Ensimmäinen ateria uudessa kodissa

27.8.16

Saimme eilen uuden kotimme avaimet. Kuljimme kaikuvissa huoneissa ja piirsimme mielessämme siitä meidän kotiamme. Tuohon ruokapöytä, tuohon lasten kerrossänky ja tuohon riippumaan korikeinu.

Uusi kotimme on 50-luvun kerrostalo kuten vanha kotimmekin. Tykkään sen aikakauden hengestä, kotoisuudesta ja näppärästä kaupunkiasumisesta. Uudessa kodissa talon rakennusvuosi näkyy paremmin kuin vanhassa kodissa, mistä tykkään. On lankavetimiä, pulleita pattereita, rautaisia naulakoita ja kermanvalkoisia ikkunanpieliä. Mutta on myös ihan valtavasti asioita, jotka eivät toimi.
Keittiön kodinkoneet ovat aikansa eläneitä, eteisessä ei ole kuin parin nupin naulakko ja pesukonetorni ei mahdu kylpyhuoneeseen. Lattian listat on asennettu miten sattuu, huoneet on maalattu useamman tapettikerroksen päälle ja keittiön alakaapit ovat päältä kauniita, mutta sisältä räjäytyskunnossa. Vaatehuone on katastrofi, ja pelkäämme pahoin, että sen alkuperäinen verenpunainen muovimatto kätkee alleen asbestia. Yhtä seinää pitäisi purkaa, mutta siinä kiemurtelee kummallista sähköjohtoviritelmää. Ja niin edelleen.

Tekemistä siis riittäisi niin paljon kuin aikaa ja rahaa vain piisaa. Meidän vanhan kodin uusien asukkaiden (terkkuja!) kanssa saatiin onneksi sovittua kaikille hyvä järjestely, ja saamme asua vanhassa kodissamme vielä syyskuun. Sinä aikana toivottavasti ehditään laittaa uutta kotia kuntoon vanhaa kunnioittaen, mutta tämän päivän lapsiperheen tarpeisiin päivittäen.
Hyvä siitä tulee, vaikka sitten vähän kerrallaan laittaen. Sen näkee ja tuntee jo nyt. Isot ikkunat aukeavat kolmeen eri ilmansuuntaan ja huoneet kylpevät valossa. Tilaa on useampi kymmenen neliötä enemmän kuin aikaisemmin, huoneita kahden sijasta neljä. Vessa on erillinen ja eteinen isompi sekä valoisampi kuin vanhassa kodissa. Lapset juoksevat keittiön, olohuoneen ja eteisen muodostamaa ympyrää ja täpinöivät ikiomasta huoneesta.

Missä uusi kotimme sitten on? No täällä Herttoniemessä tietenkin. Eihän me täältä minnekään olla lähdössä, ainakaan ihan heti. Lähiömutsi pysyy Hertsikan lähiömutsina. Kolme vuotta me täältä ehdittiin etsiä uutta kotia säännöllisesti vaikkakaan ei kuumeisesti. Aika hintsusti näitä useamman huoneen koteja Herttoniemessä on tarjolla, ja kun on, aika moni muukin sitä samaista himoitsee. Yhdestä kodista tätä ennen ehdittiin tehdä tarjous, mutta siinä hinta nousi asunnon täysräjäytyskuntoon nähden turhan korkeaksi meidän budjettiin.
Mutta nyt se on tässä, koti melkein loppuelämäksi. Kuljetettiin eilen ensimmäinen muuttokuorma korissa uuteen kotiin. Siellä oli ruokailuvälineet meille neljälle, vessapaperia, saippuaa, käsipyyhkeitä, astianpesuainetta, tiskiharja, piknikpeitto ja valo siltä varalta, että ehtii tulla pimeää. Jos olisi hokannut, olisin pakannut mukaan myös viinipullonavaajan, mutta sen sijaan pakkasin pyllypyyhkeen ja kosteusliinoja.

Piknikviltti levitettiin uuden kodin olohuoneen lattialle. Siinä syötiin pizzalähetin tuoma ensimmäinen päivällinen uudessa kodissa. Puhe kaikui tyhjien huoneiden seiniltä, ja tuli vähän haikea olo. Vanhaa kotia tulee hurja ikävä. Samalla kutkuttaa jo päästä remonttihommiin, vaikka onhan tämä ihan hullua. Kuukausi aikaa, suunnitelmat alkutekijöissään, budjetti olematon ja koko ajan tuntuu paljastuvan uusia asioita, jotka olisi hyvä fiksata. Siksi lienee parasta perustaa blogiin ihan uusi tagi: remontti.

Lue myös nämä

32 kommenttia

 1. Ihanaa. Uuden kodin katselu ja fiilistely on sitä muuton parhautta. Sekä se kun laitetaan isoja tavaroita paikoilleen ja koti muuttuu pikkuhiljaa omaksi.
  Muistan kun tänne muutettiin joulun alla ja juuri oli satanut ensilumi ja oli 20 pakkasta. Ovet olivat ulos auki koko päivän ja ajeltiin monella autolla edestakaisin kamaa, koiria ja ihmisiä hakemassa. Osda porukasta laittoi täällä päässä jo tavaroita paikoilleen, osa ajeli edestakaisin ja osa oli toisessa päässä pakkaamassa autoja. Minä tulin koirien ja viimisen lastin kanssa. Illalla syötiin pitsat keittiössä joka oli muuttolaatikoineen ja muine kamoineen juuri sen näköinen että tavarat oli samana päivänä kannettu sisään. Siitäkin huolimatta että täällä päässä oli koko ajan laitettu paikkoja kuntoon sitä mukaa kun tavaraa tuli. Myyjä tulisi seuraavana päivänä näyttämään miten talo toimii. Lämmitykset, ilmastoinnit yms. Talossa oli siis vain peruslämpö päällä kun illalla kömmimme sänkyihin. Sisälämpötila suunnilleen +13c. Mutta haluttiin nukkua jo se yö uudessa kodissa. Monta peittoa ja villapaitaa vaan päälle.

  Muutaman muuton kokemuksella sanoisin että paras tapa on vuokrata muuttolaatikot niin että ne on palautettava jo samana päivänä. Vaikka se tavaroiden purkaminen laatikoista ehkä tuntuu tosi kurjalta juuri kun on rehkitty ne sisälle niin seuraavat päivät ovat sata kertaa helpompia sen ansiosta.
  Ja jos ette ehdi tehdä kaikkia remonttijuttuja kerralla niin useammalla huoneella voi rempåata aina huone kerrallaan ja asua muissa huoneissa. Kuiten teillä olikin vanhassa kämpässä kun maalasitte lattioita. Tämä vaan kannattaa huomioida jo muutossa ja jättää se ensimmäinen huone suorilta tyhjäksi. Kivempi kun kerralla on pidempään myllerrys kuin se että pitää alkaa heti purkaa kaikkea juuri paikoilleen saatua rempan tieltä.
  Onnea muuttoon ja remonttiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olisin kans se, joka tahtoisi nukkua omassa uudessa kodissa, vaikka kolme villapaitaa ja kymmenen villatäkkiä päällä :)

   Yhden päivän muuttolaatikkovuokra kuulostaa niin mahtavalta suoritukselta, että en kyllä kykenisi samaan. Mutta jos vain nyt saadaan säilytystilat (vaatehuone, eteinen ja kaapit) remontoitua ennen muuttoa, tavaroiden pitäisi löytää paikkansa aika kivuttomasti. Että ehkä selvitään muutamassa päivässä.

   Ollaankin mietitty, että jos ei saada kaikkea valmiiksi, sitten vaan viimeistellään huone kerrallaan muuton jälkeen. Tai no "valmiiksi" en usko kodin tulevan koskaan, aina on joku projekti meneillään :D

   Poista
  2. Minä tein tuon muuttopäivän iltana laatikoiden palautuksen kerran ja se on ollut ehdottomasti elämäni helpoin muutto. Osa tavaroista seisoi vähän aikaa pöydillä ja lattialla, mutta kun olivat siinä sekaisin niin menivät kivuttomammin paikoilleen kuin jos olisivat olleet laatikoissa. Tietty niiden pakkaamiseen meni varmaan viikko :P

   Ja koti ei todellakaan tule koskaan valmiiksi. Ainakaan jos on yhtään vanhempi talo tai ei rakennuta taloa avaimet käteen periaatteella (ja silloinkin on pihan laitto). Mutta se näissä vanhemmissa rakennuksissa ehkä lopulta luonteen lisäksi parasta onkin :)

   Poista
  3. Mä mietin tätä tässä tänään raksalla häärätessäni ja tulin tulokseen, että ei, en ole valmis palauttamaan laatikkoja samana päivänä kun muutto. Ei ole tarpeeksi rohkeutta, vaikka tulikin vähän kutkutus kokeilla :DD

   Mä tykkään vanhoissa kodeissa niiden kerroksellisuudesta ja tarinoista. Siitä, että aina on vähän rosoista ja rempallaan. Ei tietenkään voi sanoa, että ei koskaan, mutta en näkisi itseäni asumassa täysin uudessa kodissa.

   Poista
 2. Onnea uuteen kotiin! Me saneerasimme juuri 70-luvun kerrostaloasunnon, joten pakko vinkata asbesti-purusta. Jos ko.purkua pitää tehdä, kannattaa asbestikartoittaja varata pikimmiten ja kilpailuttaa firmoja. Ainakin täällä pohjoisessa firmoilla on tosi kova kiire ja tekijää oli vaikea löytää järkevään hintaan. Uuden lain vuoksi asbesti-purkuja tehdään paljo ja tekijät pyytää sikamaisia summia, joten kilpailuttaminen kannattaa. Ja kannattaa tarkistaa onko firmalla myös luvat kunnossa. Me emme asuneet asunnossa purkamisen aikaan, mutta sekin kannattaa miettiä, koska vaatii omia järjestelyjä. T.yksi useammat yöunet menettänyt asbesti-purun vuoksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos hurjasti vinkistä! Kun tämä asbestiepäily tuli niin nopeasti, en edes tullut ajatelleeksi, että firmoilla on tietty kiire ja maksavia asiakkaita piisaa. Nyt kuitenkin näyttäisi siltä, että asbestia ei ole. Taloyhtiössä oli putkiremontin aikaan tehty asbestikartoitus, jota ei tosin oltu tehty vaatehuoneeseen. Muissa asunnoissa vaatehuoneet on rempattu, eikä asbestista ole ollut tietoa, mutta ensi viikolla vielä varmistellaan tätä.

   Muutenkin otetaan mielellään vastaan vinkkejä ja kokemuksia rempoista! Mies on onneksi aikoinaan näitä hommia tehnyt tovin ihan työkseen, mutta itse olen se tyyppi, jolla on suuria suunnitelmia, mutta joka on lähinnä maalannut tähän mennessä elämässään :D Onkin jännää, pelottavaa ja samalla kutkuttavan kivaa olla opettelemassa uusia asioita, lähtien ihan kodin remppoihin liittyvistä tarjouskilpailutuksista lähtien.

   Poista
  2. Jos vuokraatte työkoneita niin tehkää kerralla kaikkiin huoneisiin se mitä sillä koneella on tarve tehdä. Vaikka se tarkoittaisi ahtautumista yhteen nurkkaan.

   Aina hiossa varautukaa että hiontapölyä on kaikkialla. Suojatkaa ovet ja oven aluset kunnolla ja hyllyt kannattaa peitellä joka tapauksessa hiomisen ajaksi. vaikka nykyään koneet imuroivat suurimman osan pölystä niin aina sitä silti tulee.

   Jos haluaa säästää hermojaan niin kannattaa miettiäö tarkkaan olisiko mahdollista palkata ammattilaisia hommiin. Itse tekeminen on hienoa, mutta jos on monta remontoitavaa huonetta niin remonttimaratoni on aika pitkä ja jossain vaiheessa oikeasti iskee uupumus sen suhteen että koti on kuin pommin jäljiltä.

   Poista
  3. Hiomavälineitä olisi tarkoitus vuokrata ja tosiaan vedellä kertaa kaikki valmiiksi. Hiontapäly on muuten sellaista pölyliisteriä että! Pari vuotta sitten maalattiin kodin parkettilattiat valkoisiksi, ja vaikka ennen hiontaa tilkittiin kaikki ovet ja vielä kaapinovet erikseen, pölyä oli ihan joka paikassa. Joka ikinen astia piti pestä ja vaate tuulettaa sen operaation jälkeen, mutta tulipa tehtyä :D Nyt säästytään vähemmällä, kun ei asuta samaan aikaan asunnossa, kun hiotaan laittioita ennen lakkausta.

   Jonkin verran on remonttiapua pakkokin palkata, kun kaikkea ei osata tai ei saada tehdä itse. Toivoaksemme muuten tämä homma pysyy vain tekemisen ilona, eikä muutu väsyttäväksi ja uuvuttavaksi. Jos loppukuusta alkaa näyttää, että ei ehditä saada tarpeeksi valmiiksi ennen muutoa, sitten pitää miettiä asiaa uudestaan :)

   Poista
  4. Tuo on kyllä paras kun voi vielä asua muualla remontin aikana. Ja itsetekemisessä on se oma fiiliksensä ja näkee ihan oman työn jäljen. Se rakentaa tunnesiteen asuntoon ihan eri tavalla ja vauhdilla kuin remonttimiehen tekemä. Joku listojen maalaus naulakoiden värkkääminen sekä pienempien pintojen laitto on ihan super kivaa, mutta yhden eteisen sekä yhden vessa alusta loppuun maalanneena voin todeta että esimerkiksi kattoja en lähtisi maalaamaan itse. Hankalassa työasennossa puuduttavan tylsää pintaa vedellessä menisi hermo. Luulen että meidän kaappimäärällä myös keittiökaapinovien uudelleen laitto kerralla olisi sellainen että harkitsisin vakavasti maaliruiskun vuokraamista tai työn teettämistä muilla (22 ovea ja 11 laatikkoa) vaikka se maksaisi eläväisen siveltimenjäljen josta tykkään paljon enemmän kuin telan jäljestä.
   Toivoisin kyllä olevani kärsivällisempi, koska juuri tuo yhteys kotiin ja myös rahan säästö ovat hienoja asioita. Odotan kovasti teidän remonttipostauksia ja mahdollisia vinkkejä. Aina oppii uutta kun juttelee ihmisten kanssa aiheesta. Meillä nimittäin jollain aikataululla tulossa koko yläkerran lattiaremontti (vuokralaisen kissa kusi usein makkarin korkkimatolle eikä sitä siivottu asiallisesti ja haju puskee läpi aina kun on lämmintä ja kosteaa vaikka ollaan sitä yritetty miten siivota) sekä keittiön kaappien uusiminen. Umpipuiset ovet on hyvässä kunnossa, mutta runko aika kaamea. Myös tapetointi on käynyt monesti mielessä. Alkuperäiset ja tosi siistit 80-luvun lopun tapetit, mutta voisi kaivata vähän päivitystä.

   Poista
 3. Ihana kaunis ja valoisa koti!
  Muistan meidänkin muuton, kun illalla kaaoksen keskellä vakuuttelin, että kyllä tästä vielä koti tulee "haiseeks täällä kissanpissa!?", kyllä tästä tulee kiva koti "haistaksääki ton, onks se kissa!?"

  ...ja tulihan tästä, niin rakas ja kotoisa koti. Vaikka vanhaa asuntoakin muistellaan lämmöllä.

  Tsemppiä remppoihin, hitaasti ja tuumaillen tulee täydellinen! <3
  ONNEA UUTEEN KOTIIN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rakastan tuota uuden kodin valoisuutta! Ja kyllä siitä ihana koti tulee, onhan se nyt jo sitä, kaikenlaisine puutteineen ja kummallisuuksineen (mikä helvetin johto täältä roikkuu ja mitä hittoa tämän listarykelmän alle on piilotettu). Ja projektimuijanahan mä rakastan tällaisia juttuja, joissa voi suunnitella, proikkaroida ja nähdä tuloksen sitä mukaa, kun sitä tulee. Ah! Aikaa vain saisi olla enemmän, että voisin olla kokopäiväinen remonttiproikkarimuija haha!

   Poista
 4. Tulee niin mieleen oma entinen kotini Hertsikasta, nuo väliovet ja ikkunat ja ikkunalaudat. <3 tsemppiä remontteihin, meillä just suurimmat rempat ohi ja nyt nautitaan. Se on ihanaa sitten kun on valmista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuo kotipiirteet ovat tällä alueella tyypillisiä ja ah, niin ihania! Mä nautinkin tästä remonttivaiheesta, ainakin nyt, kun koti ja raksa on vielä erillään :)

   Poista
 5. Ikkunalaudat on kyllä yksi ihan mahtava keksintö. Minulla ei ole koskaan sellaisia ollut, mutta aina olen ne halunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin ovat! Ei meilläkään ole ollut kuin harvassa kodissa, mutta nyt tuntuisi hassulta olla ilman.

   Poista
 6. Onko parveketta? Se on ollu teillä niin ihana lisähuone ja minulle on jotenkin vaikea ajatella elämistä niin ettei pääsisi millään tavalla suoraan ulkoilmaan omasta asunnosta. Tuntisin olevani vähän kuin vankina. Ihanan valoisalta kyllä näyttää ja varmaan tuntuu vapauttavalta kun on enemmän tilaa. Vaikka hyvinhän te tunnuitte pienemmässäkin viihtyvän :) Kai remonttipostausten yhteydessä tulee jossain vaiheessa pohjapiirustus uteliaan nuuskittavaksi? Edellisenkin asunnon pohjapiirustuksen ajattelin ihan päin honkia monta vuotta :P Vai meneekö jo liian avoimeksi julkisesti tavallaan avata koko koti pohjapiirustusta myöten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On parveke, mutta ihan pienen pieni ja lasittamaton. Ikävä siis tulee vanhaa parveketta, mutta kyllä uudellekin raparperipuskan sekä muutaman yrtin ja kukan saa. Ja paikan aamukahvin juomiselle :) Me asuttiin ennen Herttoniemeä Vallilassa kodissa, jossa ei ollut parveketta. Parvekkeellisesta asunnosta muuttaessa se tuntui alkuun juurikin vankimaiselta, mutta siihen tottui nopeasti. Ilmavuutta toivat korkeat huoneet ja jättimäiset ikkunat :)

   En ole miettinyt pohjapiirrustusta yhtään. Nyt tuntuu ainakin, että vielä ei ole sen aika. Mutta toisihan se remonttipostauksille taustaa paremmin, ja uskon, että siellä lukijoissa aika moni elää samanlaisessa elämäntilanteessa: neliössä, jossa laitettavaa ja petrattavaa riittäisi.

   Poista
 7. Hurjan paljon onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa ja onnea uuteen kotiin, on hyvinkin teidän näköinen!innolla odotan postauksia remotista ja sisustamisesta :) vieläkun blogi alkaisi toimia ipadillä niin lukeminen olisi mukavamaa. Nyt kun oikeasta laidasta puolet tekstitä jää pois ja vasempaan laitaa pakkautuu teksti ihan kiinni niin on hyvin raskas.. eikä kommentointi onnistu puhelimella tai padillä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postauksia remontista, sisustamisesta ja kodista on varmasti luvassa ja paljon :)

   Ja hei kiitos, että kerroit blogin käyttöongelmista. Padihommien pitäisi olla ok, ja myös kommentoinnin onnistua kaikilla peleillä ja vehkeillä. Itse pystyn lukemaan sekä vastaamaan kommentteihin sekä tabletilta että iPhonella, ja muilta en ole käytettävyydestä kuullut valituksia sen alun sekoilun jälkeen. Mitkä laitteet sulla tarkalleen on? Jokaiseen kun pitää koodailla vähän erilaiset näkymät.

   Poista
 9. Jee! Mä oon niin odottanut tätä tagia!

  VastaaPoista
 10. Ihan mahtava juttu. Ostin just 50-luvun kaksion täältä Kuopiosta ja tein juurikin kuukauden aikana ennen muuttoa pienehkön remontin. Tuun niin seuraamaan teidän remppaa. Tänne ei mahdu myös pesukonetta kylppäriin, suihku onneksi on. Vaatteet meinaan pestä pesutuvassa jonne onneksi on vaan pari pientä kerrosta, koko talo on kolmessa kerroksessa joista ylin on vintti. Mut mielenkiinnolla odotan miten te järjestätte pesukoneasiat :). Mulla oli suunnitelmat myös hioa ja lakata puulattia (siis ammattimies, en minä) ja uusia koko kylppäri. Mut en lopulta raaskinut ottaa kovin paljoa kallista remonttilainaa, kun en takaajia halunnut koko lainalle. Mut pintaremontilla sain tästä jo tosi kivan. Ensi kesänä meinaan tehdä lattian, joskus putkirempan yhteydessä kylppärin. Kaikki kuitenkin välttää hyvin. Meidän kaksiossa on 43 m2 ja asukkaita vain minä ja 3-vuotias. Tämän kaaosmuuton jälkeen (sanoinko että perustin samaan aikaan yrityksen?), unelmani seuraavalle 10 vuodelle ovat tasan tässä: kissa pitää lähivuosina saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pesukoneasioiden pitäisi järjestyä kylpyhuonekalusteiden tetriksellä (pienempi allas ja mutkan verran sivummalle ja ruma peilikaappi veks jne.), mutta osaan siirroista tarvitaan lupa taloyhtiönhallitukselta. Sitä siis odotellaan, mutta eiköhän se sieltä tuu. Ihan mahdoton ajatus ei olisi myöskään pesukone-kuivausrumpusetti piilotettuna keittiöön, mutta luulen, että sinne tarvitaan kaikki mahdollinen tila keittiöhommille. Saas nähdä, jännityksellä odotan minäkin, miten me asia hoidetaan :DD

   Me jätettiin vanhan asunnon kauppahinnasta jonkin verrran sivuun uuden kodin remonttia varten. Nyt rempataan tärkeimmät jutut ensin ja katsotaan, miten pitkälle rempparahaa vielä piisaa :D

   Poista
 11. Me remontoimme parhaillaan 1960-luvun kerrostaloneliötä naapurikaupunginosassa. Onneksi jo loppusuoralla! 1,5 kuukaudessa meni uusiksi kaikki vessoja lukuunottamatta. Seiniä kaatui myös, ja asbestia löytyi yhden muovimaton liimasta. Seuraan innolla, miten teillä työ etenee. Ei voi toivottaa kun tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuuh, teillä on siellä ollut hommaa siis! Meillä on just minigrip-pussillinen seinää lähdössä tutkittavaksi asbestiepäilyn takia. Toivon niin, että tulos on negatiivinen ja meille positiivinen! Mutta silti, ainakin vielä olen ihan hurjan täpinässä tästä projektista. Loppukuusta voi jo olla eri fiilis :D

   Poista
  2. Onneksi asbestin poisto oli hetkessä valmis, loven se teki tietenkin budjettiin. Pidä täpinä, se on mahdollista! Minulla on se edelleen, nyt suunnattu jo huonekalujen tulevaan asetteluun :D

   Poista
  3. Hyvä kuulla, että asbestin poisto on hetkessä valmis, jos siihen päädytään. Ja etenkin on hyvä kuulla, että täpinä on mahdollista pitää yllä! :D

   Poista
 12. jännittävä ja mielenkiintoinen vaihe lähiksessä!! innolla odottelen myös remonttipostauksia ja pyrin hillitsemään roihuavan uuden ison kodin haaveen vielä hetkeksi :D

  VastaaPoista
 13. Onnea uuteen kotiin ja tsemppiä remonttiin! Löysimme seuraavan sivuston vasta oman remonttimme loppumetreillä. Heti alussa jos tästä olisimme tienneet, olisimme voineet säästää googlailussa ja säätämisessä. www.urakkamaailma.fi Kaikkea kun ei voi tai ehdi tehdä itse :)

  VastaaPoista
 14. Etsitkö yritysten laina, henkilökohtainen laina, asuntolaina, auto laina, opiskelija laina, velan vakauttamista lainat, vakuudettomat lainat, riskipääoma jne .. Tai olitko evättiin laina pankin tai rahoituslaitos. Olet oikeassa paikassa lainaa ratkaisuja! Olen yksityinen lainanantaja, annan lainaa yrityksille ja yksityishenkilöille alhaisella ja edullinen korko 3% korolla. Saat lisätietoja ota meihin yhteyttä.
  stegermichaelonline@gmail.com

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe