Oksennustaudin hyvät puolet

11.5.16

Se tuo jännitystä elämään. Muutaman terveen päivän jälkeen luulet Ykän pakanneen kapsakkinsä ja lähteneen matkoihinsa. Kunnes oksennusmaestro tekee comebackin ja joku huutaa vessassa lisää Ykää. Ja sitten tulee taas pari tervettä päivää, jota seuraa yllätyskonsertti vessassa. Tai sängyssä. Tai sun sylissä.

Kaikki talouden liinavaatteet tulee keittopestyä. Oksennustauti on mitä kätevin kevätsiivous petivaatteille ja liinavaatekaapille. Ensin heitetään koneeseen täkit ja tyynyt. Hyvällä tsäkällä heti alkuun pääsee pesemään myös vatsahapoista märän petauspatjan. Liinavaatekaapista on rysäyksinä pesty keskellä yötä yhdeksässäkympissä kaikki lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat. Niin ja pyyhkeet tietenkin. Ja lopulta on haalittu lisää pestävää muualta kodista. Torkkupeitot, piknikviltit ja päiväpeitot. Niin ja eteisen räsymatto, onneksi tuli nyt pestyä sekin!
Parisuhteen me-henki pääsee tehokurssille. Kun oksennustauti yllättää illalla ja ottaa sen jälkeen spurtteja viidentoista minuutin välein koko yön, vuosia hiotut tiimityötaidot kumppanin kanssa pääsevät tehokokeeseen. Molemmat tietävät ilman sanomistakin tehtävänsä. Kun toinen yrittää napata sarjan loppupään oksennuksia sankoon, toinen alkaa siivota sitä ensimmäistä tyynylle päätynyttä. Kun toinen pyyhkii sairastajan kasvoilta roiskeita ja lohduttaa, toinen tunkee pyykkiä koneeseen. Sänkyyn pedataan yhdessä uudet lakanat tai mitkä tahansa saatavilla olevat kankaat. Tätä toistetaan aamuun saakka tarkassa syklissä.

Perhepäikkärit tekevät paluun. Pahimmatkin päiväunien vastustajat leppyvät Ykän käsittelyssä. Koko perhe torkkuu pitkin poikin kotia; torkkupeittomytyssä lattialla, pyyhkeillä peitellyssä sängyssä ja sohvalla, jonka tyynyistä puolet on vessan lattialla odottamassa pesuvuoroaan.

Äitiyden buustaus. Mikään ei saa sydäntä sulamaan niin kuin pimeässä makuuhuoneesta kuuluva vaikeroiva pyyntö ”äiti”. Itseänsä tuntee kummallisen tärkeäksi ja korvaamattomaksi, kun sylissä on pieni vapiseva mytty, joka ei tahdo muuta kuin olla ihan lähellä sinua. Ja äidinmaito! Taas jaksaa paremmin kaikki taaperoimetyksen rasittavuudet, kun äidinmaito on parin päivän ajan ollut ainoa neste ja ravinto, joka lapsen sisällä pysyy.
Perusasioiden arvostuksen nousu. Siis voileipä, jolla on voita, juustoa ja kurkkua – miten mikään voi maistua kolmen päivän syömättömyyden jälkeen niin hyvältä! Niin ja uni. Kun on nukkunut useamman yön putkeen siivoten oksennuksia ja vartioiden jokaista lastensängystä kuuluvaa oksennusta enteilevää yskähdystä tai vaihtoehtoisesti omia vatsamöyryjä, muistaa taas, miksi pää oli viimeiset puolitoista vuotta vähän jumissa. Ihan sellainen tavallinen nukkuminen, onpa se ihanaa! Lisäksi on myös vapauttavaa voida aivastaa ilman pelkoa siitä, että samalla livahtaa lusikallinen kuraa housuun.

Yllätyskiertueen mahdollisuus. Nyt sitten jännitetään, meinaako Ykä tehdä uuden kiertueen saatuaan jokaisen perheenjäsenemme luo yksitellen tekemänsä rundin loppuun.

Lue myös nämä

14 kommenttia

 1. Puhumattakaan mahdollisuudesta uuteen sorjaan olemukseen! Juuri sopivasti ennen kesää ;) Yllättävän paljon jaksaa lasillisella mehua, kun on pakko, eikä enempää tee mieli. Pahoin pelkään vaan, että omalla kohdalla tämän pikadieetin vaikutukset ei kovin kauas kanna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh ja ah, sekin vielä! Mä sorjistuin jo melkein pari viikkoa sitten, ja nyt kun Ykä on mellastanut muiden perheenjäsenien riemuna, on tullut itse syötyä mitä sattuu. Esim eilen oli niin suolaisen nälkä ja samalla niin väsy illalla, että söin iltapalaksi sipsejä :D

   Poista
 2. "Lisäksi on myös vapauttavaa voida aivastaa ilman pelkoa siitä, että samalla livahtaa lusikallinen kuraa housuun."

  Aahahaaa! Kikatukset ääneen yövuorossa! :'D

  Raivostuttava ja vastenmielinen tauti. Toivottavasti teillä voidaan jo paremmin.

  VastaaPoista
 3. Mulla alkoi mahassa möyriä pelkästä lukemisesta, plurp.
  Se uusintakierros voi tulla myös vähän viiveellä, osa pöpöistä saattaa elää kodin pinnoilla kaksikin viikkoa! Kannattaa siis tovi odotella ennenkun kutsuu leikkikavereita kylään..

  VastaaPoista
 4. Meillä on vedetty tuplakierrokset tänä keväänä. Voinkin jakaa käytännön kokemuksista kummunneen Niksi-Pirkkailun: vaivihkaa kahvihuoneen pöydältä mukaan napatuista vanhoista sanomalehdistä saa kätevän penkinsuojan autoon, jos pitää päästä kotiin ja hätä voi yllättää milloin vaan.

  VastaaPoista
 5. Itse tykkäsin erityisesti siitä, ettei paino noussut kahden viikon jaksolla kuin reilun kilon, joten neuvolassa nousin vaa'alle ihan kiltisti :) Toisaalta, mies oli yövuorossa juuri ipanan sairastaessa joten jouduin joka jeesuksen kerta nousemaan itse ylös, kuorimaan ne ykäiset pyyhkeet sängystä, viemään ne koneeseen, huuhtelemaan ämpärin ja vaihtamaan lapselle taas puhtaat yökkärit päälle. Ja miehillähän tämä tauti on vähintään yhtä vakava kuin miesflunssa. Mellä tehtiin ihan melkein kuolemaa.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin kärsittiin tuo tauti joitakin viikkoja sitten!! Oli kyllä hirvein rippe/yrjö-tauti vuosiin. Huh. Menen kananlihalle kun edes ajattelen niitä viikkoja. Aina kun kuvittelin, että tilanne on ohi, alkoi jonkun jokin pää vuotamaan eritteitä. Mutta tuli kyllä kerrankin kaikki liinavaatteet pestyä!

  VastaaPoista
 7. Ooh, no nyt menit kyllä sellaisen positiivisuuden kautta, ettei mitään rajaa. Melko hyvin vedetty.
  Onneksi tämä tauti tulee vain harvoin.

  Mun positiivisin vatsatautikokemus oli se että laihduin takaisin vanhaan farkkukokoon. Noin kahdeksi viikoksi.

  VastaaPoista
 8. Meillä ykäkokemuksia on tältä keväältä jo kaksi. Mikään ei ole ikävämpää kun herätä keskellä yötä siihen yskähdyksen ääneen lapsen sängystä. Mutta juu, kaikki peitot, lakanat, pyyhkeet ja muutkin kankaiset isot asiat on nyt käynyt pesun läpi. Onneksi meillä ei tauti yleensä vieraile kuin keväisin, kop kop.

  VastaaPoista
 9. Miten usein tauti muuten vierailee teillä, lähiömutsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykä ei onneksi käy kovin usein, mutta nyt kun se kävi, se ei sitten meinannut millään lähteä.

   Poista
  2. Saako vielä kysyä, käykö teillä tauti yleensä koko perheen läpi? Olen tuore äiti ja kärsin jonkinasteisesta oksennuskammosta. Siksi kiinnostaa. :)

   Poista
  3. Ei onneksi aina käy koko perhettä läpi :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe