Paikka paikallaan

20.6.15

Nyt juhannuksena on ollut aikaa antaa saumurin ja ompelukoneen laulaa. Kivojen ompelusten lisäksi työn alla on ollut myös niitä mälsempiä hommia, kuten kuukausien ajan korjausta odottaneita vaatteita. Kuulostaa varmasti uusavuttomalta, mutta olen nyt ihan postauksen arvoisesti mehuissani siitä, että paikkasin esikoisen polvista reikäisiksi kuluneita legginssejä. Tällä kertaa nimittäin tein toisin kuin yleensä: mahdollisimman huomaamattoman korjaamisen sijaan väkersin mahdollisimman kauas näkyvät paikat.

Kaupoissa on viime aikoina näkynyt lastenvaatteita, joissa on polvissa ja kyynärpäissäkin paikat valmiina. Rymyävien lasten kanssa tuollaiset vaatteet ovat tietty käytännöllisiä, mutta paikoilla komistetut vaatteet ovat mielestäni myös kivoja. Mitä erottuvammat ja eriskummallisemmat paikat ja vahvistukset vaatteissa on, sitä hauskempi.
En varmasti ole ensimmäinen, joka on keksinyt ommella itse näkyvät paikat housuihin, mutta minä olen tästä riemuissani. Ja onneksi niin on housuja riekaleisiksi kuluttava lapsikin, joka tykästyi uudistettuihin menopöksyihinsä.

Tein paikkaukset jämäpalakankaista, jotka huolittelin saumurilla. Kuvan pöksyissä laitoin kaksi kangasta päällekkäin, sillä käyttämäni trikoo oli sen verran ohkaista. Paikattuani housujen kankaan, harsin paikat kiinni käsin saumurin jälkiä seuraten. Liimakangas olisi varmasti tehnyt paikasta vielä pitävämmän, mutta uskoisin paikkojen kestävän rymyämistä ja kaatuilua noinkin – ainakin kunnes taas tarvitaan paikkausta.
Samalla uudistin Vimman lettitunikan. Sen rintapuolella on iso ikitahra, johon on testattu kaikki sappisaippuasta Vanishiin ja aurinkokylvystä kloriittiin. Tahra on ja pysyy. Olen jemmaillut paitaa kangaskaapissa vuoden päivät ajatuksenani saksia sen puhtaat kangasosat käyttöön johonkin ompeluprojektiin. Mutta mitäpä hyvää valmista paitaa leikkomaan, kun tahran voi saada piiloonkin. Leikkasin vauvan pussilakanprojektista jääneestä Aarrekidin kankaasta kuvion, jonka ompelin housuista tutulla paikkaperiaatteella kiinni paitaan. Ei siitä mikään maailman kaunein tullut, mutta parempi hyvä paita käytössä kuin kaapissa jemmassa.

Seuraavaksi mun tekisi mieli kokeilla erilaisia muotoja paikoissa. Salmiakkia, sydäntä, neliötä ja pisaraa. Ja jos paikkaamisessa oikein villiintyisi, voisi tehdä erilaista palasista yhdistelemällä vaikka sateenkaarikissan. Ehkä ensi kerralla lapsen ollessa taas naamallaan ja housut ratkenneina, ei harmita ihan niin paljoa.

Lue myös nämä

13 kommenttia

 1. Onpa hienot paikat! Samalla tavalla paikkaillaan täälläkin tyttöjen legginsit. Paikoiksi uhrataan ne kaikkein risaisimmat ja muut kokevat uudistuksen, joka on täälläkin ollut neitien suosiossa. Mitä värikkäämpi yhdistelmä, sitä parempi:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mitä värikkäämpi, sitä parempi!

   Poista
 2. Vau, näyttääpä kivalta! Ehkä mäkin inspiroidun nyt vihdoinkin paikkaamaan pinon lapsen polvista puhjenneita housuja, jotka on odottaneet rikkinäisenä kaapin perällä vaikka kuinka kauan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah joo, ne läjät kaipaavat inspiraatiota aina täälläkin. Nyt juhannuksena onneksi lähti liikkeelle!

   Poista
 3. Inspiroiva postaus, Lähiömutsi! Vein viime viikolla 15 vuotta komerossa hautuneen ompelukpneeni huoltoon, ja aion aloittaa vanhan ompeluharrastukseni kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sitä ennen korjaan ja muokkaan vanhat vaatteemme, omat ja lapsen.

  VastaaPoista
 4. Huippu idea! Nyt saa esikoisen vaatteet kuitenkin säästettyä vielä kun meinasin jo roskiin viskellä moiset risat. Jos vaikka sen saumurinkin hankkisin vihdoin ja viimein. Minkä merkkinen on sulla käytössä? -Janita-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos risat vaatteet saavat sielläkin vielä mahdollisuuden komeilla paikoilla. Mulla on käytössä Singerin saumuri. Aikaisemmin käytössä ollut perintösaumuri hajosi, eikä siihen enää ollut saatavilla varaosia. Tosi harmi, entinen oli sellainen metallinen rötjäke, joka jyräsi mitä vain. Nykyinen taas tuntuu muovisena kolisevan ja rämisevän ihan hurjasti, mutta tähän mennessä on toiminut vielä hyvin.

   Poista
 5. Haluaisin painaa aina Like Like näihin postauksiin kun en aina ehdi kommentoida. Onpa hauska idea! Toisin kuin monet äidit, odotan sitä aikaa kun lapsi kuluttaisi selkeästi enemmän vaatteitaan. Nyt hän on vähän vajaa 2 v ja ainoat mitkä kuluu on kengät ja ulkovaatteet. Nekin on tullut ostettua uutena ja hyvälaatuisina että lähteneet hyväkuntoisina kiertoon. Vielä vaan enemmän pitäisi suosia kierrätystä mutta olen hurahtanut luomulaatuisiin kotimaisiin merkkeihin joten vaatekaappi pursuaa nyt. Enkä saa vielä tämän ikäiselle perusteltua useita jumppiksia, villatakkeja ym. Huppareita sen sijaan olen ostanut hyvällä omalla tunnolla.. Odotan tuota 2-5 vuoden ikää kun pääsen täydentämään vaatekaappia remuvaatteilla ja paikkailemaan vaatteita jollain tälläisillä kivoilla ideoilla. JES!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, mä ymmärrän suakin, mutta kyllä vaan silti löydän itseni huokailemasta vähän väliä, että voisivat lapsen vaatteet nyt edes hetken pysyä ilman kulumia, ikitahroja tai edes selviä reikiä.

   Poista
 6. Näkyvät paikat ovat parhaita! En ole koskaan osannut muuten vaatteita paikatakaan, koska aidosti näkymättömän paikan tekeminen on todella vaikeaa. Erään rikkinäisen farkkuhameen paikkasin aikanaan 70-luvun retrokankaasta leikatuilla kukilla, jotka siksakkasin ronskisti kiinni hameeseen. Muutamakin ihminen tuli kadulla kyselemään, mistä noin kivoja hameita saa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näkyvät ovat parhaita. Pitäisikin enemmän käyttää kankaasta leikattuja kuvioita paikkoina, kiitos inspiksestä!

   Poista
 7. VAu näyttääpä kivalta, mahtavaa että uskalsit tehdä näkyvät paikata. Meillä on ihan sama ongelma, tuntuu että jokaisen kolmen lapset housut ovat polvista kuluneet, enkä todellakaan raaskisi heittää niitä pois. Etsin juuri googlesta ideoita housujen paikkaamiseen ja löysin blogisi. Taidan lähteä seuraamaan jalanjälkiäsi housujen paikkaamisessa;)

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe