Enemmän kuin uimarengas

30.7.14

Mitkä uimasäät! En muista, koska olisin käynyt näin paljon uimassa luonnonvesissä. Siis ihan uimassa, eikä vain kastautumassa kiljuen ja hampaat kalisten. Minime on selkeästi merenneitojen sukua, sillä hän voisi elää vedessä. Oli kyseessä sitten meri, järvi, maauimala tai vedellä täytetty pesusoikko, johon juuri ja juuri mahtuu istumaan.

Tänä kesänä olenkin monet kerrat kiitellyt lapselle vauvavuoden aikana hankkimaamme uimarengasta – ja kertonut siitä kanssavanhemmille, jotka ovat uimareissuilla vempeleestä kiinnostuneena kyselleet. Kirjoitin Swimtrainer-uimarenkaasta jo puolitoista vuotta sitten, kun vietimme perheen kanssa kuukauden Thaimaassa. Rengas oli kätevä vauvan kanssa, kun ei koko ajan tarvinnut kannatella vedestä liukasta ja riemusta sätkivää lasta. Mutta nyt parivuotiaan vesipedon kanssa se on vielä näppärämpi!

Tänä kesänä rengas on ollut oikeasti niissä toimissa, joihin se on tarkoitettukin: uimaharjoituksissa. Lapsi painelee renkaan kanssa menemään sellaista vauhtia, että valasruhoni ei noin vain sulavasti uiskentele perässä. Uimarenkaan nerokas ”vatsapatja” pitää huolen siitä, lapsi pysyy hyvässä uintiasennossa. Samainen vatsapatja sekä valjaat taas turvaavat, ettei lapsi luiskahda renkaan yli tai ali. Kerran Kumpulan maauimalassa polskiessamme lapsi tosin onnistui jotenkin kiepsahtamaan nurin renkaan kanssa. Onneksi merenneidot eivät pienistä säikähdä (toisin kuin valaat).

Me hankittiin tämä meidän rengas aikoinaan Vaasan Babystyle-liikkeestä. Netissä niitä näyttäisi olevan myynnissä esimerkiksi täällä. Tämän meidän pienemmän Swimtrainer-mallin pitäisi pelittää aina nelivuotiaaksi asti. Linnunmaidon lämpöinen ja meriveden tuoksuinen suositus! Ilman tätä uimarengasta me vanhemmat tuskin jaksaisimme polskia vedessä siinä määrin, mikä merenneitojen vähimmäisvaatimuksena on.

Lue myös nämä

34 kommenttia

 1. Millä lailla tuo rengas on peruskäsivarsikellukkeita parempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukaise vaikka tuo linkkaamani vanhempi ja laajempi postaus renkaasta, eiköhän se valaise asiaa. Loput hyvät puolet löytyvät tästä postauksesta. Instgrammista juuri katselin, että hastagilla swimtrainer löytyi monia videoita, jotka nekin valaisevat renkaan toimintaperiaatetta hyvin.

   Poista
  2. Entisenä kilpauimarina ja uimaopettajana (vauva- ja vammaisuinti, tekniikka) sekä uimavalvojana sanon, että lelujahan voi lapselle ostaa ja kuvitella niistä mitä vain. Kauppias myy ja käärii rahat.

   Kaikki uimarenkaat, joita minä olen nähnyt, tulisi puhkoa tai antaa vasta jo uimaan oppineille lapsille leluiksi. Lapset eivät tarvitse uintia opetellakseen MITÄÄN välineitä. Jos aikuinen ei jaksa kannatella tai on laiska, käsivarsikellukkeet on suotavat.

   Poista
  3. Luin jo, mutta meidän muksumme ovat käsivarsikellukkeiden kanssa tehneet ihan samaa: pulikoineet vedessä ja nauttineet kesästä. Nyt kumpikin osaa uida ja uimataidon kannalta tärkeimpien taitojen, sukeltamisen ja kellumisen, opettelussa apuvälineistä oli vain haittaa. Tosin Arenan kelluntapukua, josta ilman määrää pikku hiljaa vähennetään, emme ole kokeilleet.

   Poista
  4. No minä ainakin olen sitten ihan rehellisesti laiska, kun mielestäni vauvan uimarengas on kätevä väline. Olkoot uimaopettajat mitä mieltä vaan, mutta minusta on kiva uida myös itse. Se ei oikein onnistu siinä 20 cm syvyisessä vedessä, joka on sopiva syvyys 1-vuotiaalle, ei vielä kävelevälle lapselle. Lapsi nauttii matalassa vedessä pulikoinnista, mutta myös siitä, kun hän pääsee syvään veteen uivien vanhempien mukana renkaan avulla. On ihan kohtuullista, että yhteisellä uimareissulla myös vanhempi pääsee uimaan, ei pelkästään lapsi. Pelkät käsikellukkeet kun eivät ole riittävän luotettavat siihen, että lapsen vie syvempään veteen vanhempien seuraksi polskimaan. Uimaopettaja taisi nyt unohtaa, että vedessä voi pitää koko perhe hauskaa eikä koko ajan olla ryppy otsassa tiukalla oppitunnilla.

   Poista
  5. Anonyymi: Kun opetellaan tosissaan uimaan, mitään härpääkeitä ei tietenkään tarvita – päinvastoin. Mutta rengas on ollut mainio väline totuttaa lapsi veteen. Ja voi kyllä, olemme juuri niin laiskoja, ettemme jaksa montaa tuntia päivässä kannatella lasta vedessä. Etenkin kun lapsen kanssa on kahdestaan uimassa, on kiva, että voi itsekin vieressä pulikoida.

   Riitta: Heh. Ei siihen vedestä nauttimiseen tietenkään tarvita renkaita tai käsivarsikellukkeita, vesi riittää! Ja kun todella opetellaan uimaan, mitään härpäkkeitä ei tarvita. Tämä on ollut paljon vedessä viihtyvän laiskojen vanhempien – kuten anonyymi tuossa ylempänä tarinoi – pelastus, kun on voinut esimerkiksi kylpylässä rauhassa lillua välillä isoissakin altaissa ihan vauvankin kanssa. Tai esimerkiksi nyt viime viikonloppuna mökillä, jossa äkkisyvään mereen mentiin suoraan laiturilta.

   Poista
  6. Kyllä meidän muksumme ovat pelkkien käsivarsikellukkeiden kanssa uineet syvässä vedessä. Sääntönä on pidetty, että aikuisen jalkojen pitää yltää pohjaan.

   Poista
  7. Anonyymi kakkonen: Täällä reilusti laiska uimari myös. Renkaan kanssa on tosiaan kiva, että itsekin voi uida. Ja ihan salettiin ollaan jaksettu viihtyä uimapaikoissa kauemmin just siksi – merennneito tykkää!

   Poista
  8. Riitta: Hienoa, että ne toimivat niinkin. Meillä ei käsivarsikellukkeita edes ole. Jos sinä koet käsivarsikellukkeet hyväksi, just hyvä niin. Itse koen tämän renkaan etenkin pienen vauvan kanssa paljon varmemmaksi uimakaveriksi.

   Poista
  9. Niin ja jos aikuisen jalat eivät yllä pohjaan, niin sinne ei uimataidoton lapsi kyllä mene minkään uimarenkaan kanssa, ainoastaan pelastusliiveissä.

   Ihan pienen lapsen kanssa ymmärrän tämän ihmeuimarenkaan hienouden, mutta en enää parivuotiaalle hankkisi. Jos sellainen jo on niin toki sitä voi käyttää niin pitkään, kun siihen lapsi sopii.

   Poista
  10. Eh, kenenkään ei tietenkään tarvitse hankkia yhtään mitään, mitä ei oman perheen menoon sovellu. Itse hankkisin tämän parivuotiaallekin, jos meillä ei sitä vielä olisi. Ja aiotaan käyttää sitä juuri niin pitkään kuin hyvältä tuntuu.

   Poista
  11. Ehkäpä sitten arvon aikuisuimarit tulevat toisiin aatoksiin, kun lapsi pujahtaa läpi renkaasta tai ajautuukin pää alaspäin veteen, eikä osaa nostaa päätä ylös ja painaa jalkoja alas. Hyvin maallikolta kuulostaa nuo "haluan itsekin uida" -kommentit. Mikä estää ostamasta näitä ylivertaisen halpoja käsivarsikellukkeita ja uimasta niiden kanssa? Luotettavampia ne on kuin mitkään renkaat. Uimarengas ei ole uimataidottoman lapsen lelu!! Ei pitäisi leikkiä näinkin vakavan asian kuin oman lapsen hengen kustannuksella. NImim. hyvin monta lasta vedetä pelastanut, jotka ovat tavalla tai toisella uimarenkaan kanssa veden varaan joutuneet.

   Poista
  12. Öh. Tuota noin. Eihän se nyt hyvänen aika tarkoita, että uimarenkaan kanssa lapsen vain tyrkkää uimaan omia aikojaan. Vaan sitä, että ei koko ajan tarvitse kannatella lasta, vaan voi siinä vieressä polskia itsekin. Tässä kyseissä renkaassa pujahtaminen suuntaan tai toiseen ei toki ole mahdotonta, mutta valjaiden ja vatsapatjakellukkeen ansiosta myös epätodennäköisempää.

   Poista
 2. voi tsiisus ihmiset! kyse on uimarenkaasta! huh huh. onko se nyt oikeasti näin hankalaa ymmärtää että ihmiset ja perheet ovat erilaisia? jos lähiömutsi haluaa kertoa kuinka kannattava hankita uimarengas on ollut, miksi joku kokee tarpeelliseksi tulla urputtamaan kuinka se Meidän hankita/mielipide/kasvatus on kuitenkin Se Paras ja lähiömutsin paska? Saatteko siitä jotain mielihyvää? Iloa ja nautintoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä URPUTETAAN, koska uimarengas on vaarallinen uimataidottomalle lapselle ja uskoisin, että aika monelle turvallisuus ja oman lapsen henki on kultaakin arvokkaampi asia.

   Poista
  2. Vesi on vaarallinen elementti aina. Mutta kun on aikuinen vieressä, vedestä tulee kiva juttu, jota lapsi ajan kanssa myös oppii hallitsemaan – sen verran kun se nyt ihmiselle ylipäätään on mahdollista. Apuvälineet, joilla hommasta tulee kivempaa kaikille, ovat erittäin tervetulleita meille.

   Kyseessä on nyt vatsapatjalla ja kellukevaljailla varustettu uimarengas. Uimarengas. Ei esimerkiksi bensakanisteri ja sytkäri -kombo.

   Poista
 3. Kiitos jutusta! Me ollaan oltu aikeissa ostaa just tämä kyseinen rengas ja nyt laitankin saman tien tilaukseen. Otteita tosielämästä: lokakuussa 4 vuotta täyttävä poika ui jo kellareilla itse, kaksi vuotta nuorempi siskonsa mulahtaa naama edellä pinnan alle heti, jos ote tytöstä hiemankin irtoaa. Ja kun kannatellaan, tyttö huutaa 'ui ite, ui ite, ei saa pitää kiinni!!' ja yrittää kaikin voimin sätkiä irti. Yleensä tyttö sitten haluaa takaisin hiekalle kakkuja tekemään, koska inhoaa kiinni pitämistä. Miehellä alkaa maanantaina työt, joten superhelteiden saapuessa en uskalla lähteä lasten kanssa yksin rannalle, jos tytöllä ei tota rengasta ole. Kuten sanottu, on erilaisia perheitä, eri ikäisiä lapsia, eri tavoin veteen suhtautuvia tyyppejä ja muutenkin vaan eri tavoin asioihin suhtautuvia vanhempia. Nämä meidän vesipedot tulee todennäköisesti oppimaan uimaan aika pieninä, oli jossain vaiheessa rengasta käytetty mielenrauhan tuojana tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, uskotaan, oikeastaan tätä tuolla alkuperäisellä kysymyksellä hain.

   Poista
  2. Huh joo Anu, kaksi lasta rannalla onkin jännä juttu, jos aikuisia on vain yksi. Toivottavasti rengas toimii teilläkin hyvänä apuvälineenä.

   Riitta: Mä en ymmärrä, mitä siis hait alkuperäisellä kysymyksellä. Mutta hyvä jos sulle asia on nyt selvä :D

   Poista
 4. Ihmettelin myös hiukan tätä ihmeellistä hyökkäystä! :O Kun kuitenkin suurimmalla osalla uimataidottomista lapsista on jotain apuvälineitä uidessaan. Toiset käyttää kellukkeita, joku uimarengasta ja joku jotain muuta. Ei kai 2-vuotiaan ole tarkoituskaan vielä oppia uimaan. Meidän uintireissuilla on mukana 5-, 3-, ja 8 kk ikäiset lapset, joten kyllä apuvälineet on ihan tarpeen. Pääsee molemmat aikuisetkin vuorollaan kahlailusyvyyttä pidemmälle isompien lasten kanssa. :) Ei se mun mielestä mitään laiskuutta ole, jos ei joka hetki jaksa kannatella lasta vedessä, vaan haluaa vähän itsekin nauttia uimisesta lapsen seurana! Kivaa kesän jatkoa Lähiömutsi ja toivotaan lämpimiä uimavesiä vielä pitkäksi aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ihmettelin parin juuri uimaan oppineen lapsen äitinä sitä, että tätä rengasta markkinoidaan uimaanoppimisen apuvälineenä. Muutenhan se on ihan kiva lelu.

   Poista
  2. Kolmikossa onkin jo tekemistä rannalla, vau! Vähän jännittää, miten uintireissut ensi kesänä sujuvat, kun mukana on myös yksi vauva. Ehkä hankitaan toinen rengas, sen näkee sitten, kun tietää tilanteen ja lapsien taidot ja temperamentit siinä vaiheessa.

   Riitta. Kiva että lapsesi ovat oppineet uimaan. Tämä rengas ei ole ollut meille pelkkä lelu. Sen on ollut myös todella hyödyllinen apuväline.

   Poista
 5. Tällaisen olisin voinut hyvinkin hankkia aikoinaan vauhdikkaalle tyttärellemme. Meidän myös todella innokkaalla merenneidollamme oli pienempänä ihan tavallinen uimarengas ja aikuinen aina vieressä varmistamassa (tavallisella uimarenkaalla emme ole toki uskaltautuneet syvemmälle polskimaan) ja uimarenkaan käytöstä huolimatta tyttäremme osaa jo uida varsin näpsäkästi nelivuotiaana. Arempi esikoisemme sitten oppi hieman iäkkäämpänä uimaan vaikka mitä teimme, eikä uimarengasta edes käytetty. Temperamentti tuntuu lopulta olevan se mikä uimataidon oppimisen hitauteen tai nopeuteen vaikuttaa eniten. Tärkeintä on juurikin viettää vedessä paljon aikaa säännöllisesti, meilläkin lopulta aika on saanut vanhemmankin lapsen tulemaan sujuiksi veden kanssa. Iloisia uintihetkiä kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aikuinen on aina tietty vieressä varmistamassa, oli vedessä mukana mikä vempele tahansa. Se on ehkä joiltakin kommentoijilta unohtunut. On varmasti ihan totta, että uimatouhujen oppimiseen vaikuttaa juurikin temperametti. Varovaisella lapsella menee kauemmin, mutta kyllä ne taidot sieltä tulevat, kun vain nautitaan mahdollisimman paljon vedestä :)

   Poista
 6. Voi hittola! Miksen muistanut tätä rengasta jo alkukesästä! Meidän taapero säntää aivan päistikkaa mereen, eikä todellakaan suostu olemaan matalassa rannassa. Kävelee vaan mereen, eikä pysähdy ennen kuin vanhemmat pysäyttää. Rakastaa vettä niin paljon, että se käy jo raskaaksi vanhemmille. Olisi ollut upeeta omistaa tuo rengas, jotta itsekin olisi voinut nauttia uimisesta ja vedestä sekunninkin ilman jatkuvaa jännäkakkaa bikineissä. Mut hei, vielä on kesää jäljellä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, kun lapsi rakastaa vettä niin paljon, että alkaa käydä vanhemmille jo raskaaksi :D Kuulostaa hassulta, mutta on mahdollista! Että juu, tämä rengas voisi olla teillekin kova juttu. Sillä ihan salettiin vielä on kesää jäljellä!

   Poista
 7. Heh! Meilläkin on tuo rengas ja ollaan tykätty. En meinannut ensin lukea koko postausta kun ajattelin et siinä ei ole mitään uutta tietoa, mutta onneksi luin kun tästäkin aiheesta oltiin saatu aikaan taas hieno meidän-tapa-on-ainoa-oikea -mielipiteidenvaito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo, vähän yllätyin itsekin, vaikka mutsibloggaajana kaikkeen luulisi jo tottuneen :D Piti tehdä kiva keveä hellepostaus ja vinkata yhdestä parhaasta lapsitarvikkeesta, joka ollaan hankittu. Mutta eipä aihe tainnutkaan olla ihan kepeistä kevein. Ei siinä, hauskaahan se on, että mielipiteitä sinkoilee!

   Poista
 8. Hei ja kiitos kivasta blogista, saan täältä paljon vinkkejä ja vertaistukea näin esikoisen odottajana melkein samoilla viikoilla kuin sinä! Erityisesti synnytyskertomus oli jotenkin voimaannuttava. Kysyisin mistä kasvatusasioista ajattelet nyt erilailla kuin esikoista odottaessa? Hommasitko muuten jonkun tukivyön? Minkälaiset vaunut tulee lapselle käyttöön?
  Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, kiitos! Ja kiitos postaustoiveesta, niistä jokaisesta onkin ollut ajatuksena kirjoittaa. Kasvatusasioissa lyhykäisyydessään otamme vain ylipäätään rennommin ja tiedostaen, että takkiaan voi ja saa kääntää koska vain. Monesta asiasta on ollut mielipidettä, kunnes totuus on iskenyt toisenlaista tarinaa pulpettiin. Tukivyöksi hankin Anitan version. Koska olen voinut nyt tosi hyvin, se on (onneksi?) jäänyt vähälle käytölle. Vaunut tulevat olemaan kaupunkilaisarkeen sopivat, mutta niistä lisää myöhemmin! Mukavaa kesää ja loppuraskautta myös sinulle!

   Poista
 9. Meidän ens kuussa 2vee ui käsikellukkeiden ja räpylöiden niin kovaa vauhtia itsenäisesti, että aikuisella on tekemistä, että pysyy perässä. Ja jos koitat kannatella niin reaktio on samanlainen kuin Anu tuossa ylempänä kuvasi. Ei saa pitää pitää kiinni vaan ite on päästävä! Joten on apuväline mikä tahansa tällaisessa tilanteessa niin auttaa erittäin paljon uintireissuja! Pienet vesipedot on mahtavia! Vedessä ollaan niin pitkään että hampaat kalisee mutta sittenkään ei haluta pois. Hetken pakkolämmittelyn jälkeen takaisin vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai räpylöillä mennä polskottaa, ihanaa! Ja voi kyllä, kun uintireissuilla vierähtää useampi tunti päivässä, apuväline on mukava olla olemassa. On muuten jännä, että lapset tahtovat uida, vaikka tuntuvat olevan jo syväjäässä. Itsekin muistan lapsena hampaan kalisten mankuneeni, että ei vielä lähdetä, TAHDON UIDA LISÄÄ! Missäköhän vaiheessa "aikuistuminen" tulee, ja alkaa arvostaa myös sitä, että ei palele :D

   Poista
 10. Meillä kahdella vesipedolla käytössä käsivarsikellukkeet ja uimarengas :) käsivarsikellukkeet estävät humahtamasta renkaasta läpi ja niillä menevät innoissaan aikuisen toki olless lähellä. Tuo sun esittelemä näyttää myös hyvältä. Meillä vain jo isommat lapset (ja en laita ikiä kun saisin ryöpyn,kuinka vielä käytetään kellukkeita ja rengasta...uskomaton hyökkäystä tullut sulle..huh) enkä tuollasesta ollut tiennyt heidän ollessa pienempiä,olisin ostanut ja juuri samoin perustein kuin sä lähiömutsi.

  VastaaPoista
 11. Ihan loistava vempain on! Ostettiin espoon babystylesta, ainut miinus on se, että se on aika pieni 2,5v pojalle, eikä Suomessa mun mielestä myydä niitä isompia kokoja.

  Ollaan oltu uimassa pitkiä aikoja ja poika nauttii niin! Aikaisemmin häntä on pelottanut vesi aika paljon kun koko ajan menee vettä suuhun ja on hutera olla. Tämän kanssa sujuu niin hyvin! Oi niita naurun kiljahduksia!

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe