Arkikuva 28/52

20.7.15

Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Mulle lasten kylpyamme on punkka. Tajusin sen olevan murresana oikeastaan vasta Tampereelle muutettuani, kun siellä ihmiset puhuivat nukkuvansa punkassa. No meillä niissä kylvetään ja roiskotetaan.

Ollaan nykyään siirrytty lasten kanssa iltapunkasta iltasuihkuun, ja punkatkin on viety ullakolle. Sieltä ne haetaan kerran viikossa, kun on saunavuoro. Taloyhtiön isossa pesuhuoneessa on molemmilla lapsilla tilaa räisköttää vieretysten vettä. Toinen punkassaan lattialla, toinen vielä isin tai äidin varmistamana pienemmässä punkassaan lavittan päällä.

Aikuiset käyvät saunassa vuorotellen, ensin minä ja sen jälkeen mies. Mietimme juuri, että ei ole enää kauaa aikaa siihen, että me voimme taas istua lauteilla tovin yhdessäkin miehen kanssa. Pian nuo molemmat pikkuvarvastyypit leikkivät punkissaan muina muksuina pellesukelluskisoja. Ihanaa ja haikeaa samaan aikaan, kuten kaikki tämän vauvavuoden vikoina kuukausina on tuntunut olevan. Ihan vastahan elettiin niitä aikoja, kun mies levitti saunassa kuorintavoiteen jalkoihini, kun en enää raskausvatsaltani sitä kyennyt itse tekemään.

Lue myös nämä

6 kommenttia

 1. Meillä on myös kylppärissä punkka, olen sanan jo tartuttanut itä-suomslsislähtöiseen mieheenikin. :) Emmekä vieläkään ole malttaneet siitä luopua vaikka lapsi on jo reilun kaksi, kun hän niin siinä istumisesta nauttii. Ihania nuo perheen yhteiset saunahetket kaikkine vaiheineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, punkka-sana yleiskieleen! Meilläkin lapsi kävi iltakylvyssä, kunnes vauva syntyi. Sen jälkeen todettiin iltasuihkun olevan toiminnallisesti kätevämpää :D

   Poista
 2. Meillä taas (badi)buncka på svenska!

  VastaaPoista
 3. Oon itsekin pohjanmaalta, enkä siis yhtään tiedä mistä mulle on tarttunut sänkymerkitys, mutta mulle punkka on sänky. Ja Kokkolan lähettyviltä kotoisin olevalle miehelle se on amme :)

  Tää kuulostaa nyt ihan pöljältä, mutta kaksi viimeistä lausetta tuntui jotenkin tosi haikeilta itsestäkin, vaikka meillä vasta haaveillaan raskaudesta. Toisaalta ajattelee, mitä kaikkea on tulossa, mutta koska ajatuksena on, ettei välttämättä tule kuin yksi lapsi, jo etukäteen miettii, kuinka nopeasti aika menee ja kaikki siirtyy muistoihin.

  VastaaPoista
 4. Lapset 3 ja 5 eivät halua luopua punkistaan. Saunassa saa olla jo aika pitkään molemmat vanhemmat yhtä aikaa. Vielä kun lasioven ja ilkkunan läpi näkee hyvin vahtia. Kainuusta kotoisin oleva ystävä nauraa mun punkalle. Heillä se on vanna :)

  VastaaPoista
 5. Lappeenrannassa punkka on sänky. En edes tiennyt, että se vois olla joku muukin :). Hauskoja murresanoja. Toinen mitä on kummasteltu on sana "kehdata". Kehtaatko antaa kahvimukin? Eli viititkö antaa kahvimukin? Turussa kuulemma tarkottaa "ilkeetkö antaa kahvimukin?"

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe