Ruualla saa leikkiä – värikylpy olohuoneessa

18.11.15


Yhteistyössä Ella’s Kitchen / Lejos ja Suomen Blogimedia

Meillä on periaate, että ruualla saa leikkiä, mutta ei tahallaan sotkea. Nyt kuitenkin laitettiin ranttaliksi ja annettiin lasten toteuttaa luovuuttaan ruuan kanssa keskellä olohuonettamme. Mitä isompi sotku, sitä parempi!

Esikoisen aikaan käytiin kerran ohjatussa värikylvyssä, kunnes hokattiin, että tämänhän järjestää hienosti kotonakin. Nyt työnnettiin olohuoneesta matto ja sohvapöytä sivuun, levitettiin lattialle askarteluliinana käyttämämme kerniliina ja liinan päälle asettelimme paperin, pensselin ja maalit.
Värikylvyssä maaleina käytetään syötäviä asioita, sillä varsinaisen taideteoksen luomisen sijaan pääasiallisena tarkoituksena on nauttia tekemisestä kaikilla aisteilla. Meillä värituubeina toimivat Ella’s Kitchenin luomusmoothiet, joista löytyy kiva värisuora vihreää, violettia, punaista, keltaista ja valkoista. Tuubien sisällöt eivät tietenkään ole yhtä värikkäitä, sillä Ella’s Kitchenin tuotteissa ei ole lisättyjä väriaineita tai muitakaan lisäaineita, vaan ne ovat sataprosenttista hedelmää ja marjaa. Mutta värikylvyssä väriä enemmän onkin merkitystä sillä, että maalia saa päätyä ihan yhtä paljon suuhun kuin paperille.

Annettiin kuopuksen ensin rauhassa tutustua kotiateljeehemme. Hän tiesi heti, mitä tehdä. Hän nappasi pensselin käteen ja alkoi töpötellä sillä palettiin annosteltuja värejä. Hän maalasi vähän paperia, vähän alustaa, vähän kättään ja joka välissä varmisti värin sopivuuden laittamalla maaliin kastetun pensselin suuhun. Lopulta värien laadun varmistamiseen tarvittiin järeämpiä testejä, ja kuopus nappasi koko väripaletin nuoltavaksi.
Värikkäät maalituubit kiinnostivat kovasti kuopusta, sillä ne ovat hänelle tuttuja. Meillä ei ole juurikaan ollut tarvetta lasten valmisruuille, mutta Ella’s Kitchenin luomupussukat ovat kulkeneet hoitorepussa varasafkana ja välipalana jo esikoisen vauva-ajoista lähtien. Pussukat kun painavat lasipurkkia vähemmän, eikä tarvitse pelätä niiden rikkoutumista reissussa. Lasipurkit ovat toki paremmin kierrätettävissä – ainakin vielä. Mutta painon ja rikkoutumattomuuden takia Ella’sin pussukoita on ollut kiva pakata myös kesän telttareissuille väli- ja iltapaloiksi.

Tykkään Ella’s Kitchenissä myös siitä, että niiden syömiseen ei tarvita lusikkaa. Lusikattomuus on kätevää esimerkiksi junassa, mutta lusikasta systemaattisesti kieltäytyneen vauvan kanssa se nousi vielä tärkeämmäksi jutuksi. Ella’s Kitchen tuli Suomen markkinoille juuri siinä esikoisen vauva-aikana, ja tuolloin se oli ensimmäinen laatuaan noissa tuubipussisapuskoissa. Sen jälkeenhän tuubeja on tullut muillekin lafkoille. Mutta näissä Ella’sin värikkään iloisissa ja tyylikkäissä pussukoissa on joku juju, joka saa ne kelpaamaan retkievääksi myös pian nelivuotiaalle, joka muuten karsastaa kaikkea ”vauvamaista”.
Ja vaikka vauvamaiseksi kai voisi vauvoille brändättyä värikylpyäkin kutsua, huomasin esikoisen saavan siitä melkein enemmän irti kuin kuopus. Hän päästi luovuutensa valloilleen ja kikattaen levitti väriä siveltimen lisäksi niin sormilla kuin varpaillaan. Munkin olisi tehnyt mieli napata maalia kouraan, puristaa sitä sormien välistä ja lopulta nuolla sormet! Yhteistuumin taiteilijaparivaljakko pursotti maalia ronskilla otteella tuubeista palettiin, suuhun ja isoksi kasaksi alustalle. Kun paperit oli maalattu viimeisiä kulmiaan myöten, alettiin värien liukastamalla liinalla luistella. Jalkapohjista kuului slurps slurps ja sen nauratti kaikkia. Melkoinen luovuusspektaakkeli!

Mukavuutta kotona toteutettuun värikylpyyn tuo se, että taidehurmoksessa itsensä väreillä kuorruttaneet minimaalaustaitelijat saa kannettua ateljeestaan suoraan omaan suihkuun.

Lue myös nämä

14 kommenttia

 1. Hih. Meillä sosepusseja pakataan myös tokaluokkalaisen reppuun evääksi. Koulussa ruoka on 10.30 ja iltapäiväkerhon välipala 14.00. Syövät pienet eväät 12 maissa. Nyt on tosin havaittu että soseet on käypää valuuttaa ja ne voi vaihtaa futiskortteihin.. 😂 Myös äidin tekemät myslipatukat toimivat vaihtovaluuttana (kiitos jaetusta ohjeesta!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä olenkin kuullut samaa! Hyviä eväitä kuljetettavaksi repussa, kun ei tarvitse ajatella säilyvyttä tai miettiä, kuinka soseena koululaisen repussa päivän aikana kulkenut banaani on :D

   Poista
 2. Värikylvyt ei tosiaan ole pelkästään vauvojen juttu!
  Meidän kansalaisopistolla on ollut innokas vetäjä ja värikylpy-kursseja on ollut myös taaperoille ja isommillekin. Viimeksi keväällä oltiin neljän kerran kurssilla, kun tytöt olivat 4- ja 3-vuotiaat.
  Mahtava harrastus! Ja jos ei ole kursseja saatavilla, on tämä tosiaan helppoa toteuttaa kotonakin, me ollaan värikylvetty kylppärissä, ei voisi siivoaminen olla helpompaa!

  Mun blogista löytyy meidän värikylpykokemuksia monen postauksen verran! ;)
  http://jotaintekemista.blogspot.fi/search/label/v%C3%A4rikylpy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti. Mä olen jotenkin pitänyt niitä vauvojen juttuina, kun olen nähnyt mainoksia vain vauvojen värikylvystä. Mutta oma kokemus nyt tosiaan opetti, että hienosti isompikin tästä innostuu. Kylppäri olisi ehdottomasti paras ja helpoin paikka värikylvylle. Meidän muutaman neliön koppiin ei vain olisi mahtunut häsäämään me kaikki kolme, ainakaan mukavasti :D

   Poista
 3. Heh! Meitsi ei kyllä tajua tätä touhua. Tuo ruuan käyttö vetää kyllä otsan ryppyyn. Sekoillaanko noissa ohjatuissakin värikylvyissä ruuan kanssa? Ymmärrän toki pointin että siinä sitä taaperot saa olla kaikki aistit avoinna ja ei tarvitse huolehtia millaisen moskan peitossa se nyrkki menee suuhun. Niin syvälle on näköjään ruuan arvostus omaan nuppiin mennyt, että ihan ihmetyttää itseäänkin näin voimakas reaktio asiaan.
  Emme ole käyneet missään ohjatuissa värikylvyissä, mutta sinänsä samalla sabluunalla himassa kyllä oltu oman elämämme jackson pollockeja. Paitsi toki jouduttu vahtimaan ettei tarvitse soitella myrkytyskeskukseen.
  Ja pakollisena disclaimerina: kommentin ei ole tarkoitus dissailla. Mää vaa ihmettelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, värikylpyjen pointti on justkin se, että värit ovat myrkkyvärien sijaan ihan täysin syötäviä :) Koska värikylpy on monille aika vieras juttu, tahdoinkin tuoda blogissani esille, että sitä voi ihan hyvin toteuttaa myös kotona.

   Poista
 4. Me oltiin kanssa neljän kerran kurssilla vauvan kanssa ja tykättiin molemmat! Mentiin väri per kerta teemalla ja sain hyviä vinkkejä kotona tehtäviin värikylpyihinkin, esim maissijauhot ja karpalorouhe, jotka on koostumukseltaan erilaisia kuin soseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, erilaiset koostumukset "väreissä" on varmasti mielenkiintoinen ja aisteja herättävä juttu lapselle. Pitääkin muistaa se ensi kerralla :)

   Poista
 5. Ei astu täälläkään mene tajuntaan, ekoilu = ruualla leikkiminen ja todella paljon pakkausjätettä tuottavien tuotteiden markkinointi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikylvyissä se ruualla leikkiminen on tosiaan se juttu :) Ella'sit ovat meillä olleet sellainen kassin pohjalla kulkeva hätävara, mihin ne ovat laadultaan ja tuotepakkaukseltaan aivan loistavia. Muutenhan tietty suositaan kotona tehtyä tai vaikka ravintolasapuskaa, tietenkin :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Eikö ole! Lapset nauttivat ihan hurjasti :)

   Poista
 7. Hei! Ihana postaus.itsellä samanikäinen poika kuin minihe ja tykkää kovin kanssa värikylpeä.

  Btw. Snäppäätkö sä enää kun ei oo moneen päivään tullu sun snäppejä...tai ainakin oon laittanu sut seurantaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikylvyt eivät suotta ole suosittuja lasten keskuudessa. Miten ihanaa, että pääsevät toteuttamaan itseään ja kokemaan kaikilla aisteilla :)

   Snäppi on jäänyt kaiken kiireen alle, mutta toivottavasti pian teen taas paluun ;)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe