40. raskausviikko

23.10.14

Raskausviikon alussa on viikko laskettuun aikaan, ja päällimmäisinä tunteina jylläävät väsymys ja turhautuneisuus. Vaikka kuinka yrittäisi, unta ei saa tarpeeksi. Nyt parin tunnin välein herättää rakko, pian saman tekee vauva.

Koska mitään ei tunnu tapahtuvan, alan taas viikkokausien märehtimisen ja välitilaelelyn jälkeen oleilla ihan muina naisina. Käyn pitämässä tuntumaa tulevaan pressitilaisuuksissa, joihin en ole uskaltautunut pitkiin aikoihin ilmoittautua. Koskaan kun ei tiedä, onko sittenkin sillä hetkellä takapuoli pystyssä Kättärillä. Alan myös nauttia äitiysvapaan viimeisistä hetkistä yksilapsisena perheenä. Luuhailemme lapsen kanssa pitkin kyliä, juomme hilpeinä ylihintaisia maitokahveja sekä kaakaoita ja juoksemme lehtikasoissa – sen minkä pötseineni kykenen.

Vaikka viikko on kivempi kuin aikoihin, mahtuu siihen myös viime hetken panikointia, tottahan toki. Lapsi uhmaa oikein urakalla. Eniten kauhistuttaa karkailu, kun tyyppi säntäilee kaupungin vilinässä sinne tänne eteensä katsomatta ja on ilmeisen riemuissaan isomahaisen äitinsä kömpelyydestä pysyä perässä. Miten selviän tästä ja monesta muusta lapsiperhehaasteesta sitten kun on vauvakin? Etenkin niinä miehen pitkinä duuniviikonloppuina, kun lapset ovat mun vastuulla aamuheräämisestä iltasatuun? Parasta olla pohtimatta sitä nyt, tehty mikä tehty. Ja on sitä ennenkin selvitty, vaikka perheeseen on syntynyt enemmän kuin yksi lapsi. Jotkut ovat selvinneet hengissä jopa toivoakseen vielä lisää lapsia.

En voi uskoa, että minäkin saan tällä kertaa kokea raskauden koko kaaren: suunnittelusta ja tavoitteellisesta sutinoinnista aina turhauttaviin loppuraskauden hetkiin saakka. Saan jopa koittaa vauvanhäätämistä, kun touhailen kaikkea parisängyn futonpatjan rullaamisesta hyppynarulla hyppimiseen.

Ja kas, juuri kun on lopettanut malttamattoman odottamisen ja jotenkin samalla jopa salaa itseltään aistii jotain tapahtuvaksi, vauva syntyy maailmaan raskausviikkomittarin näyttäessä lukemia 39+5.

Suosikkisarja loppuu. Jatkoa ei ole luvassa. Kaikki raskausviikko-postaukset täällä. Kuva satunnainen Instagram-otos tuolta viikolta.

Lue myös nämä

10 kommenttia

 1. Ai mitä, ei jatkoa?!? :D Eikö nyt yksi minithree kumminkin? Ei vaiskaan, näitä postauksia on ollut kiva lukea, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Never say never. ;) mä olen lähtenyt tähän jo viisi! kertaa ja aina aina ihmettelen näiden loppuraskauden vaivojen kanssa että miksi, puhumattakaan noista säntäilevistä pienistä, onneksi osa on jo sen verran isoja että ymmärtää väistää autoja. No ei, onhan se sen arvoista ja ihan suunniteltua toimintaa. :) ja toi on muuten niin totta, kun lopettaa odottamisen niin alkaakin tapahtua, mutta miten sitä osaa lopettaa kun alitajuisesti vaan kuitenkin odottaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei koskaan saa tai edes voi sanoa, että ei koskaan. Mutta meillä ei henkiset, maalliset, fyysiset tai uralliset varat anna periksi tämän isommalle perheelle :)

   Poista
 3. Kiitos tästä postaussarjasta. Sitä on ollut ilo lukea. Ja nyt kun olen itse raskaana, huomaan lukevani uudelleen alkupään viikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Sitä on ollut kiva kirjoittaa. 40 postausta täynnä muistoja, jotka eivät olisi jääneet mieleen, ellen olisi niitä pahimmassa pahoinvointimylläkässä itseni pakottamalla ylös kirjannut. On se hyvä, että on tämä blogi! :)

   Poista
 4. Tätä on ollu ilo lukea! minulla laskettu aika oli myös melkein samana päivänä kuin sinulla ja esikoinen syntyi myös ennenaikaisesti. Huomasin monena hetkenä ajatusten ja fyysisten tuntemusten olevan lähes identtisiä. Meidän vauva kuitenki päätti syntyä myös etuajassa, ja nyt täällä ilonamme on viisiviikkoinen. Alun syöttämissäätöjen ja bilirubiinien jälkeen kahden lapsen kanssa on mennyt mukavasti! Vauva nukkuu paljon, ja esikoinen saa silloin erityishuomiota. Toivottavasti teilläkin sujuu hyvin! Oikein paljon onnea pienestä pojasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että näistä postauksista on ollut iloa! Ja niin kiva kuulla, että vaikka teidän pieni syntyikin ennenaikaisena, kaikki on nyt mukavasti. Hurjasti onnea ja iloa myös sinne!

   Poista
 5. En tiedä luetko vanhoja kommentteja enää, mutta tuli kysymys mieleen kun luin näitä raskausviikkopostauksia. Miten Suomessa määritetään siis laskettu aika? Onko se siis 40 viikkoa viimeisistä kuukautisista? Olin ymmärtänyt, että se ois 42 viikkoa viimesistä kuukautisista tai 40 viikkoa hedelmöityksestä. Oma vauva synty 41+3 viikkoa kuukautisista ja luulin, että pari päivää etuajassa syntyi laskettuun aikaan nähden, mutta syntyikö sitenkin lasketun ajan jälkeen? Synnytin ulkomailla, enkä oikein koskaan saanut mitään tarkaa laskettua aikaa. Gyne vaan totesi, että viimestään tiettynä päivänä teillä on vauva (logiikalla hedelmöitys 1.1 --> vauva viimestään 1.10, eli 9 kuukautta myöhemmin :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskettu aika on suomessa siis 40+0. Ja viikot alkvat juosta viimeisien kuukausien ekasta päivästä. Eli suomalaisittan katsottuna teidän vauva syntyi lasketun ajan jälkeen :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe