Pukluharsojen värikylpy

21.8.14

Harsot, nuo lapsimaterian ihmekangaspalaset! Ne ovat olleet meillä käytössä niin pukluharsoina, ruokalappuina, vaippaimuina, imetysmaitotulvasuojina, käsipyyhkeinä kuin nenäliinoina. Nyt mies on pitänyt remonttia tehdessään sellaista hikihuivina päässään, sen verran hyvä imuteho niissä on. 

Mutta rumiahan harsorotjakkeet ovat. Etenkin kun suurin osa niistä on päätynyt meille monien käyttäjien jälkeen ja ollut nyttemmin pari vuotta tehokäytössä. Kiskaisen sellaisen edelleen lapselle kaulaan ruokailujen ajaksi – kotona kaukalollisen ruokalapun alle ja kylillä ihan sellaisenaan – vaikka Minime itse on sitä mieltä, että on jo niin iso, ettei ruokalappua tarvitse. Mutta niin kauan kuin keittolounaan jälkeen syöjä ja pöytä näyttävät kuin lautaselle olisi lentänyt jalkapallo, harsot ovat käytössä.
Nyt kun toinen minikokoinen sotkija on pian saapumassa ja sitä myötä maitotulvat, päätin uudistaa harsoläjän. Värjäsin ne Dylonin pesukoneväriä käyttäen, vaikka tosihippi olisi mennyt myrkyttömällä vaihtoehdolla ja käyttänyt värjäykseen kasvivärejä. Valitsin väriksi ikisuosikkisävyni, farkunsinisen.

Miten nättejä niistä tulikaan! Värikylvyn jälkeen nuhjuiset harsot näyttävät tietyssä valossa jopa tyylikkäältä ja arvokkaalta pellavalta. On muuten hieman mukavampi kylillä imettäessään kaivaa repusta esiin tällainen denimliiina kuin ikitahrainen ja etäisesti valkoinen pukluharso.

Lue myös nämä

28 kommenttia

 1. Raportoippa sitten että pysyykö tuo väri.
  Itse värjäsin pukluharsoja myös dylonin väreillä mutta levisivät JOKAISESSA pesussa kaikkeen mahdolliseen. Oli pesukonekin punaisena :) Nitorin väri taas pysyi sitten lopulta kuin tauti eikä lähtenyt liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen värjännyt kans dylonilla harsoja ruskeiksi. Värjäyksen jälkeen pesin harsot heti uudelleen normaaliohjelmalla, sen jälkeen koneen tiivisteet käsin ja koneen tyhjänä 90asteessa. Sitten vielä kertaalleen harsot pyyhepyykin seassa. Eikä ole harsot ikinä värjänneet muuta pyykkiä. Laitoinkin kyllä väriä ehkä vähemmän kuin ohjeessa sanottiin.

   Poista
  2. Muutaman viikon käyttökokemuksen perusteella väri on pysynyt moitteetta. Pesin ne Eveliinan tapaan heti värjäyksen jälkeen uudestaan. Samoin kuin vielä koneen tyhjillään sen jälkeen. Tietty pesen harsot mustien / harmaiden pyykkien kanssa, joten mahdollisesti irtoava väri ei niissä näy.

   Poista
  3. Mulla on varmaan ollut joku maanantaikappale (monta kertaa) koska vaikka tekisin mitä sadetansseja ja muuta, niin aina ne värit falskaa.
   Onneks tämmösille pyykkitunareille on vaihtoehtoja :)

   Poista
 2. Mitäs olette uskaltautuneet remontoimaan raskauden viimemetreillä? Itsellä mahdollisesti samantyyppinen suunnitelma edessä, mutta aikataulu vähän arveluttaa...en haluais elää vastasyntyneen kanssa rempan keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalataan (eli mies maalaa, heh) olohuoneen ja makkarin lattiat. Ja siinä samalla seiniä. Tavaroiden siirtely huoneesta toiseen on ollut kuin muutto pienoiskoossa (plus helvetillinen remonttipöly hiomisesta), mutta nyt aletaan jo olla voiton puolella. Toivoakseni tavarat ovat paikoillaan ja pölyt pyyhittynä vauvan syntyessä :)

   Poista
 3. tämähä on iha mahtava idea! jos nuo värit todella pysyy nii pakko kopioida tämä harsojen värjäys -idea iha sellaisenaan, itse myös seuraavalle haluisin ottaa käyttöön esikoisen vanhat ku ei niissä just muuta vikaa ku ruma ulkomuoto :) olisin myös kiinnostunu kuulemaa raporttia värin säilymisestä!
  t.Nathalie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värjäys on tosiaan simppeli ja toimiva tapa uudistaa rätit! Parin viikon käytön perusteella värit ovat ainakin meillä pysyneet ihan moiteetta. Pestään nämä tumman pyykin joukossa, joten mahdollista värin irtoamista on toki hankalampi huomatakin.

   Poista
  2. okei kiitoksia, täytyypä ottaa projektiks ennen seuraavaa tulokasta :)

   Poista
 4. Noistahan tuli hienoja! Munkin tekisi mieli noita ennen valkoisia, nykyään harmaankirjavia harsoja uudistaa, mutta koska meillä on käytössä nämä valkoiset/harmaat pyllypyyhkeinä ym. siivousharsoina ja värilliset syömisharsoina ja vaununsuojina, niin en uskalla sekottaa mies-paran päätä enempää sillä, että esim. siniset ois syömiseen ja vihreet siivoukseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama ongelma. Pitänee vaan kestää vielä yksi vauva- ja taaperoaika noita harmahtavia harsoja.

   Poista
  2. Hehee, liian hankalat värikoodit! Mä meinasin ensin laittaa toisella värillä toiseen käyttöön tarkoitetut, mutta pistin sitten koko läjän samaan värikylpyyn.

   Poista
 5. Ihan hitsin hyvä idea!! Ihan paras, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mustakin, nyt ne ovat melkein kuin uusia – tai vielä komeampia! Että ollos hyvä vain, ilo on mun puolellani :)

   Poista
 6. Tosi onnistunut uudistus! Ja harsot on ihan parhaita. Meidän kuopus on 6vee, mutta edelleen rätei tarvitaan. Nytkin, kun jässi on flunssassa, se yskii ja pyyhkii nenäänsä pehmeään harsoon. Puhdasta vaan vaihdetaan välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin harsot tulevat varmasti pyörimään nurkissa vielä pitkään. Itsekin tykkään niistää niihin räkäaudissa, nenä ei mene yhtä helposti rikki kuin paperisissa kerttisversioissa.

   Poista
 7. Mä värjäsin kans vanhat harsot, pyllyharsot violeteiksi ja syömisharsot oransseiksi. Mun miehen mielestä tää taas on kivan selkeetä :D ja hyvin on pysyny värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli aikomukseni ensin tehdä värikoodausta, mutta paiskoin sitten kaikki samaan koneelliseen. Meilläkin on värit pysyneet hyvin, vaikka vähän jännitti, onko värjäysoperaation jälkeen kaikki talouden tekstiilit tummansinisiä.

   Poista
 8. Meillä on lainavauvoille mustia ja tummanharmaita harsoja. Väri on pysynyt täydellisesti.
  Parasta, kun eivät näytä harsoilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin on huippua, että eivät näytä harsoilta!

   Poista
 9. Olen niin kemikaalihysteerinen, etten ole uskaltanut värjätä mitään lapsen vaatteita (enkä harsoja), vaikka omille vaatteille teen värikäsittelyn esimerkiksi kestotahrojen vaatiessa. Onko sinulla jotain tietoa värien myrkyistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin kemikaalihysteriasi, siihen on varmasti syytä. Mä en valitettavasti sen enenpää tiedä noista väripakettien myrkyistä.

   Poista
 10. Minulla on kans kassillinen haalistuneita verhoja, kankaita, värjäytyneitä vaatteita, (ja uusia valkoisia lasten sukkahjousuja kaikille kolmelle), jotka ajattelin pesukonevärjätä mustaksi. En vain koskaan ole perehtynyt aiheeseen tarkemmin, mutta ei kai tuon pitäisi kovin monimutkaista olla? :)

  VastaaPoista
 11. Meillä rätit saavat näyttää rupuisilta! En ole ikinä välittänyt puklurättien ulkonäöstä�� Kovin kummoinen esteetikko en muutenkaan kyllä ole..

  VastaaPoista
 12. Mahtava idea, jonka aion kopioida, kiitos! Mulla ei vaan ole tarpeeksi tarkkaa vaakaa. Minkä verran noi harsot painaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taisin vain punnita koko mytyn kerralla, eikä meidänkään vaaka kykenisi yhden harson painoa sanomaan. Paiskasin koneeseen myös paljon enemmän harsoja kuin yhdellä purkilla saisi värjättyä, kun ei ollut niin justiinsa :)

   Poista
  2. Ikivanha kommentti, ja vielä vanhempi teksti mutta pakko yrittää kysäistä neuvoa: käytitkö siis tuohon kuvan harsoläjään yhden vai kaksi pakettia väriä? Mulla ei ole vaakaa ja koitan tässä sokkona arpoa, ostanko yhden vai kaksi pakettia. Värjättäviä harsoja olisi parisenkymmentä.
   Ja kiitos postauksesta, se tuli näin melkein vuodenkin jälkeen mieleen kun kaivoin esikoisen harsot naftaliinista :)

   Poista
  3. Mä en muista enää ollenkaan, mutta tuosta ylemmästä kommentistani ja postauksen kuvasta voisin päätellä, että yhden purkin laitoin :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe