Matkalle matkalta – Australia

25.1.17

Tuntuu omituiselta suunnitella matkaa ollessaan matkalla. Pidempi oleilumme Balilla kuitenkin melkeinpä pakottaa siihen. Turistiviisumimme oikeuttaa oleiluun saarella 60 päivän ajan, minkä jälkeen maasta täytyy poistua. No tai vaihtoehtoisesti maksaa paikallisille viranomaisille viisumin pidentämisestä läjä kahisevaa, mikä kuulemma voisi pahasti korruptoituneessa Indonesiassa onnistua sekin. Me päätimme kuitenkin ottaa maastapoistumispakon mahdollisuutena.

Me varasimme jo Suomesta käsin lennot Balilta Australiaan ja takaisin. Joku teistä lukijoista kertoi, että Balin lentokentällä saatetaan saapuessa kysellä lentolippujen perään, jos paluulento Balilta näyttäisi valuvan viisumin voimassaoloajan ulkopuolelle. Meiltä tätä ei kyselty, mutta oli hyvä pelata varmanpäälle. Nyt siis paraikaa vietämme Balilla turistiviisumimme 60 päivää, minkä jälkeen lennämme Australiaan. Kengurumaassa vietämme pari viikkoa, minkä jälkeen palaamme Balille. Loppuihin 30 päivään tarvita minkäänlaista viisumia.

Ja Australia! Unelmamatkakohteeni, jonka olen harmitellut jäävän unelmaksi vain. Se on täysin toisella puolella maailmaa Suomesta katsottuna, lennot maksavat älyttömästi ja elämisessäkään ei juuri pysty nipistämään Suomessa asumiseen nähden. Olen miettinyt, että sinne pitäisi lähteä pitkäksi aikaa kun kerran lähtee, mutta pitkään oleiluun ei taas oikein ole ollut varaa. Vähän on myös mietityttänyt, ihanko tosissani tahtoisin asua maassa, jossa jokaisessa talossa sanotaan olevan oma kotikäärmeensä, kuten Suomessa kotihiirensä.

Mutta nyt! Olemme valmiita kohtaamaan uuden maanosan, mantereen ja kulttuurin, käärmeineen kaikkineen. Vietämme kaksi viikkoa Australian länsirannikon suurimmassa kaupungissa, Perthissä, siinä Intian valtameren kupeessa. Jännittävää lähteä miljoonakaupunkiin pilvenpiirtäjien keskelle täällä viidakkomaisemissa vietettyjen viikkojen jälkeen!

Edestakaiset lennot Balilta Perthiin maksoivat neljältä henkilöltä hieman päälle 700 euroa. Lentoaika on suuntaansa 3,5 tuntia. Ei ihme, että suurin osa täällä Balilla pyörivistä ulkomaalaisista on hassusti englantia puhuvia ausseja. Itse olen tyytyväinen, että me teemme reissusta reissaamisemme päinvastaisessa suunnassa. Mietimme ensin maastapoistumispakkokohteeksi Vietnamia, Malesiaa ja Thaimaatakin, mutta onneksi tajusimme täysin erilaisen maan tuossa ihan Indonesian alapuolella.

Me emme vielä tiedä Perthistä tai edes Australiasta juuri mitään, joten vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita. Hotelliakaan ei ole vielä valkattu. Tiedämme oikeastaan vain sen, että Perth on yksi maailman eristäytyneimmistä suurkaupungeista, jos mietitään, miten kaukana sen on kaikista muista isoista kaupungeista. Lähimpään on tuhansia kilometrejä. Austarliaan mahtuu kaikkea aavikosta sademetsään ja savannista pilvenpiirtäjiin. Alan vasta tosissani hahmottaa, miksi australialaisia jurppii se, että heidän kotimantereensa piirretään eurooppalaisissa maailmankartoissa pieneksi saareksi jonnekin sinne kartan alakulmaan.

Lue myös nämä

20 kommenttia

 1. Tosi harmillisia tuollaiset "maastapoistumispakot" :D Loistava veto lähteä käymään Aussissa, siitä tulee varmasti tosi kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo! Vaikka mua ihan tosissaankin aluksi vähän harmitti, kun lentoliput tietenkin aina syövät budjettia. Mutta ai vitsi miten upeaa päästä näkemään palanen Australiaa. Odotan myös mielenkiinnolla, miltä kaupunkieläminen vieraassa maassa tuntuu sen jälkeen, kun on elänyt monta viikkoa maaseutuelämää vieraassa maassa.

   Poista
 2. Asuin Perthissä vajaat pari vuotta, josta tosin ison osan kuljin töissä muualla, mutta anyway.

  Perth on kirpaisevan kallis paikka, mutta nykyisessä airbnb-ajassa varmaan löytyy kohtuuhintaista majoitusta.

  Luonto siellä on superkaunista, löytyy ihania rantoja ja puistoja kaupungista ja kaupungin ulkopuolelta erämaata, joka on näkemisen arvoista. Sit perus koalanhalailu- ja kengurunpaijaushommat. Itse varmaan perhereissulla vuokraisin muutamaksi päiväksi auton ja ajelisin katselemassa myös alueen pikkukaupunkeja. Välimatkat tosin on pitkiä, joten vaatii lapsosilta vähän kärsivällisyyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tosiaan nipistelee ikävästi tuo Australian hintataso, mutta toivoakseni satsaus on sen arvoinen. Ajatellaan, että se on se lomareissu meille, jossa saakin mennä rahaa enemmän kuin tässä "normiarjessa" Balilla.

   Australian erämaa kuulostaa mielettömältä, se olisi upeaa voida nähdä. Miten muuten noita koala- ja kenguruhommia voi kokea eettisesti. Kovasti toki nuo eläimet tahdottaisiin päästä näkemään, mutta arveluttaa, minkälaista toimintaa näkemisellämme sitten tukisimme.

   Poista
  2. Juu, lomallahan saa aina vähän törsätä :) Eikä ollut tarkoitus pelotella, eihän Perth suomalaiselle tietty niin sikakallis ole, mutta on se muuta Australiaa selvästi kalliimpi, koska on niin eristyksissä.

   Muistaakseni on olemassa joku save the koalas -yhdistys ja nettisivu, josta ehkä löytyisi tietoa koalatarhoista. Ja käsittääkseni Tripadvisor listaa nykyään vain eettisesti toimivia paikkoja.

   Poista
  3. Luultavasti meitä vähän kauhistuttaa hintataso Balin jälkeen, mutta koitan suhteuttaa hintoja Suomeen :D

   Ja hei mahtavaa, jos Tripadvisor listaa nykyään vain eettisesti toimivia paikkoja. Tsekkaan myös tuon sun vinkkaaman yhdistyksen, kiitos!

   Poista
 3. Perth itsessään ei ole kovin suuri, vaikka miljoonakaupunki onkin. Pilvenpiirtäjiä on muutama, mutta luontoa ja rantaa senkin edestä! Perthin rannikolta löytyy ihania uimarantoja sekä Fremantlen kaupunginosa, joka on juuri sopivan laid back rentoihin päiviin ilman kiirettä. Perthistä etelään löytyy Margaret Riverin viininviljelyalue ja ympäröivät pikkukaupungit, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Itse en ole asunut Perthissä ja lähiympäristössä kuin 8kk mutta jos saisin mahdollisuuden muuttaa Australiaan pysyvästi, valitsisin ehdottomasti Perthin asuinpaikakseni. Ihanaa Australian reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mä olenkin ymmärtäyt niistä Youtube-videoista, joita ollaan Perthistä katseltu. Tulee sellainen pieni iso kaupunki -fiilis :) Mikä tuntuu just hyvältä. Mä luulen, että meidän viidakkoelon jälkeen sekin tuntuu tosi erilaiselta elinympäristöltä :)

   Fremantle kuulostaa hyvältä, merkitään ylös. Ja viinihommiin olisi kiva tutustua tarkemmin, jos siihen vain aikaa riittää. Kiitos hurjasti vinkeistä, näistä on apua!

   Poista
 4. Mua aina Perthissä asuessa huvitti kun paikalliset lähtivät lomalle Balille. Meille taas Ausseihin meno on jo eksoottista. Komppailen ylempiä vinkkejä. Bussit Perthissä toimivat hyvin ja niillä pääsee kaupungin sisällä kätevästi liikkumaan. Fremantlessa kannattaa tosiaan käydä. Pieni kaupunginosa/satama, jossa ihan oma henkensä verrattuna ihan Perthin keskustaan. Fremantlessa on kiva pikku olutpanimo, jossa ravintolasta käsin näkee panimolaitteet yms. Hyvää ruokaa myös, vaikka en kyllä tiedä kasvisvaihtoehdoista niinkään. Yksi paikka, jossa kannattaa käydä jos vain mahdollista, on Rottnest island. Sinne pääsee lautalla Fremantlesta. Saarella ei ole autoja (paitsi pakolliset huoltoautot), joten vierailijat liikkuvat paljon pyörillä, joita voi sieltä vuokrata. Saarella elää harvinainen quokka-pussieläin joka on söpö ilmestys. Jotain rotan ja kengurun väliltä.:)

  Jos vuokraatte auton niin Margaret River on näkemisen arvoinen paikka. Viinitiloilla kannattaa siellä käydä tutustumassa. Tiet WA:ssa on hyvässä kunnossa ja leveitä. Tietysti vasemmanpuoleinen liikenne voi olla vähän outo aluksi.

  Harmi jos Perthistäkin on tullut kallis. Se oli vielä jokin aika sitten halvimpia kaupunkeja Ausseissa, mutta eipä taida olla enää.

  Niinkuin tuossa edellä mainittiin, ei kannata odottaa Perthin olevan valtava suurkaupunki. Ihan keskusta on yllättävän kompakti vaikka siellä muutama pilvenpiirtäjä onkin. Esikaupungit ovat levittäytyneet laajalle. Keskustan vieressä on muuten King's Park, jota ei voi olla näkemättä. Kannattaa kiivetä maisemia katsomaan.

  Mulla jäi kyllä osa sydämestä Perthiin ja mäkin sinne mielelläni muuttaisin takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mahtavaa, että Lähiömutsin lukijoista löytyi heti kokeneita Perthin kävijöitä ja asujia! Suomalaisten kokemuksia ei noin muuten ihan hurjasti netistä löydy.

   Rottnest-saari kuulostaa sellaiselta, että meidän kannattaisi tehdä sinne päiväretki. Ja hyvä kuulla, että julkiset liikennevälineet toimivat hyvin! Sellaista ihmettä on ollut täällä Balilla toisinaan vähän ikävä, vaikka onneksi taksit eivät paljoa maksakaan.

   Kiitos hurjasti vinkeistä ja muiden kommenttien kompeista, niistä on paljon apua reissusuunnitelmia tehtäessä :)

   Poista
  2. Kiva olla avuksi!

   Unohdin sanoa, että Fremantlen panimon nimi on Little Creatures.

   Kenguruista tai wallabeista piti sanoa, että niitä saattaa nähdä ihan luonnossa jos on vähän kaupungin ulkopuolella. Itse olin Exmouthissa camping-alueella ja siellä oli ihan oma maskotti (villi)kenguru, joka pyöri telttojen ja autojen luona. Emuja myös pyöri seassa. Exmouth on vain aika kaukana Perthistä ja kahdessa viikossa ette varmaan ehdi siellä käymään. Monkey Mia hieman lähempänä on myös näkemisen arvoinen. Villidelfiinit tulevat ihan rantavesiin, jossa niitä voi katsella ja ehkä koskeakin. Perthissä on kyllä eläintarha, mutta en muista miten eettinen se on...

   Tähän aikaan vuodesta Perthissä on myös todella kuuma. Vaikka on kuivaa niin lämpötilan noustessa 40C:een, on aika tukalaa ilman ilmastointia. Kannattaa siis varata majapaikka ilmastoinnilla. Ja aurinko on todella voimakas, kannattaa varautua kunnon suojilla. Se polttaa enemmän kuin missään muualla missä oon ollu, otsonikadon takia kai.


   Rantoja Perthissä on monia, Cottesloe, Scarborough ja City ehkä tunnetuimmat. Joillakin rannoilla ei saa uida kovien virtausten takia kuten Swanbourne. Muilla rannoilla taas voi olla aika ajoin haivaroituksia ja uimakieltoja sen takia.

   Jännä toi hintatasojuttu. Perth oli vielä kymmenen vuotta sitten Aussien halvimpia kaupunkeja. Ehkä se on suositumpi nykyään ja hinnat nousseet, vaikka nyt kun muistelen niin ruokakaupoissa oli aika kalliit hinnat silloinkin, ainakin Colesissa.

   Mukavaa reissua teille, tykkäätte varmasti! Oon vain ihan vähän kade!:)

   Poista
  3. Oi oi, olisipa upeaa, jos sattuisi sellainen mäihä, että pääsisi näkemään villidelfiinejä, vau!

   Kuuma siellä tosiaan nyt on, ja olen muiltakin kuullut sitä, että aurinko polttaa tosi pahasti jo lyhyessä ajassa. Onneksi ei ihan kalkkilaivankapteeneina paikalle pelmahdeta, mutta pitää olla tarkkana.

   Hui, haivaroitukset. Mulla on kunnon tappajahai-traumat, jaiks! Enpä usko, että lasten kanssa joka tapauksessa juuri muuta kuin lillutellaan varpaita rantavedessä :) Jo meren näkeminen ja hiekka varpaiden alla on täydellistä.

   Poista
 5. Aussinuorillehan Bali on oikea biletyspaikka. High Schoolin päättymistä lähdetään juhlimaan halvan alkoholin ja löyhempien määräysten perässä joukolla joko Balille tai Gold Coastille (joka Brisbanen lähellä; jälkimmäisessä pätee toki aussilait). Onneksi monet järjestöt Australiasta lähtevät myös Balille samaan aikaan pitämään huolta sammuneista ja rahansa hukanneista nuorista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen ymmärtänyt joo. Meitä ei tosin nuo bilekohteet, Kuta ja Seminyak kai lähinnä, vedä puoleensa. Täällä Ubudissa ei rällästetä – tai sitten me olemme jo nukkumassa keskellä riisipeltojen hiljaisuutta siinä vaiheessa :D Mikähän muuten on suomalaisten nuorten biletyspaikka lukion päättyessä? Onko Suomessa sellaista perinnettä? Mä en itse sitä juhlistanut aikoinaan, mutta jotkut kai lähtivät ja lähtevät Ruotsin-laivalle. Jos hyttibileiden sijaan olisi ollut tiedossa juhlia Balin rannoilla, olisin voinut harkitakin lähtemistä :D

   Poista
  2. Meillä Helsingissä se oli Kaivari yo-juhlan jälkeen ja tietty abiristeily sitä ennen.:)

   Poista
  3. Ah niin joo, abiristeilyt on jo silloin ennen valmistumista. Mäkin kyllä lähdin Vaasan yöelämään lakkiaispäivän iltana, mutta mitään tuollaista aussit Balille tai jenkit Meksikoon -tyyppistä riehaantumista valmistumisen jälkeen ei taida Suomessa olla.

   Poista
 6. Perthistä kannattaa ehdottomasti ajella etelään päin. Yallingupissa olin kaverini ns. kakkosasunnolla rinteellä, josta näkyi Intian valtameri. Auringonlasku oli tajuttoman upea siitä katsottuna. Jos nyt lähtisin perheen kanssa sinnepäin niin ilman muuta yrittäisin löytää airbnb- tai bed&breakfast-paikan Yallingupista. Hauskaa seikkailua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, pitääkin tsekkailla tämä vaihtoehto! Musta tuntuu, että mielellämme koetaan tässä välissä pari viikkoa kaupunkielämää, mutta auringonlasku Intian valtamereen rinteellä sijaisevasta asunnosta käsin katseltuna kuulostaa kyllä melkoisen ihanalta :)

   Poista
 7. Olin joitain vuosia sitten Perthissa ystävän luona. Minusta se oli itse asiassa aika tylsä, lähinnä hallinnollinen kaupunki korkeine rakennuksineen. Mutta ympäristössä on rantoja ja bussilla pääsi eläintarhaan kaupungin pohjoispuolelle. Vuokrasimme myös auton viikoksi ja teimme reissun Perthin lounais- ja eteläpuolelle, joka oli ihanaa aluetta! Meillä oli kaikenlaisia suunnitelmia road tripille, mutta matkatessa sitä vasta hahmottui Australian etäisyydet...paikka joka näytti olevan lähellä olikin usean tunnin ajomatkan päässä! Hyvää matkaa Ausseihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että me ollaan pari viikkoa ihan fiiliksissä vain siitä, että ollaan Australiassa :D Etäisyydet siellä tosiaan ovat hämääviä, näin olen ymmärtänyt ja mitä karttaa tutkailen. Mukavaa päästä kokemaan kaupunkielämää paikassa, joska on iso mutta silti pieni. Ja kiva tietää, että pidit myös niistä lähellä olevista rannoista. Me asumme nyt Balilla keskellä saarta, emmekä ole nähneet rantaa saati merta kuin viimeksi tänne saapuessamme lentokoneesta käsin :)

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe