Käyttökokemuksia Mountain Buggy Nano -matkarattaista

18.9.15

Ostimme ennen viime talven Dubain-matkaa elämämme ensimmäiset ja toivoakseni myös viimeiset matkarattaat. Koska olen näissä materiahankinnoissa ennenkin voinut luottaa teihin lukijoihin, kyselin ennen ostopäätöstä Lähiömutsin Intagrammissa teidän kokemuksia ja suosituksia matkarattaista. Niiden perustella päädyimme Montan Buggyn Nano-rattaisiin

Mä olen noita samaisia rattaita päässyt mallailemaan jo tehdessäni pari vuotta sitten Vauva-lehteen vertailua matkarattaista. Mietin jo silloin, että no tässä olisi meille sopivat matkakiesit, jos ikinä kokisin, että sellaisia tarvittaisiin. Totta puhuen pidin niitä semisti turhakkeena. Mutta niin kuin niin monesti aikaisemminkin, tilanteet muuttuvat. Pari päivää ennen Dubaihin lähtöä alkoi tuntua, että olisiko sittenkin syytä ottaa mukaan myös matkarattaat.
Yhden lapsen kanssa matkustaessa olemme pärjänneet kantovälineillä. Tai pärjätä-sana ei ole parhain kuvaamaan tilannetta, sillä kantoliinan ja kantorepun kanssa matkaaminen on ollut vaivattominta ja mukavinta. Esimerkiksi kuukauden Thaimaan-matkallamme rattaat olisivat vain olleet tiellä ja vaivana heti lentokentältä lähtien. Nyt alkoi kuitenkin mietityttää yhdistelmä, jossa molempien vanhempien kannettavana olisi päivän aikana tarvittavien tavaroiden lisäksi yksi lapsi.

Niinpä mukaan reissuun lähti pitkän kudotun kantoliinan ja rengasliinan lisäksi Mountain Buggyn Nano-matkarattaat. Ollaan oltu valtavan tyytyväisiä, vaikka iso rahallinen satsaus vähän mietityttikin. Nanot kun maksavat 269 euroa ja sateenvarjomallisia rimpularattaita saisi parillakympillä.

Miksi sitten oltiin valmiita satsaamaan? Koska vauva oli rattaiden ostohetkellä kolmikuinen, niiden käyttöikä tulee meidän perheessä olemaan useampi vuosi. Hinta näkyy laadussa, sillä toisin kuin monet matkarattaat, Nanot eivät ole nitisevät ja kiikkerät, vaan näppärät kasata ja vakaat työntää. Materiaalit ovat kestäviä, joten meidän pesueemme jälkeen näiden kyydissä pääsee matkaamaan seuraavat maailmantutkijat.
Eniten vakuutti Nanojen koko. Ne painavat vain kuusi kiloa, joten vaikka ne toimivuudeltaan ovat raskaansarjan mestareita, painossa ne ovat höyhensarjalaisia. Kasattuna rattaat menevät ison olkalaukun kokoiseen pakettiin (56 x 31 x 51cm), mitä etenkin autoton perhe arvostaa. Ne mahtuvat kivasti myös laatikkopyörän kyytiin. Lentokentällä Nanoja ei tarvitse laittaa ruumaan (poikkeuksiakin varmasti on), vaan ne voi kasata vasta portilla ja sujauttaa muiden matkatavaroiden kanssa matkustamon tavarahyllylle. Erityiskiva juttu silloin, kun matkatavaroissa ei muutenkaan ole mitään ruumaan laitettavaa.

Kasaamisesta mulla on kuitenkin sanottavana ainut kiesejä koskeva miinus. Ne on ihan älyttömän helppo taittaa kasaan (työni puolesta rattaita testanneena mulla on tästä vahva kokemuspohja). Mutta kun mä aina unohdan, miten hitossa ne taitettiinkaan! Niissä kun ei ole mitään klipsua, josta voisi parin tunnin yöunien jälkeen aamulentoa odotellessa päätellä, että tuosta noin ja kasaan. Muutaman kerran on nimittäin tullut ähellettyä ongelman kimpussa. Sen sijaan kasaaminen käyttövalmiiksi on niin idioottihelppoa, että sitä ei voi mokata unenpöpperössäkään. Sen kun nostaa työntöaisan ylös ja samalla koko paketti avautuu kuin kukkanen.
Me ollaan reissuilla vaihdeltu ihan tarpeen mukaan, kumpi lapsista rattaissa matkustaa tai matkustaako kukaan. Me kun kuljemme matkoillamme useita kilometrejä päivässä, eikä reippainkaan kolmevuotias aina jaksa. Tekemisentäyteisillä reissuilla esikoisenkin on hyvä ottaa päiväunet, jotta väsykiukku ei iske ja että illallispöydässä on kaikilla mukavaa. Päivätorkut siis kiskaistaan rattaiden uumenissa.

Dubaissa vauva kulki vielä pääasiallisesti liinassa, mutta hänet oli mukava laskea rattaisiin muun perheen aterioidessa vieressä. Nanojen selkänojaa saakin säädettyä portaattomasti makuuasentoon. Parannusehdotuksena toivoisin, että selkänojan saisi ihan vaaka-asentoon asti, jolloin rattaiden kanssa voisi käyttää pehmeää makuukoppaa ja näin tehdä niistä sopivammat vastasyntyneillekin vauvoille. Tukevat ja pehmustetut viispistevaljaat tuovat onneksi turvaa sitten vanhemman vauvan kanssa.

Nanoissa on kääntyvät etupyörät, jotka saa myös tarvittaessa lukittua. Jalkajarru on näppärä ja kevyt käyttää. Kuomu on tukevaa kangasta ja sen säätömekanismi vaikuttaa kestävältä. Meillä on auringontäyteisillä reissuilla ollut lisäksi käytössä erillinen musta Aussie-merkkinen aurinkolippa. Lisäksi ostimme erikseen mukitelineen, jolle rattaissa on paikkansa. Jos ja kun rattaiden kangasosat likaantuvat, eikä pyyhkiminen enää auta, kankaat saa irrotettua pesuun.
Pieneltä näyttävä tavarakori on yllättänyt meidät imaisemalla sisäänsä helposti isompaa mallia olevan Fjällrävenin Kånken-repun, kantoliinan, puolentoista litran vesipullon ja yleensä vielä jotain muutakin sälää. Rattaat kulkevat vakaasti, vaikka ollaan aina reissuilla ladattu niiden työntöaisakin täyteen vesipulloa, aurinkolaseja ja sen sellaista. Nanot ovat mukavat työntää tällaisille hongankolistajille (minä 179 cm ja kuvissa näkyvä sisko vielä venähtäneempi tapaus), sillä monissa pienissä ratasmalleissa tuntuu kuin lykkisi nukenvaunuja.

Täytyypä tuo rattaiden ulkonäkökin nostaa esille, sillä tykkään niiden tyylikkään yksinkertaisesta ulkonäöstä. Täydellisessä ratasmaailmassa näistä saisi tietty käännettyä istuinta myös kasvot työntäjää kohden. Esikoinen kun tahtoo katsella eteenpäin, mutta vauvaa olisi mukavampi lykkiä, kun näkisi pienen kyytiläisen. Mutta kuten aikaisemminkin näissä ratasasioissa on tullut sanottua, täydellisiä kiesejä ei ole olemassa. Mutta matkarattaiksi nämä ovat meidän käyttötarpeisiimme hyvin lähellä sitä.

Lue myös nämä

18 kommenttia

 1. Kysymys teidän Stokkeista! Joissakin kuvissa on ainakin näyttänyt siltä, että olette laittaneet Trailzeihin sisarusistuimen tavaratilaan? Oletteko keksineet siihen jonkun hyvän keinon? Ärsyttää, kun halusin ehdottomasti Trailzit Crusien sijaan, mutta haluaisin keksiä keinon sisarusistuimen kiinnittämiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä kyllä ole Stokkeissa sisarusistuinta, ei olla edes yritetty :) Mutta seisomalauta on. Esikoinen matkaakin nykyään arjessa joko kävellen, seisomalaudalla, scootilla tai potkupyörällä.

   Poista
  2. ^^ kyllä sen sisaristuimen pitäisi käydä ilman kikkailua, oon nähnyt kuvia, mutta sitä ei suositella

   Poista
  3. Luulisi kans sen onnistuvan, kun Crusin ja Trailzin runkomalli on kuitenkin hyvin samankaltainen.

   Poista
 2. Kiitos tästä!
  Täällä Saksassa oli kaikkialla Nanot loppu ennen kesälomareissuamme ja pakon edessä jouduimme ostamaan 19€ rattaat. Ja yhä olen sitä mieltä, että kyllä me nuo MB Nanot ostetaan - tavarakoria, aurinkolippaa & laskettavaa selkänojaa nimittäin tuli 2kk reissussa ollessa kaivattua. Päivittäin.

  Mitä myös olen toisinaan toivonut (mikä noista Nanoista löytyy, muttei niistä halpis matkarattaista): mahdollisuus nostaa turvakaukaloon (autoillessa) nukahtanut vauva istuimessaan mukaan.

  Ja toinen lisäpointti (käsittääkseni! eli toivottavasti en anna väärää infoa...) on mahdollisuus potkulautaan, jonka saa adapterin(?) avulla yhdistettyä seisomalaudaksi (toki ei tämäkään mikään halvin ratkaisu, yht.hintaa tulee kai satasen verran). Mutta olen tässä kaavaillut kirjettä joulupukille, että jos vauva saisi nämä rattaat joululahjaksi (ennakkoon ;-D), niin isosisko (just 3v) voisi saada sitten sen seisoma/potkulaudan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Hyvä pointti tosiaan lisätä tuo mahdollisuus kiinnittää turvakaukalo rattaisiin (sellaisilla paksuilla kuminauhapampuloilla, jotka tulevat rattaiden mukana). Meillä niille ei ole vielä ollut käyttöä ja tuskin tulee olemaankaan, mutta optio on kuitenkin olemassa :) Ja vau, jos siihen saa yhdisttyä potkuladasta seisomalaudaksi muuntautuvan vempeleen. Tätä pitääkin miettiä ennen seuraavaa pidempää reissua!

   Poista
 3. Miten tollaiset rattaat toimii epätasaisella alustalla? Ostettiin matkarattaat Tukholman reissua ajatellen, kun aateltiin että 13 tuntia kantamista ja kävelyä on vähän liikaa yhdelle päivälle. Hankin Gracon matkarattaat (tällaiset: https://www.lastentarvike.fi/verkkokauppa/Lastenvaunut/Rattaat/Graco-Evo,-Sand.html) kun niissä sai naaman työntäjään päin ja ne vaikutti muutenkin hyviltä. Käytäntö olikin sit ihan toista, noi pyörät tökkää joka ikiseen koloon mitä on ja jalkakäytävän reunoista on huono mennä yli. Oli kohtuullisen rasittavaa, kun jalkakäytävällä olevat sadevesiuratkin sai rattaat tökkäämään, ja Vanhassa kaupungissa jaksettiin just mennä kortteli, kunnes todetiin että hermot menee niiden rattaiden kanssa...Sen reissun jälkeen todettiin että ei mennä ikinä enää mihinkään rattaiden kanssa vaan kannetaan :)

  Teidän rattaiden pyörät ei näytä kauheesti isommilta, joten kysyisinkin ootko huomannut samanlaista ongelmaa? Vai onko se vaan kaikkien pienien matkarattaiden ongelma mitä pitää sit vaan sietää? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kerran menty Chipolinon Carolineilla Gamlastanilla. En itse työntänyt, mutta hyvin pärjättiin eikä valitusta kuulunut työntäjän osalta. Ei noissakaan minusta pyörä kovin suuri oli eikä edes ilmatäytteinen, mutta ei kyllä näyttänyt että olisi tökännyt kiviin tai kouruihin ja kysyttäessä sujui ihan hyvin työntäminen. Jalkakäytävälle piti tietysti kallistaa rattaita että nousivat nätisti, mutta niin varmasti pitää toimia kaikkien rattaiden kanssa. Jyrskytti jonkun verran, mutta tyttö nukkui tyytyväisenä.
   http://www.babytown.fi/wp-content/uploads/2014/10/27786ca4a0e83d893b759efee6f660277dc7d7c8.jpg

   Poista
  2. Voisiko tuo tuplapyörä olla se ratkaiseva tekijä että pärjäsi hyvin siinä maastossa?

   Poista
  3. Joo, eihän nuo mitkään maastokiesit ole missään nimessä. Esimerkiksi siellä postauksessa mainitsemallani Thaimaan-reissulla nuo olisivat auttamatta vaan tiellä, kun esteettömyyttä ei ole ajateltu yhtään. Ja hiekkarannalle rattaiden kanssa meno on ihan itsekidutusta :D Mutta ehkä otettaisiin silti mukaan Thaimaahankin, että saisivat lapset sitten majapaikassa kiskoa unensa siellä, ja kun Nanot eivät tilaa tosiaan vie kun sen olkalaukun verran.

   Mutta paljon paremmin ne ovat katukivetyksillä yms. kulkeneet kuin etukäteen ajattelin. Tukholmassa meillä oli mukana meidän normirattaat, eli Stokken isopyöräiset Trailzit.

   Poista
  4. Ehkä tuplapyörät tosiaan vaikuttaa, ei edessä oleva parempi jousitus, tai sitten vaan se että pyörät ovat juuri ratkaisevasti muutaman sentin isommat. Tai sitten muilla on vaan paremmat hermot ongelmien kanssa :P Harmi kun rattaita ei etukäteen pääse testaamaan kunnon olosuhteissa.

   Poista
  5. Eikös lapsimessuilla ole joskus ollut sellaisia rakennettuja esteitä ja töyssyjä joissa saa vaunuja jarattaita testailla?

   Poista
 4. Ääni Babyjogger Citymini -rattaille. Hyvät pyörät, menee kokonaan makuuasenton, iso kuomu, ja saa adapterilla turvakaukalon kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me katseltiinkin tuosta mallista tuplarattaita ihan normirattaiksi kuopusta odottaessamme, kun mietimme tovin, pitäisikö hankkia tuplarattaat :)

   Poista
 5. tiedätkö pääseekö nanoja testaamaan missään? näyttäisi saavan vaan netin kautta ostettua, mutta olisi kiva kokeilla ennen kuin satsaa tuon summan. Meillä on jo matkarattaat, mutta ihan onnettomat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että kysymyksesi on mennyt minulta ohi. Onneksi anonyymi tuossa alla ehätti vastaamaan, niin huomasin viestin minäkin. Me ostettiin nämä tosiaan Vaunu-aitasta Ruoholahdesta. Siellä olivat kiesit myös koottuna, joten niitä pääsi vähän mallailemaan.

   Poista
 6. Niitä saa testattua ainakin Helsingin Vaunu-aitassa.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe