Miten järjestää juhlat pienessä kodissa

26.1.16

Meillä on kaksiossamme 56 neliötä, ja kemujen aikaan täällä juhlii yleensä kymmeniä ihmisiä. Onkin ihan ymmärrettävää, että multa kysellään välillä, onko vierasmäärältään isohkojen juhlien järjestäminen pienessä kodissa järkevää tai miten se ylipäätään on edes mahdollista. 

Fiksuna vaihtoehtona toimisi tietenkin tilan vuokraaminen. Etenkin arkipäivinä ravintolan, kahvilan tai vaikka leikkipuiston voi vuokrata kohtuullisen edulliseen hintaan. Jos esimerkiksi lasten synttärit tahtoisi kokonaan ulkoistaa, olisi mahdollista kääntyä vaikkapa jonkun sisäleikkipuiston puoleen.

Jos jompikumpi lapsistamme olisi syntynyt kesällä, juhlia vietettäisiin varmasti pihalla tai vaikka metsässä – omat piknikviltit mukaan vain! Keväiset valmistujaisjuhlani järjestin muinoin entisen kerrostalokotimme sisäpihalla. Ruuat, astiat ja muut tarvikkeet kannettiin pihalle koreissa ja grilli oli kuumana koko illan.
Mutta jos ne useamman kymmenen henkilön juhlat tahtoo järjestää kotonaan, tässä meidän perheemme vinkit onnistuneisiin bileisiin.

Järjestä juhlat liukuvalla aikataululla. Meillä on juhlien aikaan kodissamme yleensä avoimet ovet iltapäivästä iltamyöhään. Liukuvan aikataulun ansiosta vieraat voivat tulla piipahtamaan tai viihtymään pidempään heille sopivaan aikaan. Samalla myös vieraita tulee mukavasti ripoteltuna koko päivälle. Esimerkiksi esikoisen yksivuotisbrunssilta viimeiset vieraat lähtivät juhlien aamupäiväpainotteisesta teemasta huolimatta vasta sitten, kun juhlakalu oli jo nukkumassa yöuniaan.

Tyhjennä eteinen ja järjestä narikka makuuhuoneeseen. Meidän eteisemme on pitkulainen käytävä, eli yhtä kuin katiska, johon jää helposti sumppuun toppavaatteissaan räpiköiviä juhlavieraita. Tyhjennämme eteisen kaapit ennen juhlia ronskisti Ikean jättimäisiin kasseihin, jotka kannamme ullakolle. Näin vieraiden kengille ja takeille jää tilaa.

Yleensä se ei kuitenkaan riitä. Niinpä meillä on ollut tapana perustaa narikka makuuhuoneen puolelle. Alkuun lainasimme juhliin vaaterekkiä Facebookin paikallisesta kierrätä-lainaa-myy -ryhmästä, kunnes päätimme ostaa sellaisen itselle. Se ei onneksi vie paljoa tilaa ullakolla ja tulee lopulta verrattain usein käyttöön. Narikka on valmis, kun vaaterekin viereen asettelee pari isoa pärekoria hanskoille, pipoille ja sen sellaisille.
Hyödynnä parvekekalusteet ja pinottavat jakkarat. Juhlissa me roudaamme parvekkeemme kaksi pientä ulkokalustepöytää sisälle ja ripottelemme ne kahvittelua varten olohuoneeseen. Kun niiden päälle heittää pöytäliinaksi jonkun kankaanpalasen kangasvarastoistani ja maljakollisen kukkia tai muita teemakoristeita, minikahvila on valmiina.

Meillä on myös käytettynä ostettuna ja dyykattuja Ikean pinottavia puujakkaroita, jotka otamme juhlien tai pienempienkin illanistujaisten aikaan esille. Olkkarin pöytämme on niin matala, että sen ääressä voi istua japanilaisittain isoilla tyynyillä, jotka yleensä majailevat sohvallamme.

Katsele kotiasi luovasti. Oven voi irrottaa saranoiltaan ja tehdä siitä väliaikaisen pöydän pukkijalkojen tai jonkun muun ratkaisun varaan. Kuopuksen nimijuhlissa meillä oli kellarivarastomme iso puinen perunakoppa käytössä juomien tarjoilussa ja yksivuotissynttäreillä leikkikeittiön hyllykkö sai toimia juomabaarina.
Tyhjennä tasot. Vaikka istumapaikkoja ei välttämättä kaikille riittäisikään, laskutilaa kaffimukille on hyvä olla. Siksi tyhjennämme kodin tasoita kaiken ylimääräisen. Yleensä työpapereiden vallassa oleva työpöytäni toimii juhlien aikaan kahvittelupöytänä. Keittiöstä tyhjennämme tasoilta kodinkoneet sun muut isoihin koreihin, jotka jemmaamme pöytäliinalla peittäen keittiönpöydän alle. Näin tasoja voi käyttää noutopöydän osana.

Eriparimukit luovat vain tunnelmaa. Lastenjuhlissa olen välillä käyttänyt kerttiksiä, mutta muuten tahdon käyttää kunnon astioita ja aterimia. Ne tuovat niin valtavasti tunnelmaa, ja kahvikin maistuu ihan erilaiselta posliinikupista kuin paperimukista. Meillä on juhlissa aina sulassa sovussa monenlaista astiaa, eikä se haittaa. Päinvastoin, siitä tulee vain mukavan kotoisa ja rento meininki.

Astiota voi myös lainata naapurista. Kannattaa muutenkin rohkeasti kysellä naapureilta asioita lainaan. Meillä on ollut lainassa niin tuoleja kuin kahvinkeitinkin. Kutsu juhliin tai vähintään aimo annos rääppiäiskakkua riittää kiitokseksi. Ja ensi kerralla voidaan lainata toisinpäin.
Suosi korkeita tarjoiluastioita. Kun ei ole tilaa järjestää pitkää ja notkuvaa pitopöytää, kannattaa sen sijaan laajentaa noutopöytää ylöspäin. Suosin korkeita ja halkaisijaltaan pieniä tarjoiluastioita aina kun mahdollista, jolloin esimerkiksi salaatti tai vaikka popcornit mahtuvat pienempään tilaan. Kuopuksen yksivuotisjuhlien bagelbaarissa täytteet olivat korkeissa säilykepurkeissa, jolloin pöytään mahtui paljon herkkuja.

Kannattaa myös miettiä, voiko ruuat laittaa esille pystyssä eikä lappeeltaan. Esimerkiksi pizzapalat, tacot, kolmioleivät voi asetella pystyyn kuten wrappit esikoisen nelivuotissynttäreillä. Näin niitä saa mahtumaan enemmän pienempään tilaan.

Itse haaveilen kolmikerroksisesta tarjoiluastiasta, joka vielä odottaa löytäjäänsä jonkun antiikkiliikkeen nurkassa. Mutta Pop Up kemuista ostamani pahvinen kuppikakkuständi on ollut ihan loistava pienen kodin tarjoiluapuri. Se menee purettuna pieneen tilaan ja on kestänyt jo useammat juhlat. Esimerkiksi kuopuksen yksivuotisjuhlissa siltä tarjoiltiin hedelmä- ja marjakupit.
Pyydä kaverin kaveri piikomaan. Aivan ehdoton juttu sellaisissa juhlissa, joissa tahtoo itsekin tiskiharjan ja rätin sijaan pidellä käsissään kahvikuppia ja pullaa. On mukavaa voida vain keskittyä nauttimaan ystävistä ja juhlista, kun tietää, että joku muu hoitaa kahvinkeiton, astioiden pesun (koska muuten ne loppuvat) ja pöytien raivaamisen.

Tärkeintä on tietty näissäkin hommiassa asenne. Ei se ole niin nöpönnuukaa, jos tiskipöytä on kaaoksessa, roskis pursuilee ja eteisessä on kenkämeri. Sehän on vain merkki hyvistä juhlista! Kukkia pöydille ja hyvä soittolista soimaan, eikä kukaan muu huomaa kaaosta.

Mitä vinkkejä teillä on antaa onnistuneisiin juhliin, jos tilaa kemuilulle ei ole paljon?

Lue myös nämä

11 kommenttia

 1. Meillä on 4h+keittiö mutta silti kemuissa aina ahdasta sillä tottakai kaikki ovat olkkarissa ja keittiö on pieni. No, kerran lapsivieraat olivat keskenään lastenhuoneessa kun äidit juoruilivat olkkarissa ja heti tapahtui aika paha läheltä piti -tilanne joten ehkä ihan hyvä vaan sulloutua olkkariin. Tässä oli tosi hyviä vinkkejä joita itse ei ole tullut ajatelleeksikaan! Jes, kiitti!

  Ja monikerroksisesta tarjoiluastiasta tuli mieleen että diy- ja kässäblogeissa oli joitain vuosia sitten hittinä liimailla jollain asiaan sopivalla liimalla eriparisia vanhoja lautasia ja kahvikuppeja torniksi siten että isoin lautanen tietty alimpana ja pienin ylimpänä ja kupit ikään kuin vartena aina lautasten väleissä. Haaveilin niistä silloin mutta jäi toteuttamatta kun eihän sellaista rohjaketta mahdu missään säilyttään. Mutta voi pojat että olisi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on DIY kolmikerroksinen tarjoiluastia, tasot ovat juurikin eri pari lautasia ja kerroksia antavat kauniit jalalliset lasit (ei ihan ohuimmasta päästä tietty). Ihana ja uniikki on, mahtuu kattilakaappiin.

   Poista
  2. Hei mäkin muistan nähneeni niitä diy-tarjoiluastioita! Meille ei sellaista kyllä yksinkertaisesti aleta keittiön kaappeihin sovittamaan, vaikka mieli tekisi. Siksi haaveilen sellaisesta vanhasta posliiniseseta versiosta, jonka metallivarren saa irrotettua ja näin monikerroksinen tarjoiluvati menee pieneen tilaan säilytyksessä.

   Poista
 2. Taas niin paljon hyviä vinkkejä! Kiitos :) Minäkin haaveilen tuosta diy-tarjoiluvadista, mutta ei ole tullut vielä vastaan sellaisia astioita joita siihen haluauisin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että näistä oli apua. Mä en nyt edes ala googlailla diy-tarjoiluvateja, ettei tule hurjaa tarvetta sellaista tehdä :D

   Poista
 3. Hitto meillähän kirppismyyjäisiä varten hankittu Ikean vaaterekki joka kyllä täst' edes kasataan myös juhlia varten!

  -Sup

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aivan ehdottomasti! Meillä taas juhlanarikkaa varten ostettu vaaterekki toimii justkin kirppisrekkinä myös :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, mahtavia kemuja on kyllä ollut :)

   Poista
 5. Meillä oli vanha asunto 62.5m2. Silloin oltoin vielä kahdestaan miehen kanssa, mutta tavaraa tupa täynnä. Mm. Liian suuret sohvat ja ruokapöytä. Ja kun ollaan "tee se itse" ihmisiä niin kankaita, lankoja, askarelu värkkiä ja työkaluja oli joka nurkassa. Nyt on tuplasti enemmän tilaa. Ja no näyttää aika tasapainoiselta. Huonekaluja oli valmiiksi niin paljon, ettei oo ostettu ku vauvalle tavaraa :D Mutta, nyt oon huomannu, että tykkään ahtaudesta ja tavaran paljoudesta. Se on yllättäny mut täysin! Pidän sitä kai kodikkaana.

  Ollaan mieheni kanssa kovia järjestämään aikaa ystävien kanssa ja juhlia. Siihen tämän hetken asunto onkin loistava tilan vuoksi. Mutta on vanhaanki asuntoon ahtauduttu 20-30 ihmisen kanssa viettämään iltaa. Sopu siaa antaa ja tosiaan laskutasot joista mainitsitki. Ja tarjoiluastioiden kerroksellisuus. Jatkettava pöytä on myös ollut suureksi avuksi. Kesäisin meillä toimi lisä huoneena terassi,joka oli ihan mukavan kokoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mä tunnistan kans tuon, etä tykkää asua vähän tiiviimmin. Tavaran paljoudesta en niinkään tykkää, mutta siitä, että kaikki on tässä kivasti likitysten. Me asuttiin opiskeluajat Turussa aika isossa kodissa (halpa vuokrakoti), ja kun muutettiin Helsinkiin ja tilaa lähti parikymmentä neliötä, heti tuli mukavampi ja kotoisampi olo.

   Terassi on tosiaan mainio lisätila kemuihin. Talvisin taas lasitettu parveke toimii monesti hyvänä kylmiönä esimerkiksi juomille :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe