Uusia luonnonkosmetiikan aurinkorasvoja lapsille

16.6.15


Postaus sisältää testiin saatuja tuotteita sekä *-merkittyjä affiliate-linkkejä 
(Hyvinvoinnin Tavaratalossa* kaikki tuotteet tämän viikon 15 prosentin alessa).

Kun kolme vuotta sitten kirjoitin lapsille soveltuvista luonnonkosmetiikan aurinkorasvoista, valitettavan moni tuon ajan aurinkotuotteesta oli kuin lusikoisi suklaahimoonsa kaakaojauhetta: tyytymistä, jossa sotkua syntyy ja tarve kyllä täyttyy, kun parempaakaan ei ole tarjolla. Melkein kaikki suojavoiteet loivat iholle valkoisen sotkevan kerroksen ja tuotteiden levittäminen oli hankalaa. Silloin ehdoton ykkönen aurinkorasvoista oli Lovean viisikymppinen suojavoide*, joka sittemmin on ollut ainoa lapsilla käyttämämme aurinkorasva.

Lovean purtelo on edelleen ihan ykköskamaa, sillä sen levittyvyys on täysin kilpailukykyinen jos ei jopa ihan verrannollinenkin normikempparisuojiin. Kolmessa vuodessa luonnonkosmetiikka on kehittynyt hurjasti myös aurinkorasvojen kohdalla, ja tänä kesänä markkinoilla on Lovean lisäksi myös neljä muuta oivaa suojaa lasten iholle levitettäväksi. Kovan luokan testiin niistä on päässyt tähän mennessä vain Biosolis*, joka meillä oli mukana Dubain polttavan aavikkoauringon alla. Muut purtelot odottavat vielä, että päästäisiin kunnolla nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä täällä Suomessakin.
Kerrataan kuitenkin ensin, mihin luonnonkosmetiikan aurinkosuojien teho perustuu. Taikana niissä on fysikaalinen eli mineraalipohjainen suodatin, joka nykypurteleissa on yleensä titaanioksidi. Se heijastaa säteet pois iholta kuin folio, kun peruskempparivoide imee säteet itseensä ja suodattaa ne kemiallisen UV-filtterin läpi.

Fysikaalisen suojan takia luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovat monesti tahmaisia, sillä suoja jää kerrokseksi iholle, kun Niveat ja BizBuinit imeytyvät hujahtaen suoraan ihoon. Kemiallinen suoja pitää levittää iholle vajaata tuntia ennen auringossa hengailua, kun taas fysikaaliseen suojaan perustuva voide suojaa siitä sekunnista lähtien, kun se iholle lätkäistään.

Lasten iholle en missään nimessä levittäisi kemiallista aurinkosuojavoidetta, sillä niiden sisältämien kemikaalien syytelista on kova: niiden väitetään esimerkiksi toimivan ihmiskehossa hormonien tavoin ja tappavan mereen päästyään koralliriuttoja. Jos aihepiiri kiinnostaa enemmän, asiaan perehtymisen voi aloittaa lukemalla Uuden Musta aurinkovoidejutun.
Itse olen ollut lepsumpi omien aurinkosuojieni kanssa, mutta imettävänä hätkähdin Sveitsissä tehtyä tutkimusta. Sen mukaan äidin iholleen laittamat kemikaalit ja etenkin aurinkovoiteiden runsas käyttö näkyi äidinmaidon koostumuksessa. Jos siis levitän omalle iholleni kemiallisia suojia, niistä päätyy osa äidinmaidon kautta lopulta vauvan elimistöön. Auts. Onneksi tuo Biosoliksen aikuistenkin aurinkorasva on tullut testattua hyväksi, joten sillä mennään nyt ainakin tämä kesä, vaikka jäänkin kaipaamaan Garnierin aurinkosuojaöljyä.

Pääasiallisena suojana aurinkoa vastaan pitäisi toki käyttää varjoa ja vaatteita. Meillä on lapsilla perusreleiden lisäksi käytössä kankaan tiheään kudontaan perustuvat aurinkosuojavaatteet. Silti aurinkovoiteillekin on paikkansa, kun sen verran kuitenkin tykätään muina saaristonlapsina auringossa juoksennella. Levitetäänkin lapsille fysikaalista aurinkosuojaa niihin kropan osiin, joita vaatteet eivät peitä: sääriin, jalkateriin, kasvoihin ja käsiin.

Ja tässä nämä Lähiömutsissa esittelemättömät sertifioidut luonnonkosmetiikan aurinkosuojat, jotka soveltuvat lapsille:
Biosolis Kids*: Varteenotettava haastaja Lovean aurinkorasvalle, jota olemme tähän mennessä lapsilla käyttäneet. Näyttää alkuun muodostavan iholle ruman valkoisen kalvon, mutta levittyy muutamalla pyöräytyksellä tasaiseksi ja tuntuu iholla samettiselta. Aurinkosuojakerroin 50 piti kutinsa testatessamme suojaa Dubain auringon alla. Vegaanisen voiteen luvataan olevan vedenkestävä, mutta kuten mitä tahansa aurinkorasvaa, tätäkin kannattaa lisätä uimisen jälkeen. Voide tuoksuu hennosti kookokselta ja ehkä jopa etäisesti vähän rommilta, mutta tämä on aineosaluettelon mukaan ihan omien mielikuvieni aikaansaannosta. 100 millilitran purtelo maksaa noin 30 euroa.
Eco Cosmetics Baby & Kids: Näppärässä pumppupullossa myytävä vegaaninen aurinkorasva. Granaattiomenaa ja tyrniä sisältävä voide tuoksuu mukavan raikkaalle ja levittyi jopa kuiville säärilleni ilman hinkkaamista ja kikkakolmosia. Jättää kuitenkin ihon tahmeahkoksi. Tämäkin 50 aurinkosuojakertoimen tuote on vedenkestävä, mutta rasvaa kannattaa lisäillä aina uimisen jälkeen. Purtelossa on kuvituksena värikäs ja lapsekas lintu, minkä olen huomannut olevan meillä tärkeä juttu. Lapsi tykkää rasvan levittämisestä enemmän, kun purkki on selkeästi hänelle kohdennettu. Mistä lie tämän lapsille brändäämisen onkaan sisäistänyt. 50 millilitran pullo maksaa noin 24 euroa.
Alga Maris Créme* ja Stick*: Voiteen ohut koostumus levittyy muutaman pyöräytyksen jälkeen hyvin iholle, eikä jätä jälkeensä tahmeaa tunnetta. Pumppupullo on näppärä, ja designiltaan pullo on nelikon selkeä ykkönen. Tämäkin aurinkorasva on testin muiden rasvojen tapaan vedenkestävä ja sisältää suojakertoimen 50. Sain voiteen lisäksi testiin sarjan sticksin, joka on ensimmäinen luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoidepuikko. Tällaisella mä aina vetelen inkkariraidat poskipäihin sekä olkapäille ja piirrän täplät nenään sekä korvanlehtiin, ja vihdoin sellainen on saatavilla ekona ja lapsille sopivana. Molemmat Alga Mariksen tuotteet ovat täysin hajusteettomia. 100 millilitran voide maksaa noin 30 euroa ja 25 gramman puikko noin 18 euroa.
Acorelle Sun Spray*: Tässä on potentiaalia suosikkituotteeksi! Ohut ja öljyinen voide levittyy näppärästi ja jättää ihon samettiseksi. Tuote on lasten lisäksi suunnattu herkkäihoisille aikuisille, ja aurinkosuoja 50 pitää ihosta huolta. Spraypullo on kätevä sekä hygieeninen, ja itse käytän mielelläni aurinkotuotteet juurikin spraynä. Tuoksuu mantelille, vaniljalle ja temppelikukalle, mikä tuo itselleni mieleen letkeät kesäpäivät, mutta saattaa joidenkin nenään tuoksua liian hipille tai muuten vain liian vahvalle. Tuotteen luvataan olevan vedenkestävä, mutta lisätähän näitä aina vedessä hillumisen jälkeen täytyy. 100 millilitran pullo maksaa noin 30 euroa.

Nyt sitten enää puuttuu se aurinko!

Lue myös nämä

25 kommenttia

 1. Täsmennettäköön, että ei ole ainoastaan luonnonkosmetiikan ominaisuus nuo fysikaaliset suodattimet. Ainakin apteekit myyvät normikosmetiikan fysikaalisia aurinkosuojavoiteita. Meillä suositus on että ehdottomasti ei kemiallisia suodattimia alle 3 vuotiaille mutta eivät siis kaikki ei-luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ole kemiallisia. Uskoisin että myös kauppojen valikoimista löytyy fysikaalisia. Toki vielä parempi suosia luonnonkosmetiikkaa, mutta tästä tekstistä sai käsityksen että kaikki muut paitsi luonnonkosmetiikan voiteet olisivat nou nou. t.farmaseutti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mietin, vanhan postauksen kommenteissa mietit että "pitääkin tutkia mikä on normaalikempparisuojan ja apteekkikempparisuojan erot" kun joku puhui esim. Avenen voiteesta. Mutta tuo Avene esimerkiksi perustuu juurikin fysikaalisiin (titaanioksidi) suodattimiin. Muista ainesosista en sitten tiedä sanoa onko apteekin tuotteissa jotain muista haitallisia aineita.

   Poista
  2. luonnonkosmetiikan ainoa ero perus kosmetiikkaan ei ole vain se on siinä käyttäjään vaikuttavia ainesosia. Luonnonkosmetiikka on myös luontoa saastuttamaton vaihtoehto koska sen aineet ovat luonnosta.

   Poista
  3. Puhun tosiaan normikempparisuojista tarkoittaen yleisesti näitä marketeista saatavia puteloita, mukaan lukien tuo oma suosikkini Garnier. Mutta olette ihan oikeassa, olisi pitänyt vielä tarkentaa, että apteekista voi käydä kurkkimassa myös fysikaalisia suojia, jotka eivät sitten ole luonnonkosmetiikkaa. Itse mieluummin kuitenkin otan sekä sen fysikaalisen suojan että luonnonmukaisemman aineosaluettelon noin muutenkin, mutta joillekin allergikoille saattaa apteekkituote olla se oikea.

   Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa on oleellista tosiaan myös se, että aineosat ovat niin pitkälle kuin mahdollista luonnosta peräisin olevia. Lisäksi monet kasvisperäisistä ainesosista ovat luomuviljeltyjä. Myönnän, etten ole mikään INCI-masteri, mutta noiden tekstin linkkien kautta pääsee tutkimaan tarkemmin myös ainesosaluetteloa.

   Poista
 2. Ainakin Avenelta, Acolta ja Eucerinilta löytyy fysikaaliset aurinkosuojavoiteet ja perustuvat juurikin titaanioksidiin tms. Muista ainesosista en sitten osaa sanoa ja niiden osalta voi olla että luonnonkosmetiikka on parempi. Kaksi ensimmäistä on sk 50 ja Eucerin sk 25.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä saada lisäykseksi apteekista saatavat fysikaaliset aurinkosuojat! Niistä voi olla jollekin hyötyä, vaikka itse suosinkin luonnonkosmetiikkaa.

   Poista
  2. Tutkin nyt Acon sivuja, enkä kyllä löytänyt ainakaan sieltä ainuttakaan täysin fysikaalisen suojaan perustuvaa voidetta. Niissä on kaikissa mukana joko kemiallinen tai ns. partikkelisuoja-aine, joka on kemiallinen suoja-aine sekin, sillä "ACO käyttää yhdestä kemiallisesta aurinkosuoja-aineesta nimitystä partikkelisuoja-aine, koska se toimii myös kuten fysikaalinen aurinkosuoja-aine heijastaen valonsäteitä poispäin iholta".

   Noihin muihin mainitsemiisi merkkeihin en ole ehtinyt tutustua.

   Poista
 3. Mitä olet mieltä nanopartikkeleista lasten aurinkovoiteissa? Ainakin Lovean aurinkorasvoissa titaanioksidi on nanomuodossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin. Itse olen nimenomaan vältellyt titaanioksidia (E171) kosmetiikassa, meikeissä, purukumeissa ja ihan kaikessa, koska se on nanomuodossa. Jossain maissahan tuo aine on kokonaan kielletty. Enempi ne aurinkomömmöt ihosyöpiä aiheuttanee kuin aurinko. Riittävä d-vitamiinin saanti kesäaikana suojelee palamiselta ja vaatteet antaa hyvän suojan. Kookosöljyä iholle uimarannalle mentäessä...

   Poista
  2. Tää on alue, josta en tiedä tarpeeksi (hitsi kun olisi kaikki maailman aika ottaa selvää kaikista maailman asioista), mutta käsittääkseni Loveassa titaanioksidi on mikropartikkeleina, eli suurempina kuin nanopartikkeleina. Vai tarkoittavatko ne samaa, en ole varma? Anniina Nyholm nimittäin blogissaan kirjoittaa näin:

   "----Ks. luennoitsija on tehnyt tutkimustyötä nyt pidemmän aikaa nanomateriaalien ja aurinkosuojien parissa. Tämä on nyt jälleen kerran yksi niitä ei-mustavalkoisia asioita. Nanopartikkelien turvallisuus puhuttaa kokoajan enenevissä määrin ja argumentteja puolesta ja vastaan lentää joka suunnalta. Erittäin hyvä pointti häneltä oli painottaa eroa nanopartikkelin ja nanokiteen (engl. nanochrystal) välillä. Auringonsuojatuotteissa käytetään pelkästään nanokiteitä, joiden koko on vähintään 250 nanometriä. Näin ollen niiden imeytymistä verenkiertoon ei tarvitsisi pelätä, koska ovat sen verran suuria. Nanokiteillä fysikaalisista uv-filttereistä saataisiin luotua miellyttävämpiä tuotemuotoja.----"

   Noista postauksen purteloista BioSoliksen ja Eco Cosmeticsin kyljissä lukee, että ei sisällä nanopartikkeleita. En kuitenkaan nostanut niitä postaukseen, sillä olen siinä käsityksessä, että se on vähän turhaa mainostamista, koska näinhän noissa kaikissa ainakin nykyään on asian laita. Mutta en tosiaan ole ollenkaan varma tästä.

   Ja kyllä, titaanioksidi on monipiippuinen juttu, ihan kuten tuo ihana kamala aurinkokin.

   Poista
  3. Ja entäs "aluminium hydroxide" jota näyttää olevan useammassa luonnonkosmetiikan aurinkorasvassa (ainakin Lovean kids ja eco cosmeticsin rasva) - onko se siis alumiinia?? Siis mitä deodoranteissa monet pyrkivät välttämään? Onpa tehty tämäkin asia hankalaksi!

   Poista
  4. Löysin aiheeseta Katja Kokon tekstisi kirjoittaman tekstin, joka kannattaa lukaista. Siellä kerrotaan se, mitä muistelinkin: nanoteknologia on luonnonkosmetiikassa kielletty.

   Alumiinista taas tuon saman postauksen kommenteista löytyi Katjan vastaus:

   "Alumiinin kohdalla, kuten monen muunkin kosmetiikan raaka-aineen kohdalla etenkin valtamedia vetää mutkat suoriksi, mistä johtuen tavis-kuluttajan pää menee pyörälle koittaessaan saada selkoa ainesosaluetteloista.

   Alumiinia käytetään myös luonnonkosmetiikan dödöissä. Kyseessä on kuitenkin maaperästä louhittu aluna (ammonium alum), joka on siis myös kemiallisesti ilmaistuna alumiinia. Synteettisen kosmetiikan antiperspiranteissa käytetään alumiiniklorohydraattia, joka on tuo synteettinen, hikoilua estävä kemikaali ja luonnonkosmetiikassa kielletty ainesosa. Ja sekin on alumiinia, mutta näillä kahdella raaka-aineella ei muuten ole hirveästi tekemistä toistensa kanssa. Aluminaa eli alumiinioksidia voi olla puolestaan esim. aurinkovoiteissa, huulipunissa ja meikkivoiteissa, se on mm. viskositeetinsäätäjä, absorboiva aine tai ns. hankaava aine (muitakin funktioita on, mutta oma tietämykseni ei riitä syvääluotaavaan informaatioon.) Luonnonkosmetiikassa ks. ainesosa on luonnollista alkuperää."

   Poista
  5. Tuli muuten mieleeni, että saakohan sitten noissa apteekin fysikaalisissa suojissa käyttää nanoteknologiaa? Tää on tosiaankin monisyinen juttu.

   Poista
  6. Kyllä Lovean aikuisille suunnatussa voiteessa ainakin sanotaan että titaanioksidi on nanomuodossa (putelissa lukeepi että (nano) titanium dioxide) eli ei taida ainakaan enää olla kiellettyä luonnonkosmetiikassa. Lasten voiteesta en mainintaa löytänyt.
   Ja ainakin Eucerin Kids Micropigment sk25 aurinkovoiteessa titaanioksidi on nanomuodossa, mutta sen sijaan saman sarjan sprayssä ei ole nanoteknologiaa käytetty! Ja tätä tietoa e löydy purkin kyljestä vaan valmistajan nettisivuilta. Kyllä on kuluttajalle tehty helpoksi tämä :D

   Poista
  7. No nyt on kyllä hämmentävää! Mä kysäisen asiaa Lovean maahantuojalta ja pyydän heitä kommentoimaan tänne.

   Poista
 4. EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan tuotteessa tulee lukea, jos jokin aineosa ON nano-muodossa. Luonnonkosmetiikka sallii myös nanoteknologian käytön mutta monissa luonnonkosmetiikan tuotteissa niitä on vältetty kuten esim. Acorellen aurinkovoiteissa ei ole käytetty nanoteknologiaa. T. Ekovista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta, tämä selvensi asiaa. Nanoteknologian käyttö Lovean rasvassa tietty selittääkin loogisesti sen, miksi sen levittyvyys on niin hyvä. Jahka ne purtelot on käytetty pois, taidetaan lapsilla siirtyä juurikin tuohon Acorelleen, sillä tykkään niin sen (ja Lovean) suihkepullosta.

   Poista
 5. Algamariksen sivuilla todetaan näin:

  "Ecocert has banned since 2008 the use of nanoparticles in certified cosmetic products. All the ingredients used in the product’s composition, and especially filters, are subjected to Ecocert testing and one criterion is that they are only approved if they are not considered to be nanoparticles."

  Näin ollen siis Algamariksen aurinkovoiteiden titaanioksidi EI ole nanomuodossa, kuten ei muissakaan luonnonkosmetiikan tuotteissa, joilla on Ecocert-sertifikaatti, esim. Biosolis ja Acorelle. :-) On kyllä tehty törkeän vaikeaksi tämäkin juttu kuluttajalle.

  lähde: http://www.laboratoires-biarritz.fr/en/faq-sun-protection/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ida selvennyksestä! Vaikeaksi on tosiaan tehty kuluttajille. Mutta tämä varmisti sen, että tämän postauksen mikään tuote EI sisällä nanomuotoisia ainesosia. Hyvä vinkki tuo Ecocert-sertifikaatin varmistus siitä, että tuoteessa ei ole käytetty nanoteknologiaa.

   Poista
 6. Itsellä käytössä omalle ja lasten iholle Eco Cosmeticsin emulsio (sellainen tuplasti isompi pakkaus kuin tuossa blogitekstissä oleva tuote). Olen aivan myyty - koko perhe voi käyttää samaa tuotetta, sillä herkkähipiäisenä laitan itsekin suojakerrointa 50. En myöskään halua aurinkovoiteelle mitään tuoksua, joten siinäkin mielessä tuo hajusteeton on sopiva valinta. Tuota Eco Cosmeticsia oli blogitekstissä sanottu rasvaiseksi (en osaa kommentoida kun en ole käyttänyt) mutta tämä emulsio ainakin katoaa ihoon eikä jätä mitään vaaleita jälkiä niin kuin jotkut toiset voiteet ovat aiemmin jättäneet.

  Kannattaa tsekata kunkin valmistajan muukin valikoima kuin nämä esitellyt. Sieltä saattaa löytää sellaisen aurinkovoiteen olomuodon, joka on juuri omaan tarpeeseen sopivin tai sitten muuten vaihtoehtona parhaiten omat tarpeet täyttävä.

  VastaaPoista
 7. Ei muuten pidä tuo ecocert ja nanopartikkelittomuus paikkansa. Esim Lovean putelissa sekä merkit "ecocert" että "nano". Mutta ilmeisesti siis siihen voi luottaa että luonnon kosmetiikan valmistajat ilmoittavat suoraan putelin incl-listalla, mikäli käyttävät nanoteknologiaa. Näin ei ole muilla valmistajilla, tiedon joutuu kaivamaan esim nettisivuilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niiinpä samperi vieköön onkin. Jo on hankalaa. Toivottavasti voi tosiaan luottaa siihen, että ekokosmetiikassa pitää se nanoteknologia purtelossa ilmoittaa.

   Poista
 8. Entäpä minkä ikäisille aurinkovoiteita voi käyttää, joissain lasten voiteissa kun lukee, että ovat yli 3-vuotiaille?
  - Ninni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten kyselin tätä asiaa luonnonkosmetiikan maahantuojilta. He sanoivat, että noita ekorasvoja voi kyllä käyttää alle 3-vuotiaillekin, kun suoja on täysin fysikaalinen. Tuo ikäraja on kuulemma purteloissa sen takia, että vanhemmat tajuaisivat suojata alle kolmivuotiaat pääsääntöisesti vaattein ja varjossa olemalla.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe