Lääkärin diagnoosi: elämäntilanteesta johtuva väsymys

15.3.16


Yhteistyössä Leader ja Suomen Blogimedia

Sekä minua että lääkäriä naurattaa. Lääkäri käy puhelinvastaanotolla läpi tuloksia laboratoriotesteistä, jotka minusta otettiin yrittäessä selvittää väsymykseni syytä. Lääkäri luettelee kaikki mitatut arvot ja on sen jälkeen valmis antamaan diagnoosinsa. Se on niin yksinkertainen, että molempia naurattaa: elämäntilanteesta johtuva väsymys.

Vielä muutama kuukausi sitten olisi ehkä itkettänyt. Unirytmi oli solmussa, nukuin liian lyhyitä yöunia ja nekin muutamat tunnit sain kasattua pätkissä lapsen heräillessä pitkin yötä. Kroonisen väsymyksen kaveriksi ilmestyivät huimaus ja toimintakyvyn vievät päänsäryt. Muisti temppuili. Aloin pelätä iltapäiviä, sillä silloin iskivät pahimmat väsymyspiikit.
Onhan se tietenkin ihan selvää, että väsyttää, kun nukkuu liian vähän. Aloin kuitenkin ensimmäiseksi miettiä, saako kroppani sopivan määrän tarvitsemiaan vitamiineja. Kiitos keittiössä ahertavan miehen, söin pääsääntöisesti hyvin myös silloin, kun itsellä ei olisi ollut jaksamista edes rakentaa kiirepäivien klassikkoani: uunivoileipäkattausta. Uupunut kroppani kuitenkin himoitsi suolaa, rasvaa ja aivan liian isoja annoskokoja.

Lisävirtaa olen napannut purkkivitamiineista. Perussettiini kuuluu monivitamiini, B12-vitamiini ja D-vitamiini. Lisäksi otan maitohappobakteeria sekä hiusten kasvua edesauttavaa tuotetta raskauden jälkeisen sulkasadon hoitoon. Päivittäin ottamani D-vitamiinimäärä on tällä hetkellä 100 mikrogrammaa, sillä suomalaiset suositusmäärät eivät minun keholleni riitä, eivät etenkään raskauden aikana ja imettäessä. Viimeksi D-vitamiiniarvoni mitattiin vajaa vuosi sitten, kun tsekkasin ne juurikin imetyksen vuoksi. Arvoni olivat silloin hyvät, mutta eivät lainkaan koholla. Myös B12-vitamiiniarvot mittautin vuosi sitten ja tulos oli kuulemma ”poikkeuksellisen erinomainen”.
Uuden elämänvaiheen edessä päätin kuitenkin varata lääkäriltä ajan selvittääkseni, ettei väsymykseen liity jotain vitamiinivajaria tai vaikka piilevää sairautta. Tällaiselle kaltaiselleni yksityisyrittäjälleni oli hyvä, että samalla tehtiin ihan perusterveystarkastus, sillä sellaisessa ei ole tullut käytyä kuin äitiysneuvoloiden yhteydessä. Henki kulki hienosti, sydän pumppasi mukavasti ja verenpaine oli mallillaan. Kurkussa ja korvissakaan ei ollut mitään kummallista, kun lääkäri niihin kurkkasi.

Peruspaletti tuntui siis olevan kunnossa. Lääkäri ehdotti kuitenkin väsymystarinaani kuunnellessaan, että minulta otettaisiin pieni verenkuva, jossa selviäisi samalla myös hemoglobiini, eli vereni rauta-arvot. Raudanpuute kun on yleistä, ja sen riskiä vielä lisää kasvispainotteinen ruokavalio sekä imetys. B12- ja D-vitamiini oli mitattu niin hiljan, että niiden mittauttamiseen lääkäri ei nähnyt syytä. Varmuudeksi otettiin kuitenkin myös kilpirauhasarvot, sillä ne voivat heitellä raskauksien myötä ja aiheuttaa voimattomuutta ja väsymystä.
Testin tuloksia odotellessa kävin täydentämässä vitamiinivalikoimaani. Astelin Lifeen, jossa yleensä pillerikaupoilla asioin asiantuntevan palvelun perässä. Tahdoin täydennykset Vida-vitamiinisarjasta, sillä heidän tuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Vida-sarjaa valmistavan Leaderin tehdas sijaitsee Vantaalla, joten etenkin näin pääkaupunkiseutulaisena voi puhua vallan lähivitamiineista.

Lifen myyjä suositteli minulle jo käyttämieni tuotteiden lisäksi Vidan vahvaa Magnesiumsitraatti + B6 -valmistetta, joka kuulemma edistää hermoston normaalia toimintaa sekä vähentää uupumusta ja väsymystä. Lisäksi hän sai minut vakuuttuneeksi Vahva Q10 –ravintolisästä, joka sisältää ubikinonia. En ollut koskaan aikaisemmin sellaisesta kuullutkaan, mutta minulle kerrottiin sen olevan suorastaan ihmeaine, jolla tai jonka puutteella on osansa esimerkiksi lapsettomuuteen ja sydänsairauksiin. Tällaisilla perusterveillä perteillä siitä voi olla apua väsymykseen, voimattomuuteen ja stressiin. Ja kas, näillä myyntipuheilla tuote sujahti ostoskoriin, vaikka tovin nikottelinkin kapselin sisältämää liivatetta. Syömissäni D-vitamiinikapseleissakin on liivatetta, ja harmittaa, miten hankalaa kapseleiden valmistus ilman sikaa tuntuu olevan.
Nappasin lisäksi varmuudeksi rautatablettipurnukan, sillä olin varma, että sen puute on syypää väsymykseeni. Leaderin ravintoasiantuntija Timo Kosonen suositteli minulle myös kalaöljystä valmistettuja E-EPA-rasvahappoja. Niitä suositellaan kaikille synnyttäneille ja samalla äidinmaidon kautta lapselle, ja noita rasvahappoja kuulemma käytetään myös synnytyksen jälkeisten mielialamuutosten hoidossa. Kasvissyöjä kuitenkin voi varmistaa näiden rasvahappojen saamisen käyttämällä pellava-, rypsi tai camellina-öljyjä, joten aion tästä edespäinkin läträillä ihan kasvisöljyjen kanssa.

Vitamiiniarsenaali oli siis kunnossa, ja olin valmis kuulemaan lääkärin diagnoosin. Ja jopas nyt. Lääkärin mukaan veriarvoni olivat kunnossa ja kilpirauhasarvotkin olivat ok. Hämmästyin, kun kuulin, että tällaisella imettävällä kasvissyöjällä hemoglobiini oli peräti 145. Se on niin erinomainen arvo, että lääkäri kielsi käyttämästä jo varmuudeksi hankkimiani rautatabletteja! Oli helpottavaa saada tietää, että edes stressaava elämänvaihe ja terveellisestä ruuasta lipsuminen vähän turhan usein ei ollut horjuttanut perusterveystasoani.
Samalla kun olin iloinen tuloksista, olin myös hämmentynyt. Ruokavalion ja lisävitamiinien ansiosta olen paperilla ihan terve, mutta mitäs tämä väsymys sitten oikein on! No se on kuulkaa ihan elämäntilanteesta johtuvaa, kuten lääkärikin totesi. Olisihan se tietenkin ollut ihan liian helppoa lähteä ratkomaan väsymystä heti alkuun esimerkiksi nukkumalla kunnolla. Noh, nyt olen sitten miehen hoitovapaan mahdollistamana voinut öisin töiden tekemisen sijaan nukkua. Kuopuksen yörallikin on vähän helpottanut, vaikkakin edelleen meillä heräillään öisin.

Ja kappas, jo näyttää ja tuntuu maailma erilaiselta levänneellä keholla! Jo viikossa kaiken alleen haudannut uupumus on alkanut helpottaa. Kun ennen olisin tahtonut kofeiinia suoraan tipalla suoneen, huomaamatta kahvinjuonti on vähentynyt järkevälle nautintotasolle. Levännyt kroppa tahtoo kevyempää ruokaa, enkä enää iltaöisin kaiva hädissäni keittiön yläkaapeista jotain herkkua. Iltapäiväväsymykset ovat hävinneet tai ainakin tulleet siedettäviksi. Fiilis on samanlainen kuin kotitalomme edustalla routaseista maasta puskevilla kevään ensikukkilla. Vaikka ei heti uskoisi, täältä minä nousen täynnä uutta elinvoimaa!

Lue myös nämä

33 kommenttia

 1. Ihanaa, miten vertaistuellinen postaus! Minulla on isommat lapset kuin sinulla, mutta silti olen ollut koko alkuvuoden kuin puoliunessa ja kävin työpaikkalääkärille avautumassa, verikokeet otettiin ja...kävi niin etten jaksanut kuukauteen mennä kuulemaan tuloksia :D Lopulta sain kirjoitettua sille sähköpostia, etten ole jaksanut tulla ja häntä huvitti - hän oli minua vastaanotolleen odotellutkin, mutta ihmetteli kun ei naista näy eikä kuulu. Tämä minunkin väsyni johtuu elämäntilanteesta, olen huomannut että jos nukun yli 9h päivässä, olo on virkeä, mutta näillä resursseilla, ei se nukkuminen tommosia määriä onnistu kuin loma-aikana. Lohdullista?

  Sulla on kyllä superhemoglobiini, en ole koskaan omannut moisia arvoja :) Good for you! Mutta jäi kyllä pohdituttaa, tulikohan minulta otettua hemppa ja jossei, niin ehkä se tulisi tsekata myös, jos vielä olisi joku kikkakolmonen, millä tätä väsymystä saisi karkotettua nopeammin!

  Kiitos, tämä postaus tuli oikein tarpeeseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdeksän tunnin unien jälkeen sitä tosiaan tuntee olonsa, noh, ihmiseksi :D Kyllä me vielä joskus nukutaan, luotetaan siihen!

   Poista
 2. Mulla oli kuopusta odottaessa järjetön väsymys. Sellainen jossa jämähdin kahden tienoilla sohvan nurkkaan ja illalla tuntui ihan kohtuuttomalle vaatimukselle että pitäisi liikkua neljä metriä ruokapöudän ääreen syömään miehen tekemä ruoka. Neuvolasta laitto kilpparikokeisiin, mutta sieltä sen verran ok tulos että lähti vain sairaalaan konsultaatiopyyntö. Testattiin vän kaikkea muutakin ja käsky kävi syödä D-vitamiinia (silloin ko syönyt puoli vuott äa 50mikroa ja tuplasin sen), rautaa koska hemoglobiini oli kyllä ok mutta rautavarastot heikot ja magnesiumia. Nämä alkoi lopulta auttaa ja n. 3kk myöhemmin muut paitsi D oli ok. Nyt sitten olen lähes 2 vuotta olen syönyt 100mikroa päivässä. Vida oli kiva vinkki, kiitos siitä. Pitåä katsoa kun seuraavan kerran purkki tyhjenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. D-vitamiinien suositusarvot ovat tosiaan hankalia, kun sitä tarvitsee eri ihmiset eri määrän. Joskus kuulin, että esimerkiksi mä vähän keskiverto suomalaista tummempi hipiäisempänä tarvitsen deetä enemmän. Tämän paikkansa pitävyyttä en tiedä. Ja sitten tietty se, että toisilla imeytyvyys on parempaa, kun toisilla esimerkiksi suoli on niin heikossa kunnossa, että imeytyvyys kärsii. Mä olen nyt kans syönyt sitä 100 mikroa päivässä. Jahka imetys joskus loppuu, täytyy mittauttaa arvot uudestaan ja katsella, pidänkö silti määrän tuossa vai vähennänkö.

   Poista
 3. Mulla oli kuopusta odottaessa järjetön väsymys. Sellainen jossa jämähdin kahden tienoilla sohvan nurkkaan ja illalla tuntui ihan kohtuuttomalle vaatimukselle että pitäisi liikkua neljä metriä ruokapöudän ääreen syömään miehen tekemä ruoka. Neuvolasta laitto kilpparikokeisiin, mutta sieltä sen verran ok tulos että lähti vain sairaalaan konsultaatiopyyntö. Testattiin vän kaikkea muutakin ja käsky kävi syödä D-vitamiinia (silloin ko syönyt puoli vuott äa 50mikroa ja tuplasin sen), rautaa koska hemoglobiini oli kyllä ok mutta rautavarastot heikot ja magnesiumia. Nämä alkoi lopulta auttaa ja n. 3kk myöhemmin muut paitsi D oli ok. Nyt sitten olen lähes 2 vuotta olen syönyt 100mikroa päivässä. Vida oli kiva vinkki, kiitos siitä. Pitåä katsoa kun seuraavan kerran purkki tyhjenee.

  VastaaPoista
 4. Jos ei halua syödä eläinperäisiä vitamiineja, kannattaa tutustua Vegekaupan (http://www.vegekauppa.fi/) ja Helunan (http://www.helunanetti.com/) tarjontaan. Molemmilla on verkkokaupan lisäksi myymälä Helsingissä. Heluna on myös nahattomia kenkiä, laukkuja ja eläinkokeetonta kosmetiikkaa etsivän aarreaitta ja Vegekaupan tarjonta on kasvissyöjän paratiisi ;) (Tämä ei ole maksettu mainos, ja jos kommentti rikkoo mainostajien kanssa tekemiäsi sopimuksia, poista kommentti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin saa jakaa omia kokemuksiaan ja vinkkejään. Jos sellaista joku yhteistyökumppani lähtisi suitsimaan, en ikinä suostuisi :) Kiitos paljon vinkistä. Mä tosiaan asioin aina Lifessa asiantuntemuksen perässä, mutta nuo liivatteettomat sekä kalaöljyttömät tuotteet kiinnostavat. Heluna on mulle uusi juttu, en tiedä, miten se on edes mahdollista! Kiitos siis vinkistä!

   Poista
 5. Pakko kommentoida. Onko mitään mahdollisuutta että olisit saanut borrelioosin? Oireet voimakas uupumus, päänsärky, ärtymys, muistivaikeudet olivat minulla borrelioosi. Tuli mieleen heti kun luin tekstisi että kuulosti niin tutulta. Lääkäri ei osannut minulla tätä tunnistaa vaan epäili juuri elämäntilannetta kun ei ollut iholla mitään läiskiä tai nivelkipuja, kumminkin määräsi testit kun vaadin ja raju infektio löytyi tarkemmissa testeissä. Kolmen viikon antibioottikuurista kun viikko oli mennyt oli kuin sumu olisi hälvennyt tai verhot avattu. viime kesän infektiosta oli kyse meillä ja oireet alkoivat paheta loppusyksystä ja joulukuussa uupumus oli jo todella voimakasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko mahdollista, että ihminen joskus voi olla ihan vaan väsynyt, ilman diagnooseja?

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Ihmiset on välillä vähän hassuja. Jos ei syö, niin on nälkä. Jos ei liiku, niin kunto huononee. Jos ei nuku, niin väsyttää. Kaikkeen ei tarvitse puutostilaa tai sairautta. Itselläkin epäilty masennusta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta kummasti alkoi olo paranemaan kun on hankkinut unirytmin, jolla ehtii lähes joka yö nukkua tarpeeksi :D

   Poista
  4. Eihän se borreoloosi ihan mahdoton ajatus ole. Hyvä kun vinkkasit, siitä voi olla apua jollekin. Mä itse taidan kuitenkin olla juurikin sitä porukkaa, johon diagnoosi elämäntilanteesta on ihan oikea. Nyt kun on ehtinyt nukkua ainakin välillä parempia unia, alkaa kroppa toipua. Pikku hiljaa, mutta kuitenkin.

   Poista
 6. Hemoglobiini ei kerro elimistön rautavarastoista oikeastaan yhtään mitään, se laskee vasta siinä vaiheessa kun raudanpuute on jo todella paha. Itsellänikin oli hemppa lähes 140, mutta ferritiini (eli ne rautavarastot) lähes nollassa. Kolmen kuukauden rautakuuri teki musta uuden ihmisen. Elimistö kun tarvitsee sitä rautaa tosiaan muuhunkin kuin hemoglobiinimolekyyleihin. Just saying. Sun blogi on piristävä :)

  VastaaPoista
 7. Hei, tuosta raudasta! Itselle on hiljattain selvinnyt, että pelkkä hemoglobiini ei riitä todellisuudessa vaan tulisi mittauttaa myös elimistön rautavarastot! Kannattaa googletella aiheesta, tavan lääkärit eivät taida asiasta olla perillä mutta funktionaalinen lääkäri antaakin eri ohjeet.. Itsellä aina ollut tosi hyvä hemoglobiini, mutta viime kuussa mittautin varastoarvoja ja alhaiset oli, hain rautakuurin! Nyt odottelen onko tällä mitään tekemistä väsymyksen kanssa vai onko kaikki heräilystä kiinni.. (ei lapsia, mutta univaikeuksia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas, tästä en ole kuullutkaan. Raskausaikana mun hemoglobiini laski, minkä huomasi voimattomuutena. Rautakuuri auttoi, tosin jouduin vaihtaa valmistetta pari kertaa. Toivottavasti väsymys siellä alkaa helpottaa, tavalla tai toisella!

   Poista
 8. Tuo iltapäivän väsymyspiikki. Ihan kamalaa! 1v kun meni päiväunille, niin jos en kovasti touhunnut jotain minulle oikeasti mielenkiintoista, niin varmana nukahdin 3v kanssa leikkiessä. Olen nukahtanut majaan, lääkärileikkeihin potilaana ja mitä vielä. Voi esikoisraukkaa. Onneksi ne ajat on ohi ja meillä jopa nukutaan kokonaisia öitä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen kerran kesken leikkin nukahtanut majaan. Se oli aika kuumottava tilanne, kun en vain tajua, miten ja missä välillä nukahdin. Onneksi en ajanut autoa! Lapset olivat hipihiljaa tyhjentäneet mun torkkujen aikana eteisen kaapistot ja sitä rataa, mutta onneksi eivät esimerkiksi olleet kiivenneet tutkimaan keittiön veitsiä. Huuh, että juuh, kokonaisia öitä odotellen! Onneksi melkein sellaisia välillä on jo tullutkin.

   Poista
 9. Piti myös tulla kommentoimaan tuota hemoglobiinia ja sitä ettei se kerro yleensä mitään, mutta muut ehtivätkin ensin.
  Itselläni hb 130 mutta ferritiniini arvo vain 16, sitä on nyt kuukausi nosteltu ja tarkotus olisi saada se 40-50 paikkeille. Itselläni väsymyksen syyksi selvisi juuri raudanpuutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä mielenkiintoista. Kävin Mehiläisellä lääkärissä, eikä tällaisesta ollut mitään puhetta, vaikka juurikin hakeuduin vastaanotolle väsymyksen takia ja itse kyselen siitä raudasta.

   Poista
 10. Hei,
  vitamiineihin ja muihin vinkkaisin kotimaista Puhdas+ -tuotteita, puhtaina jauheina tai vegekapseleissa :o).
  Voimia kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ne on vegekapseleita. Hienoa, kiitos tiedosta!

   Poista
 11. Mä syön ite samaa d-vitamiinia, kuin mitä annan vauvalle tippoina. Ei ole mitään kapseleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen miettinyt kans, pitäisikö tehdä sama. Mutta kun itse tarvin deetä 100 mikroa päivässä, pitäisi ottaa kymmenen tippaa päivässä. Siinä kuluisi pullo nopeaan :D

   Poista
 12. Uskallatko syödä tuollaisen määrän lisäravinteita, vaikka imetät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syön, ihan kuten postauksessa kerron. Ja deetä syön enemmän kuin normaalisti juurikin imetyksen takia.

   Poista
 13. Minunkn piti jo aiemmin kirjoittaa, moni onkin jo ehtinyt samaa kommentoimaan, mutta haluan kirjoittaa, jotta kenenkään muun ei tarvitsisi kokea samaa kuin minä ja lisätäkseni pari huomiota vielä asiaan.
  Hemoglobiini ei kerro kaikkea, sillä on olemassa myös rautavarastot. Voi olla piilevää raudanpuutetta, jolloin rautavarastot ovat jopa tyhjentyneet kokonaan, vaikka hemoglobiini olisi hyvä. Itse sairastin nuorena kilpirauhasen vajaatoimintaa väliaikaisesti (on mahdollista), mutta oireet vain jatkuivat yli 10 vuotta ja ravasin lääkärillä, usein sanottiin, ettei rautakuuria ainakaan tarvitse syödä. Tunsin, että jossain on vikaa, oli väsymystä, huimausta, heikkoutta, levottomat jalat ym. kaikenlaisia oireita. sain vihiä ystävältäni, että on olemassa myös rautavarastot, mutta kysyessäni niiden tutkimisesta, minulle naurettiin. Lopulta vointini romahti - huimaus oli jokapäiväistä, käytännössä minusta tuli työkyvytön, en jaksanut edes ruokapöydässä istua, edes tukisukkahousut eivät auttaneet jalkasärkyyn, lääkärin mielestä olin vain jäänyt miettimään oloani. Kunnes maksoin itse, ja lääkäri (sattumalta sama lääkäri kuin ystävälläni ja eri kaupungissa asutaan, meidän pelastaja)totesi parin lauseen jälkeen, että luultavasti minulla on raudanpuute, ollut jo kilpirauhasen vajaatoiminnan aikaan. Ja niin olivat rautavarastoni lähes nollassa! Ja hemoglobiini 147! Tästä on nyt yli vuosi, olen syönyt suurin piirtein 2 tbl päivässä ja arvo vasta päälle 50. Tämän arvon tulisi olla 100 kieppeillä, jotta raudanpuutetta ei olisi, aiemmin jonkun mainitsema 50 ei riitä, oireet kyllä kuulemma siinä vaiheessa helpottavat, mutta pian ovat taas tyhjillään, itsekin tunnen itseni jo nyt aivan eri ihmiseksi, harmi vaan, että koko nuoruus menny väsyneenä... Ja vielä se, että synnytyksen jälkeen rautavarastot kestävät täyttyä muistaakseni jopa 2,5 vuotta. Runsaat kuukautiset ovat yleinen syy, ja siksi nuorilta naisilta olisikin hyvä tämä ferritiini-arvo ottaa. Tietysti myös muita asioita mitataan, jotta raudanpuutteen syy selviää, esim. B12. En ymmärrä, miksei näin yksinkertainen asia ole esillä, ja aina vain hemoglobiinista puhutaan. Kunpa olisin tiennyt kunpa joku olisi aiemmin kertonut. Siksi kirjoitan nyt. Ihanaa kevättä, ja kiitos kivasta blogista, luen, vaikkei minulla lapsia olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan itselleni ihan uusi juttu. Kiitos sinullkein vinkistä! Pitäisi kyllä selvittää tätä. Etenkin kun on tosiaan kaksi raskautta ja synnytystä vajaaseen neljään vuoteen, mikä varmasti on rautavarastoja. Onneksi sulla väsymys on alkanut taittua, vaikka voin vain kuvitella, miten harmittaa ja surettaakin, että asia ei selvinnyt aikaisemmin.

   Poista
 14. Sama täällä, raudan puutteen oireet mutta hemoglobiini ihanteellinen. Maksoin itse varastoraudan mittauksen koska lääkärin mielestä ei tarvetta. Tulos 11 (10-150), eli kohta olisi ollut anemia. Opin myös, että etenkin hedelmällisille naisille sekä kasvissyöjille suositellaan lyhyttä rautakuuroa muutama kerta vuodessa - itse olen molempia eikä yksikään lääkäri ole tätä koskaan kertonut. Nyt rautakuuria takana reilu viikko ja jo on alkanut oireet helpottamaan!

  VastaaPoista
 15. http://www.vegaanituotteet.net/lisaravinteet-vitamiinit/vitamiinit-ravintolisat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vau, tuohan on kätevä tietopankki. Miten en ollut aikaisemmin tuosta kuullut! Iso kiitos vinkistä!

   Poista
 16. Masennus? Suosittelen katsomaan äimän sivut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ainakin uupumus, mutta onneksi nyt kohti parempaa :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe