Marraskuu kivaksi

18.11.14

Oho. Melkein rakastuin persreikäkuuhun luettuani Hesarin jutun marraskuisesta stadista. Vaikka tämä kuu on pimein, kuraisin ja väsynein kaikista kahdestatoista, onhan marraskuussa kieltämättä myös tunnelmaa. Hesarin jutun innoittamana aloin miettiä tapoja, joilla tästä kuusta saisi vähän siedettävämmän myös perhearjessa.

Tähän aikaan perinteisissä turistikohteissa on hiljaista. Nyt on oiva aika tehdä retki Suomenlinnaan, jonka ympärillä sateisina ja tuulisina päivinä meri tyrskyää mustana lennättäen kasvoille suolapisaroita. Myös kesäisiä lempipaikkoja kannattaa lähestyä marraskuussa. Vaikka uimarannalla ei voi enää uida tai ostaa kiskasta jäätelöä, on autiolla rannalla maagisen kaunista, ja pienet lapset repivät riemua jo pelkästä kivien heittelystä veteen.
Lunta odotellessa kannattaa fiilistellä tovi sitä, että lumi ei ole vielä tukkinut joka paikkaa. Pikkuteille ja jopa metsäpoluille on helppo lähteä rattaidenkin kanssa tarpomaan ja hengittämään kostean raikasta syysilmaa. Leikkipuistoissa pystyy vielä laitevenkuloida, kun keinulauta ei osu lumikinoksiin tai liukumäki ei ole lyhentynyt puolella. Nyt on myös paras aika tehdä hiekkakakkuja, kun sade pitää hiekan tasaisen märkänä.

Joulun voi ihan hyvin startata etenkin lapsiperheessä jo marraskuussa. Glögi- ja piparituunausiltamissa viihtyvät ystäväperheiden jäsenistä kaikki pienistä isoihin. Miltä maistuu glögi vaahtokarkkien kanssa (joku väitti että hyvältä) tai pipari koristeltuna kermavaahdolla? Muutenkin nyt on mukava hääriä ystävien tai ihan vain oman perheen kanssa keittiössä, kun kotona ei käydä kesäiseen tapaan vain nukkumassa. Jos jauhopeukalo on hukassa, saa tunnelmasta silti kiinni vaikka valmistorttutaikinalla.
Parveke on yleensä käytössä vain kesäisin. Mutta mitä jos kattaisikin iltakaakaot hyytävän kylmälle parvekkeelle? Kynttilöitä palamaan lyhtyihin, päälle paljon lämmintä vaatetta ja parveke pullolleen vilttejä sekä taljoja. Siellä höyryävää kaakaota juodessa on kuin retkellä, vaikka ei poistu kodistaan. Tää mun on pitänyt tehdä jo kymmenenä edellisenä talvena. Ehkä marraskuun kunniaksi vihdoin repäisen.

Koska pimeyttä ei pääse pakoon, siitä kannattaa nauttia. Keskelle olkkaria rakennetussa majassa on ihan eri tunnelma, kun sen sisällä on valaisimena majanrakennusvärkkien läpi paistavan auringon sijaan vain taskulamppu. Leikki-ikäiset rakastavat muutenkin taskulamppuja, ja niiden kanssa voi lähteä seikkailulle myös ulos. Oma kotipiha näyttää ihan erilaiselta päivänvalossa kuin taskulampun kanssa tutkien! Myös kaupungin jouluvalot ovat niin kauniita, että niitä kannattaa ihan varta vasten lähteä porukalla ihailemaan. Samalla voi poiketa kahvilassa lämmittelemässä.
Jos silti kaipaa kesän lämpöä, sitä saa tekemällä retken kasvitieteelliseen puutarhaan. Myös uimahalleissa on ikuinen kesä. Lapsille ikimuistoinen kokemus olisi varmasti käydä isin tai äidin kanssa heittämässä löylyä jossakin kaupungin yleisistä saunoista.

Marraskuussa aikuiset arvostavat sitä, että kodin nurkkien pölyt eivät näy hämärässä niin hyvin ja että minimissä oleva auringonvalo on taannut, että kuntosalin jumpissa on taas tilaa. Perheen pienimpien takuuvarma marraskuuhitti on kokeilemattakin selvä: ennen kuin välikausihaalarit on aika pestä lopullisesti talviteloille, etsitään lähiseudun kuraisin ja mutaisin paikka ja annetaan palaa. Kiehnataan mudassa kuin porsaat!

Mitkä ovat teidän keinonne tehdä marraskuusta kiva?

Lue myös nämä

7 kommenttia

 1. Hei mitkä vaunut teillä nykyisellään on käytössä?

  VastaaPoista
 2. Just kirjoitin blogiin että metsäretki on nyt parasta. Käytiin päiväseltään Nuuksiossa (julkisilla) ja siellä on sammal ja havupuut aina vihreinä, vesi solisi vapaana puroissa eikä olisi mitenkään voinut valittaa yhtään marraskuun ankeudesta kun se just on parasta (päivällä siis kun ei ole pimeätä), ei ole hyttysiä eikä hirvikärpäsiä.

  http://hupsistarallaa.blogspot.fi/2014/11/nuuksio.html

  VastaaPoista
 3. "Parveke on yleensä käytössä vain kesäisin. Mutta mitä jos kattaisikin iltakaakaot hyytävän kylmälle parvekkeelle? Kynttilöitä palamaan lyhtyihin, päälle paljon lämmintä vaatetta ja parveke pullolleen vilttejä sekä taljoja. Siellä höyryävää kaakaota juodessa on kuin retkellä, vaikka ei poistu kodistaan." = Mahtava idea.. taidan toteuttaa..wau

  VastaaPoista
 4. Moi! Ihana kirjoitus taas! Minusta tämä marraskuu on ollut erityisen ihana. Ei ole juurikaan satanut ja aurinkokin välillä pilkahtelee. Me ollaan remuttu paljon metsässä...tai siis "keskimmäinen" on, mä olen työntänyt vaunuja lenkkipolulla. Märkä metsä vaan tuoksuu niin hyvälle. Läheisellä viljelyspalsta-alueellakin on kiva maleksia ja "vakoilla" mitä muut ovat palstalla tehneet. Uimahallissa on mukavaa ja noita yleisiä saunoja voisi kokeilla.
  Meillä poltetaan paljon kynttilöitä ja vietetään leffailtoja lasten kanssa. Mä en ole innokas kyläluuta muutenkaan, mutta nyt saa jotenkin hyvällä omallatunnolla pysyä kotona :D .
  Ihanaa marraskuun loppua ja joulun odotusta!
  T: Kirsi

  VastaaPoista
 5. En tiedä onko syypää kohdillaan oleva lääkitys, säännöllisesti napattu d-vitamiinilisä, työmatkapyöräily vaiko tottumus, mutta nyt on mun muistin mukaan eka kerta kun Helsingin marraskuu ei masenna mua yhtään. Jatkuva hämärä tekee liian aikaisista aamuista ihan yhdentekeviä ja kun valo ei pilkahtele päivisinkään, niin ei harmita istua konttorilla. Ihme meininki :)

  Mutta meidän marraskuun piriste on joululaulut ja keittiön ikkunan tähti. Ipana on niin tohkeissaan kun se pääsi tutulle paikalleen ja siitä on ollut iloa jo pitkään. Ja kohta on joulukuukin, ihanaa, saadaan kuusi ilahduttamaan (meillä tekokuusi pääsee pois paketistaan aina ekana adventtina).

  VastaaPoista
 6. Oikeastaan minua ei Marraskuun pimeä vielä edes häiritse, koska voi alkaa jo tunnelmoida joulujutuilla...Poltella takassa tulta ja lisätä joka viikko vähän vielä joulvaloja.Vinkkaan kokeilemaan yhdistelmää maalaissipsit ja glögi :)
  Mutta jos pimeä ja märkä jatkuu Tammikuussa, niin sitten kyllä on jo alkanut puristaa..

  VastaaPoista
 7. Meitä on moneen junaan. Sitä huomaa olevansa taas vähän vastarannankiiski kun marraskuu, ja ylipäänsä koko ajanjakso syyskuusta maaliskuulle on itselle kovin mieleinen. Tykkään kovasti kun on hämärää ja viileää, ja nuo loskat sun muut nyt on lähinnä vain pukeutumiskysymys. Mulle joku voisi tehdä sen sijaan tsemppilistan miten selvitä kesästä aurinkoineen, ötököineen, hikineen, pakollisine sukujuhlineen... :(

  Terkuin, Marraskuu-fani '87 :)

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe