitellut. Ja erittäin hyvä tietää, että tukivyö voisi jeesiä niiihin.

   Poista
 20. En nyt muista mutta kävitkös sä jo fyssarilla noiden kipujen takia? Itsediagnoosit voi kuitenkin olla vain osa totuudesta. Ammattitaitoisen fysioterapeutin avulla voisit hoitaa kroppaasi aktiivisesti ja vähentää kipuja loppuraskaudessa. Tukivyöhän ei varsinaisesti korjaa mitään. Itse vältin ekassa raskaudessani tukivyön käytön kokonaan fyssarin ohjauksen avulla. Tietysti ongelmatkin oli varmaan erilaiset, mutta olin kyllä positiivisesti yllättynyt fyssarin neuvomien liikkeiden tehosta. Tietty jaksoin tehdä niitä vain just niin kauan, että kivut katosivat, mutta onneksi se kantoi raskauden loppuun asti. (Tiedostan kuulostavani joltain fysioterapian markkinamieheltä. :D)

  -Supernaiivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä käynyt, mutta pian on äitiysneuvolakäynti, jossa pyydän, josko saisin ajan fyssarille. Oma ajatukseni on just tuo sama, mieluummin hoidan pois kuin vain vaiennan kipuja. Osteopaatillekin on onneksi pian aika.

   Poista
 21. Supernaiivi korjaa itseään sen verran, että tuo juoksuvyö on varmaan kyllä asia erikseen. Mut enikeis fyssari varmasti osaa neuvoa noista tukivöistä. Tampereella tukivöitä voi lainata ilmaiseksi (fyssarin lähetteellä) jostain samasta mestasta mistä kainalosauvoja yms., ehkä siellä etelässä on sama meininki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se salettiin on asia erikseen. Tarviihan hinkitkin kunnon tuen lenkillä, joten miksipä ei lopulta monikiloiseksi paisuva vatsa. Helsingissä saa tosiaan myös tukivöitä lainata. Olen kuullut siitä palvelusta sekä huonoa että hyvää, mutta eihän siinä menetä kuin aikaansa, jos kokeilee!

   Poista
 22. Mulla oli esikoisen raskauden aikana lainassa kaksi Carriwellin tuubia, M oli liian iso, S sopiva, mutta mielestäni aika turha. Lisäksi mulla oli semmonen vyö, en muista merkkiä, mutta sii sihan vaan pelkkä vyö. Sen kanssa ongelmaksi muodostui virtsarakon sijainti. Vaikka kuinka asettelin vyötä, se osui virtsarakkoon ja 45 min pituiset oppitunnit oli liian pitkiä vessataukoja. Niinpä en käyttänyt loppujen lopuski yhtikäs mitään tukea. Mut mulla kyl loppu liikuntakin pakaraan iskeneen krampin takia. Just ja just käveleen pystyi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että vyön tarpeelllisuus ei selviä kuin kokeilemalla. Suurimmalle osalle se on kuitenkin tainnut tuoda jotain jeesiä, joten hyvät mahdollisuudet, että mäkin saan olooni helpotusta. Peukkua sille!

   Poista
 23. Kaksosia odottelen ja hankin tuon Carriwellin tukivyön. Hinta alle 15€ ei todellakaan kirpaissut. Ilman sitä en pysty montaa askelta ottamaan eli todella hyvin tukee vatsaa. Ei ole rullaantunut, vaikka jatkuvassa käytössä onkin. Pidän sitä housujen (colleget) päällä, joten en tiedä miltä ihoa vasten tuntuu, mutta ei myöskään vaadi jatkuvasti pesua. Olin ostamassa Anitan vastaavaa, mutta myyjä sanoi, että tätä on kehuttu jopa paremmaksi, eikä ole tuota "osta pienempi koko" - ongelmaa. Epäilin aluksi koko härpäkettä "samanlaisen voisin itse tehdä kuminauhasta", mutta on tosiaan ollut korvaamaton.
  Nionella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käyttökokemuksesta! Ne tosiaan näyttävät sellaisilta lärpäkkeiltä, että en oikein ymmärrä, miten niistä voisi apua olla. Mutta jos sinullekkin jeesiä on ollut ja odotat kaksosia, suurella todennäköisyydellä itsellenikin voisi siitä jotain helpotusta irrota.

   Poista
 24. Varmaan lantionpohjan lihaksia kannattaa toki treenata jo nyt, mutta nuo kuvailemasi kivut johtunevat liitoksista. Eli lantion luiset ja ligamenteilla toisiinsa liittyvät liitokset antavat periksi ja löytyvät hormonien myötä. Liitoskipuihin ei jumppa auta, tukivyö kylläkin. Itselläni oli ystävältä lainassa fyssarilta saatu "kunnon" tukivyö, säädettävä siis. Se oli hyvä! Helsingissä ei ainakaan joka paikassa ole tarjolla nykyään enää lainaksi tukivöitä....kannattaa omalta ta:lta kysyä :)
  Pahin kipu on usein edessä häpyliitoksessa ja alaselässä si-nivelen seudussa. Mm guasha- hoito on melko toimiva, samoin varmasti vyöhyketerapia auttaa joillakin. Tsemppiä ja jaksamista, itsellä ainakin välillä itku pääsi kun sukkien laittaminen jalkaan ei seisten kerta kaikkiaan kivuilta onnistunut...
  Terv Kätilö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tosiaan ihan hahmota, mitä kipua tämä on. Viime raskaudessa tällaista ei ollut. Ja viime raskaudessa en ollut tunistaa supistuksia supistuksiksi :D Että jännää on!

   Poista
 25. Mä sain raskauden aikana tuollaisen apteekkivyön, ihan eri merkkiä tosin, ja käytin sitä jonkin verran. Ja kyllä se auttoi. En jaksanut pitää koko aikaa, koska sen asetteleminen kuitenkin oli vähän hankalaa, ja joku osa jossain kuitenkin painoi, mutta uudessa raskaudessa varmasti käyttäisin uudelleen. Voisin kuvitella että tuo on se tyyppi, joka tukee parhaiten ja soveltuu juoksulenkille. Nuo Anitan & co vyöt on varmaan mukavampia käyttää (näin itse kuvittelisin), mutta ei ehkä tue yhtä hyvin. Luulisin että molemmille tyypeille löytyy käyttöä.

  Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käyttökokemuksesta! Hyvä tietää, että apteekkivyöt voisivat olla soveltuvia just juoksuun. Pitää käydä hipelöimässä niitä apteekissa. Ja totta, Anitan ja Carriwelin vyöt ovat varmasti mukavempia, mutta eivät sitten niin tukevia.

   Poista
 26. Mulla oli käytössä vain tuo Carriwelin support band, ja yllätyin positiivisesti miten suuri apu oli, vaikka niin "heppoiselta" trikoolenkiltä vaikuttaa. Mulla raskauden aikana maha oli tosi etupainotteinen ja alhaalla (aika pitkän aikaa loppuraskaudesta), enkä ilman tuota tukea olisi pystynyt kävelemään. Supistuksia tuli samantien, jos lähti liikenteeseen ilman tukea. Istuessa tosiaan tuo tuppasi rullautumaan selän puolelta, mutta liikkeellä ja seistessä pysyi hyvin paikoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika lirpukkeilta noi kaikki vaikuttaa, mutta ihmeellisesti niistä tuntuu olevan apua.

   Poista
 27. Mulla oli Anitan ja Carriwellin hyvin saman tyyppiset tukivyöt. (Tuo kuva Anita Maternity Beltistä lähinnä, jollei jopa sama.) Ensin Anitan koko S ja sitten carriwellin M. Alkuun toimi hyvin se Anitan vyö, auttoi alkuajan iskias-kipuihin, jotka katosivat kokonaan loppuraskauden aikana. Mutta sitten aloin huomaamaan että mun selkä jotenkin kipeytyi noista vöistä? :O Muuten ei ollut särkyjä, mutta jos olin koko päivän tai lähes käyttänyt tukivyötä niin illalla selkää jomotteli.. ei nyt pahasti mutta kuitenkin. Joten itse tulkitsin että mulle ne ei sitten ilmeisesti kuitenkaan sopineet.
  Mutta noita kahta jos vertaa niin Anita tuntui päällä paremmalta ja tukevammalta, vaikka ulkoisesti ihan samanlaisia olivatkin. Anitan materiaalikin oli mun mielestä kivempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille ne eivät tosiaan näiden kommenttien perusteella sovi. Kiitos käyttökokemuksesta, etenkin kun sulla on ollut käytössä noi molemmat suosituimmat merkit.

   Poista
 28. Mulla on ollut Anita (vyö+mahapeitto) kokoa S (vai XS?) ja sitten kaverilta saatu napakampi vyö, jonka merkkiä en tiedä. Anita oli alkuun ihan ok, mutta kun selkäkivut ja supistelut ja kävelyvaikeudet lisääntyivät jo ennen kolmatta kolmannesta, ei sen tuki tuntunut ollekaan riittävältä. Lainavyössä oli vain lantiolle tuleva osa ja ristiselän kohdalla oikein hyvät pystysuorat "patukat", jotka tukivat SI-niveliä kivasti. Sen sai myös oikeasti sopivan kireälle, kun Anita jousti ja jousti vaan, vaikka oli pieni koko.

  VastaaPoista
 29. Voin suositella Nexcaren tukivyötä (ainakin Yo-apteekki myy). Aivan huipputuki kävelylenkeille yms. Istumatyössä ei kuitenkaan toimi, piti ottaa työpäivän ajaksi pois. Minulla vei viikosta 30 eteenpäin kaikki liitoskivut, ja tuli liikuttua niinkin paljon, että paineet lähtivät nousuun.. Mutta vyö oli todella hyvä! Kokeilin myös Anitan tukivyötä, ja valitettavasti se ei tukenut lainkaan samalla tavalla.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe