Villiintynyt kotiremontti

25.9.16

Me muutamme viikon päästä. Tällä hetkellä uudessa kodissa ei ole valmiina vielä mitään. Lattioita peittävät suojamuovit, sillä hiottua parkettia ei ole vielä käsitelty. Keittiössä ei ole edes jääkaappia, puhumattakaan juoksevasta vedestä tai kalusteista. Vessa ja kylpyhuone sentään toimivat, sillä ne ovat ainoat huoneet, jotka aika ja raha kehottivat jättämään remontin ulkopuolelle tässä vaiheessa.

Remontti vähän villiintyi.

Seitsemän vuosikymmentä elämää nähnyt kotimme on ehtinyt kerryttää ikänsä verran yllätyksiä tarjottavaksi meille remontoijille. Emme tajunneet kotia ostaessamme, kuinka paljon tekemistä lopulta onkaan ja kuinka paljon siihen menee aikaa. Emme juuri suunnitelleet ja aikatauluttaneet, kunhan lähdimme tekemään. Se ei varmasti ole se fiksuin taktiikka, mutta toisaalta juuri huolettomuus ja suurin piirtein -aikataulu ovat pitäneet homman paketissa ja paniikin aisoissa. Päivä ja tapettipalanen kerrallaan kohti valmista kotia.
Tällä hetkellä vuosikymmenet kodin seiniltä ja katoista on purettu sekä rapsuteltu pois. Jännä, miten koti tuntui freesautuvan niin ilmeeltään kuin tuoksultaan, vaikka hyvä fiilis ja ilma kodissa aikaisemminkin oli. Pintojen riisuminen paljaaksi teki kodille vähän saman kuin sängylle tekee viikkoja nukuttujen lakanoiden vaihtaminen puhtaisiin.

Parkettilattiat mies hioi vuokraamillaan hiomakoneilla. Sen verran opittiin vanhan kodin lattiaremontista, että käsipelillä emme enää lähteneet hiomaan. Kantapään kautta opittua oli myös se, että emme enää toiste riko imuriamme remonttipölyllä, vaan tällä kertaa vuokrasimme teollisuusimurin. Ihan ilman käsipelillä tapahtuvaa hiomista emme selvinneet tälläkään kertaa, ja nurkkien hiomiseen puurovoimalla saimme apua ystävältä – iso kiitos!
Myös kattojen ja seinien tasoitus vei useamman päivän, sillä sen verran rokonarpiseksi pinnat olivat päässeet, että yksi pakkelikerros ei riittänyt silottamaan. Yllätyksenä tullut sähköjen uusiminen on hyvässä vauhdissa, mitä nyt ainutkaan uusittu pistorasia ei vielä ole paikoillaan tai muutenkaan käyttökunnossa. Samalla kun sähköt uudistettiin, teetätimme sähkömiehellä myös muutamia uusia pistorasioita sekä paikkoja lampuille. Etenkin eteinen ja vaatehuone tarvitsivat kipeästi lisää valoa.

Eteisen sekä vaatehuoneen marokkolaislaatat saapuivat onneksi ajoissa laivarahdilla, sillä käsityönä tehtyjen laattojen paikoilleen asentaminen on sekin melkoista käsityötä. Niiden kanssa ahertamiseen saatiin apua miehen isältä, joka saapui Pohjanmaalta asti apuumme yhdeksi viikonlopuksi – jättimäinen kiitos! Laattojen kanssa riittää yhä työtä useammaksi päiväksi, sillä työvaiheita on niin monta. Vaiva kuitenkin palkitsee, sillä lattiasta tulee ihan mahdottoman hieno.
Viimeisin iso yllätys kodin kanssa tuli pari viikkoa sitten, kun vanha nuoruusystäväni otti yhteyttä. Hänellä oli ajatus meidän keittiöstä, joka oltiin kyllä ajateltu remontoida, mutta sitten toisella kertaa. Ystävälläni ja hänen miehellään on Pohjanmaalla keittiökalusteyritys, jonka valikoimiin kuuluu myös mittatilauksena tehtävät ja runkoja myöten täyspuiset fiftarikeittiöt. Eli kotimme aikakauteen sopiva köökki, mutta nykyaikaisilla ominaisuuksilla.

Se kuulosti ja myös näytti täydelliseltä – mitä nyt ei vain kuulunut suunnitelmiimme tässä vaiheessa. Ystäväni kuitenkin heitti porkkanaksi vielä hyvän alennuksen, ja mitä enemmän tutkimme asiaa ja mietimme, sitä paremmalta tuntui ajatus laittaa keittiökin valmiiksi nyt samaan remonttipölyyn. Alennuksesta huolimatta jouduimme kuitenkin rikkomaan säästötilimme possut, joiden sisältö oli jemmattu pidempää ulkomaanirtiottoamme varten. Että ei, vuodenvaihteessa koittavan reissumme kohdetta ei ole vieläkään päätetty. Mutta sen tiedän, että edullinen hintataso tuli juuri vieläkin tärkeämmäksi kriteeriksi, eh. Onneksi en ole Exel-tyyppejä, sillä muuten saattaisi vähän kauhistuttaa ja jäädä irtiotot tekemättä!
Tällä viikolla on siis purettu taas vähän lisää ja saatu silmäripset remonttipölyyn. Vaikka jouduin tehdä aikamoista surutyötä alkuperäisten kaapistojen purkamisen kanssa, päätös tuntui sitä oikeammalta, mitä syvemmälle kaappien uumeniin päästiin. Moni niistä oli ihan mätälahoja. Vaikka mulla on työpöytänä luultavasti yli 100-vuotias klaffipiironki, keittiössä huonekalut joutuvat näemmä vähän kovemmalle käytölle ja niiden elinkaari ei ole ihan samaa kuin perintöpiironkini. Tuntuu silti hyvältä, että tuleva keittiömme on niin laadukas ja kestävä, että senkin pitäisi palvella ainakin saman verran kuin edeltäjänsä.

Koska uusi keittiömme tehdään mittatilauksena, eikä suunnitelmia ole vielä lyöty ihan lopullisesti lukkoon, tulemme muuttamaan keittiöttömään kotiin ja asumaan niin yli kuukauden. Jääkaappi toivottavasti ehditään saada ennen muuttoa. Mikro yritetään hommata jostain lainaksi, ja tiskit voi pestä kylppärissä lasten ammeissa. Jos ei muuta, onneksi lähipizzeriassamme on jo meidän numero tallennettuna vakioasiakkaiden kohdalle muistiin.
Ennen muuttoa saadaan toivottavasti sentään pinnat perusvalmiiksi, ylhäältä aloittaen. Eli ensin maalataan katot, sitten seinät ja lopulta käsitellään lattiat. Näiden projektien kanssa mies on onneksi jo hyvässä vauhdissa. Listoja ei edes kuvitella laittavamme paikoilleen, sillä seinien värilliset maalit ja tapetit katsotaan vasta sitten, kun elämä kodissa alkaa asettua paikoilleen ja ollaan ehditty tovi katsella valon kiertämistä huoneissa sekä kieputella huonekaluja paikasta toiseen ennen niiden lopullisten paikkojen hahmottumista.

Joulua kai tavataan pitää jonkinlaisena rajapyykkinä näille kotiprojekteille, joten jos vaikka sitten jouluksi saisi ne listat paikoilleen.

Lue myös nämä

37 kommenttia

 1. Ihania nuo marokkolaiset lattialaatat! Minullakin on remontti edessä, pitäisi vain päättää mistä alkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat mahtavat! Kauan pohdittiin, tilataanko sellaiset, mutta onneksi tilattiin – niissä on ihana fiilis, tuntu ja ulkonäkö. Tsemppiä sinne remonttiin! :)

   Poista
 2. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Vielä yksi juttu helpottamaan vanhojen kaappien purkamisen surua: saatte työtason korkeuden kohdalleen uuteen keittiöön. Vanhoissa ne on tosi matalat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas koen että jokapaikassa on liian korkeat työtasot ja jos joskus saisin itse rakennuttaa ja vaikuttaa niin työtasot olisivat ainakin 10cm alempana kuin yleensä kodeissa näkee. Eio tarvitsisi tiskata jakkaralla seisten ;)

   Poista
  2. Totta, on kyllä ihana saada tasot korkeammalle. Etenkin kun pituutta on itselläkin 179 senttiä, miehellä reilusti enemmän, eikä lapsistakaan mitään kulmakunnan lyhyimpiä tyyppejä ole tulossa.

   Anonyymi, sun täytyy muuttaa kotiin, jossa on alkuperäinen keittiö 50-luvulta :D

   Poista
  3. Tällaiset pituuteen liittyvät kulttuurierot on kyllä jotenkin niin hauskoja :D Esim. kerran tuolilla seistessä tajusin että meillä oli mikron hylly sikamaisen pölyinen, mutta en ollut huomannut sitä kun en yleensä näe hyllyn pintaa. vastaavasti mietin että lyhyet ihmiset näkevät varmaan monen sellaisen hyllyn perälle mihin pitkän silmä ei normaalisti ehkä osu.
   Asutaan itse talossa jonka rakennuttivat pitkät ihmiset, mutta koska heillä oli lapsia on vessan taso ihanan alhaalla <3

   -Lyhyt anonyymi

   Poista
  4. Haha joo, mä olen miettinyt ihan samaa, kun joskus silmä on osunut tyyliin johonkin lipaston alla olevaan jalkalistaan, jonka päällä on hurja määrä pölyä. Luultavasti lyhyemmän ihmisen näkökenttään se olisi elellessä osunut aikaisemin.

   Vessassa ja kylppärissä lavuaarit tulevat meidän uudessa kodissa olemaan ainakin tovin 50-lukulaisen matalalla. Mietin ekaa kertaa käsiäni kyyryssä pesiessä, että no ainakin lapsille on näin kivempi, kun ei tarvitse mitään jakkaraa. Mutta myös lyhyille vieraille siis! :)

   Poista
 3. Ahdistaa lukea tätä, sillä elämme myös remontin keskellä ja tää stressaa mua ihan älyttömästi D:

  Koska en ole mikään sisustajatyyppi, en pysty tsemppaamaan itseäni uudella, oman maun mukaisella kodilla, mutta koitan tsempata sillä että koti om jossain vaiheessa järjestyksessä ja siisti. Tsemp-tsemp, teille myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ollut ihmeissäni, miten mä jaksan vaan täpitästä tästä, vaikka syytä stressiin olisi tässä vaiheessa yllin kyllin :D Remontin sijaan olen keskittänyt ahdistumisen siihen, että työhuommat kerääntyy rästiin ja kirjaprojekti seisoo paikoillaan, vaikka pitäisi naputtaa konetta joka päivä vähintään kolme tuntia.

   Että juu, tsemp tsemp, sinne myös! :D

   Poista
 4. Itsekin olen elänyt keittiöttömässä asunnossa vauvan kanssa niin, että keittiönä palveli varsin näppärä kombo: jääkaapin päällä oli mikro ja kahvinkeitin. Vesi piti hakea vessasta. Kylläpä sitten osasi arvostaa taas hanaa keittiössä tämän jälkeen ja liettä/uunia. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen näppärä kombo meillekin on tulossa. Mitä nyt ei ole valmiina kuin pressopannu ja vedenkeitin, mutta eiköhän se jääkaappi ja lainamikrokin jostain saada :D Mä olen kiitollinen, että lapset tulevat saamaan päiväkotipäivinään lämpimän kotiruokalounaan, kun muuten ruokapuolella tarjonta voi olla vähän, mielenkiintoista.

   Poista
 5. Ah niin tutun tuntuista. Meillä rempattavia neliöitä vähän alle 70 ja aloitettiin kaikki tuo vasta viikko ennen muuttoa. Muuttaessa uudessa keittiössä ei ollut ovia kaapeissa ja ruokailutilassa oli pinossa makuuhuoneiden lattia ja olkkarissa sirkkeli jajaja.... Ja mukanamme muutti siis myös 2vee lapsi. :D hermot ja jaksaminen löysivät taas rajojaan mutta vitsi miten palkitseva ja hyvä fiilis jokaisesta valmiista huoneesta lopulta tuli. Ja nyt viimeisen viimeistelyt ovatkin saaneet odottaa pari kk meidän toipuessa ensin vähän pahimmasta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä joka perheellä pitää sirkkeli olla olohuoneessa! :D Saas nähdä, miten hermot ja jaksaminen itsellä kolisevat reunoihin, mutta nyt yritän tsempata itseni ajattelemaan tätä seikkailuna. Mutta se on varma, että jahka joskus kaikki on suurin piirtein paikoillaan uudessa kodissa, fiilis tulee olemaan upea.

   Poista
 6. En malta odottaa että saatte remontin valmiiksi, siitä tulee nimittäin ihan varmasti upea! Ja pientä sydämen tykytystä nuo laatat saivat aikaan... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en malta odottaa haha! Mäkin uskon, että kodista tulee upea, ihana ja lämminhenkinen. Sellainen meidän koti, jossa tekee vain mieli kulkea huoneesta toiseen ja hymyillä :) Ja joo, nuo laatat! Onneksi uskallettiin ne tilata, vaikka pohdittiin, ovatko ne vähän liian showstopper. Voisin pussailla eteisen lattiaa, se on niin kaunis! :D

   Poista
 7. Ihanat nuo laatat ovat, ei voi mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat! Valtava homma niissä on (ensin niiden tekemisessä ja nyt niiden asentamisessa paikalleen kaikkine työvaiheineen), mutta kaikki työ vaan nostaa niiden ihanuutta :)

   Poista
 8. Tätä projektia on ihan mielettömän ihana ja kiinnostava seurata <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, hauska kuulla! On ollut mukava huomata, miten suosittuja remonttipostaukset ovat olleet.

   Poista
 9. Ihan asian vierestä, sinun postauksien ansiosta olen ruvennut aina välillä oikein kattamaan ruuan pöytään. Ei mitään erikoista, ihan vaan kattilat ja vuuat, maitotölkit ja vesikannut pöytään (ei hienoja tarjoiluastioita tms). Tunnelma on näinkin ihan erilainen kuin jos ruoka haetaan hellalta. Jotenkin rauhallisempaa kun kaikki tulevat pöytään, ottavat siinä ruokansa, ottavat lisää nousematta pöydästä, saavat juomat nousematta pöydästä. Jatkuva hyppiminen pöydästä milloin mitäkin hakemaan teki ruokailuista levottomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, onpas ihana kuulla! Ihan älytöntä, että olen voinut vaikuttaa teidän arkeen noin. Niin kiva fiilis tuli tästä, kiitos kun kerroit! Mä tykkään meidän pienestä pyöreästä ruokapöydästä ihan hurjasti, mutta joskus kaipaisin sen verran isompaa, että ruuat voisi aina nostaa pöytään. Nyt kun monesti lämmin ruoka pitää hakea just sieltä hellalta, kun pöytään mahtuu vain muut tykötarpeet. Uuteen kotiin mahtuisi vaikka kuinka iso pöytä, mutta kun pieneen pyöreään on niin iso tunneside :)

   Poista
 10. Tuosta tulee mahtava. Katselimme samaa asuntoa kesällä, mutta emme ehtineet tehdä tarjousta... Nyt ei kuitenkaa tarvitse kadehtia, voi vain ihailla, koska meistä ei ikinä olisi ollut tuohon remppaan. Tsemppiä remontin loppuunvientiin ja onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, hauska kuulla, että olette samaa kotia katselleet! En mäkään olisi ihan uskonut, että tämä remontti tähän pisteeseen asti menee. Mikä on ehkä ihan hyvä :D Mutta nyt kun lähdettiin tekemään, on hyvä fiilis kaikesta remonttipölystä, sekamelskasta ja paukkuvista aikatauluista huolimatta.

   Poista
 11. Mistä noita lattialaattoja voi siis tilata? Alkoi himottaa :D
  Tosi hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tilattiin ne Viinikan tähdestä. He hoitivat tilaukset tehtaalta, kuljetuksen sumplimisen, rahdit ja sun muut, mutta ehkä olisi itsekin saanut tilattua. Ajansäästä ja sähläyksen minimoiminen kuitenkin ratkaisi. Ja asiakaspalvelulle iso +!

   Poista
 12. Niin näyttää, että upea tullee...just kanssa nuo lattialaatat ja seinien tasoitus ja sitä kautta puhtaus ja raikkaus...voin sanoa, ettei moni mies lähdee päivisin töihin ja iltaisin remppamaan, oma mies on ilmoittanut kun lastenhuone pitää rempata kanssa seinien ja erityisemmin katon tasaus niin siihen tilataan sitten remppamiehiä, hänellä ei ylipäätänsä aikaa ole ja koska rempataan en tiiä, lapset sen kun kasvaa....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin uskon, että upea siitä tulee, se on jo nyt :) Meidän remonttia varten mies otti kesälomansa heti hoitovapaan perään, mikä on mahdollistanut remontointia. Nyt tosin työt ovat alkaneet myös hänellä, ja aikamoista aikataulupaniikkia tässä on ilmassa...

   Poista
 13. Mahtavaa katsella, kun toiset tekevät remonttia kunnolla alusta lähtien itse. Tsemppiä teille loppurutistukseen! :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mies on tehnyt remppahommia työkseen, niin tällainen järjestely onnistu. Itsehän en osaisi varmuudella kuin repiä tapettia :D

   Poista
 14. Meillä oli jokunen vuosi sitten sama tilanne, reilu kuukausi keittiöttömyyttä. Tulipa sitten kerran viikossa lainattua siskon ja kavereiden keittiöitä muutamaksi tunniksi ja duunailtua siellä isot padat keittoja ja uunilaatikoita, jotka sitten pakasterasioissa mukaan ja kotona viikon aikana mikroon. Toimi :). Meillä on takapiha, joten grilli oli myös kovassa käytössä. Vaan eipä ole sen jälkeen tullut näinä muutamana kesänä juurikaan grillailtua, sen verran monesti ehdittiin grillin antimista nauttia. ;) Tsemppiä remonttiin ja muuttoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä idis! Tässä on niin miljoona asiaa mietittävänä, että en ollut edes ehtinyt noin pitkälle ajatuksissani. Kiitos siis ideasta, se pistetään mieleen!

   Poista
 15. Laatat on kyllä mahtavat!! Minkä hintaisia olivat? ..oon ymmärtänyt, että aika kalliita.. Kesällä asuntomessuilla käydessäni mieleen jäi juuri yhden kodin samantyyppiset keittiölaatat. Ne oli vieläpä turkoosilla kuviolla: aivan ihanat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat upeat, kyllä! Me tilattiin nämä Viinikan Tähdestä, jossa on erilaisia ja eri hintaisia marokkolaislaattoja. Tuo meidän laattamalli on noin 150 euroa neliö + pinnoiteaine (vai mikä sen nimi nyt olikaan), laasti ja saumauslaasti. Että hintavahan se on, mutta kun eteisen ja vaatehuoneen lattia piti joka tapauksessa vaihtaa, päätettiin toteuttaa unelma laatoista.

   Poista
 16. Milloin rakentaminen ole selvää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai milloin remontin pitäisi olla valmis? Keittiön toimitusaika on kuusi viikkoa ja se saadaan tilaukseen toivottavasti viimeistään huomenna (hurjasti pieniä asioita päätettävänä siitä ennen sitä). Pinnat saadaan puolivalmiiksi lähiakoina, mutta tapetteja ja seinien lopullisia värejä katsellaan sitten vasta, kun asutaan jo kodissa. Kylppäri ja vessa kaipaavat päivitystä myös, mutta sitä ennen pitää vähän kerätä rahaa ja remonttijaksamista :D

   Poista
 17. Mulla on saattanut mennä vain ohi,mutta onko teillä talo vai kerros-/rivitaloasunto? Tsemppiä remonttiin ja kaikkiin muihin "askareisiin"! Hyvää todellakin kannattaa odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän koti on 50-luvulla rakennetussa kerrostalokodissa. Kiitos tsempeistä, niitä tosiaan tarvitaan!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe