Keittiöremonttisuunnitelma

29.10.16

Kaikkeen tosiaan tottuu – myös elämään ilman keittiötä. Emme ole koskaan viettäneet tässä kodissa keittiöllistä elämää, joten en oikein osaa edes miettiä, minkälaista arki keittiön kanssa on. Lapsetkin luulevat, että meillä nyt vain sattuu olemaan kodissamme yksi betoninen huone, jonka seinistä ja katoista roikkuu putkia ja johtoja. 

Tiskaaminen suihkussa on kyllä ihan yhtä hanurista kuin alkuunkin, mutta kun tällä viikolla luovutimme ja haimme osan astioista kertakäyttöversioina, suihkun lattialla kyykkiminen tiskiharjan kanssa menettelee sekin. Ruuasta on tosin tullut ikävä suorite, kun pitää miettiä, miten ja missä sen tekee ja / tai syö. Ravintola-aterioista häviää jotain oleellista, kun ravintolapöydän ääreen kerääntyy pakosta eikä omasta halusta. Välillä haaveilen ateriakapseleista, ettei tarvitsisi niin paljoa kuluttaa aikaa ruuan kanssa häseeräämiseen.
Mutta yhtä kaikki, en enää oikein edes muista, minkälaista olisi laittaa ruokaa lipaston päällä olevan mikron ja vedenkeittimen sijaan keittiössä. Jääkaappi sentään saapui tovi sitten, joten parvekkeen ovien väliin perustettu kylmäkomero jäi tarpeettomaksi.

Olemme eläneet nyt kolme viikkoa ilman keittiötä (+yhden remonttievakkoviikon siihen ihan kärkeen), ja saman verran keittiötöntä elämä on vielä edessä. Kotimme keittiö tehdään mittatilauksena ja suunnitelmat saatiin hiottua valmiiksi vasta juuri ennen muuttoa, joten paremmalla aikatauluttamisella keittiötöntä elämää olisi tullut vähemmän.
Keittiöremontti pääsi yllättämään meidät, sillä alkuperäinen ajatuksemme oli remontoida keittiö sitten joskus paremmalla ajalla. Mielemme muutti sähköposti, jonka sain aikaisemmin syksyllä yläasteaikaiselta ystävältäni Anniinalta. Viestissä Anniina kertoi hänen ja puolisonsa Mathiaksen kurikkalaisesta muotoilutoimisto Hiomosta sekä heidän Neljä Seppää -keittiöbrändistä.

Hiomo siis vastaa Neljä Seppää -keittiöiden suunnittelusta, ja niiden valmistuskin on pohjalaista ammattitaitoa, sillä keittiöt tekee Kauhajoella sijaitseva Hietaranta Oy. Neljä Seppää valmistaa vanhan ajan keittiöitä nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla. Keittiöt valmistetaan pääosin puusta, ja kaikesta muustakin huomaa, että ne on tehty kestämään niin käyttöä kuin aikaa. Mikä parasta, Neljä Seppää tekee myös 50-luvulta muotokielensä ammentavia keittiöitä. Ja kas, johan kiinnostuimme! Lisäporkkanana Anniina ja Mathias tarjosivat Hiomon suunnittelutyötä bloginäkyvyyttä vastaan.
Yhtäkkiä huomasimme miehen kanssa miettivämme, että samaan remonttipölyyn ja remonttikassan räjäytykseen se keittiökin menee muun asunnon ohessa. Ja onneksi niin! Asunnon alkuperäistä keittiötä purkaessamme vasta tajusimme, miten huonossa kunnossa se olikaan. Purkamisen jälkeen löytyi myös uusia yllätyksiä, joita 50-luvulla rakennettu kotimme on jo aikaisemmin tarjoillut kaikkien kokemiensa vuosikymmenien edestä. Asunnon viemäri- ja vesiputket olivat alkuperäiset.

Se oli todellakin melkoinen yllätys, sillä taloyhtiössämme on tehty putkiremontti. Saneerauksessa ei kuitenkaan ole uusittu meidän asuntomme sisällä olevia putkia. Niiden remontista on voinut jokainen asukas itse päättää, ja kai säästösyistä se on meidän kodissamme jätetty välistä. Tuli siis putkimiehelle töitä ja remonttikirjanpitoon uusi saareke. Putkimies vaihtoi meiltä päälinjaan johtavan viemäriputken, joka oli putkarin mukaan osittain mätä ja jonka valurautaosassa oli pieni halkeama. Putkimies oli onneksi kuitenkin sitä mieltä, että putkista ei ole päässyt tihkumaan vettä, kiitos linjasaneerauksessa putkien sisään laitetun muovieristeen. On silti vähän kuumottavaa, että putket ovat toimineet oikeastaan vain muovieristeen voimin, kun itse putki on ollut jo ihan haperoa.
Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa, ja remonttitavaroiden varastona toimiva keittiö odottaa kalusteiden valmistumista päästäkseen tositoimiin. Koska multa on kyselty niin paljon keittiöstämme tuolla kylillä ja viestein, tässä jo pieni maistiainen suunnitelmakuvina tulevasta keittiöstämme. Täällä on kuvia keittiöstä alkuperäiskalustuksella.

Suunnitelman valmiiksi saamisessa iso homma, vaikka Mathias toki suunnittelijana isoimman duunin tekikin. Meillä oli toiveemme – kuten laatikoita kaappien sijaan, keveä ilme, 50-lukuinen teräksinen pöytätaso, integroitu extrapakastin sekä kunnon tilat jätteiden kierrätykselle – joiden perusteella Mathias teki luonnokset. Niitä pyöriteltiin muutamia kertoja edestakaisin, kunnes sekä Mathias että me olimme tyytyväisiä.
Oli hyvä, että Mathias oli haastamassa meitä suunnitelmiin muutoksia pyytäessämme, sillä näin jokainen asia on moneen kertaan mietitty ja harkittu. Mathiaksen ansiosta saatiin myös keittiömme hankalan kulmikkaan nurkat hyötykäyttöön. Koska olen itse tarkkaa visuaalisista yksityiskohdista, olen tyytyväinen, että Mathias ei päästänyt meitä helpolla senkään suhteen. Niinpä mies on nyt iltapuhteina siirtänyt keittiön oven yläpuolella olevan kiinteän komeron ovea, että linjat pysyvät suorina. Hemmetillinen homma muutaman kymmenen sentin tähden, mutta tärkeä juttu köökin visuaaliselle ilmeelle.

On vähän pelottavaa olla jokaisesta valinnasta keittiön suhteen itse vastuussa. Tähän mennessä ollaan asuttu muiden suunnittelemissa keittiöissä, ja kirotessa huonoja ratkaisuja, toimimattomia säilytystiloja tai omaan makuun rumia kaappeja, joku muu on ollut niistä vastuussa. Nyt kuitenkin ollaan itse valittu kaikki vetimistä rungon materiaaliin. On mietitty uunin paikka, pohdittu välitilan laatoituksen saumaväri, rankattu yksi hana ylitse muiden ja ostettu juuri mieleinen liesi. Jos harmittaa jälkikäteen, että astianpesukone on sittenkin liian pieni ja pikkulaatikot huonoja käytössä, se on oma syy.
Mulla on kuitenkin hyvä kutina, että kaikki on täydellistä. Aikaakin suunnitteluun meni sen edestä. Olen lukenut ihan liikaa erilaisista jääkaapeista ja käyttänyt tuntitolkulla aikaa erilaisten puutyyppien vertailuun. Yksi ilta vietettiin maalikaupassa pelkästään vertailemassa eri valoissa ja keittiön muiden sävyjen rinnalla just hyvää fiftarihenkistä sinivihreää keittiökaappiemme väriksi! Onneksi ei olla rakentamassa taloa, sillä siinähän menisi kaikkien yksityiskohtien miettimiseen vuosikymmen.

Miltäköhän tuntuu ensimmäisen kerran kokata uudessa keittiössä? Tai siivota pöytä ruokailun jälkeen ihan vain laittamalla tiskit koneeseen, sujauttamalla roskat hienossa järjestyksessä olevaan jätevaunuun ja pyyhkimällä pöytä rätillä, jonka saa huuhdeltua puhtaaksi ihan siinä niin, keittiössä? Ai että, pää on poksahtaa ilosta, kun moista ajatteleekin!

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Meidän keittiö on myös Neljältä Sepältä, ja vieläpä Mathiaksen suunnittelema. Siitä tuli aivan ihana ja vanhan talon henkeen sopiva, ollaan vielä näin kolmen käyttövuoden jälkeenkin todella tyytyväisiä. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Mä arvostan, että keittiöt istuvat talon / asunnon rakennusajan henkeen, vaikka ovatkin toiminnallisuudeltaan tätä päivää. Neljän Sepän sivuilla olevat kuvat vanhan ajan keittiöistä ovat kerrassaan hurmaavia!

   Poista
  2. Juu. Talo on 1700-luvun lopulta, joten ihan autenttinen keittiö ei lapsiperheessä ollut vaihtoehto, mutta mahtava nykyaikaisin mukavuuksin varustettu perinteitä kunnioittava keittiö saatiin. ��

   Poista
  3. Oi 1700-luvlta, vau! Kuulostaa upealta! Ja Neljän Sepän keittiö sopii sinne varmasti just parhaiten.

   Poista
 2. Sait tunnustuksen hyvin tehdystä työstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kiitos hurjasti! Onpas kunnia olla tuolla listalla. Mä olen huono nappaamaan kiinni haasteista, mutta katsotaan, josko tällä kertaa. Mitään en lupaa :D

   Poista
 3. Eikö harhaanjohtavasta putkiremontin laajuudesta voi pyytää korvausta myyjältä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko sen olleen harhaanjohtava, ainakaan tahallaan. Taloyhtiössähän on tehty putkisaneeraus, mikä sai meidät kuvittelemaan, että toki se on tehty kunnolla myös asunnossa sisällä. En tiedä, kuinka yleisiä tällaisen ratkaisut ovat, mutta meidät se yllätti.

   Poista
 4. Ettekö laitakaan isoa tiskikonetta? Kääk! Mutta kokoa olennaisempaa on pesuohjelmien kesto. Jos yhtä koneellista purskutellaan kolme tuntia, niin kestää turhan kauan, ennekuin seuraava satsi menee pesuun.

  Hauska seurata teidän remontin etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei laiteta ei :D Meillä on tähänkin mennessä ollut kapoisempi kone, ja jos sillä mentiin loistavasti perhevapaa-ajat, eiköhän näin arjen ja ruokailujen ulkoistuessa samankokoinen kone riitä. Mä olen tykännyt pienessä koneessa siitä, että sen saa arkenakin vähintään kerran päivässä täyteen. Ei siis jää haisemaan tiskejä tai vaihtoehtoisesti joudu pesemään vajaita koneellisia. Mutta kääks tosiaan, eihän sitä koskaan ihan varma voi olla tällaisista päätöksistä :D

   Poista
  2. Vau! Onko teillä ongelmia saada kone täyteen!?

   Poista
  3. Haha, no ei yleensä :) Mutta jos kotona on syöty vain aamu- ja iltapalat, sitten kyllä. Ja tuollaisia päiviä tulee yleensä ainakin työ- ja päiväkotipäivinä, joihin yhdistyy vielä illan harrastukset. Me tiskataan blenderin kulhot, pannut, kattilat ja sen sellaiset käsin, joten se myös ehkäpä edesauttaa tätä "ongelmaa", että kone ei aina tule täyteen.

   Poista
 5. Jos teille on myyty asunto sillä tiedolla että putkiremontti on tehty, on myyjä velvollinen korvaamaan teille putkiremontin hinnan. Mutta noin niinkuin muuten en ymmärrä teidän taloyhtiötä! Putkethan kuuluvat taloyhtiölle (itse asiassa taloyhtiön kuuluu maksaa niiden vaihto) ja on koko yhtiön etu että ne ovat kunnossa. Siitähän olisi tullut huimat kulut kun putket olisivat pettäneet. Jos siellä on muitakin asuntoja vanhoilla putkilla niin ottaisin taloyhtiön hallitukseen ja isännöitsijään yhteyttä pikapikaa. Yläkerran putki kun hajoaa niin se on teidän asunto joka kastuu. Mites kylppärit? Onko niissäkin vanhat putket? Ehdottomasti reklamaatio myyjälle per heti ja vaatimaan korvauksia jos siis myynti-ilmoituksessa oli mainittu että linjassneeraus oli tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, vähän yllätti justkin taloyhtiön kannalta tämä, sillä mielestämme tämä yhtiö on ihan huippu noin muuten. Olisipa siinä sitten ollut sitä yllätystä kerrakseen, jos putkien muovieristys ei olisi jaksanut pitää mätiä putkia kunnossa ja vedet olisivat valuneet alakertaan asti. Jännäksi tämän tekee se, että ei tiedetä, mikä on vessan ja kylppärin tilanne. Luultavasti sama, sillä niihin oli putkiremontin jälkeen laitettu samat vanhat alkuperäiset kalusteet paikoileen pytystä lavuaariin. Epäilen siis, että pesutilojen putketkaan asuntomme kohdalla uusia ovat. Pientä hopun tunnetta kylppärin ja vessan remontteihin siis tuli, mutta budjetti ei nyt just niihin riitä.

   Me tosiaan ostimme kodin taloyhtiöstä, jossa putkiremontti on tehty. Ja näin onkin. En siis usko asunnon myynti-ilmoituksen olleen harhaanjohtava, ainakaan tahallaan. Luultavasti myyjät eivät hekään tienneet asiasta, sillä putket on uusittu alkuperäisen asukkaan aikana. En tiedä, miten yleistä on tehdä putkisaneeraus näin, että asuntokohtaiset putket vain huolletaan muovieristeellä, mutta vanhat putket jäävät paikoilleen. Sähkömiehemme sanoi, että heidän keittiössään oli aikoinaan ollut sama juttu, ja se oli paljastunut vasta remontin yhteydessä. Putkia ei meidänkään kodissamme oikein olisi voinut vaihtaa ilman alakaapistojen purkamista.

   Isännöitsijää on asiasta jututettu, sillä on tosiaan kaikkien etu, että taloyhtiössä on myös asuntokohtaiset putket kunnossa. Onneksi me vaihdettiin putket nyt, eikä siihen edes mennyt paljoa aikaa putkimieheltä. Remonttibudjettia räjäyttävästä menoerästä ei siis onneksi ole kyse, vaikka saavathan nämä ylimääräiset menot sieltä ja täältä hikikarpaloita ohimolle.

   Poista
  2. Suosittelen silti reklamoimaan myyjille. En ymmärrä miksi haluaisitte maksaa ylimääräistä sellaisesta, joka teille ei kuulu. Myyjä vastaa myös piilevistä virheistä (sellaisista joista ei tiennyt). Jos on ilmoitettu, että putkiremontti on tehty, se antaa olettaa, että omankin asunnon putket on vaihdettu. Tahallisuutta ei tarvita, kulut kuuluvat silti myyjälle.

   Poista
  3. Niin, pitää miettiä. Ei vaan yhtään jaksaisi laittaa aikaa, vaivaa ja mahdollista mielipahaa reklamaatioon. Pikkuhomma se ammattitaitoiselle putkimiehelle oli (mikä tietenkin saa yhä enemmän ihmettelemään, miksi se oli jätetty tekemättä).

   Poista
  4. Viemäriputkien pinnoitus tai sukitus on ihan yleinen ja hyväksytty tapa tehdä putkiremontti joten en usko tässä olevan kyseessä kuin väärinkäsitys remontin tekotavasta.Putkiremontin tekotapa myös varmasti on käynyt taloyhtiön tiedoista ilmi. Jos kyseessä on putkiremontin yhteydessä tehty asianmukainen pinnoitus/sukitus niin hölmöltä tuntuu huvikseen putkien vaihtaminen omalla kustannuksella.

   Poista
  5. Jos on pinnoitettu tai sukitettu, niin silloinhan sen olisi pitänyt olla kunnossa (muoviputken laittaminen valurautaputken sisään ei muuten ole kumpaakaan noista). Mulle on kyllä suuri hämmästykseni aihe että taloyhtiön putkirempassa voidaan päättää että osa jätetään asukkaan vastuulle. Yhtiö voisi myös päättää että kaikki vaihdetaan ja sillä hyvä.

   Poista
  6. Nojoo. Luin uudestaan. Muovieriste toki voi olla pinnoitusta mutta sillekin on sitten takuuaika. Kiinnostaa toki että mitä siitä putkiremontista on teille kerrottu ennen kauppaa.

   Poista
  7. Me ei oltu tällaisesta tavasta ennen kuultu, vaikka se nyt myöhemmin kuulemieni kokemusten perusteella aika yleistä onkin. Putkiremontista ei meille ole kerrottu mitään sen ihmeempää, eikä muuta tajuttu kyselläkään. Mutta onneksi asia selvisi nyt, niin saatiin vaihdettua putket. Mä ymmärtäisin, jos silleen ihan ok-kuntoiset putket huollettaisiin eristeellä / pinnoittella, mutta nyt putket olivat tosiaan jo putkimiehen mukaan ihan mädäntyneet ja halkeamaakin oli. Tuskin ne nyt ihan priimakunnossa silloin putkiremontinkaan aikaan siis olivat. Musta siis tuntuu kummalta, miksi tuollasia putkia ei vaihtaisi uusiin. Se kun oli vielä melko nopea toimenpidekin.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe