Vähän kuin lasten Snapchat: vedellä maalaaminen

7.8.16

Tiedättehän sen sanonnan hyvistä ideoista. Että yleensä ne ovat niin yksinkertaisia, että ei voi kun taivastella, miten ei ole tullut sellaista aikaisemmin keksineeksi. Kuulin hiljan Outilta idean kesäisestä leikistä, jonka arvasin ilman testaamistakin olevan hitti lapsille: vedellä maalaaminen. Ei siis vesiväreillä maalaaminen, vaan ihan pelkällä kraanavedellä tai tuvan nurkalla tönöttävän sadevesiämpärin sisällöllä maalaaminen.

Leikkiin tarvitaan veden lisäksi ämpäri tai muu astia vedelle sekä mukava kokoelma pensseleitä. Me käytimme vesivärimaalauspensseleitä, mutta ronskimman maalailumeiningin ystävä varmasti ilahtuisi isommasta sudistakin. Ja sitten vain maalaamaan ulos! Homman jujuna on se, että kuivalle pinnalle vedelty ”maali” ja sen luoma taideteos näkyy hetken, mutta haihtuu sitten auringonporotuksesta riippuen muutamassa minuutissa pois.
Aikuisen näkökulmasta tämä on täydellinen tapa viettää laiskaa loppukesän päivää. Leikki on helppo järjestää, siitä ei tule sotkua ja jos kotoa löytyy pensselit valmiina, se ei maksa mitään. Itse voi heittäytyä melkein reporangaksi lasten painellessa maaliämpärit kädessä pitkin pihaa – jos ei sitten intoudu itsekin maalailemaan perhosia ja sydämiä autotallien oviin, kuten minä. Esikoisen kanssa tulikin hyviä pohdintoja siitä, miten vedellä maalaaminen seiniin on ok, mutta vaikka tussilla ei ilman lupaa niin saa tehdä. Lähiölapsen kanssa näistä kun on tullut juteltua oman elinpiirin inspiroimana.

Lapset tykästyivät vesimaalileikkiin juuri niin kovasti kuin osasin arvella. He pomppivat innosta niin että ämpäreissä oleva vesi räiskyi. Onneksi vielä kesä kuivaa sen minä kastelee. Syksymmällä päälle voi vetää kurikset, jotta inspiraatiopuskissaan maalailevan taiteilijan vaatteet pysyvät kuivina. Lapset kokeilivat innoissaan maalata kaikkea, mitä pihasta löytyy. Puita, kiviä, betonia, asfalttia, pihakeinua ja isojen kasvien lehtiä. Erilaisilla pinnoilla jälki on aina erilainen – kunnes maalaukset ja viestit sitten muutamassa tovissa hävisivät. Vähän kuin lasten Snapchat käpylehmäversiona.

Lue myös nämä

14 kommenttia

 1. Tuo on hieno leikki. Oma lapsi harrastaa sitä saunassa lauteille ihan sormella ja päiväkodilla (töissä) se on lasten kesäpuuhasuosikki ja pensseleitä jonotetaan ihan kilpaa. Niin ihanaa ja niin yksinkertaista :)
  Punamultamaalatulle seinälle/aidalle en kuitenkaan suosittele. Siitä lähtee väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietinkin, että tämä olisi varmasti ihan hittikamaa päiväkodeissa :) En tajua, miten en ole itse tajunnut tätä aikaisemmin, saunassa piirtelyähän meilläkin on harrastettu. Ja hei hyvä pointti tuo punamultamaalattu, enpä olisi tullut ajatelleeksi.

   Poista
 2. Meilläkin tämä leikki löytyi mökillä ihan kuin itsestään. Kätevästi järjestyi pari tuntia oma aikaa :) Toinen tämän kesän hitti 2,5 vuotiaalle on ollut tiskaaminen. Lähes joka päivä kuuluu pyyntö "Saanko tiskata kun se on niin kivaa". Ilmeisesti tiskikonetaloudessa käsitiski tuntuu lapsesta hauskalle ja eksoottiselle. Ihan huippukätevää ajanvietettä! Ja itselle tulee näistä puuhista juurikin tuo "miten en ole tätä aiemmin tajunnut" fiilis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen huomannut saman – lapset raskastaa tiskaamista! Mummilassa järjestittiin leikkimökin astioille tiskauspaikka ulos. Ei haitannut, vaikka räiskyi ja kolisi :D

   Poista
 3. Haha, ihanan helppo ja innostava idea! Miten näin yksinkertainen juttu ei olekaan tullut mieleen? :D Täältäkin löytyy varmasti kaksi innokasta maalaajaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samaa mä ihmettelin, miten en ole tätä aikaisemmin hoksannut :D

   Poista
 4. Aika hauska oli myös se fb:ssa kiertänyt video, jossa lapset oli seinää vasten eri asennoissa ja letkulla kevyesti vettä päälle ruiskuttamalla piirtyi ääriviivat seinään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin näin sen ja mietin, että jos vielä tulee hellepäiviä, täytyy testata sitä :)

   Poista
 5. Meillä maalataan taikamaalilla lähes joka sateen jälkeen (on muuten piisannut kertoja tänä kesänä!) ja joskus täytetään letkulla ämpäriä noin muuten vaan ja maalataan. Meillä on kuitenkin sääntö, että vaan laatoitukselle maalataan taikamaalilla. Ja pensseli pitää olla nimenomaan iso suti! Päiväkodilta me tämä idea varastettiin jo vuosi sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taikamaali, ihana :) Voisi kans kaivella maalaussutivarastoja, josko sieltä jotkut voisi antaa lapsille leikkeihin.

   Poista
 6. Heh, minä ja pikkusisko leikittiin tälläistä jo ysärillä, kun papan vanhoilla maalipensseleillä vesimaalattiin mummolan pihakivetystä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan olla klassikkoleikki, jonka minä hokasin vasta nyt. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, niinhän sitä sanotaan :D

   Poista
 7. Lapsi aloitti viime viikolla uudessa päiväkodissa ja siellä oli käytössä hiekkaämpärit js niissä narulla kiinni maalipensselit. En ollut itse tajunnut tällaista aiemmin. Lasten mielestä tosi nastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että maalipensselit olivat vielä naruilla kiinni ämpäreissä. Ei mene parit hukkaan. Lasten mielestä tosiaan hurjan hauska leikki, eikä ihme, itsekin intouduin "maalaamaan" :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe