Sisälmykset uusiksi – lastenhuoneen vanhan vaatekaapiston päivitys

16.11.16

Postaus sisältää saatuja tuotteita

Lapset saivat muutossa ikioman huoneen ja ikiomassa huoneessa olevan ikioman vaatekaapiston. Jättimäinen kaapisto on 50-luvulla rakennetun kodin alkuperäisvarustusta, eikä sille oltu tehty ulkopinnan maalausta kummempaa kuluneiden vuosikymmenien aikana. Onneksi, sillä ihan hyvin joku olisi voinut mennä korvaamaan sen natisevalla ja huojuvalla lastulevykaapilla.

Alkuperäinen kaapisto on paikoilleen rakennettu, jämäkkä ja täyspuinen. Se on kaapin sijaan enemmänkin jättimäinen komero, mutta koostaan huolimatta istuu paikoilleen nätisti ja itsestään turhaa mölyä pitämättä. Sen ovikahvat ovat niin söpöt, että jos joskus muutamme tästä kodista pois, otan kahvat mukaani tai vannotan ostajia rakastamaan niitä yhtä paljon kuin minä.
Sisäpuolelta kaapistot kaipasivat kuitenkin freesausta ja toimivuuden päivittämistä. Käsittelemättömään puupintaan oli vuosikymmenten mittaan tarttunut tunkkainen haju ja lasten vaatekaapiksi suunniteltu tuplaovinen kaappi kätki sisäänsä vain yhden pitkän vaatetangon sekä hattuhyllyn. Ei siis mikään näppärin vaatesäilytystila etenkään kaksi- ja neljävuotiaille.

Viereinen pienempi kaappi taasen oli varattuna liinavaatekaapiksi ja periaatteessa sen alkuperäiset syvät hyllyt olisivat toimineet siinä tarkoituksessa ihan ookoosti. Hyllyjä olisi vain pitänyt lisätä, sillä nyt niitä oli vain muutama koko kaapissa. Oli miten oli, kaapin peräosat olisivat joka tapauksessa jääneet käyttämättä tai sitten sinne olisi tungettu jotain, minkä ulos saamiseksi olisi aina ensin pitänyt purkaa eteen viikatut liinavaatteet pois alta.
Alkuperäinen suunnitelmamme oli rakentaa lasten vaatekaappi samalla periaatteella kuin teimme edellisessä kodissa esikoiselle vaatekaapin liinavaatekaapin alaosaan. Ajattelimme siis porata vaatetangon kiinni kaapin alaosaan, josta vaatteiden pläräämisestä pitävät lapset saisivat valittua helposti vaatteensa ilman vaatepinkkojen mylläämistä. Oli kuitenkin onni, että eteisestä alkanut oravannahkayhteistyö Elfan kanssa eteni vaatehuoneen kautta lopulta lastenhuoneen vaatekaapistolle.

Niinpä kaapistojen sisäpintojen maalauksen jälkeen kaappien sisälmykset laitettiin uusiksi Elfan säilytyskalusteilla. Me saimme Elfan osat näkyvyyttä vastaan, mutta vaatekaapiston ja liinavaatekaapin kokonaisuuden hinta olisi muuten ollut 1218 euroa. Elfan ansiosta ainoastaan kantokisko porattiin seinään, sillä kaikki loput osat kiinnitettiin kantokiskossa roikkuviin riippukiskoihin. Näin kaikki osat ovat siirreltävissä ja muokattavissa tilanteen ja tarpeen mukaan. Se on hyvä, sillä todennäköisesti tulevaisuudessa vaatekaapissa säilytetään minun ja miehen vaatteita, jolloin kaapin järjestys ei ihan tuollaisenaan enää toimisi.
Kaapisto on ihan huikentelevan kokoinen lasten entisiin vaatesäilytysratkaisuihin verrattuna. Esikoisella oli tosiaan varattuna liinavaatekaapin kaksi alimmaista hyllyä ja kuopuksen vaatteet olivat eteisen lipaston yhdessä laatikossa. Paljon pienempäänkin tilaan vaatteet siis menisivät, mutta ei käy kieltäminen, etteikö tällainen väljyys olisi ihan pökerryttävän ihanaa.

Esikoisen lähes kaikki vaatteet – pitkähihaiset, t-paidat, hupparit, neuletakit, hellemekot, pitkähihaiset mekot, lyhythihaiset mekot, hameet ja tunikat – roikkuvat henkareissa ylärekissä. Voin kertoa, että vaatteiden omistaja rakastaa tätä järjestelyä. Ihan turha ehdottaa, että laitettaisiinko vaikka ne kaikista kesäisimmät vaatteet pois nyt pakkasten ajaksi. Hän nauttii, kun ne ovat kaikki siinä esillä ja ihasteltavana.
Kuopuksen paidat, hupparit ja neuletakit ovat sitten alarekillä. Hänelle sopi, että sain viikkailla suurimman osan t-paidoista ja kesävermeistä sivuun nyt talven ajaksi. Kuopus ei tähän mennessä ole juuri päässyt vaikuttamaan vaatteisiinsa – eikä tosin ole sitä osannut kaivatakaan – mutta on nyt niin riemuissaan kuin kaksivuotias vain voi siitä, että voi helposti itse valkata kaapista vaatteet, jotka tahtoo päälleen laittaa.

Alusvaatteet, sukat, sukkahousut, legginssit, housut sekä yövaatteet ovat tallessa korihyllykössä. Nuo matalammat korit eivät sovellu ollenkaan meidän vaatesäilytystapaamme, joten nyt jos voisin valita, ottaisin niiden tilalle yhden isomman korin. En oikein tiedä, mitä ja miten pikkukoreissa säilyttäisi mitään vaatetta järkevästi. Nyt yhdessä on lasten yövaatteet, mikä täyttää koko korin. Ei kovin kustannustehokasta. Toisesta nousevat yli pikkulaatikot, jossa säilytetään sukkia ja alusvaatteita. Ehkä matalat korit voisivat olla hyviä vaikka koruille ja vöille. Tai esimerkiksi leluille, sillä kaapistossa olisi vallan hyvin tilaa säilyttää myös leluja, jos tarvetta olisi.
Aivan kaapiston ylähyllyllä on viikattuna lasten villapaidat sekä esikoisen tanssimekot. Siellä on myös paljon tyhjää tilaa, mikä saa edelleen hämilleen, vaikka olemme tätä nelihuoneista kotia remontoineet ja laittaneet nyt pian neljä kuukautta. Tämä kaikki tila, vain meille!

Erinomainen lisä kaapistoihin olivat oviin porattavat naulakot ja korit, jotka nekin ovat Eflaa. Toisella puolella on esikoisen omat ja toisella kuopuksen. Niihin valkataan iltaisin valmiiksi seuraavan päivän vaatteet ja korut, ja naulakoissa voi säilyttää myös reppuja puolipitoja vaatteita. Korissa on hyvä paikka käytössä oleville yövaatteille.
Liinavaatekaapin puolella mut yllätti, että lopulta petivaatteemme sekä pyyhkeemme täyttivät koko kaapin, vaikka nyt setistä puuttuvat kokonaan pinnasänkykokoiset lakanat kuopuksen siirtyessä nukkumaan junnukokoisiin lakanoihin. Perinteisille hyllyille olisi siis mahtunut paremmin tunkemaan lakanaa, kuten vanhassa liinavaatekaapissamme. Toisaalta pidän siitä, että nyt saan vedettyä koko hyllyllisen ulos tutkittavaksi ilman, että tarvitsee tyhjentää edestä ensin pois pyyhemuuria.

Korihyllyjen kanssa liinavaatekaapin sivulle jäi myös loistava rakonen silitysraudalle, askartelualustoille ja isolle kaavapaperirullalle. Korijonon alimmaiseksi mahtui myös isompi kori, jossa puhtaat mutta silittämättömät pyykit odottavat silitysraudan alle pääsemistä. Edellisessä kodissa tuo ns. puhtaanpyykinkori sijaitsi erillisenä rottinkikorina makuuhuoneemme nurkassa, joten on mukava saada sekin ovien taa jemmaan.

Oijoijoi. Järjestelijä- ja viikkailijamuija suorastaan kehrää.

Lue myös nämä

25 kommenttia

 1. Onpas hyvän näköinen kokonaisuus! Tällaisen pikkutarkan perfektionistin sydäntä lämmittää tällainen näkymä! :-) ihanaa kun kaikelle on oma paikkansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiks ole kiva kokonaisuus! Mulla räjähtäisi pää, jos kaikelle ei olisi paikkansa :D Edellisessä kodissakin oli kaikelle paikkansa, muutenhan olisi kaksiossa asuessa tulleet kaaokset ja seinät vastaan aika pian. Nyt on kieltämättä aika ihanaa, että asiat pystyy järjestellä paikoilleen väljemmin.

   Poista
  2. Järjestelmällisyys varmaan onkin se taika millä jotkut ihmiset tulevat toimeen vähemmissä neliöissä. minä en todellakaan ole järjestelmällinen ja jos on vähän tilaa niin pienikin kaaos näyttää kahta suuremmalta :P Meillä joka siivouksessa löytyy tavroita joista kysellään toisiltamme että missä sen paikka on eikä kukaan tiedä. Silti minusta meillä on minusta kohtalaisen siistiä kun ottaa huomioon lapsen ja kaksi koiraa epäjärjestelmällisten vanhempien kaveriksi ;P

   Poista
  3. Joo, varmasti näin se menee ainakin osittain. Mä olen isompiin neliöihin muuttaessa huomannut, että koti myös pysyy siistimpänä pidempään, kun pöly, hiekka ja muu lika levittäytyy isommalle alueelle. Toisaalta sitä pölyä nyt remontin keskellä asuessa on sellaiset määrät, että mikään pölyrätti ei meinaa riittää. Epäjärjestystä tuo myös se, että osalle tavaroista ei ole vielä ehditty rakentaa, ostaa tai tehdä omaa paikkaansa, ja osa kamoista seilaa epämääräisesti huoneesta toiseen.

   Poista
 2. Hyvän näköistä! On kyllä niin ihanan oloinen tämä teidän uusi koti.

  Ymmärsinkö oikein, että myös nuo kaapinoviin kiinnitetyt korit ja naulakot ovat Elfaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meistäkin meidän koti on kovin ihanan oloinen :) Ja joo, kaapinoviin kiinnitetyt korit ja naulakot ovat myös Elfalta. Hyvä pointti, voisinkin sen tarkentaa tuonne itse tekstiinkin.

   Poista
 3. Ei suinkaansua saa palkata tarkistamaan ja siistimään lastenvaatekaappi? Mun ja tyttären (poika ei välitä) pää räjähtää joka päivä koska hänen vaatekaappinsa vaan ei ole toimiva ei sitten ollenkaan. Kun hän ottaa sieltä housut tai paidan niin kaikki tulee päälle, sukat niin koko kori on pengottava :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no mä olen oikeasti joskus miettinyt, että voisinkohan mä jotenkin tehdä jonkun osan työstäni järjestelemällä ja viikkailemalla, sillä tykkään siitä niin paljon :D

   Mä olen lasten kohdalla päätynyt noihin vaaterekkeihin juurikin sen takia, että muuten ne vaatteet ovat aina levällään. Henkareista on mun kokemuksen mukaan helpompi pienenkin plärätä ja valita mieluisensa. Ja sitten pystyviikkaaminen! Sillä saa valittua vaikka pinon keskeltä mieleiset leggarit ilman koko pinon kaatumista. Sukkien pystyviikkaaminen kuulostaa tosi tosi hardcorelta, tiedän, mutta se on auttanut kans siihen, että lapsi saa valittua juuri "ne sukat, joissa on keltainen raita ja kaksi vaaleanpunaista sydäntä" ja koko sukkalaatikkoa ei tarvi päröttää pitkin poikin sen takia :D

   Poista
 4. Kanssa samaa mieltä ihanaa nuo kaapin sisäpuolella kiinnitetyt koukout ja korit....voisi kotona yrittää saman, ei vaan tosta Prismasta ole noihin törmännyt ja onkohan Elfalla nettikauppa???homma hoituisi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elfalla ei ole omaa nettikauppaa mutta jälleenmyyjillä on. Kun joskus itse hain aikoinaan Elfaa "halvalla" niin taloon.com :sta löytyi melko hyvin heidän valikoimaa. Siellä näyttäisi olevan nyt myös joku kampanja ja ainakin joitain noita pikaisella vilkaisulla.

   Poista
  2. Elfalla ei tosiaan ole omaa nettikauppaa, vaan erinäisiä jälleenmyyjiä. Esimerkiksi rautakaupoissa ainakin myydään – ja tosiaan nettikapoissa, kuten tuo ananyymin mainitsema taloon.com. Toivottavasti löytyy korit ja koukut, ovat olleet tosi kätevät käytössä, ja lapsien mielestä on kivaa valkata iltaisiin niihin valmiiksi seuraavan päivän vaatteet.

   Poista
 5. nuo leea salvat ovenkahvoina on ihanat. meillä oli siinä "väliaikais"kaksiossa (rakennusaikana) makkarissa tuollaiset kahvat. metsästettiin sitten kirpparilta/huuto.netistä/torista paria uutta kun lasten käytössä vanha 60 luvun alussa asennettu salpa ei sitten enää kestänytkään. meillä oli näitä 4 makkarissa ja 2uutta jouduttiin etsimään kun pois muutettiin.... eli jos jossain kirpalla/kierrätyksessä silmään osuu edullisesti kannattaa ostaa "varaosiksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiväthän nuo varmasti ikuisuuksia kestä, etenkään lapsiperhe käytössä, kun nyt jo ikää on kertynty sen 60 vuotta. Vastaaviahan myydään ihan uusina, mutta jotenkin niissä ei mukamas ole ihan sitä samaa fiilistä :)

   Poista
 6. Voiko noita elfan tuotteita kiinnittää lastulevykaappeihin? Tuo järjestys näytää niin ihanalta, oon kade!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi kiinnittää! Mäkin olen niin onnellinen tästä säilytysjärjestelmästä. Vaikka ihan ookoosti mahduttiin vanhassakin kodissa, on tämä kaikki tila niin ihanaa :)

   Poista
 7. Apua, SILITÄTKÖ teidän kaikki vaatteet? Jä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus me silitettiin, mutta ei todellakaan ole ollut siihen aikaa enää lasten synnyttyä. Ehkä sitten vielä joskus, sillä hyvin huolletutu vaatteet näyttävät niin paljon paremmilta ja kestävät paremmin käyttöä. Ja lisäksi mä rakastan silitystä, sillä se on mulle eräänlaista meditaatiota. Vähän vaan ollut vähissä aika meditaatiolle viime aikoina. Nyt silitetään vain lakanat ja sellaiset vaatteet, jotka on ihan pakko silittää.

   Poista
 8. Täällä kans järjestysfriikki ihastelee tuota kokonaisuutta! Vaan pystyviikkaaminen on jo aiemmin jäänyt mietityttämään. Miten siis käy kun useampi vaate on käytössä tai pyykissä? Kaatuuko koko jono?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki välillä jonot lössähtelevät, mutta ne on helppo sitten skarpata taas pystyyn, kun viereen tulee lisää vaatteita. Mä myös huomaamatta vaatteita keskeltä jonoa napatessani siirrän jonoa paremmin yhteen. Lapset sitä eivät toki tee, mutta yllättävän siistissä kunnossa heidän kaappinsa on, ja me miehen kanssa vaatteita sinne viikkaillessa vähän sitten siinä samalla oiotaan jonoja.

   Poista
 9. Hei mistä nuo sänkyyn nojaavat pikku portaat on? Meillä on sama sänky lapsilla ja esikoinen ei pääse yläsängystä yöllä pissalle. Sais lisää tilaa huoneeseen kun saisi sängyt päällekkäin :)
  -Janette-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ne ovat sängyn entisen omistajan itse nikkaroimat. Puuseppä varmasti voisi auttaa, jos ei itse osaa tehdä. Lisäksi Niemen Tehtaiden uudistuotantona tekemiin kerrossänkyihin on erikseen ostettavissa rappuset. Voisivatkohan ne sopia myös näihin vanhoihin sänkyihin?

   Poista
 10. Yritin etsiä kuvaa, jossa näkyisi olohuone. Voisitko laittaa? Paljonko olohuoneessanne on neliöitä? Kiinnostaa, koska rakennamme ja meille tulee aika pieni olohuone ja panikoin, onko se liian pieni... Yritän löytää vertailukohteita netistä että saisin huokaista helpotuksesta (tai sitten panikoida enemmän...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Meillä olohuone ja ruokailutila luovat yhdessä aika ison kokonaisuuden. Ainakin kaksioon tottuneelle :D Olkkariosiosta on kuvia esimerkiksi täällä. Valitettavasti en osaa yhtään arvioida, paljonko yhteensä niissä on neliöitä.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Teillä on ihanan värikäs koti. Olen ihmetellyt sisustusblogeja katsellessa, että eikö maailmassa ole enää kuin harmaata, mustaa ja valkoista. Jopa joulukoristeet ja lahjapaketit mustavalkoisia. Itse janoan värejä, ne tekevät kodikkuuden!

   Poista
  3. Mäkin tykkään väreistä :) Mielenkiinnolla ja ihaillen katselen harmaasävyisiäkin koteja, nekin ovat kauniita. En vain itse osaisi asua niin, vaan kaipaan värejä ympärilleni :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe