Purentalihakset timminä kuin pakarat

18.12.16

Olin hiljan hammaslääkärissä. Lääkäri piti kaksin käsin kiinni naamastani ja hörähti. Hänen arvionsa mukaan minulta löytyvät sellaiset lihakset, että jos sen kropanosan kanssa voisi osallistua fitness-kisoihin, olisin varma voittaja. Purentalihakseni ovat tikissä kunnossa.

Sain taas käydä läpi samat asiat kuin joka hammaslääkärikeikalla. Kyllä, leuat lonksuvat syödessä niin että lapsetkin siitä huomauttelevat. Kyllä, niskat ovat usein jumissa ja pää kipeä. Kyllä, puren hampaita yhteen öisin, vähän kuulemma narskuttelenkin. Kyllä, välillä herään aamuisin naama veressä, kun olen yöllä järsinyt auki poskeni ja välillä huulenikin. Kyllä, stressaavissa elämänvaiheissa herään aamuisin korvasärkyyn, kun öinen hampaiden louskuttelu on edennyt kipuna korviin asti.
Purentakiskoja ei lääkärin mukaan vielä tarvita, mutta hän suositteli varaamaan ajan hierojalle, joka on erikoistunut leukaperien hellävaraiseen moukarointiin. Lääkäri myös kehotti kiinnittämään huomiota siihen, että en huomaamattani treenaa purentalihaksiani. Saattaa muuten käydä ikävästi ja mennä koko leuka sijoiltaan, mitä lonksuminen ja rutina enteilee. Olen siis treenikiellossa treeneihin, joissa en tiennyt käyväni.

Mä rakastan järsiä oikein sitkeää jälkiuunivoileipää. Rukiisen leivän raatelu tuo sellaista alkukantaista nautintoa, jota ei pullainen sämpylä saa aikaan. Purkkaa jauhan jokaisen aterian päätteeksi ja toisinaan se jää suuhun turhan pitkäksi aikaa. Lääkärin mukaan naamani on koukussa pureskeluun, ja mun pitäisi vieroittaa leukaperäni nautinnostaan. Hän ehdotti purkasta luopumista ja kehotti siirtymään samalle purkille lasten kanssa ja syömään Herra Hakkarainen -pastilleja. Voi jukoliste.
En tiennyt, että on olemassa kropanosaa, jonka ei olisi suotavaa olla hyvässä lihaksessa. Ymmärrän kyllä enemmän kuin hyvin lääkärin pointin, sillä monesti iltaisin purentalihakset ovat jo ihan maitohapoilla yön ja päivän aikana vahingossa tehdyistä treeneistä. Leukaperäni ovat jykevät kuin hamsterilla. Mutta on se nyt pentele, että se yksi ainut osa kropastani, joka treenailee tahtomattani öisinkin, on kaikista kehoni osista leuat.

Miksi vatsalihakseni eivät syki itseään pyykkilaudaksi öisin? Tai miettikää, jos aamulla heräisi ja päivän kyykkytreenit olisivat tehtynä. Spagaatin mä olen aina halunnut oppia tekemään, voisiko sen ottaa treeniohjelmaan öisin leukojen sijaan? Venyttelyjen määrässä on edelleen petrattavaa, joten niitä voisin tehdä öisin samalla kun katselen unia. Tai ne kuolettavat tylsät lantionpohjalihastreenit, joiden tärkeyden muistan yleensä vasta trampoliinilla pomppiessa. Miksi ne eivät leukalihasten sijaan treenaile öisin samalla kun nukun?

Lue myös nämä

32 kommenttia

 1. Sama homma täällä. Pidän välillä iltaisin lämmitettyä kauratyynyä poskilla, koska leuat on niin jökissä, se toisinaan helpottaa. Mulla vielä loksahtaa leuat eri aikaan, mikä tuo kivan lisän jumitteluun.

  Muutaman kerran on hierottukin hierojalla myös leuat, hetken aikaa pysyi parempana. Ja oon itsekin välillä "hellästi" koittanut leukojani runnoa. Niskajumia ja päänsärkyä kun pukkaa tasaisin väliajoin.

  Imetän kohta yhdeksän kuista miniä ja oon huomannut, että imettäessä kyljellään, mun naama on välillä ihan jäätävissä asennoissa. En esikoisen kohdalla huomannut tämmöistä.

  Ärsyttävä vaiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauratyyny voisikin olla hyvä! Mä olen ajatellut mun niskajumien johtuvan tietokoneella työskentelystä (iso osa siitä varmasti johtuukin), mutta nyt kun olen asiaa tunnustellut tässä lääkärikäynnin jälkeen, leukalihaksien treeneillä on ihan salettiin osuutensa asiaan.

   Poista
 2. Kannattaa muuten mielummin mennä Osteopaatille kuin hierojalle. :) Itselläni ollut vastaavaa ja hieroja sai vain pahempaa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, osteopatiasta mulla onkin hyviä kokemuksia raskausajalta. Hammaslääkäri antoi mulle yhteystiedot hierojalle, joka on erikoistunut juurikin tällaisiin vaivoihin.

   Poista
 3. Täällä myös aikanaan saatu fitnessleuka titteli.Ei oo muuten mikään naurunasia :( purkka kannattaa ihan oikeasti jättää pois ja vaihtaa niihin jauhoisiin hakkarais-pastilleihin,ja ruisleipää jyystää varovaisemmin. Itse sain kiskot juurikin samasta syystä. (kotvakipu lakkasi eikä korvat enää lukkiutuneet ja sen aikaiset leukasäryt helpottivat,suosittelen kiskoja) Mun huonoksi onneksi raskauden aikana estrogeeni löystytti myös leukaniveliä niin paljon että toisen leukanivelen välilevy meni sijoiltaan enkä saanut suuta enää auki kuin 2 cm. Lääkäri sanoi että se korjaantuu kyllä itsekseen. Tuosta on nyt yli kaksi vuotta. Sen aikana se EI parantunut, vaan myös toisen puolen välilevy meni myös pysyvästi sijoiltaan. Kymmenien suupoli ja erikoishammaslääkäri käyntien jälkeen tään vuoden alussa jouduin leikkaukseen jossa välilevy poistettiin kokonaan,ja nyt kk päästä toiselle puolelle joudutaan tekemään sama operaatio. Se kipuhelvetti jonka nämä leukaperät ovat aiheuttaaneet minulle,on saanut epätoivon välillä ylitsepääseättömäksi. En saa koskaan enää syödä purkkaa tai jyystää jälkiuunileipää ja naama rohisee koska luiden välissä ei oo enää pehmikettä. Oma tilanteeni ei ole kovin yleinen,mutta leukanivelten lonksuminen ja rohina pitää aina ottaa vakavasti :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hui, kuulostaa karsealta! Kaikki päänseudun kipu ylipäätään on niin lamauttavaa, että en voi edes kuvitella. Hammaslääkäri puhui munkin leukojen välilevyjen kulumisesta, mistä lonksuminen ja pauke esimerkiksi syödessä johtuu. Mä olen itse niin tottunut siihen, että muistan sen vain, kun joku asiasta huomauttaa. Hammaslääkäri kehotti varomaan esimerkiksi liian ison omenan haukkaamista, etteivät mene leuat sijoiltaan. Sama pätee oikein makeaan haukotteluun. Arvaa vain, kuinka paljon alkaa haukotuttaa, kun miettii, ettei saisi haukotella.

   Poista
 4. Mulla ei ollut lähellekään noin pahat oireet. Päänsärky oli ainoa eikä sekään mikään mahdoton, mutta kiskot tehtiin jo 10v sitten. Ikinä ei oo edes ehdotettu muuta hoitoa.

  En oo käyttäny niitä kolmeen vuoteen koska ne ällötti liikaa siinä imetysheräilyhyssyttelyrumbassa esikoisen kanssa. Sit ne vähän unohtui kun en tuntenut tarvetta (tai no esikoinenhan alkoi nukkua öitä hyvin vasta kun kuopus oli jo syntynyt).

  Nyt kun kuopuksen unet on parantunut sen verran että ylipäätään ehdin syvempään uneen niin yönarskuttelu on palannut.

  Pitäis ottaa niskasta ja lompakon nyöreistä kiinni ja uskaltautua hammaslääkäriin pitkästä aikaa... Miehellä mennyt 1100€ kuukauden sisään sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärsin, että niitä kiskoja ei mietitä vielä sen takia, että mä en ilmeisesti narskuttele hampaita yhteen. Hampaista kyllä näkee öiset treenit, mutta ei niin pahasti kuin mitä leukaperien lihaskunto voisi antaa olettaa. Luultavasti siis vain puren leukoja voimalla yhteen. Mutta kisko siis voisi hillitä sitäkin, jos oikein ymmärrän?

   Poista
  2. Mä en narskuttele sivusuunnassa vaan puren vain yhteen,ja teen sitä huomaamatta myös päivällä ja mulle kyllä auttoi nuo kiskot siihen suurimpaan naama/pään/niskasärkyyn ja hampaiden alkaneeseen lohkeiluun :)en edes uskalla olla enää ilman, migreenin saa vain varmemmin t. Ylempi Välilevytyyppi :D

   Poista
  3. Okei, hyvä tietää kokemuksia. Kuulostaa nyt kyllä siltä, että mullekin olisi syytä sellainen kisko teetättää.

   Poista
 5. Suosittelen pahaan narskutukseen botoxia - ja nimenomaan lääketieteellisessä tarkoituksessa, ei mitään kauneusoperaatioita! :) Käytetäänhän ko. ainetta esim. liikahikoilun ja inkontinenssin estämiseksikin...

  Itse meinasin saada slaagin ekan kerran kun tätä mulle suositeltiin, mutta kaksi hoitokertaa takana ja avot! Kaikki sidosvaivatkin ovat kadonneet kun leukaperät ovat saaneet levätä. Vasta rentona tajuaa kuinka jumissa on ollut. Mulle hoidot on tehnyt alaan perehtynyt suukirurgi ja yhtään vähemmän tason ammattilaiselle en menisikään, sillä toimenpide esim. hinnoitellaan vaativana suukirurgisena toimenpiteenä. Ko. kirurgi sanoi että Suomessa ollaan vielä vastahankaan hoitomuodon suhteen, mutta muualla maailmassa on jo kovasti yleistymässä. Ja todellakin, ammattilainen pistämässä on kaiken a ja o, vain sillä voi taata että hoito on turvallinen. Mutta oikein tehtynä supertehokas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Mä en taida narskutella hampaitani juurikaan, ainostaan vaan puren leuat yhteen ja jumitan siinä mukavassa asennossa sitten puoliyötä. Nyt kun olen tätä tilanentta tässä tutkiskellut muutaman päivän, on alkanut mietityttää, miltä tosiaan tuntuisi, jos leuat olisivat rennot. Puren niitä ihan huomaamattanikin yhteen myös päivisin.

   Poista
 6. Tää on yllättävän yleinen vaiva ihmisillä, etenkin sellaisilla joilla on kiireinen tai stressaava tilanne elämässä. Suosittelen kyllä, että teetätät ne purentakiskot, muutama satanen ei ole loppujen lopuksi niin iso raha, kun sillä voi saada helpotusta noihin oireisiin, ja sen lisäksi ennaltaehkäisee sitä, ettei hampaat kärsi puremisesta. Sulla kyllä näyttää olevan hyvässä kunnossa hampaat, että se ei hampaissa näy niin äkkiä kuin sellaisilla joilla on paljon paikkoja, jotka sitten puremisen takia halkeilee ja irtoilee vähän väliä. Mutta myös terveet ehjät hampaat kärsivät ajan kanssa, kiille kuluu pois paljastaen hammasluun ja sitäpä ei sitten saakkaan enää takaisin. Ja kun hammasluu paljastuu, se kuluu vielä nopeampaa pureskellessa kuin hampaiden kiille... Tälläisiä terkkuja yhdeltä hammashoitsulta :) ps. Moni asiakas on sanonut että tuo puremalihasten hieronta on aika tuskallista hommaa, itse ei ole kokemusta niin en tiedä pitääkö paikkansa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sattuu kyllä AIVAN HELVETISTI. :D

   Poista
  2. Näin hammaslääkäri tosiaan kertoi, että on yleinen vaiva ja etenkin naisilla. Tästä on mulle ohimennen puhuttu jokaisella hammaslääkärikeikalla, mutta vasta tämä lääkäri kiinnitti siihen niin paljon huomiota, että minäkin aloin kiinnnittää. Ja tosiaan, aikamoista treeniä mä pidän yllä yön lisäksi myös päivisin. Enkä mielestäni nyt edes elä mitenkään stressaavaa elämänvaihetta.

   Mä en edes ole noita kiskoja miettinyt, sillä hammaslääkärin mukaan sellaista ei tarvita. En kai erityisemmin narskuttele hampaita yhteen, vaikka vaiva hampaissa jo nyt näkyykin. Mutta jos sillä saisi jäykät leukaperät (ja sitä jäykän niskan, selän ja koko kropan) rentoutumaan, ihan varmasti olisin valmis kokeilemaan ja laittamaan omaan hyvinvointiini sen verran rahaa.

   Poista
 7. Mulla myös kiskot yöpurentaan estävät lähinnä hampaiden kulumisen, mutta ei muita tästä aiheutuvia lukuisia oireita. Mulla hyvät yöunet vähentävät yöpurentaa, mutta ne on aika vähissä. Käyn vaivan vuoksi fysioterapiassa puretaan erikoistuneella fysioterapeutilla. Hänen mukaansa purenta vaivat on tosi yleinen ongelma etenkin stressaantuneena ja juuri 30-50 vuotiailla naisilla. Ongelma johtunee siitä että uni ei ole niin syvää stressitilassa. Purenta ilmeisesti aktivoituu, kun vaipuu kevyeen uneen ja höllää kun uni syvenee. Näin ei tietenkään tapahdu jos ei syystä tai toisesta pääse sinne syvän unen vaiheeseen. Kirjoitit joskus aiemmin huimauksesta yms. oireista. Tämä voisi olla myös osa ongelmaa, kun voi huomattavasti pahentaa niska-hartia vaivoja, joista tuota huimaustakin voi tulla. Suosittelen siis purenta fysioterapiaa tähän vaivaan. Purennan kanssa joutuu helposti vähän sellaiseen oravanpyörään, että purenta aktivoituu huonoista unista, niska-hartia vaivoista, stressistä yms. ja nämä vaivat pehenevat purentavaivoista, mutta myös vaivat lisäävät purentaa. Hankala homma siis, mutta kannattaa yrittää hoitaa ennenkuin on tosi pahassa jamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mielenkiintoista! Ja on yllä ihan yksi-yhteen mun kanssa, vaikkakin onnekseni nykyään nukun jo oikein makoisasti ja satunnaiset valvomisetkin ovat pääasiassa itsestäni johtuvia (eivät lapsista). Huomaan, että esimerkiksi kipeänä ollessani, kun unenlaatu on huonoa, järsin aina huuletkin verille öisin.

   Mulla hammaslääkärin mukaan ei hampaat ole kuluneet ihan valtavasti tästä (kai siksi ei sitä kiskoakaan vielä suositellut), mutta nyt kun olen lääkärikäynnin jälkeen kiinnittänyt asiaan enemmän huomiota, jumit ja jäykkyys säteilevät naamasta ihan koko kroppaan. Oon kyllä tosi jumissa ja puren leukoja yhteen vähän väliä myös hereillä ollessani.

   Poista
 8. Onko tuo huulipuna NYX:in ? jos on niin mikä sävy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Axiologyn puna, sävyn nimi on Worth. Mä olen saanut noita vegaanisia huulipunia testiin, ja tykkään niin paljon, että niistä on tulossa myöhemmin oma postauksensa :)

   Poista
 9. Mun ainoa oire oli kipeät leuat, siis rupesi sattumaan syöminen jos oli paljon pureskeltavaa ruokaa. Hammaslääkäri teetti kiskot ja avot, nyt ei muuta ongelmaa kuin niiden käyttäminen. En aluksi ollut mitenkään innoissani, enkä oikein uskonut että ne auttaisi, mutta oon muuttanut mieleni.

  Jos sulla on tuollainen repertuaari oireita öisestä pureskelusta, kannattaisi varmaan kysyä lääkäriltä(tai toiselta) uudemman kerran josko ne purentakiskot voisi teettää jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos niistä kiskoista voisi olla apua jumileukoihin, todellakin tahtoisin kokeilla, josko kiskot niihin auttaisivat. Mä olin vain ennen sinun ja muiden lukijoiden kommentteja ajatellut, että ne kiskot auttavat siihen, ettei narskuttele hampaita öisin. Mutta kun se ei ole mulla (paha) ongelma, vaan justkin se leukojen jumittaminen ja siitä johtuvat oireet.

   Poista
 10. Kannattaa kyllä hommata ne kisko, ne ihan oikeasti auttaa. Itselläni stressi pistää yölliset jäystösessiot käyntiin, mutta huomaan kyllä muutenkin purevani hampaita. Ja pahimpina stressihetkinä olen käyttänyt kiskoa satunnaisesti myös päivällä, koska silloikin puren vaistomaisesti leuat yhteen.

  Joka kerta hammaslääkärikäynnillä hammaslääkäri ja -hoitaja yhdessä ihmettelevät kiskon uria, jotka olen siihen saanut aikaan. Mieluummin ne urat siinä muovissa kuin haljenneet hampaat suussa. Muutama satanen kiskosta on todella pieni hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän luen näitä teidän kommentteja aiheesta, sitä enemmän ihmettelen sitä mun hammaslääkäriä. Miksi se ei ehdottanut kiskoja? Mä itse kun luulin, että ne ovat vain sillon, jos narskuttelee hampaitaan öisin, mikä ei mulla ole se ongelma (vaikka hampaissa kuulemma näkyy myös hampaiden yhteen pureminen, tosin ei niin paljon kuin leukaperien lihaksista voisi päätellä).

   Tosin mä itsekin olen vasta nyt asian ymmärtäessäni kiinnittänyt huomiota siihen, miten jumissa leuat ovatkaan. Olisihan ehkä naureskellut ajatukselle kiskoista, hölmönä kun tapanani on vähätellä omia terveysvaivoja. Mutta jos sillä yhtään saisi oloa vähemmän tönköksi, maksaisi se vaivan ja kiskojen hinnan.

   Poista
 11. Oi kiitos vertaistuesta, tämä kirjoitus ei olisi voinut tulla parempaan aikaan!

  Itsellä ollut purentakiskot n. kaksi vuotta ja hampaiden lohkeilu loppui kiskojen myötä. Valitettavasti vaikeina aikoina kiskoista huolimatta esiintyy pää- kasvo- ja niskakipuja ja leuat lonksuvat minkä ehtivät. Vaivan telee siedettäväksi yöksi otettavan lihasrelaksantti.

  Mutta suositus hieronnalle ja purentakiskolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui hurjaa, jos hampaita ihan lohkeilee. Mulla ei onneksi ole sellaista ongelmaa, ainakaan vielä. En narskuttele juurikaan hampaitani, kunhan puren ne vimmalla yhteen. Lihasrelaksantti öiksi kuulostaa siltä, että voisin hyvinkin kokeilla sillon, kun esimerkiksi kipeänä osaan odottaa huonoja yöunia.

   Poista
 12. Mulla nuorimmaisen kanssa yöimetykset pahensi narskuttelua ja pureskelua niin, että aamuisin oli aivan hakattu olo naamassa ja päätä särki. Ostin apteekista jotkut läpyskät hampaiden väliin ja ne auttoi heti pahimpiin oireisiin. Vieläkin laitan ne ajoittain suuhun yöksi, mutta varsinkin ensimmäisten öiden jälkeen olo oli upea, leuka rentoutui kun välissä oli pehmikettä ja päänsärky hellitti. Aina ei siis tarvitse teetettyjä kiskojakaan, vaan satunnaiseen käyttöön riittää myös apteekin vastaavat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, nyt kun mietin, mäkin olen varmasti lasten vauvavuodet ja siihen päälle tulevat valvotut ja katkonaiset yöt vetänyt leuoille päivin ja öin sellaistakin tehotreeniä. Jännä, miten alan hahmottaa tilanteen vasta nyt, kun olen seurannut omaa käytöstäni naamani kanssa. Koko ajan tekisi mieli vetää leuat tiukasti lukkoon. Tuollaisista apteekin läpysköistä en ole kuullutkaan, kiitos vinkistä. Sellaiset pitää kyllä hankkia.

   Poista
 13. Siis what, mikä perustelu oli sille, että ET tarvitse kiskoa? Kuulostaa hurjalta. Hankkisin kyllä sellaisen apteekin kiskon ensiavuksi.

  Mulla on teetetty kisko, mutta oon kohta pureksinut senkin puhki... Haaveilen myöskin tuosta jo mainitusta Botox-hoidosta, on tää niin tuskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain ihmisillä hampaat kestää purentarasitusta paremmin kuin toisilla. Ite bruksaan, mutta hammaslääkärit ei näe hampaissani mitään kulumisen merkkejä, eikä kiskolle siksi ole tarvetta.

   Poista
  2. Ei hän sitä perustellut, kun en siinä vaiheessa tajunnut sellaista kaivata. Mutta hän on eka lääkäri, joka on saanut mut heräämään ongelmaan. Muutkin siitä aina mainitsevat ja kyselevät noita samoja asioita, mutta eivät anna mitään kotihoito-ohjeita. Tämä oli myös eka kerta, kun sain asiasta faktoja. Ja tosiaan, mun hampaat on ihmeen hyvässä kunnossa siihen nähden, että leukaperistä voi nähdä treenin määrän.

   Nyt kun olen asiaa seuraillut muutamia päiviä ja lukenut näitä teidän kommentteja, viimeistään ensi vuoden hammaslääkärikeikalla ehdotan kiskoja. Ja haen sen apteekin version kokeilukappaleeksi heti ensitilassa.

   Poista
 14. Itselläni oli pää ja niskat jumissa ja leuat särki. Kävin hammaslääkärillä,joka määräsi purentakiskot pian 2vuotta sitten. Mieheni hammasteknikkona teki ne en kyllä enää luopuisi!! Joskus saattanut unohtua ja aamusin kyllä huomaa kuinka kireenä on taas pää ja leuka pureskelusta.. suosittelen ottamaan uusiksi puheeksi hammaslääkärissä. Eikä hintakaan oo älytön,ku vertaa hierojalla käyntimakksuihin ja vaiva vaan jatkuu ilman kiskoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi, nyt kyllä tekisi mieli varata uusi hammaslääkäriaika heti ja pyytää kiskoja. Olisi mielenkiintoista kokeilla, miltä tuntuu, kun leuat eivät ole jykevät kivipalikat.

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe