DIY: Helmikoristeiset heijastimet päiväkodin opelle ja hoitajille

14.12.15

Meillä on ollut tapana muistaa päiväkodin väkeä pienellä lahjalla aina ennen joululomaa ja kesälomaa. Aluksi ele oli enemmänkin mun puolelta. Tahdoin jotenkin muutenkin kuin siinä päiväkodin pihalla kiitellen kertoa, miten tärkeitä ihmisiä elämässämme hoitajat ja opettaja ovatkaan. Heidän olemassaolonsa ja työnsä mahdollistaa meidän elämän kulun tällaisenaan, ja toki heistä on tullut myös lapselle tärkeitä ja läheisiä.

Mulla on ollut tapana kirjoitella heille ajatuksiani lapsen koristelemaan korttiin ja sujauttaa samaan kirjekuoreen leffaliput. Samalla kuviolla joka joulu ja kesä. Ei mitään yllättävää, mutta uskoakseni toimivaa ja mieleistä. Kun lapsen puhe kehittyi, alettiin korttiin kirjoitella hänen ajatuksiaan päiväkodin menosta ja ihmisistä.
Nyt lapsen sorminäppäryys on kehittynyt niin paljon, että korttien lisäksi myös lahjan väkertämisen pysyi siirtämään hänen tehtäväkseen. Lahjaksi valikoitui helmillä koristellut heijastimet, joiden idean olen bongannut muistaakseni joskus jonkun askarteluliikkeen mainoksesta. Vaikka välttäisinkin tavaran ostamista lahjaksi etenkin päiväkoti- ja kouluhenkilökunnan kohdalla, tällainen tarve-esine lapsen rakkaudella tekemänä toimii mielestäni hyvin. Katsotaan keksinkö kevääksi mitään vastaavaa, vai palataanko leffalippuihin.

Heijastimien tekemiseen tarvitsee ohutta nahkajäljitelmänauhaa, heijastimen, pienen karabiinilukon sekä sekalaisen lajitelman helmiä. Mä valitsin raakapuisia, mustia ja valkoisia helmiä eri kokoisina. Koska tiesin esikoisen rakkauden pinkkiin, ostin myös sen värisiä helmiä. Kaikki tarvikkeet löytyivät Sinooperista.
Heijastimet olivat helppotekoiset, ja lapsi pystyi tekemään ne itse lähes alusta loppuun. Mä aloitin sitomalla narun kiinni heijastimeen, minkä jälkeen lapsi pujotteli mieleisessään järjestyksessä helmiä naruun roikkumaan. Oli melkoisen liikkistä, miten kovasti lapsi mietti, minkälaisen heijastimen hän kullekin tekee. Lopuksi mä vielä sidoin lukon paikoilleen. Halutessaan helmiähän voi pujottaa nauhaan vain muutaman ja jättää loput nauhasta sellaisenaan näkyviin.

Koska näitä oli niin nopea tehdä, askarreltiin muutama ylimääräinenkin heijastin. Ja jahka käyn ostamassa lisää tarvikkeita, tehdään näitä vielä muillekin tärkeille tyypeille lahjaksi. Mummikin tarvitsee oman, sanoi esikoinen. No niin tarvitsee! Niin synkkää ja pimeää ulkona on, että sitä vastaan tarvitaan heijastimen tuomaa turvaa ja pirteiden helmikoristeiden tuomaa söpöyttä.

Lue myös nämä

18 kommenttia

 1. Ihan mahtava lahjaidea! Pistän tämän muistiin ja ens jouluna muistamme meidän ihania päiväkodin tyyppejä tällaisilla heijastimilla. Silloin meidänkin pikku jeppe jaksaa jo keskittyä helmien pujotteluun. :) Tänä vuonna minä vielä tein meidän muistamiset. Jes, kiitos tästä!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ihanaa, kun lapsi alkaa olla siinä iässä, että korttien lisäksi hänelle voi laittaa myös lahjavastuuta :) Kiva, jos ideasta sai inspiraatiota!

   Poista
 2. Mainio idea ja toteutus! Me ollaan lasten kanssa tehty yleensä vain kortit, sekä kaksosten ryhmässä että esikoisen luokassa annetaan sitten kollektiivinen isompi lahja, mutta tollaiset pienet kivat käyttöesineet itseä opettajana ilahduttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla opettajaimmeiseltäkin, että tällainen ilahduttaisi. Niin rakkaudella kun lapsi näitä teki, materian antaminen lahjaksi on tietty aina vähän riski.

   Poista
 3. Tosi hieno idea ja toteutus! Mulla on iso kasa eri puolilta kertyneitä kovia heijastimia, jotka heijastavat hyvin, mutta kolisevat ikävästi. Helminauha voisi vähän hillitä heiluriliikettä, sen lisäksi että näyttää hienolta. Tämä menee toteutukseen! (ps. keksin eilen niin hyvän jouluyllätyksen että jaan sen tännekin: hankin polkupyörän pinnoihin napsautettavia heijastinpuikkoja ja lisään niitä kaikkiin työpaikan pyöräkellarin pyöriin -> joululahja sekä pyörien omistajille että kaikille heidän seurassaan liikkuville. Jos ei miellytä, voi heijastimen irrottaa, mutta tuskinpa kukaan siitä pahastuu)

  VastaaPoista
 4. Ehkäpä täältä bongasit.

  http://www.muitaihania.com/2015/11/07/helmiheijastin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina on sitten ihana ja taitava! Mukavan lempeä väriyhdistelmä helmissä. Luultavasti olen tuollakin heijastimet nähnyt, sillä olen Muita ihania -blogin suuri fani. Idean olen kuitenkin kirjannut ylös jo viime jouluna, ja muistaakseni juurikin jostain askarteluliikkeen mainoksesta :)

   Poista
 5. Tosi hyvä idea! Kiitos tästä, mekin teemme, emme tosin vielä tänä vuonna. - A&A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, jos nämä pääsevät muuallakin toteutukseen :)

   Poista
 6. Kiitos idean jakamisesta, meillä tämä meni toteutukseen myös päiväkodin väelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiva että pystyin tarjota inspiraatiota :)

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, pitää laittaa korvan taakse niitä aikoja varten, kun lapsi osaa sitten itse askarrella! Asia on ollut ajankohtainen, kun oma päälle 1-vuotias esikoinen aloitti nyt syksyllä päiväkodin ja kaikki päiväkotiin liittyvä on vielä vanhemmillekin opeteltavaa. Mielelläni halusin muistaa päiväkodin ihania hoitajia, jotka ovat auttaneet meidän myllerryksessä ollutta arkea paljon joustavuudellaan ja ymmärtäväisyydellään. Turhaa roinaa en halua kellekään antaa, kun siitä itsekin haluan eroon. Heijastimia sen sijaan tarvitaan aina! Oma päiväkodeissa ja kouluissa työskennellyt ystäväni vinkkasi, että hoitajat eivät ainakaan halua varmasti yhtäkään mukia :) Hänelläkin on ollut melkein kaapillinen eripari mukeja... Tänä vuonna päädyin antamaan itse tehtyä sinappia plus kortit ja omalle hoitajalle vielä extra-leipomuksen. Nuo leffaliput pistän myös korvan taakse kun mietin keväällä lahjoja taas! Kivoja ideoita :)

  VastaaPoista
 8. Hei! Etsiskelin ideoita joululahjoihin ja tämä pomppasi silmiini. Kiitos sinun kaunokainen! Aivan ihana ja söpö idea! Juurikin sopivan simppeli lapsen tehdä itse pienellä avustuksella. Mutta osaatko sanoa, mistä voisin löytää tuollaisia perinteisiä kovia heijastimia? Kysyn näin vuoden viiveellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Niin kiva, että vanhoistakin postauksista löytyy inspiraatiota. Kaikki tarvikkeet heijastimia varten ostin siis Sinooperista, noita heijastimia myöten :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe