Päivä ihan itselle

13.7.15

Yhteistyössä Novelle ja Suomen Blogimedia

Elämää kannattaa nauttia ahnein kulauksin, eikä jättää muuten vain kulumaan. Joka päivä näyttää vähän erilaiselta, kun siihen oikein asennoituu. Juuri tästä asenteesta on kyse Novellen Elämän janoon -haasteessa. Se vie monenlaisiin paikkoihin ja yllättää uudenlaisilla sisällöillä – kuten vaikkapa täällä.

Perheaika on parempaa kuin oma aika. Mä olen vahvasti tätä mieltä, ja olenkin mieluummin raivannut kalenteriin tilaa koko perheen yhteisille jutuille kuin sille rasittavankin paljon toitotelle omalle ajalle. Ehkä tähän on ollut syynä se, että olen saanut olla itsekseni ilman järjestämistäkin. Kun mies on illat ja yöt töissä, olen saanut lasten mentyä nukkumaan puuhailla kotona omiani. Käyn jumpissa pitääkseni itseni kunnossa ja kirjoitan pitääkseni itseni leivässä. Silti niistä molemmat antavat mulle myös paljon tyydytystä ja tunnetta, että saan tehdä jotain itsekseni ja itselleni. Jumpassa voin tyhjentää pään ajatuksista, kirjoittaessa täyttää sen uusilla ajatuksilla.
Se että en ole kaivannut sellaista alleviivattua omaa aikaa ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi sitä. Olen menossa viihtyvä ryhmäihminen, joka silti kaipaa välillä omat erakkohetkensä. Elämä on nyt vain ollut sellaista, että kaiken kiireen ja aikataulusekametelin seassa mieluiten satsaan siihen kaikista tärkeimpään: perheeseen. Nyt isikesän aikana olen havahtunut yhä useammin siihen, että voisin kahmaista enemmän aikaa myös ihan vain puhtaasti itselleni. Olemme saaneet viettää paljon aikaa yhdessä perheenä, eikä elämä ole ollut sellaista läpsystä vuoronvaihtoa, kuten harmillisen usein normaalissa arjessa on. Nyt olisi mahdollista koettaa päivää, jolloin tärkeysjärjestyksessä ykkösenä olisin vain minä.

Tämän minämuotoisen hulluttelun mahdollistaa Novelle Elämän janoon -haasteellaan. Haasteessa muistutetaan, että elämä kuuluu itselle ja että maailmaa pitäisi katsoa niin, että jokainen päivä näyttää vähän erilaiselta. Ja mikäpä olisi pienten lasten äidille erilaisempaa kuin omistaa päivä vain itselle. Tiedättehän, tehdä asioita niin, että tarvitsee olla vastuussa vain omasta nälästä, pissahädästä ja nenästä valuvasta räästä. Olla hiljaa ja olla kuuntelematta. Olla yksin, vaikka olisikin ihmisjoukossa. Tehdä asioita keskeytyksettä ja ilman aikatauluja. Huuhailla ja laahuilla.
Nyt te voitte vaikuttaa siihen, mitä tuohon mun päivääni kuuluu. Alla on kolme vaihtoehtoa, joista voitte äänestää kommenttiosiossa sellaista, jonka tahtoisitte minun laittavan toteen. Samalla kuulisin myös mielelläni, mitä te tekisitte, jos saisitte lorvailla ja tehdä päivän ihan mitä huvittaa, ihan yksikseen. Villi veikkaus: aika monen haaveeseen liittyy nukkuminen? Kieltämättä itseänikin koisiminen ihan just silloin kuin huvittaa ja ihan just niin pitkään kuin huvittaa kutkuttaisi sekin, mutta huomasin kaipaavani unta enemmän mielentilaa. Tunnetta, että kukaan muu kuin minä itse ei tarvitse minua nyt. Tässä mun omat mielitekoni ihan ikioman päiväni ratoksi:

Minä, kirja ja kaupunki. Luen nykyään ihan liian vähän kirjoja. En vain koskaan pääse uppoutumaan tarinan vietäväksi, joten ei edes tee mieli vähän sukeltaa, kun joku on kuitenkin pian kiskomassa pinnalle todellisuuteen. Mitä jos tekisin kuten joskus ennen, ja ahmisin kirjan päivässä? Lukisin sitä kahvilassa, merenrannassa, puistossa, Suokin lautalla, riippukeinussa, lounaalla, ratikassa ja viinilasi kädessä – siellä, minne jalat ja tarina kuljettaa. Ilman keskeytyksiä, kannesta kanteen.
Kässämuijan oragasmi. Käsillä tekeminen on mulle elinehto ja henkireikä. Välillä on pakko saada luotua jotain konkreettista, vaikka lopputulos näyttäisi yhden koululukuvuoden ajan hikisenä väännetyltä lapaselta. Lasten kanssa luomisflowhun pääseminen kuitenkin keskeytyy koko ajan. Paitsi jos en nuku, vaan teen öisin. Mutta nyt muuttaisin kotimme kässämuijan orgasmiluolaksi koko päiväksi! Kaavoja, kässälehtiä, lankoja ja kankaita joka puolella! Levällään! Siellä täällä! Kukaan ei söisi papereita, marisisi tylsyyttään tai painaisi saumurin kaasupoljinta. Saksetkin voisi jättää minne sattuu! Kahvikuppeja ei tarvitsisi korjata heti pois. Luova kaaos ilman leluja! Tämä olisi päivä, kun tekisin edes yhden kässäprojektin alusta loppuun ja valmiiksi.

Päivä kuin elokuvista. Muistavatkohan muut pikkulasten vanhemmat vielä ne ajat, kun pystyi katsomaan leffoja vaikka keskellä päivää? Tai poiketa kaupungilla elokuvateatterin ohi kulkiessaan extempore leffaan? Mä en ihan muista, mutta tahtoisin taas muistaa. Tänä päivänä mä käyn yksin leffassa ja elän yhden päivän extemporena. Teen mitä huvittaa, silloin kuin huvittaa. Leffakarkkejakaan ei tarvitse syödä salassa. Ja jos tuntuu, että tahtoisin katsoa vielä yhden leffan, voin sen yhden päivän vapaaherrattarena tehdä.
Voitte myös ehdottaa jotain vaihtoehtojen ulkopuolelta. Siivoaisinko vihdoin kaapit? Pitäisinkö kotibileet? Joogaisinko hiljaisuudessa yhden päivän kestävällä retriitillä (onko sellaisia edes)? Tanssisinko valssia latotansseissa? Lähtisinkö kirppiskierrokselle maakuntaan? Kävisinkö päiväristeilyllä? Rakentaisinko puuhun majan? Pitäisinkö hemmottelupäivän itselleni? Vai mitä?

Te äänestätte, mä toteutan ja raportoin. Aikaa äänestää on keskiviikkoon 15. päivä heinäkuuta asti. Muita Elämän janoon -haasteesta ajatuksensa saaneita heittäytymisiä löydät Novellen uudistuneelta saitilta.

Lue myös nämä

48 kommenttia

 1. Hah, osui hauskaan saumaan. Juuri mietin, miten saisin ujutettua päivän intohimoista ompelua tuleviin päiviin. Kun on vähän hektiset ajat menossa. Valitsisin ilman muuta koneen surinan ja saksien kalistelun, jonka seurauksena lapsella olisi syksyksi vaatteet ja itsellä rento mieli. (Itsellä ongelma on käsitöiden puuhaaminen klo 22-02, virkistyy liikaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla perheellisten ompelijoiden probleema tää öisin tekeminen. Aina mietin, että no jos tuon sauman vielä ja tuon. Ja sitten kello on kolme yöllä. Ei ihme, että väsyttää. Olisi tosiaan ihana tehdä yksi päivä keskeytyksettä ja ilman kellon vilkuilua kässähommia!

   Poista
  2. Mä en saa ommella kymmenen jälkeen ettei naapurit häiriinny :(

   Poista
 2. Minä, kirja ja kaupunki. Ehdottomasti! Tähän vaihtoehtoon kun voi sisällyttää paljon muutakin, jos valitsee sopivan ohuen kirjan.. Tai sellaisen, jonka keskellä tarina aiheuttaa ahdistuksen, joka pakottaa pysähtymään, silloin voi hetken tehdä jotain muuta, ja sitten jatkaa loppuun saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä just mietin kans, että pitäisi olla tarpeeksi ohut kirja, että ehtii myös luuhailla kaupungilla :) Ja mä näkisin, että kirjan pitää olla melko kevyt luonteeltaan myös, sillä mulla on tapana eläytyä kirjoihin niin kovin, että unohdan koko muun maailman.

   Poista
 3. Extempore päivä ja vaikka seitsemän leffaa. Juuri niin viettäisin oman vapaapäivän. Katsoisin lempileffoja välillä itkien ja välillä nauraen, ahmisin leffakarkkeja kaksin käsin kitaan ja välillä torkkuisin. Ihan vaan siitä ilosta että voin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanalta päivältä kuulostaa! Ja just toi: ihan vaan siitä ilosta että voi!

   Poista
 4. Vaikka juuri nyt tarvitsisin unta (viime yön unet hurjat 4h ja aamulla "skarppina" lähdin töihin), niin omaa päivää en kuluttaisi nukkumiseen. Haaveilen reissusta Turkuun, ensin junalla sinne koko matka lukien hyvää kirjaa, sitten seikkailua käsityöläiskorttelissa, linnassa, yms. paikoissa joihin noita kahta rakasta elohiirtä en ole vielä useaan vuoteen viemässä. Sitten vain haahuilua Aurajoen rannalla.

  Eli sun vaihtoehdoista kirja ja kaupunki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni ihan iho kananlihalle, kun luin sun haavepäivästä! Ihan käsittämätön ajatus, että voisi koko junamatkan viettää lukien, mikä luksus! Ja Turkukin kaupunkina <3 Itse tosin lähtisin nyt jonnekin muualle, sillä hiljan oltiin Turussa ja ainkin yksi reissu sinne on tulossa vielä tälle kesälle. Mutta tämä sai miettimään, josko lähtisikin pois Helsingistä. Ja juuri tuolla sunkin mainitsemalla avainsanalla päivä aikataulutettuna: haahuilu!

   Poista
 5. Yhdistä leffailu (yksin) ja kotibileet (skumppaa, naisia, kasvohoitoja)! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotibileet olisi kyllä jännä pitää! Ei olla tässä kodissa ikinä juhlittu silleen, noh, kotibilemäisesti. Ja kuitenkin pian neljä vuotta asumista takana. Kasvohoitokin tekisi niin hyvää – ja etenkin skumppa naisseurassa :)

   Poista
 6. Joko sinä, kaupunki ja kirja tai extempore päivä elokuvissa ja missä sitten ikinä huvittakaan päivää viettää! Hauskaa vapaapäivää jokatapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tulee vallan ahneeksi, tahtoisin päivään niin paljon kaikkea, mutta ei tunnit riitä. Ja sitä perusarjen aikapula-ahdistusta en nyt kaipaa :D Ja kiitos, päivästä tulee varmasti hauska ja mieleenpainuva, oli sen sisältö kuinka "pientä" tahansa.

   Poista
 7. Kirja ja kaupunki. Toisena vahvana vaihtoehtona tuo kässäily. Mutta kirja saa siis mun äänen.

  VastaaPoista
 8. Kirja ja kaupunki. Toisena vahvana vaihtoehtona tuo kässäily. Mutta kirja saa siis mun äänen.

  VastaaPoista
 9. Kirja ja kaupunki. Toisena vahvana vaihtoehtona tuo kässäily. Mutta kirja saa siis mun äänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme ääntä Minna M:ltä Kirja ja Kaupunki -vaihtoehdolle :D No ei, näyttää vähän siltä, että se on johdossa ihan vain yhdellä sinun antamallasikin äänellä :)

   Poista
 10. Kässäpäivä ehdottomasti! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi ihanaa, tekisi heti mieli kaivaa ompelukone, saumuri ja kankaat kaapista!

   Poista
 11. Mä ehdottaisin päivää hyväntekeväisyyden parissa, mutta se ei taida kuulua "päivä itselle"-teemaan joten ehdotan tuota kolmosvaihtoehtoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea. Mitenköhän nää saisi yhdistettyä?

   Poista
 12. Minä ehdotan itsensä hemmottelupäivää eli nukut aamulla niin pitkään, kun unta riittää ja sitten itsetehty/kahvilassa tms herkku aamupala, sen jälkeen vähän kaupungilla hengailua tai kirjan lukemista parvekkeella/sängyssä/puistossa tms. Sitten päiväsaunominen (jos vain mahdollista) kaikkine hemmotteluhoitoineen eli kasvo ja hius ja vartalonaamiot ja kuorinnat tms. Sen jälkeen mukavat iltapäivänokoset. Jonka jälkeen joko kirjan lukemista esim noutoruoan parissa tai laittautuminen ja hyvän ystävän kanssa syömään pitkän kaavan kautta. Tämä siis sopisi minulle rentoutumiseen, mutta valitse toki itselle sinua eniten rentouttava vaihtoehto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten rennolta päivältä kuvailusi kuulostaakaan! Oli miten oli, tästä voisi kyllä napata aamupalan kaupungilla. Lapsilla on aina niin nälkä aamulla, että kotona on pakko syödä ainakin jotain heti aamutuimaan, mutta yksin voisin käydä starttaamassa aamun ravintolakattauksella.

   Poista
 13. Ehdottaisin omaa päivää jossain kaupungissa, johon pääsee helposti julkisilla mutta jossa et ole ennen käynyt. Mukaan kirja (eli vähän tuo kirja + kaupunki -vaihtoehto) ja tuolla vieraassa kaupungissa voit istuskella kahviloissa, käydä katsomassa juuri niitä nähtävyyksiä joita haluat ja ehkäpä hemmotella itseäsi jollain erikoisella - jalkahoidolla? pikameikillä? ihanalla jäätelöannoksella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä kiinnostaa, etenkin kun Kirja ja kaupunki -vaihtoehto tuntuu keräävän ääniä. Mikä kaupunki se voisi olla tässä lähellä – ehdotuksia otetaan vastaan!

   Poista
  2. Loviisa! Bussilla ei mene kauaakaan, ihanan rauhaisa, paljon puistoja ja kahviloita ja tarpeeksi vähän näkemistä, että kirjaankin ehtii heittäytyä!

   Poista
  3. Katselin jo vähän Loviisaakin, kiitos vinkistä! Jotenkin on tullut ohitettua se kokonaan vaihtoehdoissa.

   Poista
 14. Varmasti arvaat mitä Pingale ehdottaa! :D Orgasmiluola! Mulla odottaa pino ihania uusia koskemattomia kankaita (ja krhmm kaapillinen vanhoja..) juuri tällaista kässäluolapäivää! Haluan pitkän keskeytyksettömän ajan, jotta niihin kajoan. Tai sitten tänään piirrän kaavat, huomenna leikkaan, ensi viikolla ompelen, seuraavalla viimeistelen, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mä niin tiedän, mitä tarkoitat. Pitkä keskeytyksetön aika, vau! Ja tiedän myös tuon, miten se normaalisti menee. Tosin mulla aikajana on ainakin kuukauden mittainen :D

   Poista
 15. Suosittelen kerran kesäkokeilun perusteella Hämeenlinnaa ja kirjaa. Ota etukäteen selvää kahviloosta, puistoista, lounaspaikoista ym. tarpeellisista ja sitten vain viettämään lyhyen junamatkan päähän rentoa kesäpäivää. Siellä on kuulemma ihania kirppiksiäkin nykyään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämeenlinnassa en tosiaan ole käynyt kuin kerran työhommissa. Se olisi varmasti kiva kaupunki viettää kesäpäivää kirjan kanssa!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Hämeenlinna on hyvä paikka. Voi valita ihan kaupungin tai jos on hyvä sää niin suosittelen lähtemään sen kirjan kanssa Aulangolle käpyttelemään. On nähtävää ja koettavaa ja voi vaikka päättää päivän kylpylässä saunoen ja nauttien.

   Poista
 16. Mä kyllä nostan hattua tuolle, että koet pärjääväsi hyvin noinkin vähällä omalla ajalla. Mulla on äitiysloma vasta alkanut ja jo nyt alkaa hajota pää kotona olemiseen, vaikkei kuopus ole päässyt edes vatsasta ulos vielä. Miten ihmeessä se pää pysyy kasassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin; noista vaihtoehdoista mäkin äänestäisin kirjaa ja kaupunkia :).

   Poista
  2. Ehkä se on ollut vähän olosuhteiden pakkoakin. Mutta mun vinkki pään kasassa pitämiseen on just se, että ei hajoile kotona, vaan lähtee ulos, kaverille, kapungille, mitä ikinä :)

   Poista
 17. Itse äänestäisin kirjaa ja kaupunkia ! Ja tosiaan Hml on ollut kotini joskus 19 vuoden ajan joten tiedän kaikki kauneimmat ja mehukkaimmat paikat jonne on mukava leiriytyä kirjan, eväiden ja viltin kanssa tai sitten ihan joku ihana kahvila. Kaipaan kovasti hämptönia, se on niin kaunis ja rauhallinen paikka varsinkin kesällä (+kylkeeni on liimautuneena 2kk vanha ihmispentu niin olisi ihana lukea vain kirjaa ison vaahterapuun alla ilman kirkuvaa iilimatoa vaikka häntä rakastankin enemmän kuin mitään). Eli siis ääni kirjalle ja kaupungille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt mun on kyllä lähdettävä Hämeenlinnaan – jos ei yksinään niin perheen kanssa! :)

   Poista
  2. Suosittelen :) Aulangolle vaikka metsäretkelle perheen kanssa!

   Poista
 18. Ääni Lappeenrannalle. Voisit lukea kirjaa kumpaankin suuntaan. Paikanpäällä menisin satamaan ja linnoitukseen. Tsekkaisin hiekkalinnan ja antaisin tuulen tuivertaa hiuksia kun menisin rantakarusellin kyytiin. Iltapäivä kahvit nauttisin linnoituksen Majurskassa ja ehkä kävisin uimassa ennen kotimatkaa. Ja aamupalan muuten nauttisin junassa, eväiden muodossa, samalla kirjaa lukien ja ohivilahtelevia maisemia katsoen. Ei ois pitäny ruveta haaveilemaan, nyt tekee itsekin mieli sinne! Jos lot lukenu Lehmusten kaupungin, niin linnoitus on silloin vielä mielenkiintoisempi.��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsit, en olekaan käynyt Lappeenrannassa kuin ohikulkumatkalla torikahvilla. Niin paljon kivoja ja tutkimattomia kaupunkeja ihan tässä tunnin-kahden junamatkan päässä!

   Poista
 19. Oioioi, kässäily saa ehdottomasti ääneni!! Voi miten mahtavaa olisikaan päivä huristella ompelukoneella kankaita kuosiin (tai välillä väyän vinks vonks)?! Ja tietty samalla vetää pizzaa laatikosta ja jätskiä purkista :)

  Örh, itse harrastelen kortteilua ja sama homma siinä haasteena: yhden paperin saa leikattua niin pikkutyyppi roikkuu jalassa, nauhaa koittaa leikata niin jo on kaveri jättänyt sormet narulaatikon väliin.. Pöh, ei tahdo tulla mitään...siksi moinen ihana puuhastelu on tahtonut jäädä. Ehkä vielä joskus..

  Kässäilystä seuraava vaihtoehto olisi Laihianjoen lasku kajakilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pätkissä tekeminen on tosiaan vähän sellaista, että jos yhden kortin saa tehtyä pätkissä kuukauden aikana, on mieluummin tekemättä. Mutta vielä joskus! Ja yhdessä lapsen / lasten kanssa :)

   Voiko Laihianjokea laskea kajakilla? Tai siis kai voi, joo, mutta voiko kajakkeja vuokrata jostain siitä läheltä? Olisi hullunhauskaa!

   Poista
  2. Juuri näin! Sitä aikaa odotellessa :) ..taitaa tulla se aika ennemmin kun huomaakaan ja sitten haaveillaan tämän ajan perään :D

   Tjooh, Laihianjoen laskeminen voi olla melko haasteellinen kokemus. Ei siksi, että olisi kovia koskia, vaan siksi, että siinä on niin vähä vettä. Mutta ehkä juuri se tekis siitä kovin lystikästä, hihiii! Ainakin Sjoelta voi Koskihäjyiltä vuokrata kajakkeja, mutta en tiedä onko jossain lähempänä.

   Poista
 20. Äänestän kirja vaihtoehtoa! Mielestäni rentouttavin! ��

  VastaaPoista
 21. Kiitos, rentouduin jo tätä lukiessani. Välillä huomaa, että jo pelkkä mies, ystävät, perhe ja ihmissuhdetyö saavat unohtamaan oman ajan ja jopa sen arvostamisen. Tästä tekstistä inspiroituneena havahduin siis ajattelemaan, että ota nyt hyvä ihminen tällainen päivä itsellesi. Vielä kun sen järjestäminen on vain itsestäsi kiinni. Päätän siis valita kymmeniä tai satoja vuosia vanhan Helsinkiin sijoittuvan tarinan, kulkea tarinan katuja ja eläytyä huolella. Unohtaa kaiken muun. Siispä minunkin ääneni menee kirja & kaupungille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kivaa, jos joku muukin havahtuu mun laillani siihen, että välillä voisi olla kivaa ja ihan tervettäkin päivän ajan keskittyä vain omaan napaan :) Ja ihana idea tuo, että valitsee Helsinkiin sijoittuvan tarinan!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe