Pellavaa Pohjanmaalta

11.1.16

Joululomalla Pohjanmaalla poikkesimme mökkimatkan ohessa Lapualle. Siellä on jo vuodesta 1917 toiminut perheyritys Lapuan Kankurit, jonka aitoihin materiaaleihin ja ajattomaan tyyliin olen ihan lääpällään. Heidän Helsingin liikkeestään mä olen kirjoittanut Torikortteleden sivuille juttua, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun kävin heillä kylässä Lapualla.

Siellä lakeuksilla kankureiden kutomo säksättää pellavasta sellaisia arjen kaunokaisia, että minä en voi kuin pää kenossa huokailla. Pellava tuntuu iholle samaan aikaan viileältä ja lämpimältä, silkkiseltä ja karhealta. Keittiöpyyhkeiksi en enää muita huolikaan, ja kesäisin rantakassiin pakataan ohuet, imukykyiset ja nopeasti kuivuvat pellavapyyhkeet. Mun mielikuvissani pellavatuotteisiin yhdistyvät vanhojen mustavalkoelokuvien maalaistalot, heinänkorret ja rukiiset leivät. Mutta samalla ne ovat kapiokirstujen aarteita, jotka ovat kertakäyttökulttuurin keskellä elävälle arkipäivän luksusta.

Että juu, fanitustaso on korkea! Olisinkin voinut ihastuksesta huokaillen hipelöidä ja tunnelmoida jok’ikistä tuotetta Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälässä. Itse myymäläkin kun on jo useamman huokailun arvoinen, sillä se sijaitsee komeassa vanhassa tiilirakennuksessa. Jostain syystä minikokoiset matkakumppanini eivät kuitenkaan arvostaneet harrasta pellavafiilistelyäni, joten tyydyin vain napsimaan nopeasti muutamia kuvia teidänkin iloksenne sekä tekemään pari havaintoa:
Yksi: Että mohairhuovat ovat maailman pehmoisimpia – niissä on juuri sellaista lämmintä pehmeyttä, mitä kaipaan enemmän ympärilleni. Harmi, että niitä ei poikkeuksellisesti tehdä Lapualla, sillä koneet eivät kykene noin paksuun villaan. Mutta esimerkiksi vähän ohuempi Corona-villaviltti sen sijaan on tehty Lapualla. Sen upea kuvio ei pääse nettikaupassa ollenkaan oikeuksiinsa, eikä vähiten siksi, että näköhavaintoon pitäisi voida yhdistää se, miltä viltin pinta tuntuu ihoa vasten.

Kaksi: Että himoitsen tätä Jacquard-tekniikalla kudottua pellava-puuvilla peittoa niin paljon, että kehittelen mitä kummallisempia syitä, miksi tarvitsen sen. Järkevin yhdistelmä tähän mennessä on ollut se, että tukisin suomalaista työtä ja olisin peittoineni onnellinen. Että tulevan vuoden onnellisuus peiton varaan vaan!
Kolme: Että Lapuan Kankureilla on myös niin sanottuja vauvakokoisia torkkupeittoja, jos vaikka tahtoo vauvalahjaksi ostaa jotain suomalaista. Kuten tämä kalakuvioinen puuvillapeitto, joka on moderni, leikkisä ja klassisen ajaton samaan aikaan. Myös tämä villahuopa on kätevä lapsiperheellisille, sillä pienen kokonsa lisäksi sen saa rullattua nauhoilla paketiksi, mikä tekee siitä kätevän varalämmikkeen rattaisiin tai vaikka pulkkaan. Puuvillapeitto tehdään Lapualla, mutta villahuopa muistaakseni jossain päin Balttiaa.

Neljä: Että on olemassa suomalaisia pellavapussilakanoita. Mä olen miettinyt korvaavani meidän puhkinukutut ja -pestyt perintöpussilakanat pellavaisilla lakanoilla. En vain ole vielä kyennyt luopumaan reippaan raitaisista lapsuuslakanoistani, vaikka niihin nuhjuuntuu nykyään jokaisen käyttökerran jälkeen lisää pieniä reikiä. Mutta nyt saattaa projektiin tulla vauhtia! Bongasin tehtaanmyymälästä Lapuan Kankureiden pellavaiset pussilakanat ja tyynyliinat. Päättelin oitis, että niissä ei voi kun nähdä kauniita unia! Näemmä noita lakanoita ei kuitenkaan saa nettikaupasta, joten uudenlaisen uniaikakauden alku siirtyy ainakin seuraavaan Pohjanmaan-reissuun.

Lue myös nämä

8 kommenttia

 1. Mä oon ollut töissä samassa rakennuksessa, missä tehtaanmyymälä on. Mulla oli siellä päärakennuksen tornissa työpöytä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, se on todella kaunis rakennus! Koko alue siinä ympärillä vaikutti mielenkiintoiselta, mutta matkakumppanit olivat tosiaan sitä mieltä että byääh, joten ei jääty tällä kertaa retkeilemään sen pidemmäksi aikaa.

   Poista
 2. Ihania tuotteita noilla kyllä on! Itse en ole vielä ainoatakaan kuitenkaan ostanut, sillä aina kaupasta niitä katsoessani olen huomannut huolimatonta jälkeä päättelyissä esimerkiksi käsipyyhkeissä ja liinoissa. Tuon hintaluokan tuotteiden osalta olisi nimittäin hyvä, että ommeltu sauma tms. ei ala heti käytössä purkautua jne. Pitäisikin mennä taas tutkimaan, josko tähän "ongelmaan" (joka on aikaisemmilla kerroilla saanut minut jättämään tuotteet kauppaan) olisi saatu jokin ratkaisu. Kotimaisia tuotteita, ja vielä ihania sellaisia, olisi kyllä kiva ostaa, sitten kun aika perintöpyyhkeistä lopullisesti jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, jopas olet sattunut törmäämään kakkoslaatuisiin tuotteisiin. Sellaiset ehdottomasti kuuluvat sinne tehtaanmyymälän penkokoriin, eivät normihintaisten ja ykköslaatuisten joukkoon. Meillä on ollut Lapuan Kankureilta esimerkiksi keittiöpyyhkeitä ahkerassa päivittäisessä käytössä ja vuosia, ja ne ovat kestäneet ja vain parantuneet käytössä – kuten pellavalle on ominaista.

   Poista
 3. Se tehtaanmyymälä sijaitsee Vanhassa Paukussa, eli Lapuan vanhan patruunatehtaan alueella. http://www.vanhapaukku.fi/ Patruunatehtaan räjähdyksen myötä alueella on surullinen, mutta kaikille lapualaisille tuttu historia. Alueella toimivassa kirjastossa on aiheesta kertova näyttely. Suosittelen piipahtamaan sielläkin seuraavalla visiitillä. Kirjasto on myös kaunis! Itse en ole tuohon Kankureiden uuteen myymälään vielä päässytkään käymään, mikä on sääli, sillä minäkin jumaloin kankureiden tuotteita ja esillepanoa! Harmi, että välillä on vaikea vakuuttaa itsensä jälleen uuden pellavaisen tai villaisen asian tarpeellisuudesta. ;) Suurkuluttajille suosittelen Kankureiden myyntipäiviä kesällä, vai milläköhän nimellä ne nyt kulkeekaan. Homman nimi on kuitenkin se, että Lapuan kutomo avaa ovensa, ja siellä on myynnissä laari- ja rullakkokaupalla sitten vaikka ja mitä ja hyvin tarjouksin.

  T. Lapuan plikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah aivan, en tiennytkään! Koko alue näytti viehättävältä ja mielenkiintoiselta, mihin tuo histroria tuo tietenkin oman säväyksensä. Tahtoisin kovasti ehtiä joku toinen kerta tutustumaan alueeseen paremmin. Nyt kun kaksi automatkustamista vihaavaa lasta oli messissä, oltiin jo käytetty päivän "jaksaa jaksaa" -varannot :D

   Noi sun mainitsemat myyntipäivät kesällä ovat varmaan ne samat, joiden aikaan myös Helsingin myymälässä on ystävämyynnit. Sieltä mä olen kankurini suurimmilta osin hankkinut. Samaten ostin silloin ihan kankaana pellavafroteeta, josta tein nämä ihan parhaat pellavaiset pesukintaat.

   Poista
 4. Tykkään minäkin :) Ja islantilaiset. Meidän kaupoissa myydään paljon Lapuan Kankureiden villavilttejä etenkin joulusesonkiin. Toi Corona-viltti on niin upee mustakin; oma suosikkini.

  VastaaPoista
 5. Näin ton saman viltin stockalla ja himoitsen sitä myös :) Jonkun vanhan postauksen ansiosta oon hankkinut pellavapyyhkeet uimareissuja varten, ne on niin hyvät kun menevät pieneen tilaan ja kuivuvat nopeasti.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe