Hampaiden valkaisu luonnollisesti hiilellä

19.9.16

Viime metsäretkellä nappasin nuotiosta taskuuni pari palasta hiiltä. Kuulin muutamia vuosia sitten hampaiden luonnollisesta valkaisusta hiilellä Emmi-Liialta, mutta asia unohtui. Nyt asian sai muistumaan mieleen luonnontuotekauppoihin rantautunut Warpaint-merkkinen hampaiden valkaisuaine, jonka senkin teho perustuu osittain hiileen. Warpaintista ovat kirjoittaneet ainakin Noora ja Katja.

Purtelo luonnollista valkaisuainetta maksaa lähes neljäkymppiä, joten päätin testata retkeilevän naisen versiota hiilivalkaisusta. Tällaisen testin tekeminen on tietty ihan omalla vastuulla, sillä esimerkiksi tuossa Warpaintissa hiilijauhe on kookospähkinän kuoresta valmistettua aktiivihiiltä, enkä minä tiedä, miten mäntyklapien poltosta nuotion pohjalle jäänyt hiilipalanen käyttäytyisi hampaillani ja mitä se tekisi kiilteelle.
Mua on kutkutellut ajatus hampaiden valkaisusta jo pitkään, sillä ei sille mitään voi: valkoinen hymy nyt vain näyttää niin paljon raikkaammalta ja valkoisemmalta kuin keltaisella rivistöllä hymyily. Kulmahampaani ovat erottuvan keltaiset muusta rivistöstä, ja niiden valkaisuun olen miettinyt jopa kemiallista valkaisua. Ajatus siitä on kuitenkin tuntunut liian riskaabelilta etenkin viime vuosina, kun oma kehoni on kasvattanut uutta elämää ja ruokkinut maidollaan lapsia.

Mitään jenkkihymyä en siis tahtosi, mutta pienen freesauksen ja sävyerojen tasoituksen. Luonnollisella valkaisulla ei voida vaikuttaa hammasluun omaan väriin, joten luultavasti kulmahampaideni keltaisuudesta en täysin voi päästä eroon nuotion tarjoamilla kauneuspalveluilla tai muilla vähemmän jytkyillä vaalennuskeinoilla. Mutta värjäytymiin hiilen luvataan toimivan, ja Emmi-Liia kertoikin kikan olevankin vanha kuin tulentekotaito. Hiilen huokainen materiaali kuulemma imee itseensä värjäytymiä ja likaa.
Eikun testaamaan. Tavallisen hampaidenpesun jälkeen hinkkasin hiiltä hammasharjaan, jolla sitten pesin muutaman minuutin ajan hampaitani. Se olikin melkoinen näky, kun hampaat näyttivät samalta kuin Röllillä ja suupielestä vielä valui mustaa kuolaa. Ei ihme, että lapset eivät olleet ihan vakuuttuneita äitinsä touhuista.

Ihan vakuuttunut en ollut myöskään minä. Pienen eron kyllä saattoi huomata jo yhden käsittelykerran jälkeen – ainakin jos oikein asiaan tahtoi uskoa. Kuvia ei ole muokattu, joten niistäkin eroa voi tiirailla. Ihan kuin hammasvälien keltaisuus olisi tasaantunut? Suu myös tuntui jotenkin raikkaammalta, mutta siihen saattoi olla syynä myös se, että jouduin purskutella vedellä monta kertaa ennen kuin viimeinenkin hiilimusta oli saatu suusta pois.

Kunnon testituloksista voisi puhua vasta useamman viikon käytön jälkeen, mutta tunnen itseni sen verran hyvin, että en sellaisia voi luvata olevan tulossa. Kaipaan nopeaa tulosta ja vähemmän hiilestä sotkeentunutta kylpyhuonetta, joten hiilikauneudenhoito tulee tämän testin jälkeen jäämään luultavasti vain metsäretkien hauskaksi ohjelmanumeroksi.

Lue myös nämä

16 kommenttia

 1. Jännä. Pitääpä käydä kaivelemassa takasta hiiliä jo heti tänä iltana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä tosiaan. En tosin tiedä, onko tämä esivanhempien aikainen hammashuoltokikka jäänyt osittain unoholaan ihan syystä :D Mutta ihanaa, että vähemmän räjäyttäviäkin vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun periaattessa on olemassa.

   Poista
 2. Voisiko vaikutus perustua siihen, että hiili on kylmän sävyistä ja taittaa siten keltaisuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä mietin sitä kans (verraten siihen paljon mainostettuun räjäyttävän siniseen hammastahnaan), ja voihan sekin olla osittain syynä. Olen vain kuullut muilta käyttäjiltä, että tulokset ovat pysyvämpiä, eivätkä vain siis kestä sitä aikaa, mitä hiili ehkä siinä hampailla vielä viipyilee.

   Poista
 3. Oletko testannut kookosöljyä valkaisuun? Toimii! Joko purskuteltuna (15min) tai hammastahnana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, vaikka muuten mielelläni läträän kookosöljyä iholle ja hiuksiin. Toi 15 minuutin purskuttelu tuntuu siltä, että en vain kykenisi siihen, mutta mistäs sitä tietää, kun ei ole kokeillut :D

   Poista
 4. Mä olen purskutellut pari vuotta joka aamu kookosöljyä. Ensin tuon 10-15 ajan kunnes jostain luin että se on liioittelua ja pari minuuttia riittää. Itse purskuttelen paremman vastustuskyvyn ja hammaskiven takia ja ekaa kertaa nyt luin että se valkaisisi myös hampaita, ei oo tapahtunut.

  -Sup

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari minuuttia saattaisin minäkin jaksaa (ja kyetä ilman kakomista) öljyä purskutella.

   Poista
 5. Hauska vinkki, voisi testata!! Olen myös testanut kookosöljyllä purskuttelua pari minuuttia aamuisin, mun mielestä valkaisee! Kuulin myös että kurkuma toimisi valkaisuun! Kasteltuun hammasjarjaan vaan sirottelee kurkumaa päälle ja harjaamaan :)

  VastaaPoista
 6. Kerran vuoteen käyn suuhygienistillä, joka putsaa hampaat mekaanisesti. Kyllä kirkastuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän näillä tosiaan voi hammashoitajan käsitelyä korvata, se on ihan selvä juttu. Mutta hauskoja kokeiluja. Joissa on tietysti omat riskinsä, eli aina omalla vastuulla :)

   Minullahan on aika iso pelko hammaskivenpoistoa kohtaan. Minä koen sen todella ikävän tuntuisena operaationa. Tuntuu kuin hampaita revittäisiin suusta ja odotan aina että se hammas popsahtaa paikaltaan kun oikein raaputetaan. Vaikka eihän se sama tietenkään ole. Minulle on myös viiden vuoden hammashoitolakäyntitauon jälkeen sanottu että jos hampaat ovat noin hyvässä kunnossa viiden vuoden tauon jälkeen niin minun ei kannata vuosittain ravata vaan käydä jokatoinen vuosi. Nyt edellisestä käynnistä alkaa taas olla sen verran aikaa että olisi varmaan parasta mennä... En ole vielä löytänyt lähialueelta sellaista paikkaa jossa hammaskivi poistettaisiin laserilla. Haluaisin kokeilla sitä ja tämä etsintä on viivyttänyt käyntiä.
   En todellakaan suosittele kenellekään muulle näin pitkiä käyntitaukoja. Menkää suositusten mukaan!
   Minulle siis tällaiset kotikonstit hampaiden valkaisuun ovat kyllä enemmän kuin tevereulleita. Varsinkin kun ei se lääkärikäynti ole kyllä oikein koskaan hampaiden väriin vaikuttanut.

   Poista
  2. Mäkin käyn kerran vuoteen suuhygienistillä. Sen jälkeen tuntuu kuin suu olisi huuhdeltu jääkylmässä vesiputouksessa – ja tarkoitan tätä siis hyvällä! Mulla on tosi ahtaat hammavälit, ja veri valuu pitkin suupieliä, vaikka kuinka ammattilainen käsittelisi. Sen takia mäkään en todellakaan koe suuhygienistikäyntiä miellyttävänä, mutta kärsimys on sen arvoista.

   Mullekin suuhygienisti on sanonut, että parin vuoden jälkeen riittäisi minun kohdallani käynti, sillä purukalusto pysyy niin hyvässä kunnossa. Tahdon kuitenkin pelata varmaan päälle ja käydä joka vuosi.

   Saisikohan niitä hampaiden välejäkin putsattua laaserilla, kiinnostelisi :D

   Poista
 7. Tein vähän kyselyä googlelta ja löysin tällaisen sivuston http://magneettimedia.com/aktiivihiili-kuonanpoistoon-ja-hampaiden-valkaisuun/.
  Siellä varoitellaan käyttämästä grillihiiltä, koska se voi sisältää joitain myrkyllisiä aineita. Mutta sivustolla toisaalta puhutaan enemmän hiilen nauttimisesta sisäisesti. Hanpaiden pesussahan se ainakin valtaosa hiilestä päätyy huuhtomisvesien mukana pois suusta. Ehkä tavallisen hiilen käyttö hampaiden pesussa jatkuvasti pitkinä pätkinä voisi olla haitallista, mutta tuskinpa muutaman kerran kokeilu. Ehkä se aktiivihiili olisi silti parempi vaihtoehto.

  "Osa suosittelee aktiivihiiltä käytettävän yhdessä myrkyttömän hammastahnan kanssa. Tällä tavoin voidaan poistaa hampaisiin kertynyt plakki, hampaiden tummentumat sekä suun bakteerit. Menetelmä voi olla hieman sotkuinen, mutta sillä on erittäin tehokas puhdistava ja desifioiva vaikutus."

  Minä olen sen verran yllytyshullu että tartuin kaikesta huolimatta "haasteeseen". Olen nyt pessyt hampaat kerran kookosrasvalla, mikä ei ainakaan yhden pesun jälkeen tuottanut näkyviä tuloksia, mutta sitä ei ehkä lopulta voi odottaakaan ja yhden kerran hiilellä, joka minusta sai hampaat näyttämään aavistuksen vaaleammilta. Mitään varmaa en voi sanoa kun minulla ei ole hampaiden väriliuskaa jolla tarkistaa asia. Eikä yhden pesukerran perusteella voi myöskään tehdä oikein kunnollisia päätelmiä siitä toimiiko toinen toista paremmin vai ovatko molemmat humpuukia. Nopeiden tulosten perässä juoksevalle sanoisin kuitenkin että kannattaa kokeilla hiiltä ensin jos tahtoo jompaakumpaa testata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magneettimedia ei ole mikään pätevin lähde, mutta ihan maalaisjärjellä sanoisin minäkin, että en grillihiiltä (eli niitä pussissa myytäviä käsiteltyjä hiiliä) käyttäisi putsaukseen. Mähän itse käytin ihan puhtaasta männystä polton seurauksena syntynyttä hiiltä.

   Hauska kuulla, että olet myös samanlainen yllytyshullu kuin minä :D Tällaisia juttuja on hauska kokeilla. Toisinaan löytyy jotain vakikäyttöön jäävää, toisinaan into hiipuu muutamaan kokeiluun.

   Poista
  2. Magneettimediasta olet muuten ihan oikeassa. En aamutokkurassani muistanut yhtään katsoa mille sivulle eksyin. Minäkin käytin ihan takasta nappaamaani hiilipalaa. Voi olla mäntyä, koivua tai haapaa.

   Nyt kun vähän enemmän järjissäni tein etsiväntöitä niin Kemikaalicocktailissa on testattu yhtä hiilivalkaisutuotetta http://www.kemikaalicocktail.fi/2016/05/warpaint-hampaiden-valkaisu-luonnollisesti/
   Yleensäkin kun aiheesta hakee niin lähteet tuntuvat olevan pääosin blogeja, foorumeita tai sitten iltalehti, Me naiset yms. Mitään millään tavoin vakavasti otettavaa lähdettä en aiheesta löytänyt.

   Poista
  3. Joo, Kemppariin mä tuossa postauksessa linkkasinkin, kun Nooran Warpaint-kokeilu sai mut muistamaan tämän kuulemani kikan hiilivalkaisusta. Jos itselläni olisi tähän väliin ollut enemmän aikaa, olisi ollut mukana haastatella asiasta hammashuollon ammattilaisikin.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe