Lapsiperheellistyminen muuttaa pyykinpesun anatomian

25.8.15

Sisältää 849 euron arvoisen LG Turbo Wash -pesukoneen arvonnan

Lasten syntyminen laittaa omaa napanöftäänsä pyörittelevien aikuisten elämän mullin mallin ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Lapsiperheellistyminen on myllännyt myös pyykkikoppamme ylösalaisin ja muuttanut pyykinpesurutiineita. Punaviinitahrat ovat muuttuneet porkkanasosetahroiksi ja silkkipaitapyykki kakkavaippapyykiksi. En oikein edes muista, miten me pyykkihommat hoidimme ennen lapsia.

Kahden ihmisen kodeissa ei muistoissani ikinä lojunut kuraa tiputtelevia sadevaatteita kylpyhuoneessa tai pyykinkuivaustelinettä olohuoneessa. Jälkimmäisen kanssa muistini taitaa vain olla valikoiva, mutta varma on kuitenkin se, että pyykinkuivausteline ei kuulunut pysyvänä osana kotimme sisustukseen. Piti oikein hetki tuumata, missä pyykinpesukone edes Vallilan-kodissamme sijaitsi. Saan mieleeni vain tilannekuvia, joissa olen laittanut televisiosta lempisarjani pyörimään, kaatanut itselleni lasillisen viiniä ja törkännyt silitysraudan pistorasian seinään. Silittäminen oli mulle puhtaan puuvillan tuoksuista omaa aikaa, meditatiivista toimintaa, jolloin ajankulu unohtui. Silitin alusvaatteita lukuun ottamatta kaiken.

Nykyään silitämme vain lakanat, kauluspaidat ja joskus harvoin jotkut juhlakoltut.
Silittämisen lisäksi pyykkäyksessä on muuttunut lähes kaikki, aina vaatteiden materiaalivalinnoista lähtien. Vaatteen laadulla on yhä suurempi merkitys, kun sitä pestään usein – myös meidän aikuisten vaatteet saavat osansa tomaattitahroista, puuroklimpeistä ja keltaisista maitopukluläikistä. Sporttivaatteita lukuun ottamatta suosimme luonnonkuituja ja lastenvaatteissa yleensä nimenomaan (luomulaatuista) puuvillaa, sillä se kestää materiaalina käytössä paremmin ja pysyy kauniimman näköisenä kuin nyppyyntyvät, sähköistyvät ja iholle epämukavalta tuntuvat keinokuidut.

Pyykinpesukalustommekin on mennyt uusiksi lasten myötä. Esikoista odottaessamme satsasimme LG:n pesukoneeseen. Muutos oli kuin olisi vaihtanut keikkuvan kaarnalaivan ylvääseen purjeveneeseen. Vanha koneemme nakersi vaatteisiin pieniä reikiä, sai hyvälaatuisenkin vaatteen pesunypyille, haalisti värit ja irrotti printit. En ollut edes tajunnut, että kaikki pyykinpesukoneet eivät tee niin.
Nykyään värit pysyvät kirkkaina, valkoinen ei harmaannu ja sitkeätkin tahrat irtoavat (yleensä) vähemmällä mylläyksellä ja ajalla. LG:n uudessa Turbo Wash -pesukoneessa on vielä enemmän aikaa säästävä pesuohjelma Turbo Wash, joka pesee pyykit puolituntia normaalia puuvillapesuohjelmaa nopeammin, 59 minuutissa. Sillä ehtisi pyöräyttää koneellisen aamutoimien aikaan ennen päiväkotiin ja töihin lähtöä. Samalla pienenisi ekotaakan lisäksi sähkö- ja vesilasku, sillä Turbo Wash -pesuohjelma pyykkää 15 prosenttia pienemmällä energiankulutuksella ja jopa 40 prosenttia pienemmällä vedenkulutuksella. Itse asiassa kone käyttää jopa 40 prosenttia vähemmän energiaa kuin mitä A+++ -energialuokan koneelta vaaditaan.

Kuopusta odottaessamme satsasimme taas LG:n ilmalämpöpumpulliseen kuivausrumpuun. Mä rakastan sitä härpäkettä ja mies suorastaan palvoo. Nyt kun pyykkiä tulee yhden sottapytyn verran lisää, emme vain käsitä, mihin se kaikki pyykki mahtuisi kuivumaan ilman kuivausrumpua. Aluksi ajattelimme laittavamme sinne vain lakanat, pyyhkeet ja sen sellaiset, mutta nyttemmin pyöräytämme siellä kaiken paitsi sikki-, villa- ja pellavavaatteet sekä jotkut asusteet. Annoimme juuri kuivaustelineen jonkun muun perheen vakiosisustuselementiksi.
Kuivausrummut ovat nimittäin kehittyneet valtavasti sitten vaihto-opiskeluaikojeni, jolloin ainut mahdollisuus oli kuivata pyykit asuntolan pesulan kuivureissa. Sen lisäksi, että niiden metelin takia pesulassa istuttiin korvatulpat korvissa, ne repivät vaatteet riekaleiksi, mylläsivät saumat kiemuralle ja pienensivät vaatteita parilla koolla. Tämä meidän nykyisemme puhisee vaatteet hellästi kuiviksi ja tekee niistä ihanan pehmeitä. Mieletön ero esimerkiksi kestovaippojen imuihin, jotka ennen muistuttivat näkkileipää. Entinen silitysmuija arvostaa myös suoraan kuivausrummusta kaappiin viikattuja vaatteita, joita harjaantumaton ryppypoliisi saattaisi luulla vallan silitetyiksi.

Nyt meillä ei myöskään ole ollut ongelmia sisäilman kanssa, mikä oli päänvaivana etenkin talvisin ennen kuivausrumpua. Kun pyykkiä roikkui koko ajan naruilla ja ovenkarmeilla kuivumassa, meillä oli kosteaa kuin viidakossa ja ikkunat vetivät huuruun. Ilmankosteus on tavoiteltavaa, mutta joku roti sentään. Hyvä kun ei alkanut sammalta kasvaa.
Pyykkiä nimittäin pestään ja paljon näin kahden aikuisen ja lapsen perheessä. Kone pyörii ainakin kerran päivässä, yleensä kaksi, joskus vielä useammin. Hikiset urheiluvaatteet tuovat mukavan osansa ruljanssiin, samaten kuin kestovaipat. Syksystä alkava ja kevääseen loppuva muta-aika suo omat haasteensa. Siksi arvostan pesukoneemme Direct Drive -suoravetomoottoria, joka myös LG:n uudesta Turbo Wash -pesukoneesta löytyy. Sen ansiosta kone käy niin hiljaisella, että sen ääni on suorastaan kuin kotoisaa ja rentouttavaa musiikkia. Oikeasti! Voin huoletta ladata sen päälle vielä lasten mentyä nukkumaan viereiseen huoneeseen. Vanha koneemme olisi jytyyttänyt hereille koko kerrostalon. Direct Drive -suoravetomoottori on myös kestävä, että sen lisäksi että voin pestä siellä kenkiä ja kotimme räsymattoja, sille annetaan kymmenen vuoden täystakuu.

Mä sain mahdollisuuden arpoa teidän kesken yhden LG:n Turbo Wash -uutuusmallipesukoneen. Arvoa pesukoneella on 849 euroa ja mullistuneen pyykinpesukokemuksen verran, mikäli kotonanne jytyyttää vanha energiaa ja vaatteita syövä kone. Melkoisen mellevä palkinto siis, etten sanoisi!

Arvonnan säännöt löytyvät täältä ja ohjeet taas tässä näin: jätä tämän postauksen kommenttiosioon oma pyykinpesuvinkkisi lapsiperheellisen pyykkisavottaan, nimimerkkisi sekä sähköpostiosoitteesi. Arvontaan on aikaa osallistua sunnuntaihin 30. päivä elokuuta asti. Koostan teidän pyykkivinkeistänne oman postauksensa, jossa vinkkaan myös omat likapyykkikorin pohjalle jemmaamani pyykinpesuvinkit sappisaippuasta aurinkokylpyyn. Pyykkivinkkipostauksen yhteydessä julkaisen voittajan nimimerkin.

Edit: Bloggerissa on bugi, minkä takia vain 200 ensimmäistä kommenttia näkyy lukijatilassa. Mä kuitenkin näen kaikki kommentit, joten osallistuminen arvontaan onnistuu kyllä. Pyykkivinkit pääsevät esiin, kun koostan niistä myöhemmin oman postauksensa.

Lue myös nämä

571 kommenttia

 1. Ajan ja vaivan säästämiseksi pese väri- ja valkopyykki yhdessä äläkä liikaa tuijottele materiaalieroavaisuuksiinkaan. Itse pesen lähes kaikessa viidessäkympissä ja erottelematta valko- ja kirjopyykkiä, ja aika harvoin on sattunut mitään katastrofeja. :D

  Meille tuo pesukone olisi lottovoitto, sillä pesukoneemme hajosi juuri eikä oikein olisi rahaa ostaa uutta.

  Sähköposti on savirta@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Mun suuri pyykinpesun ahaa-elämykseni on ollut se, että kaikki pyykit, missä on hitusenkin valkoista kuosissa pitää pestä valkopyykissä, jos mielii valkoisen pysyvän valkoisena. Siinä eivät muut värit kärsi, mutta valkoinen on ja pysyy! Valkopyykin pesuun siis kiitos konetta osoitteeseen salla.tuovinen at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen tulon myötä täälläkin pyykinpesu mullistui,pyykkiä tulee ja erityisesti tuntuu tulevan pyykkiä jossa on vaikeita tahroja! Pyykinpesua helpottaa kunnon lajittelu ja näppärä lyhyempi ohjelma! Ja pesun kruunaa ihanan puhtaalta tuoksuva huuhteluaine,tuo ihana turhake! :D
   jenna.tammelin@gmail.com

   Poista
 3. Apua meidän kone kuulostaa ihan samalta kun teidän vanha! Tarvetta uudelle pyykinpesukoneelle olisi todellakin!

  Mun vinkki pyykinpesuun on sappisaippua. Sillä irtoaa ne sitkeimmätkin rasvatahrat enne koneeseen laittoa!

  Mukana arvonnassa siis, millaturunen@hotmail.fi

  VastaaPoista
 4. -vähemmän herkille tekstiileille huuhteluaineeksi käy myös väkiviinaetikka (riippuu koneesta)
  nimimerkki rose86
  kynsinauhatanssi@suomi24.fi
  tulisi tarpeeseen, monta vuotta ja monta muuttoa kokenut kone alkaa vedellä viimeisiään, ja kaksi lasta joten kelpaisi..

  VastaaPoista
 5. Ei niinkään vinkkiä pesuun, mutta tahranpoistoon ja kuivatukseen. Aurinko on mitä parhain tahranpoistaja! Kesällä pyykit ulos ja koneen jättämät tahrat aurinkoon päin, ja kas, ne ovat poissa pyykkien kuivuttua. :) pauliina.vahanti@pp.inet.fi

  VastaaPoista
 6. Itsw suosin hajusteettomia pesuaineita, sappisaippuaa tahroihin ja lorauksen etikkaa lakana- sekä siivouspyyhepyykkien sekaan. Toimii ja suosittelen! Mukana siis. Heinitap@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Meillä pyykkivuoria ei voi päästää kertymään, koska syntyy epätoivoinen suma. Ainoa keino hallita pyykkihuolto onpestä pyykkiä, kun koneellinen tulee täyteen.
  Uusi kone olisi mahtava juttu, kun ihan pian syntyy uusi kestovaippailija meidän talouteen.
  s-posti: sanna6478@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Meillä olisi myös tarvetta uudelle koneelle. Vanha vetelee viimeisiään, ja vaikka sitä on mies pari kertaa korjannut, ei hänkään ihmeisiin pysty!

  Pyykinpesu (tai oikeastaan kuivatus) vinkkini:
  Asuin ennen muinoin englannissa, ja siellä meillä kaikilla opiskelijasolussa asuvilla oli sellaiset "monikerroksiset" telineet. Tilaa oli hyvin vähän, ja teline jossa pystyy kuivattamaan pyykkiä kahdessa-nwljässä tasossa oli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pakollinen. Meillä on sellainen nytkin kotona, tilattu amazonista. Siinä kuivaa parikin koneellista pyykkiä ja lattianeliöitä vajaa kaksi!

   Poista
 9. Lian- ja värinsyöjäliinat. Eipä enää valkomustista tule harmaamustia! Eikä haittaa jos kuopus on laittanut punaiset sukkansa vaaleiden joukkoon. ;)

  Kyllä kelpais uusi kone tuon pienen päältätäytettävän tilalle. Pyörii usein ja vie energiaa tuhottomasti!

  ulmai.ta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 10. Hei!
  Lajittele vaatteet jokun tuot ne pesukoneen lähettyville. Sitten on helppo katsoa mitä pesisi seuraavaksi, joita on enemmän ym. Lajittelu oman pesutottumuksen mukaan. Ja pesukone tulisi oikein tarpeeseen siispä janita95 at luukku.com.

  VastaaPoista
 11. Raskaus ja imetys vei kyvyn nauttia hajustetuista pesuaineista. Pyykinpesuvinkkini on etikkaa loraus esipesulokeroon tai pesupalloon koneeseen. Sillä saa neutralisoitua tuoksut (pohjalaisittain hajut) esim. kirpparilta ostetuista vaatteista. Nimimerkki Tiinami. tiina.lahtinen(a)outlook.com

  VastaaPoista
 12. Mun metodi on yksinkertainen -sitä lapsiperheessä tarvitaan! Kaikki pestään 60 asteessa mutta valko- ja kirjopyykki erikseen. Pesuaine sellanen joka sopii kestovaipoille, jolloin ne voidaan heittää samaan syssyyn huoletta (meillä käytössä Ecover tai Lumme-tiiviste). Nykyinen koneemme on opiskeluajoilta ja miehen serkku jo kerran korjasi kosketusvirheen käynnistysnappulasta ;D. Lisäksi kone on liian pieni -> pyykkiteline koristaa todellakin joka päivä olkkaria kun sormiruokailevan taaperon kanssa sotkua tulee eikä isoja koneellisia ole mahdollista pestä. Uusi kone olisi tarpeen! -Johanna -83 :)

  VastaaPoista
 13. Pese joka päivä vähintään yksi koneellinen. Tee siitä päivärutiini. Silloin pyykkivuori ei ehdi kasvaa ahdistavan isoksi. Toimii hyvin kahden lapsen perheessä!

  VastaaPoista
 14. paras vinkki pyykinpesuun on ehdottomasti se että pyykit kannattaa pestä heti kun pystyy, niin ei kerry pyykkkivuoria. Jos pyykkivuori pääsee kertymään esi. lomailun jälkeen kannattaa varata pyykkitupa päiväksi jos asuu kerrostalossa jossa on pyykkitupa mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai niin sähköposti: Taija.dahl@gmail.com

   Poista
 15. Suurimman osan pyykeistä voi pestä 60 asteessa. Eivät kutistu yms.
  Näin ei jää pesuainejäämiä ja tulee varmasti puhdasta pyykkiä.

  Mimosa.mammikoura@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Huuhteluaineeksi etikkaa! Neutraloi pahat hajut vaatteista, esim. pinttyneet hikipaidat ja on lisäksi luontoystävällinen. Huom! Kuiva pyykki ei haise etikalle.
  Ja lisäksi kone putsataan säännöllisesti sitruunahapolla (ainakin pari kertaa vuodessa), saa apteekista. Pysyy kone kunnossa ja raikkaana.
  hannele_salminen@saunalahti.fi

  VastaaPoista
 17. Viikkaa puhtaat vaatteet kaappiin heti niiden kuivuttua. Puhtaiden suma kasvaa yhtä nopeasti kuin likaisten, jos niitä ei pese. Meillä kahden lapsen opiskelijaperheessä kaikki vaatteet nukkaisia huonon koneen vuoksi. Mukana arvonnassa, nim.sulake

  VastaaPoista
 18. Vinkki: pesuaineen annostelun kanssa kannattaa olla tarkkana. Liian pienellä määrällä pyykistä ei tule puhdasta ja liian suuren määrän jäljiltä pyykkiin voi jäädä pesuainejäämiä. Järkevä annostelu säästää sekä rahaa että ympäristöä :) jennika.haapaniemi @ gmail.com

  VastaaPoista
 19. Miten sattuikin? Juuri tänä iltana miehen kanssa todettiin, että taitaa olla pesukoneen osto edessä. 11v kone pitää omituisia ääniä ja ne muuttuu pesu pesulta (vasta 4 viimesintä pesua ääniä kuulunut). Tuo on ollut hyvä kone, kalliimmasta päästä sillon aikanaan, mutta näemmä kaikki hajoaa aikanaan (oiskohan 2 koneellista pyykkiä per päivä liikaa vanhukselle?).

  60° pesuun kaikki missä on puuvillaa yli 95% (myös sukat ja alushousut), pyyhkeet ja harsot 95°, pesuaineen kanssa ei lotrata (hajusteeton pesuaine!) ja huuhtelun kanssa ei säästellä. Iho ja vaatteet kiittää näillä ohjeilla :)

  tikamp at gmail piste com

  VastaaPoista
 20. Nopeus on tällä hetkellä ainoa mahdollisuus selvitä esim. Porkkanasoseesta. Soseet on uusi juttu joten tahranpoistojutut vaatii vielä perehtymistä..
  Er.isometsa@Gmail. Com

  VastaaPoista
 21. Mun vinkki on värinkerääjäliinat. Ne pitää kaikki vaatteet kirkkaina ja tehostaa pyykinpesua kun kaikki värit voi pestä samassa eikä synny vajaita koneellisia. Meillä ainakin valkoista nelikymppistä niin vähän ettei koneellista kerry. Ja uusi kone olisi tarpeen viiden henkilön kanssa joista yksi kestovaipoissa. Nykyinen kone surkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sposti on maiju.puustinen1@gmail.com

   Poista
 22. Mä oon tykänny käyttää tahroihin sappisaippuaa. Sopii hyvin taaperon tahroihin.
  maria1.viljanen@gmail.con

  VastaaPoista
 23. Pesen pyykin heti kun on koneellinen täynnä, ettei sitä pääsisi kertymään. Laitan huuhteluaineen sijasta etikkaa, hyvin on toiminut ja vaatteet ovat pehmeitä.
  tauriainen.jenni@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Pesupulverin sijaan joko nestemäistä pesuainetta tai pesutyynyjä. Pulveri tuppaa joskus "polttamaan" punaisia tahroja mustiin/tummiin vaatteisiin, nestemäisten kanssa ei ole vastaavaa ollut.
  Nimimerkki; Sarpukka

  VastaaPoista
 25. Meidän perheen pyykkirumban pelastus on sukkanipsut ja monikerroksinen kuivausteline. Pyykinpesukone sen sijaan ei ole ihan uusimmasta päästä, joten mukana arvonnassa ollaan! kinnunen.satu.m@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Voi mitähän vinkkiä sitä keksisi! Pyykkihuolto on mun lempikotihommia, mutta mitä voisin vinkata mitä muut eivät ole jo sanoneet? Sappisaippuaa suoraan tahraan ja JOS ei eka pesussa lähtenyt, niin eikun uudestaan sama homma ja on kumma jos ei tahra oo hävinnyt! Aina pesu vaatteen vaaleimman värin mukaan. Jos paljon pesee 40c ennenpitkää koneeseen voi tulla ummehtunut haju, jonka saa pois pesemällä kuumimmassa lämpötilassa koneen tyhjänä apteekista saatavan sitruunahappopussin kera.

  Meille uusi kone olisi oikea onnenpotku.

  Riina, jamrii.m(a)gmail.com

  VastaaPoista
 27. Minun vinkkini on, että likaiset vaatteet lajitellaan valmiiksi koreihin vaatteen tarvitsevan lämpötilan ja tietysti värin mukaan. Helppo korista suoraan nakata koneeseen, kun likaiset vaatteet eivät ole sikinsokin

  jonna.klasila@gmail.com

  VastaaPoista
 28. Pesen myös valko- ja kirjopyykin samassa koneessa. Samaan koneeseen menee myös pyyhkeitä ja lakanoitakin. Ennen lapsen tuloa ei ollut kuin tummaa pyykkiä ja ne kaikki kaksi valkoista paitaa pesetettiin anopilla. Kotoa opetettiin ettei vajaita koneellisia saa pestä, siitä syystä sujahtaa helposti pyyhkeet koneeseen "täytteeks". :) yleensä pesen 40 asteen pikapesulla, se kestää sen 59min mut jos on aikaa niin pesen "kunnolla" 60 asteessa ja annan pyöriä koko setin ilman mitään pikaohjelmaa. Kuivatus telineillä pitkin kodinhoitohuonetta, kuivausrumpua ei ole ja allergisten takia pihalla kuivatus ei käy.

  VastaaPoista
 29. Sappisaippuaa tahranpoistoon ja etikkaa huuhteluaineeksi. Pyrin pesemään täysin koneellisia mahdollisimman usein. Muuten puhtaiden, viikkaamattomien pyykkien kasa/vuori kasvaa liikaa.

  En edes uskalla ajatella, miten mahtavaa olisi saada uusi pesukone! Neljä lasta, joista kaksi urheilee ja yksi sotkee taaperon vimmalla...
  minnakn@hotmail.com

  VastaaPoista
 30. Meillä suositaan pikaohjelmia jotta koneen ehtii pyöräyttää lyhyessäkin välissä iltaisin eikä tarvi valvoa odottamassa ohjelman loppumista - pyykki jää vähän märemmäksi, mutta kuivuu kyllä vuorokaudessa (eikä aikaa pyykkien pois laittamiseen ole kuitenkaan kuin seuraavana iltana...)

  Toinen pesukone on hankinnassa mökille, jonne saan vihdoin sisävessan ja juoksevan veden sisään :) Eipä tarvi sitten enää pakata kesälomalla 4 viikon vaatteita mukaan ;)

  VastaaPoista
 31. Valkopyykki pysyy kirkkaana kun lisää pyykkikoneeseen muutaman lusikallisen ruokasoodaa. Sooda toimii myös pesukoneen puhdistukseen!

  Isompi pyykkikone tulisi tarpeeseen, jottei päivittäin tarvitsisi pestä useampaa koneellista.

  Mukana arvonnassa!
  arjenihanuuksia@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Sappisaippua ja Supi sukkapidikkeet ovat ihan ehdottomia. :)
  dannipaalosmaa@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Vauvanvaatteille sappisaippua ja 60 asteen pesu. Ei se nestemäinen, vaan ihan palasappisaippua. Olin jo aika despis meidän sinappikoneen pyykin kanssa, kun scheissetahrat ei meinannu lähtee millään (kokeilin myös aurinkoa - sillä lähti, mutta totesin että ei pelasta vaatteita Suomen marraskuussa). Mutta sappisaippua + 60c = lyömätön kombo.

  VastaaPoista
 34. Valkopyykki pysyy kirkkaana kun lisää pyykkikoneeseen muutaman lusikallisen ruokasoodaa. Sooda toimii myös pesukoneen puhdistukseen!

  Isompi pyykkikone tulisi tarpeeseen, jottei päivittäin tarvitsisi pestä useampaa koneellista.

  Mukana arvonnassa!
  arjenihanuuksia@gmail.com

  VastaaPoista
 35. Pesen myös valko- ja kirjopyykin samassa koneessa. Samaan koneeseen menee myös pyyhkeitä ja lakanoitakin. Ennen lapsen tuloa ei ollut kuin tummaa pyykkiä ja ne kaikki kaksi valkoista paitaa pesetettiin anopilla. Kotoa opetettiin ettei vajaita koneellisia saa pestä, siitä syystä sujahtaa helposti pyyhkeet koneeseen "täytteeks". :) yleensä pesen 40 asteen pikapesulla, se kestää sen 59min mut jos on aikaa niin pesen "kunnolla" 60 asteessa ja annan pyöriä koko setin ilman mitään pikaohjelmaa. Kuivatus telineillä pitkin kodinhoitohuonetta, kuivausrumpua ei ole ja allergisten takia pihalla kuivatus ei käy.

  VastaaPoista
 36. Meillä ei ole omaa konetta, vaan taloyhtiön pyykkituvalla mennään ja pyykkikasa kasvaa välillä suureksi. Oma kone olisi mahtijuttu!
  Annan anti-vinkin: ei kannata pestä vanishilla kyllästettyä vaatetta 60 asteessa, tulee reikiä.
  Vanish-suihke poistaa kyllä sappisaippuaa paremmin tahrat, joten sitä voin muuten suositella.
  minna.j.hyvarinen at gmail.com

  VastaaPoista
 37. Vauvan sukat kannattaa sujauttaa liivisuojien kanssa pesupussiin niin eivät katoa :)
  heidi.mo.hovi@gmail.com

  VastaaPoista
 38. Jos en jaksa tai oo kerenny pestä päivällä / illalla pyykkiä, kone ladataan illalla täyteen ja ajastimelle oottamaan aamua. Aamuyöstä kone pesee pyykit ja saat heti aamulla ripustaa puhtaat kuivuun.. Mukana myös:)

  VastaaPoista
 39. Kestovärinkerääjäliina mukaan joka koneelliseen kun pestään kirjavaa lastenpyykkiä. Aina siellä on kumminkin se yksi musta sukka tai seuraavan koon uutuus kun unihiekkaa silmissä lataa konetta. Tarprellinen arvonta!

  VastaaPoista
 40. Mun vinkki on nestemäinen sappisaippua. Hyvin lähtee pinttyneinkin lika!
  Pikkupyykin kuivattamiseen kantsii käyttää sellasta koukullista nipsuripustinta (?). Näppärästi ku laittaa siihen suoraa sukkaparit kuivumaan, niin on helppo sitte laittaa kaappiin.

  VastaaPoista
 41. Kestovärinkerääjäliina mukaan joka koneelliseen kun pestään kirjavaa lastenpyykkiä. Aina siellä on kumminkin se yksi musta sukka tai seuraavan koon uutuus kun unihiekkaa silmissä lataa konetta. Tarprellinen arvonta!

  VastaaPoista
 42. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 43. Vähän isompia lapsia sisältävän perheen arkirumbaa helpottanee ainakin se, mitä oma äitini aikoinaan käytti meihin lapsiin; jokainen kerää omat vaatteensa narulta ja hoitaa ne kaappiin tai silitykseen. Helpottuu yhden naisen urakka aika paljon, sekä loppuu se ainakin meillä yleinen natina että on jonkun toisen vaatteita väärässä vaatekaapissa.
  saarasaara@windowslive.com

  VastaaPoista
 44. Kuivausrumpu on kyllä oiva apu! Rummun hommaamisen myötä meille kertyy puhtaiden pyykkien vuoria. Helppohan sitä pyykkiä on pestä ja kuivata kun heittää vaan koneeseen mutta kuka samassa tahdissa viikkaisi ja järjestäisi ne kaappeihin. Oi, isommalla koneella saisin tehtyä isompia vuoria!

  VastaaPoista
 45. Täällä on tosiaan jaettu jo myös mun luottojutut, eli ajatus, sappisaippua ja muutama muukin, mut ite en käytä lainkaan huuhteluainetta. Se tukkii kuidut, pilaa elastisuuden ja saa koneen pesemään huonommin. Välillä laitan rupkalusikallisen etikkaa, ajaa saman asian. ;)

  VastaaPoista
 46. Sitruunahappo puhdistaa pesukoneen, joka puhtaana puhdistaa myös pyykit paremmin :)
  maria.auranen@gmail.com

  VastaaPoista
 47. Meillä vannotaan etikan nimeen huuhteluaineena ja tarvittaessa esipesussakin. Lähti hikitahratkin vanhasta kastemekosta! Ja uusi kone olisi tervetullut meidänkin talouteen :)
  Iisukka@hotmail.com

  VastaaPoista
 48. Ajastin on kelpo väline lapsiperheen kiireisessä arjessa. Pidä vaatekaapin perällä jemmassa sekä aikuisille että lapsille pyykkipäivän varavaatekertaa, niin ei iske vaatekriisi ja tarvitse tälläytyä siihen kauneinpaan klänninkiin. SML, sanlaak@hotmail.com.

  VastaaPoista
 49. Yksinkertainen, kantapään kautta opittu: Pese pyykkiä joka päivä. Älä kasvata pyykkivuorta, jolloin kuivaustila loppuu ja ärsytys kasvaa, kun kaikki hyvät vaatteet on likaisena. ��
  johanna_turunen@luukku.com

  VastaaPoista
 50. Meillä pestään pyykit noudattaen ihan perusohjeita, mutta ilman sappisaippuaa ei pärjätä. Se on ehdoton tahranpoistossa. <3

  -Sanna S.

  VastaaPoista
 51. Meillä suurin osa pyykistä kuivataan telineen sijaan henkareilla. Ja jos telineellä kuivataan, laitetaan vaate aina kahden narun yli. Muuten alkaisi pyykki haisemaan.

  Olisi ihanan täydellinen kone meille!

  sari.ringbom@hotmail.com

  VastaaPoista
 52. Pese pyykkiä sikinsokin jos on tarve. Ei ne värit siitä sen kummemmaksi mee jos joskus vähän sotkee sääntöjä :) mustikkatarhat katoaa kun kaataa kankaan läpi kiehuvaa vettä.

  jussila12@gmail.com

  Sun blogipostaukset ei muuten enää näy mulla bloglovinissa kunnolla. näkyy vain muutama eka rivi...

  VastaaPoista
 53. Heinäkuussa syntynyt poikamme on tuplannut, ellei jopa triplannut, pyykkimäärän, vaikka vaatteet vielä pieniä onkin ;) Nykyinen koneemme on todella kovaääninen ja sitä ei kerrostalossa pyöritellä enään kovin myöhään naapurisovun säilyttämiseksi.
  Kauhulla ajattelen tulevia porkkanatahroja >)

  Pyykkivinkiksi tahroille sappisaippua ja huuhteluaineeksi etikka, pysyy värit kirkkaina.

  Email: Noorasuhonen1@gmail.com

  VastaaPoista
 54. Sappisaippua, etikka ja ulkoilma. Niin kesällä kuin pakkasellakin. otto.salin@gmail.com

  VastaaPoista
 55. uusi pesukone on ihan must lapsiperheessä. Itse nautin kun saan pestä paljon pyykkiä kerralla koneella joka vielä säästää vettä ja sähköä. Pyykit kuivatan aina mielelläni ulkona säiden salliessa. Rakastan sitä puhtaan ja ulkona tuuleentuneen pyykin tuoksua. jenni.valimak@gmail.com

  VastaaPoista
 56. Mun vinkkinä on näin kahden lapsen äitinä se että ei kaikkea tartte aina pestä, tuuletuskin riittää joskus.. Pakkanen ja auringon uv valo on tehokas basillien tappaja :D
  Mä oon erittäin laiska pyykkien lajittelia joten erottelen vain pyykit sen mukaan pesenkö 60 tai 40 asteessa :) ja vuodevaatteet sitten 90 asteessa. Tuo uus kone ois ihana kun tuo meidän vanha pesukone syö inhottavasti reikiä vaatteisiin :( sp daaazy(ät)hotmail.com
  T. Pyykkimuori

  VastaaPoista
 57. Koneen säännöllinen puhdistus ja käytön jälkeen luukut auki, ettei ala haisemaan ja pyykeistäkin tulee puhtaita ja raikkaita :)
  vaananen.heidi@gmail.com

  VastaaPoista
 58. Käytän Serton kotimaisia ja zeoliitittomia pesuaineita ( ja tietysti valko- ja kirjopyykki erikseen). Lisäksi puhdistan koneen sitruunahapolla muutaman kerran vuodessa. Haaveilen salaa energiatehokkaasta ja pyykkiä hyvin kohtelevasta kuivausrummusta, olisipa sellaiseen varaa. nmetsokumpu@gmail.com

  VastaaPoista
 59. Pyykkää öisin yösähköllä, tulee halvemmaksi! Swantte@hotmail.com

  VastaaPoista
 60. Sappisaippuan nimiin meilläkin vannotaan. Hurjimmatkin mustikkatahrat ovat sillä lähteneet, vaikka likainen vaate ei saman tien pesukoneeseen ehtisikään. Kuivausrummuttomana ollaan säästetty tilaa pyykinkuivaustelineellä laittamalla harsoja kuivumaan useampi kappale päällekkäin, kuivuvat silti samaan tahtiin muun pyykin kanssa. Lisäksi kesällä taloyhtiön pihalta löytyvä pyykinkuivausteline on ihan must, varsinkin lakanoiden kuivauksessa.

  vevisank@student.jyu.fi

  VastaaPoista
 61. Täytä vain 2/3 koneesta, niin turhalta kuin se kuulostaakin. elina_kivisto@hotmail.com

  VastaaPoista
 62. Sappisaippuan lisäksi suosikkiniksini pyykinpesussa on tohtoriötker, oikeasti tuote on Dr Brinkmanin värinsieppaaja, mutta jossain vaiheessa meni tohtorit sekaisin, mutta värit pysyy Ötkerin ansiosta oikealla paikallaan! Kestoversio kestääkin vielä uskomattoman monta pesukertaa tehokkaana. Matonennen@gmail.com

  VastaaPoista
 63. Meillä pestään iso osa pyykistä lajittelematta sen suuremmin värejä ja materiaaleja, kestovaippojen tahrat (ja varmaan kohta valtoimenaan vaatteita koristavat ruokatahrat) saa näppärästi sappisaippualla irti, huuhteluaineena joihinkin koneellisiin ja etenkin lakanapyykkiin väkiviinaetikkaa. Tehopesuksi (vaaleaan!) lakanapyykkiin myös ruokasoodaa lusikallinen pesuainelokeroon.
  Monesti täytän pesukoneen illalla ennen nukkumaanmenoa, ja kun vauva tarvitsee yöllä ruokaa niin siinä saman herätyksen kohdilla aamuyöllä käyn napsauttamassa koneen päälle. Siinäpä niitä vinkkejä. Näillä siis mukaan arvontaan nimimerkki Aminelly ja s-posti aminelly666(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 64. hopeapallo pesukoneeseen, ei haise ummehtuneelle,hielle tms. Poistaa bakteerit tekstiileistä.

  jennisalminen@gmail.com

  VastaaPoista
 65. Vaatehankinnoissa pyritään valitsemaan ainoastaan laadukkaita vaatteita, jotka on helppo pestä ja jotka pysyvät hyvinä useista pesuista huolimatta. Sappisaipuaa kuluu ja kaikki aurinkoiset päivät hyödynnetään täälläkin :) Olen tähän asti saanut lähtemään kaikki tahrat, paitsi inhottavan banaanin. email: elena . roos at gmail.com

  VastaaPoista
 66. Tähän vuodenaikaan sopiva vinkki: mustikkatahrat lähtevät kiehuvalla vedellä. :) Jos ei auta, niin sappisaippuaa vaan koneeseen.

  VastaaPoista
 67. Mun pyykinpesussa ei kyllä vinkkejä jaeta, kaikki vaatteet väristä ja pesulapun (joka leikataan heti pois)ohjeista välittämättä samaan koneeseen ja 60astetta. Jos ei kestä, on väärässä talossa :D säästää aikaa ja vaivaa ja kone on aina täynnä :)

  prin-cipessa(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 68. Juuri ennen kuin olin päässyt tekstin loppuun päätin jakaa vinkkeinä sappisaippuan ja aurinkokylvyn 😄 Niillä kahdella lähtee vaikeimmatkin selkäkakat valkoisista vauvanvaatteista.

  VastaaPoista
 69. Värinkerääjäliinoista on tullut mun vakkarijuttu, auttaa pitämään värit kirkkaina ja pelastaa tilanteet, joissa valkopyykin sekaan on eksynyt jotain, mikä ei sinne todellakaan kuulu.

  VastaaPoista
 70. Pyykkivinkit: Meillä pyykki pestään 60 asteessa (täällä myös pieni sottamaakari auttamassa pyykkivuoren kasvussa), lajitellaan värilliset ja valkoiset erikseen. Jos on oikein kova tarve pestä kaikki värit samassa koneessa, niin olen kokeillut myös tahran&liankerääjälappuja, toimivat mielestäni hyvin! Kuivatus parvekkeella tai pienessä kaksiossamme sisällä. Tahroihin olen käyttänyt kaupan tahranpoistoaineita (mm vanish on ihan kelpo), mutta pitääkin muiden kommenteista ottaa vinkit myös itselle! Meillä olisi todellakin tarvetta uudelle koneelle, sillä nykyinen masiina on melko vanha ja aika usein unohtaa lingota - eli kun pyykit laitetaan kuivumaan niin tihkuvat ne vettä. Siitä sitten sitä ilmankosteutta pieneen kaksioon ;) Sähköposti: kati.auvinen @ netti.fi

  VastaaPoista
 71. Pitää olla toimivat kategoriat. Siis:

  - punaiset/oranssit/keltaiset
  - siniset/vihreät/harmaat
  - mustapohjaiset
  - valkopohjaiset
  - p/o/k lakanat ja pyyhkeet
  - s/v/h lakanat ja pyyhkeet
  - valkopohjaiset lakanat ja pyyhkeet

  Ekat kolme 30 asteessa, vikat kaks 60 asteessa. Selkeää, tuottaa järjestelmällisyysnautintoa, estää värjäytymiset.

  hosuliblogi(ät)gmail.com

  VastaaPoista
 72. Meidän taloudessa pestään nykyään kaikki pyykit samassa - tai siis lasten ja vanhempien erikseen, mutta värejä en enää erottele. Löysin nimittäin vastikään pesukoneelle tarkoitetut värinkerääjälaput! Pari lappua koneeseen ja ávot ne keräävät koneessa vaatteista irronneet värit. Ainakin Dylon ja Dr.Beckmann valmistavat tällaisia mahtavia juttuja. Minua myös helpottaa se, että meillä on kolme eri pyykkikoria - yksi lapsille, yksi aikuisille ja yksi lakana/pyyhepyykille.

  VastaaPoista
 73. Mä en ole mikään kodinhengetär, meillä ei "näy elämisen jäljet" vaan on vähän turhan usein oikeasti sotkuista, mutta mummoni on opettanut mut pyykkäämään ja siitä hommasta tykkään oikeasti.
  Lajittelen pyykit kunnolla, pesen mahdollisuuksien mukaan 60 asteessa ja mahdollisimman vähällä aineella. Etikkaa käytetään huuhteluaineena ja tietty sappisaippuaa tahrojenpoistoon. Kuivumaan pyykit ripustetaan tarkoin, että ovat mahdollisimman suoria. Lakanat mankeloidaan!
  Suurin vinkkini on kuitenkin, että älä anna miehen pestä pyykkiä. Meillä suurin riita on oikeasti saatu aikaan siitä kun miehen toimesta mun rakkaat pikkuhousut muuttui vaaleanpunaisesta ei-minkään-väriseksi :(
  Jonain päivänä vielä muutetaan taloon, jossa mulla on ikioma kodinhoitohuone <3
  Nyt kylppäriä koristamaan kyllä sopisi uutukainen pesukone, koska vanha rassu ei vaan enää jaksa. Se lopettaa kesken ohjelman ja sitä saa olla käynnistelemässä alvariinsa. Ei oo niin freshejä pyykit sen käsittelyn jäljiltä....

  VastaaPoista
 74. Pyykkäysvinkkini on simppelisti se että pesee pyykkiä melkeinpä päivittäin - ei pääse vuori kasvamaan.
  Mulla on joku fiksaatio pyykkäämiseen, etenkin puhtaan pyykin ripustaminen tuo jotain kummallista sielunrauhaa. Johtuuko se sitten niinkään itse pyykistä vai siitä että sen hetken saa olla täysin omissa ajatuksissaan ja täydellisessä hiljaisuudessa - mene ja tiedä :D
  hesuxxx@gmail.com

  VastaaPoista
 75. PESUPALLO ja PESUPÄHKINÄT, toimii hyvin ja säästää luontoaa sekä rahaa!

  VastaaPoista
 76. Kun perheessä on kaksi lasta, pyykkiä kertyy ihan valtava määrä! Olemmekin ottaneet tavaksi, että joka päivä pestään koneellinen pyykkiä, ettei pyykkivuori saa ylivaltaa kylppärissä! Ja sappisaippua on aivan paras tahranpoistoon! En ole vielä törmännyt tahraan, joka ei sillä lähtisi.:) voi, että kun kerrankin arpaonni suosisi! Vanha kone kuulostaa siltä, että hajoaa millä hetkellä hyvänsä! T. Karoliina e-mail: karoliima@windowslive.com

  VastaaPoista
 77. No huh mikä arvonta! Mulla on vinkkejä aika vähän.. mutta yks on se, että pesukone on pidettävä puhtaana. Ja jätän aina pesun jälkeen luukut auki, jotta kone kuivuu ja tuulettuu.

  VastaaPoista
 78. Lajittelen vaatteet värien mukaan pyykkikaappiin ja pesen (lähes) päivittäin koneellisen. Pyykkitelineelle järjestän vaatteet lajeittain (miehen ja omat vaatteet eri puolille, ja myös lapsen vaatteet erikseen). Niin on helpompi kerätä kuivat vaatteet pois ja viedä ne omille paikoilleen.

  Uusi kone kyllä kelpaisi tuon teini-ikäisen tilalle!

  elina.m.mattila at gmail.com

  VastaaPoista
 79. Paras vinkki huolellisen lajittelun lisäksi on pyykin kuivattaminen auringonvalossa, sillä poistuu kakkatahrat ja ruokatahrat. Myös sappisaippua toimii.

  Sähköposti pikkusi ät gmail.com

  VastaaPoista
 80. Värin ja lian kerääjä liinat saa täältä plussaa. Liinoja ja kaikki pyykki koneeseen ja kone pyörimään😉

  Pesukone on oikein tervetullut osoitteeseen
  anniemilia.koskela@gmail.com

  VastaaPoista
 81. Itsellä must-juttu on lajitella pyykki jo korissa värien ja pesulämpötilan mukaan. Tällöin on helppo heittää likaiset vaatteet oikeaan nurkkaan ja samalla näkee helposti, mitä pestä seuraavaksi. Ja pyykinpesukoneen päälle laittaminen nopeutuu - siitä on hyötyä kahden pienen riiviön kanssa. :) seppalasatumaria@gmail.com

  VastaaPoista
 82. Pikapesu, kunnon lajittelu heti alkuun ja yöaikaan koneen käyttö. Näillä olen itse selvinnyt selväjärkisenä kahden pikkulapsen ja jääkiekkoa pelaavan miehen pyykkivuorista. Ja juuri tuota yökäyttöä varten olisi uusi kone meille enemmän kuin tervetullut!!

  VastaaPoista
 83. Kolmen pienen lapsen ja kahden aikuisen taloudessa, jossa perheen äiti saa usein osakseen pyykkimuijan osan, on pelastus se, että lapset opettaa jo pienestä pitäen siihen, että likaiset vaatteet viedään pyykkikoriin eikä jätetä ympäri huushollia.

  Meillä on viimeisiään vetelevä 5kg pyykkikonevanhus, jäänne ajalta, jolloin perheeseemme kuului vain kaksi aikuista ja pyykkikone pyöri maksimissaan 2krt/vko. Pliis, uus pesukone tänne! :)

  Pilvi
  ppaija@hotmail.com

  VastaaPoista
 84. Pyykinpesuvinkkejä:

  - Värinkerääjäliinat
  - Pese keltaiset valkoisten kanssa
  - Linkous 800 niin säästää sähköä ja pyykit pystyy vielä lyömään auki kunnolla ettei jää ryppyjä. Melko lailla saman ajan kuitenkin kuivavat narulla kuin jos käyttäisi suurempaa linkousnopeutta
  - Tarkista ne taskut!! Etenkin muksun vaatteista. Nim. Tulipas puhtaita käpyjä oraville

  noora.snall @ hotmail.com (välilyönnit pois at-merkin ympäriltä)

  VastaaPoista
 85. Pesen vaatteet likaisuuden mukaan, eli useimmiten 40 asteessa. Tämän jälkeen käytän vielä huuhtelu/linkousohjelman läpi, ettei jää pesu-aine jäämiä ja pyykeistä tulee raikkaita. Pesen koneen tyhjänä 90 ohjelmalla, etikan kanssa, parin kuukauden välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sähköposti on kaktuskakru@gmail.com

   Poista
  2. Niin ja sähköposti on kaktuskakru@gmail.com

   Poista
 86. Pyykkikoreja täytyy olla monta. Helpottaa elämää huomattavasti, kun ei tarvitse tonkia lajittelematonta pyykkiä. Kuivaan myös ulkona aina, kun se on mahdollista. Lakanat kuivuu parissa tunnissa ja niihin jää ihana tuoksu :)

  Sähköposti heidi.ruuskanen (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 87. Ah, tämä olisi meille niin tarpeen! Lapsen saamisen myötä suhteeni pesukoneeseen on muuttunut intensiiviseksi, ja jos nyt voisin, niin kertoisin sille 22-vuotiaalle pesukoneen ostajalle, että älä osta sitä halvinta, äläkä päältä täytettävää, sillä viiden vuoden päästä se sama kone pesee paitsi omat, myös koko perheen pyykit, mutta lopputulos ei silmiä hivele. Sitkeimmät tahrat vien suosiolla äitini laatupesukoneen pestäväksi...

  Mutta vinkkeihin:
  Ala tykkäämään pyykinpesusta, siltä ei kumminkaan voi välttyä. Hifistele eri pesuaineilla, kehity tahranpoistossa, kokeile värinkerääjäliinoja. lajittele (jos tilaa on) jo valmiiksi eri väriset eri koreihin. Ja lapsen huoneeseen oma pyykkikori!

  - Liinis
  liina-maija(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 88. Kertakäyttöinen kuivaliina kestovaipoissa pelastaa paljolta! Sit vain likaiset vaipat kuivumaan pyykkikorin reunalle ja nakataan koriin kuivuttuaan odottamaan pyykkikoneellisen täyttymistä. Meillä ei haise kakka! :) marjakristiinasuo@gmail.com

  VastaaPoista
 89. Heippa! Mielestäni ehdottomasti eniten pyykkäystä helpottava vinkki on useat pyykkikorit. Nykyiseen kodinhoitohuoneeseemme tahdoin remontin yhteydessä ehdottomasti kolme eri koppaa: vaaleille, tummille ja värillisille pyykeille. Enää ei tarvitse kauhoa pohjatonta suurta pyykkikoria etsien kaikkia tummia sukkia kerralla pesuun ja surkutella, kun ne lemppari alushousut jäivätkin koppaan pesemättä. Kaikki kolme lankakoria on meillä päällekkäin yhdessä korkeassa kaapissa. Lisäksi korien koko on mitoitettu niin, että korillinen vastaa pesukoneellista pyykkiä :)
  T. Anni anni__h@hotmail.com

  VastaaPoista
 90. Meidän perheen toimiva pyykkivinkki on: En anna mieheni pestä pyykkiä! Tämä ei kyllä helpota työmäärääni pyykin suhteen. Mutta vaatteet pysyvät kunnossa :D

  -Sanna- sanna_m5@luukku.com

  VastaaPoista
 91. Herkkäihoisten perheeseen ehdottoman hyvä pyykinpesuun on pesupähkinät! Niillä ei kaikki puklut ja ruokatahrat välttämättä lähde, mutta sappisaippualla lähtee! Takuulla herkempikin iho nämä kestävät ja säästävät luontoa. Pesupähkinöillä pesu ei kuluta vaatetta niin kuin tavallisilla pesuaineilla pesu.

  Meillä myös pestään kaikki pyykki vähintään 60 asteessa. Lika irtoaa varmasti! Vaatteet eivät ehkä kestä niin kauaa, kuin viileämmällä vedellä pestyt, mutta ainakin päällä on aina puhdasta!

  Vauvan ollessa pieni suosittiin paljon valkoisia yläosia vaatteissa, vaikka olivatkin hiukan tylsiä. Valkoiselle paidalle tullut puklu tai sosetahra lähti helposti, kun vaatteen saattoi nakata kovaan lämpötilaan pesuun. Pojan kasvaessa saatiin kaappiin lisää värejä.

  Upea palkinto kerrassaan! Tulisi todella tarpeen, kun meillä jyttyyttää harva se päivä ikivanha pesukone tuolla kylppärissä. Rahatilanne ei vain millään tahdo lapsiperheessä antaa periksi, joten arpavoittoa toivoen ja unelmoiden:

  -IinaSofia
  laskettuaika@hotmail.com

  VastaaPoista
 92. Tämä tulisi niin tarpeeseen! Ollaan vuosia jo lykätty uuden koneen hankintaa ja nyt mukulan myötä vanha kone vetelee viimeisiään. Noh, ehkä sitten viimeistään veronpalautuksista voidaan investoida uuteen, jos ei nyt satu onni potkimaan.

  Oma ehdoton pyykinpesuvinkkini on sappisaippua! Sen avulla olen saanut irrotettua vauvan valkoisistakin bodyista ne ihanat sinappiset selkäkakat.

  -P (blues.drive.monster(a)hotmail.com)

  VastaaPoista
 93. Pesen koneen silloin tällöin 90 asteessa pelkän valkopesuaineen kanssa. Pitää koneen puhtaana. Meili jutta.lundgren@gmail.com / Jutta

  VastaaPoista
 94. Vau mikä arvonta ja vau mikä blogi, edelleen jaksan aina innostua teksteistäsi ☺
  En tykkää pyykkihuollosta, joten olen opettanut miehelle kuinka tulee toimia 😉 Puolitoistavuotiaammekin osaa viedä omat pyykkiä jo kotiin.
  Vinkkini on kuivattaa valkopyykki mahdollisuuksien mukaan ulkona auringonpaisteessa, valkoinen vain kirkastuu tästä kylvystä.

  riikka.maikola@gmail.com

  VastaaPoista
 95. Lapsen saaminen on kyllä mullistanut pyykinpesun, kun on täynyt keksiä ihan uusia tapoja poistaa tahroja. Aurinko on nyt kesällä pelastanut paljon, mutta pian tulee taas se pitka jakso kun siitä ei ole apua ja on kokeiltava kaikki mahdolliset marttojen ohjeet läpi, kiehuvaa vettä mustikoihin, hiuslakkaa kuulakärkikynään, sappisaippuaa ja astianpesuainetta rasvoihin jnejnejne.

  En myöskään pese enää yhtään koneellista ilman (kesto)värinkerääjäliinoja enkä anna koneen ummehtua vaan pesen säännöllisin väliajoin (eli sillon ku muistan) sitruunahapolla :)

  Jään innolla odottamaan koostepostausta muiden pesuvinkeistä!

  -Noel / vauvakuumeilua(at)hotmail.fi

  VastaaPoista
 96. Minun vinkkini on pestä koneellinen pyykkiä joka päivä, isoja vuoria ei ehdi syntyä eivätkä tahrat ehdi kuivua. Toimii tosin vain isossa perheessä. :)

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 97. Minä vannon värinkerääjä- ja valkaisuliinojen nimeen, pyykki pysyy kirkkaan värisenä eikä tarvitse niin tarkkaan miettiä mlniväristen vaatteiden pesua..suvismakela@gmail.com

  VastaaPoista
 98. Nyt esikoisen syntymän jälkeen pyykinpesurutiinit on tässäkin perheessä muuttuneet roimasti, mutta värin/lian keräysliinoista on tullut ehdoton suosikki. Käytän niitä myös vaatteiden ja kankaiden pesukonevärjäyksen jälkeen, kun pyöritän koneen tyhjänä ja säästyn pahimmalta koneen hinkkaukselta =) jonsku82@netti.fi

  VastaaPoista
 99. Meillä pestään kahdessa erässä pikaohjelmalla tummat ja vaaleat ja varmaan liian täydellä koneella ja liian vähällä pesuaineella. Ihan puhdasta tulee silti. Vähän ryppyistä, mutta ei haittaa. Kun ripustaa tarkasti ja "pamauttaa" suoraksi. Meillä kone vilkuttaa punaista valoa, mutta vielä on lähtenyt käyntiin, sormet ristissä että kestää! mikkila.suvi (a) gmail.com

  VastaaPoista
 100. Minun "pirkkavinkkini" kuuluu näin:
  Kaikkien lapsiperheiden kaapeista ei välttämättä löydy aina värinkerääjäliinoja, mutta vauvan harso löytyy. Olen kuullut että se ajaisi saman asian, sempä vuoksi heitän usein harson kaikenlaisten pyykkien sekaan pyörimään. Toistaiseksi värikatastroofeilta on vältytty :)
  Uusi pesukoneen hankinta olisi täälläkin ajankohtainen, joten toivotaan arpaonnen suovan :)
  sannuuno@gmail.com

  VastaaPoista
 101. En nyt lukenut vielä kaikkia kommentteja kun niitä (ja arvontaan osallistujia myöskin) oli tullut jo kauhian paljon... mutta itse tykkään laittaa pyykkipussiin vaatteita, joissa on nauhoja tai vöitä tai muuta pitkää roikkuvaa niin ei kietoudu jokaisen vaatekappaleen ympärille. Samoin pienet sukat tai muut minikokoiset vaatteet menee pyykkipussiin ja löytyy sieltä helposti.

  Osallistun myös arvontaan: mantam(at)netti.fi

  VastaaPoista
 102. Meillä jaotellaan karkeasti ottaen pyykit kahteen: tummat ja vaaleat (poikkeuksena villa ja joitain yksittäisiä muita tapauksia). Pesulämpötilaksi 60, niin kyllä lähtee. Mitään en ole saanut kutistettua ja värjäysvahinkoja on tullut ihan yksittäisiä. Aina kun pesee täysiä koneellisia, niin eipä sitä konetta kamalan usein tarvitse pyöritellä.

  -Hanna-
  hanna.helander at netikka.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja yksi vinkki (oikein kunnon vinkki): Supi sukkapidikkeet! Niistä en enää luopuisi! Eli kaikki laittaa itse sukkansa pyykkikoriin kiinnittämällä ne yhteen sukkapidikkeellä. Kuivamaan sukat saa ripustaa pidikkeineen, niin pyykkien kuivettua ei tarvitse etsiä parejakaan. Nerokasta!

   Poista
 103. Sappisaippuaan ja Vanishiin tulee luotettua. Tukka on melkein revitty omasta päästä pinttyneen mustikkatahrojen, veritahrojen ja rasvatahrojen kanssa, onneksi edellämainitut ovat auttaneet.
  maija.vuohelainen@pp.inet.fi

  VastaaPoista
 104. Kyllä kaikkien pesukertojen kingit ovat värienkeräysliinat ja sappisaippu! Näitä en vaihtaisi lapsiperheessä mistään hinnasta :) Liinojen ansiosta vaatteiden värit pysyvät kirkkaina ja sappisaippua pelastaa tilanteen kuin tilanteen.

  sanna.mensonen@gmail.com

  VastaaPoista
 105. Voi vitsi mikä arvonta, tännekin tulisi kovin tarpeeseen (käytössä miehen opiskeluaikana ostettu eli aika vanha pesukone :D )! Ennen en paljoa erotellut pyykkejä, pesin kaikki vaan samassa läjässä. Nykyisin olen tarkka ja valkoiset, kirjavat ja mustat pyykit pitää (tietty!) pestä erikseen. Ei omilla vaatteilla niin väliä, mutta haluan että poitsun vaatteissa säilyy värit hyvinä ;) Tahroihin auttaa Vanish tai sappisaippua. Ja meidän kämppä (ilman kuivuria) on juurikin sellainen trooppinen paratiisi (köh) kuin teidän kämppä ennen. Vinkkinä siis, että jos vaan mahdollista (eikä omista kuivuria), niin kannattaa keväällä/kesällä kuivattaa pyykit ulkona! Kaupan päälle pyykit tuoksuvat ihanalle <3

  Annabella (mannisto.ansku @ gmail.com

  VastaaPoista
 106. Käytä zeoliititonta pesuainetta, niin pysyy pyykki parempana ja ennenkaikkea pesukone kunnossa :)
  maiju.kk@gmail.com

  VastaaPoista
 107. Lapsiperheessä paras kaveri on kuivausrumpu. Piste. Ja puuvillan voi about huoletta pestä 60 ohjetta, sanoi arvoisan kalliin merkin pesuohje mitä tahansa (meillä kaikki vauvan vaate meni 60 asteeseen, nyt 3,5v. kanssa käytetään vaihtelevasti 40 ja 60 astetta). Kesällä lakanapyykki saa kuivua pihalla (se tuoksu!) mutta silti kuivausrummusta tuleva pehmoinen pyykki (joka ei pölyä) on ihan parhautta. Moni lapsiperhe kai vannoo sappisaippuan nimiin, mä en kokenut sen tekevän mitään, sen sijaan kullanarvoinen vinkki permanent-tussin poistoon löytyi martoilta (hiuslakkaa tahraan...tosin sen jälkeen kun katsoin mitä mun hellävarainen Herbinan hiuslakka tahralle teki, mietin tovin jos toisenkin että haluanko suihkia sitä tukkaani, huh).

  VastaaPoista
 108. Jos tahra ei lähde sappisaippualla tai viimeistään auringossa, se on tullut jäädäkseen. Pienet sukat ja esim. liivinsuojat pysyy paremmin tallessa eivätkä tuki konetta karkaamalla kun ne laittaa heti omaan pesupussiin eikä jätä niitä pyörimään itsekseen pyykkikoriin.

  Jenni piste HL at GMail piste com

  //JenniHL

  VastaaPoista
 109. Pyykkiurakkaa helpottaa ehdottomasti se, että kylppäristä löytyy kolme pyykkikoppaa mihin vaatteet odottavat valmiiksi lajiteltuna ja käännettynä nurin (meillä pestään vaatteet aina nurin, että pinta pysyy siistinä pidempään).

  Pyykkikone tulisi todella tarpeeseen, nykyinen pikkukone on lapsettomilta ajoilta eikä yhteen rummulliseen mahdu edes parisängyn lakanapyykkiä kerralla.
  juttahellgren ät hotmail.com

  VastaaPoista
 110. Sukkanipsut! Pyykkäysrutiinien painajainen on se sukkaparien metsästys. Tuppaa melkein kaikki olemaan samaa sävyä ja märkinä raivostuttavia myttyjä. Harvoin sattuu samaan pyykkikoneelliseen myöskään molemmat osapuolet sieltä pyykkikorista päätymään ja lopputuloksena on jäätävän kokoinen parittomat sukat-laatikko, jota sitten vimmatusti kiireessä käydään läpi kun jokainen sukka on sinne ajan kulussa päätynyt eikä puhdasta paria löydy kaapista. Kun likaiset parit niputtaa sukkanipulla yhteen jo pyykkikoriin vipatessa ne päätyvät taatusti samaan koneeseen ja kuivumaan ripustuskin on vaivatonta. Kestää käytössä vuosia ja ei riko koneessa muita vaatteita tahi irroita otettaan toisesta sukasta. Ihan paras keksintö! :)

  heikkonen.maija@gmail.com

  VastaaPoista
 111. Hyvän koneen lisäksi kannattaa satsata laadukkaaseen pesuaineeseen, ainakin itse olen huomannut eron ja jopa värikatastrofit on taltutettu vähän kalliimmalla aineella mainiosti.
  Arvontaan vaan :) Mirre

  VastaaPoista
 112. Etikkaa huuhteluainelokeroon on ehdottomasti paras vinkki mitä itse olen koskaan pyykinpesuun liittyen saanut! Tulee pehmeät ja raikkaat pyykit. Eikä ole hinnalla pilattu. :)
  tiiakest@gmail.com

  VastaaPoista
 113. Huoh. Meidän lapsiperheen pyykkishow pyörii tällä hetkellä taloyhtiön pesutuvan koneiden voimin. Se on mahdollista, mutta haastavaa. Vinkkinä tällaisiin tilanteisiin 1) suunnittele pesuvuorot etukäteen 2) pese täysiä koneellisia. Ja se valkoinen pyykkiteline on nykyisin meidänkin vakio sisustuselementti.. �� Mutta oma pesukone olis kyllä luksusta... Pyykit voisi pestä milloin vaan.

  VastaaPoista
 114. Suurin osa pyykistä pestään meillä pikaohjelmalla, sillä harvoin pyykki on niin valtavan likaista. Tahrat on pesua ennen esikäsitelty (huuhdeltu kylmällä tai kuumalla, päälle sappisaippua). Valkoiset vaatteet pysyvät valkoisina, kun muistaa säännön, että jos vaatteessa on yhtään valkoista tai jos vaatteen kangas on sisäpuolelta valkoinen, se pestään valkoisten kanssa. Välillä valkolakanapyykki 90 asteessa niin pesukonekin kiittää.

  bliss4life(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 115. Minä vannon lapsen myötä sappisaippuan nimeen! :)
  Elämä lapsen kanssa on pelkkää pyykinpesua, kuivari tuo siihen edes hieman luksusta ;)

  Tuon koneen ottaisin mielelläni!
  Osoite on jasmina.nevari (a) hotmail piste com

  VastaaPoista
 116. Vautsivau mikä arvonta! En meinannut uskoa todeksi!

  Itse olen meidän perheessä aina ollut hullaantunut pyykinpesuun..siinä on joku omanlaisensa juttu jota pidän kiehtovana. Meillä käykin pyykinpesukone ainakin 2 kertaa päivässä! Ei ehkä kaikkein fiksuin idea mutta lapsiperheenä likapyykkiä tulee ja sitä saakin tulla , pidän vain juuri pestyjen vaatteiden tuoksusta. Silloin kun se valtaa koko kodin..aah.

  Vaikken olekkaan mikään neropatti pyykinpesussa, niiden asteissa ja värien lajittelussa tulee melläkin onneksi puhdasta pyykkiä! Ikäväkseni huomasin pojan uusissa vaatteissa heti käyttöönottopesun jälkeen reikiä.. Mielessäni taisi pari kaunista kukkasta suustani päästä.. Taidetaan mekin siis olla nyt uuden pesukoneen tarpeessa. Onse kumma kun rummusta ei löydä käsin mitään vikaa mutta vaatteisiin syntyy selvästi peaukoneenaiheuttamia reikiä.. :(

  Meillä on käytössä Omo color nestemäinen pyykinpesuaine jolla kaikki saadaan aina puhtahiksi.
  Valkoisiin paitoihin (pojan sekä miehen) aina silloin tällöin eksyy värikkäitä ruokatahroja, jotka olen Vanishillä saanut poies! Pieni määrä vanishia sekoitettuna veteen ja hierottuna tahroihin ja hetken vaikutus ennen pyykinpesukoneeseen laittoa saa ne häviämään! Aika klisee tiedän, telkkarista opittua, mutta todellakin toimii myös valkoisiin kangas sohvapäällisten pesussa!(vink lapsiperheille jotka haikailevat valkoisia kangassohvia muista ne pestävät irtopäälliset..) ;)

  Myös hyväksi todettu auringonvaloon kuivumaa ,auringonkukka tahrat sekä tomaattitahrat, paitaan haaleasti jääneet lähtevät pois! :)

  -Cia
  Cia_dahlberg@hotmail.com

  VastaaPoista
 117. Kyllä, meillä pauhaa kone kerran päivässä, joka toinen päivä vaatteet sujahtaa vaatekaappiin, viikonloppuisin pestään lakanat ja kerran viikossa pyyhkeet, toimin siis kuin robotti eikä tarvitse sen enempää siihen uhrata ajatuksia �� Sappisaippua on meillä ollut tahrojen pelastus, halpaa ja kestää pitkään!
  pia_piltz@hotmail.com

  VastaaPoista
 118. Meidän viisihenkisen perheen vinkki on kaksi pyykkikoria (tummille ja vaaleille), joten lajittelua voi opettaa jo aika pienille lapsille sekä narulle ripustaessa (tietenkin) "suoristaa" vaatteet, jotta ne voi viikata siitä suoraan kaappiin silittämättä. Ja mun ehdoton suosikki (jota mies ei muka ymmärrä...) parilliset sukat aina vierekkäin!
  En laita tähän julkisesti s-postiani, mutta avaan nimimerkin tiedot tarkemmin jos voitto osuu kohdalle. :)
  Nimim. JKHA

  VastaaPoista
 119. Sappisaippua ehdottomasti sekä liankerääjä-liinat.

  katri.somppi(ät)gmail.com

  VastaaPoista
 120. Voi, kylläpä kuulotaa tutulta tuo kuvaus vanhasta koneestanne. Tosin nykyisen hurruuttimemme eduksi kerrottakoon, että äänensä on ihan siedettävä, eikä herättäisi sentään ihan koko taloa. Muutoin tuo trikoota ja pikkusukkia syövä monsteri on kyllä aikamoinen pyykkimuijan kauhistus. Siispä olen hartaasti toivoen kisassa mukana!

  Meidän pyykkivuoren tahrojen ykköstaltuttaja on sappisaippua - ilman sitä ei elämästä tulisi mitään. Sappisaippuan nestemäistä versiota on kätevää suhauttaa tahraan kuin tahraan. Sappisaippualla lotraaminen on pelastanut täysin tahrattomaksi mm. Aarrekidin vaalean paidan, joka koki yllättävän mustikkasmoothiehyökkäyksen.

  iina.maula (at) gmail.com

  VastaaPoista
 121. Meillä myös kone pyörii vähintään koneellisen päivittäin. Sen vuoksi puhdistan konetta n. kerran kahdessa viikossa; välillä teen etikka-/ruokasoodapesun, laitan hieman pesuainetta tai aivan tyhjillään kuumimmalla mahdollisella pitkällä pesuohjelmalla. Arjen apuria pitää helliä :*

  pkposio@gmail.com

  VastaaPoista
 122. Omat niksit on valmiiksi lajittelu ja sappisaippua, helpottaa hiukan :)

  teija05@gmail.com

  VastaaPoista
 123. Kaksi vinkkiä, jotka pelastaneet mut harmailta hiuksilta. Kahden lapsen perheessä ruiskutan sappisaippuaa heti vaikeampiin tahroihin ja käytän aina väri- ja nukkaliinaa. Näin ei tarvitse niin tarkkaan seuloa et pesee tummia/vaaleita vaatteita. Tämä palkinto tulis tositarpeeseen, kun vanha kone on muuttanut meidän mukana edellisestä kodista ja on peritty sen edellisiltä asukkailta. Eli muutenkin pyykkikone ollut jo kauan harkinnassa.

  -Liisu (liisa.pajula(at)hotmail.com)

  VastaaPoista
 124. Mun pyykinpesuvinkit on: 1) likaläikkäiset vaatteet likoamaan, jos ei heti ole täyttä koneellista pestäväksi 2) Vanishia pesuainelokeroon 3) pahimpiin tahroihin sappisaippuaa 4) kuulakärkikynä lähtee vaatteesta hiuslakalla, sitten huuhtelu ja koneeseen 5) pese lastenvaatteet aina 60 astetta ja ainakin punaiset erikseen 6) auringonvalossa lähtee loputkin sitkeimmät tahrat. Nimimerkki VirpiN s-posti: virpi.nikkari@gmail.com.

  VastaaPoista
 125. Mun pesuvinkki: Kun pesen tennareita niin heitän kenkien joukkoon pyyhkeen. Ei kuulu rummusta kauheaa kolinaa.

  Meidän olis jo aika vaihtaa pyykinpesukonetta, kun tuntuu että pesukoneen puhdistukset ei enää auta, vaan välillä jää viiruja puhtaaseen pyykkiin. Rasittavaa pestä pyykki uudelleen. Olen haaveillut pesutornista ikuisuuden ja jos voitto napsahtaa kohdalle, säästäis rahaa kun ei tarvi ostaa kuin kuivausrumpu.
  jenna.suhonen90(at)gmail.com

  VastaaPoista
 126. Valkoiset pestään ominaan, aurinko voi häivyttää tahroja, ainakin lakanat/pyyhkeet meillä pestään 60-90 asteessa, pesupussin käyttö aremmille (venyville) materiaaleille, pyykkikoneen putsi tyhjänä silloin tällöin - etiikkaa, sitruunahappoa(?), korkeat asteet...

  katjape@gmail.com

  VastaaPoista
 127. Eteerinen sitruunaöljy on ollut tahroihin aika ykkönen, sappisaippualla hinkkaamalla mustikkatahroista on jäänyt valkoiseen vaatteeseen jälki siltikin, sitruunalla vaate on tullut ulos koneesta tahrattomana :) pyykkikone pyörii joo kerran päivässä vähintään, jos näin kotiäitinä olisi aikaa olla enemmän kotona niin varmaan pyörisi useamminkin :P Viikkaaminen ja kaappeihin palautus ei oo mun juttu, varsinkaan kun makkarissa, jossa vaatekaapit sijaitsevat, useimmiten kotona ollessani nukkuu joku. Niitä epämääräisiä vaateröykkiöitä sitten kertyy asunnon tasoille kunnes ryhdistäydyn... terkuin Taru, taru piste koivulahti at gmail piste com

  VastaaPoista
 128. Ooh mikä osallistumisen arvoinen arvonta! Mä niin toivon että arpaonni potkaisis kerrankin, tekis meinaan niin hyvää meidän vauvataloudessa tollanen upee LG:n kone!

  Mun vinkit on myös näitä maanläheisiä: sappisaippua todellakin toimii tahroihin, ja pyykkien etikkakylpy ennen pesukonetta irrottaa pinttyneet hajut :)

  /Laa (lajoeha@gmail.com)

  VastaaPoista
 129. Itse liputan sappisaippuan nimeen, sillä irtoaa haastavatkin tahrat. Suosittelen myös tarkistamaan vaatteiden taskut paperiylläreitä ajatellen, niin säästät aikaa ja hermoja ;) hannahaikonen@outlook.com

  VastaaPoista
 130. Värin/liankerääjäliina joka koneelliseen mukaan niin ei sekoitu värit ja valkoinen pysyy valkoisena. Kuivausrummusta en luopuisi mistään hinnasta!

  Selmukka@gmail.com

  VastaaPoista
 131. Vauvan mukaan ottaminen pyykinpesuun! Antaa toisen tutkia yhtä kasaa niin saa itse viikata vieressä vaatteita. (sama pätee kaikkiin vaarattomiin kotitöihin) :) mukana arvonnassa. sonjaidaemilia@hotmail.com

  VastaaPoista
 132. Pesupussiin kaikki herkemmät pikkupyykit, esim. sukkahousut ja leggingsit, armahtaa hieman enemmän vaatekappaleita, vaikka pesevä kone onkin ikivanha ja hetkittäin hyvinkin raju vaatteita kohtaan :)
  -Niina (niina.torola@gmail.com)

  VastaaPoista
 133. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sappisaippua ja etikka, siinä ehkä parhaiten palvelevat ja halvat tuotteet pyykinpesuun. Meillä on jo vanha pyykinpesukone joka on parhaat päivänsä nähnyt, ja tahrat eivät yleensä lähde pois ilman jotain esikäsittelyä. Yleensä hankaan sappisaippualla kaikki vähänkin sitkeämmät tahrat ja lisäksi etikkaa huuhteluaineeksi. :)

   Saija kotitonttu44@gmail.com

   Poista
 134. Pyykin sekaan pesulappuja, jotka imevät ylimääräisen värin, niin voi laittaa koneeseen sekasin kaikenväristä pyykkiä :)
  huittinen.laura1(at)gmail.com

  VastaaPoista
 135. Pienet sukat ym. pesupussiin, niin kone ei syö niitä ja ne on helpompi muutenki lajitella sieltä. Toimii kuulemma myös esim. jääkiekkovaatetuksen kanssa: alukerrasto, kalsarit ja sukat pussiin ja pesun jälkeen pussissa odottamaan käyttöä. Kaikki tulee kerralla mukaan ja muutamalla pussillisella reenit pyörivät hienosti. (Olettaen, ettei leikki-ikäinen ole käynyt vaihtamassa treenikassissa odottavia isän kalsareita dublo-palikkaan... :D) phaapako@gmail.com

  VastaaPoista
 136. Pyykkihuolto on semmoinen koti homma jonka voi tehdä hyvin pientenkin lasten kanssa. Ottakaapa kaikki valkoinen pyykki ja laittakaa koneeseen... näin se käy kun itestään ja homma ei jää itselle lasten nukkuessa päikläreitä 😊

  Uusi pyykki kone tarve listalla. Olisipa mukava voittaa tämä.

  sanna.m.kraft@gmail.com

  VastaaPoista
 137. Voi juma, tähän on pakko osallistua. Uusi kone olisi hankintalistalla, heti kun saataisiin kylppäriremontti tehtyä.

  Mun aamutoimiin kuuluu vessassa istuessani samalla lajitella päivän ensimmäinen pyykkisatsi koneeseen. Toimii ihan meditatiivisena harjoituksena sekin ja starttaa päivän hyvin käyntiin. ;) Zeoliititonta ja pääosin hajustamatonta pesuainetta käytän. Tahrat on lähtenyt tarvittaessa vanishilla. Tämän tuotteen ekologisuudesta en ole perillä, toivon, ettei olisi hurjaa myrkkyä.

  maijamuraja(at)gmail.com
  VastaaPoista
 138. Sappisaippua ja värikeräysliinat on meillä kova sana! Manna unelmiaelamaa@gmail.com

  VastaaPoista
 139. Todentotta lapsen myötä pyykkirumbaakin on ollut pakko opetella sietämään. Ja se koneeseen tuleva paha hajukin on nyt tullut tutuksi, yyh! Lääkkeenä siihen on tuntunut olevan, että kaikki mahdollinen vaan 60 asteeseen pesulapuista piittaamatta (juu, erikoistapauksia lukuunottamatta). Ja välillä pyyhkeitä ja rättejä keittopyykkiin niin pysyy konekin hajuttomana. Ja oikeesti, jos joku kone voi estää ne ärsyttävät pikkureiät, niin tänne saa lähettää! :)
  /paula*
  ph.paajanen (ät) gmail.com

  VastaaPoista
 140. Täällä on jo paljon pesuvinkkejä.. Samaa mieltä olen monestakin. Sappisaippua puhdistaa vaikeitakin tahroja, värinkeräysliinat auttavat etteivät värit tartu ja on helpompi pestä erivärisiä vattaita samalla koneellisella ja kaikista paras vinkki on että illalla vielä vaatteet kuivumaan ja samalla uusi koneellinen pesemään, helpottaa elämää kummasti varsinkin kun kone pyörii muutenkin koko ajan.

  Johja/ johanna.jalo(@)luukku.com

  VastaaPoista
 141. Pahoille tahroille (esim. mustikka) kannattaa aina tehdä esipesu esimerkiksi Vanish-tahranpoistoaineella. Siten olen saanut pahimmatkin tahrat puhtaiksi. Lisäksi valkopyykkiin kannattaa laittaa pieni määrä soodaa mukaan. Näin valkoinen pysyy kirkkaana paremmin. Lakanat kannattaa pestä tasaisin väliajoin 90 asteessa.
  Elina/ elina.hankaniemi@gmail.com

  VastaaPoista
 142. Hieron tahroihin sappisaippuaa ennen kuin heitän ne pyykkikoriin pieni homma tehdä joka ilta eikä tarvi pestä tahraisia uudestaan ja uudestaan. Valkoiset laitan aina aurinkoon kuivumaan (siis jos vaan paistetta on) ja tadaa, ei tahran tahraa ja on todellakin valkoista.

  elina102@hotmail.com

  VastaaPoista
 143. Kaikki vaatteet (etenkin lasten printtikuvioiset) kannattaa kääntää nurin päin ennen pesua, niin säilyy vaate parempana. Ja kun kääntää vaatteet jo likapyykkikoriin laittaessa, ni voi kipata pyykin suoraan koneeseen. Nimim. Iisakki2012 Jonna.Myller (at) Gmail.com

  VastaaPoista
 144. Oooo! Uusi kone! Meidän kone pitää järkyttäviä ääniä, pomppii vessassa miten haluaa ja märkä pyykki haisee pahalta, vaikka miten pesisi konetta. Siksi pesuvinkkini: etikka huuhteluainelokeroon ja ei haise märkä pyykki tai kone raadolta. Tosiaan kyllä kelpaisi uusi kone..

  Trilli

  iina.peltomaki@gmail.com

  VastaaPoista
 145. Värisieppareiden avulla voi pestä värilliset sekaisin.
  Raija
  Raija.a@me.com

  VastaaPoista
 146. Villaa ja silkkiä lukuunottamatta kaikki vaan sekaisin väreistä välittämättä kuuteenkymppiin. Helpottaa ihmeesti, kun ei tarvi ihmeemmin lajitella. Eikä ole vahinkoja sattunut.

  VastaaPoista
 147. Lajittelu jo likaisena ja kuivaus lajiteltuna :) säästää aikaa hirvittävästi ;) mukana arvonnassa, uusi kone olis oujee :) terhih09@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis esim likaisena lajittelu, tummat ja valkeat, aikuisten ja lasten erikseen ja lajittelu kuivauksen yhteydessä sukat parettain narulle esim :)

   Poista
 148. Värinkerääjäliinat, pikapesuohjelma, lakana-, pyyhe- ja alusvaate/sukkapyykki 60 asteessa, lajittelu värien mukaan punaiset/keltaiset/oranssit samaan, vihreät/siniset samaan, harmaat/mustat samaan, valkoiset/vaaleapohjaiset samaan koneelliseen. Pesen ja ripustan yleensä pyykit illalla, ja seuraavana iltana sitten viikkaan kuivat telineeltä kaappiin ja laitan seuraavat kuivumaan. Meilläkin on nelihenkinen perhe, ja pyykkiä riittää varsinkin kahden leikki-ikäisen toimesta... Nykyinen pesukone alkaa olla jo pian 10v vanha, ja uudelle tekisin mielelläni tilaa! Kuivausrumpukin on haaveissa, helpottaisi niin tätä rumbaa!

  eerika.pelkonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 149. Mä tarvin ton koneen!!
  Vinkki kaikille pienessä asunnossa eläjille: vaatteet kuivuvat myös pakkasessa! ;) niin uskomattomalta kun se kuulostaakin niin pohjalaiset viisaat ovat näin opettaneet ja toimii!
  Eli siitä vaan talvellakin se viides koneellinen surraamaan ja pihalle kuivumaan! :)
  Ja sposti: milja.koski@gmail.com

  VastaaPoista
 150. Lajittele kaikki pyykit omiin koreihin värin mukaan jo etukäteen ja käännä vaatteet jo valmiiksi nurinpäin. Saat laitettua pyykit suoraan koneeseen eikä pyykkejä tarvitse käydä läpi monesti!
  Minzii, minnat91@hotmail.com

  VastaaPoista
 151. Mä tarvin ton koneen!!
  Vinkki kaikille pienessä asunnossa eläjille: vaatteet kuivuvat myös pakkasessa! ;) niin uskomattomalta kun se kuulostaakin niin pohjalaiset viisaat ovat näin opettaneet ja toimii!
  Eli siitä vaan talvellakin se viides koneellinen surraamaan ja pihalle kuivumaan! :)
  Ja sposti: milja.koski@gmail.com

  VastaaPoista
 152. Huuhteluainetta en käytä lainkaan, etikkaa toisinaan. Ja hajusteettomia pesuaineita, saan päänsärkyä ylettömistä tuoksuista. Sappisaippua kuulostaa ihme aineelta, meillä vaatteita ihan liikaa kaikilla, joten pyykkiä ei tarvitse kovin usein pestä. Tästä syystä varsinkin taaperon vaatteisiin tulleet tahrat pääsevät kuivumaan eivätkä lähde enää pesussa.

  VastaaPoista
 153. Mäkin suosittelen ehdottomasti lian- ja värinkerääjäliinoja! Kestoversio pyörii melkein aina pyykin mukana, kertaliinoja jos pesen uutta mahdollisesti väriä päästävää tai joudun pistämään sekaisin värillistä että valkoista. Ei muuten ole koskaan tullut värjääntymiä, paitsi liinaan! Ja ne kestoliinat ovat jatkaneet elämäänsä siivousrättinä kunhan ovat tarpeeksi monta pesukoneajelua nauttineet.

  Toinen pyykkäyslemppari on ne sen sinikeltaisen huonekaluliikkeen mustekalan malliset pikkupyykkitelineet. Niihin saa kuivumaan paljon tavaraa aina sukista vauvan pieniin pyyhkeisiin. Paritan sukat jo kuivumaan laittaessa ja teline on näppärä kantaa sukkalaatikon viereen ja siitä pudotella omiin koreihinsa.

  Totta kai puhtaaseen pyykkiin vaikuttaa oikeat aineet, riittävät pesulämpötilat ja tarvittaessa esikäsittely. Vauvamyötä on kyllä tahranpoisto-osaaminen kasvanut!

  Ai niin, sanotte mitä tahansa kuivausrummuista, mutta ulkona kuivatut lakanat (ja muu pyykki tietysti) on parhautta! Se tuoksu on niin ihana! Vielä kun ehtisi taas maklaamaan lakanat!

  tiinulih@gmail.com

  VastaaPoista
 154. Huuhteluainetta en käytä lainkaan, etikkaa toisinaan. Ja hajusteettomia pesuaineita, saan päänsärkyä ylettömistä tuoksuista. Sappisaippua kuulostaa ihme aineelta, meillä vaatteita ihan liikaa kaikilla, joten pyykkiä ei tarvitse kovin usein pestä. Tästä syystä varsinkin taaperon vaatteisiin tulleet tahrat pääsevät kuivumaan eivätkä lähde enää pesussa.

  VastaaPoista
 155. Vinkkinä, että hienommatkin kaarituelliset rintsikat voi pestä vaikka 60 asteessa, mutta käytä JOKAISELLA kerralla pesupussia. Nimim. pari kertaa konekorjaaja käynyt paikkaamassa "unohduksia" (=sillä rahalla olisi jo melkein saanut uuden masiinan :D )
  aevuor ät gmail . com

  VastaaPoista
 156. Loistava arvonta, meillä hajosi eilen pyykinpesukone!
  Pyykinpesuvinkit: 1) Tahroille, jotka ei lähde tavallisilla tahranpoistoaineilla: kokeile Tabort:ia. Toimii!
  2) Käytä nestemäistä pesuainetta, sopii kaikkiin pesuihin sisältäen pikapesun, liukenee nopeammin.
  S.posti: maryann_06@hotmail.com
  Nimim. Maryann

  VastaaPoista
 157. Pikku organzapussukoihin pesupähkinöitä, koruostoksilta saatuja, pähkinöitä useampaan pussiin, joten yksi kuivumassa kun toinen pesussa. Pähkinät liukenee jo 40' asteessa ja puhdasta tulee. Sappisaippuaa tahroihin. Soseajalle omat vähän huonommat sottabodyt tai paidat ruokalappujen kanssa käyttöön. Kaikki tahrat kun ei kuitenkaan lähde. Uusi pesukone olisi poikaa, nykyinen syö sukkia sisuksiinsa kirjaimellisesti( tukoksen syy pikkusukat ja tukkapompuloita) ja tekee reikiä. taru.kantonen@me.com

  VastaaPoista
 158. Joka toinen koneellinen kuivuriin meneviä ja joka toinen pyykkitelineelle meneviä, niin ei kämppä täyty kuivavista pyykeistä tai pyykit seiso koneessa odottamassa kuivuriin pääsyä.
  -Paula / paula.saturnus@gmail.com

  VastaaPoista
 159. Lapsityövoiman käyttö on vinkkini! Jo 1 vuotias osaa laittaa pyykkiä koneeseen, ja parasta on lopuksi tuijottaa pyörivää rumpua hyvä tovi! Äitikin saa hetken hengähtää...

  VastaaPoista
 160. Sappisaippuaa tahroille, pesu nestemäisellä pesuaineella, urheiluvaatteille Perlana Sport pesuainetta (sillä lähtee hajut pois jo haisevistakin urheiluvaatteista), ja liankerääjäliinat saa täältäkin kannatusta. Etenkin vauvan pyykissä kun voi pestä isompia koneellisia sekavärejä. Heidi S. heidi.silden@gmail.com

  VastaaPoista
 161. Valitsen (lasten) vaatteet sen mukaan että kestää kuudenkympin pesun. ei tarvitse järkkäillä eri kasoihin lämpötilan mukaan vaan kaikki samaan koneelliseen pyörimään. evegroundhill(a)hotmail.com

  VastaaPoista
 162. Värinkerääjäliinat. Eläintalouksissa saa vaatteista karvat pois parhaiten kuivausrummussa.
  minnaannim@gmail.com

  VastaaPoista
 163. Valkopyykin joukkoon soodaa, raikastaa värejä. Huuhteluaineeksi passaa etikka.

  miia-mariia (at) suomi24.fi

  VastaaPoista
 164. Meidän kahden hengen talous selvisi yhdellä, kahdella pyykinpesulla viikossa. Tyttäremme syntyi kuukausi sitten ja nyt pyykkikerrat ovat moninkertaistuneet. Tälläkin hetkellä on pari koneellista pyykkiä kuivumassa telineillä olohuoneessa ja loput saunaan viritetyillä naruilla :)

  Vinkkinä käsinpesuun hellävaraista puhdistusta vaativille materiaaleille (mm. villa ja silkki) voin suositella Marseille-saippuaa!

  heilahdus(at)luukku.com

  VastaaPoista
 165. Mulla ei ole antaa vinkkejä mutta, näiden mainioiden vinkkien myötä saa meidän pienten (2v &1v) poikien tahrat kyytiä. Kiitos vinkeistä ja postauksesta!
  sonja_sorvo@hotmail.com

  VastaaPoista
 166. "Pyöritä tauotta pesukonetta, niin ei kerry pyykkivuorta."
  Nimim. kuusi miestä ja muija ��

  Tiinafo@gmail.com

  VastaaPoista
 167. Mun vinkkini sijoittuu jo hetkeen ennen pyykinpesua. Eli vaatteita ostaessa (varsinkin lapsille) ostaa vaan sellaista mitkä voi huoletta pestä koneessa, yleisohjelmalla ja heittää pesun jälkeen sinne rumpuun. Suosin myös kirppareita, kierrätyksen lisäksi sen takia että sieltä ostaessa vaatteet on jo käyneet pesuja läpi ja ovat näin ollen siinä kunnossa kun ovat. Pieni nukkaisuus esim bodeissa ei haittaa, eikä vaatetta myöskään tarvitse säästellä käytöltä. Panostaa niihin vaatteisiin sitten kun kasvu hidastuu ja vaatteilla ei ole niin kovaa fyysistä kulutusta :)

  VastaaPoista
 168. Uusimpana testauksena häviääkö tahrat todella auringossa ja nyt aurinkoisina päivinä olen sen testannut ja se toimii!
  aino.takalo(a)gmail.com

  VastaaPoista
 169. Sukka/alusvaatesaavi on pelastanut häviäviltä sukilta ja pitää eri perheenjäsenten alusvaatteet oikeilla paikoillaan. Oikea pesukonekin auttaisi asiaa: 3 hlön perheellä käytössä tällä hetkellä 10 vielä vanha 3.5 kg vetävä kone: pyykki ei perehdy kunnolla ja sitä on joka paikassa! moimilja@gmail.com

  VastaaPoista
 170. Rakastan pyykin pesua, koska siinä voi tuntea olevansa tehokkuuden huipulla, vaikka kone tekee työn ;)

  Vinkkivinkkinen on: pese kaikki lastenvaatteet 60-asteessa, ellei vaatteesa ole painokuvioita. Hyvä pesuaine ja korkea lämpötila pitävät värit kirkkaana ja tahrat poissa.

  Aikuisten vaatteita kannattaa pestä vaimän, jos ovat oikeasti likaisia ja pyykkipäivä kerran viikossa: pyykit valtaavat alan vain päiväksi tai pariksi.

  eliisa . piirainen ( a ) gmail . com

  VastaaPoista
 171. Vinkki: Meillä tahrat poistetaan poresaippualla.
  emmi.lehto (at) gmail.com

  VastaaPoista
 172. Meillä tahranpoistoon on aina käytössä sappisaippua. T.LiisaF

  liisa.fuchs@hotmail.com

  VastaaPoista
 173. Värin- ja liankerääjäliina (meillä käytössä kestomallinen) kannattaa laittaa koneeseen mukaan vaikka lajittelisi pyykin.

  sirkuskissa@hotmail.com

  VastaaPoista
 174. Uusi ja isompi kone kelpaisi tänne 5 henkiseen perheeseen. minä oon nyt innostunut värinkerääjäliinoista, ni ei aina tarvi lajitella värien mukaan pyykkiä!

  hanna.tiri@hotmail.com

  VastaaPoista
 175. Meillä eniten kertyvää pyykkiä voi pestä samalla ohjelmalla. Pykkivuoria ei synny, kun likaiset vaatteet nakkaa suoraan koneeseen oottamaan pesua. Pyykkikoriin laitetaan sitten sellainen pyykki minkä kertymistä saa ootella. Nimim. San, sanppahei(at)gmail.com

  VastaaPoista
 176. 40 asteessa eivät esim ulostebakteerit häviä. Kaikki 60 asteeseen niin bakteeerit kuolee oikeasti!

  sanna.vrtinen(at)gmail.com

  VastaaPoista
 177. Pesupähkinät, luomua ja säästöä!

  mirva.nummila@gmail.com

  VastaaPoista
 178. Pyykkirumbaa helpottaakseni pesen kaiken sekaisin kuudessakympissä (poislukien villa, silkki, tekniset vaatteet yms). Tarvittaessa käytän värinkerääjäliinoja. Annostelen pesuainetta maltillisesti ja lisäksi laitan vähän soodaa ja huuhteluaineeksi loraus etikkaa. Pesujen välillä aina luukut auki, että kone varmasti kuivahtaa. On pysynyt sekä vaatteet että kone moitteettomassa kunnossa :)

  kalmari_83@hotmail.com

  VastaaPoista
 179. Sappisaippua on meidän arkemme pelastus. Näin vikalla kolmanneksella raskaana ollessa joudun vaihtamaan paitoja useasti päivässä. Ruoka pysähtyy kummoseti mahan kohdalle ja näin ollen paidoissa on paljon tahroja:D
  Osallistun huikeaan arvontaan! Uusi kone tulisi todellakin tarpeeseen sillä ajattelin kokeilla toimiiko meidän perheessä kestoilu.
  heidisavolainen8@gmail.com

  VastaaPoista
 180. Tahroille sappisaippua. Pesuaineeksi hajusteeton ja zeoliittia pesuaine. Pyykin mukaan kesto värinkeräysliina. Huuhteluaineeksi etikka. Ja koneelle sitruunahappo ja säännölliset korkealämpöiset pesut. Näistä on meidän pyykinpesu tehty.

  VastaaPoista
 181. Itsellä atooppinen iho ja lapsilla myös hyvin kuiva iho. Tämän vuoksi meillä pestään vain hajusteettomilla ja hellävaraisilla pesuaineilla, jottei iho ärry entisestään. Kaupan huuhteluaineita meillä ei käytetä, vaan lorautan hieman etikkaa huuhteluainelokeroon. Pyykki ei ole pistävän hajuinen kovista tuoksuista, vaan raikas.
  Koneesta ottaessa haisee hieman etikka, mutta kuivuessaan haju lähtee pyykistä ja muuttuu puhtaan raikkaaksi.
  Jos pahoja tahroja on, niin hankaan sappisaippualla (ehdottomasti palana!) ja annan vaikuttaa.
  Sappisaippua kannattaa huuhdella ennen koneeseen laittoa pois, koska voi olla pesuaineen kanssa hyvinkin syövyttävä yhdistelmä ja turhaan vain kuluttaa vaatetta.
  minnuliini94@gmail.com

  VastaaPoista
 182. Tahroihin sappisaippuaa. Lisäksi melkein kaikki pyykki viiteenkymppiin, vähintään siis. Lähtee paremmin puhtaaksi ja useimmat vaatteet kestävät mukisematta sen.

  e.valimaki@hotmail.com

  VastaaPoista
 183. Meitin vinkki. Jotta ei huku liivinsuojat ja pienpienet sukat rumpuun ja isäkin ymmärtää vauvan pyykistä, niin alusvaatteille tarkoitettu pussukka toimii pienen vauvan vaatteille! Meidän oma pyykkikone on nyt noin 15v vanha, uudehkon haluaisin kovasti. <3
  vemppe@yahoo.com

  VastaaPoista
 184. Lapset mukaan pyykkihuoltoon!
  Nim. Minnae
  kauppinen.minna @ hotmail.com

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe