Parkettilattian maalaaminen valkoiseksi

5.10.14

Päähänpinttymäni kotimme tunkkaisen ja kuluneen koivuparketin maalaamisesta valkoiseksi toteutui siinä samalla kun pesänrakennusvietti otti ylivallan. Pregzilla minussa kertoi miehelleni, ettei suostuisi kantamaan vauvaa kotiin, elleivät kaksiomme lattiat loistaisi valkoisen maalin mukanaan tuomaa valoa ja avaruutta. Mies on kyllä leiponut korvapuusteja, pessyt ikkunat ja antanut jalkahierontaa pömppövatsaisen niin pyytäessä, mutta tähän hommaan piti suostutella vähän kauemmin. Mutta niin vain sekä makuuhuoneemme että olohuoneemme lattiat ovat nykyään maalattu.

Koska aiheesta tuli niin paljon kyselyitä, tässä meidän vinkkimme ja kantapään kautta opitut neuvomme parketin maalaamiseen. Parkettia löytyy kotoamme siis makuuhuoneesta, olohuoneesta sekä eteisestä, jotka kaikki maalattiin. Arvioisin maalatun pinta-alan olevan reippaat 40 neliötä.
Maaliksi valikoitui vesiohenteinen Betolux Akva, joka kuivuu nopeammin ja haisee vähemmän kuin perinteinen Betolux. Vesiohenteinen on kuitenkin myös vähemmän kestävä, mutta se riski oli otettava, sillä meillä ei ollut mahdollisuuksia odotella maalin kuivumista pelkästään käyttöönottokuivaksikin viikon ajan. Valkoista sävytettiin taittamaan hieman harmaaseen, lattiavärikartasta sävy on numero 2115. Pohjamaalina käytettiin kalustekäyttöön tarkoitettua valkoista Helmi-pohjamaalia, joka on kallista, mutta jota suosittelivat K-raudassa. Kun mies kävi hakemassa maalia lisää Starkista, ihmettelivät myyjät maalivalintaa. Soitto Tikkurilaan kuitenkin paljasti, että ihan oikeaa maalia parkettiremontin pohjille siveltiin.

Aloitimme urakan makuuhuoneesta, mikä tarkoitti kaikkien tavaroiden sekä huonekalujen siirtämistä olohuoneen puolelle sekä listojen irrottamista. Siitä sitten siirryttiin maalamaan toiseen huoneeseen ja kannettiin tavaroita edestakaisin. Mies hioi makuuhuoneen käsipelillä, mutta tajusi nopeasti, että kesäloma loppuisi ennen kuin kaikki lakka olisi saatu olohuoneen ja eteisen parketista kunnolla irti. Niinpä hän kävi vuokraamassa Ramirentistä reunahiomakoneen. Se on tarkoitettu vain reunojen hiomiseen, mutta näin pienen pinta-alan kanssa sillä jytyytti koko lattian yhden vuokrapäivän aikana. Isommissa tiloissa puolet kalliimpi parkettihiomakone olisi ollut parempi jo senkin takia, että siinä on parempi sisäinen imuri.
Sillä se pöly! Vaikka suojasimme muut huoneet muovein ja teipein hiomisen ajaksi, hienojakoinen pöly löysi tiensä ihan joka paikkaan. Remonttipölyähän ei saisi imuroida tavalliseen imuriin, sillä se rikkoo koko laitteen. Ramirentistä kuitenkin sanottiin, että näin pienelle pinta-alalle teollisuusimuria on turha vuokrata. Vuokrapelin hankkiminen olisi silti kannattanut, sillä oma imurimme päästi viimeiset murinansa pari viikkoa remontin jälkeen. Voikin laskea, että yksi iso lattiaremonttikustannus oli uuden imurin hankkiminen.

Varsinainen maalaaminen aloitettiin Helmi-pohjamaalilla, jota vedeltiin pohjille kaksi kerrosta. Helmi kuivuu nopeasti, ja lattia oli valmis maalattavaksi uudestaan jo parin tunnin kuluttua. Mies maalasi lattiat ohennetulla maalilla, jossa oli noin puolet vettä ja puolet maalia. Maalaus tapahtui telalla, jonka laatuun kannattaa satsata. Myös jatkovarsi oli hyvä hankinta. Reunat maalattiin erillisellä lattiapensselillä.

Seuraavaksi oli varsinaisen lattiamaalin vuoro, jota mies suti lattiaan neljä kerrosta. Ensimmäisellä ja toisella kerralla maalia ohennettiin vedellä noin puolella. Kolmannella ja neljännellä kerralla lattia sai päälleen ihan pelkkää Betoluxia. Akva on päälle maalattavissa jo tunnin jälkeen, joten odotteluun ei onneksi tarvinnut kuluttaa aikaa. Lattian kuivuessa puusävyiset lattialistat sekä kynnyslistat saivat päälleen valkoisen maalin, jona käytimme samaista Tikkurilan Helmi-pohjamaalia.
Kokonaisuudessaan homma vei melkein kaksi viikkoa, vaikka mies olikin kesälomilla. Tähän vaikutti paljon se, että otimme lungisti, ja teimme tuona aikana muutakin kuin remonttia. Myös asuminen remontin keskellä hidasti tekemistä. Vaikka käyttämiämme maaleja kehutaan vähähajuisiksi, oli ikkunoita ja parvekkeen ovea pakko pitää koko ajan auki. Onneksi oli kesä. Silti maalipöllyissä oleskelu ei ollut hyväksi etenkään lapselle tai kohdussani kasvavalle sikiölle, joten lopulta yövyimme kolme yötä siskoni luona. Noiden päivien aikana mies oikeastaan koko remontin tekikin. Maalasipa hän samalla myös olohuoneen seinät puhtaan valkoiseksi, kun niin pyysin.

Tyhjää asuntoa olisi ollut helppo ja nopea maalata, sillä eniten työtä teetti irtaimisto. Lattiaremontti oli kuin minikokoinen muutto, kun kaikki tavarat jouduttiin siirtämään sivuun maalauksen tieltä, ensin makuuhuoneesta ja sitten olohuoneesta ja eteisestä. Kiitos Riikalle ja Jannelle kantoavusta! Kun olohuonetta katsoi pahimman kaaoksen vallassa, omat puheeni ihan pikku pikku lattiaremontista tuntuivat huvittavilta. Pölyjä siivottiin vielä viikko varsinaisen remontin jälkeen. Jouduimme keittiöstäkin pesemään jokaisen kipon, kupin ja astian, sillä pöly oli päässyt suojauksesta huolimatta kaappeihinkin. Kaikki vaatteet, verhot ja liinavaatteet oli pakko käydä tuulettamassa pihalla. Mutta eipä siinä, tulipa tehtyä kunnon suursiivouskin siinä samalla. Ja etenkin lapsesta oli hauskaa nukkua monta yötä pelkillä patjoilla olohuoneen lattialla.
Mitä noin 40 neliöisen lattian maalaaminen sitten maksoi? Tässä erittely:
 • Helmi pohjamaali 5,4 litraa = 101,5 euroa (tällä maalattiin myös olohuoneen seinät sekä kaikkien huoneiden listat)
 • Betolux Akva 11,7 litraa = 218,90 euroa (maalia jäi noin 3–4 litraa)
 • Betolux Akvan sävytys = 10,95 euroa
 • Tela = 16,40 euroa
 • Jatkovarsi = 12,90 euroa
 • Maalikaukalo = 6,90 euroa
 • Lattiasivellin = 24,90 euroa
 • Hiomapaperi = 6 euroa
 • Hiomatuki jatkovarteen = 19,90 euroa
 • Reunahiomakoneen vuokraus vuorokaudeksi sekä 5 kappaletta paperilaikkaa = 45 euroa
 • Maalarinteipit = 9 euroa (enemmänkin käytössä seinämaalauksessa)
 • Listanaulat = 12,90 euroa

 • Yhteensä: 485,25 euroa
Vaikka en ihan heti lähtisi urakkaan uudestaan, lattiaremontti oli hintansa ja vaivansa väärti. Parhaassa tapauksessa olisimme voineet odottaa kaksi viikkoa ennen tavaroiden siirtämistä maalattuun tilaan, sillä silloin maali olisi ollut täysin kuivunut. Nyt täytyi luottaa vain vuorokaudessa käyttöönottokuivaan maaliin, mikä näkyy lattiaan jääneinä jälkinä joidenkin huonekalun siirtämisestä. Lattia ei tuoreeltaan kestänyt myöskään lapsen testiä paukuttaa sitä hakkavasaralla. Mutta johan valkopesu teki ihmeitä koko kodille. Tänne kelpaa kohtutuoreen ihmisen kotiutua.

Lue myös nämä

21 kommenttia

 1. Oon niin haaveillut itekin tällaisesta, meillä on niin hiton tunkkasen väriset ja rumat parketit. Isäni on tosin sitä mieltä että jos ei ehdottomasti haluta pitää parkettia (no ei...) niin vähemmällä päästään jos lyödään vain laminaatti päälle. Mä luulen että eletään tän ruman parketin kanssa koska en vain saa aikaiseksi ryhtyä tuohon irtaimiston siirtelyyn, aaargh. Mutta kiitos tästä postauksesta, tähän tulen vielä palaan! Sillä jotain näille lattioille on jossain vaiheessa tehtävä, ovat niin kuluneetkin että huh huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä, olisinko mäkään tähän alkanut, jos olisin oikeasti tajunnut sen irtaimistosta aiheutuvan työ- ja siivousmäärän. Mutta tulipa tehtyä! Ja hyvä niin!

   Poista
 2. Kiitos yksityiskohtaisesta postauksesta! Lähetän linkin tästä heti miehelle. Katsotaan josko meillekkin saataisiin vaalea lattia yläkertaan. :)

  VastaaPoista
 3. Oho! Aika monta kerrosta. Tuttua hommaa toi lattian maalauksen keskellä elely :). Ja siis ihanko totta, että maalasitte kalustepohjamaalilla seiniä? Pohjamaali kun yleensä on sitä tartuntapintaa varten, niin siihen saattaa aika helposti tarttua myös lika ym. Mutta kyllä vaalea lattia tosiaan kirkastaa asunnon yleisilmettä kummasti!
  t. maalarimimmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katseltiin, että monet olivat vetäneet vielä useamman kerroksen, mutta meidän silmiin nuo meidän maalaamamme riittivät. Mä ihmettelin myös, kun kuulin miehen suunnitelmista maalta kalustepohjamaalilla seinätkin. Enemmän mietin sitä, että se maksaa niin hitosti enemmän. Mutta rautakaupassa olivat olleet hänen idealleen myötämielisiä, kun olivat laskeneet, että maalipurnukasta jää juuri sen verran yli, että sillä saa vielä seinätkin maaliin.

   Poista
 4. Huh mikä urakka mutta kyllä näyttää hyvälle!!

  VastaaPoista
 5. Jos mä kaipaan jotain omistusasunnosta, niin se on lattiat, jotka ois semmoset kuin haluisin. On asuttu 2 vuotta vuokrakämpässä, missä on ihan hirveet laminaatit. Keittiöstä ne on niin kuluneet, että villasukka tarttuu kiinni ja muualta ne on niin liukkaat, että villasukilla meinaa kaatua. Matot ei pysy paikoillaan liukuesteistä huolimatta. Varmasti saatais tehdä lattiaremppa vuokraisännän kustantamana, mutta tuo tavaroitten roudaus. Ei jaksa nähdä vaivaa vuokrakämpän takia. Niinpä luistelemme kunnes meillä joskus on oma lattia :D Teiän kämpän "valkopesu" kyl piristi kämppää mukavasti, ainakin kuvien perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kököt laminaatit ovat kyllä noh, kököt. Yhdessä entisessä vuokra-asunnossa lattiat kupruilivat ja sukat rikkoutuivat huonoihin saumoihin. Vedin myös säännöllisesti lipat eteisen ja olkkarin välissä, vaikka luulisi ihmismielen oppivan olemaan varovainen liukkaaksi toteamassaan paikassa.

   Poista
 6. Tämä ei liity aiheeseen, mutta olen seurannut tänä syksynä useita odotusblogeja ja kaikki mun tyttö/poika-veikkaukset on osuneet oikeaan tähän asti. Tietysti mahdollisuus on 50/50, ja se on "helppo" arvata, mutta on tuntunut ihan oikeasti to-del-la hassulta kun ei ole yhdenkään kohdalla erehtynyt. Melkein toivoisin jo tämän "voittoputken" katkeavan. On ihan pakko kirjoittaa julki mitä arvelen teidän kohdalla, koska sitten en voi enää muuttaa mielipidettäni. Ja mitään ei tarvitse vastata, kunhan vain kutkutti jo niin paljon. Tämä odotusblogi on ollut mahtava seurata.

  Eli mulla on sellainen kutina että pian syntyy pikkusisko :) Perustan tän teoriaan jonka pohjalta veikkasin kaikki muutkin ,eli siihen kuinka stressaava syksy/talvi/elämäntilanne on ollut blogin kirjoittajan kertoman mukaan ennen odotusta.

  hömppä mikä hömppä vakkarilukija, toivottelee paljon tsemppiä viimeisille päiville / viikoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, sä oletkin sitten yksi harvoja tyttöä veikkaavista! Poikia ovat monet arvailleet, kuulemma vatsani perusteella. Vatsaennusteiden mukaan viimeksikin kyllä odotettiin poikaa, mutta kuinkas kävikään. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan (toivottavasti viimeisille päiville, ei viikoille, huh)!

   Poista
 7. Miten on maali kestänyt lattiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen hyvin, vaikka kovalla koetuksella onkin lapsiperheen elämässä. Kolhuja siihen on kyllä tullut, sellaisia jotka näkyvät hyvässä valossa. Mutta jotenkin ne tuovat siihen mielestäni eloa ja kodikkuutta.

   Poista
 8. Hei! Kuinka lattianne on voinut sittemmin? Onko pintaan tullut paljon häiritseviä elämän jälkiä?
  Meillä on edessä vanhan pyökkiparketin kunnostaminen. Tekisi mieli maalata se valkoiseksi tai vaaleanharmaaksi.
  Mietin myös, näkyvätkö kaikki roskat ja karvat selvästi valkoisessa lattiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi vastauksen viipyminen! Jälkiä on kyllä tullut, mutta en sanoisi niitä häiritseviksi. Tykkään siitä, että vähän kolhuja näkyy, jotenkin lattia näyttää silloin aidommalta. Alkuun kun siinä oli jopa vähän betoninen tunnelma, kolhut tuovat puun olemuksen paremmin esiin. Suurin osa kolhuista tuli ihan alkuun, kun emme pystyneet antaa lattian kuivua rauhassa, vaan huonekaluja piti siirrellä heti kun vain se oli mahdollista.

   Roskat ja karvat näkyvät kyllä paremmin kuin aikaisemmin, mutta odotin pahempaa. Juuri kissankarvojen takia remonttia mietittiin pitkään. Pelkäsin tulevani hulluksi, joka imuroi viisi kertaa päivässä. Mutta onneksi näin ei käynyt. Ja jotenkin imuroiminen on myös kivempaa nyt, kun lattia on vaaleanharmaa.

   Poista
 9. Heippa!
  Me ollaan ostettu omakoti ja muutto olisi parin viikon päästä. Haluttaisiin maalata olkkarin parketti juurikin valkoiseksi ja suunniteltiin hiomosta käsin. Hommaa helpottaa ehkä hiukan se että asunto on tyhjä ja huonekalut voidaan viedä vasta rempan jälkeen:) mutta onko ihan älytön homma hioa käsin? Ja keskustelupalstoilla pelotellaan lattian pilaamisella. Teillä ainakin tuli tosi hieno:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi vastauksen viipyminen! Mä tosiaan ulkoistin homman miehelle, joten itse en ole ollut hiomassa. Hän oli sitä mieltä, että älytöntä on :D Mutta mistäs sen tietää, jos ei testaa. Voihan sen koneen vuokrata sitten, jos siltä tuntuu. Ja voi joo, helpottaa hurjasti, kun asunto on tyhjä! Se pölyn määrä, morjens!

   Poista
 10. Ehdottomasti piristävä vaikutus valkoisella maalilla. Hieno on! Meillä maalattiin myös vanha parketti valkoiseksi liuotinohenteisella Betoluxilla muuton yhteydessä, mutta jotain taisi mennä perusteellisesti pieleen koska maali lähtee suurinakin palasina irti lattiasta. Luulen, että hionta olisi pitänyt tehdä perusteellisemmin sillä lattia on vanha ja sitä on luultavasti lakkailtu useampaan otteeseen. Meillä olisi maalattavaa pinta-alaa yli 60 neliötä, joten hommaa riittäisi.

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvistä vinkeistä, oli paljon apua meille. Oltiin penninvenyttäjiä eikä vuokrattu hiomakonetta, tosin rempattiin vain kaksi pientä makuuhuonetta. Vielä olis keittiö, olohuone ja eteinen jäljellä, nyt on hyvä pitää taukoa niin ehtii unohtaa millaista se oli. :D

  VastaaPoista
 12. Itse tuli tehtyä sama projekti (30m2) kuluneelle ja keltaiselle pyökkiparketille. Kun huone kerran oli tyhjä, tuli samalla maalattua katto (2x) ja seinätkin (2-3x). Lattiaan Otex-pohjamaali (liuotinohenteinen, suosittelivat Tikkurilasta juurikin tuota) ja sen päälle 2x Betolux Akva (ei ohennuksia). Tavarat siirrettiin toiseen huoneeseen ja töissäkin käytiin remontin ohessa :)
  Aikataulu:
  pv1: kamojen roudaus + hionta (varrellisella hiomatuella, vaihdoin hiekkapaperin n. 4-5 m2 jälkeen aina uuteen)
  pv2: hionta jatkuu + lattian pohjamaalaus (ikkuna auki, sai haista yön yli, haisi vielä seuraavana päivänä, mutta kahden päivän jälkeen haju jo hävinnyt).
  pv3: katon maalaus + seinien maalaus
  pv4: katon maalaus + seinien maalaus
  pv5: lattian maalaus
  pv6: lattian maalaus
  pv7: pikkufiksailut

  kulut: hiukan vajaa 400e + maalia jäi yli seuraaviin projekteihin :)

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe