Potaton kaupunki

9.10.14

Ihmisillä on omalaatuisia vessatapoja. Olen kuullut, että jotkut eivät ikinä tyhjennä suoltaan kuin kotonaan, eivät edes viikon ulkomaanmatkalla. Myös lapsilla on omituisia vessamieltymyksiä. Joku ei suostu ollenkaan potalle, vaan siirtyy suoraan vaipoista pöntölle. Joku vääntää kakkoset vaippaan vielä pitkään sen jälkeen, kun on muuten ollut kuiva. Meidän perheessämme elettiin vielä kesään asti vaihetta ”vain potta kelpaa”.

Jos talvivauvaa imettäessä kotikaupungistaan alkoi päässään tehdä imetyskartastoa, nyt sama piti tehdä paikoille, joista löytyy potta. Ja on muuten tuhannesti helpompaa vetää kaupungilla tissit esiin kuin saada takapuoli potalle. Kerran kävelimme hiki noroen ja pissapaniikki kasvaen Hakaniemestä parin kilometrin matkan kysellen jokaisesta vastaantulevasta ravintolasta ja kahvilasta pottaa, kunnes vihdoin keskustassa Mikonkadun Raxissa tärppäsi. Tuli väistämättä mieleen, että kyseisen pizzapaikan yrittäjä taisi olla ainut ruokayrittäjä koko lähikorttelissa, jolla oli oman lapsen tuomaa ymmärrystä asiakkaiden vessa-asioihin.

Lastenhoitohuonekaan ei ole tae potasta, vaikka näin voisi järjellä ajatella olevan. Itse asiassa monesta löytyy todennäköisemmin mikro kuin potta. Monilla ravintoloilla on nurkissaan syöttötuoleja ja jopa leikkinurkkauksia, mutta ei pottaa. Olen maksanut sisään esimerkiksi Hesburgerin vessaan olettamuksenani, että perheravintolana itseään mainostavan hampurilaispuljun vessoista, etenkin siitä vauvankuvalla varustellusta, löytyy potta. No eipä löytynyt.
Miehelle tilanne on vielä kinkkisempi. Sillä jos jostain ravintolasta tai kahvilasta potta sattuu valtavien ilohyppyjen ja fanfaarien kera löytyvän, se oli yleensä vain naisten vessassa. Tasa-arvoa pottahommiinkin kiitos! Jossain vaiheessa pottaongelma alkoi häiritä normaalieloa niin paljon, että olin jo ostamassa matkakokoista pottaa mukana kuljetettavaksi. Onneksi iloisiakin pottayllätyksiä löytyi esimerkiksi itämaisten ravintoloiden vessoista. Kappakeskuksien lastenhoitohuoneistakin yleensä löytyy potta jos ei parikin.

Toivoisinkin ravintoloitsijoiden ja muiden asiakkailleen vessaa tarjoavin puotipuksujen ottavan huomioon myös pienimmät asiakkaat, sekä miesten että naisten vessojen puolella. Saniteettitiloihin sujautettava potta ei paljoa maksa, mutta saattaa olla se valttikortti ja huomionosoitus, jolla pienen asiakkaan perhe saadaan oman yrityksen vakioasiakkaaksi.

Lue myös nämä

43 kommenttia

 1. Meillä lapset ovat käyneet potalla melkein kouluikään saakka. Niin pitkään oli helppoa, kun pottaa saattoi kuljettaa rattaiden alakorissa. Kun rattaista luovuttiin, niin... niin siis vielä viime kesänä marssin lasten kanssa partioparaatissa potta repusta heiluen. Hyvä puoli tässä oli se, että ei tarvinnut jonottaa puolta tuntia bajamajaan, vaan saattoi lähettää lapsen tyhjentämään pottansa pisuaariin (onneksi sillä kertaa tuli vain pissa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, ihanat! Repusta roikkuva potta partioparaatissa, siinä on tyyliä!

   Poista
 2. Tuttu ongelma. Me ostettiin reissupotaksi parin euron versio Ikeasta ja hyvin toimii. Se mahtuu helposti isompaan kassiin ja on iso apu pienessäkin hädässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pohdin monta kertaa pienen potan hankkimista matkaversioksi, mutta se jotenkin jäi. Nykyään onneksi pyttykin kelpaa. Enpä olisi ikinä uskonut ennen mutsiintumista, miten iso helpotus sellainen asia voi olla!

   Poista
 3. Tukholman rinnalla Helsinki on oikea pottaparatiisi. Kolme vuotta sitten alkoi Tukholmanreissulla olla tuskaiset paikat kun pottaa ei alkanut löytyä (ja tyhmät vanhemmat olivat luulleet että 1v4kk suostuisi tekemään isomman hädän vaippaan). Pieniä pyttyjä löytyi, mutta niitä pieni lapsi pelkäsi. Lopulta käytiin ostamassa potta kun hotellillakaan ei ollut pottaa tai supistajaa antaa matkaan. Lapsi halasi rattaissa pottaa koko matkan Åhlensilta hotelliin.

  Tuon jälkeen meilläkin on reissulla potta kulkenut mukana rattaiden alakorissa, matkalaukussa hotellille tai pyöräperäkärryssä saaristoon. Onneksi pian lapselle alkoi kelvata myös supistaja, joka on myös reissannut matkassamme ympäri kotimaata ja Eurooppaa.

  Toki meillä oli hyvin nuori potalle siirtyjä, mutta muutenkin olen itseni antanut ymmärtää että suomalainen kulttuuri, jossa pienestä mennään potalle on aika harvinaista. Tosin ainakin kestovaipailevassa taloudessa se potatus tuli kuin vähän itsestään kun jokainen pottapissa tiesi vähemmän pyykkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan, kerrankin ne pirun ruotsalaiset ovat jossain meitä helsinkiläisiä jäljessä :DD Mutta joo, vakavasti ottaen mä niin näen sen tilanteen, kun lapsi halaa pottaa koko matkan Åhlensiltä hotelliin.

   Poista
 4. Onneksi meillä tytär oppi käymään pöntöllä (ilman supistajaa), helpotti elämää kun vessa kun vessa kelpasi reissuilla. Sen verran harvassa ovat potat olleet kaupungilla reissatessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, äläpä, elo on todella paljon helpompaa, kun vessa-asioita ei tarvitse sen enempää viettiä.

   Poista
 5. Meillä oli joku aika sitten sama ongelma, mutta ei mulla ollu kärsivällisyyttä siihen että olisin sen potan aina etsinyt vaan nostin rimpuilevan ja huutavan tytön pöntölle. Nyt jo kun pöntöllekin mennään ilman showta tuli uusi ongelma. Meillä tyttö on tosi tarkka ns. siisteysasioista, vaikka vessa olisikin muuten siisti mutta vessanpöntössä pinttynyttä likaa tai värjäymiä siellä vesiosassa ei sinne pöntölle suostuta menemään. Ja aika usein yleisissä vessoissa on muitakin siisteysongelmia tai hajuja niin mystisesti pissahätä katoaa kun vessan oven avaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu been there done that. Pahin on junan vessa... Onneksi nyt 7v suostuu menemään vessaan kun vessaan kun hädän hetki on suuri.

   Poista
  2. Välillä oli pakko tehdä sama ja nostaa rimpuileva ja paniikkihuutava lapsi pytylle. Sitä pyrin kuitenkin välttämään viimeiseen asti, ettei asiasta tulisi vielä isompi vessatrauma. Onneksi tilanne muuttui omalla painollaan, ja nykyään ei tarvitse pottia enää miettiä. Vaikka edelleen potta onkin iso ilonaihe julkisista vessoista löytyessään. Niin ja joo, yleisten vessojen kohdalla etenkin hajut saavat vessastopin päälle.

   Poista
 6. Meilläkin opeteltiin 2veenä käymään ihan pöntöllä, on helpompaa ja nopeampaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina nämä asiat eivät vain mene helpomman ja nopeimman kautta. Ei lapsilla, ei aikuisilla.

   Poista
  2. Joo, meilläkin eka lapsi halusi itse pöntölle jo 1-vuotiaana. Toinen ja kolmas kammoaa pönttöjä vielä 5-vuotiaanakin. Eli lapsissa on eroja, niin myös aikuisissa. :)

   Poista
 7. Muistui mieleen kesä ja Korkeasaari! Olin pojan kanssa tulossa vessasta, kun itkevä tyttö isänsä kanssa odotteli naistenvessan edessä pottaa. Kävin hakemassa potan vessasta ja ojensin sen ilanhtuneelle isälle. :) En aikaisemmin ollut edes ajatellut, että potat ovat useimmiten vain meidän naisten vessoissa.

  VastaaPoista
 8. Meille vastattiin kesällä eräässä ravintolassa pahoitellen, ettei heillä enää ole pottaa, kun aiemmat lähti asiakkaiden matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä. Jösses ihmiset ovat pöljiä. Mä olen ollut ravintoloissa ja kahviloissa töissä, mutta ei niistä onneksi potat minnekään lähteneet, vaikka eivät olleet edes merkattu mitenkään paikan omaisuudeksi.

   Poista
 9. Me oltiin kesällä Pärnussa lomareissulla. Yövyttiin isossa lapsiperheiden suosimassa hotellissa. Mukana oli alle 3v, joka asioi vain potalla. Menin sitten respasta pyytämään pottaa, mutta sain vastaukseksi ettei heillä ole niitä ollenkaan. Ihmettelin kyllä asiaa suuresti kun lapsiperheitä tuntui ainakin aamupalalla olevan runsaasti. Onneks tyttö lopulta saatiin suostuteltua käyttämään normaalia pönttöä äitin avustuksella, vaikka hän reissun alussa ilmoittikin menevänsä vessaan sitten kotona :) (oltiin reissussa neljä päivää...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävää! Onneksi lapsi ei sentään neljää päivää pantannut. Ja onneksi suomalaisista hotelleista on aina löytynyt potta lainaksi.

   Poista
 10. Hih, kun mun esikoinen oli parivuotias ja käytti pottaa aktiivisesti (aika nopsaa siirtyi pöntölle) niin suosituin oli Hgin keskustassa ravintola Virgin Oilin vessa, kun siellä oli _musta potta. Siitä puhuttiin aina kun käveltiin kyseisen ravintolan ohi. Tein sinne parit lounastreffitkin ihan vaan sen takia että tyttö pääsis käymään mustalla potalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Juuri näin. Potta, etenkin jos se on jännästi musta, voi olla syy valita ravintola :D

   Poista
 11. Meillä on matkoilla kulkenut puhalletaan pottaan (80-luvun ihme). En tiedä saako nykyään mistään? Helppo puhaltaa paikassa kuin paikassa, pikkupussi potan sisään ja eikun lapsi keikkumaan potalle ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, jännä vekotin, en ole koskaan kuulutkaan!

   Poista
 12. Hahaa, siis puhallettava potta ��

  VastaaPoista
 13. Sama ongelmahavaittu ja sitten kun sen potan löytää lastenhoitohuoneesta ja lapsi turauttaa sinne tarpeensa ja huomaan että täällä ei ole pönttöä eikä muutakaan vesipistettä, niin mihin mä laitan tän kakan? Roskikseen? Millä pesen? Entäs kun tulee pissa, jätänkö tän nyt tähän (no en) vai kiikutanko ympäri kauppaa? Missä mä pesen tän lapsen ja omat kädet. Ja olisi kiva päästä itsekkin vessaan, mutta ei sinne mahdu näiden kahden lapsen ja sisarusrattaiden kanssa. Mutta kiitos Tampereen Sokos ja loppuuna asti mietityt lasten hoito, ruokinta ja viihdytys järjestelyt. Voin suositella.

  Hurjasti onnea koko perheelle uudesta tulokkaasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tuokin tilanne! Välillä on niin rentouttavaa mennä just kauppakeskuksen lastenhoitohuoneeseen, joka on kuin all inclusive -hotellihelpostus.

   Poista
 14. Aamen! Kaikista käsittämättömintä oli, ettei Helsinki-Vantaan lentoasemaltakaan ainakaan toissa kesänä vielä löytynyt pottaa, ei yhdestäkään paikan monista lastenhoitohuoneista. Oli siinä sitten mukava yrittää maanitella juuri kuivaksi oppinutta poikaa joko pöntölle tai pissimään vaippaan, hoh-hoijaa... Ja kun sitten pääsimme Kreikkaan, meni ensimmäinen päivä kauppoja kierrellen ja pottaa etsien, kun "lapsiystävälliseksi" itseään mainostanut hotelli oli jo ehtinyt antaa sen ainoan pottansa jollekin muulle perheelle. Kyllä on nykyään helppoa elämä kolmevuotiaan kanssa, kun mikä tahansa vessa kelpaa ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeestikko? Suomalaisella lentokentällä ei ole lastenhoitohuoneissa pottaa? Käsittämätöntä! Samaten kuin se, että lapsiperhehotellissa on kokonaista yksi potta lainattavaksi.

   Poista
 15. Autossa meillä on aina mukana reissupotta, mutta harvoin kaupungilla. Jyväskylässä olen oppinut, että Rossoista ja Sokkarilta löytyy potta. Mutta kaupungin paras lasten vessa (siis kaupungilla) on kyllä ollut Popin myymälässä. Sinne mahtui rattaiden kanssa ja pottia oli tarjolla molemmille lapsille yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, joillakin lastenvaate/tuotekaupoilla on kans omat lastenhoitohuoneensa. Ne olin ihan unohtanut.

   Poista
 16. Paljon onnea uudesta perheenjäsenestä!

  Pohjoisen asukkina haluaisin mainita erään selvän eron helsinkiläisen syntymäuutisen ja pohjoissuomalaisen välillä.
  Aamulla huomasin instagramista että teille on syntynyt vauva, ja onnitteluja on tullut jo melkein sata. Mutta kukaan ei näytä kysyneen, KUMPI TULI. Pohjoisessa tuo kysymys olisi lausuttu ilmoille ensitöikseen.

  -vakkarilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös heille odotettu toista tyttöä? :)

   Poista
  2. Mä en olisi edes tajunnut, että sitä ei tosiaan kukaan kysynyt :) Ja niin, poikahan sieltä tuli <3

   Poista
 17. Mä annoin oikein netin kautta palautetta yhdelle ketjukahvilalle Tampereella, että potta pitäis olla. Ja eipä mennyt aikaakaan, kun potta sinne ilmestyi. Eli palautettakin kannattaa antaa, josko palvelu paranisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kans antanut palautetta, tosin ihan kasvotusten henkilökunnalle. Ehkä netin kautta menisi paremmin perille.

   Poista
 18. Pari vuotta sitten Jyväskylästäkään ei meinannut millään löytyä pottaa, ainakaan keskustan länsipuolelta. Kerran menin lahjoittamaan kirjastolle pottaa, mutta siellä ei suostuttu ottamaan sitä vastaan, koska siivoojan työaikaan ei saa mahdutettua potan pesua.

  Kuulemma joku muukin oli aiemmin koittanut lahjoittaa pottaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi jösses. Odottaisin, että vanhemmat itse hoitavan potan pesun (jos siis saniteettitilat sen mahdollistavat, aina kun ei edes ole pesupistettä...), mutta eihän niin tietenkään aina valitettavasti ole. Kaikenlaista hiihtäjää vanhempiinkin kun mahtuu. Mutta eihän se nyt hyvänen aika voi olla siitä kiinni, että siivoojalle ei voida antaa aikaa potan pesuun. Mäkin olen miettinyt pottien lahjoitusta. Niitä kun saa alle eurolla kirpparilta.

   Poista
 19. Eräs tuttu kertoi että hänen työpaikaltaan pikaruokalasta löytyi potasta aikuisen ihmisen tuotokset ja sen jälkeen potta poistettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyi hitto. Mutta ei yhden ihmisen ääliömäisen käytöksen saisi johtaa potan poistamiseen. Jos joku paskoisi pesualtaaseen tai pisuaariin, ei kai se tarkoittaisi pesualtaan tai pisuaarin poistamista vessasta. Mä olen ollut töissä ravintoloissa ja kahviloissa, ja kyllä ihmiset osaavat olla sikaisia ilman pottiakin. Olen mm. siivonnut vessaharjalla tehtyä "kakkagrafitia" naisten vessasta.

   Poista
 20. Tämän ravintolatyöntekijän näkökulmapa potta-asiaan tässä: ne yrityskerrat, kun potta on sijoitettu naistenhuoneen lisäksi myös sinne miesten puolelle, se on poikkeuksetta lähes joka ilta pisuteltu täyteen ihan aikuisen miehen rakkomäärää vastaavalla määrällä nestettä. Tai sitä kiinteämpää tuotosta. Monia kertoja se irtonainen wc-kaluste myös jätetään käytön jäleen luokattoman huonoon kuntoon, siistimättä tai kipataan jätökset käsipaperiroskikseen/ lavuaariin/ taitettavan hoitopöydän väliin yllätykseksi seuraavalle yms. Monelle myös ilmaiseksi tarjottava pikkuihmisten potta kelpaa myös kotiinviemiseksi rattaisiin sullottuna jne. Ikäviä ilmiöitä, mutta urpoja kuitenkin tuntuu riittävän siinä määrin, että parissa entisessä työpaikassani näistä syistä potat on pitänyt poistaa wc-tiloista tai jättää sinne infotaulu, että potan saa kysyttäessä tarjoilijalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jo on pöljiä ihmisiä. Eikä siinä, itsekin entisenä ravintolatyöntekijänä olen näitä riemuja saanut kokea. Olen esimerkiksi siivonnut naistenvessan seiniltä, peilistä yms. kakkagraffiteja, jotka oli maalattu dippaamalla vessaharja paskaan. Mutta hyvä käytäntöhän olisikin sitten tuo, että infotaululla kerrottaisiin, että potan saa lainaan kysyttäessä tarjoilijalta. Vähän kuin jossain paikoissa saa ylipäätään avaimen vessaan samalla taktiikalla.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe