Taaperoarjen helpottaja – lautanen ja ruokailualusta samassa

2.3.16

Yhteistyössä Ipanainen. Postaus sisältää alekoodin.

Meillä ei enää asu syöttötuolissa istujaa. Sen sijaan meillä asuu piirun verran vajaa puolitoistavuotias, joka ruokapöydässä pomppii tuolilla ja kikattaen heittelee ruokaa sekä ruokailuvälineitä. Päivästä riippuen se on ”voi meidän viimeistä vauvaa” -söpöä tai ihan vain raivostuttavaa. Voinette arvata, että pääasiassa raivostuttavaa.

Meno ruokapöydässä alkoi mennä muutama kuukausi sitten ihan mahdottomaksi. Lapsi venkoili syöttötuolista ylös ja kiipeili pöydälle. Hän paiskoi ruokaa kahden metrin säteellä ympärilleen, ja viimeistään ruokailun päätteeksi jokainen eteen katettu astia kaadettiin nurin tai heitettiin lattialle. Jo syksyllä rullasimme maton ja viikkasimme keittiön verhot pois, kun emme jaksaneet olla koko ajan pesemässä niitä. Mutta nyt taaperolla alkoi olla niin paljon sorminäppäryyttä ja voimaa, että välillä hän ehti repiä syöttötuoliin kiinnitetyn Playtraynkin irti ja kaataa sille katetut ruuat päälleen. Oli aika vaihtaa ruokailutaktiikkaa.
Ensin luovuimme Playtraysta ja katoimme sapuskat esikoisen ajalta hyväksi todetulla tavalla pienille tarjottimille. Eri lapsi, eri meininki. Sillä taktiikalla tarjottimet lautasineen olivat lattialla heti kun suurin nälkäpiikki oli ohitettu, ja kun silmämme vältti, jätkä itse oli kiivennyt pöydälle. Päätimme irrottaa syöttötuolista vauvakaaren. Ja kappas! Kiipeily ei enää kiinnostanut niin paljon, kun sitä estävä vauvakaari irrotettiin. Astiat ja ruuat sen sijaan sinkoilivat edelleen. Mikään kielto, kiitos tai kikka ei tuntunut toimivan ruokapöytäkäytökseen. Kunnes meille saapui Ipanaisesta kaksi erilaista Ez-Pz-ruokailualustaa.

Kävi nimittäin niin, että jossain vaiheessa vanhemman elämässä alkaa hermoromahduksissaan olla siinä vaiheessa, että on valmis testaamaan ruokailutarvikkeita, jotka näyttävät enemmän kissoille tai koirille kuin ihmislapsille tarkoitetuilta. Eikä siinä, oman kokemukseni mukaan lapset ovat paljon sikaisempia syöjiä kuin yksikään eläinlaji. Ja nämä sataprosenttisesta silikonista valmistetut lasten Ez-Pz-sikailuastiat ovat nerokkaita. Antakaahan kun kerron miksi.
Ez-Pz-ruokailualustassa yhdistyy sekä lautanen että suurimmat sotkut keräävä alusta. Näin ruokailun päätteeksi suurin osa sotkusta on hyvällä tuurilla siirrettävissä yhdellä alustalla siivottavaksi tiskipöydälle. Meille parasta Ez-Pz:issä on se, että se kiinnittyy itsestään pöytään ilman imukuppeja tai muita härpäkkeitä. Vaikka aikuinen kiskoisi kupista, sitä ei saa irti pöydästä – testattu on. Meidän näppärä taapero toki keksi, että koko systeemi irtoaa, kun alustan reunasta nostaa. Muutaman kerran kokeilun jälkeen into alustan kanssa venkslaamiseen kuitenkin onneksemme lopahti. Ja tämän jälkeen lautaset tai kulhot eivät ole meillä lennelleet.

Meillä Ez-Pz-alustoja on kahta sorttia. Toisessa alustassa on sapuskoille kolme lokeroa, joihin ateria on kiva kattaa nätisti. Se on lisäksi kätevää etenkin sellaisten muksujen kanssa, jotka tahtovat ruokalajit erillään toisistaan. Toinen alusta on sitten enemmän keitoille, risotoille ja puuroille passeli kulhoversio. Me ei olla koitettu tehdä kulhossa esimerkiksi mikropuuroa, mutta sen pitäisi olla mahdollista. Ez-Pz:it kun ovat mikron ja uunin kestäviä. Samaten ne saisi laittaa pesukoneeseen, mutta ainakaan meidän pieneen astianpesukoneeseen ne eivät mahdu järkevästi. Parempi on pestä käsin. Koon, muodon ja materiaalin takia ruokailualustoja on myös hankala säilyttää, mutta toisaalta ne ovat meillä koko ajan joko käytössä tai kuivumassa pesun jäljiltä kuivauskaapissa.
Keittiössämme kyllä edelleen lentelee ruokaa Ez-Pz:istä huolimatta, mutta pöytään kiinnittyvien ruokailuastioiden avulla vanhemmille hermoromahduksia aiheuttaneet ruokailutilanteet rauhoittuivat. Lautaselliset sikailualustat antavat toivoa siihen, että kaukaisessa tulevaisuudessa häämöttävät seesteisemmät ruokailuhetket. Vielä joskus meillä kaikki syövät posliiniastioista ja ruokailun päätteeksi ei ole tarvetta pestä koko keittiötä painepesurilla.

Jos meidän ruokailuepisodit resonoivat sillä puolella internettiä, sain manguttua Ipanaisen jengiltä teidän käyttöönne alekoodin. Kun naputtelette nettikaupassa koodin lähiömutsi15, saatte 15 prosentin alennuksen Ez-Pz-ruokailualustoista. Koodi on voimassa vain nettikaupassa, mutta kaikki verkkokaupassa tehdyt tilaukset voi noutaa maksutta Ipanaisen kivijalkamyymälästä Helsingin Hakaniemestä. Siellä kannattaa poiketa noin muutenkin, parempaa lastentarvikeliikettä ja -kirpparia saa hakea! Alennuskoodi ruokailualustoihin on voimassa lauantaihin 12. maaliskuuta asti.

Lue myös nämä

9 kommenttia

 1. Meillä alkoi suunnilleen sama käytös samassa iässä pari kuukautta sitten. Muksu osaisi jo esimerkiksi juoda kauniisti lasista, mutta koska joka toisella juomakerralla neste kaadetaan harkiten (ja samalla kikattaen) lattialle, niin meillä pysytään vielä pillipullossa. Ihan vaan siivousta ja hermoja ajatellen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah joo, juomavälineessä on oltava kansi, vaikka taitoa löytyisi jo muuhun. Kaikki kaadetaan lattialle. Minein tyyppimme on myös saanut paiskomalla rikki KOLME silikonipäällysteistä Lifefactoryn nokkamukia, jotka siis olivat jo käytössä esikoisella ilman että ainutkaan muki rikkoontui. Puuuuh.

   Poista
 2. Meillä taitaa olla sitten aika siisti lapsi, kun kuulostaa ihan vieraalta tahallinen ruuan heittely tai kaataminen. Lapset ovat erilaisia ja siksi muiden kokemuksia onkin hauska lukea. Nyt voin olla kiitollinen että kohta 2v on aika syönyt ikätasoonsa nähden siististi. Tänään viimeksi muki kaatui, mutta puhtaasti vahingossa. Toisen kanssa käy tietysti ihan päinvastoin ja ruokaa löytyy katosta asti :P

  Tuo tarjotinosa näyttää minun silmään aika pieneltä auttaakseen siisteyteen juurikaan, mutta muuten ihan pätevän oloinen kapistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, meillekin tällainen käytös oli ihan vierasta, kunnes toinen lapsi yllätti toimimalla tahallisesti ruokasinkona :D Erilaiset lapset, erilaiset meiningit ja haasteet :)

   Mutta joo, alusta voisi itse asiassa olla vähän isompi. Tosin sitten sen säilytys olisi kinkkisempää. Meille se pääpointti tässä on kuitenkin se, että astia pysyy kiinni pöydässä. Posliiniastioita ei voi vielä miettiäkään, ja perusperttimuovia pyrin välttämään. Silikoninen sikailualusta yhdistettynä lautaseen toimii siis meidän tilanteeseemme hyvin :)

   Poista
 3. Näyttääpä käteviltä! Täytyy varmaan testata, kotona nimittäin meilläkin majailee pari pahanlaatuista sikailijaa :D http://blogit.kaksplus.fi/sutta-pakoon/kuinka-kasvattaa-sikapossu/
  terv, Terttu, Sutta Pakoon -blogi

  VastaaPoista
 4. Hihi, muistuu mieleen, kuinka kuopus tapasi ilmaista "kiitos, riittää", viskaamalla lautasen ylösalaisin lattialle. Nykyään hänkin syö ruokansa siististi posliinilautaselta. On tytöllä edelleen temperamenttia, mutta se ilmenee eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoa posliinilautasista kaikilla neljällä perheenjäsenellä siis on :D

   Poista
 5. Hihi, muistuu mieleen, kuinka kuopus tapasi ilmaista "kiitos, riittää", viskaamalla lautasen ylösalaisin lattialle. Nykyään hänkin syö ruokansa siististi posliinilautaselta. On tytöllä edelleen temperamenttia, mutta se ilmenee eri tavalla.

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe