Lomailevan lapsiperheen Kuusamo

21.12.15

Yhteistyössä Holiday Club

Hetkeksi vielä takaisin Kuusamon-lomallemme. Reissumme osoitti hyvin sen, mikä koko perheelle lomissa on tärkeintä: yhteinen aika. Olimme miettineet jokaiselle päivälle alustavasti jotakin ohjelmaa, mutta lopulta mentiin ihan fiiliksen mukaan. Jos tulikin mieleen lämmittää sauna päivällä hiihtolenkin jälkeen, näin tehtiin. Tai jos tekikin mieli jäädä mökille piirtelemään pulkkamäen sijaan, näin tehtiin.

Yhteisen ajan lisäksi nautimme Kuusamossa koko perheenä eniten luonnosta. Sen kauneus ja voima oli mykistävää. Kaamos loi ympärille sinisen pehmeyden ja rauhan.

Tässä meidän perheemme vinkit lapsiperheen Kuusamoon – yhteisestä ajasta ja luonnosta nauttimisen lisäksi.
Mökki. Kaupunkikaksiossa asuvalle perheelle jo mökki on elämys ja jotain normaaliarjesta täysin poikkeavaa. Oma takka ja sauna olivat luksusta, josta meidän aikuisten lisäksi täpinöivät yllättäen myös lapset. Ja miten helppoa oli lähteä vain piipahtamaan ulkona, kun sai pukea yhden lapsen kerrallaan toppavaatteisiin ja torpata siitä suoraan ulos! Kiitos lumen, ulkoilujen jälkeen ei tarvinnut viettää tuntia putsaten vaatteista ja eteisestä kuraa sekä hiekkaa.
Rosa & Rudolf Lastenmaa Rukan Vuosselissa. Rukaan on sitten omien lapsuuslasketteluvuosieni avattu uusi Lastenmaa. Siellä on käytössä ihan ilmaiseksi leikkipuisto, pulkkamäki sekä harjoittelurinteet mattohisseineen. Myös Rukan kylän kupeesta löytyy oma Lastenmaansa, mutta tuo Vuosselin oli parempi pienille lapsille.
Laskettelu. Vielä ei olla siinä pisteessä, että voitaisiin koko sakki lähteä laskettelemaan. Mutta piirun verran vajaa nelivuotias kokeili ensimmäistä kertaa laskettelua Rukalla. Vuokrattiin välineet sekä palkattiin yksityisopettaja, ja 50 euron satsaus oli hintansa veroinen.
Angry Birds activity Park. Vihaisten lintujen ympärille rakennettu temppuilupuisto teki esikoiseen Saimaan-reissullamme niin ison vaikutuksen, että hän odotti Kuusamolta eniten mökkimme lähettyvillä ollutta Angry Birds -puistoa. Lumileikit nousivat lopulta tämän loman ykköseksi jättäen lintupuiston kauaksi taakseen, mutta kävimme silti kieppumassa Änkkäri-puistossa pariin otteeseen. Kuusamon puisto on Saimaan puistoa vaatimattomampi, mutta hyvin sain jopa minäkin siellä hien pintaan ja naurun kuplimaan, kun temmelsin lasten perässä liukumäissä ja polkuautoradalla.
Koiravaljakkoajelu. Huskyajelu oli kokemus, joka teki etenkin minuun ja mieheen suuren vaikutuksen. Koirien voimakkuus ja sinisistä silmistä hehkuva ikiaikainen viisaus saivat kaupunkilaisen hiljaiseksi ja hartaaksi. Koirat juoksivat läpi hiljaisen ja lumisen metsän sellaista vauhtia, että kyytiläisiä kutitti vatsanpohjasta. Ja mikä vauvakuume iskikään, kun saimme rapsutella husky-vauvoja! Ne tunkivat kainaloon hännät vispaten ja yksi käpertyi nukkumaan jalkojeni päälle.
Pulkkamäki. Yksinkertainen elämys, joka vetoaa niin lapsiin kuin vanhempiinkin. Saatiin pulkat lainaksi hotellilta, ja niillä käytiin laskemassa  Kuusamon Tropiikin mäissä sekä Rukalla. Itsellänikin olivat reidet hellänä kiipeämisestä ja takapuoli mustelmilla hyppyreistä laskemisesta. Taattua stressinpoistoa sanan mä! Ja koska meillä ei ollut kuopukselle rattaita mukana, lapset kulkivat pulkalla paikasta toiseen.
Keilaaminen. Kuusamon Tropiikissa, siinä ihan Angry Birds -puiston ohessa, on keilahalli. Kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa, miten esikoiselta sujuu keilaus. Ja kappas, hyvinhän se! Lapsen innostuksen määrän voi laskea siitä, että iloloikkien aikana maan ja jalkojen väliin jäi noin 10 senttiä ilmaa. Lapsen vuorolla radan ympärille nousivat laidat, joten rännipallo-turhautumista ei ensimmäisiä heittojaan tekevälle lapselle tullut. Kuopus ei vielä päässyt pelaamaan, mutta hän keskittyi järjestelemään palloja ja heittelemään yläfemmoja pelaajien kanssa.
Hiihtäminen. Vuokrattiin Rukalta sekä meille vanhemmille että esikoiselle sukset. Lapsella murtsikkasukset olivat ensimmäistä kertaa jalassa, ja vaikka pyllähdyksiä tuli alkuun kahdeksan minuuttiin, into ei lopahtanut. Lopulta hän hiihteli mökkimme vieressä kulkevilla laduilla pitkät pätkät. Me miehen kanssa käytiin hiihtolenkeillä vuorotellen. Koska Kuusamossa ei ollut vielä turistikausi alkanut kunnolla, sai metsissä hiihdellä lähes yksin ajatustensa kanssa.
Kuusamon Tropiikin kylpylä. Ennen lomaa ajattelimme lilluvamme kylpylässä joka ilta ulkoilujen jälkeen, mutta lopulta kävimme pulikoimassa Tropiikissa vain kerran.  Lisäksi mä kävin varastamassa vajaan tunnin verran omaa aikaa kuumakivihoidossa. Lapsiperheellistymisen myötä kylpylämuija mussa on herännyt, sillä niin leppoisaa ja mukavaa lämpimissä kylpylävesissä on lotrata ihan pientenkin kanssa. Ja kun on ensin ulkoillut koko päivän, kylpylälilluminen varmistaa koko perheelle makoisat unet seuraavaksi yöksi.

Lue myös nämä

12 kommenttia

 1. Saitteko pitää pulkat koko loman vai pitikö välissä palauttaa? Kauniita kuvia lapsista ja ihanasti lunta. Tuota lumen määrää olen katsellut kadehtien jokaisessa Kuusamo-postauksessasi.

  Yksi vähän ehkä hassu kysymys, mutta oliko teillä mökissä puu- vai sähkösauna ja oliko tuolla savusaunamahdollisuutta? Savusauna nyt ei varmaan ollut teidän lomanne juttu ainakaan tällä kertaa, mutta jos sdatuit huomaamaan. Yritän kartoittaa mikä olisi paras paikka meille jos lähdettäisiin jossain vaiheessa Lappiin lomailemaan.
  T. saunahifistelijä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin pitää pulkat koko loman ajan. Niitä oli läjä hotellissa, samaten kuin lumikenkiä. Lumi on <3

   Ja voih, jaan sun saunahifitelyn! Sauna oli sähkö, mutta yllättävän hyvä sellainen. Hiihdellessäni kylpylän ohi huomasin sen yhdessä kulmassa kylpylään kiinni rakennetun hirsisen saunan. Mä ajattelin sen olevan savusauna, mutta en nyt löytänyt ainakaan sellaista Tropiikin sivuilta. Puusauna olisi iiiihana, ja niitä on harmillisen harvoin vuokramökeissä. Meidän kesän Tammisaaren-reissunyksi parhaista puolista oli meidän bed & breakfast -paikassa ollut oma sauna. Miehen kanssa pohdittiin, että ihan sen saunan takia voitaisiin tehdä uusi reissu Tammisaareen :)

   Poista
  2. Savusauna on sen verran palonarka että epäilen ettei ole rakennettu toisen rakennuksen kylkeen. Sääli :( Varmaan sähkösauna on suurimmalle osalle helpompi kuin puulla lämpiävä. Ja toisaalta ehkä siinäkin on ajateltui turvallisuutta. Kovissa juhlatunnelmissa puusaunan lämmittäminen voi olla vähän hasardia xD

   Tuo pulkka-juttu on kyllä kiva. Ja lumikengät <3 Minut on koulussa opetettu inhoamaan hiihtämistä, mutta lumikenkäille pääsee ihan mukavasti liikkumaan hangilla. Eihän se yhtä nopeaa ja näppärää ole kuin suksilla.

   Poista
  3. Ah, tietenkin olinpa hölmö. Ei tosiaan savusauna voisi rakennuksen kiinni olla. Mä kans luulen, että tuossa sähkösaunassa on eniten ajateltu paloturvallisuutta. Kuusamosta mökkejä vuokraa kuitenkin myös nuoret porukat, joilla juhliminen on vähän erilaista kuin mun laisella mummolla :D

   Mä en ole vielä koskaan koittanut lumikenkiä! Seuraavalla lumilomalla sitten :)

   Poista
  4. Kannattaa varautua että se on rankempaa kuin hiihto. Hiki tulee nopeasti, mutta jollakin tapaa koen sen itse vapaammaksi tavaksi liikkua kuin suksilla. Mikä on vähän hassua kun suksillakin pääsee latujen ulkopuolella jos viitsii ja haluaa.

   Poista
  5. Uskon, että se on rankkaa! Sen lisäksi mua kiehtoo siinä just tuo ajatus, että se on vapaampaa ja jollain tavalla retkeilevämpää kuin hiihto. Ainakin just jos pysyy laduilla, kuten mulla suksien kanssa on tapana.

   Tuli muuten mieleen, että ne hotellin lumikengät ei välttis olleet mitään superlaatua, saattoivat olla ihan leluosastoakin.

   Poista
 2. Kuusamon Tropiikissa ei ole savusaunaa, mutta Kuusamosta ja Rukalta niitä kyllä löytyy. Esim. Ruka Salongilla on savusauna ja muita erikoisempia saunoja. :) T: ex-Kuusamolainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Rukan Salonki on paikan nimi. :)

   Poista
  2. Kiitos tuhannesti varmoista ex-paikallisen tiedoista! Voijettä, savusauna niissä maisemissa, olisi se ollut upeata!

   Poista
  3. Kiitos tiedosta :)

   Poista
 3. Ihanan näköistä. Tuli täällä viimeisiä työjuttuja ennen lomaa hoitaessa sellanen olo, että ensi vuonna lähdetään kyllä syyslomalla marraskuussa Kuusamoon. On niin ankeaa ulkona. Haluan rauhaa, haluan pimeyttä ja haluan lunta. :)

  Oliko teillä auto vuokrattuna vai miten tuolla onnistuu liikkuminen paikasta toiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mä ymmärrän niin hyvin! Mäkin rakastuin tuohon alkutalven Kuusamoon, jolloin kausi ei vielä ole alkanut ja pimeys on syvää. Siinä oli jotain syvän lohdullista ja rauhallista.

   Joo, meillä oli auto vuokrattuna Kuusamosta. Siellähän liikkuu myös Skibussi (oisko ihan ilmainen), mutta etenkin lasten kanssa koettiin helpompana auton vuokraus.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe