Höyryäviä altaita ja pierunhajuisia saunoja – uiminen islantilaisittain

21.5.16

Reissuamme sponsoroi muun muassa Visit Reykjavik ja Reykjavik Excursions

Ulkona on Islannin toukokuuksi mukava sää. Lämpötila on kymmenen astetta plussalla, aurinko pilkahtelee pilvien lomasta ja tuuli löyhyttelee laiskasti. Silti ehtii tulla vilu, kun tepastelen uikkareissani ja vettä valuen uimahallin suihkutiloista altaille, jotka sijaitsevat ulkona. Potkaisen varvastossut äkkiä sivuun ja astun ensimmäiseen altaaseen. Lämmin 38 asteinen vesi imaisee kermaisena syleilyynsä.

Ilman uimakokemusta turistilta menee Islannista ohi jotain oleellista. Uiminen ulkoaltaissa on niin iso osa Islannin luonnonihmeitä ja paikallista kulttuuria. Islannissa kylvetään ulkona kesäisin ja talvisin, säällä kuin säällä. Tulisydämisessä maassa se on mahdollista. Altaat lämmitetään geotermisellä energialla, mikä tekee uimahallien ylläpitämisestä edullista. Sisäänpääsy yleisiin uimahalleihin on parista eurosta viiteen euroon, ja kymppikortilla hinta on vielä edullisempi. Lapset pääsevät pulikoimaan muutamalla lantilla tai ilmaiseksi.
Maaseudulla ajellessa lähes jokaisen piskuisenkin kylän keskellä kimaltelee turkoosi uima-allas. Pelkästään Reykjavikin alueella on 17 yleistä uimalaa. Kuulemani mukaan Islannissa on ollut 60-luvulta asti voimassa laki, jonka mukaan jokaisen 6–16-vuotiaan koululaisen täytyy osallistua yhdelle uintitunnille viikossa, mikä ehkä sekin saattaa selittää ympäri maata ripoteltuja altaita.

Islantilainen uiminen kuitenkin eroaa suomalaisesta tavasta. Kun menen Suomessa uimahalliin, uin vajaan tunnin ajan niin lujaa kuin pääsen. Muutakaan ei voi, sillä muuten kohmettuisin kylmään altaaseen. Sen jälkeen tepastelen hampaat kalisten saunaan, jossa muutaman täyden löylykauhallisen jälkeen tunto kalikoihin varpaisiin alkaa vihdoin palata. Vaikka rakastan pulahtaa avantoon, suomalaisen uimahallin kanssa kroppani ei ole ihan sinut. Käynkin uimassa lähinnä kesän lämpiminä päivinä luonnon vesissä tai maauimaloissa, ja mies on hoitanut joka ikisen lastemme uimahallikokemuksen talvisaikaan. Mutta Islannissa minäkin kävisin uimassa niin usein kuin mahdollista. Olisin voinut vapaaehtoisesti osallistua jopa vauvauintiin, mikäli sen saisi tehdä kuten täkäläiset.
Islantilaisista uimaloista löytyy pitkiä uima-altaita, joissa lämpötila on ”vain” 30 asteista ja joissa voi ihan tosissaan uida. Mutta eipä niissä näy kuin muutama hassu polskija. Suurin osa jengistä lilluu matalissa altaissa, joissa lämpötilat vaihtelevat 35–43 asteen välillä. Vierekkäin pötköttelee nuoria kaveriporukoita, papparaisia, mummokerholaisia ja perheitä. Vesi höyryää ja mieli sekä keho rentoutuu. Uimakokemus mun makuuni.

Me saatiin käyttöömme Reykjavikin City Cardit, joiden hintaan sisältyy muun muassa rajaton pääsy kaupungin altaisiin. Ja voi pojat, kyllä me ollaankin lilluttu varpaat ja sormet ruttuisiksi! Kävelymatkan päässä majapaikastamme on sympaattinen Vesturbæjarlaug-uimala, josta löytyvät myös saunat. Isompi uimala Laugardalslaug löytyy lyhyen bussimatkan päästä keskustasta. Siellä on enemmän liukumäkiä ja tiukka täti pitämässä jöötä nakuilun kanssa ujosteleville turisteille, että pesevät kropastaan etenkin pään, kainalot, tuheron, takamuksen ja varpaiden välit ennen altaaseen menoa.
Islannista löytyy myös luonnon omia altaita, joiden kanssa pitää olla tarkkana. Ne kun voivat olla kiehuvan kuumia. Me ollaan päästy lähimmäksi kiven kolossa kylpemistä Fontana-kylpylässä, jossa piipahdettiin Golden Circle -nähtävyyskierroksella. Siellä yhteen altaaseen pumpataan vesi suoraan kylpylän alla olevasta kuumasta lähteestä, eikä veteen lisätä klooria tai muita aineita. Altaan kivet olivatkin niljakkaita kuin luonnossa ikään. Fontanassa käytiin myös islantilaisessa hyörysaunassa. Sen lämpötilaa ei voi säädellä muuta kuin ovea aukaisemalla, sillä saunaan puskee höyryä ja lämpöä juuri niin paljon kuin sen alla oleva kuuma lähde suo. Siksi saunassa myös haisee samalta kuin rikkipitoisissa kuumissa lähteissä: mehevältä kananmunapierulta.

On jännää, miten pierunkatkuun tottuu jo vajaassa viikossa. Iltapesut on ollut kaikista mukavinta tehdä islantilaisittain. Majapaikkamme omistajatar kertoi, että he olivat lasten ollessa pieniä käyneet useasti pyjamauinnilla. Eli toisin sanoen käyneet iltasella lillumassa uimalassa, pukeneet lapsille pyjamat päälle jo uimahallin pukuhuoneessa ja kotiin päästyään kipanneet uniset lapset suoraan sänkyyn. Jos islantilainen uintitapa on mun makuuni, vielä enemmän koen omakseni islantilaiset iltapesurutiinit.

Lue myös nämä

13 kommenttia

 1. Geometrinen energia onkin ihan uusi tuttavuus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, just ehdin korjata, kun huomasin saman. Oonkohan haistellut liikaa geotermisiä höyryjä :DD

   Poista
 2. Kiteytit hyvin, just tommoista se on :D And I love it.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään vikaa kertaa altaassa lilluessa meinas ihan itku tulla, kun en tahdo luopua islantilaisesta uimisesta. Sä oot onnenlikka, että saat pierun hajussa kylpyeä milloin vain!

   Poista
 3. Kyllä vauvauinnit Suomessa yleensä järjestetään lämpimissä altaissa - kokemusta neljältä eri paikkakunnalta ja altaissa ollut +32- +34 astetta. Useinhan altaat lämmitetään aamuisia vauvauinteja varten erikseen, joten uimaan kannattaa suunnata heti tuntien loputtua isompienkin lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun ne järjestetään just siksi niin epäinhimillisiin aikoihin. Ihan liikaa stressiä koko hommassa muutenkin :D Mutta totta, voisi joskus koittaa rymytä sakin kanssa heti aamutuimaan ja vauvauintien jälkeen uimahalliin. Mutta mies saa edelleen olla meidän perheen uimahallivastaava, sille tontille mulla ei ole mitään hinkua :D

   Poista
 4. Hei, tuli vaan mieleen: jätätkö usein kommentteja julkaisematta? Miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on niin fiksuja lukijoita, että mun ei ole tähän päivään mennessä tarvinnut käyttää kommenttien esitarkastusta. Kaikki kommenttit tulevat siis suoraan läpi (paitsi roskapostit, jotka Blogger poimii suoraan roskakoriin). Tässä Lähiömutsin yli neljän vuoden aikana olen joutunut poistamaan vain yhden asiattoman kommentin.

   Poista
 5. Hei,

  kun blogissasi on paljon mainontaa ja reissutkin tehdään sponsoreiden turvin, miltä tuntuu tehdä lapsista mainoskasvoja. He pyörivät uusissa kiiltävissä haalareissa, uivat islantilaisissa altaissa lentoyhtiön piikkiin ja rakastavat cafe picniciä.

  Varmasti asia on sinua pohdituttanut. Tuntuuko lapsista myöhemmin pahalta, kun heidän naamoillaan on myyty fetaa ja naksuja? Vai luuletko, etteivät he tule aiheesta kysymään? Ymmärtääkö esimerkiksi Minime jo nyt, että on iso osa blogiasi ja sen sisältävää mainontaa?

  Tällainen pohditutti tänään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kirjoitin aiheesta ihan hiljan tässä postauksessa :) Islannin-reissussa meillä on sponsoreita, mikä tarkoittaa sitä, että olemme saaneet alennuksia muun muassa matkoista. Eli omaa kukkaroakin pitää käyttää ahkerasti, toisin kuin vaikka pressimatkoilla, joissa kahvikupillisetkin kuuluvat settiin. Toki nyt saatiin ihan itse päätää, mitä tehdään, kun pressimatkoilla on tiukka ohjelma. Toivoakseni Islannista tulen kuitenkin kirjoittamaan myös lehtijutun :)

   Poista
  2. Kevyttä jeesustelua. Kirkku taitaa olla kateellinen.

   Poista
 6. Tarvitsetko yritysten laina? Yrityksemme nimi on zion rahoituspalveluja rajoitettu, annamme lainaa kiinnostuneille asiakkaalle, jotka etsivät lainojen parantaa yritysten, voimme auttaa lainan jopa $ 15 miljoonaa dollaria. Voimme auttaa lainaamalla rahaa, käynnistää yrityksen tai laajentaa nykyistä liiketoimintaa, tarjoamme myös henkilökohtaisia lainoja, auto lainat, yritysten lainoja, asuntolainojen, maatalous- lainat, tai lainaa jostain syystä jne Jos tarvitset laina tänään yhteyttä. Voimme lainata jopa 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Lähetä meille soveltaa: zionloanfirm.ltd@gmail.com

  VastaaPoista

 7. We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

  FEATURES:
  Amounts from $1 million to 5 Billion+
  Euro’s or US Dollars
  Great Attorney Trust Account Protection
  Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
  Brokers Always Protected

  Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
  Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

  Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


  We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

  We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

  DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

  1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
  2. Currency : USD/EURO
  3. Age of Issue: Fresh Cut
  4. Term: One year and One day
  5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
  6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
  7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
  8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
  9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
  10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
  11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


  Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.  Name:Richardson McAnthony
  Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe