Minkälainen kerrossänky pieneen kotiin?

4.5.16

Totta se on! Perheemme öihin on alkanut tulla jotain tolkkua. Sellaista hyvää enteilevää rauhallisuutta, joka on saanut mut toiveikkaasti silloin tällöin katselemaan kerrossänkyvaihtoehtoja. 

Unissaan säkkäränä pyörivä esikoinen on hiljentänyt öistä ralliaan sen verran, että uskoisin hänen pysyvän yläpunkassa ainakin korkean laidan varmistamana. Kuopus on päättänyt alkaa nukkua öisin, ja herää nykyään vasta viideltä ja aamumaidon jälkeen yleensä torkahtaa vielä hetkeksi kainaloon. Hän siis ehkä viettäisi rauhallisia öitä myös ilman pinnasängyn korkeita kaltereita, ehkä.

Koska asumme kaksiossa, on oikeastaan ainut järkevä mahdollisuus hankkia lapsille kerrossänky. Mietimme tovin myös Ava Roomin sänkyä, jonka alta voisi vetää vuodelaatikkona toisen sängyn esiin. Siitä tuli kuitenkin vähän se fiilis, että laatikossa nukkuva lapsi nyt on vain pitänyt tunkea johonkin. Ja sitä paitsi, esikoinen on haaveillut kerrossängystä jo ennen veljen syntymää. Kerrossänky sen siis on oltava, ja mieluiten Suomessa tehty ja ehdottomasti designiltaan aikaa kestävä.
Ensimmäinen mielessä oleva vaihtoehto oli Muuramen Jungmanni-kerrossänky tai Muuramen Jungmanni-parvisänky yhdistettynä Jolla-sänkyyn. Samanlaisessa kerrossänkykokonaisuudessa myös minä ja siskoni olemme pienenä nukkuneet. Alapunkkana toiminut Jolla oli jatkettavuutensa ansiosta mulla käytössä vielä teininäkin, ja nykyään siinä nukkuu esikoisemme. Sen ympärille olisikin kätevä rakentaa kerrossänkykokonaisuus.

Vanhaa Jungmanni-parvisänkyämme ei kuitenkaan enää ole olemassa, sillä saimme sen siskon kanssa hajalle. Kyllä, jykevä Muurame on mahdollista saada ihan palasiksi, kun kaksi likkaa päättää ilman asianmukaisia työkaluja purkaa sängyn ennen omiin huoneisiin muuttoa. Hienosti halkesi riks ja räks. Lopulta luovuimme vaihtoehdosta hankkia hajotetun Jungmannin tilalle uusi, sillä Muuramen kerrossänkykokonaisuus on kuitenkin ulkomuodoltaan melkoisen jötkäle, ja se tukkisi koko makuuhuoneemme.
Toinen pohtimamme kerrossänkyvaihtoehto oli LumoKidsin kahdesta sängystä yhdistetty kerrossänkykokonaisuus, josta Noora kirjoittikin ihan hiljan. Suomessa tehdyssä sängyssä tykkään sen muunneltavuudesta ja raakapuisesta tunnelmasta, mutta jostain syystä mun silmää miellyttäisi enemmän menneille vuosikymmenille vievä design. Sänky on myös aika massiivinen.

Yksi Suomessa tehty, monipuolinen, kohtuuhintainen ja lasten mukana kasvava kerrossänkyvaihtoehto on Roope-Riikka. Niiden hivenen maalaisromanttinen muotokieli ei ole ollenkaan omaan makuuni, mutta se sopisi lasten mummilaan loistavasti. Sinnekin kun on tarkoituksena hankkia lapsien yökyläilyä varten kerrossänky, jahka vain lapset ovat valmiita nukkumaan kerrospunkassa.
Pitkään olin sitä mieltä, että kaikista paras kerrossänkykokonaisuus meille on Ava Roomin Ava Kids -kerrossänky. Sen yksinkertainen, klassinen, graaginen ja vähän leikkisäkin ulkomuoto iskee muhun täysillä. Ava Roomin mööbelit ovat myös Avainlippumerkin arvoisesti suomalaisvalmisteisia.

Ava Roomin kerrossängystä on olemassa isompi versio, mutta pienempi olisi meille juuri hyvä. Se ei tukkisi koko makuuhuonetta ja palvelisi käytössämme juuri tarvittavat vuodet, kunnes lapset toivoaksemme saavat ihan omat huoneet ja omat sänkynsä. Alasängyn alla oleva varavuodelaatikko olisi myös mainio vieraspetivaatteiden säilytyspaikka – ja yökaverin unipaikka. Ava Roomin jälleenmyyntiarvo on myös hyvä, kuten etenkin myös Muuramen.
Lopulta päädyimme kuitenkin 30-40 vuotta ajassa taaksepäin. Silloin Niemen Tehtaat – jonka uudempi suosikki on Unipuu-kerrossänkymallisto – valmisti kerrossängyksi yhdistettävissä olevaa sänkyä, jossa lähes jokainen suomalainen 70-luvun lapsi tai sen naapuri on nukkunut. Nykyään Niemen Tehtaat valmistaa tuosta samasta sängystä uudistettua versiota, joka tuossa yllä olevassa kuvassakin näkyy. Mä kuitenkin kaipaisin sitä menneiden vuosikymmenten versiota, jossa päädytkin ovat pinnapuuta, eivätkä umpinaiset, kuten uudemmassa.

Niemen Tehtaiden vanha kerrossänky olisi meille täydellinen. Se on keveä ja siro, joten makuuhuoneeseemme jäisi tilaa hengittää. Se on lyhyempi, joten Ava Roomin kerrossängyn tapaan se palvelisi juuri ne tarvittavat vuodet. Se on myös perussänkyjä kapeampi, joten siinäkin suunnassa tilaa säästyisi, mutta silti lapset mahtuisivat nukkumaan mukavasti. Korkeat laidat varmistaisivat molempien hyrränukkujien pysymisen sängyissään. Ilman tikkaita yksivuotias ei pääsisi kiipeämään yläpunkkaan, mutta esikoinen pääsisi kipuamaan sänkyynsä.

Jos sinulla pyörii Niemen Tehtaiden vanha kerrossänkykokonaisuus nurkissa ylimääräisenä, myy meille! Kyttäys nettikirppareilla ei ole tuottanut tulosta – ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tämän postauksen jälkeen mulla ei ole mitään tsäänssejä saada sänkyä käytettynä kirpparilta. Haha! Luotankin siis siihen, että jollakin teistä sellainen odottaa uusia käyttäjiä. 

Lue myös nämä

26 kommenttia

 1. Siis Niemen tehtaat on kyseessä. Pari kertaa luki Nummen tehtaat...Sori, pisti silmään. Sen verran tuttu yritys. Mun vanhemmilla on nuo retrosängyt menny niin huonoon kuntoon ulkosäilytyksessä, että päädyttiin uuteen unipuuhun. Muuten olisin kans korjauttanut siitä meille sängyt. Itse nukuin pienenä yläsängyssä ja pehmolelut alasängyssä. Sisaruksilla oli siinä kohtaa jo omat huoneet ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, joo sen siitä saa, kun on työpäivät ja kirjoitusmeiningit menneet ilta/yöpainotteisiksi, kun päivisin on ihan pakko nauttia tuosta upeasta säästä, jota toukokuun alku tarjoaa. Kiitos, kun huomasit, korjattu on :)

   Poista
 2. Ei retromainoksessa ole vanhankaan sängyn päädyissä pinnoja. Meillä on näköjään Niemen leikkikehä ja se on tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niitä on ollut erimallisia + samanhenkisiä on ollut muillakin valmistajilla. Mutta juuri Niemen Tehtaiden kokopinnaisen version olen nähnyt, ja se oli TÄYDELLINEN :)

   Poista
 3. Nyt kannattaa laittaa Pohjanmaan sukulaiset asialle kyttäyksen suhteen, Vaasan palstoilla oon nyt nähnyt lähiaikoina noita muutamankin myynnissä. Sama oli meilläkin haussa vuosi sitten, kunnes selvisi, että miehen vanha Muuramen sänky on mökillä. Kuntokin oli putsauksen jälkeen hyvä ja perintösängyssä poikamme ovat koisanneet hienosti. Silti vähän sydäntä riipaisee, jos sattuu Niemen tehtaiden sängyn myyntipalstoilla näkemään.. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjanmaalla niitä tosiaan tuntuu liikkkuvan ihan alkuperäiskunnossakin. Mistä lie vinteiltä ovat löytyneet :) Muuramen perintösänky kuulostaa ihanalta sekin!

   Poista
 4. Me päädyttiin itse rakentamaan sänky, mutta yksi hyvä vaihtoehto olisi myös voinut olla ihan sängyn teettäminen. Se jos mikä tulee suomalaista työtä ja pienyrittäjiä kun tilaisi sängyn yksityiseltä puusepältä tai pikkufirmalta. Saisi myös juuri sitä mitä haluaa. Mutta ei seängyn rakentaminen itse ole myöskään iso juttu jos tilaa valmiiksi oikeaan mittaansa sahatut osat. Ei vaadi kuin vähän enemmän käsityötä kuin joku ikean kasaaseitsemiljoonastapalasta-sänky. Teettäminen olisi luultavasti kallein vaihtoehto saada sänky ja itse tekeminen halvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, teettäminenkin voisi olla vaihtoehto! Ihan mahtavaa, että te olette tehneet sängyn itse. Vaikka me voitaisiin päiväksi-pariksi laittaa osa kodista verstaaksi, tuntuu kutienkin, että ei nyt ainakaan kerrossängyn kokoisen projektin kanssa siihen lähdetä :)

   Poista
  2. Ihan ymmärrettävää :) Ja suunnittelu ottaa myös oman aikansa.

   Poista
 5. https://www.vekenkaluste.fi/viviano-pieni-kerrossanky-70x165-cm-valkoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä todella kaunis ja ajaton sänky – niin ja Avainlippu-merkitty. Mua vaan häiritsee, että se on niin selkeä kopio Ava Roomin sängystä. Vai kumpi sitten lie kopio, en tiedä.

   Poista
 6. Meillä juuri tämä niemen sänky ja mietitty myymistä, koska 5v kääntyessään heiluttaa sänkyä niin että pelottaa rikki meno. En kuitenkaan pysty siitä luopumaan kun on juuri sopiva pieneen huoneeseen ja miellyttää silmääkin niin kovasti! Onnea metsästykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi teitä onnekkaita! Toivottavasti mekin löydetään moinen :)

   Poista
 7. Lapsena meillä oli kaksikin erilaista (tietääkseni molemmat suomalaisia) kerrossänkyä, toinen Niemen valmistama. Omille lapsille löysin yhden sängyn ja siihen paria metsästäessä tuli vastaan se että sänkyjä liikkuu paljon eri kokoisena myynnissä. Joten vinkkinä, jos löydät valmiin kahden sängyn setin niin ainakin sopivat yhteen. Näissä oli n.5cm eroja koossa mitä tuli vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mä olen kans huomannut, että niitä on erikokoisina. Yritänkin päästä kaikin puolin helpolla ja löytää koko sänkysetin kerralla :)

   Poista
 8. Oispa kiva, jos löytäisit pian sängyn ja voitais jutella kokemuksista! Mulla on 07/2012 ja 07/2014 pojat ja nappasin kyseisen sängyn sattumalta reilu kuukausi sitten kaupunginosamme facebook-kirppikseltä. Kunnostuksen yhteydessä isäni rakensi sänkyyn tikkaat (jotka saa helposti irti päivän ajaksi, jottei kuopus kiipeile yläsänkyyn itsekseen)ja lisäsi tukirautoja (joita Niemen uustuotantosängyssä on). Nyt odotellaan patjojen saapumista, kun 60x150 patjoja ei kaupan hyllystä löydy.

  Jännitän jo valmiiksi miten lapset sängyssä pysyvät ja viihtyvät, ovat kyllä molemmat todella innoissaan ja leikkivät kerrossängyssä päivittäin (se odottelee käyttöönpääsyä ihanasti makuuhuoneessamme). Pienempi alkoi juuri sopivasti kiivetä pinnasängystä, joten lasten sänkyyn siirtyminen olisi ajankohtaista. Mietin vaan kovasti onko 4v liian pieni yläsänkyyn, mutta eihän toi hurjan korkea sänky ole.

  Pidän peukkuja, että löydät sängyn pian ja päästään vertailemaan kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä suotta murehdi. Päiväkodeissa monet nelivuotiaat on jo yläsängyssä ja hienosti pysyvät ja osaavat. Mutta jokainen tuntee itse lapsensa :) Tärkeintä on vaan harjoitella kiipeäminen ylös ja alas niin että se sujuu vähän unisenakin hienosti.

   Poista
  2. Voi mikä mäihä, että löysit sänkykokonaisuuden oman kaupunginosan Facebook-kirppikseltä, ei tarvinnut pitkän matkan takaa hakea :) Kuten toinen anonyymi tuossa hyvin sanoikin, jokainen tuntee itse lapsena. Esikoisen kavereista useampi on nukkunut jo pitkään kerrossängyssä, mutta meidän perheen kohdalla se ei ole ollut mahdollista aikaisemmin. Sen verran usein lapsi on kopsahdellut Jolla-sängystään lattialle öisin. Nyt meno alkaa kuitenkin olla rauhallisempaa. Enemmän mua jännittää tuon meidän minimmän sopeutuminen, mutta eikhän se siitä. Kunhan vain löytyisi se sänky ensin :D

   Poista
  3. Eka yö minikerrosängyssä lapsilla takana ja esikoinen nukkui ylhäällä ylpeänä ilman mitään ongelmia, ihan kuten veikkasitte. Tikkaitakaan ei tarvittu, vaan kipusi päädystä ketterästi ylös ja alas unisenakin.

   Kuopus sen sijaan raivosi ensin puoli tuntia, kun ei päässyt yläsänkyyn nukkumaan. Sitten riehuivat yhdessä puolisen tuntia ja sen aikana kuopus tajusi, että uudesta sängystä pääsee itse pois ja lähti kirmailemaan ympäri kämppää lukuisia kertoja. Lopulta hain pinnasängyn takaisin lastenhuoneeseen ja nostin sinne rauhoittumaan ja siirsin alasänkyyn vasta kun oli nukahtamassa. Molemmat nukkuivat aamuun asti tippumatta tai heräämättä. Jes!

   Poista
  4. Ja kiiltävän musta väri on todella kaunis kirkaanpunaisten tikkaiden kera.

   Poista
 9. Meillä kotimaiset Roope-Riikka sängyt. Aivan loistavat, tukevat ja hyvät. Kannattaa tsekata! Myyvät suoraan tehtaalta niitä- ei välikäsiä. Värejäkin löytyy ja saa kerrossängyiksi ja pituuden säädettyä, niin ei vie tilaa kun just sen verran mitä tarvii. Ja ps. paras patjakauppa on Teva-peite Tervajoella!!! Sieltä saa tilattua vaikka mitä. Olen teetättänyt siellä kaikki tarpeelliset jutut esim 2 varapetaria parisänkyyn- ne oli tarpeen lasten ollessa oksennustaudissa, kun ne oksut tuli tietysti äitin ja isän sänkyyn....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Roope-Riikasta vinkkasinkin postauksessa. Ne eivät ole meidän tyyliset, mutta sopisivat ihan täydellisesti vanhempiemme hivenen maalaisromanttiseen kotiin. Lasten mummilaan kun on aikomuksena myös hankkia kerrossänky lapsia varten :) Ja vaikuttava kaikin puolin muutenkin hyviltä sängyiltä.

   Lapsuuteni maisemissa majaansa pitävä Teva-Peite onkin tuttu, sieltä ollaan mittojen mukaan aikaisemminkin varapetareita tilattu :)

   Poista
 10. Suvussa on kiertänyt keltainen ja punainen Niemen sänky. En olisi muistanutkaan niitä. Täytyypä kysellä missä menevät nyt :) mistään hienokuntoisista yksilöistä ei ole kyse, vaan kaksikko on kerännyt hampaanjälkiä ja tarroja 70-luvulta lähtien.

  VastaaPoista
 11. Kallio kierrättää -ryhmään tuli ihan äsken ilmoitus Niemen tehtaiden kerrossängystä. Ilmeisesti myynnissä myös muualla, mutta kantsii tsekata, jos olis vielä vapaana! :)

  VastaaPoista
 12. Osuin tänne sattumalta. Ootko saanut kerrossängyn jo? Meillä on, lähdössä myyntiin. Ollaan toki Etelä-Pohjanmaalla, joten tietäisi teille reissua tänne. Juurikin vanha Niemen Kalustetehtaan (tai tarralappuja ei ole, mutta vahva epäilys on alkuperästä). Sängyistä haluan rahaa, mutta mukaan saa halutessaan tämän sängyn alle just sopivan lelulaatikon (vanha sekin, ei mitään uustuotantoa). Sängylle ei olla tehty mitään kun ne ovat olleet meidän mielestä hauskat kun niissä näkyy vuosikymmenet, laatikkoa täytyy liitoksista vahvistaa jos sitä mielii käyttää. (Mut löytää Kipot pinossa -blogista, en tiedä näkyykö Google-profiilissa oikein mitään.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hei iso kiitos sänkytarjouksesta. Sitä nimittäin metsästiin ja kauan, mutta sattumalta juuri eilen lapset nukkuivat ekan yönsä juuri sellaisessa pinnakerrossängyssä kuin toivoinkin :) Se löytyi lopulta kans sieltä sun suunnilta, Teuvalta, mutta kulki kätevästi Postin mukana ovelta ovelle. Toivottavasti teidänkin sängylle löytyy onnelliset uudet käyttäjät – viime kuukausien etsimisprojektin jälkeen näin uskoisin käyvän :D

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe