Keittiöremontti – kurkistus keskeneräiseen keittiöön

5.12.16

Se alkaa näyttää ihan keittiöltä, voitteko kuvitella! Ihanalta ja upealta keittiöltä, jonka ulkonäkö kumartaa talon rakennusvuosikymmenelle, mutta toimivuus on timanttisinta tätä päivää. Tuossa tilassa on ollut betoniseinäinen remonttityökaluvarasto sen vajaan kolmen kuukauden ajan, kun olemme uudessa kodissamme asuneet. Jos sanakirjaan kaivataan esimerkkitapausta sutjautukselle ”odotus palkitaan”, tästä voi ottaa kopin. Siitä toden totta muodostuu keittiö, vaikka me kaikki aloimme jo unohtaa, minkälaista ylipäätään on asua keittiöllisessä kodissa. 

Ensitunnelmat ovat olleet riehakkaat. Astianpesukone! Kiitos kaikille maailman insinööreille tuosta ihanuudesta, joka pehmeällä hurinallaan saa minut kehräämään onnesta. Remontin keskellä asuminen on muuten sujunut hämmästyttävänkin sopuisasti, mutta suihkussa tiskaaminen on muutaman kerran saanut aikaan lenteleviä kiukkukipinöitä minun ja miehen välillä. Ja nyt suihkuunkin mahtuu vähän paremmin, kun ei tarvitse väistellä likaisia tiskejä ja huojuviksi pinoiksi aseteltuja laseja.
Toinen mullistava asia on tiskiallas ja hana. Kun on kuluneet kuukaudet hakenut juomavedet ja muut keittiökäyttövedet vessan bideesuihkusta, osaa isoa allasta ja juoksevaa vettä arvostaa korkealle. Lapsetkin esittelevät meillä kylässä käyville ihmisille innoissaan: katsokaa, meillä on hana!

Keittiötä remontoidessa tuli vastaan myös yksi jättimäinen yllätys, tällä kertaa positiivinen. Sähkömies huomasi sähköjä tehdessään, että vanhoista sähkövedoista osa kulki hormiin. Se kummastutti, sillä meillä on painovoimainen ilmanvaihto, mikä yleensä tarkoittaa yhteistä hormia, johon ei saa vetää mitään huoneistojen omia virityksiä. Mutta jumankekkulis, pienen salapoliisityön jälkeen selvisi, että meillä on ikioma hormi! Se on melkoinen jättipotti tämän aikakauden kerrostalossa.
Onni onnettomuudessa oli, että tilaamamme aktiivihiilisuodattimella toimiva liesituuletin oli kuukauden myöhässä luvatusta toimitusajasta. Saimme vaihdettua sen tilauksen lennosta ehtaan kunnon liesituulettimeen, josta sitten vedimme poistoputken suoraan hormiin. Nyt voi kuulkaa paistaa räiskäleitä ilman että peräkammarin verhot haisevat lätylle ensi viikollakin. Meillä oli vanhassa kodissa aktiivihiilisuodatin ja se oli lähinnä kosmeettinen kapine. Se teki keittiöstä tyylikkäämmän, mutta ei vaikuttanut yhtään mitenkään kokkauksen höyryihin ja käryihin.

Liesituuletin on siis nyt paikoillaan, mutta sen putki ja seinä sen ympäriltä on viimeistelemättä. Muutenkin paljon on vielä kesken. Seinät on maalaamatta, lamput puuttuvat, pari välihyllyä uupuu, roskavaunu on keskeneräinen ja sitä rataa. Tilanne on kuitenkin ihan erilainen kuin vielä viikko sitten. Pelkästään jo mustat saumalaastit ja sokkeleiden viimeistely tuovat heti paljon valmiimman fiiliksen. Sähkömies on tulossa tällä viikolla viimeistelemään työnsä, joten keittiön loputkin pistorasiat saadaan käyttöön. Hiottu parkettilattia petsataan ja lakataan tällä viikolla sekin, minkä jälkeen saadaan myös ruokailutilan ikkunan peittävä jääkaappi paikalleen.
Keittiö on suomalaisen Neljä Seppää -brändin, jonka kalusteet valmistetaan puusepäntyönä mun kotikonnuillani Pohjanmaalla. Kuten keittiöremonttisuunnitelmista kertoessani mainitsinkin, meille tarjottiin Neljän Sepän suunnittelutyöstä vastaavan Muotoilutoimisto Hiomon palveluita ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan, mutta esimerkiksi kalusteet puusepäntöineen, koneet, tasot ja muut fyysiset keittiöelementit olemme maksaneet ihan tavan kauppojen mukaan.

Viikonloppuna alettiin vihdoin purkaa köökkiin niitä viittätoista viimeistä muuttolaatikkoa, joita ei ole voinut aikaisemmin mihinkään purkaa. No, ei niitä vieläkään voi hyllyille purkaa, sillä hyllyt ovat suojia vailla. Mutta nyt alkaa kertyä hyllyille laitettavaa, yksi tiskikoneellinen kerrallaan. Rapistelin juomalasien ja maljakoiden ympäriltä sanomalehtiä, joiden päivämäärät olivat syyskuulta. Yksi isompi kasarikin jo löytyi, joten ehkä pian päästään laittamaan ihan oikeasti ruokaa ihan oikeassa keittiössä.

Lue myös nämä

26 kommenttia

 1. Onpa kaunis keittiö! Mekin asumme 50-luvulla rakennetussa kerrostalossa, ja olen miettinyt Neljän Sepän keittiötä yhtenä vaihtoehtona, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi. Mitä materiaalia keittiön runko on? Haluatko paljastaa, minkä verran kalusteet ja asennus suunnilleen maksoivat? Meille tulisi nimittäin melko lailla sama määrä ala- ja yläkaapistoja, ja olisi kiva saada jotain osviittaa kustannuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan on kaunis! Me tosiaan saatiin Hiomon osuus kapoista mun nuoruusystävän tarjoamana (hän on yksi Hiomon perheyrityksen ihmisistä), joten mä kyselen vähän tarkemmin noita hintaspeksejä ja palaan sitten :)

   Poista
  2. Meidän keittiö olisi maksanut ilman Hiomon antamaa alea noin 22 000 € asennettuna. Pienen tilan keittiön hinta lähtee asennettuna noin 15 000:sta eurosta ylöspäin (ilman tasoja, allasta, kodinkoneita, yms.). Hintaan vaikuttaa kalusteiden määrä ja malli sekä valitut materiaalit ja varustetaso.

   Niin ja meidän keittiön materiaali runkoineen on siis kotimainen, lakattu ja oksaton koivuvaneri. Ei siis kestävä keittiö koko loppuelämäksi.

   Poista
 2. Niin kaunis keittiö! Mun vanhempien 100 vuotiaassa pohjalaisessa maalaistalossa on teettettynä hyvin samanlaiset yläkaapit :D ja ruokaa syödään artekin pyöreän pöydän äärellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yläkaapit ovat tosiaan sellaiset kaunottaret että! Ja jo ny osoittautuneet tosi käteviksi muotonsa ja ovimekanisminsa ansiosta. Ja mikä puusepäntyö niissä näkyy, vau! Sun vanhemmilla taitaa olla kovin samanlainen kotimaku kuin meillä :D Nyt olen tosin miettinyt, pitäisikö meidän jossain vaiheessa päivittää meidän pöyrä Artekin pöytä isompaan pyöreään Artekin pöytään, sillä sellainen mahtuisi ruokailutilaan ja sen ympärille mahtuisi paremmin ystävätkin istumaan. Mutta sen aika on sitten joskus, kun tilitilanne on toipunut remontista :D

   Poista
 3. On kyllä niin ihanan ja laadukkaan näköinen, että varmasti kannatti odottaa. Innolla odotan näitä remontti kuulumisia ja ideoita, kun me ollaan myös muutettu kesällä uuteen kotiin ja yhtä sun toista laitettavaa. Onnea uuteen upeaan keittiöön! Siellä tulee varmasti entistäkin ihanampia sapuskoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tällaista duunia kannatti odottaa! Ja nyt en sitten malttaisi millään keskittyä mihinkään muuhun kuin keittiön viimeistelyyn :D Tosi kiva kuulla, että remonttipostauksia odotellaan ja luetaan innolla – samaa olen kuullut myös muilta :)

   Poista
 4. On kyllä upea keittiö! Teillä/sulla on muutenki niin makea tyyli ihan kaikessa! Voitko kuitenkin tehdä postauksen koko asunnosta kunnes kaikki on valmista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että, kiitos :) Toki sitä itse omasta kodistaan tykkää, mutta ihana kuulla, että se tarjoaa inspiraatiota myös muille. Varmasti teen postauksen koko kodista, kun nurkat viimein ovat valmiina. Sitä joudutaan kuitenkin vielä odottamaan täällä ja siellä kauan. Mun varovaisen arvion mukaan vikat tapeti, maalit ja listat saadaan paikoilleen ensi kesänä :D

   Poista
 5. Kuvista päätellen teillä ei taida olla lainkaan kuivauskaappia? Joitakin vuosia Briteissä asuneena huomasin kaipaavani kunnon suihkun ja asunnon lämpöeristyksen lisäksi juuri astioiden kuivauskaappia, vaikka tiskikone olikin. Ihan kaikkea kun ei vaan pysty pesemään koneessa. Mikä ratkaisu teillä on käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta, päädyttiin lopulta siihen, etä meillä ei ole kuivauskaappia. Entisessä kodissa meillä oli ihan pikkuinen kuivauskaappi, jossa sitten kuivattiin ne tiskit, jotka on pakko pestä käsin. Se ei kokonaisuudessaan ollut oikein järkevä ratkaisu sekään meidän makuun, vaan mä yleensä kuivasin veitset, vaasit ja sen sellaiset heti käsitiskauksen jälkeen ja laitoin suoraan paikoilleen. Siksi päädyttiin nyt siihen, että annetaan se kuivauskaapin tila suosiolla säilytykseen. Kuivataan siis pyyhkeeseen ne muutamat käsin pestävät jutut. Jos tullaan katumapäälle (tai mahdolliset tulevat asukkaat sitten joskus tahtovat), kaappiin saa asennettua valumalautasellisen (onkohan tuo oikea nimitys?) kuivauskaapin, jossa vedet valuvat kaukaloon, josta ne saa tyhjennettyä. Tai sitten ihan sellainen liikuteltava pikkuteline tuohon tiskipöydälle.

   Poista
 6. Upeaa!!! Meillä on käytössä kierrätyskalusteista koottu 50-luvun keittiö, teidän keittiön maalaisserkku:
  http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/2016/03/sitten-jotain-aivan-muuta-keittion-uusi.html

  Värikin oli petroolinsininen ennen nykyistä minttua :) Ja ilman kuivauskaappia mekin, mulla on pieni kuivausteline tiskipöydällä ja hyvin on riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, ihanan näköistä teillä! Tosi kiva idea tuo, että ei ole lainkaan sokkelia, vaan kalusteet seisovat siroilla puisille jaloilla.

   Poista
 7. Minä en tulisi toimeen ilman kuivauskaappia, mutta lyhyenä ihmisenä minusta ne ylähllyt ovat ihan turhia. Lautastelina ja se seuraava hylly on hyvät, mutta loput pelkkää turhaa tilaa kun ei sinne kuitenkaan yllä ilman jakkaraa ja kuka nyt jakkaralla kiipeillen tahtoisi laittaa asitoita kuivumaan :P

  Keittiö on kaunis ja voin vaan kuvitella millainen helpotus on saada keittiö käyttöön. Ihan uskomaton onni :)
  Teillä näyttää olevan jonkinlainen digitaalinen kosketusnäyttöhella? Meillä oli tässä kodissa myös ihan vasta uusittuna moinen. Jos ikinä voisin niin vaihtaisin sen perinteiseen nappulahellaan. Voi räkä kun yrittää sormella hipsutella sitä päälle, sitten painaa lujaa, sitten hakata ja kun lopulta luovuttaa niin aamutakin hiha hipaisee hellaa ja se menee päälle! Joko tuo hella on ihan susi tai sitten minä ja hella ei olla yhteensopivia, mutta ei viitsinyt ihan uutta hellaa alkaa vaihtaa. Mutta jos ikinä tuo pitää uusia tai muutetaan ja kodissa on tuollainen niin se saa lentävän lähdön ja hankitaan tilalle tavallinen nappulatoiminen hella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meidän kosketusnäyttöhella on toiminut moitteettomasti jo kolme vuotta.. Reklamointi kunniaan, jos tuollaisia susia sattuu saamaan :)

   Poista
  2. Haha joo, sellaiset jättimäiset kuivauskaapit on outoja. Kuka edes tiskaa sellaisen määrän kerralla, vaikka ei edes olisi astianpesukonetta? Yleensähän isot kuivauskaapit ovatkin säilytyskäytössä, mikä on hölmöä tilankäyttöä. Mieluiten näppärän kokoinen kuivauskaappi ja kunnon säilytyshyllyt siihen päälle.

   Meillä tosiaan on kosketusnäyttöliesi, joka on sellaisilla nykyhienouksilla varutettu, että minä olen ihan äimänä 50-luvun tulevaisuuskeittiössämme :D Entisessä kodissa oli myös kosketysnäyttöliesi ja sitä edellisessä vuokrakodissa myös. Kaikki toimineet moitteettomasti, joten selvästi teidän liedessä on joku pielessä. Reklamaatiota suosittelisin kyllä minäkin.

   Poista
  3. Vika oli siinä että hella oli ollut pari kuukautta jo edellisen omistajan käytössä ja sitten seissyt vuoden verran käyttämättömänä kun talo oli myynnissä. Eli ei tietoa ostopaikasta tai mistään niin reklamaatio hankalaa. Mutta minun äidilläni on myös ongelmia kyseisen hellan kanssa ja tämä on aiheuttanut minulle sellaisen vastenmielisyyden näitä kapistuksia kohtaan etten halua enää toista moista omaan kotiini tuoda :P Minulla on kyllä vaikeuksia kaikkien kosketusnäyttöjen kanssa. Eivät oikein tahdo reagoida.

   Poista
  4. Äh, sitten reklamaatio tosiaan on hankalampaa. Tosi harmi juttu, hellan moitteeton toimivuus on kuitenkin aika iso osa arjen mukavuutta.

   Poista
 8. Olisiko omaan hormiin saanut puulieden? Tuli vaan mieleen �� Todella ihana keittiö, haavelistaan vaanntulevaa keityiöremonttia odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mäkin olin heti, että nyt takka, kakluuni jajajaja, mutta ei se taida valitettavasti ihan niin mennä. Ja voi kiitos, keittiö on meistäkin todella ihana :)

   Poista
 9. Kyllä meidänkin kosketusnäyttö toimii ihan hyvin. Tykkään kun.ei ole tahmaisia nappuloita putsattavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne tahmanappulat on ällöttäviä. Kosketusnäytöllinen on helppo pitää puhtaana.

   Poista
 10. Kääk miten ihana keitiö! <3 Just tuollaisesta mäkin haaveilen. Missä hintaluokassa tuollainen on?

  Kyselee Anna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö ole ihana! Hintaan vaikuttaa kalusteiden määrä ja malli sekä valitut materiaalit ja varustetaso noin ylipäätään. Mutta pienen keittiön hinta lähtee asennettuna Kolmella Sepällä noin 15 000 eurosta ylöspäin.

   Poista
 11. Keittiönne saa sydämeni pamppailemaan - kuten odotinkin kuultuanne, että teille tulee retrokeittiö. Ooooohhh. Onnea uuteen kotiin! Jään innolla odottamaan lisäraporttia. Paitsi äh, Bali! Onpas jännittävää eloa teillä tulossa. Näille lukijan fiiliksille ei uudessa some-maailmassa ole edes sanoja! Mutta vähän niin kuin innosta kihisten odotan matkaanne, kuin lempikirjailijani odotetun uuden kirjan ilmestymistä odottaisin :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiö on tosiaan iiiihana! Pian saadaan toivottavasti loputkin jutut keittiössä ainakin melkein valmiiksi, ja pääsen näyttämään myös valmista versiota keittiöstä.

   Hihi, hauska kuulla, että elät innolla mukana meidän matkaamme. Niin kiva päästä jakamaan kokemuksia ja ajatuksia sinun ja muiden lukijoiden kanssa!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe