Kesän viimeiset ja Skidit Festarit

2.8.16

Festariliput saatu

Viimeiset kerrat ovat haikeita. Jos ei nyt puhuta oksennustaudin viimeisestä purskahduksesta tai vikasta työpäivästä ennen lomaa. Mutta noin yleensä viimeisiin kertoihin liittyy sellaista surumielisyyttä, että en yleensä edes tahdo tietää, jos sellaista parhaillani elän. Elokuu on näiden haikeiden viimeisten kertojen multihuipentuma. Elokuu saapuu kesävaatteissa, mutta ei kerro, että jätti päällystakin ja kumisaappaat narikkaan odottamaan. Ovela pirulainen.

Edessä on kuukausi kesän viimeisiä. Paljaita varpaita, pulahduksia mereen ja piknikkejä. Jokainen niistä voi olla se viimeinen, jonka viimeisyyden tajuaa vasta sydäntalven kylmyydessä kesää muistellessaan. Nyt mulla on alakuloinen aavistus siitä, että viime viikonloppu oli kesän viimeinen viikonloppu, kun oli niin lämmin, että välillä auringon porotukselta oli hakeuduttava varjoon. Maanantaina esiin saapastellut elokuu tuntuu ilmassa ja näkyy sääennusteissa.
Onneksi se kesän mahdollisesti viimeinen kesäkuuma viikonloppu oli hieno viikonloppu se. Tultiin takaisin maalta aikaisemmin kuin olisi tarvinnut, sillä lauantaina täällä Helsingissä vietettiin Skidit Festareita. Me ollaan käyty noilla lapsiperheiden kaupunkifestareilla kreisibailaamassa lähes joka vuosi, eikä tahdottu jättää ilottelua väliin tänäkään vuonna.

Festariseuraksi saatiin ystäväperhe, jota ei olla ehditty nähdä pitkään aikaan. Ollaan kaikki huidottu kesämenoissamme missä milloinkin, ja yhtäkkiä viime näkemisestä on monta kuukautta. Se hyvä puoli kesän taittumisessa syksyyn on, että ihmisten kanssa on helpompi sopia tärskyjä, kun pitkin maakuntia ja maailmaa viipottaminen vähenee.
Skidit Festareille oli keksitty paljon uutta ja inspiroivaa ohjelmaa vanhojen suosikkien rinnalle. Ihailin taas sitä, miten yksinkertaisilla ideoilla oltiin saatu luotua elämyksiä lapsille. Kuopus taisi olla eniten innoissaan ränniautoradoista, eli kaiken maailman putkista ja laudoista ja vanhoista autonrenkaista rakennetuista mäistä pikkuautoja varten. Jos meillä olisi oma takapiha, sinne rakennettaisiin samanlainen. Aivan ihana idea oli myös metsäpolku, jossa sai paljain varpain kokeilla, miltä tuntuu jalan alla kävyt, hiekka tai vaikka marjat.

Esikoisen mielestä festareiden paras anti oli selkeä: kaverit ja tanssiminen. No ja ehkä vähän ikioma vaaleanpunainen sokerivanutötterö, jota syötiin sormenpäät tahmaisina. Mä tykästyin myös pisteeseen, johon oli poimittu valtavasti luonnonkukkia, joista sai taiteilla itselleen kukkakauneutta ranteeseen.
Kaunista oli myös muualla festarialueella, joka oli laitettu pienillä asioilla viihtyisäksi. Kuluneista lakanoista revityt verhot liehuivat tuulessa, keskelle pihaa oli kipattu jättimäinen kasa hiekkaa ja suojaiseen parkkipaikkaan oli perustettu lököilykeidas vanhoista räsymatoista tehtyine istuintyynyineen. Lapset viihtyivät ja kahviakin sai ostettua kojusta. Mikäs siinä oli ihmisen nauttiessa tietämättään ehkä siitä viimeisestä kuumasta kesäiltapäivästä.

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Eiii, miksi sulle on tullut toi "lue lisää"? Ehkä maailman ärsyttävintä....

  Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, luulin ihan minipostaukseksi, mutta sehän jatkuikin vielä vaikka miten pitkälle!! Joo, en tykkää minäkään kun noin hämäsi.

   Poista
  2. Moikka! Joo, täällä tosiaan säädetään uuden pohjan kanssa parhaillaan, ja kaikenlaista isompaa ja pienempää viilausta riittää. Mutta lue lisää -osuus on ihan tarkoituksella ja piiiitkän harkinnan tulos. Näin saan etusivulle mahtumaan enemmän tekstejä tarjolle ilman, että menee skrollailuksi. Ehkä ne eräät iäkkäämmät vakkarilukijanikin nyt löytävät kaikki postaukset luettavakseen, vaikka eivät täällä ehtisi käydä ihan joka päivä lukemassa :) Ja haluan myös ammattimielessä kokeilla, mitä se tekee sivulatausmäärille. Mäkin aluksi silloin vuosia sitten vierastin tuota lue lisää -ominaisuutta, mutta nyttemin olen siihen tottunut. Toivottavasti tekin totutte <3

   Poista
 2. No nyt jää tästäkin blogista sit kolmannes postauksista lukematta kun toi lue lisää on niin rasittava enkä jaksa klikkailla "turhaan" niin arvon sit otsikon perusteella kannattaako klikkailla. Enkä tarkoita et kirjottaisit tylsästi tai huonosti vaan ihan vaan et jotkut esim. Helsingissä tapahtuviin asioihin keskittyvät ei aina niin itseä kiinnosta kun ei itse ole siellä päinkään ja näin..Harmi, kiva blogi muuten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki postaukset eivät jokaista lukijaani kiinnosta. Nyt sitten on etusivulla näkyvissä yhdellä silmäilyllä laajempi kattaus postauksia, joista voi lukea ne itselleen mieleiset. Vaikka tietenkin olisi ihana, että jokainen lukisi ihan jokaisen postaukseni <3 Mä tykkään, että tässä uudessa blogipohjassa voi silti silmäillä postauksen kaikki kuvat heti etusivulla, vaikka ei tekstejä lukisikaan.

   Poista
 3. Kiva pohja ja kuvien parempi esiintulo on tietty hyvä homma, mutta yhdyn lue lisää -palkin osalta edellisiin kommentoijiin. Se vaikeuttaa elämää ja pidemmän tauon lukutauon jälkeen tulee varmasti jäämään osa postauksista lukematta ylimääräisen klikkailun ja sivulta toiselle heijaamisen myötä :/ Kiitos mahtavasta blogista joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan tuntuu teitä lukijoita harmittavan. Ja se tietty taas harmittaa mua, sillä ilman teitä lukijoita ei olisi Lähiömutsiakaan. Puntaroin tässä nyt, mitä asian kanssa tehdä. Mutta ihan heti en ainakaan ole vaihtamassa. Tahdon nähdä, miten se käytännössä vaikuttaa, ihan mielenkiinnostakin.

   Poista
 4. Jep. Postauksia on voinut ihan kätevästi selailla sivussa olevasta listauksesta otsikon perusteella ja blogin tapauksessa (varsinkin sinulla) otsikko on ollut oikein informatiivinen sisällön suhteen. Ongelma on ollut vanhojen postausten selailu, mikä on ollut käytännössä melkein mahdotonta. Hienoa jos tähän saisi helpotusta, mutta minultakin jää varmasti paljon lukematta tämän uudistuksen myötä. En osaa vielä sanoa miten käy, mutta usein jos sivun käytettävyys huononee niin pikkuhiljaa lakkaan käymästä siellä ellei ole pakko. Sopivia blogeja selaillessani myös skippaan pari postausta luettuani suoraan ne joiden käyttö ei ole sujuvaa ja tämä vaikuttaa nyt juuri sellaiselta asialta joka vaikuttaisi blogivalintoihini. Minä kun tykkään lukea postauksia eräänlaisen jonona ihan vaan skrollaamalla.
  Ehkä tämä on vaan normaalia muutosvastarintaa ja varmasti tasaantuu ajan kanssa. Osa tottuu muutoksiin ja ne jotka eivät totu saattavat jättää blogin, mutta varmaan uusia tulee tilalle. Aika näyttää miten käy. Toivottavasti mielenkiintoinen sisältö pitää minutkin mukana. Sen miten totun tähän lukutavan muutokseen näyttää vain aika. Välillä on kuitenkin hyvä tuulettaa ja uudestaan järjestellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noup. edelleenkään ei saa vuosientakaisiin postauksiin kuukausilistausta näkyviin. Sitä toivoin ja odotin erityisesti. Ehkä tämän vanhojen selailun helpottaminen oli juuri se mitä muutoksella hait? En silti koe sitä vieläkään helpoksi näin pikaisella testauksella. Pitäisi ihan lähteä etsimään jotain tiettyä ja katsoa löytyykö nyt helpommin. Joka tapauksessa HELPOIN tapa olisi varmasti jos ne saisi tuohon listaukseen näkymään kuukausittain, mutta se on varmaan kiinni siitä miten alusta toimii, eikä blogin ylläpitäjästä.

   Poista
  2. Nyt kun luen jälkikäteen näitä kommenttejani niin kuulostan hurjalta valittakalta. Anteeksi :D Blogi on sinun ja sinä teet päätökset.

   Poista
  3. Mä toivon ehdottomasti, että vanhojen postauksien selaaminen on helppoa. Siellä on kuitenkin paljon ajatontakin kirjoitelmaa, vaikka toki jotkut nyt ihmisenä kasvettuna vähän hävettävätkin :D Mutta se on vain hyvä, että kasvutarina näkyy. Mutta se ei ole hyvä, että niitä ei helposti saa luettua. Tuossa sivupalkissahan ovat lueteltuna vuodet, joiden alta saa klikattua auki kuukaudet ja niiden alta taas sitten kuukaudet auki postaustasolle saakka. Sekö ei ole toimiva? Minkälainen ratkaisu olisi parempi? Mä en muista muunlaisia tapoja nähneeni, joten mielenkiinnolla kurkkaisin sellaista :)

   Poista
  4. Minä en saa vanhojen vuosien postauksista näkyviin kuukausia vaan joudun selaamaan sivu kerrallaan vuoden läpi etsiessäni postausta. Jos se todella toimii muilla kuten kuvasit niin juuri se on se mitä kaipaan ja vika onkin ilmeisesti täällä päässä.

   Poista
 5. Mä olen kans skrollaajanaisia, en kertakaikkiaan ymmärrä mitä iloa tästä lue lisää -klikkailusta on yhtään kenellekään. Yhyy :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut siitä tykkää, mutta kommenttien perustella tosiaan suurin osa ei. Omia syitäni tosiaan availinkin tuossa uudemmassa postauksessa.

   Poista
 6. Ymmärrän, että valinta on ollut harkittu, mutta yhdyn vastarannankiiskiin tämän lue lisää -ominaisuuden suhteen. Klikkailu tuntuu hirveän epäkäytännölliseltä, kun aiemmin sai vaan rauhassa skrollata kunnes tuli vanhat jutut vastaan. Mutta ei tämä taida äänestys olla :D, varmaan ajan myötä totumme klikkailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skrollailu on ollut mullekin se ominaisin tapa lukea, mutta pikkuhiljaa olen alkanut tottua uuteenkin tapaan. Mutta nyt pitää katsoa, mitä tämä uudistus käytännössä tarkoittaa ja yrittää sitten tehdä mahdolliset muutospäätökset sitä mukaa.

   Poista
 7. Hui mikä negatiivisen palautteen vyöry. Empaattisena ihmisenä tuntuu tosi kurjalta lukea tällaista vaikka kommentointi onkin ollut pelkästään tosi asiallista. Ehkä olen vaan turhan herkkä kun tuli vähän apea olo (vaikka en minäkään tuosta uudistuksesta tykkää) ja julkisista medioista saa ja pitääkin antaa palautetta ja sanoa jos omasta mielestä joku on väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän herkillä mäkin tämän kanssa olen. Enpä olisi uskonut, minkä surumielisyysryöpyn uudistus saikaan itsessäni aikaan. Eikä edes niinkään kommenttien perusteella – nehän ovat olleet asiallisesti ja rakentavasti annettuja, mistä olen hurjan kiitollinen. Mutta menee näemmä itselläkin aikaa tottua muutokseen.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Uusi pohja on raikas ja kiva, eikä read more-osio häiritse yhtään. Selkeämpi näin!

  VastaaPoista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe