Rapsutuksia eläinten vanhainkodissa

5.7.14

Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa on yksi sympaattisimmista retkikohteista, joita tiedän. Wanhalla Markilla, 1800-luvun pohjalaistuvan pihapiirissä, toimii Suomen ensimmäinen eläinten vanhainkoti. Siellä seniorivuosiaan viettävät eläimet, jotka muuten olisi laitettu makkaraksi, rehuksi tai piikille. Kävimme tunnelmoimassa Wanhalla Markilla taannoin lapsen, äitini ja mummini kanssa.

Eläimiä rakastavalle lapselle pihapiiri oli parasta hetkeen. Suurin osa vanhainkodin asukkaista köpötteli tontilla vapaana, joten nurkan takaa saattoi milloin tahansa tulla vastaan poni, lammas, kalkkuna, pupu tai vaikka oma lempimaatilaeläimeni kana. Yhdellä juuri muuttaneella poniasukkaalla oli vielä oppimista talon tavoille, mutta muuten kaikkia eläimiä sai rapsuttaa sydämensä kyllyydestä. Heinääkin sitä syöville eläimille sai antaa maiskuteltavaksi.

Eläinten vanhainkoti toimii vapaaehtoisvoimin ja sitä rahoitetaan esimerkiksi nimellisellä neljän euron pihamaksulla. Alle kaksivuotiaat pääsevät tutustumaan eläimiin maksutta. Lapsi olisi voinut riemuita eläinten kanssa kirmaamisesta koko päivän. Ainakin viimeistään löytäessään lempieläimensä puput. Hän kantoi pitkäkorville heinää, voikukkaa ja apilaa niin paljon, että jänöjen navat paukkuivat. Minä sain vain istua ja ihmetellä syksyltä tuoksuvaa kesäpäivää, pupujen hoitaessa neljän euron hintaan lapsenvahtihommat.

Lue myös nämä

6 kommenttia

 1. Oi että, tuo on ihastuttava paikka! Ja siis meillähän ei ollut edes lapsia mukana, paikassa riitti iloa ihan aikuisellekin seurueelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti olisi ollut kiva päivä ihan aikuisseurassakin. Tällaisissa paikoissa lapsi tuntuu tuovan retkeen vielä ekstahauskuuden, kun kaiken muun kivan lisäksi hänen iloaan on ihana seurata :)

   Poista
 2. Tuolla on monesti pitänyt käydä. Ihastuttavia eläimiä :). Toinen mukava paikka vaasan lähistöllä on Raippaluodossa sijaitseva Aava kertun kotitila https://fi-fi.facebook.com/aavakertunkotitila . Sitä suosittelen erittäin lämpimästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tuollahan voisi vaikka käydä tulevalla Pohjanmaan-reissulla!

   Poista
 3. Eikä miten sulonen idea! Täytyy ehdottomasti käydä moikkaamassa eläinvanhuksia (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Jos vain mahdollista, suosittelen lämpimästä moikkausretkeä!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe