Hoitoreppu

24.9.14

Juuri kun luulin vauvavermeistön olevan valmiina, iski reppupaniikki. Esikoisen aikana käytössä ollut vanha armeijasäkki on palvellut koko kahden euron hintansa arvoisesti, eikä siitä enää saa kalua. Repun hihnojen kiinnityksiä on korjailtu niin monta kertaa, että en usko sen nuhjuisen kankaan enää pitävän kasassa sitä kuormaa, jonka reppu tulee taas vauvavuoden aikana kantamaan. Nyt tarvitaan siis uusi hoitoreppu.

Esikoisen vauva-aikana opin nopeasti, että hoitolaukut eivät sovellu meidän elämäntyyliimme. Vietämme paljon aikaamme kylillä, joten koko päivän välineistön on sovittava mukaan kyytiin. Painavaa laukkua on epämiellyttävä kantaa, etenkin jos liikkeellä on vain kantorepun tai -liinan kanssa ilman vaunuja. Reppu sen olla pitää. Mikään jo omistamistamme repuista ei kuitenkaan ole kooltaan tai ominaisuuksiltaan sopiva hoitorepuksi.

Vauvavuoden kantojuhdan täytyy ensinnäkin olla tarpeeksi iso. Kestovaipat eivät ole mitään tilaihmeitä, joten päiväretkiä varten niillä saa repun jo puolilleen. Lisäksi tällä kierroksella repun täytyy ahmaista tarpeen mukaan myös esikoisen tavaroita, kuten vaihtovaatteita. Koska teen äitiysvapaan ohessa myös blogihommia ja jonkin verran muitakin kirjoitustöitä, repussa pitää olla päiväuniaikoja ajatellen tilaa tietokoneelle. Erinomaista olisi myös useat sisätaskut järjestyksen ylläpitämiseen ja ainakin yksi etutasku, josta saa nopeasti esiin esimerkiksi nenäliinan tai tutin. Arvostan myös suuresti, jos repun saa auki kunnolla. Säkkimäiset reput ovat kauniita, mutta pohjattomina kuiluina epäkäytännöllisiä. Repun pitäisi olla myös ergonomisesti hyvä kantaa, mikä yleensä valitettavasti syö ulkonäköpisteitä.
Ensimmäisenä vaihtoehtona on Fjällrävenin Kånken Laptop 15 inch -reppu. Se on legendaarinen ja samalla niin yleinen näky ihmisten olkapäillä, että tekisi mieleni jotain muuta. Mutta minkäs sille voi, sekä minä että mies ollaan eniten kallellaan tähän kaunokaiseen. Meillä molemmilla on ollut vuosien ajan käytössä pienemmät Kånkenit, jotka vain komistuvan nähdessään elämää. Kånkenin vetoketjusysteemi on törkeän hyvä, sillä sen saa auki kuin matkalaukun. Näin pääsee nopeasti kaivamaan myös pohjalla olevia tavaroita esiin. Isommassa läppärimallissa on erillinen tasku tietokoneelle sekä kantomukavuutta parantavat pehmustetut olkahihnat.

Toisena vaihtoehtona on Herschel, jonka reppumalleista tyrkyllä olisi kaksi vaihtoehtoa, Nelson ja Parkgate. Jos menisin vain ulkonäkö edellä, valinta olisi ehdottomasti Little America -mallinen reppu, mutta säkkimäisyytensä takia se ei ole tarpeeksi käytännöllinen. Ja näin mutsina sitä on kummasti alkanut arvottaa käytännöllisyyttä välillä jopa kauneuden edelle. Herschelin repuissa on erillinen taskunsa tietokoneelle sekä näppäriä pikkutaskuja vauvatilpehöörille. Kantomukavuudestakin olen kuullut kehuja. Tykkään myös heidän villeistä kuosiyhdistelmistään, mutta mies ei jostain syystä syty kuosi-iloittelusta yhtä paljon.
Kolmantena reppuvaihtoehtona on Jack Wolfskin, jonka valikoimista meidän urbaaniin menoon soveltuvia kuljettimia ovat Kings Cross, Covent Garden ja Northwood. Niissä kaikissa on erillinen läppäritaskunsa työvälineelleni sekä sisätaskuja irtotavaran hallintaan. Plussaa nämä reput saavat lisäksi useammasta ulkotaskusta sekä ergonomisista kantohihnoistaan. Ulkonäössä olisi parannettavan varaa. Miten paljon ilme muuttuisi jo sillä, että muoviset narut ja vetoketjuklipsit olisi vaihdettu nahkaisiin!

Illan (ja näemmä yön, hups) armottoman googlauksen perusteella en löytänyt muita reppuja, jotka sopisivat tarpeisiimme ja lisäksi läpäisisivät ulkonäköseulan. Jos jollain on vinkata muita ohessa esiteltyjen kaltaisia reppubrändejä, kuulisin niistä mielelläni!

Lue myös nämä

42 kommenttia

 1. Reppu on kyllä usein laukkua paljon kätevämpi! :) Mun ystävällä oli joku Samsoniten malli, en tiedä täyttääkö ne ulkonäkökriteereitä, mut ajattelin vinkata, koska tuntui olevan ihmeellinen tilaihme. http://www.samsonite.fi/guardit-laptop-backpack-m-38-1-40-6cm-15-16inch-black/tuote-fi.htm?or=5537539142 Tässä esim yks malli, joka eniten näytti siltä ystäväni repulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Olenkin kuullut, että Samsonite on varsinainen tilaihme. Ja siltä tuo myös näyttää! Paljon pieni taskuja, mikä on hyvä myös. Turhamaisena täytyy kuitenkin myöntää, että ulkonäkökriteerit eivät ihan täyty. Voi kun löytyisi joku täydellinen reppu omaan makuun ja tarpeeseen, mutta sellaista ei taida olla edes olemassa.

   Poista
 2. Fuck, kommentti hävisi! Uudelleen! Kantokahvat näyttää Fjällrävenissä hyville, tonhan voisi kiinnittää myös vaunujen aisaan? Mut onhan teillä se saatu Haglöfskin, eiks se toimisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niistä saa kiinni vaunujen aisaan, noiden meidän snadimpien versioiden kanssa on tullut testattua. Haglöfskin tosiaan löytyy, mutta se ei ole ihan omiaan tähän tehtävään. Läppäri kyllä mahtuisi kyytiin, mutta sille ei ole omaa kätevää ja suojaisaa taskua. Ulkotaskujakaan ei ole. Lisäksi myönnettäköön, että musta se on on ulkonäkönsä puolesta enemmän omiaan metsässä ja urheiluhommissa, ei niinkään kaupungilla kulkemiseen. Haglöfskin onkin miehellä ahkerassa sporttailukäytössä.

   Poista
  2. Kånken maxi olisi kätevä, jos iso pitäis olla. Mutta maksaa ihan julmetusti... ja onhan siinä normaalin ja maxin välillä vielä yks kånken.

   Poista
  3. https://scandinavianoutdoor.fi/haku/?q=k%C3%A5nken <-- jos kånkenit kiinnostaa. Scandinavian outdoorista löytyy myös muita reppuja.

   Poista
 3. Kånken on hienon näköinen, mutta mua ainakin ottaa päähän se, että sekin on nykyään kiinatuotantoa ja silti ylihintainen. Ymmärtäisin jos se edes valmistettais Euroopassa, mutta ei. Varmaan löytyisi reppuja joiden tuotanto tapahtuisi Suomessa tai edes vähän lähempänä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläpä, ylihintainen se todellakin on. Ja tuotantoasiat ovat harmillisia. Mä yritin etsiä myös "lähituotantoreppua", mutta tähän tarpeeseen olevia en onnistunut löytämään.

   Poista
 4. Mä tykkään Hagflösin repuista siks, että niissä on se sivussa oleva vetoketju. Näin pääsee helposti käsiksi repun pohjallekin pudonneisiin tavaroihin. Omani on tämä: http://www.partioaitta.fi/haglofs-corker-l

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kyllä hyvä juttu (vaikka niin kovasti säkkimallisista tykkäänkin ulkonäkönsä takia). Kånkenissa kaikilta kolmelta sivulta aukeava vetoketju on ehkä vielä kätevämpi, kun sen kannen saa taitettua nätisti sivuun. Sisältöä pystyy tarkastelemaan kuin avonaista kovakantista matkalaukkua.

   Poista
  2. Meillä on myös Haglöfsin Corker large-koossa. Se on ollut tosi kätevä hoitoreppuna kun on kovitettu niin tavarat löytyy helposti kun reppu pysyy kasassa. Päällä oleva tasku on myös kätevä pikkutavaralle.

   Poista
 5. Täällä yksi pikkukakkosen odottaja (rv 14 tänään) ja olen jo ajatellut että Fjällräven Kånken repun hankin hoitorepuksi. Hoitolaukku ei ollut kätevä esikoisen kanssa, ja tuossa ajattelin että erityisen kätevää olisi tuo kantokahva jonka avulla repun saa neppareiden avulla myös vaunun aisaan helposti roikkumaan. Yksi sellainen reppu mulla jo on, mutta täytyishän sitä olla vauvalle omansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä ei ollut hoitolaukku kauaa käytössä esikoisen aikana, kunnes tajusin siirtyä reppuun. Kantokahvasta Kånkenin saa roikkumaan myös vaunuihin, testattu on :) Meilläkin on tosiaan jo Kånkenimme, mutta ei sellaista, johon saisi mukaan tietokoneen ja joka olisi tarpeeksi iso. Noissa isommissa Kånkeineissä plussaa myös olkahihnojen paremmasta ergonomiasta.

   Poista
 6. Meillä tykätään Dakinen repuista. Niitä on hyvä kantaa, ovat kestäviä, löytyy kuoseja ja malleja erilaisilla taskucomboilla joka lähtöön ja hinnatkin ovat kohtuullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Dakinen reput olivatkin mulle uusi juttu. Hyviltä näyttävät, niin käytönnön kuin ulkonäön kannalta!

   Poista
 7. Suosittelen Tumia, jos haluat käytännöllisen ja kestävän. Ulkonäkö kriteerit ei ehkä täyty. Meillä on pieni ja iso Kånken ja minusta laatu ei ole enää samaa kuin 80-luvulla. Pieneen on tullut reikiä 3 vuoden käytössä, eikä käyttö ole ollut edes viikottaista. Myös Delseyt ja Samsonitet on tullut kokeiltua, mutta niiden laatu on kyllä aika kuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumi näyttää tosiaankin kestävältä ja laadukkaalta peliltä! Ja on läppäritaskut ja muut toiveeni täyttävät nippelit. Lisäksi sieltä löytyi myös muutama malli, joiden ulkonäkö läpäisee seulan :) Missäköhän noista pääsisi hipelöimään livenä? Katsoin, että Stocka myy, mutta niillä oli tosi pieni valikoima. Kånkeneista vielä: meillä reput ovat olleet aktiivikäytössä yli kuutisen vuotta. On rymytty festarit, matkustettu maailmalla ja kuljetettu mukana töissä sekä muissa menoissa. Hyvin ovat mielestäni kestäneet, vaikka ulkonäöstä kyllä iän ja käytön huomaa. Nuhjuisuus kuitenkin jotenkin sopii Kånkenille :D

   Poista
  2. Tumilla on oma liike Espalla, Halosen vieressä. Olen pitänyt hyvänä myös 5 vuoden takuuta.

   Poista
 8. Hei! Käypä katsastamassa vielä nämä: http://www.sandqvist.net/sv/alla-produkter-1.html eli ruotsalaisen Sandqvistin tuotteet. Uskoisin, että ulkonäkö miellyttää ja voin kokemuksesta kertoa, että ergonomia hakkaa Kånkenit mennen tullen. Melkein kaikissa malleissa on lisäksi oma lokeronsa tietokoneelle. Monet repuista ovat valitettavasti mallia säkki, mutta itse olen ratkaissut ongelman pakkaamalla tavarat pienempiin puuvillapusseihin: vaihtovaatteet yhteen, äidin kamat yhteen, vaipanvaihdossa tarvittavat yhteen jne. Toimii meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on upeita! Voi kun olisi joku malli, jonka saisi vetskareilla auki kokonaan. Ostaisin heti! Ei se säkkimäisyyskään ongelma ole, vedettiinhän me sellaisella repulla esikoisen vauva-aika. Sama pienempiin pussukoihin pakkaaminen oli meilläkin aseena silloin. Mutta jos nyt pääsisi tämän asian kanssa kätevämmin.

   Poista
 9. Mulla on käytössä Gollan tietokonereppu, isoin mitä löysin. Suosittelen lämpimästi! Samoilla kamoilla mennään, eli kuopuksen vaipat ym. (me tosin ei kestoilla...), 3-v. esikoisen eväät ja vaihtovaatetta, usein myös läppäri, tabletti ja/tai järkkärikamera. Kaikki menee reppuun, lokeroita ja sivutaskuja on riittävästi. Järkkärin runko pitää irrottaa putkesta tosin, jos sen reppuun tunkee. Ainoa muutos, jonka reppuun tein, oli että poistin yhden välipehmusteen kahden lokeron välistä, pehmeitä asioita kun kannellaan muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkkäri kahdella putkella kulkee täälläkin mukana lähes aina, joten repussa tarvitsee tosiaan olla kokoa. Kiitos Golla-vinkistä!

   Poista
 10. Dakinelle ääni, ainakin kestävyyden puolesta. Omani kesti superkulutusta kahdeksan vuotta, ainoastaan vetoketjut vaihdettiin suutarilla kertaalleen. Jälkeen päin oikeastaan harmittaa, etten yrittänyt korjata pohjassa olevaa, terävän esineen puhkaisemaa reikää, koska reppu oli muuten vielä priimakunnossa. Minä todella tungin repun ääriään myöten täyteen ja käytin samaa reppua festarireissuilla, eräretkillä, työmatkoilla, viikonloppureissuilla ja muksun kanssa kaupungilla luuhatessa, joten kevyellä käytöllä reppu ei ollut.

  Tällä hetkellä testissä on Timberland, jonka kestävyydestä en puolen vuoden perusteella vielä osaa sanoa. Ihan laadukkaalta se ainakin tuntuu. Muutamissa malleissa on kivoja nahkaisia yksityiskohtia ja muutenkin ovat mielestäni peruskivannäköisiä ja myös toimivia: http://shop.timberland.com/family/index.jsp?page=1&size=33&sort=&categoryId=4431943
  Omani muistuttaa eniten tätä (ei ehkä kaunein, mutta käytännöllinen ja saatavilla paikallisesta laukkukaupasta): http://shop.timberland.com/product/index.jsp?productId=23368206

  Mulla on repulle hieman erilaiset kriteerit. Tykkään pussimaisesta isosta taskusta, johon pääsee käsiksi suoraan repun päältä. Pikkutaskuja ei saa olla liikaa, yksi sivutaskukin riittää. Leveät ja pehmeät kantohihnat ovat tärkein kriteeri, siksi en ole koskaan ymmärtänyt Kånkenin suosiota. Itse toivoisin myös perusreppuihin (ei vain niihin sporttimalleihin) sellaista klipsua, jolla hihnat voi napsauttaa rinnan kohdalta yhteen kuorman keventämiseksi, silloin kun repussa on enemmän painoa (mikä sellaisen virallinen nimi nyt sitten onkaan?). Laukkukaupan täti vinkkasi, että suutarit saattaisivat niitä klipsuja reppuihin ommella kohtuuhintaan.

  Sivutaskua vesipullolle olen myös kaipaillut, sellaista kun ei tässä nykyisessä repussani ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timberlandiltakin tosiaan löytyy peruskivannäköisiä reppuja, kiitos vinkistä!

   Poista
 11. Mä suosittelen myös että katsot Dakinen, Burtonin ja muut skede/snoukkamerkit. Niitä löytyy ihan jostain Prismastakin - ellei sua haittaa että vastaan saattaa tulla joku 10v kundi mätsäävässä repussa! :) Useimmissa on läppäritasku ja paljon pikkutaskuja ja kokoja ja kuoseja löytyy lähes joka makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samistelu 10 vee kundien kanssa ei haittaa yhtään :D Luin tämän sinun kommenttisi tänään kaupungilla ollessani ja aloinkin heti katsoa, minkälaisia reppuja nykynuorisolla on selässään.

   Poista
 12. Minä jaksan aina liputtaa saksalaisen Crumplerin (www.crumpler.eu) puolesta. Puljun omasta nettikaupasta ovat laukut ja reput aina lennähtäneet Suomeen edullisilla postikuluilla ja tuotteet on tehty kestämään: niillä on elinikäinen takuu. (Alkuperäinen Crumpler on Australiassa, mutta niitä ei kannata havitella, sillä Suomeen saa tilattua vain tuon saksalaisen sisaryhtiön mallistoa. Itseäni ei tosin haittaa, sillä joka menoon löytyy.)

  Itselleni tuo on ykköslaukku- ja reppumerkki tällä mantereella myytävistä. Kehotan mallailemaan kotona mittanauhan kanssa tulevan repun kokoa, niin varmasti osuu sopiva.

  Aino huono puoli noissa on, että kestävät todella niin pitkään ja vielä ihan uuden näköisinä, ettei mitenkään voi perustella itselleen uusien kantovälineiden hankkimista, vaikka makeita malleja olisi vaikka kuinka paljon. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, elinikäinen takuu! Olipa hyvä, että kyselin reppuvinkkejä ennen hankintaa, maailmastahan löytyy vaikka miten kivoja reppuja!

   Poista
 13. Ootko miettinyt Qwstionin reppuja/kasseja? Suurin osa malleista on sellaisia että voi vaihdella että kantaako niitä reppuna vai laukkuna, eli esim. jos haluaa heittää vaunuihin roikkumaan niin tuo olkahihnameininki toimisi paremmin mutta saa myös kädenkäänteessä repuksi.
  Tässä yksi vaihtis: http://www.qwstion.com/en/bags/organiser-washed-grey.html#thumb
  Näitä myydään Suomessakin ainakin My-O-My:ssa mutta nettitilaus on myös ilman lähetyskustannuksia ja tulee todella nopeasti perille.
  Itse olen siis lapseton ja tilannut tuolta pienemmän laukun kun kaipasin käsilaukkua "tyylillisesti" mutta reppua kun joskus innostun kävelemään töistä kotiin :) Eli vaikea sanoa että onko noissa tilaa tarpeeksi lapsellisiin tarpeisiin :)
  Kiitos kivasta blogista - tykkään lukea jos vaikka meillekin joskus joku mini-ihminen muuttaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas, tuo linkkaamasi vaikuttaa näppärältä reppulaukulta. Taitaa vain olla liian pieni kestovaippasirkukseen. Kiitos kuitenkin vinkistä! Ja aina on yhtä hauska kuulla, että näitä mun jorinoita jaksaa käydä lukemassa myös joku, jolla ei (vielä) ole lapsia :)

   Poista
 14. Ketturepulla mennään täälläkin arjessa ja ajattelin ihan samaa, että ehkä hoitolaukuksi voisi hankkia tuon 15" version, jossa olkahihnoissa on vähän enemmän tukea. Ferschel Retreat olisi minun valinta, mikäli sekin ei olisi säkkimäinen. Noh, ehkä sen voi sitten hankkia myöhemmin ihan arkirepuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, isomissa ketturepussa on tosiaan läppäritaskun lisäksi myös parempi kantomukavuus. Herscheliltä kyllä just ne säkkimäiset ovat niitä päheimpiä!

   Poista
 15. Voi apua, mekin kai tarvitaan hoitoreppu. En ois tullut koko asiaa miettineeksi ilman tätä sun kirjoitusta. Esikoisen aikaan meillä oli hoitolaukkuna Gollan läppärilaukku. Se oli varsin kätevä ja kulki mainiosti vaunujen aisan päällä. Me ei koskaan tehty pidempiä reissuja kantorepun kanssa. Mutta nyt hokasin, että esikoisen ois tarkoitus reissata seisomalaudan avulla, joten eihän siinä aisalla voi roikkua isoa hoitolaukkua. Kääk. Jään seuraileen mihin päädyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei totta, enpä mäkään ole tullut miettineeksi, että seisomalaudan kanssa aisaan ei varmaan oikein voi edes mitään laittaa roikkumaan. Mä olen tilannut vaunuihin erikseen laukkukoukut, joten niiden kanssa laukkua tai reppua voi varmaan roikuttaa aisassakin, saas nähdä!

   Poista
 16. Täältä myös ääni Sandqvistin repuille! Helsingistä niitä saa ainakin Iso Roobertinkadulta: http://pinkomo.mycashflow.fi/category/28/sandqvist .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos liikevinkistä! Täytyy kyllä käydä noita reppuja mallailemassa, rakastuin niihin niin kovasti. Saas nähdä, unohdako reppupäissäni vaatimukseni säkittömyydestä...

   Poista
 17. Täältä lapsettomalta ääni Dakinelle, olen kulkenut sen kanssa viimeiset kymmenen vuotta kaikki mahdolliset menot ja meiningit, siinä on kätevä etuklipsu, jolla selän kantokuormaa voi helpottaa, jos tavaraa on paljon, erillinen läppäritasku, riittävästi pieniä sisä/sivutaskuja, paikka vesipullolle/sontikalle, aukeaa riittävästi ja kestää katseet myös kaupunkioloisa... Lisäksi kantohihnat ovat tukevat, reppu ei hiosta, koska on suunniteltu kovaan menoon ja ergonomia on muutenkin kohdallaan - eikä muodikkuuskaan ole hävinnyt kymmenessä vuodessa, samantyylisiä reppuja näkyy olevan paikallisessa citymarketissa edelleen :)

  VastaaPoista
 18. Kipling reput ovat myös aika legendaarisia. Nykymallistossa näytti olevan juuri tuollaisia hyvin aukeavia vetoketjujakin.

  VastaaPoista
 19. Pakko kysyä sellaista asiaa, että miten onnistuu lapsen kantaminen, jos selkärepussa on tuo tuommoinen edessä kiinnilaitettava remmi? Itse etsin tovi sitten hoitoreppua matkalle mukaan, kun olin liikkeellä vauvan kanssa yksin ja tarvitsin repun, jonka voi juurikin iskeä selkään samaan aikaan kun kantaa lasta etupuolella manducassa.. Suljin heti pois kaikki nuo etuklipsitsydeemit... Seuraava ongelma olikin reppujen paksut kanto/olkahihnat, että miten semmoiset muka istuu manducan hihnojen kanssa. Niinpä sitten päädyin tähän reppuun, mikä keikkuu joka toisen vastaantulijankin selässä, kånken.

  p.s. Pahoittelut huonosta termistöstä, aivoista ei kerta kaikkiaan löytynyt nyt reppusanostoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Mä kun olen tainnut aina kantaessa käyttää vain joko ohuilla nahkanaruilla varustettua armeijasäkkiä tai Kånkenia. Enpä pöljänä tullut ajatelleeksi, että aika tukkoon nirunarua olkapäät tulevat, jos sekä kantorepussa että selkärepussa on paksut ja ergonomiset olkahihnat. Täytyykin testata asiaa. Tai sitten vain hankkia tuo isompi Kånken, kuten mies toivoisi.

   Poista
 20. Entäs Brooksin reput? Niitä saa myös Pelagon liikkeestä Kalevankadulta. Esim tää vois olla tarpeeks iso teidän tarpeeseen:
  http://www.brooksengland.com/catalogue-and-shop/bags/cycle+bags+%26+accoutrements/PICKWICK+Backpack/
  Siinä on kaksi ulkoista taskua vaik ei siltä näytä. Ja läppäriosasto. Ai nii mut reppuosaa ei saa auki kuin ylhäältä. Tän jonka ite ostin, sais auki, mutta onko tarpeeksi iso:
  http://www.brooksengland.com/catalogue-and-shop/bags/cycle+bags+%26+accoutrements/DALSTON+Knapsack+Medium+%28Utility%29/#sidecontents

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe