Gate Teri Niitti ja julkinen imetys

1.1.16

Mulla ei ole tapana tarttua toisten aivopieruihin. Jostain syystä mulla ei ole myöskään ollut tapana lähteä puolustamaan julkista imetystä. Sen puolustaminen on tuntunut yhtä hölmöltä ajatukselta kuin se, että pitäisi nykypäivän Suomessa puolustaa sitä, että jokaisella ihmisellä on ihmisoikeus. Noh, jälkimmäistäkin on ihan tosissaan jouduttu viime aikoina puolustella. Ja nyt on taas mädätetty ajatuspäästöllä sen verran ympäristöä, että on sanottava sananen.

Stylisti Teri Niitti julkaisi tänään sekä julkisella Instagram-tilillään että Facebook-sivuillaan kuvan lastaan lentokoneessa ruokkivasta äidistä. Kuvatekstissä Teri ihmettelee, onko liikaa pyydetty, että imettävät äidit peittäisivät julkisella paikalla ”toimintansa”.

Terin ottama kuva äidistä vauvoineen on kaunis. Ihan kuten tuo Anne Kukkohovin kuva, jonka Teri on stailannut ja julkaissut myös Instagrammissaan. Mielenkiintoinen kysymys onkin, kummassa kuvassa tarvittaisiin enemmän huivia. Ja jos ylipäätään sellaista tarvitaan, miksi.

Luulisi, että etenkään Terillä ei tämän kaltaisia ennakkoluuloja olisi, vaan elämä olisi opettanut ymmärtämään ja suvaitsemaan luonnollisia asioita. Sen sijaan Teri nokkelana paparazzina nappasi kuvan tuntemattomien ihmisten ruokailutilanteesta ja latasi tunnistettavan kasvokuvan paheksuen nettiin, siihen omien nännikuviensa viereen.

Mä en ole koskaan joutunut kokemaan paheksuntaa lasteni ruokkimisesta, kun olen heitä imettänyt milloin missäkin. Olen tehnyt sen samalla tavalla kuin kuvan äitikin: luontevasti rinnat imetyspaidan tai huivin suojissa, mutta vauvan pää näkyvillä. Lennoilla olen imettänyt ruokkiakseni ja auttaakseni lapset uneen, mutta nousuissa ja laskuissa olen antanut maitoa lasten korvien takia. Niin ja kanssamatkustajien korvien, sillä ilman imetyksen tuomaa paineentasausta vauva todennäköisesti huutaisi korvakipua.

Saattaa myös olla, että en ole kokenut paheksuntaa, koska en sellaisia keskity näkemään. Mutta monille muille äideille imetys on paljon vaikeampaa, herkempää ja epävarmempaa. Pelko paheksunnasta saattaa tehdä kodista äidin vankilan, kun hän ei uskalla lähteä vauvan kanssa ulos. Pieni vauva kun saattaa syödä kerran tunnissa tai useammin.

Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään ja olemaan epävarma itsensä puolesta. Kenenkään ei pitäisi kohdata ennakkoluuloja ja paheksuntaa, olkoon hän sitten homo, pakolainen tai imettävä äiti. Yhdenkään äidin ei pitäisi pelätä oman lapsensa ruokkimista sillä parhaalla mitä on, äidinmaidolla. Hyväksyntää, rakkautta ja ymmärrystä, niitä toivoisin tähän alkavaan vuoteen.

Sinä kuvan äiti, kiitos että imetät lastasi.

Lue myös nämä

46 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Onneksi näyttäisi ainakin Terille itselleen tulleiden kommenttien perusteella siltä, että aika moni on mun ja sun kanssa samaa mieltä.

   Poista
  2. Höpö höpö, pitää myös kunnioittaa muita ihmisiä, koska kaikille imettäminen ei todellakaan ole itsestäänselvyys, voisin vinkata et ole enemmän ujo kuin provosoiva, niin saat sympatiani puolellesi, siis sinä imettävä äiti.

   Poista
  3. Höpö höpö takaisin, itse ainakin satasella tsemppaan jokaista imettävää äitiä vaikka omalla kohdalla menikin pulloruokinnaksi. Ylpeinä vain naiset eteenpäin! Jos jotakuta haittaa, se on hänen omien korvien välissä se ongelma.

   Poista
  4. "Kunnioittaa muita ihmisiä" ja "ole enemmän ujo kuin provosoiva".
   Just tätä on imetysshaming. Mikä vika on päässä ihmisellä, jonka mielestä imettävä äiti ei "kunnioita muita ihmisiä"? Muiden ihmisten pitäisi kunnioittaa imettävää äitiä! Jos on "muita ihmisiä" ja imettävä äiti, niin ainakin tämä äiti tekee juuri sillä hetkellä tärkeintä työtä: pitää hengissä ja ruokkii tuoretta ihmislasta.
   Aika paksua myös alkaa ohjailla, millainen imettäjän tulisi olla. En vielä ole nähnyt että imettäjä leikkisi tisseillään helikopteria. Kuinka ihmeessä tulee ihmisille mieleen arvioida, onko paikallaan istuva imettäjä "ujo" vai "provosoiva"?

   Valoja päälle nyt.

   Poista
  5. "Tisseillään helikopteria" -- mää niiiin repesin tossa :D :D :D

   Poista
 2. Mä alan uskoa, että Teri on vähä hakenu julkisuutta vähä, koska on ollut vähä pois sieltä vähä. Jollain on noustava uudelleen? Vihattuna, mutta julkisuutta se on huonokin julkisuus. Tai sit sillä on vaan jotain motherissueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun mä mietin, että onko tämä ihan oikeasti julkisuustemppu. Että sitten en hänelle tietenkään yhtään edes huonoa julkisuutta soisi. Mutta ei kai kukaan nyt hyvänen aika näin epätoivoinen ole, toivottavasti. Jotain ongelmaa hänellä selvästi ja valitettavasti on, toivottavasti saa sen selvitettyä.

   Poista
  2. Ei tainnut olla... Kuva poistettu Fb:sta ja IG-tili mennyt yksityiseksi. Hups. Mahtoi olla järkytys tuon "järkyttävän" lennon päälle huomata todella saaneensa sen enteilemänsä paskamyrskyn. Oli vaan ehkä odotettua isompi...

   Poista
 3. Hyvä kun nostit tämän! Olin jo aikeissa vinkata, vaikka arvelinkin että olet jo tietoinen jutusta. Käsittämätöntä kaksinaismoralismia tältä herra Niitiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tämä. Kasinaismoralismista oikein kuvallisen sanakirjan esimerkkitapaus.

   Poista
 4. Huomionhakua julkaisijalle tämä taisi olla juuri sillä ajatuksella että sitä se on kielteinenkin huomio... Ja tänä aikana kun lööpit ovat usein instakuvista tms. muiden uutisten sijaan :/ Asia sinänsä hyvä pitää esillä, imetys on luonnollista mutta teen sen itsekin kuten kuvan äiti eli sopivasti suojaten ja imetysvaatteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon, että kukaan ei julkisuushakuisuudessaan mene niin alas. En tosin tiedä, kumpi on pahempi syy tälle: julkisuushakuisuus vai moukkamainen suvaitsemattomuus.

   Poista
 5. Kyllä kiehahti, onneksi tartuit aiheeseen ja osuvilla kuvilla! Uskomattoman moraalitonta toimintaa kyseiseltä hepulta, joka on varmasti nähnyt paaaaaljon enemmän paljasta pintaa muualla, kuin kyseisellä lennolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en yleensä tosiaan jaksa aivopieruista kiekahtaa, mutta tämä oli jo niin järkyttävä, että ei voinut olla kirjoittamatta. Miten kehtaa luokata lastaan ruokkivaa äitiä ja tämän vauvaa ottamalla heistä pilkkaavaan sävyyn tekstityn kuvan ja lataamalla sen julkisesti nettiin.

   Poista
 6. Julkaisi urpon postauksensa myös twitterissä. Lisäksi vihaa myös lapsia, ja salakuvaa ihmisiä tunnistettavasti: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153764756952092&set=p.10153764756952092&type=3&theater

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälainen patoutunut viha saa käyttäytymään noin ala-arvoisesti. Surullista.

   Poista
 7. Tästähän kehkeytyi ihan mahtava imetystä puolustava kampanja! ;)
  Instagram on täynnä upeiden naisten imetyskuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä ilahduin, että todella moni on postanut kuvia imetyksestä! Sellaisetkin ihmiset, jotka eivät yleensä imetyksestä noin muuten puhu suuntaan tai toiseen.

   Poista
  2. Eiköhän tässäkin asiassa olisi ollut vain parasta kaikkien kannalta olla antamatta sitä huomioo ylipäätään, oli sen verran läpinäkyvää.. Silence is the best reply to a fool...

   Poista
  3. Mä mietin tovin, voiko kyseessä olla todella todella sairas julkisuustemppu. Mutta tulin siihen johtopäätökseen, että kukaan ei voisi olla näin epätoivoinen. Tosin eihän se loiventaisi asian sairautta, jos ja toivottavasti kun tämä ei ole julkisuustemppu vaan hänen mielipiteensä. Toivottavasti Teri Niitti saa asiansa ja ajatuksensa kuntoon tämän herätyksen jälkeen.

   Poista
 8. Huomiotta jättäminen olisi lähes teon hyväksymistä koska tässä on loukattu rauhassa vauvaansa imettävää äitiä, julkisella kuvalla ja pilkkaavalla kirjoituksella. Ihana kun otit aiheen esille koska en voi edes kuvitella kuinka pahalta kyseisestä naisesta tuntuu tai hänen läheisistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa olen eri mieltä että se olisi teon hyväksymistä.. Ei kaikkea maailman idioottirikasta toimintaa pidä kommentoida ja levittää vain sillä että jonkun mielipide on perseestä tai muuten vain vinksahtanut. Mulla tuli tämän kirjoituksen repostelussa nyt mieleen se, onko tämä kyseinen nainen ylipäätään tietoinen koko kohusta, ja mitä hänellä on asiaan sanottavanaan. Nyt hänen ja hänen vauvansa kuva leviää pitkin internettiä, todennäköisesti hänen tietämättään. Hänellä se oikeus olisi ollut tästä äläkkä nostaa niin halutessaan, tai olla hiljaa.

   Poista
 9. Kone näemmä laskeutui. Päivitys nimittäin katosi hetki sitten sekä facesta että instasta. Jännä nähdä seuraako tästä nyt hiljaisuus vai onko tyypillä pokkaa pyytää anteeksi.

  VastaaPoista
 10. Hyvin kirjoitettu! Kiitos, että sumensit kuvassa olevien ihmisten kasvot. Jos itse olisin kuvassa, toivoisin kuitenkin, ettei kuvaa jaettaisi eteenpäin ollenkaan. Eniten tässä tapauksessa minua suututtaa se, että äitiä ja lasta on kuvattu (salaa) ja kuva on julkaistu somessa (luultavasti ilman äidin lupaa) ja vielä loukkaavan kuvatekstin kera. Kuvan jakaminen eteenpäin ilman äidin lupaa on minusta myös hiukan kyseenalaista ja ikävää.

  VastaaPoista
 11. Varmaan olisi rikosilmoituksen paikka. Yksityisyyden loukkaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyseinen äiti on varmasti sen verran fiksu että osaa siitä asiasta ihan itse päättää.

   Poista
 12. Ensinnäkin pitäisi jo tuon ikäisen miehen tajuta, että salakuvailut ovat teini-ikäisten puuhaa. En sitten tiedä millä ikäasteikolla hän itse elelee.. Muutenkaan, suurin osa vanhemmistaan tuskin haluaa lapsiensa kasvojen tai oman naamansa näkyvän loukkaavan tekstin kera laajasti internetissä.. Teri ei ole tainnut olla mukana kuuntelemassa mitä nettiin saa pistää ja millä luvalla.

  VastaaPoista
 13. Hitlerkin kuuli Terin päivityksestä: https://www.youtube.com/watch?v=pBZMJ2UzgDA

  VastaaPoista
 14. Olen itsekin miettinyt, että ehkä en vaan huomaa,jos joku pällistelee tai paheksuu kun imetän. En vaan voi ymmärtää,että se olisi jollekin ongelma.

  VastaaPoista
 15. Minkä firman lentokoneessa on noin hyvät tilat?

  VastaaPoista
 16. Luulisi, että lentokoneessa ihmiset lähinnä taputtaisivat ja hurraisivat, kun äiti imettää vauvaa vieressä. Tissi suussa vauva on yleensä hiljaa. Jos imetys jostain syystä ällöttää, voi kääntää pään ja nauttia hiljaisuudesta. Mielestäni paljon mukavampaa verrattuna siihen vaihtoehtoon, jossa vauva rääkyy nälkää/väsyä/korvakipua/mitä tahansa, eikä sitä melua saa peitettyä edes korvatulpilla.

  Itse matkustin lapseni kanssa ensimmäisen kerran lentokoneessa, kun ipana oli 9-kuinen. Tuskin olisi reilun parin tunnin lennon aikana ruokailun takia tarvinnut tissiä, mutta sai rintaa kuitenkin nousun ja laskun aikana sekä nukahtaakseen unille. Kellään ei silloin onneksi ollut ongelmia sen suhteen. Päin vastoin, vieressä istuneet japanilaisturistit ja suomalaismummot vilkuttelivat, naureskelivat ja juttelivat pojallemme innostuneina lennon aikana.

  En ymmärrä, miten joku ei voi hyväksyä julki-imetystä. Aivan sama, vaikka pitäisikin sitä jotenkin inhottavana tai ällöttävänä, niin sen voi siitä huolimatta hyväksyä. En minäkään nyt hirveästi nauti, jos bussissa viereen istuu joku, joka koko matkan kröhii limaisesti tai jonka hammasrivistön väri on lähempänä mustaa kuin valkoista. Ei silti tulisi mieleenkään sanoa, että voisivatko kaikki yskää potevat tai suuhygieniaongelmien kanssa painivat pysyä kotonaan tai kulkea julkisilla paikoilla pussi päässä.

  VastaaPoista
 17. Herra stylisti on selkeän naisvihamielinen henkilö, joka myös tv-ohjelmassaan tekee pilkkaa osallistujista. Jokainen kaunistusta toivova joutuu vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa sopeutumaan tuon tyylittömyyden esipapin valitsemiin luomuksiin. Monet naisista kaipaisivat vain oman tyylinsä kirkastamista, eivät pukuleikkejä 50-luvulta.
  Unohtakaa tuo höpöukkeli, hyvät naiset! Ja imetystä kehiin! :) Terveisin Punavuoren täti

  VastaaPoista
 18. Sabotoidaan, ei enää täällä Teri Niitti who ever is he, ohjelmia tv:ssa katsotaan...

  VastaaPoista
 19. Syöttäkkä vauvoja niille jutuille tarkoitetuissa tiloissa. En edes antaisi elämänkumppanini tehdä noin julkisissa tiloissa...miettikää naiset jotka imetätte tiloissa joissa ei saa imettää!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Arto, voisitko kertoa, mitä tiloja tarkoitat? Olen tehnyt elämäntyöni arkkitehtina ja suunnitellut mm. julkisia rakennuksia sekä liikerakennuksia. Yhdessäkään kohteista ei tilaohjelmassa ole ollut vauvanimetyshuonetta. En tosin ole 45 vuoden aikana työssäni myöskään tehnyt rakennuksiin yhtään opastesuunnitelmaa, jossa olisi ollut "imettäminen kielletty" -kyltti. En edes ole ikinä nähnyt sellaista kylttiä.

   Poista
 20. ^^^ :DD paras provo tästä aiheesta (alkup lukuunottamatta) tähän mennessä!! :D

  VastaaPoista
 21. Ihan oikein kritisoida tota. Minkä takia naisten pitäisi olla rinnat esillä, kun sen tisulin voi helposti peittää syötettäessä. Kohta muijat haluavat kulkea tuherot esillää

  VastaaPoista
 22. Alkuperäinen kommentointi Terin suunnalta oli törkeää. olen lukenut myös hyvin paljon kommentteja joissa käsketään imettää jossain muualla tai mennä vessaan tai olla imettämättä kun lapsi pärjää sen pari minuuttia. Yhdessäkään kommentissa ei ole ollut kunnollisia perusteluja sille että imettää ei saisi. Pelkästään oman mielipiteen tuomista esille. Mikä sekin on tietysti sallittua, mutta ilman perusteluja yhtä tyhjän louskutusta. Yksi hyvä pointti on ollut muista kulttuureista tulevien arvostaminen. Mutta minusta tässä mennään maassa maan tavalla. Ei voi afrikan heimonaisiakaan vaatia pukemaan rintaliivejä vain koska joku tulee heidän kyläänsä kunttuurista jossa rinnat peitetään.
  Minusta lapsen ruokkiminen imettämällä julkisesti on todellakin ok ja varsin toivottavaa. Nälkäinen lapsi huutaa ja pyytää ruokaa. Muut ihmiset paheksuvat huutavaa lasta ja lapsi ei ymmärrä miksi hänen tarpeisiinsa ei vastata. Tietysti imetys on syytä hoitaa hienovaraisesti niin ettei vaan vedä rintaa esille ja pyörittele kaikkien nenän alla. Mutta se on se pari sekunttia kun rinta väkisinkin saattaa vilahtaa lapsen aloittaessa tai lopettaessa ruokailuaan. Syöminen pää liinan alla ei ole erityisen mukava kokemus (kokeilkaapa vaikka itse). Muita pitää kunnioittaa, mutta se on molemminpuolista. Koko julki-imetystä ei ilmiönä minusta voida tuomita siksi jos muutamat tekevät sen liian näkyvästi. Se että näkee että lapsi on ruokailemassa ja tietää että rinta on siellä lapsen takana paljaana ei ole minusta riittävä peruste ottaa asiaa esille vaikka kuinka tuntisi olonsa epämukavaksi. Jos taas rintaa roikotellaan esillä ties miten pitkään ennen tai jälkeen niin silloin voi olla ihan ok jotenkin ilmaista tunteensa, mutta mieluummin silloinkin asiallisesti.

  Erehdyin lukemaan kommentteja joita Teri sai pyydettyään facebookissa anteeksi käytöstään. Siellä uhkailtiin hakata hänet, haukuttiin seksuaalisen suuntautumisen takia, vähäteltiin anteeksipyyntöä ja toivottiin hänen kuolevan. Kyllä olin vihainen hänelle itsekin, mutta nyt olen enemmän vihainen näille jotka häntä uhkailevat. Vaikka se on helppoa netin välityksellä niin ei se silti ole sallittua. Vaikka toinen ihminen olisi omasta mielestä miten typerä ja moukkamainen ja vaikka kuinka tuntuisi että hän on ansainnut kuulla tuon kaiken niin koittakaapa miettiä miltä tuntuisi jos oma äiti, veli, lapsi tai kaveri saisi tuollaisia kommentteja netissä. Onko se sen arvoista? Mitä siinä itse voittaa kun saa sanoa toiselle toivovansa että joku hakkaisia, raiskaisi tai tappaisi hänet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka roikottelee rintaa esillä huvikseen ties miten pitkään, kysyn vaan? Miten voi paljastella liikaa imettäessään? Erilaisilla naisilla, erilaisilla rinnoilla ja erilaisilla vauvoilla on erilaiset tyylit imettää. Jos jonkun ainoa keino saada vauva rinnalle on vaikka ensin ottaa rinta esille ja tämän jälkeen nostaa vauva kaksin käsin rinnalle, so be it. En usko, että kukaan istumalla istuu tissi paljaana ihan vaan sen tuottaman ilon vuoksi.

   Poista
 23. Itse oon sitä mieltä, että kenenkään ei pitäisi olla niin epävarma imetyksestään, että kiinnostaa mitä muut ajattelee. Ja mielstäni on typerää antaa huomiota tälläiselle, sehän on myös Terin mielipide ja siitä ei tartte kenenkään välittää.

  Enemmän tämä huomionti ruokkii sitä mitä hän tällä julkaisullaan haki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minustakaa pitäisi olla. Mutta ei pitäisi olla masentuinesuutta, sotaa, vihaa tai muutakaan sellaista. Niitä epävarmoja ihmisiä on vaikka kuinka tahtoisi, toivoisi tai käskisi olla olematta.
   Sanot ettei sinun mielipiteestäsi pitäisi välittää, mutta sanot sen silti muille tarkoituksena kertoa mitä mieltä olet ja varmaan myös yrityksenä kääntää jonkun muun ajatukset samaan suuntaan. Siksihän mielipiteitä ilmaistaan. Sinulla on selvästi hyvä itsetunto ja asiat kunnossa. Mikä on hieno juttu. Mutta se että epävarmuutta moititaan tuskin lisää itsevarmuutta. Luultavasti enemmänkin vähentää sitä kun epävarma ei enää ole epävarma vain asiastaan vaan myös epävarmuudestaan.
   Et varmasti tarkoita sanoa tätä pahalla, mutta epävarmana ihmisenä (aika monesta asiasta, mutta onneksi sentään en imetyksestä) se kolahti vähän turhan pahasti.

   Poista
 24. Itse oon sitä mieltä, että kenenkään ei pitäisi olla niin epävarma imetyksestään, että kiinnostaa mitä muut ajattelee. Ja mielstäni on typerää antaa huomiota tälläiselle, sehän on myös Terin mielipide ja siitä ei tartte kenenkään välittää.

  Enemmän tämä huomionti ruokkii sitä mitä hän tällä julkaisullaan haki :)

  VastaaPoista
 25. Ite en edes halunnu imettää lastani julkisesti,halusin kyl ihan omaa rauhaa itelleni ja lapselle. En siksi että mitä minusta muut ajattelevat vaan siksi etten halunnut olla tissit tiskillä ihmisten hääräävän ympärillä. Jokanen toki tyylillään .itse valitsin "yksityisemmän" tavan :) täälä kaupungis mis asun ni oli se yks vanha äijä joka sano et tykkää katella imettäviä ja kuvaakin niitä joskus ?!! No ohan noita varmadti muuallakin ,kaikenlaisii petvoja löytyy...no julkisella paikal saa kuvaa niin ei kait siinä sit... ite en ton äijän tai kenenkään muunkaan kansioon taho runkku materiaaliks :D

  VastaaPoista
 26. Minä löysin tämän nyt vasta :) Mulla kerran kahvilassa imettäessäni nuori mies viereisessä pöydässä keuhkosi emolleen kuin hirveetä, kun imettää. Silloin teki mieli sanoa, että onko pakko katsoa ja tuijottaa? Eihän sitä muutenkaan ihmisiä sillä tavalla möllötetä. Ja huvittavinta se, että sekä vauva että tissi oli kuitenkin niiiiin peitossa, että varsin ei nähnyt sylissä pitämistä kummempaa ja vain arvasi mitä teen :D Joten mikä silloin mättää?!

  Kyllähän sitä ainakin itse katsoo miten imettää ja missä. Esim vanhusten läsnäollessa en osaa imettää, vaan kyllä sitä hakeutuu automaattisesti sivummalle ja sama just jossain julkisella paikalla, niin ei sitä osaa kyllä diset paljaana rollotella :D Enkä itse asiassa tiedä onko siinäkään sit mitään pahaa tahi moitittavaa, mutta itse en siihen vaan kykene ;)

  Mutta, meitä on moneksi.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe