Synnytyksen jälkeinen ehkäisy: kuparikierukka ja hormonikierukka

19.2.15

Kenellekään ei varmaankaan tule yllätyksenä, että vauvojen alulle panemiseen liittyy yleensä seksi. Kukaan ei siis varmasti järkyty, kun nyt aion puhua siitä, miten lasten vanhemmat voivat jatkaa seksielämäänsä ilman lopputuloksena olevia vauvoja. Kyllä, tämän kryptisen alun oli tarkoituksena valmistaa teidät siihen, että postaus käsittelee ehkäisyä.

Mä itse aloin syödä yhdistelmäpillereitä teini-ikäisenä ja ehdin syödä niitä putkeen kymmenen vuoden ajan. Merkkiä vaihtelin pariin kertaan. Kunnes sitten päälle parikymppisenä aloin pohtia, josko en olekaan ikuisesti jumahtanut hysteeriseksi ja kilaroivaksi teiniksi, vaan syynä olisivat syömieni pillereiden hormonit.

Ystävieni suosituksesta siirryin ehkäisyrenkaaseen. Rengas luovuttaa hormonia kehoon tasaisemmin, kun pilleristä saa aina kertaheitolla kunnon hormonipaukun. Kehoni siis sai edelleen päivittäisen hormonikattauksensa, mutta mielialani selvästi tyyntyivät. Vaikka olin edelleen persoonani mukaisesti nollasta-sataan -tyyppiä, aloin käyttäytyä ensimmäistä kertaa elämässäni kuin aikuinen. Oli sitten lumevaikutusta tai ei, minä innoistuin.

Aloin pohtia, mitä tapahtuisi jos jättäisin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan pois. Olisinko vasta sitten ihan oikeasti sellainen kun normaalisti olen? Mieleeni oli alkanut välillä tulla myös ajatus jossain tulevaisuudessa häämöttävästä vauvatoiveesta, ja pidin järkevänä ajatusta siivota kehoni hyvissä ajoin turhista hormoneista ennen tavoitteelliseen sutinointiin ryhtymistä.

Siirryimme käyttämään kondomia. Latasin puhelimeeni myös applikaation, joka laski kuukaudesta ne niin sanotut varmat päivät. Meistä oli miehen kanssa tullut osa kolmekymppisten pariskuntien noudattamaa trendiä, jossa luotettiin kondomin ja varmojen päivien yhdistelmään. Se on vähän kuin käänteisesti ajateltua tjottailua (tulee jos on tullakseen), jossa tavoitteena on ehkäisy, mutta sen pettäminen ei ole vakaassa parisuhteessa ja sitten joskus -vauvatoiveiden kanssa elävänä totaalinen katastrofi. Kirjoitinkin tuolloin aiheesta jutun Uuteen Mustaan – ollessani jo vahvasti paksuna, köh.
Tykkäsin niin paljon itsestäni ilman ulkopuolelta tupattuja hormoneita, että esikoisen syntymän jälkeen jatkoimme ehkäisyn ostamista lähikaupan spärdärihyllyltä. Sen lisäksi, että vannoin, etten ikinä enää koske hormonaaliseen ehkäisyyn, mietimme myös jo toisen lapsen mahdollisuutta, sitten joskus. Kondomi oli helppo jättää pois vauvan ollessa tervetullut.

Nyt kuopuksen syntymän jälkeen tilanne on siltä osin sama, että en tahdo kroppaani ylimääräisiä hormoneita (imetyshormonit ovat jo ihan tarpeeksi jännä kattaus), mutta eri siltä osin, että emme toivo tulevaisuudessa vauvoja. Käytössä on ollut kondomi, mutta musta on tullut sen kanssa vainoharhainen. Koska tulevien vuosien suunnitelmiin ei kertakaikkisesti mahdu vauvoja, pelkään kumin pettävän. Jännitän, pysyykö se paikoillaan, onko siinä reikiä tai tuleeko siihen reikiä. Se hieman latistaa tunnelmaa.

Siksi suunnitelmissa on ollut ei-hormonaalinen kuparikierukka. Sen saa ainakin Helsingissä vasta jälkitarkastuksen jälkeen, joka itselläni oli lääkärin sairastumisen takia vasta tämän vuoden puolella. Jälkitarkastuksen jälkeen täytyi varata aika ehkäisyneuvolaan, jossa ensin saa ajan terkkarille keskusteluun ja sitten vasta lääkärille itse kierukan asettamiseen. Ajattelin, että kyllä hemmetti on asia tehty vaikeaksi. Että ei tässä mitään keskusteluja tarvita, vaan kierukka nopeasti paikoilleen.

Kävin hiljan tuossa keskustelutapaamisessa ja totesin olleeni väärässä. Kyllä kannattikin jutella. Nyt en meinaan ole enää niin ehdottoman varma siitä, että en enää koskaan tahdo hormonaalista ehkäisyä. Toki tiesin kuparikierukan käytön epämiellyttävät seuraamukset: jopa kolmekymmentä prosenttia lisääntyvä kuukautisvuoto ja pahentuvat kuukautiskivut. Nämä ovat kuitenkin vähäisiä vaivoja siihen nähden, että olen 365 päivää vuodesta verta nenästäni kaivava hirviö. Mutta minut laittoi yllättäen mietteliääksi itselleni uusi tieto siitä, miten kuparikierukka toimii.

Kuparikierukka on on T-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, joka asetetaan kohtuun. Siinä on kuparista valmistettu lanka, eikä vielä tänä päivänäkään tiedetä, miksi se toimii raskautta ehkäisevästi. Ei ei, mua ei haittaa se, että kohtuuni laitetaan kuparia tai ajatus siitä, että miten ja miksi alun perin joku on laittanut naisen sisälle kuparia ja näin huomannut sen ehkäisevän raskauksia. Mua häiritsee se, että kuparikierukka ei ehkäise hedelmöittymistä.
Kuparikierukan ehkäisy perustuu siihen, että se saa naisen kohdun limakalvon paksuuntumaan niin, ettei hedelmöittynyt alkio pääse kiinnittymään siihen. Siitä johtuu myös kuparikierukan kanssa lisääntyvä kuukautisvuoto. Alkio tulee sitten ulos kuukautisten mukana, ja jotkut puhuvatkin niin sanotusta abortoivasta ehkäisystä. Näin ei tietenkään välttämättä tapahdu joka kuukausi, vaan ainoastaan silloin kun siittiö ja munasolu nyt ovat sattuneet kohtaamaan ja kaikki on ollut hedelmöittymistä ajatellen kunnossa.

Vaikka alkio onkin tuossa vaiheessa vasta mikroskooppisen pieni solurykelmä, ajatus siitä pienen pienestä elämästä, jota ei vielä ihmiseksi tai edes sikiöksi kutsuta, sai mussa aikaan valtavan ison tunnereaktion. Mulle tuli vahva tunne, että en tahdo mahdollisesti joka kuukausi tulla ehdoin tahdoin melkein raskaaksi ja sitten vuotaa ulos tuota alkiota. Etenkin kun parin lapsen perusteella olen luultavasti helposti raskautuvaa sorttia. Vakaumus tai mikään muukaan ei mua kiellä näin toimimasta, mutta yhtäkkiä ajatus kuparikierukasta tuntuu pahalta. Tuo fiilis tuntuu toisaalta pöljältä, sillä samalla periaatteella mun kai pitäisi löytää sopiva siittiö jokaiselle sisälläni olevalle munasolulle ja kirjoittaa adressi.comiin aloite, jossa vaaditaan miehiä lopettamaan itsetyydytys, etteivät poloiset siittiöt mene harakoille.

Aika kierukan laittoon on varattuna ensi kuulle, ja siihen asti meillä miehen kanssa on aikaa päättää, mitä tehdään. Ehkäisypillereihin en enää palaa, se on varma. Itse asiassa ensimmäisen raskauden myötä puhjennut lievä migreeni estää sen (tämänkin opin vasta ehkäisyneuvolan keskustelutapaamisessa). Kumien tai pessaarin kanssa ei jaksaisi räpeltää, enkä tykkää siitä fiiliksestä, että en luota niiden ehkäisytehoon. Tehokkaintahan olisi laittaa piuhat poikki mieheltä tai minulta, mutta siihen emme vielä ole valmiita. Vaikka nyt on 99.99 prosenttisen varmaa, että lapset ovat tässä, on hedelmällisiä vuosia edessä vielä noin kymmenkunta. Tilanteet ja ajatukset voivat muuttua.

Siksi olenkin alkanut varovaisesti miettiä sittenkin hormonaalista ehkäisyä, hormonikierukan muodossa. Sen ehkäisyteho perustuu siihen, että se paksuntaa kohdunkaulan limaa niin, etteivät siittiöt pääsee hedelmöittämään munasolua. Hormonikierukka, kuten kuparikierukkakin, ehkäisee viiden vuoden ajan. Hormonikierukan ehkäisyteho vastaa sterilisaation luotettavuutta (kaksi tuhannesta naisesta tulee raskaaksi hormonikierukan kanssa, kun kuparikierukan kanssa yksi kahdestasadasta naisesta tulee raskaaksi). Sillä on sivuvaikutuksia, jotka mielelläni otan: kuukautiskipujen hellittäminen, vuodon väheneminen ja mahdollisesti kuukautisten jääminen kokonaan pois.

Hormonikierukan vaikutus on ensisijaisesti paikallinen, joten kuulemma progestiinipitoisuudet (keltarauhashormonia jäljittelevä johdos) muualla kropassa ovat pienet. Hormonikierukan progestiinipitoisuudet ovat matalimmat kaikista ehkäisymenetelmistä. Ehkäisyneuvolan terkan mukaan mielialaan tällä ei ole melkeinpä mitään vaikutusta, jos ihminen on muuten mieleltään perusterve. Mutta kun ne hormonit, niitä siinä on silti. Ne mietittyttävät etenkin nyt, kun aikomuksena on imettää vielä monen monta kuukautta. Ja siitäkin huolimatta hormonikierukka tuntuu minulle paremmalta vaihtoehdolta kuin aina kuukautisten alkaessa miettiä, huuhteleeko kuukupista viemäriin samalla hedelmöittyneen alkion.

Kamalan hankala päätös. Järki sanoo kuparikierukka, tunteet hormonikierukka. Miten te muut vanhemmat olette hoitaneet ehkäisyn synnytyksen jälkeen?

Lue myös nämä

139 kommenttia

 1. Minua ahdisti ihan sama ajatus kuparikierukassa, jota olin suunnitellut samoista syistä kuin sinäkin synnytyksen jälkeen. Gynekologini kertoi, että kuparikierukan ehkäisyteho perustuu kyllä myöskin siihen, että munasolu ei pääse hedelmöittymään. Hänen mukaansa tuo sinun saamasi tieto on vanhaa. Mutta nyt minulla ei valitettavasti ole mitään faktaa antaa aiheesta. Löytyisiköhän englanniksi jos jaksaisi alkaa etsimään?

  Itse siis päädyin kuparikierukkaan. Kipuja se ei varsinaisesti lisännyt, vuoropäiviä kylläkin. Mutta niitäkään en pidä ongelmallisina kun kuukuppi on niin kätevä. Olen ollut tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle terkkari ei tätä suoraan edes kertonut, vaan vasta kun kyselin aiheesta lisää. Voisiko olla, että hänelle tosiaan olisi vanhentunutta tietoa. Voiko sellainen olla mahdollista? Tuntuisi aika oudolta, että ehkäisyneuvolassa olisi töissä ihminen, jolla ei olisi oman erikoisalansa uusinta tutkimustietoa.

   Kuparikierukan (Nova T 380) esitteessä sanotaan vain ympäripyöreästi että: "Kohdunsisäiset kupariehkäisimet ehkäisevät raskauden käynnistymisen. Kierukalla on myös paikallinen vaikutus kohtuontelossa." Täytyy yrittää etsiä parempaa tietoa aiheesta.

   Ja kiitos kokemuksesi jakamiseseta. Hyvä kuulla, että olet ollut tyytyväinen kuparikierukkaan.

   Poista
 2. Sekä minulla että siskollani hormonikierukan vaikutus oli sama; hermot oli kireät kun viulunkielet ja kokoajan. Pyysin poistamaan kierukan puolen vuoden käytön jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Ei kiereitä viulunkieliä kiitos! Hitto, miten hankala päätös.

   Poista
  2. Mä taas olen ymmärtänyt, että vähintään puoli vuotta pitäisi odotella, että sen jälkeen vasta mahdolliset ikävät sivuoireet on historiaa.
   Täällä sama pohdinta menossa, sun jutussa tulikin paljon uutta tietoa!! Itse taidan kallistua hormonikierukan kannalle. Saako Helsingissä ensimmäisen kierukan ilmaiseksi? Mulle lääkäri suositteli siksikin ensin kokeilemaan hormonikierukkaa, että jos se ei (sen vähintään puolen vuoden jälkeen) tunnu hyvältä, niin sitten voi vaihtaa kuparikierukkaan, joka on paljon halvempi kuin hormonikierukka.

   Poista
  3. Mitä olen muiden kommenteista päätellyt, puoli vuotta tosiaan pitäisi odotella. Kuulostaa mun korvaani karsealta. En tahdo riskeerata, että tämä nyt niin ihana vauvavuosi vaihtuisikin joksikin ihan muuksi ehkäisyn takia.

   Helsingissä saa joo ensimmäisen kierukan ilmaiseksi. Tämäkin tuli mulle uutena tietona ehkäisyneuvolassa.

   Poista
 3. Piuhojakaan ei niin vain suostuta pistämään poikki, vaikka itse olisikin varma että lapsimäärä riittää. Siinäkin leikkauksessa omat riskinsä, kuten leikkauksissa aina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varmasti sen kanssa vasta onkin säätämistä ja keskustelua ennen toimenpidettä.

   Poista
 4. Peukku täältä hormonikierukalle! Kolme vuotta sen kanssa on kohta eletty, hyvin on mennyt - menkat ihan mitättömät ja ei kuukautiskivuista tietoakaan. Myöskin kahden muksun äitinä voin suositella lämpimästi, mulle se on sopinut täydellisesti ja laitan varmaan kahden vuoden päästä uudelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että se sopii sulle :) Kun itselle parhaiten sopivaa ehkäisytapaa ei luultavasti ole edes olemassa, on toisten puolesta iloinen, että hyvä ehkäisytapa on löytynyt.

   Poista
 5. Täällä päädyttiin kahden muksun jälkeen kuparikierukkaan ja päätöksestä on kulunut pian vuosi.
  Ei ole kaduttanut, pääosin olen tyytyväinenkin valintaani. Plussaa juuri tuo hormoonittomuus ja tietenkin helppous, siellä se on ja toimii, eikä mitään tarvi muistaa. Vuodot eivät ole lisääntyneet juurikaan, pitkittyneet ehkä päivällä parilla. Kipuja ei ole.

  Hieman on välillä mietityttänyt juuri tuo sama asia, kuin teitä nyt. Varsinkin, kun tuntuu (voi toki olla kuvitelmaa), että kroppani erikseen ilmoittaa niistä "tietyistä" kerroista. Suhteellisen usein ennen kuukautisia on nimittäin voimakas ripuli, itsellä samanmoista on ollut ennen vain synnyttämään lähtiessä....
  Mutta mistäs noista tietää varmuudella sanoa, mikä mistäkin johtuu.

  Suosittelen siis kokeilemaan kuparikierukkaa. Saahan sen pois, jos ei sovi sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hormonittomuus on jättimäinen plussa. Ja se, että ei tarvitse muistaa erikseen ehkäisyä. Kun taas pääsi sen makuun raskaana ollessaan, kondomi tuntuu säheltämiseltä. Tokihan siihenkin taas tottuu, mutta voi pojat, olisi kiva vaan antaa mennä asiaa sen enempiä miettimättä :)

   Poista
 6. Itseäni arvellutti myös tuo kuparikierukka ja siihen liittyvät tunneasiat mutta nyt kun päädyin sen kuitenkin laitattamaan, ei tuota mahdollista hedelmöittymistä edes mieti vaikka ajattelin myös miettiväni alkioita ym. Eli samanlaisin fiiliksin kuparikierukkaan päätyneenä voin kuitenkin suositella. Pari ensimmäiset kuukautiset olivat melko järkyt mutta nykyisin ihan normaalit. Itse ajattelin hormonikierukan aiheuttamaa kuukautisten poisjääntiä negatiivisena asiana vaikka mieluusti ilman olisinkin. Voiko se tehdä mitenkään hyvää limakalvoille ja eikö se sitten ole luonnotonta? Tämä nyt on niin puolueellista kun olen tyytyväinen tuohon kuparikierukkaan mutta tsemppiä valintaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen kelannut aikaisemmin, että kuukautisten poisjääminen tuntuu luonnottomalta. Mutta jos se estää jossain tapauksissa ovulaation, kuten kommenteissa jotkut sanovat ja mikä selittäisi menkattomuuden, sehän on vähän kuin nyt imettäessä kun menkkoja ei ole. Tosin tähän menkattomuuteen on tietty luonnollinen syy, kierukassa (tai minipillereissä) sen aiheuttaa ulkopuolelta dumpattu hormoni.

   Poista
  2. Hormonikierukan vuodottomuus ja paikallisvaikutus limakalvolle pienentää mm. kohdunlimakalvon syövän riskiä, joten olkoonkin ettei ole luonnollista, niin ei myöskään haitallista :)

   Poista
 7. Minulla on nyt toinen kuparikierukka. Minulle tämä on ollut sopiva, kuukautiset eivät ole runsaammat, ehkä kestoltaan hiukan pidemmät. Kipuja minulla ei ole. Joten omalta kokemukseltani voin suositella. Sairastin veritulpan ollessani 20-vuotias ehkäisypillereiden ja geenimutaation yhteisvaikutuksen seurauksena ja silloin päätin että hormonaalista ehkäisyä en enää ota. Näin silloinen lääkärikin sanoi ettei edes hormonikierukka ole minulle vaihtoehto. Nyt puoli vuotta sitten uutta kierukkaa laitettaessa oli eri lääkäri kuitenkin sitä mieltä että hormonikierukka sopisi minulle, ja kovastikin puhui sen puolesta, vetosi myös tähän eettiseen "ongelmaan" kuparikierukan kohdalla. Päätin kuitenkin ottaa kuparikierukan ja olen päätökseeni enemmän kuin tyytyväinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se kuparikierukka tuntuu nyt näitä kommentteja lukiessa enemmän omalta jutulta sitten kuitenkin. Vaikka siellä ehkäisyneuvolassa tulikin tosi vahva fiilis, että en voikaan ottaa kuparikierukkaa.

   Selvennän nyt vielä sen verran, että ehkäisyneuvolassa terkka ei ottanut tätä eettistä ongelmaa esille itse, vaan se tuli ilmi, kun kyselin tarkemmin, miten hormonikierukka ja kuparikierukka käytännössä toimivat.

   Poista
 8. Mulla on laskettu aika sunnuntaina ja oon miettinyt samaa, että mitäs sitten synnytyksen jälkeen. En myöskään haluaisi, että sisälläni hedelmöittyisi alkio ja sitten vuotaisi pois.. Ajatuksena kuulostaa jotenkin ikävältä.. Monia pillerimerkkejä kokeilleena en ole varma, että sopiiko hormonaalinen ehkäisy itselleni lainkaan.. Mutta olen tuota hormonikierukkaa kans miettinyt, kun siinä pitäisi se teho olla niin paikallinen.
  Ootko itse miettinyt LadyComp -ehkäisytietokonetta? Mulla on toikin käynyt mielessä, pitäisi olla yhtä luotettava kuin pillerit. Olis hormooniton vaihtoehto. Täytyy vielä kuulostella ja miettiä, mut toi tietokone vois olla ihan kiva vaihtoehto, paitsi ei tietenkää sit, jos se pettää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tutustuin noihin tietokoneisiin silloin, kun kirjoitin ehkäisystä juttua Uuteen Mustaan. Ne eivät oikein tunnu mun jutulta nekään. En etenkään nyt repaleisina öinä tahdo yhtään ylimääräistä herätystä, joten masiinan piipittäminen aamulla ei houkuttele. Tietokone kuulemma oppii ajan myötä vielä paremmin tunnistamaan käyttäjänsä, ja mä olen varma, että ennenkuin se sen oppisi, mä olisin jo paksuna.

   Poista
  2. Tietokone toimii jos on säännölliset kuukautiset ja saa nukkua aamupuolella kunnolliset unet. Se kun vaatii ennen lämpöjen mittaamista 3-4 tunnin kunnollisen unijakson saadakseen luotettavan tuloksen. Tämän univaatimuksen takia ei olla nyt otettu käyttöön synnytyksen jälkeen. Ja tosiaan mittausajassa on kahden tunnin heitto molempiin suuntiin edellisestä mittausajankohdasta katsottuna. Eli jos edellisenä päivänä olet ottanut lämmöt klo 8 niin seuraavana aamuna kone antaa mitata lämmöt klo 6-10 välisenä aikana. Jos menee yli tai alle niin ei anna edes mitata.
   Ja tietysti se että jos on yhtään epäsäännöllinen kierto niin eihän tuohon täysin voi luottaa. Meillä se on lähinnä ollut kondomin lisäturvana kun mies oli vähän hermoheikko niiden luotettavuuden suhteen. Sopii myös niihin tilanteisiin kun lasta ei varsinaisesti toivo, mutta ei ole katastrofi jos se nyt saakin alkunsa. Teille en sitä tässä kohtaa suosittelisi vaikka se kaikista luonnollisin ehkäisykeino olisikin. Liian epävarma+pienen lapsen kanssa yöt voivat olla mitä vaan.

   Poista
  3. No joo, ei ole kuukautisia vielä (imetys) ja ei todellakaan kunnollisia unia :D Mutta tuo kondomin lisäturvana kuulostaa hyvältä, sillä ymmärrän sun miehen hermoheikkouden kondomien suhteen.

   Poista
 9. Se mikä sopii toiselle, ei välttis sovi toiselle. Nimimerkillä kokemusta on.
  Itsellä hormonikierukka asennettiin toisen lapsen jälkeen jälkitarkastuksessa. VIRHE! 9kk jatkuvaa vuotoa, paria taukopäivää lukuunottamatta. (kauheen tehokas ehkäsy :D ). Vaihdoin pillereihin.
  Kaverilla taas samainen kierukka ei aiheuttanut mitään ongelmaa! (epistä!)
  Nyt käytössä minipillerit ja haaveena saada kapseli. Kuten teillä, juuri nyt ei voi kuvitella että lasta joskus vielä haluaisi, MUTTA on vielä sen verran nuori että joskus voi tehdä mieli hankkia iltatähti. Jotain pysyvämpää ehkäisyä siis täälläkin metsästetään.
  Lycka till etsimisen äärelle, kauheen rasittava homma! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pähkäilin samaa 3. lapsen jälkeen. Päädyin hormonikierukkaan, sillä pelkäsin ennestään kivuliaiden menkkojen tulevan vielä kivuliaammiksi. Itselleni sopinut ja menkatkin hävisivät heti kättelyssä, joten oon nauttinut menkattomasta ajasta kyllä. Asennuskin oli nopea, vaikka pientä supistelua oli heti ensimmäisinä päivinä kierukan laiton jälkeen.

   Poista
  2. Pitäisi olla joku verikoe tms, jolla saisi testattua ennen laittamista, sopiiko itselle vai ei :D

   Poista
 10. Hormonikierukka, eikä siitä tullut juuri mitään oireita. Itselläni ei tosin ollut erityisiä mieliala-oireita pillereistäkään, joten taidan olla siinä mielessä "immuunimpi" sellaisille. Kuparikierukkaa en halunnut juurikin niiden epämiellyttävien kipujen ja runsaiden vuotojen vuoksi. En tosin ennen tajunnut runsaiden kuukautisten johtuvan tuon "mini abortin" takia, vaikka tiesinkin sellaisesta. :O Kieltämättä ajatus hedelmöittyneen munasolun huuhtomisesta pyttyyn hirvittää, vaikka järjellä ajateltuna se on ihan yhtä lailla verrattavissa runkkaukseen, normaaleihin kuukautisiin tai koeputkihedelmöitettyihin alkioihin, jotka epänormaaliuden vuoksi heitetään menemään.

  Itseäni lievästi ärsyttävät kierukan siimapätkät sisälläni. Yhdynnän aikana mies tuntee ne selvästi, eikä yleisestikään ajatus ylimääräisestä 24/7 alapäässä roikkuvasta muovista innosta. :( Mutta jokin keino vain on valittava, ja tämä oli minulle se pienin paha.

  Kiitos muuten blogistasi! Jo jonkun aikaa olen tätä lueskellut, mutta vasta nyt jaksautunut kommentoimaan. Erityisesti kaikki lapsia koskevat vinkkisi ovat olleet huippuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kuukautisverta tulee siis sen takia enemmän, kun kuparikierukka paksuntaa kohdun limakalvoa. Eli vuodettavaakin on enemmän. En uskoisi sen mahdollisen hedelmöittyneen alkion vuotamisen aiheuttavan vuodon määrään mitään suuntaan tai toiseen, mutta mitään faktatietoa mulla ei tästä ole.

   Ne siimapätkät ovatkin jännät. Jotkut sanovat ne tuntevansa, jotkut taas eivät edes huomaa. Mulle terkka sanoi, että niistä ei kannata edes mainita miehelle, ettei ala pelkäämään :D

   Ja kiitos kiitoksista, niin kiva kuulla, että blogistani on ollut iloa :)

   Poista
  2. Aika hauska, että terveydenhoitaja neuvoi olemaan kertomatta kumppanille, koska silloinhan se vasta säikähtääkin, jos ne tuntuvat ilman ennakkovaroitusta. :D Luulisin, että kierukoiden suhteen on sama tilanne kuin esim. ehkäisyrenkaan kanssa, eli joillekin sopii loistavasti ja toisille ei ollenkaan. Ehkäisyrengasta kokeilleista muistaakseni 70 prosentilla rengas pysyy paikallaan eikä haittaa yhdynnän aikana.

   Poista
 11. Hemmetti kommentti taisi kadota. Uudelleen siis...

  Mietin näitä silloin, kun päätin lopettaa pillerit. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta kuulin silloin useammalta, että hormonikierukka olisi kuivattanut limakalvoja, mikä olisi vaikeuttanut kostumista, mikä vaikuttanut ikävästi seksielämään. Muutenkin oli aiheuttanut aika monella tutulla haluttomuutta. Joillakin ehkäisee siis ehkä liiankin tehokkaasti? Mutta tiedä häntä. Nää on tosi tosi vaikeita juttuja! siksi En ottanut lopulta kumpaakaan. Lääkärit tuntuivat kannattavan ehdottomasti hormonikierukkaa, kuparinen on taas aika suosittu ilmeisesti muualla Euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan kuullut, että kuparinen olisi suositumpi muualla Euroopassa. Mielenkiintoista, miksiköhän näin? Mullakin alkaa olla nyt yhä enemmän se tunne näitä kommentteja lukiessa ja asiaa pohtiessa, että en ota lopulta kumpaakaan.

   Poista
  2. Hormonikierukka on suomalainen keksintö, siksi varmaan yleisempi täällä.

   Poista
  3. En tiennytkään! Mielenkiintoista sekin. Ja hienoa, että Suomesta löytyy tietoa ja osaamista kehittää uusia ehkäisymuotoja.

   Poista
 12. Minulla aurallinen migreeni, jonka vuoksi voisin käyttää ainoastaan yhtä keltarauhashormonia sisältävää pilleriä (Cerazette), mainitsemaasi hormonikierukkaa sekä tuota kuparikierukkaa. Ennen raskauttani söin pillereitä useamman vuoden mutta raskauden jälkeen neuvolassa jotenkin annettiin ymmärtää, että hormonikierukka on one and the only -ratkaisu ja siksi sen itsellenikin asennutin. Asentaminen sattui mielettömästi ja kivut jatkuivat puoli vuotta jonka jälkeen kivut laantuivat hetkeksi mutta jatkuivat yhtäkkiä taas. Supistelu alkoi kierukan laittamisen jälkeen ja jatkui myös tuon puolisen vuotta. Tämän jälkeen päätettiin miehen kanssa, että nyt riittä kipuilu ja päätimme että se poistetaan. Kaiken poistamisyrittämisen jälkeen olin joulukuussa tähystysleikkauksessa, sillä kierukka oli asetettu niin kovalla voimalla, että se oli mennyt kohdun seinämästä läpi ja sijaitsi vatsaontelossani. Nyt käytämme ainoastaan kondomia mutta mietin kovasti mitä seuraavan lapsen jälkeen kun pillereitäkään en enää mielelläni popsisi. Miettisin siis vielä kertaalleen kierukan asentamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyi hitto, miten ikävästi sulle on käynyt. Mua ei se asentaminen ole jännittänyt juuri lainkaan, mutta nyt alkoi kohtua aristaa jo pelkästä ajatuksesta.

   Poista
 13. Minulla on ollut käytössä laastari, rengas, kuparikierukka, essure ja nyt hormonikierukka. Itse en olisi halunnut mitään hormonaalista ehkäisyä ja minulla oli kuparikierukka 5 vuotta käytössä, jonka jälkeen menin essuretoimenpiteeseen. Vahingokseni olin se yksi miljoonasta, jonka kroppa hylki essurespiraaleita ja toinen niistä löytyi lopulta kohdusta ja toinen kiskottiin puolipakolla irti munanjohtimesta (erittäin eroottinen toimenpide, jota muistelen lämmöllä pitkään :P )

  Hormonikierukka oli lopulta ainut järkevä vaihtoehto minulle, koska kuparikierukka aiheutti sen että kohtuni limakalvo oli koko ajan aivan hirvittävän paksu, edes kuukautisten jälkeen se ei ohentunut ja semmoinen ei kuulemma ole lainkaan hyvä juttu. Tosin itselläni on se inha veritulppageeni, ja hormonaalinen ehkäisy ei ole sinällään paras juttu mutta vaihtoehdot ovat aika vähissä. Mutta summa summarum, tämä hormonihärpäke on varsin jees :) Kuukautiset tulivat pari kertaa laiton jälkeen ja ovat nyt ohi. Ennen vuosin viikon kuin pistetty sika joten tämä nykyinen vuotamattomuus on erittäin mukavaa :D Ainut miinus hormoneitten lisäksi on se, että tämä tekee minulle munasarjoihin jotain nesterakkuloita (älä guugleta!) jotka ovat välillä kipeitä. Mutta eritoten tuon mainoksissa "helpon ja nopean ja kivuttoman" essuretoimenpiteen jälkeen olen tullut siihen tulokseen että kaikkea ei vaan voi saada :P :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh, aika sissi olet, että kaiken tuon olet käynyt läpi itselle sopivaa ehkäisyä etsiessä. Huh!

   Poista
 14. Mulla oli n. seitsemän vuotta sitten kuparikierukka, enkä voi sitä oman kokemukseni perusteella suositella. Kuukautiskivut olivat todella kovat ja vuoto todella hurjaa. Kuulin vasta kierukan saatuani tuosta 'mini-abortti'asiasta ja otin sen sitten pois. Hormoneita en ole oikein koskaan kestänyt missään määrin. Täytin juuri 35 ja mulla laitettiin piuhat solmuun vajaa vuosi sitten. Olen mielettömän tyytyväinen ja helpottunut. Sitä ei muuten enää tehdä leikkauksella, kuten tuolla jossain aiemmassa kommentissa sanottiin. Nopea ja helppo toimenpide.
  Kiitos blogistasi, olen lueskellut sitä nyt jonkun aikaa ja pidän kovasti!
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piuhojen solmuun laittamiseta olen kuullut paljon hyvää. Juuri sitä, että on nopea ja helppo toimenpide. Eikä ihan täysin lopullinen, kun solmut saa auki, jos mieli sitten joskus muuttuukin. Siitä en tosin tiedä, miten solmut ovat sinä aikana vaikuttaneet hedelmällisyyteen, mutta eiköhän tuo toimenpide kuitenkin ole aina lopulliseksi tarkoitettukin.

   Poista
 15. Tällaista tietoa niissä neuvolan esitteissäkin pitäisi olla! Kiitos erinomaisesta tekstistä! Unohdin koko ehkäisy-asian kuuluvan siihen jälkitarkastukseen ja siinä sitten terkkarin tapaamisen jälkeen lekuria odotellessa pläräsin esitettä ja koitin miettiä millä mennään. Jälkitarkastuksesta on nyt kohta viisi kuukautta ja se päätös on edelleen tekemättä... Pari kertaa uskallettiin mennä ilman mitään (nämä kaikki kolme täyttyi: täysimetys, alle 6kk synnytyksestä ja ei menkkoja) nyt sitten kumeilla ja tästä ainakin vähän aikaa eteenpäin. Esikoisen jälkeen käytin hetkeen aikaa niitä jotain pillereitä, mutta raivomörköhän siitä tuli joten lopetin ne. Sitten taidettiinkin kumeilla pelata seuraava vuosi ennen kuin toinen lapsi oli tervetullut. Tän kirjotuksen ja muiden kommenttien perusteella voisi asiaa taas hieman pohtia. Ja ehkä jopa toimia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuota, sivuhuomautuksena tähän, että mikäli toista lasta ei halua heti putkeen niin älkää ikuna luottako tuohon "olen juuri synnyttänyt, imetän, eikä ole vielä menkkoja" -litaniaan. Ei siis vähimmässä määrin ole tarkoitus moralisoida ketään, vaan tarjota varoittava esimerkki, sillä äitini odotti minua jo siinä vaiheessa, kun isosiskoni kastettiin tämän kaksikuukautispäivänä. Nimim. Se klassinen imetysvahinko :D

   Poista
  2. Juu, ainakaan oman kroppani tuntien en lähtisi ilman ehkäisyä nyt sutinoimaan, vaikka ehdot täyttyykin :)

   Mä itse olin tosiaan niin ehdottoman varma tuosta kuparikierukasta, että en ollut lainkaan perehtynyt näihin ehkäisyasioihin. Yleensä kun janoan vähän liikaakin tietoa kaikesta, ja sitten näin tärkeässä asiassa olin vain että hormoniton ja pitkäkestoinen, siinä se. Ja nyt sitten tuntuu, että tieto lisää tuskaa, enkä ikinä saa aikaiseksi päätöstä.

   Poista
 16. Mulla on sellanen mielikuva jäänyt että kuparikierukka toimii hyvin niin kauan kunnes on raskaana. Eka itsekin meinasin ottaa, mutta kun en vaan ole valmis tekemään sitä kolmatta positiivista raskaustestiä. Joten kondomeilla mennään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimusten mukaan se yksi kahdestasadasta naisesta tulee raskaaksi kuparikierukan kanssa. Mulla on fiilis, että mä olisin sitten just se yksi.

   Poista
  2. siinähän on sit aika tosi huono toi ehkäisyteho.. ja lisäks oliks ne niin että vuoden aikana tulee tosi monelle kuparikierukan käyttäjälle anemia

   Poista
  3. Luku on kaksi sadasta naisesta tulee raskaaksi kuparikierukan kanssa, eli ehkäisyteho 98%. Hormonikierukalla 99,8%. Kuparikierukka häiritsee myös hedelmöittymistä, vaikka ovulaatio tapahtuisi. Toissijaisesti alkion kiinnittymistä (siksi voidaan käyttää myös jälkiehkäisynä)

   Poista
  4. Nämä mun luvut on poimittu kierukoiden esitelappusista (NovaT380 ja Mirena).

   Poista
 17. Mulla on ihan jees kokemus kuparikierukasta. Ensimmäiset parit kuukautiset oli ihan järkyt, näky oli kuin splatterelokuvasta. Kuukuppia sai olla tyhjentämässä parin tunnin välein ja silti meni yli. Nyt on tasoittunut mutta runsaahkot on edelleen, eli jotain 3-6 kertaa ainakin saa olla tyhjentämässä. Merkittäviä kipuja en ole kokenut, vähän tavallista enemmän on pientä nipistelyä.

  Kun kuparikierukasta aika jättää niin päädytään varmaan miehen vasektomiaan. Tämä siksi että vasektomiajono Tampereella on neljä kertaa lyhyempi kuin naisen sterilisaatiojono, ja miehellä toi ikä on jo nyt täynnä toisin kuin minulta. Tampereella naisen sterilisaatiojono on kuulemma kaksi vuotta ja miehen puolivuotta. Halutaan nyt tässä kuitenkin muutama vuosi rauhassa pohtia että oikeastiko lapsiluku oli nyt tässä.
  Tampereella kuulemma naisten sterilisaatiot on nykyään essure menetelmällä tehtyjä, mikä ei ole sen raskaampi tai hankalampi toimenpide kuin miehillä, pystytään tekemään tähystyksellä ja paikallispuudutuksella. Komplikaatioriskithän kaikissa tuommoisissa on, mikä vähän huolettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla yleensä kuukuppi riittäisi vuorokaudeksi, jos hygieniasyistä viitsisi vain kerran päivässä tyhjentää. Tuo kolme-kuusikin kuulostaa siis paljolta. Mutta ei missään nimessä mahdottomalta tietenkään.

   Essure kiinnostaa itseänikin. Sittenpähän ei tarvitsisi miettiä. Muutaman vuoden kuitenkin vielä odottelen, kun ei sitä koskaan tiedä.

   Poista
 18. Poistatin hormonikierukan 2kk sitten ja nyt on kuparikierukka käytössä. Poistin koska satuin lukemaan aiheesta erään kiivaan keskustelun. Nimittäin siinä useat kertoivat halujen kadonneen hormonikierukan myötä. Siinä oiva ehkäisy kun ei tee mieli juuri ollenkaan muutaman vuoden jälkeen. Niin siinä sitten kävi. Gynekologi kertoi että aiheuttaa useille masennusta ja kystiä rintoihin tai kohdun alueella(hän ei tiennyt että minulla oli kystiä rinnoissa). Tämä on kuulemma vaiettu salaisuus ja tabu josta ei puhuta. Minulla oli masennusta enkä ollut koskaan aikaisemmin masentuneisuuteen taipuvainen. Jostain jäi myös kilpirauhasen toimintaan vaikuttaminen korviin joten ei kiitos en halua mitään tälläistä . Sterilisaatiossa on naisella niin iso mahdollisuus että kaikki menee pieleen vaikka sitäkin mierin joten jäljellä on vain kuparikierukka ja nyt olen iloinen omista tunteistani, hormonikierukan aikaan mikään ei tuntunut oikein miltäkään. Vaikutus muka vain paikallinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ei oikein paikalliselta kuulosta. Mä olen kans vannonut, että ei koskan enää hormoneita, mutta ihan yllätyksenä itselleni tullut tieto kuparikierukasta laittoi mietteliääksi. Nyt kun asiaa on ehtinyt taas pohtia lisää ja näitä kommentteja lukea, taidan palautua vanhaan: ei hormoneita kiitos.

   Poista
 19. Ehkäisyrengas oli pitkään "suosikkini", mutta koska vuosina kuin seula, päädyin hormonikierukkaan. Ah, tätä melkein menkatonta elämää. Ei voi kuin suositella. Kierukka ollut nyt kaksi vuotta ja samalla ehkäisyllä aion jatkaa niin kauan kuin on tarvis.

  VastaaPoista
 20. Minulla hormonikierukka toiminut hyvin laittovuodesta 2011 ja olen ollut tyytyväinen. Kuukautisia ei ole ollut siis koko tänä aikana eli vuosiin ja mielialani on ihan normaali oma itseni. Ei mitään moittimista. Tod.näk. laitan saman jos (kun vauvahaaveiltani ehkä pykäsen vielä iltatähden) oon samanlaisessa valintatilanteessa. Teet varmasti oikean valinnan itsellesi! Ei oikein voi kuin kertoa miltä meistä itse kustakin tuntunut ja todeta että ihan tuuria on kaikki ja meneekö ns.putkeen vai säätämiseksi!

  VastaaPoista
 21. Itse rupesin syömään 18 vuotiaana Meliane nimisiä pillereitä kun tapasin ensimmäisen miesystäväni. Pillerit auttoivat samalla hirvittäviin kuukautiskipuihin jotka veivät jalat alta lähes aina.
  Niitä söin monta vuotta kunnes lääkäri vaihtoi pillerit Cerazette minipilleteihin aurallisen migreenin vuoksi.
  Kuukautiset sitten hävis 3 vuotta kokonaan kunnes lopetin ehkäisyn 2012.
  Omaa beibeä ollaan tässä toivottu mutta vielä ei oo kuulunu mutta toivottavasti pian. Joskus syytin itseäni siitä että söin pillereitä 10 vuotta ja että niiden vuoksi en nyt raskaudu mutta se oli silloin kun ei uskonut mihinkään.

  sun blogia on ollut tosi kiva lukea ja seurata niin facebookissa kuin instagramissa :) Tykkään ;)

  VastaaPoista
 22. Minulla hormonikierukka toiminut hyvin laittovuodesta 2011 ja olen ollut tyytyväinen. Kuukautisia ei ole ollut siis koko tänä aikana eli vuosiin ja mielialani on ihan normaali oma itseni. Ei mitään moittimista. Tod.näk. laitan saman jos (kun vauvahaaveiltani ehkä pykäsen vielä iltatähden) oon samanlaisessa valintatilanteessa. Teet varmasti oikean valinnan itsellesi! Ei oikein voi kuin kertoa miltä meistä itse kustakin tuntunut ja todeta että ihan tuuria on kaikki ja meneekö ns.putkeen vai säätämiseksi!

  VastaaPoista
 23. Mulle asennettiin hormonikierukka n. 3kk synnytyksen jälkeen marraskuussa. Asentaminen ei sattunut ollenkaan, ihan pientä kipua tuntui mahassa samana iltana. Ajoittainen tiputteluvuoto (josta varoitettiinkin) kesti aika pitkään kierukan asentamisen jälkeen (n. 2kk), mutta nyt kun kierukka on ollut n.3kk tiputteluvuoto on loppunut ja yhdet "menkat" tulleet (heh voiko niitä edes menkoiksi sanoa, muutaman päivän kestävää todella niukka vuotoa, pelkkä pikkuhousunsuoja riitti). Mielialaan ei ole vaikuttanut mielestäni mitenkään, toki imetän vielä ja olen muutenkin herkkä, eli itku on herkässä anyway ;) Mutta oman 3kk:n kokemuksen pohjalta voin suositella!

  VastaaPoista
 24. Itse rupesin syömään 18 vuotiaana Meliane nimisiä pillereitä kun tapasin ensimmäisen miesystäväni. Pillerit auttoivat samalla hirvittäviin kuukautiskipuihin jotka veivät jalat alta lähes aina.
  Niitä söin monta vuotta kunnes lääkäri vaihtoi pillerit Cerazette minipilleteihin aurallisen migreenin vuoksi.
  Kuukautiset sitten hävis 3 vuotta kokonaan kunnes lopetin ehkäisyn 2012.
  Omaa beibeä ollaan tässä toivottu mutta vielä ei oo kuulunu mutta toivottavasti pian. Joskus syytin itseäni siitä että söin pillereitä 10 vuotta ja että niiden vuoksi en nyt raskaudu mutta se oli silloin kun ei uskonut mihinkään.

  sun blogia on ollut tosi kiva lukea ja seurata niin facebookissa kuin instagramissa :) Tykkään ;)

  VastaaPoista
 25. Minä söin yhdistelmäpillereitä kymmenen vuotta ennen kuin aloimme yrittämään lasta. Ne sopivat hyvin koska ehkäisivät samalla akneani. Lasten syntymän jälkeen en halunnut enää itseeni hormoneja eli olen käyttänyt kuparikierukkaa pian sen kymmenen vuotta (poislukien kuopuksen yritysaika eli muutama kuukausi + raskaus). Itselläni vuoto on lisääntynyt ja erityisesti eka päivä on kyllä tosi sotkuista hommaa. Kivut lähtivät kokonaan synnytysten myötä pois, mikä on mahtavaa koska nuorena kieriskelin aina ekan menkkapäivän sängyssä oksentaen, kivut olivat niin järkyttävät!
  Mulle tulee syksyllä täyteen 40. Kirjoituksesi sai entistä vakavammin harkitsemaan sterilisaatiota, jota olen pohtinut puolivakavasti jo muutaman vuoden... Essure on kuulemma niin kätevä ja nopea toimenpide. (Lukuun ottamatta tuon yhden edellisen kommentoijan horror-kokemusta :/)

  VastaaPoista
 26. Itse en ole synnyttänyt, mutta kymmenen vuoden pillereiden popsimisen jälkeen siirryin Lady-Compin käyttäjäksi. Pohdin ratkaisua pitkään jo laitteen hinnankin takia, mutta hetkeäkään en ole katunut. Laite pelaa niin varman päälle, että itse en ainakaan ole yhtään huolissani sen tehosta. Asia voisi olla tietenkin eri, jos en olisi vakituisessa parisuhteessa, jossa lapsen tulo ei olisi katastrofi. On ollut jännä huomata, miten paljon ekstrahormonit vaikuttavat ihan jokapäiväiseen elämään, varsinkin mentaalisella puolella. Olen kuitenkin vakuuttunut, etten enää koskaan palaa hormonaaliseen ehkäisyyn ja mahdollisten lasten jälkeenkin käytän Lady-Compia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmälleen sama tarina täälläkin. Lady Comp on ollut käytössä reilun vuoden, olemme olleet tyytyväisiä. Pillerisirkuksen jälkeen menkat ovat tosin olleet hieman epäsäännölliset, joten vihreitä päiviä on toisinaan saanut odotella. Suht säännöllisillä kuukautisilla luulisi laitteen olevan vieläkin unelmallisempi. Parasta on ollut oman kehon tuntemuksen lisääntyminen ja tietysti luonnollisuus. Herääminen tämän "tamagotchin" piippailuun on automaatio, puoliso ei ääneen edes herää. Hinta varmasti mietityttää, mutta itse en nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa hormonihelvetin jälkeen ja hyvä niin - comppailu toimii meidän arjessa hyvin. Kun lapset tulevat ajankohtaisiksi saa laite toimia sitten toisinpäin ja mennään päin punaisia :)

   Poista
 27. Täällä myös hormonikierukkaa testattu 10kk ajan. Menkat tuli kahdesti kuussa..kivuliaina. Viimeisten 2 kuukauden aikana tuli järkyttävät päänsäryt ja verenpaineet oli koholla. Pikaisesti kierukan poisto ja kaikki palasi normaaliksi.
  Ei ikinä enää minulle, mutta tokihan se voi toisille olla oikein mainio ehkäisykeino. Ei auta kun kokeilla mikä on paras vaihtoehto just itselle :)

  VastaaPoista
 28. Teininä kans e-pillereitä syöneenä ja kaikki mehdolliset sivuvaikutukset keränneenä, lopetin moisen pelleilyn noin 10 vuotta sitten. Vaikka kuinka mainostettiin mitäkin merkkiä että näissä on vähemmän sitä ja tätä hormonia, niin ihan kauheita olivat kaikki. Ei ikinä enää. Pelkällä kortsulla on menty. Eikä millään varmat päivät + kortsut yhdistelmällä vaan tiukasti VAIN siinä kondomissa. En koe hankalaksi ja onhan se siistimpääkin. Mieskään ei onneksi ole niin juntti että moisesta olisi alkanut kiukutteleen (tiedän tapauksia jotka alkaisivat) vaan hyvin on toiminut. Sen ainoan kerran kun tänä aikana kumi on hajonnut, olen syönyt jälkiehkäisypillerin, joo siinä vasta hormoneja onkin mutta eipä ole usein tarvinnut ottaa. Niitä kuitenkin saa apteekista tuosta vaan.

  Olen kierukkaa kyllä miettinyt mutta en halua niitä lankoja roikkuun römpsääni ja lisäksi kuitenkin tiedän tapauksia jotka ovat tulleet raskaaksi kierukan kanssa ja epäilen täten että oikeinkäytettynä kondomin käyttö on parempi ehkäisymuoto varsinkin jos se meidän suhteessa ei kumpaakaan häiritse.

  VastaaPoista
 29. Mulla oli jälkitarkastus viime viikolla. Lääkäri ei siellä tiennyt noista mitään kun kyselin vaan googlas samoja asioita mitä olin jo itse googlaillu. Mutta sen se sano, että hormonikierukkaa ei suositella kun imettää joten käski mun laittaa vasta imetyksen jälkeen. Nyt täällä kuitenkin taas moni on laittanut sen imetyksen aikana?!
  Mä oon hämmentyny...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hormonikierukkaa ja minipillereitä saa käyttää myös imetyksen aikana. Tavalliset e-pillerit ja ehkäisyrengas pannassa..

   Poista
 30. Moikka,
  Mä oon käyttänyt ehkäisytietokonetta nyt melkein pari vuotta ja se tuntuu toimivan. Pointtina siinä siis on se että joka aamu mitataan kielen alta lämpötila (teen sen puoliunessa, laitteessa kun on herätyskello integroituna), sit laite näyttää joko punaista tai vihreää valoa. Punaisen valon aikana on mahdollisuus hedelmöittymiseen joten sinä aikana kannattaa joko pidättäytyä kokonaan tai käyttää kumia jos ei vauvoja toivo. Vihreän valon annettuaan voi sitten huoletta vedellä vanteella ;)
  Ja ei, ei ole maksettu mainos. Laitteen nimi on Ladycomp ja ollut esim saksassa käytössä jo vuosikausia, suomessa pikkuisen uudempi kapistus. Googlaamalla löytyy lisätietoa.

  VastaaPoista
 31. Mulla oli hormonikierukka 1,5 vuoden ajan. Poistatin sen, koska akneni puhkesi pahempana kuin teini-ikäisenä. Siirryin käyttämään yhdistelmäpillereitä nimenomaan pahentuneen aknen takia. Itselleni ne eivät aiheuta mitään mielialaoireita. Päinvastoin tuntuu tasapainoisemmalta kuin koskaan tai ehkä asiat ovat muuten tasaisemmin. Kuparikierukka ei ollut minulle vaihtoehto muutenkin runsaiden kuukautisten vuoksi, joten jätin sen kokeilun välistä. Hormonikierukka ei poistanut kuukautisiani ja ne tulivat 20 päivän kierrolla, vaikka lääkäri kovasti vannotti, että kierukka vähentää vuotoja ja kipuja. Eli itselle paras ehkäisymenetelmä löytyy vain kokeilemalla. Onhan se todella raskasta tehdä ihmiskoetta koko hedelmällinen ikänsä, mutta minkäs teet :(

  VastaaPoista
 32. Itselläni varmojen päivien laskeminen toimi ihan hyvin. Myönnän tosin, ettei tällä hetkellä ole väljä, vaikka vahinko pääsisi tapahtumaankin. Luulen, että jos haluaisin olla tarkempi ehkäisyn kanssa, niin hankkisin varmaankin ehkäisytietokoneen. Pillereiden lopettamisen jälkeen on vapaus tuntunut niin hyvältä, ettei kierukkakaan just nyt houkuttele, vaikka niiden ei kuulemma pitäisikään tuntua.

  VastaaPoista
 33. Mä en todella halua dumpata itseeni ylimääräisiä hormooneita ja mietin vakavasti kuparikierukkaa tämän toisen vauvan synnyttyä. Multa kuitenkin löydettiin tämän raskauden alussa munasarjasta helvetinmoinen kysta, joka leikataan synnytyksen jälkeen. Hormonikierukka käsittääkseni estää noiden kystien syntyä. Kupari ei. Mitäs tehdä... :(

  VastaaPoista
 34. Minulla on takana järkyttävä ambulanssisynnytys, jonka vuoksi olen niin lukossa, että jos ylipäätään saan avioelämän sujumaan olen onnellinen. Ajatus siitä, että mun kohdussa enää on mitään elävää/elotonta saa sykkeen nousemaan ja paniikin mieleen. Jälkitarkastus on kahden viikon päästä ja olen ajatellut pyytää ehkäisyimplantaattia, ettei kohtuun tarvis koskea, mutta käsittääkseni se on samaa settiä minipillereiden kanssa eri muodossa. Olen myös yhtä hormoniherkkä kuin kerrot ja pelkään, että pää taas leviää. Olen onnellisin ilman hormoneita, mutta kondomi tuntuu niin hankalta. En tiedä, enkä haluaisi ajatella koko aihetta, mutta pakko olisi. Tuota seksielämää ei vissiin voi sivuuttaa, enkä haluakaan.

  VastaaPoista
 35. Moikka! Mulle laitettiin jälkitarkastuksen jälkee ehkäisykapseli ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen, ei hirviöhormooni estrogeeniä, eikä mulle ole tullut mitään kuuluisimpia haittavaikutuksia: ei aknea eikä sivuvuotoa, eikä menkkoja jee! Kapseli on siis kolme vuotta ihon alla, sen saa aikaisemminkin pois jos haluaa. Mulla ollut nyt 1,5 vuotta. Tää on kyllä ollut niin helppo ja täydellinen mulle. Lue ihmeessä siitäkin tietoa, josko sitä kannattaisi harkita!
  -mannariini

  VastaaPoista
 36. Hormonikierukan otin viime keväänä ja poistatin viime kuussa. Vuotopäiviin ei ollut vaikutusta, edelleen oli runsaat menkat. Mutta ehkäisyteho oli huippuluokkaa, kun ei seksi käynyt mielen vieressäkään ja limakalvot oli kuivat, kuin Saharan autiomaa. Päätin, että ennenkuin ukon naama näyttää lopullisesti sitruunalta poistatan kyseisen vehkeen. Saatoimpa samalla pelastaa parisuhteeni ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo ja kuparikierukkaan en oikein luota, mulla on 2 veljeä kaksoset oikein, jotka on kuparikierukan aikana saanu alkunsa :)

   Poista
 37. Itselleni ei sopinut hormonikierukka. On toki ihanaa ettei menkkoja tullut ja ehkäisyn sai unohtaa, mutta parin vuoden kokemuksella ikävät haittavaikutukset sai minut poistattamaan sen (en usko että sen vaikutus on vain paikallinen..). Tuli sitkeitä iho-ongelmia, mielialanlaskua ja seksihalut hävisivät lopulta kokonaan. Akne räjähti lopulta niin pahaksi, että sain pahoja arpia kehooni ennenkuin siihen määrätyt "myrkyt" ehti vaikuttaa.

  Olo palasi onneksi normaaliksi parin kuukauden kuluttua kierukan poistosta. Nykyään käytössä pelkkä kondomi.

  VastaaPoista
 38. Täällä painitaan saman ongelman kanssa. Meidän pikkuinen on jo 9kk (esikoinen 2v4kk), eli me ei todellakaan voida nyt raskautua uudelleen, se ois aivan liian rankkaa. Ja luultavasti muutenkin meidän lapsiluku on nyt täynnä, mutta mekin ollaan nuoria ja sterilisaatio kuulostaa liian lopulliselta, vaikkakin hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta! Mä en kaiken tän hormoonihumalan (raskaus, imetys, uusi raskaus jonka aikana imetin viikolle 20asti ja nyt taas imetys) jälkeen haluaisi yhtään mitään ylimääräistä hormoonia kehooni. Minä myös raskaudun hyvin helposti, kakkosen ja ykkösen välissä mulla ei ehtinyt tulla menkkoja ollenkaan. Kondomi tuntuu liian epäluotettavalta ja muutenkin hankalalta. Joten vaihotehdot alkaa olla tosi vähissä.. Mä en todellakaan tiedä mitä asian suhteen pitäisi tehdä, ahdistavaa..

  VastaaPoista
 39. Lady-Comp käytössä, suosittelen! :)

  VastaaPoista
 40. Oletko kuullut NaturalCyclesta? Ruotsissa sitä mainostetaan aika paljon ja itsekin tekisi mieli kokeilla. Mittaat lämpöäsi joka aamu, kirjoitat sen sovellukseen joka antaa punaisia ja vihreitä päiviä kalenteriin riippuen lämmöstäsi. Mitä pidemmän ajan sitä käytät, sen paremmin se alkaa tuntemaan kroppasi. Jos olen ymrtänyt asian oikein �� mutta kannattaa lukea lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut siitä ruotsalaisissa blogeissa ja kiinnostunut. Sen edellytyksenä on kuitenkin hyvät yöunet, oli käsittääkseni kai vähintään neljä tuntia putkeen ennen mittausta, ja minulla valitettavasti tyssää siihen. Sitten kun yöt tasoittuvat kuopuksen takia, niin harkitsen uudelleen.

   Poista
 41. Hormonikierukka ehkäisee ovulaation! Siksi ei myöskään kuukautisia! Ei se ole mikään kohdunkaulanlimapaksunee joka siellä ehkäisee. Ihme epäpätevä satutäti ollut siellä ehkäisyneuvolassa keskutelemassa. Kierukat (sekä hormoni että kupari) lisäksi aiheuttavat kohtuu pysyvän lievän tulehdustilan, jonka vuoksi olosuhteet hedelmöittymiselle eivätole suotuisat, tätä ei yleensä mainosteta, ei kuulosta niin kivalta.

  t. Lääkäri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri? Hormonikerukassa kylläkin munasarjat toimivat normaalisti ja ovulaatio tapahtuu!!!

   Poista
  2. Lääkäri on oikeassa ainakin siinä, että hormonikierukka ehkäisee usein ovulaation.

   Hormonikierukka käytössä jo lähes kymmenen vuotta. Elämäni parhaita hankintoja. Ei vuotoa, ei mielialavaihteluita, ei muitakaan oireita, seksi maistuu, ei tarvitse pelätä raskautta kun lapsiluku on täynnä. Hormonikierukan hormonimäärä on todella alhainen pillereihin verrattuna. Ei kannata uskoa kaikkia hormonivainoilijoita, joiden suhtautuminen kaikkeen ehkäisyyn on paranoidi. Sitten voikin nimittäin käydä niin, että ollaan varaamassa aikaa aborttiin.

   Poista
 42. Jälkitarkastuksessa otin hormonikierukan, imetän edelleen (lapsi 1v4kk), ja tyytyväinen käyttäjä olen. Muutama kuukausi oli niukkaa tiputteluvuotoa, mutta nyt ei ole kuukautisia ollenkaan (hurraa!). Miulle tämä on sopinut hyvin, eikä ole vaikuttanut imettämiseen :)

  VastaaPoista
 43. Älkää kukaan missään nimessä luottako täysimetykseen, 6 kk ja siihen että menkat ei ole alkanut. Mä täysimetin ihan hulluna ja kyllä - menkat alkoi 3 kk synnytyksestä. Ja voin sanoa että todellakin imetin. Että jos oltaisi sählätty juuri siinä yhtenä hetkenä ennen kuin menkat alkoi, niin avot olisin ollut raskaana. Joten hyvät ihmiset - ehkäiskää heti synnytyksen jälkeen.

  Me ollaan käytetty kondomia jo vuosikausia juuri siksi että mun mielestä se on ainoa hyvä ehkäisykeino. Ei hormooneita eikä muitakaan ylimääräisiä juttuja. Kondomi on 99,9 % varma eikä todellakaan mene herkästi rikki. Pitää olla kyllä periaatteessa täystumpelo jos onnistuu sen kanssa sähläämään niin että menee rikki, on pois paikoiltaan tms. Eli jos mä oisin sinä niin luottaisin kyllä ihan rauhallisin mielin siihen. Itse meinaa en enää koskaan suostu koskemaan hormooneihin tai tunge kehooni mitään muitakaan härveleitä. Mua vaivaa myös ylimääräisten hormooneiden mahdollinen vaikutus syövän syntyyn. Miestä ei haittaa kondomi yhtään eikä muakaan. Tosi hyvä, helppo ja varma ehkäisy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on yhteensä 4 kokemusta rikkimenneestä kortsusta ja viimeisimmästä tässä nyt ollaan sit taaperon vanhempi. Että joo, kyllä ne kortsutkin voi hajota :D (tai sit mulla on joku terävä esine alapäässä, who knows :D)

   Poista
  2. Kondomin ehkäisyteho ei todellakaan ole 99.9% se voi pettää vaikka ei rikki menisikään(valmistuksessa virhe)

   Poista
 44. Oletko tutustunut Essureen? Itseäni kiinnostaa se kovasti, se kuulostaa fiksulta ja hormonittomalta systeemiltä, mutta siitäkin löytyy paljon ristiriitaista tietoa ja kokemuksia, esim. jenkeissä Erin Brockovich ajaa jotain Essure-vastaista kampanjaa. Nää on niin vaikeita asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essure nykyään myyntikiellossa.

   Poista
 45. Itselläni on ollut kuparikierukka reilu kolme vuotta, mutta en voi suositella. Vuodon määrä on jotain aivan järkyttävää! Mulla tosin oli runsaahkot kuukautiset jo ennen kierukan laittoa, ja siitä varoiteltiin, mutta hormoonittomuus oli mulle silloin erittäin tärkeä vaatimus. Kipuihin ei ole vaikuttanut. Näköjään aika yksilöllisiä nuo vaikutukset, kun lukee näitä kommentteja. Olen nyt jo jonkin aikaa suunnitellut vaihtavani hormoonikierukkaan, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Sitten taas kierron ensimmäisinä päivinä verilöylyn keskellä kiroan laiskuuteni... Nyt on tosin heräillyt varovaisia ajatuksia vielä yhdestä vauvasta, olin vähän toivonut että ne ajatukset olisi jo ajateltu.

  T.M

  PS. Tämä on eka kommenttini, olen lukenut blogiasi pitkään ja pidän kovasti!

  VastaaPoista
 46. Meillä mennään kondomilla ja/tai *köh* keskeytetyllä yhdynnällä ;) Kuten arvata saattaa, niin lapsi ei olisi katastrofi (mutta toisaalta viimeksi kun kuukautiset oli myöhässä, niin skenaario tuli käytyä mielessä läpi ja ei tosiaan ole toivottava tilanne). Sinällään kondomiehkäisy on meille tuttu juttu, kun sitä käytettiin 5v. ennen lasta varsin onnistuneesti. Hormonit ei sovi mulle, eikä meidän parisuhteelle (mun mielialat ne saa heilahtelemaan ihan älyttömästi ja parisuhteelle...no, kaksi kokeilua hormoniehkäisystä riitti, ekalla kerralla erottiin ja tokalla kerralla oli lähellä, silloin tajuttiin heivata pillerit mäkeen tarpeeksi nopeasti...niin ja meillä on siis 15 vuoden yhteinen historia ja ilman hormoneja on menty läpi tyynen ja myrskyn yhtä köyttä vetäen jo 10 vuotta). Eli sattuneesta syystä hormonit ei ole vaihtoehto (ja mun karvat saa pystyyn se jos joku terveydenhuoltohenkillö kehtaa väittää ettei hormoneilla ole sivuvaikutuksia, sen verran monta kertaa oon saanut tällaisen lausunnon kuulla). Sterilisaatio ois tietty vaihtoehto, mutta musta se pitäisi tehdä miehelle ja se ei halua (no, kun ei ole ehkä ihan 100 varmaa ettei lapsia haluta ikinä, jos nyt ei todellakaan haluta).

  VastaaPoista
 47. Moikka, mäkin käyn tätä kiivasta keskustelua ehkäisyasioista itseni kanssa ja tuon jälleen sen pelkän oman kokemuksen esiin. Mullakin on takana yli kymmenen vuotta pillereitä, joista viimeisen kolmen vuoden aikana vaihdoin merkkiä suhteellisen tiuhaan. Välillä se johtui siitä, että tietyt pillerit aiheutti jäätäviä kipuja ja toiset jatkuvaa vuotoa tai useita vuotoja kuukaudessa. Olen kokeillut myös kuparikierukkaa ennen lapsia ja siitä sain myös niitä jäätäviä - jalat alta vieviä - kipukohtauksia. Ja ne ihan oikeasti vei jalat alta. Voi toki myös olla, että se oli väärin asennettu. Olen kokeillut ehkäisyrengasta, josta tuloksena jatkuva vuoto. Pessaaria en ole kokeillut, mutta se menee myöskin minusta samaan kategoriaan kondomin kanssa. Kondomiin luotan tarpeeksi, mutta se räpeltäminen on persiistä.

  Hormonikierukka mulla on ollut nyt neljä kuukautta ja mulle tämä ainakin on ollut helvettiä enkä enää jaksa uskoa siihen parempaan huomiseen. Migreenini on tullut takaisin. Vahvempana kuin koskaan ja kohtauksia on keskimäärin yksi kahdessa viikossa ja se kestää 2-4 vrk. Vuodottomia päiviä tämän neljän kuukauden aikana on ollut 33. Kyllä, luit oikein. Mua huippaa ja mulla on huono olo, mä olen pirun ärtyisä ja räjähdän pienestäkin. Korvissa kohisee ja alavatsa on lähes koko ajan arka/kipeä. Jotain kipupiikkejä kuukautiskivun ja synnytyssupistuksen välimaastosta saan lähes päivittäin. Ja juu, se ehkäisyteho. Toimii ehkäisynä varmasti, koska haluja EI OLE OLLENKAAN. Naama kukkii taas ku milläkin teinillä (olen yli 30) ja lähinnä vaan v*tuttaa kaikki :D

  Että sellanen kokemus täältä. Kaikkihan me ollaan yksilöllisiä ja vaikea se on sanoa millaista se esim. sulla olisi, kun mulla on tällaista. Tänään menen lääkärin vastaanotolle keskustelemaan aiheesta, että onko tämä normaalia vai poistetaanko samantien. Mutta mitä sitten jos poistetaan.. mies on sitä mieltä et piuhat vaan poikki, lapset on tässä (kaksi) eikä enempää haluta. Minä taas en ole valmis siihen päätökseen.

  VastaaPoista
 48. Apua miten vaihtelevia käytäntöjä ja tietoja lääkäreillä tuntuu olevan!

  Minun kohdallani homma meni niin, että neuvolassa kysyivät mietteitäni ehkäisyn suhteen. Sanoin, että pillereihin en halua palata (olin luopunut niistä jo vuosia ennen raskautta), jolloin puheeksi tuli hormonikierukka ja käteeni lykättiin esite. Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan tarjottu. Asennuspäivänä lääkäri kysyi, että kumpi laitetaan, hormoni vai kupari? Olin ihan äimistynyt, sillä olin luullut neuvolan keskustelun perusteella hormonin olevan ainut vaihtoehto. Pikaisen keskustelun jälkeen valitsin sitten sen hormonin, jota olin alunperin tullut asennuttamaan. Osaksi koska en enää osannut muuta ajatella, olin käynyt valintaan liittyen sen huonot ja hyvät puolet jo läpi. Osaksi koska koin lääkärinkin sitä kannattavan, vaikka hän selvästi yritti välttää kannan ottamista.

  Minulle ko. lääkäri sanoi kuparikierukan ehkäisytehon perustuvan kierukasta irtoavaan kupari-ioniin ja sen vaikeuttavan/estävän hedelmöitystä.

  Imetystä olen jatkanut kierukan asentamisen jälkeen ihan normaalisti (täysimetys 6 kk saakka ja sen jälkeen osittaisimetys), koska sen sanottiin olevan ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä linkissä mainitaan tuo puolukankin lääkärin mainitsema kuparikierukan ehkäisyvaikutus:
   http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/paragard/basics/definition/prc-20013048
   Enempää en nyt ehtinyt etsiä.

   Poista
 49. Olen seuraillut blogiasi, sillä lapset ovat samanikäisiä ja postaukset usein kuin omia ajatuksiaan lukisi :)
  Ehkäisyvalinnat ovat olleet itselläkin mielen päällä, erityisesti nyt toisen lapsen jälkeen.

  Varasin ajan ehkäisyneuvolaan & lääkärille (hormoni)kierukan asennusta varten. (minipillerit esikoisen imetyksen päättymisen jälkeen aiheutti "ikimenkat"). Alustavien keskustelujen perusteella lääkäri "ei mielellään asenna kuparikierukoita", vaikka toivoisin hormonitonta elämää.. Otin puheeksi myös essuren, mutta lääkäri totesi, että "no se mieli voi vielä muuttua ja ehkäisytehoa ei saavuteta välittömästi, pitää odottaa arpeutumista jne. Ja jos hakeudut siihen myöhemmällä iällä, voi olla että vaihdevuodet ovat jo lähellä ja sitten tarvitaan kuitenkin jotain lisähormonia oireiden lievittämiseen". No, yhden lääkärin mielipide.
  Päädyin hormonikierukkaan, jota olin siis alustavasti jo pohtinut, vaikka sopivuus mietitytti kun ei ne samaa hormonia sisältävät minipillerit sopineet esikoisen imetyksen päättymisen jälkeen.
  Kierukkaa alettiin asentamaan, mutta jo pelkkä asetin meni kohdun seinästä läpi hups vaan! (kun lääkäri alkoi mittaamaan kohdun pohjan syvyyttä kierukan asentamista varten) Eli n. 3kk synnytyksen jälkeen kohdun seinämät on vielä minulla paperin ohuet, joten kierukkaa ei voinut asentaa, ja tästä syystä täällä ei kierukkaa asenneta vielä jälkitarkastuksessa, vaan vasta hieman myöhemmin.
  Lääkäri tarjosi vaihtoehdoksi ehkäisykapselia (=implanttia), jonka voisi asentaa siinä ja samantien. Olin vähän pökerryksissä "suunnitelman muutoksesta" ja sen siinä sitten saman tien asennutin, vaikka epäilin sopivuutta. Lääkäri totesi, että ei se hormonikierukkakaan sovi, jos ei sovi implantti, koska samaa hormonia elimistöön hiljakseen luovuttavat ja uskoi sopivan paremmin kuin pillereiden koska hormonimäärät ovat pienempiä ja tasaisempia.
  Jos olisin asiaa jäänyt miettimään, olisin ehkä asennuttanut kapselin vasta imetyksen jälkeen (ja siihen asti kondomilla). Tutkimuksissa, myös ihan noissa implatti- ja hormonikierukkaesitteissä, sanotaan, että keltarauhashormonia erittyy äidinmaitoon pieniä määriä, mutta vauvojen seurannassa ei ole havaittu esim. kokoeroja.
  Mikä jäi ihmetyttämään on, että jos hormonikierukka ja kapseli ovat hyvinkin samankaltaisia, miksi lähes poikkeuksetta suositellaan kierukkaa, vaikka jotkut kuitenkin kokevat haittoja langoista, alavatsakipuja jne.
  Vaikeita valintoja ja vain kokeilemalla tietää miten itse reagoi kuhunkin menetelmään.
  Se tulitikku tuolla käsivarressa on nyt ollut pari viikkoa ja toistaiseksi en ole havainnut ikäviä sivuvaikutuksia.

  VastaaPoista
 50. Mä oon ymmärtänyt, että ensin kannattaa kokeilla hormonikierukan "rinnakkaisvalmisteita" eli minipillereitä tai laastaria. Sillä siis selviää, sopiiko ko. tyypin valmisteet itselle. Hormonikierukan laitto on kuitenkin ona prosessinsa, samoin poisto.

  Itsellänihän ei näitä ongelmia veritulppahistorian ja geenivirheen takia ole. RFSU:n So Sensitive -kondomi on ima suosikki, lateksiton ja hyvin ohut. Eikä mene rikki, venyy ja paukkuu vaan! Kokeilin kerran käyttämättömällä mielenrauhan vuoksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kapseli on kans muistaakseni samaa "tuoteperhettä" ja samoin sitä ennen suositellaan kai kokeiltavaksi muuta helposti laitettavaa ja poistettavaa.

   Poista
 51. Uhhuh, samat pohdinnat: http://www.lily.fi/blogit/karuselli/ehka-ehkaisen-ehka-en

  Kuparikierukasta en ollutkaan kuullut / tullut ajatelleeksi tuota pointtia hedelmöittymisestä. Vähän inhaa kieltämättä, vaikkei mulla mitään asiaan liittyvää vakaumusta olekaan.

  Luulen, että meillä pistetään ne piuhat poikki.

  VastaaPoista
 52. Mulla on kuparikierukka, ja mulle se näyttäisi sopivan. :) Vaikka se ilmeisesti lisää vuotoa ja mahdollisesti kipuja, niin mulla kävi jotenkin niin hassusti, että ensimmäinen raskaus hävitti multa KAIKKI menkka kivut, kivut jotka olivat ihan järkyt. Jos en ottanut särkylääkettä oikein ajoitettuna, päädyin oksentamaan ja sängyn pohjalle muutamaksi tunniksi kipeänä. Vuotokin oli ennen ekaa raskautta runsasta ja sekin pieni raskauden myötä. Edes siis kuparikierukka ei ole onnistunut palauttamaan noita kahta (kipuja ja runsasta vuotoa). Jos olisin ilman kierukkaa, en huomaisi menkkoja muusta kuin verisistä pöksyistä, ei muita tuntemuksia. Kierukan kanssa alavatsassa tuntuu jotain pientä, kun menkat ovat alkamassa, mutta kipulääkkeisiin ei tarvitse tukeutua. Vuoto ei ole häiritsevän runsasta.

  Mulla on kuparikierukka sen takia, että en halua hormonaalista ehkäisyä enää ikinä. Onneksi kuparikierukka sopii. Se, että sopiiko tuo itsellesi selviää valitettavasti vain kokeilemalla. Mulla ei ole kuin hyvää sanottavaa. Jo toinen kuparikierukka menossa. :) Tosin toka lääkäri (nuori nainen) katsoi mua vähän kieroon, kun sanoin haluavani kuparikierukan, perusteluni kuultuaan laittoi kiltisti sen paikoilleen.

  Sellainen juttu, että kuparikierukan voi laittaa milloin vain ja hormonikierukan vain silloin kun on menkat. Näin mulle kertoi ko. lääkäri.

  VastaaPoista
 53. Kuparikierukassa se vuoto määrä on oikeasti todella hurjaa!

  VastaaPoista
 54. Itse en ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, ikää nyt 32v. Ennen vanhinta lastamme ehkäisynä oli kondomi ja lapsikin sai alkunsa sitä käytettäessä, joskin ilmeisesti poisotto vaiheessa kumi luiskahtanut alaspäin. Vauvan ollessa muutaman kuukauden otin kuparikierukan, sillä en edelleenkään halunnut mitään ylimääräisiä hormooneja kroppaani. Vuoto lisääntyi, ajoittain nippaili ja kärsin myös toistuvista hiivatulehduksista, opin kutakuinkin kuitenkin elämään näiden oireiden kanssa, kunnes kyllästyin. Olen myös melko varma, että olin ainakin kerran ns. raskaana. Menkat olivat myöhässä ja alkoivatkin sitten runsaampina muutaman päivän päästä. Ajatus alkiosta surettaa ja ei tunnu kivalta. Itse tosin olen ollut siinä käsityksessä että k.kierukka ehkäisee ensisijaisesti myös hedelmöittymisen, mutta viim. sitten kiinnitymisen. Näin uskon itselleni käyneen. Päätimme poistaa k.kierukan ja miettiä ehkäisyä uudelleen. Kävi kuitenkin niin, etten koskaan saanut kuukatisia poiston jälkeen vaan olin jo raskaana. Ilmeisesti ennen poistoa olleista yhdynnöistä oli jäänyt siemeniä odottelemaan. :) Synnytyksen jälkeen aloimme tarkan kondomiehkäisyn ba olin henkisesti valmistautunut, että mikäli käytössä tapahtuu moka (kondomi hajoaa tms.) haen apteekista lisäksi jälkiehkäisypillerit. Nyt odotan kolmatta, tätä raskautta edelsi ajatus, että voisimmeko mekin saada vielä yhden, tällä kertaa suunnitellun lapsen. ;) Pohdinta oli vasta alussa ja n. 2 päivää sitten aloitettu, kun tulin raskaaksi yhdestä ehkäisemättömästä kerrasta kiertopäivänä 8/28. Mies haluaa mennä vasektomiaan kun kolmas ja viimeinen on syntynyt. Itse en stelisaatiota itselleni halua ja olen pyytänyt miestäkin miettimään asiaa eri skenaarioiden kautta. Hyväksyn kuitenkin ratkaisun, onhan kolme lasta minullekin riittävästi. :) Tsemppiä ehkäisypohdintoihin, toiv. löydätte parhaan ratkaisun.

  Sylvia

  P.s Ihanaa kun nyt ei tartte ehkäistä. ;) Vauva mahassa on mukava möllöttää.

  VastaaPoista
 55. Useiden kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että lääkärit eivät oikein tykkää kuparikierukasta. Osaako joku sanoa, miksi?

  VastaaPoista
 56. Paras ehkäisy taitaa olla se, että sitä lasta haluaa todella paljon. Meillä on toiminut jo useamman vuoden. Ennen vakaata parisuhdetta käytin hormonikierukkaa. 3kk järkyttäviä kipuja ja syvä masennus ja puolen vuoden kohdalla olin jo luovuttamassa. Onneksi en luovuttanut sillä sen jälkeen oli pari vuotta ilman mitään oireita ikinä eikä tippaakaan vuotoa. Mikä vapaus! Mielialakin oli mitä loistavin ja luonne tasaisempi kuin ikinä. Ehkäisy ei tule olemaan minulle enää koskaan ajankohtaista koska jokainen lapsi saa tulla mikä on tullakseen ja luonto hoitaa lopun. Jotain positiivista tässäkin, toki olisi ihanaa olla ilman kuukautisia.

  VastaaPoista
 57. Minulle laitettiin viime heinäkuussa ehkäisyimpantaatti eli -kapseli. Sitä ennen olin käyttänyt kolmisen kuukautta samaa hormonia sisältäviä minipillereitä. Aluksi kuukautiset kestivät kuukauden tai jotain muuta yhtä järkyttävää, mutta sitten elimistö sopeutui eikä ongelmia ollut.

  Kapselin hain reseptillä apteekista ja nopea asennus lääkärin luona. Seuraavat kolme vuotta on ehkäisy kunnossa :) Itse en synnytyksen jälkeen halunnut kenenkään sorkkivan alapäätäni!

  Ensimmäiset niukat kuukautiset tulivat puoli vuotta asennuksen jälkeen. Mitään oireita ei ole ollut. Suosittelen!

  VastaaPoista
 58. Mutsis on- blogissa oli tästä juuri kirjoitus!

  VastaaPoista
 59. Vaikeita päätöksiä! Painin parhaillaan samojen kysymysten äärellä ja aikaa päättää enää muutamia päiviä. Tähän mennessä kokemusta ainoastaan eri yhdistelmähormonivalmisteista lähes vuosikymmenen ajalta. Nyt kuitenkin selvisi, että kuulun riskiryhmään ja yhdistelmähormonien käyttö on lopetettava asap. Lapsi on toiveissa, joskaan ei ihan juuri nyt, mutta vaihtoehtoisen ehkäisyn tarve on kuitenkin lyhytaikainen. Kondomin (tai pessaarin) käyttö ei kaikessa epäluotettavuudessaan tunnu parhaalta vaihtoehdolta. Kierukkakin on käynyt mielessä, jos sen voisi poistaa tarvittaessa. Kuparikierukkaan liittyvä emätin- ja kohtutulehdusten riski ja "abortoiva" ehkäisymenetelmä eivät houkuta, varsinkin, kun melko pian olisi kuitenkin toiveissa raskautua. Luultavasti päädyn kokeilemaan jotain keltarauhashormonivalmistetta. Pillerit olisi helppo lopettaa heti kun haluaa, mutta niissä on suurimmat määrät hormonia ja näin ollen eniten sivuvaikutuksia. Hormonikierukassa ja ehkäisykapselissa olisi samaa hormonia, mutta niiden ehkäisyteho kestää viisi vuotta. Olen tullut pohdinnoissani siihen tulokseen, että paras ehkäisy olisi raskaus – vahinko olisi jo tapahtunut, eikä asiaa tarvitsisi vähään aikaan miettiä. :D

  VastaaPoista
 60. Meinasin kirjoittaa kommenttini just kun olin jutun lukenut. Päätin sit vilkaista, kun vastauksia oli niin runsaasti.
  En ollut tietoinen tosta essuretoimenpiteestä. Siispä luin vajaat 70 kirjoitusta ennen kuin tein tän oman.
  Hankala gynekologia. Epäsäännöllinen kierto pitkät ja todella runsaat kivuliat kuukautiset. Kierto 26-38 pv. Vuoto kesti keskimäärin 3 vkoa, ei vuota sen viikon verran; eli ihan ylösalanen homma.
  Migreeni, endometrioosi, kystat, polyypit...En meinannu millään tulla raskaaksi ja sit vastaavasti pysyä sellaisena.
  Silti kaksi aikuista lasta luomusti
  Vaille kakskymppisestä hormoonipillereitä. Sit gyne suositteli taukoa ja kuparikierukkaa. Sit ei muuta tehnykään ku vuotoa ja migreeni juhli.
  Lasten välillä kortsuilla ehkäisy. Sit ankaraa miettimistä. Lapsluku täys (oli ollu sen verran stressaavaa, että olimme onnellisia kahdesta lapsesta, katsoimme niiden riittävän meille). Loppupeleissä taas kerran kuparikierukka. Hormoonit ja migreeni ei toiminu.
  Oireilu kumminkin paheni ja yötäpäivää sai kulkea vaipoissa (siteet ei riittäny).

  Nyt tulee se kohta, jonka meinasin aluksi kirjoittaa, kunnes luin lisää.
  Piuhat poikki. Ajatuksen tasolla se ois ollu miehelle yksinkertaisempi toimenpide. Sen lisäksi siihen lopullisuuten ois ollu takaportti: siemennesteen pakastaminen mahdollista myöhempää käyttöä varten.

  No mun oireiluni paheni kumminkin vuosien myötä ja kuopuksen ollessa n. viisivuotias olin kypsä poistattamaan kohtuni. Olimme tehneet keskenämme selväksi, että lapset riittävät. Mikäli tulevaisuudessa jotain kamalaa tapahtuisi jommalle kummalle ei mikään uusi lapsi kuitenkaan korvaisi menetettyä. Joten operaatio toteutettiin.
  Sen jälkeen selvisi, että kroppani oli ollut huonommassa kunnossa kuin luultiinkaan. Silloin vielä leikkaukset tehtiin isoina avo-operaatioina. Siitä kuitenkin toivuin. Jälkeenpäin harmittelin ainoastaan sitä, etten mennyt leikkaukseen aikaisemmin.

  VastaaPoista
 61. Minulle hormonikierukka aiheutti masennusta, haluttomuutta ja limakalvojen kuivumista. Oli kyllä tosi tehokas ehkäisyväline. Nyt mennään kondomeilla for good.
  t.L.

  VastaaPoista
 62. Minulle ainoat ehkäisy vaihtoehdot ovat hormoni tai kuparikierukka tai minipillerit. Päädyin hormonikierukkaan pari vuotta sitten syyskuussa. Kuukautiset alkoivat heti ja jatkuivat seuraavan vuoden elokuun niin että vuodottomia päiviä oli kuukaudessa 3-8 eli käytännössä menkat vuoden putkeen tai ainakin siltä se tuntui. Jo kolmen kuukauden kohdalla minulle tuli tunne että ei sovi minulle kun vuoto oli koko ajan todella runsasta, mutta hoitajat ja lääkärit vain puhuivat h-kierukan hyvistä puolista ja taivaasta(kuukautisten mahdollinen poistuminen) joka aukenee kun keho tottuu kierukkaan. Muita oireita en vuodon lisäksi saanut, mutta vuosi oli helvetillinen vuotojen takia. Nyt olemme käyttäneet kondomia reilun vuoden. Mies ei tykkää siitä yhtään ja sen vuoksi olen pohtinut kuparikierukan laittamista mutta en ole ollut vielä valmis kokeilemaan. Meillä kolme lasta ja ehkäisy välttämätön! Itsekään en kondomeja erityisesti fanita mutta tuntuu raskaalta lähteä kokeilemaan uutta kierukkaa.
  Tsemppiä valintaan!

  VastaaPoista
 63. Kirjasin omia kokemuksiani hormonikierukasta ja siihen päätymisestä tänne:

  http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/kieroni-hormukka

  Nyt on ollut 2v käytössä ja hyvin potkii!

  VastaaPoista
 64. Ah, ihanaa kun kirjoitat tästä! Ja mielenkiinnolla luen myös kommentteja. Hassua, että ehkäisystä on tullut taas niin iso ongelma meille itsenäisille, kolmekymppisille naisille jolle kaikki on tarjolla. Mutta kun se on! Voin niin samastua tilanteeseesi. Tällä hetkellä meillä on käytössä varmat päivät ja kumi. Yksi lapsi on ja toinen haaveissa "sitten joskus, toisaalta ei haittais vaikka hetikin". Silti jo nyt ahdistaa se, miten toimitaan sitten kun lapsiluku on täynnä. Piuhat poikki jossain vaiheessa varmaan, mutta se tuntuu niin hurjalta vielä tässä vaiheessa. Samoista syistä kuin sinä en voi edes harkita kuparikierukkaa. Keskenmenon kokeneena jotenkin ottaa vatsasta ajatuskin, että "hukkaisin" yhtenään hedelmöittyneitä munasoluja. Lisäksi koen myös vakaumukseni vuoksi asian kyseenalaisena. Hormoneja en silti haluaisi popsia. Sivuvaikutuksia minulla ei juurikaan ollut, mutta kun lopetin, keho oli aivan sekaisin melkein vuoden. Eli ei se kovin järkevältä tunnut. Mitään hyvää ratkaisua en ole vielä keksinyt.. Onko kellään muuten kokemusta ehkäisytietokoneista? Onko ne ihan huuhaata? :) http://www.lady-comp.fi/?gclid=COj23eqR8cMCFcr2cgoduxgAjQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt kun maltoin vielä lukea eteenpäin, niin olihan täällä jo lady-compista keskusteltukin. :)

   Poista
 65. Mulla on ollut hormonikierukka ja on sopinut todella hyvin! Ei mitään ikäviä sivuvaikutuksia, plussaksi lasken kuukautisten poisjäännin. Takana järkyttävän kovat kuukautiskivut kymmenen vuoden ajan, joten olen vaan niin onnellinen, etten vuoda enkä kipuile kerran kuussa. Niin huoletonta!

  Paljon negatiivisia kokemuksia näyttää olevan, niin halusin vain sanoa, että mulle hormonikierukka sopii hyvin. Laitto tai pois ottaminen ei sattunut yhtään. Aion laittaa kohta uudestaan tämän raskauden jälkeen. Mulla ei siis limakalvojen kuivumista tai haluttomuutta tai mitään muutakaan ikävää. Pillereistä taas aikoinaan tuli ikäviä sivuoireita.

  Se mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Oman kokemukseni perusteella haluan kuitenkin sanoa, että on meitäkin joille hormonikierukka sopii. Hankalia kyllä nämä pohdinnat, kun tuntuu että pitää valita se vähiten huono vaihtoehto, hyviä ei olekaan.

  VastaaPoista
 66. Kiitos tästä tekstistä! En todellakaan tiennyt, että kuparikierukka ei ehkäise hedelmöittymistä! :O Kuullostaa jotenkin hurjalta ja ymmärrän kyllä epäröinnin.

  Mulla on ollut raskauden jälkeen käytössä minipillerit, vaikka vannoin että en koskaan enää ota pillereitä. Noh, kondomiin en myöskään minä luota, mutta toiveissa on kuitenkin jossain vaiheessa vielä toinen lapsi, joten pillerit päädyttiin ottamaan. Ongelmia on ollut yllättävän vähän sen ensimmäisen 4kk jälkeen, mutta mene ja tiedä mikä oli imetyshormonia ja mikä pillereistä johtuvaa :)

  VastaaPoista
 67. Me käytettiin kumia viisi vuotta kuopuksen syntymän jälkeen, kunnes mies kävi katkaisemassa piuhat. Jooh, kumin kanssa räpeltäminen on välillä tympeää, mutta mieluummin se kuin raskaus. Mulle ei käy mikään hormonaalinen ehkäisy verisairauden vuoksi ja kuparikierukkaa en mainitsemastasi syystä halua (plus ne kauhutarinat mitä oon tuttavilta kuullut). Vasektomia oli oikeasti aika simppeli juttu, ja julkisella edullinen. Mies oli sitä mieltä, että koska minä olen synnyttänyt lapset, oli nyt hänen vuoronsa "take one for the team" :)

  VastaaPoista
 68. Myös minulle hormonikierukka esiteltiin niin, että se olisi se ainut harkinnanarvoinen vaihtoehto. Noh, laitettiin. Ekat kolme kuukautta vuosin lähes päivittäin. Sen jälkeen kuukautiset tulivat noin kahden viikon välein ja samalla oli sellaisia vatsaväänteitä, että kipulääkettä piti ottaa. Johtopäätös: ei sovi minulle. Puolen vuoden jälkeen kun esitin tämän johtopäätökseni, terkkari oli silti sitä mieltä, että kannattaisi vielä kuitenkin yrittää. Poistatin yksityisellä.

  Tilalle laitettiin kuparikierukka. Se on tuntunut sopivan hyvin. Kuukautiset ovat parin päivän ajan runsaat, mutta en ole kokenut sitä mitenkään ongelmana tuon hormonikierukan horror-kokemusten jälkeen. Kuukautiskipuja ei minulla ole juuri lainkaan.

  Valitettavasti Hanne taitaa olla niin, että ihan vain kokeilemalla selviää, kumpi kierukka sopii sinun kehosi kanssa paremmin yhteen :-) Mutta eihän se niin iso juttu lopulta ole, laitat ensin toisen ja sitten katot kuinka käy, eikös niin.

  VastaaPoista
 69. Kahden lapsen äitinä olen käynyt kahdessa jälkitarkastuksessa, joissa molemmissa lääkäri (kaksi eri lääkäriä) on häiritsevän voimakkaasti kaupitellut hormonikierukkaa, huomioimatta lainkaan sitä, että mainitsin yhdistelmäpillereiden aiheuttaneen minulle ikäviä sivuoireita (itkuisuus, alakuloisuus, vuotohäiriöt, haluttomuus). Etenkin ensimmäisellä kerralla miespuolisen lääkärin kaupitteluinto tuntui todella ärsyttävältä. Kuopus on nyt vuoden ja samat pähkäilyt käynnissä. Lapsiluku täynnä. Minulla on aina ollut luonnostaan kivuliaat kuukautiset, joten kuparikierukka sikäli askarruttaa. Tämä toinen jälkitarkastuslääkäri sanoi, että hormonikierukka on sellainen että n. Joka kolmannella menkat jäävät pois, joka kolmannella tilanne säilyy ennallaan ja joka kolmannella tulee häiritsevää tiputteluvuotoa menkkojen ulkopuolellakin. Sanoi, että minipillereillä voisi oman kehon suhtautumista testata, koska sisältävät samaa keltarauhashormonia. Itsellä menkat alkoivat juuri parin vuoden tauon jälkeen (raskaus+imetys) ja olo on melko euforinen oman hormonitoiminnan ja oman itseni takaisin saatuani...eli tuntuisi siltä että mitään ylimääräistä hormonia en kyllä haluaisi kroppaani tunkea...mielestäni tuo useiden kuukausien aika, joka keholla saattaa mennä hormoneihin tottumiseen, on ihan liian pitkä aika sekin.

  VastaaPoista
 70. Sterilisaatio, miehelle, vuorostaan ja miehelle se on myös paljon helpompi. Helppoa ja nopeaa, niin luonnollista kuin keinotekoisesti voi saavuttaa (hormonitoiminta säilyy ennallaan). Kokeiltu. Elämä parempi nykyään. Suosittelen. Voi peruakin, mutta ylikansoitetulla pallolla tälle tuskin tarvetta.

  VastaaPoista
 71. Pikaisesti selailin muitakin kommentteja ja todellakin menee niin, että kierukan sopivuus juuri itselle onnistuu vain kokeilemalla. Itse sain pillereistä mitä kamalempia oireita, vaihdoin nuvaringiin koska piti olla paikallisempi vaikutus. Noh, olin kuiva kuin korppu ja haluttomuus vaivasi, todellakin oli joo paikallinen....... Noh sitten viimeisimpänä kokeiltiin hormonikierukkaa. Se oli ihana! Toki ekat kuukaudet vuosin verta, mutta pikkuhousunsuoja riitti ja joinain päivinä sekin oli liikaa. Parin kuukauden käytön jälkeen totesin että ehkä en ollutkaan masentunut vaan yhtäkkiä olin iloinen ja huomasin olevani onnellinen! Lisäksi kierukan tarkastuksessa ultrassa löytyi sattumalöydöksenä munasarjoista kystia jotka n. puoli vuotta myöhemmin leikattiin ja leikkauksessa löytyi endometrioosi. Eli teini-iästä kiusanneet erittäin kamalien kuukautiskipujen ja outojen vatsakipujen syy selvisi ja hoidettiin. Ilman kierukkaa tätäkään ei olisi löytynyt :D Lisäksi kierukan jälkeen kaikki kivut ja pms-oireet hävisivät tai ainakin olivat minimissä. Toki synnyttämättömälle kierukan laitto oli kivulias toimenpide ja lapsitoiveiden tullessa se poisto oli KAMALAA. Langat olivat jostain syystä kiertyneet tiukasti kierukan ympärille ja poistoon tarvittiin mitälie klipsuja ja vetimiä ja se sattui, paljon. Kierukan poiston jälkeen alkoi pahoinvointi ja laihduin tuhottomasti. Kärsin taas alakuloisuudesta ja oudoista vatsakivuista. Siihen päälle vaikea raskaus. Synnytyksen jälkeen ilmoitin että haluan kierukan takaisin, heti. 3kk jälkeen suostuttiin laittamaan ja nyt taas puolitoista kuukautta olen tiputellut verta, vatsakivut lieventyivät ja pahoinvointi hävisi. Toki imetykseen vaikuttaa hieman, eli heruminen on tiukemmassa mutta kyllä sitä maitoa edelleen tulee vaikka muille jakaa sitten kun alkaa herumaan. Ja synnyttäneenä kierukan laittokaan ei tuntunut miltään, "ai joko sä sen laitoit? en mä huomannut"

  Suosittelen kokeilemaan ainakin hormonikierukkaa, sen kun tosiaan ekan saa ilmaiseksi niin jos ei sovi niin sitten vaan poistoon. Normaalitilanteissa se poisto on helppoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin unohdin kokonaan ne negatiiviset puolet. Pari kertaa olen saanut jonkunlaisen, toisenlaisen nestekystan munasarjjoihin jotka puhjeetessaan aiheuttavat kovat kivut hetkeksi ja pariksi päiväksi lievemmät kivut. Ja nää tietyntyyppiset kystat ovat juurikin haittavaikutuksena hormonikierukassa, se jotenkin lisää niitä. Mutta jotkut ei saa ikinä ja jotkut tosi usein, siksikin vain kokeilemalla selviää sopiiko juuri itselle.

   Poista
 72. Laitan nyt anonyymisti. Mutta siis, olen maailman hormonipsykoin luulen. Molemmissa raskauksissa ensimmäiset raskausoireet oli yleinen kilahtelu ja itkuherkkyys, ehkäisypillereitä kokeiltu kaikki, hormonirengas ei ollut yhtään sen parempi mielialavaikutusten suhteen. Em. syistä aloitin kuparikierukalla, kuukautiset oli ihan kauheat kipuineen ja bonuksena kohtutulehdus ja kaksi antibioottia tai lääkettä. Sitten vasta kokeiltin hormonikierukkaa. Aluksi oli lievää pipon kiristystä, mutta paljon lievempää kuin pillereistä tai ehkäisyrenkaasta. Suosittelen kyllä lämpimästi jättämään ainakin kuparikierukan pois laskuista ja kokeilemaan hormonikierukkaa. Tuo tulehdustaipumus on ilmeisesti ihan yleinen kuparikierukalla, mutta vasta se kuparikierukan poistanut lääkäri sanoi sen ääneen. Toisaalta ehkä en olisi uskonut kokeilematta. ;)

  VastaaPoista
 73. Vaikea aihe, mikään vaihtoehto ei ole täydellinen. Meillä mennään kondomilla, oikeastaan yli 10 vuotta menty, eikä ole koskaan käynyt vahinkoa. Kaksi lasta tullut ja lapsiluku alkaa olla täynä. Mieheltä putket kiinni, kunhan aika on oikea. Nyt 30 v ei ole vielä varmuutta. Meillä kondomi, koska mulla on vaikea migreeni ja endometrioosi. Pillereitä ja ehkäisyrengasta oon kokeillut aikanaan, mutta joko migreeni villiintyi tai/ja limakalvot olivat vereslihalla eli hyvä ehkäisy!! Molempia kierukoita oon miettinyt, mutta en ole uskaltanut ainakaan vielä kokeilla migreenin ja runsaiden menkkojen vuoksi. Eihän se kumi sama oo kuin ilman, mut paras meille tässä vaiheessa. Kiitos hyvästä blogista ja mielenkiintoisista aiheista!

  VastaaPoista
 74. Mulla on toinen hormonikierukka menossa, yhteensä kuusi vuotta ollut. Minulle sopinut hyvin, ei vaivoja. Kivointa on ollut tietty se, että kuukautisia ei ole kuuteen vuoteen näkynyt. En pane pahakseni. Itse lääkärinä suosittelen kaikille ensi linjassa kuparikierukkaa hyvän siedettävyyden ja tehon ja miellyttävyyden vuoksi. N 10 v tk-lääkärin uran aikana olen laittanut keskimäärin 1-2 hormonikierukkaa/ kk ja jonkun ongelman ( yl.päälle jäänyt tiputteluvuoto) ottanut 10 vuodessa ehkä niistä 2 pois ennen aikojaan. Sellainen on mun kokemus hormonikierukasta käyttäjänä ja lääkärinä. Kuparikierukoita olen laittanut myös joskus muutamia, hyvin kai nekin on asiansa ajaneet. Käyttäjäystävällisyytensä vuoksi hormonikierukka on suositumpi varmaan nykyään.

  VastaaPoista
 75. Mulla hormonikierukkaan täysi rakkaussuhde. Ei mitään oireita plus EI MENKKOJA viiteen vuoteen.

  VastaaPoista
 76. Hormonikierukan vaikutus ei ole vain paikallinen, vaan vaikuttaa kilpirauhashormoneihin, kortisoleihin ja ylipäätään koko systeemiin. Satu Järvilehto kirjoitti tästä Facebookissa joku aika sitten. Ja tiedän useamman kenellä on hormonikierukan myötä alkanut hiljalleen kilpirauhaseen viittaavat vaivat.

  VastaaPoista
 77. Luettuani kaikki kommentit olen vahvasti spärdärin kannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasektomia on parempi, sitä ei voi unohtaa tai luottaa varmoihin päiviin jos kortsu ei huvitakaan.

   Poista
 78. Minulla on paha migreeni ja horton joten kaikki hormonaaliset ehkäisyt on koetettu käytännössä nuorempana ja todettu pahentavan tilannetta. Kaksi lasta ja varmuus niiden riittämisestä, erosin ja löysin uuden miehen ja steriloin itseni. Kaikki pitivät minua hulluna, mutta kahden hankalan yksin rämmityn vauva-ajan jälkeen en usko että selviäisin enää. Hetkeäkään en ole katunut, minulle tehtiin perinteinen sterilisaatio, jonka valitsin ihan siitä syystä että siinä ehkäisyteho alkaa heti, toisin kuin essuressa vasta 3kk päästä. Lääkäri ei olisi millään suostunut kirjoittamaan toimenpidettä vaikka kaikki tarvittavat ehdot täyttyivät vaan yritti painostaa juuri kuparikierukkaan jota en halunnut.
  Kondoomin kanssa puolet kaikesta meni hermoiluun ja voin sanoa että olen hyvin tyytyväinen tähän ratkaisun. Tämä ei toki auta pohdintaan jos on vielä ajatus lapsesta, mutta kun tietää että lapsiluku on täynnä on minusta tämä kaikkein helpoin ratkaisu. Vielä kun pääsisi menkoista eroon, ne kun on ihan turha riesa...

  VastaaPoista
 79. Hei,
  hirmu pitkä viestiketju, mutta tiesithän, että kuparikierukan ehkäisyteho ei ole kovin hyvä. Minä itse olen esimerkiksi saanut alkuni niin, että äitini käytti kuparikierukkaa.

  VastaaPoista
 80. Sain hormonikierukan käytön aikana kilpirauhasen vajaatoiminta oireita, en osannut niitä kyllä moneen vuoteen yhdistää kierukkaan ne oireet on aivan hirveät oli meinaan hilkulla että olisin alkanut loppuikääni syömään siihen lääkkeitä kun lääkäri tuputti, onneksi koitin ruokavaliota muuttaa ja sain lisäaikaa tajutakseni mitä tapahtuu kehossani. Vei muuten 8v aikainen kokeilu seksihalut ihan täysin sitäkään ei alussa tajunnut mistä johtuu. Hormonikerukka nyt siis poistettu ja kuparikierukka laitettu tilalle. Ärsyttää olla tälläinen koeeläin, kaikki selviää vasta myöhemmin kun terveydestä on jo monta asiaa vialla joillakin jopa korjaamattomasti ��

  VastaaPoista
 81. Kolme lasta synnyttäneenä, ja elämästäni yli kymmenen vuotta pillerihöyryissä eläneenä koen jo "kärsineeni" kaikesta tähän asiaan liittyvästä (kuten synnytykset ja itseni hormoneilla sekottaminen) tarpeeksi, että oli miehen vuoro tehdä oma osansa. Eli häneltä laitettiin piuhat poikki. Tunti päiväkirralla ja homma oli valmis. Viikon kuluttua seksielämämme oli muuttunut paremmaksi kuin koskaan. Olen surullinen kaikkien niiden ihmisten puolesta, jotka eivät käytä tätä mahtavaa tilaisuutta hyväkseen! Jos minulla olisi ollut niin ahdasmielinen mies, ettei hän olisi toimenpiteeseen halunnut, olisin mennyt siihen itse. Kiitos valinnanvapaus ja julkinen terveydenhuolto!! Rahaakin taisi mennä alle 100e.

  VastaaPoista
 82. Ihmettelen suuresti, miksi niin moni kokee kondominkäytön olevan niin kovin vaivalloista. "Oikein" käytettynähän ehkäisyteho on parhaimmasta päästä eri menetelmiä vertaillessa.
  Lähinnähän kyse on kuitenkin asenteesta. Vaikka minulla ei lapsia olekaan, ikää ja kokemusta myös muista menetelmistä kylläkin ja ylimääräisiä hormoneja en enää kehooni halua. Myöskään hormonien ympäristö- ja vesistövaikutusten takia en niitä halua kehoni kautta sinne lisää päästää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kokeillut varmaan kaikki kondomimerkit läpi ja eri kombot eri liukuvoiteiden kanssa tai ilman ja joka ikinen kerta kondomin kanssa seksi sattuu. Kuin hiekkapaperilla hankaisi. Lisäksi siitä häviää sellainen spontaanius vaikka se spontaanius pienen lapsen kanssa onkin jo hävinnyt mutta entä sitten kun lapsi on saatu juuri nukkumaan ja olisi hetki aikaa sohvalla. niin paitsi että ne kondomit on siellä makuuhuoneessa.
   Jos kondomit toimii sulla niin hyvä. Mutta usko, kaikille ei sovi jonka takia on hyvä että on muitakin vaihtoehtoja.

   Poista
  2. Lähtökohtaisesti olen kyllä myös sitä mieltä että kondoomit vievät paljon spontaaniudesta. Ne ovat ok ja tarpeellisia satunnaissuhteiden ajassa. Pitkässä nykyisessä suhteessa en voisi kuvitellakaan että voitaisiin mennä niillä. Vähänkään kovemmassa ja erilaisemmassamenossa ovat täysin epäluotettavia ja poistavat kaiken spontaaniseksimahdollisuuden, ellei sitten piilottele niitä ympäri talon tai kanna atkuvasti mukana.

   Poista
 83. Kiitos tästä! Tuli paljon uutta tietoa. :) Sun blogi on kyllä ihan huippu!

  VastaaPoista
 84. Olen päätynyt kuparikierukkavaihtoehtoon samoista syistä, hormoneja en enää itseeni laita mistään suunnasta.
  Yhden keskenmenon ja kahden lapsen jälkeen asenteeni mm. aborttiin, sikiöseulontoihin jne on huomattavasti muuttunut ja tiukentunut, olen suorastaan aborttivastainen monissa tilanteissa. Se siitä pohjustuksesta.

  Itse järkeilin tuon kuparikierukan toimintamuodon näin:
  Raskaus alkaa hedelmöittymisestä. Mutta on monta raskautta joista nainen ei edes ole tietoinen, koska alkio ei ole kiinnittynyt kunnolla kohdun seinämään. Ja sitten on niitä kemiallisia raskauksia, jossa se on vain hipaissut ja sen takia raskaustestin tulos on hetken aikaa positiivinen. Pienen ihmisen elämä ei voi siis alkaa ennen kunnon kiinnittymistä kohdun seinämään. Pelkkä solurykelmä ei ole elinkelpoinen, siihen tarvitaan se kohtu ja istukka.

  Mutta milloin tiedät olevasi raskaana? Silloin kun raskaustesti näyttää positiivista eli istukka on alkanut erittämään hcg-hormonia johon testi reagoi. Sitä ennen et voi yleensä varmuudella tietää ja jatkat elämääsi kuten ennenkin. Käytöksesi ja ravintosi, lääkkeesi jne muuttuvat vasta siinä kohdassa kun testi näyttää plussaa.

  Näin ollen minun päässäni jos kuparikierukka ehkäisee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdunseinään niin se ei ole mitenkään väärin. Se on sama asia kuin ne useat kerrat jolloin nainen on ollut raskaana tietämättään, ja vähän sama asia kuin jälkiehkäisyn käyttäminen. Uusi elämä alkaa vasta kun se on istutettu kohdun seinämään kunnolla kasvamaan. :)

  Olen miettinyt tuota paljon, enkä osaa sitä vielä ainakaan paremmin pukea sanoiksi. En tiedä ymmärsiköö tästä kukaan mitään. Toivottavasti hyvä ehkäisy löytyy! ja ps, kumit todella on mood killer pahimmasta päästä :P

  VastaaPoista
 85. Ja kaiken tämän viestiketjun päätteeksi voin sanoa, että kuparikierukka ei estä sitten yhtään mitään! Muutaman lapsen ja kahden vuoden kuparikokemuksen jälkeen, kun yöunet ovat pikkuhiljaa tasaantumassa (= seksielämä vasta vilkastumassa) ja elämä alkaa voittaa, saan noin viikko sitten tietää, että tässä sitä mennään taas.... voi itkujen itku...

  VastaaPoista
 86. Eksyin tänne keskusteluun vasta nyt, ja pakko on kommentoida. Olen synnyttämätön 46 v. nainen ja aikoinani reilu parikymppisenä päätin usean vuoden e-pillerisähläilyjen jälkeen jättää kaiken hormonaalisen ehkäisyn. Kaikista kokeilemistani merkeistä tuli joko aknea, järkyttävää turpoamista, rajuja mielen ailahteluja ja lopulta sietämätöntä päänsärkyä. Johon gynekologi määräsi Buranaa ja uuden pillerireseptin….Lopettaminen oli ehkä yksi parhaimmista päätöksistäni tuolloin nuorena likkana. Koska en ole ikinä halunnut lapsia, pohdin sopivaa ehkäisykeinoa ankarasti tuolloin. Tässä kohtaa tapahtui myös epätoivottu raskaus, joka keskeytettiin. Kuulinkin sitten eräältä tuttavalta, että myös synnyttämättömälle naiselle voidaan laittaa kierukka. Tuolloin ainoa vaihtoehto oli kuparikierukka. Pääsin jostain syystä Kätilöopiston polille, jossa jouduin kyllä hyvinkin voimakkaasti esittämään haluni saada kierukka, ennen kuin lääkäri suostui. Kierukka sitten lopulta laitettiin. Ensimmäiset puoli vuotta oli melkoista helvettiä vuotojen ja kipujen suhteen, mutta onneksi tämä tuttava oli varoittanut siitä etukäteen. Hän sanoi, että puolen vuoden jälkeen meno rauhoittuu ja näin todellakin tapahtui. Nyt on menossa vissiin 4. kuparikierukka, ja gynekologin mukaan viimeinen…. Koskaan en ole pohtinut, mihin sen kierukan teho perustuu, pääasia on ollut, että tehoaa.

  Seksielämä on läpi vuosien ollut erittäinkin aktiivista, raskauksia ei ole tullut, ei liioin mitään ylimääräisiä tulehduksia. Kierukka on siis sopinut minulle aivan loistavasti. Vuotojen kanssa olen pärjännyt ihan normaaleilla kuukautissuojilla. Ennen kahta viimeistä kierukkaa asennettaessa molemmat gynekologit koettivat kaikin keinoin saada minut vaihtamaan hormonikierukkaan. Etenkin tämä viimeisin naisgyne oli jopa ihan surkuhupaisa vaahdotessaan hormonikierukan positiivisista puolista, eikä ottanut oikein kuuleviin korviinsakaan omia väitteitäni siitä, että nuo hormonit eivät sovi minulle, enkä niitä suostu käyttämään missään muodossa. Ihmetyttää toki kyllä, että noita hormonikierukoita tyrkytetään väki pakolla. Ainoat selitykset minulle olivat, että kaikki naisurheilijatkin käyttävät sitä, menkat loppuvat, kivut loppuvat (mitkä kivut?). Mitään haittapuolia ei kuulemma ole, vaikka esitinkin itse muutamia (esim. akne ja päänsäryt). Mutta tässä siis minun kokemukseni aiheesta.

  VastaaPoista
 87. Vähän jälkijunassa tämä kommentti, mutta... Kun mietitään tuota kuparikierukan ehkäisytehoa, niin miksi siinä kohtaa ei kukaan mieti sitä, että sen teho on prosenteissa sama kuin pilllereillä keskimäärin...? Verrataan vain sokeasti kahden eri kierukan tehoeroja... =)

  VastaaPoista
 88. Täytyy sanoa, että tieto lisää tuskaa! Hirmuisen yksilöllistä mikä sopii. Minä haluan harrastaa seksiä ilman kondomia kuten mieskin ja lapsiluku on ainakin toistaiseksi täynnä (kaksi lasta ja ollaan 30v, mutta kuten blogin kirjoittajakin toteaa tilanteet muuttuu..)
  Hormonikierukan laitto edessä, mutta kovasti mietin haluttomuutta, limakalvojen kuivuutta ja mitä lie kilppari oireita, ääh!
  Mulla on runsaat vuodot, joten kupari ei tunnu sopivalta, joten kaiketi kokeillaan nyt hormonikierukkaa ja odotellaan 6kk että näkee vaikutukset...

  Kiitos kokemuksista ja hyvästä blogitekstistä!

  Taina

  VastaaPoista
 89. Hei! Minulla sama päätös edessä..kumpaan kierukkaan sinä lopulta päädyit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En päätynyt kumpaankaan. Peruin lopulta jo varaamani ajan, kun kumpikaan vaihtoehdoista ei tuntunut hyvältä. Eli ehkäisyt haetaan ruokakauppareissuilta vanhaan tapaan :)

   Poista
  2. Ok ☺ saas nähdä mitä teen itse,,ylim hormoonit ei houkuta yhtään mutta lapsi luku täynnä ja tuntuu että jotain pitäis nyt sitten keksiä..

   Poista
 90. Moi! Mulla oli kuparikierukka pari vuotta, ja vuodot muuttuivat niin järjettömän runsaiksi että pöntölle istuessakin vaan lorisi... Lisäksi jo aiemmin 7pvä muuttui 9-10 päiväksi. Tästä syystä vaihdoin pari kk. sitten hormonikierukkaan mm. vuodon määrän ja kamalien PMS oireiden vuoksi. Ekat pari viikkoa meni kivasti, sen jälkeen olenkin ollut koko ajan kuin PMS hirviö kamalalla ahdistuksella ja kuivuudella höystettynä. Ja kun on kuivaa, ei tee mieli paneskella. RIITTÄÄÄ TÄMÄ!!!!!!! Ehkäisyneuvolan täti auliisti suositteli hormonikierukkaa, ja tarjosipa myös alkuun 3-6kk mahdollisesti pahenevien oireiden (pms) hoitoon tilapäistä masennuslääkitystä. Ei kiitos.Nyt kuulin uudesta GyneFixistä. Kuparista tehty ihan erilailla suunniteltu häkkyrä joka ei lisää vuodon määrää, eikä vissiin muutakaan. Tulkoon "normaali" parin päivän PMS hirviö, ja tavalliset menkat, tän jatkuvan kireyden ja ahdistuksen tilalle. AAMEN jos tämä toimisi! En tiedä mihin ehkäisyteho perustuu mutta nyt just ei se kauheesti mietitytä.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe