Momzie-sovellus on kuin äitikavereiden Tinder

3.5.16

Yhteistyössä Momzie

Sillä hetkellä päätin, että ensi kerralla en tänne enää tule. Neuvolan perhevalmennuksessa viitisen vuotta sitten oli edetty siihen vaiheeseen, että terkkari kehotti meitä vaihtamaan vieruskavereiden kanssa yhteystietoja, että voidaan sitten alkaa kaveerata. Siihen mennessä oli jo jaariteltu tuiki tuntemattomien kanssa vatsojemme muodoista, tehdyistä vauvatarvikehankinnoista ja ajatuksistamme perheenlisäyksestä. Minä olin tullut hakemaan tietoa ja tiukkoja kalvosulkeisia, en lässytystä ja mammakavereita. Seuraavalle kokoontumiskerralle ei enää menty.

Viidessä vuodessa olen löytänyt oman äitiyteni, ja terävät kulmat sekä räksytykset teeman ympäriltä ovat hioutuneet pois. Vaikka kokemamme perhevalmennus olisi edelleen epämukavuusalueellani, en enää suhtautuisi siihen niin karvat pystyssä ja sisäisesti sähisten. Edelleenkään en ole sitä mieltä, että äitiys riittää yhdistäväksi tekijäksi ystävyyssuhteeseen, mutta ymmärrän nykyään, miten tärkeää toisten vanhempien antama vertaistuki on.
Kuluneiden viiden vuoden aikana elämääni on ilmestynyt niiden vanhojen rakkaiden tyyppien rinnalle ihan huomaamatta uusia ihmisiä, äitejä ja isiä. Meitä yhdistää moni muukin asia kuin vanhemmuus, mutta huomaan juuri lapsien tuoneen meidät yhteen. Pää olisi vetänyt vielä pahemmin kiemuralle ilman ystäviä, naapureita ja puolituttuja, jotka elävät samanlaista elämäntilannetta. Välillä ei tarvita tai edes kaivata sanoja. Kunhan rojahdetaan vierekkäin sohvalle, kannolle tai puistonpenkille sillä aikaa kun lapsemme purkavat energiaansa ja kaverivajareitaan.

Tiedän, että kaikilla ei kuitenkaan ole yhtä hyvä tilanne kuin itselläni. Saan välillä blogini kautta viestejä, joiden kirjoittajat ovat aivan yksin. Joillekin minä, bloggaja toiselta puolelta Suomea, olen tärkein vertaistuki vanhemmuudessa. Se saa surulliseksi ja miettimään, miten lähekkäin asuvat äidit löytäisivät paremmin toisensa – ja toisistaan ne, joiden kanssa on muutakin yhteistä kuin lapsiperhearki. Ja tiedättekö, nyt löytämiseen on olemassa älupuhelimeen ladattava sovellus Momzie.
Momzie kuulostaa omiin korviini sellaiselta hivenen sekopäiseltä mutsilta, mutta se on nimitys eilen ilmestyneelle mobiilisovellukselle, joka yhdistää äidit toisiinsa. Sen avulla äidit ja raskaana olevat naiset voivat etsiä ystäviä toisista lähialueen äideistä. Käyttäjä voi selata oman kylänsä, kaupunginosansa tai pitäjänsä mutseja pyyhkäisemällä älyluurinsa näyttöä oikealle tai vasemmalle. Kun kaksi käyttäjää mätsää, eli he molemmat tahtovat tutustua toisiinsa, aukeaa heidän välilleen yksityinen chatti parempaa tutustumista varten. Vähän kuin äitikavereiden Tinder siis – tosin nyt haetaan seuraa tositarkoituksella ystäväksi hiekkalaatikon reunalle.

Mä latasin sovelluksen tänään. Momzieen kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla, sillä sovelluksesta pyritään minimoimaan väärennetyt profiilit. Facebookista Momzie hakee ainoastaan käyttäjän nimen, iän ja kuvan, jotka näkyvät myös Momzie-profiilissa. Sen jälkeen ilmoitetaan vielä lasten syntymäpäivät, mutta profiilissa lasten iät näkyvät vain numeroina. Leikkitreffejä on toki mukavampi järjestää, jos jälkikasvu on suurin piirtein samanikäistä. Sen jälkeen naputtelin itsestäni ja perheestäni vielä vähän tietoa; minkälaisesta menosta, meiningistä ja harrastuksesta perheenä tykätään ja että koti-isinä oleva mies on tällä hetkellä se pääasiallinen hiekkalaatikon reunalla istuksija.
Niin, tällä hetkellä Momzie ei palvele kuin äitejä, mutta tutkailun alla on oma palvelunsa myös iseille tai jonkinlainen yhteissovellus sekä äideille että iseille. Tässä mennään ainakin alkuun konservatiivisesti omissa lokeroissaan, sillä kuulemma maailmalla saadut kokemukset ovat osoittaneet molemmille sukupuolille avointen kaverisovellusten olevan kinkkisiä. Mukaan pääsee silloin mahdollisesti livahtamaan myös miehiä, joita kiinnostaa äitien päiväkahviseura deittailumielessä. Se taas nostaa äitien kynnystä liittyä palveluun. Momziella koitetaankin nyt löytää ratkaisua, joka palvelisi niin äitejä kuin isiä ilman lieveilmiöitä, mutta aluksi mennään kuitenkin mutsit edellä. Jostain se prokkis on aloitettava!

Suomalaisen start up -yrityksen kehittelemän Momzien saa ladattua iPhonelle täältä. Androidiin on tulossa oma sovelluksensa kesän lopulla. Sovellus on ilmainen, sillä sen ansaintalogiikka perustuu mainoksiin. Mitään silmille hyppiviä mainoksia Momziessa ei kuitenkaan ole, vaan sovelluksessa on erikseen sivu, jonne kerätään vaihtuva kattaus juuri äideille suunnattuja etuja ja tarjouksia.
Miten Momzie sitten itsessään toimii? En päässyt sitä vielä varsinaisesti testaamaan, sillä ymmärrettävästi palvelussa ei näin ensimmäisinä toimintapäivinä ole vielä hurjaa yleisöryntäystä, eikä lähialueilta löytynyt yhtäkään Momzien käyttäjää. Se johtunee siitä, että olen tällä hetkellä Pohjanmaalla, mutta kotikulmilla Helsingissä mätsejä olisi varmasti jo tässäkin vaiheessa syntynyt.

Vaikka en sinänsä kaipaa uusia äitikavereita – tässä kun enemmänkin se ongelma, että en ehdi nähdä tarpeeksi niitäkään ihanuuksia, jotka olen elämääni saanut – mutta toki oman kylän mutsien vielä parempi tunteminen on aina hyvästä. Mut on nimittäin yllättänyt se, miten tärkeää juurikin naapurivanhempien verkosto on. Ihannemaailmassa eläisin sellaisessa koko kylä kasvattaa -symbioosissa. Että ovet olisivat auki niin meillä kuin naapureissa, ja aina löytyisi niin seuraa kuin tarvittaessa apuakin. Momzie on omiaan luomaan naapuriverkostosta vielä vahvemman.

Lue myös nämä

35 kommenttia

 1. Just eilen mietin, että pitäis olla joku foorumi tähän tarkoitukseen! Sattuipa hyvin :) Menee heti lataukseen, vaikka varmaan ei alussa ihan läheltä ketään löytyisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa on tosiaan tullut pohdittua täälläkin, että oispa joku tällainen sovellus :) Nyt käyttäjiä on tosiaan vielä vähän, mutta määrät nousevat joka päivä, kun sana sovelluksesta kiirii.

   Poista
 2. Kuinka sääli ettei tätä saa Androidille :o En omista ipuhelinta :( Tällaisen sovelluksen vuoksi voisin jopa hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän lopussa on tulossa Androidille versionsa :)

   Poista
 3. Kyllä, tässä kun oma naapurusto alkaa "vanheta" ja lapsiluvut muilla täynnä, olen tullut tilanteen eteen, että uusia äitiystäviä tarvisi! Ihmisiä, joiden kanssa jakaa arkea virka-aikanakin ja joiden kautta omille isommillekin lapsille löytyisi seuraa.

  Olen pikkuisen ujo, mutta ehkä sitä uskaltautuisi tuollaisessa kontekstissa, jossa molemmilla sama "tavoite".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jos äitikaverit palailevat töihin, mutta itsellä on vielä vauva kotona tai sellainen toiveissa, voi aktiivista elämääkin elänyt mutsi olla yhtäkkiä virka-aikaan yksin. Momziessa on tosiaan just se hyvä, että tietää sen toisenkin osapuolen tavoitteen olevan sama :)

   Poista
 4. Olisin testannut heti, mutta minulla on Android. Ongelma on kyllä itsellänikin enemmän se, että ystäviä ei ehdi tavata.

  VastaaPoista
 5. Olen itse äidiksi tultuani pyrkinyt suhtautumaa muihin äiteihin samalla tavalla kuin kollegoihin. Samoissa hommissa ollaan! :) itselleni kollegat on työelämässä tosi iso voimavara. Joistakin on tullut ystäviä, kaikkia en rakasta mutta kaikkien kanssa on hyvä tulla toimeen. Sama pätee äitikavereihin. Jos lähtisin heti alusta alkaen etsimään ystävää sanan varsinaisessa merkityksessä, luulen, että koko homma kaatuisi siihen että odotukset on liian korkealla. Kiitos sovellusvinkistä, menee kokeiluun heti kun saavat android-version julkaistua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti ajateltu, mainio vertaus! Nyt kun mietin, juuri samalla tavalla nykyään mäkin suhtaudun muihin äiteihin ja iseihin, mutta en ollut vain osannut verrata sitä kollegoihin.

   Poista
 6. Oi, mahtavaa! Kiitos vinkistä! :) Pitäpä ladata tää kokeeksi, josko löytyisi lisää mammoja joiden kanssa voisi purkaa raskausvaivoja ja myöhemmin vaippavuoria.

  VastaaPoista
 7. Hauska idea! Täytyy muistaa laittaa tämä kokeilluun, kunhan se androidi tulee ulos ;)

  VastaaPoista
 8. Siis mä olen monta kertaa miettinyt, että pitäisi olla tällainen "äitien tinder"! Lataukseen siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on muitakin, jotka ovat samaa miettineet :)

   Poista
 9. Ihan loistava idea! Tällaista on kaivattu. Itse olen muuttanut uudelle paikkakunnalle, josta en ketään tunne ja tutustuminenkin vähän haastavaa, kun on pääasiassa lasten kanssa kotona.

  Tukiverkostoa ei ole, kavereita ei ole (molempia toki löytyy, mutta ei läheltä), joten aika yksinäistä on ollut. Lapsikin kaipaisi kavereita.

  Aika ikävä vain, että toistaiseksi rajoittuu iPhonen käyttäjiin. Olisi ollut toivottavaa lanseerata yhtäaikaa molemmille käyttöjärjestelmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieraalle paikkakunnalle muuttaessa Momzie on varmasti loistava väylä luoda kaveriverkostoa muista äideistä :) Valitettavasti monista sovelluksista tulee ensin versio iPhonelle, sillä Androidin satoihin ja satoihin erilaisiin laitteisiin on niin paljon monimutkaisempi tehdä sovellus. Mutta niin kiva, että sellainen on ylipäätään tulossa :)

   Poista
 10. Hyvä idea :) Ei puutu kuin iPhone...

  Omista ystävistä ei oikein ole apua vauva-arjen vertaistukeen, virka-aikaan treffaamiseen ja jatkossa samanikäiseen leikkiseuraan, kun oman lapsettomuustaustan vuoksi ollaan noin 10v. kavereita jäljessä. Muutamilla tutuilla on kyllä just nyt vauvoja, joten eiköhän myös lapsen kautta löydy uusia tuttavuuksia ja tutustu joihinkin tuttaviin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Android-versiota ei tarvitse odotella kuin kesän loppuun. Ja kesällä on helpompi löytää lapsellista seuraa noin muutenkin, kun kaikki eivät ole pimeää ja kylmää paossa omissa koloissaan :D Ja totta, vauvat yhdistävät paremmin hyvin sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa on aikaisemmin ollut lähinnä tuttavia :)

   Poista
 11. Mahtaako tuosta olla sovellusta myös iPadille, kun on iPhonekin? Käytössä näet Windows Phone eli ei mitään toiveita saada sovellusta puhelimeen, mutta iPad löytyisi. Syksyllä sinänsä vasta ajankohtaista omalla kohdallani, mutta käyttökelpoinen tuo kyllä olisi,jos voisi käyttää jollain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iPadille sen saa kyllä, mutta koska se on suunniteltu iPhonelle, sen ulkonäkö on padilla outo. Mutta mitäpä sen väliä, jos muuten toimii :) Ja kesän lopulla on sitten tulossa versio myös Androidille.

   Poista
 12. Tällainenhan on myös toinen, http://www.ella.fi/. En tarkemmin tiedä ovatko täysin samanlaiset, koska kumpaakaan en voi ladata itselle. :( Hyviä keksintöjä yhtä kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli oikein ymmärsin, tuon tarkoituksena on löytää kavereita lapselle, kun taas Momzien tarkoituksena on äitiden välinen ystävyys – ja toki lastenkin siinä samassa. No oli miten oli, hyviä keksintöjä kaikki, kuten sanoit :)

   Poista
 13. Täähän on mahtava idea! Pitääkin katsoa, että toimiiko ulkomailla. Meitä ulkosuomalaisia äitejä on paljon ja monet kärsivät yksinäisyydestä kun turvaverkot ja tutut kuviot ovat kaukana pohjoisessa. Arvaapa miten ihana fiilis oli tänään kun paikallinen äiti kysyi, haluaisiko tyttäreni lähteä heidän perheen kanssa teatteriin. Meinasin ruveta itkemään! Viimeinkin meidät luetaan melkein paikallisiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Momzien pyrkimyksenä on laajentua ulkomaille, joten toivotaan niin. Voin vain kuvitella, miten tärkeä palvelu tällainen olisi ulkosuomalaisille äideille. Ja ihana, että tyttärelle tuli kaverikutsu teatteriin <3

   Poista
 14. Sääli taas tuo facebook tunnistus. Kaikilla kun ei sitä ole eikä kaikki sitä halua. Toki hyvä että valeprofiileja yritetään jotenkin suitsia, mutta pitäisi keksiä joku muu systeemi joka ei syrjisi niitä jotka eivät juuri sitä tiettyä sosiaalista mediaa tahdo käyttää.

  Hieno idea joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että se harmittaa, mutta ymmärrän myös, että juuri se valitaan tunnistusväyläksi. Sillä kun on yli puolitoista miljardia rekisteröitynyttä käyttäjää. Mutta tiedän kyllä, että kaikki eivät siellä ole. Omassa lähipiirissänikin on "jääriä", jotka eivät sinne tahdo liittyä :)

   Poista
 15. Ihan loistava keksintö! täytyykin itsekin ladata ja kokeilla löytyykö meidän alueelta mammakavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti mätsää ja löytyy mammakavereita :)

   Poista
 16. Ei varmaan ole tulossa lumialle ollenkaan? Sääli, juuri tällaista sovellusta olen kaivannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän lopussa tulee Android-versio, joten Lumian käyttäjien tarvitsee odotella vielä muutamat kuukaudet :)

   Poista
 17. Ihana idea! Olen asunut 5vuotta uudella paikkakunnalla enkä tunne vieläkään ketään kun puistoja/kerhoja ei maaseudulla ole. Kaikki päivät yksin lasten kanssa,melkein kuin lottovoitto jos saisi äitikaverin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen entinen maalainen, enpä tosiaan ole tullut ajatelleeksi, että kaupungissa äitikavereiden löytyminen on aika paljon helpompaa. Täällä lapsiperheaktiviteettia on tarjolla niin paljon enemmän. Jospa vaikka Momziesta tärppäisi, toivotaan niin :)

   Poista
 18. No täällähän tätä juttua sovelluksesta olikin! Olin varma, että olen lukenut tästä aijemminkin ja sinähän siitä kirjoititkin :) Tänään oli nimittäin Maaseudun tulevaisuuden viikonvaihdeliitteessä juttua tästä lapualaisesta sovelluksesta! On unohtunut koko sovellus, kun silloin ei vielä androidille saanut. Nyt siis lataamaan! :)

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe