Parempia unia etsimässä: villalla nukkumisen vaikutukset unenlaatuun

17.1.17

Lue myös nämä

36 kommenttia

 1. Hyvä ja kattava postaus! Jään mielenkiinnolla odottamaan jatko-osaa. :) Haaveilen itsekin näistä patjoista. Muita Porin Villan ja Peitteen tuotteita meiltä jo löytyykin koko perheeltä (peittoja, patjansuojia ja tyyny). Ohut villapeitto on ollut aivan mahtava pakkasilla! Lisäksi villainen patjansuojus oli edullinen ja helppo tapa tuoda sänkyyn vähän villan pehmeyttä sekä helppohoitoisuutta, kun suojaa alla olevia patjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit :) Mulla on villapeitoista se paksumpi, tällainen vilukissa kun olen. Villasukat jalassa 11 kuukautta vuodesta. Otin villasukat mukaan jopa tänne Balille, mutta lentokoneen jälkeen ei onneksi ole ollut käyttöä :D

   Poista
 2. Meillä oli Porin villan ja peitteen täyspuuvillainen futonpatja, ostin sen monen vuoden haaveilujen jälkeen. Valitettavasti yhden vuoden nukkumisen jälkeen siihen oli painunut selvät nukkujien jäljet ja itselläni selkä hajalla. Patjaa rullattiin ja käänneltiin säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa, rullauksen jälkeisenä yönä se oli ok mutta sitten taas aivan kuopalla. Ei ollut meille soveltuva patja :( vaikka olisi niin ihanaa ollut suosia kotimaista työtä ja perinteisiin nojaavaa patjatekniikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei, kuulostaa tosi kurjalta! Etenkin kun pitkän ajan haaveilun jälkeen joutuu pettymään. Reklamoitko tuotteesta? Kuulostaa vähän oudota tuo patjan käyttäytyminen.

   Poista
 3. Yritin jo tietokoneella kommentoida mutta ei näytä viestit lähtevän millään. Yritetään nyt kännykällä. Toivottavasti ei tule kolmatta kertaa viestiä minulta. Eli yritän ruinata sinulta heti kommenttia lasten patjasta. Oletteko olleet tyytyväisiä? Minulla on juuri nyt patjan osto edessä 3-vuotiaalle. Futon oli harkinnassa luonnonmukaisuuden vuoksi, mutta hiukan se epäilyttää. Pelkään että on liian kova tai ei kestä käytössä hyvänä. Ajattelin jo tyytyä familonin patjaan, mutta vähän taas kiinnostus heräsi futonia kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan, jos kommentoinnissa on ollut ongelmaa. Onneksi kolmas kerta tuli läpi.

   Me ollaan oltu patjoihin tosi tyytyväisiä. Oli mahtavaa saada erikoismitoiulla teetetyt patjat, jotka sujahtavat täydellisesti vanhaan 50-luvun kerrossänkyyn. Lapsilta itseltään on tietty vähän hankala saada mitään "järkeviä" vastauksia patjoihin liittyen, mutta hyvin uni tuntuu maittavan. Lapsilla on täyspuuvillaiset futonpatjat, eli samanlaiset kuin meidän vanha patjakin oli. He ovat siis tottuneet perhepedissä sellaisella nukkumaan. Onhan se siis sellaista "tavallista" patjaa kovempi, mutta itselläni selkä ei edes kestä överipehmeitä sänkyjä. Parit hoteliyöt olen nukkunut petarin päällä lattialla :D Hyvänä pysymisestä en ehkä osaa vielä näin lyhyen ajan jälkeen antaa varmoja mielipiteitä, siihen tarvittaisiin ainakin puolivuotta lisää. Mutta kuukauden käytön ja parien lakanavaihtojen (ja rullausten) jälkeen patjat ovat ainakin vielä ihan pränikät :)

   Poista
 4. Hyvä postaus, kiitos. Mahtavaa, että tällaisia yrityksiä vielä on! Meillä on ostettu vain patjansuojus Porin Villa & Peitteeltä, ja on plussaa että lapsiperheessä patjansuojuksen voi pestä 60 asteessa! (oliskohan tämä kuitenkin ollut puuvillatäytteinen eikä villaa?) Tyytyväisiä ollaan kuitenkin oltu. Lapsille en raaskinut hankkia patjoja tuolta. Ovat melko hintavia suhteessa siihen, mitä vahinkoja pienille voi öisin sattua. Ratkaisin ongelman niin, että tein villasta huovuttamalla vaahtomuovipatjan päälle suojuksen, jolloin saa vähän villaa alle ja suojaa kosteusvahingoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Ja äläpä muuta sano, niin hienoa, että tällaisia yrityksiä Suomesta vielä löytyy. Teidän patjansuojus on varmaan se puuvillainen, kun sen voi pestä 60 asteessa. Villatuotteille pesuohje on 40 astetta.

   Pissavahingoilta suojaamisesta ja muusta futonin hoitoon ja villavuodevaatteisiin liittyvästä kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa. Tuo sinun huovuttama villasuojus kuulostaa mainiolta!

   Poista
 5. Kiinnostava asia! Jäin miettimään, että mitenköhän allergikko reagoi noihin tuotteisiin. Onkohan olemassa mitään tutkimuksia? Meidän allergikko nimittäin reagoi ainakin villashaaliin ja lampaankarvaan, myöskään suoraan ihoa vasten ei voi olla mitään villaista. Joten voi olla, jos sängyssä olisi villaa alla ja/tai yllä, niin ei olisi kuitenkaan kovin rentouttava uni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin tulossa juuri kysymään samaa.:) Olen itse allergikko ja todella monelle eläinkarvalle allerginen. Höyhentyynyä en voi esim. käyttää kun nenä vuotaa ja silmät kutisee, mutta villavaatteita sentään voin käyttää. Tykkään kyllä luonnonmateriaaleista ja olisikin kiva jos sänky olisi mahdollisimman luonnonkuituinen. Luulen vain, etten voi ottaa riskiä villapatjojen ja peittojen kanssa.

   Poista
  2. Hei,allergiat ovat todella yksilöllisiä ja jokainen tietää parhaiten oman tilanteen.
   Meidän tuotteissa villa on puuvillakankaiden välissä.
   Suoraa ihokosketusta ei siis tule. Juuri tuo ihokosketus on monelle allergiaa aiheuttava.Jos on allerginen esim. kissalle tai koiralle, siitepölylle, niin villatäytteiset vuodevaatteet voivat aivan hyvin sopia, yleistää ei voi.
   Meidän valkaisemattomasta puuvillasta valmistettu Futon-patja käy monikemikaaliyliherkille sekä homealtistuneille. Samoin käy puuvillatäytteiset peittomme ja sijauspatjamme.
   Suosittelen kokeilemaan aluksi jollakin yksittäisellä tuotteella.

   Poista
  3. Kiitos Teija vastauksesta! Tämä varmasti kiinnostaa monia.

   Poista
 6. Aah, ihana postaus. Oon jo jonkin aikaa suunnitellut ostavani täältä seuraavat sänkykamat, enkä sitä "hestensiä". Mä oon kelannut tota futonasiaa, tykkään jämäkästä mutta en kuitenkaan laudankovasta patjasta. Aivan kauhistus on pehmeä löllerö, jonne uppoaa. Mikäköhän noista firman futoneista olisi silloin paras? Ois muuten ihan ässää jos firman nettisivuilla ois vielä vähän tarkemmin esitelty patjojen käyttöominaisuuksia just esim tän kovuuden ja joustavuuden näkökulmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, mullekin kauhistus on löllerö patja, jonne uppoaa! Ja siihen vielä jättimäiset tyynyt, joihin uppaa ja voikin mieluummin siirtyä lattialle nukkumaan :D

   Mäkin puhuin Teijalle ja Antille, että nettisivuilla voisi olla vähän tarkempaa esittelyä noista patjamalleista. Mutta ymmärtäähän sen, että kaikelle spesifille ei vaan ole tilaa tai muuten tulee ähky ja infoahdistus. Teija ja Antti myös toivoivat, että mahdollisuuksien mukaan oma patja valittaisiin testaamalla, että tulee varmasti hyvä. Heillä on Turussa näyttelytila, jos Suomessa käydessäsi piipahdat taas Turussa :)

   Meillä on aikaisemmin ollut täyspuuvillainen futon (ei Porin Villa ja Peitteen). Nyt on villa-kookos. Se on jämäkkä, varmasti jonkun selkään kovakin, mutta musta just hyvä. Napakka ja ilmava. Testasin myös futonia, jossa oli luonnonkumiydin. Ihan älytöntä, miten iso ero siinä heti oli. Mä jopa mietin, että mun isi, löllerösänkyjen ystävä, tykkäsi siitä :) Sulle se kuitenkin voisi olla liiankin joustava. Kempparin Nooralla on muistaakseni luonnonkumia hänen Porin Villa ja Peite -futonissa, häneltä saisi siitä ehkä parempaa kokemusta.

   Poista
  2. Mahtavaa, kiitos tästä :-)

   Poista
  3. Ole hyvä, kiva jos oli jeesiä :*

   Poista
 7. Meillä on Ruskovillan petarit(aikuisilla + koululaisella), jotka ovat olleet ihanat. Tyynyinä myös villatyynyt, mutta peittoina olen suosinut untuvaa. Minusta on mukava ajatus, että peiton voi tarvittaessa pestä 60 asteessa, varsinkin kun lapsille tulee vielä pissavahinkoja. Meillä vielä viikottain. Joutsenen untuvatäkit nauttivat pesuista. Villapeitosta on myös kokemusta lapsilla, ne ovat niin kauan hyviä kun ei tarvitse pestä. Pesut kutistavat ja paakkuunnuttuvat täytteen, vaikka kuinka pesisi hellästi ja venyttelisi pesun jälkeen. Puuvillapäällinen kaipaa välillä pesua ilman pissavahinkokin :) Vanha villapeitto on meillä nyt patjansuojuksena.Tyynyissä tuo painuminen yms. ei niin paljoa haittaa, koska ne on edullisempi vaihtaa aina välillä muutenkin. Yksi loistava tyyny on muuten Ruskovillan hirssiakanatyyny, siitä saa täytteet ulos pesun ajaksi. Ja jos täytteet haluaa vaihtaa, niin vanha menee biojätteeseen :) Mahtavan mukava tyyny! Nämä nyt ovat omia kokemuksiani ja luonnonkuiduilla jatketaan edelleen :)

  Olisi kiva kuulla kokemuksia pidempiaikaisesta käytöstä ja pesuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että teidän perheellä on hyviä kokemuksia villalla nukkumisesta. Mäkin vähän nikottelin sitä, että villaa ei voi pestä kuudessäkympissä, kun tykkään kans pestä vuodevaatteet kuumissa lämpötiloissa. Saas nähdä, mitä olen pitkässä juoksussa asiasta mieltä.

   Akanatyyny on jännä! Porin Villa ja Peitteelläkin on sellainen valikoimissaan ja kokeilin sellaista verstaalla ekaa kertaa. En ollut aikaisemmin edes kuullut moisesta. Siinä vasta hyvä tuoksu olikin! Vähän aristelin akanoista kuuluvaa rahinaa, minkä takia päädyin villatyynyihin, mutta ehkä vielä joskus, pikkulapsiaikojen valvomiset vähän kauemmaksi jääneenä, uskallan kokeilla vähän äänekkäämpääkin tyynyä :D

   Poista
  2. Meillä esikoinen sai yksveelahjaksi villapeiton juniorkoossa. Peitto on ollut nyt käytössä yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 ja on edelleen kuin uusi. Kolmas muksumme nukkuu alla paraikaa.

   Itselläni on villatyyny, miehellä akana. Petauspatjana se ohkasin villamalli. Untuvatäkistäni en vaan suostu luopumaan ja mies pitää silkkitäkistään, mutta haaveilen villatäkistä esim sohvalle.

   Poista
  3. Villapeitto onkin muuten hyvä idis vauvalahjaksi, ristiäis/nimiäislahjaksi tai vaikka just yksivuotislahjaksi.

   Mä törmäsin Porin Villa ja Peitteellä ekaa kertaa akanatyynyyn, vaikka se kuulemma on ikivanha ja maailmanlaajuinen tyyny. Ehkä vielä joskus päädyn kokeilemaan sellaisella nukkumista :)

   Poista
 8. Meillä on muutaman vuoden ollut Porin Villa ja Peitteen kookos-villa-puuvilla-futon, jonka päällä paksu (!) villapetauspatja. Nukuin aikaisemmin vuosia puuvillafutonilla, joka oli aivan liian ohut, mutta tämä jämäkämpi kookoskuitu+villa-kombo on aivan mahtava helposti kipeytyvälle selälleni. Suosittelen lämpimästi! Hintakaan ei mielestäni ollut paha kotimaisesta laatutyöstä ja hyvistä materiaaleista, ja edullinen kotiinkuljetus oli myös huippu juttu autottomalle pääkaupunkiseutulaiselle. Pohjallahan tuossa täytyy ehdottomasti olla sälepohja, jotta patja hengittää, eikä kasaanpainuminenkaankaan ole ollut ongelma, koska säleet antaa myöten. Ja käännellään sitten tarvittaessa. Petarista saa myös helposti pissavahingot (joita meillä aiheuttaa enimmäkseen lemmikit ;)) puhdistettua laimennetulla etikalla puuvillakankaasta, ja villa taas ei ime hajuja, vaan tuulettaa itse itsensä, tuo ihmemateriaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kiva kuulla hyviä kokemuksia! Meillä on nyt kymmenen vuoden puuvillafutonilla nukkumisen jälkeen villa-kookos -futon ja tykätään tosi tosi paljon. Meille patjat tulivat osana tämän yhteistyön palkkiota, mutta olen samaa mieltä: hinta on hyvin kohtuullinen kotimaisesta ja laadukkaista materiaaleista tehdystä käsityöstä.

   Kiitos myös etikkavinkistä! Villavuodevaatteiden ja futoneiden hoitoon (ja niihin pissavahinkoihin :D) palaan sitten seuraavassa postauksessa tarkemmin.

   Poista
 9. Kuulun huonojen nukkujien joukkoon. Joulukuusta asti nukuttu Villan ja Peitteen kasettipetauspatjalla. TYKKÄÄN! (vaikka olikin arvokas sijoitus). Vuosi sitten ostimme uudet sängyt "älyvaahto" petarin kanssa. Oli kuin kylpyammeessa olisi nukkkunut. Hikoilin joka yö! En hikoile enää, vaan nukun onnellisena. Lisäksi älyvaahto ei oikein sovi puutaloon, jossa lämpötila on +17-18C, koska se on kylmässä kovaa.

  Tyttäremme nukkui ensimmäiset 6 vuotta Villan ja Peitteen kookoskerroksista tilauksesta tehdyllä patjalla, jossa päällä heidän ohut petari. Ei ainakaan lapsen tullut muovihöyryjä hengitettyä.

  Veneessä ollut kookoslevystä tehdyt istuisaluset, jotka olleet käytössä 30 vuotta. (Päälliskankaan tietenkin joutunut uusimaan) Kuivuvat nopeasti!

  Seuraava ostos villatäkit kun untuvapeitot tulevat tiensä päähän. Ja villatyynyistä haaveilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, niin kiva kuulla, että yöt ovat parantuneet. Univaje ja uniongelmat ovat KAMALA asia, joiden kanssa en toivottavasti enää koskaan joudu kamppailla. Ja toivon, että kukaan ei joutuisi.

   Kookos kuulostaakin mielenkiintoiselta! Meillä on nyt tosiaan kookos-ydin, mutta siihen en ole sen tarkemmin perehtynyt. Kuulostaa tosi kätevältä materiaalilta veneellä.

   Poista
 10. Ihanaa, täältäkin ylistyslaulu porilaisille futoneille. Minulla on käytössä villa-kookosversio ja miehellä vieressä puuvillafuton. Ihan suoraan sanoen en kauheasti eroa huomaa, nukun kummalla puolen tahansa. Ihanat unet saa kummallakin.

  Olisikohan villalla vanhemman väen mielissä huono ja navettamainen maine. Kun kerroin anopille tilaanneeni villaisen petarin ja sitä sisältävän patjan, oli ensimmäinen kommentti "eihän siinä lampaanhajussa voi nukkua".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu kuulla! Meilläkin on just tuo villa-kookos -futon nyt patjana. Aikaisemmin oli puuvilla (ei Porin Villa ja Peitteen). Mä kyllä huomaan eron selvästi, mutta se saattaa myös johtua siitä, että vanha patja oli jo uli 10 vuotta vanha ja muutenkin siinä pisteessä, että se oli suotavaa vaihtaa.

   Villa tosiaan taitaa olla monen vanhemman väen edustajan mielestä vähän kummallinen vaihtoehto. Kun on kaikkia hienoja uusia ja muovisiakin :D

   Poista
 11. Täällähän on tuttuja patjoja. Hyvä niin. Meille Porin Villan ja Peitteen tuotteet tulivat siinä vaiheessa, kun huomasin hengityselinsairaiden järjestöjen suosittelevan nimenomaan niitä. Jos allergiset, homesairaat ja kemikaaliyliherkät nukkuvat näissä turvallisesti, niin tänne samanlaiset, kiitos!

  Sinä, joka sait patjasi kuopalle: miten rullasit sitä? Kun me ei näitä juurikaan muisteta rullailla (juu tiedän, futoneita pitäisi, mutta kun pienet lapset ja lähimuisti) ja silti patjat vuodesta toiseen jämäkät. En epäile tarinaasi, mutta rullaustekniikkasi kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että kyseinen järjestö suosittelee Porin Villa ja Peitteen tuotteita, mielenkiintoista – ja loogistakin, vaikka en itse onneksi kärsi mistää noista sairauksista ja oireista.

   Mekään ei muisteta rullailla patjoja niin usein kun ehkä suotavaa olisi, mutta sain Antilta ja Teijalta armahduksen: eivät kuulemma hekään omia patjojaan niin usein rullaile :)

   Poista
 12. Hei, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Mulla on menossa petari vaihtoon (sänky vielä jämäkässä kunnossa, joten siitä en luovu), samoin muksujen petipolitiikkaan on tulossa mullustuksia lähitulevaisuudessa. Syrjäisen asuinpaikan vuoksi en pääse hypistelemään tuotteita, vaan joudun tilaamaan sian säkissä. 😂 Eniten mietityttää tuotteiden HAJU/TUOKSU(ttomuus). Varsinkin tuo luonnonkumi epäilyttää, en toivoisi huushollini tuoksahtavan kortonkitehtaalle. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, kukaan tuskin tahtoo kontisa tuoksuvan kortonkitehtaalle :D Mun mielestä siinä luonnonkumissa ei ollut oikein minkäänlaista hajua, mutta meillä ei sitä itsellä ole patjassa, joten kokemuksena siitä ei ole kuin verstaalla vierailu.

   Villa kyllä tuoksuu, ei siis haise, ja se tuoksu on mieto ja mielestäni miellyttävä. Kun paketit avasti, silmille ei hypännyt pistelevän hirveää muovihajua, vaan mukana pehmeä villantuoksu. Mä olen herkkä hajuille ja mielestäni tuo villan tuoksu on todella hentoinen. Muut perheessä sitä eivät oikein edes huomaa.

   Poista
 13. Moi - myöhästyin alekoodin käytöstä. Mitä luulet, voisitko saada siihen jatkoaikaa vaikka maaliskuun loppuun niin käyttäsin heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! No minäpä kysyn, ei kysyessä mitään menetä :)

   Poista
  2. Kiva, kiitos! Odottelen siis hetken :)

   Poista
  3. Moikka! Valitettavasti koodi on ollut voimassa vain sen ajan, mitä se on ollut. Näin pysyy homma selkeänä :) Toivottavasti pääsette kuitenkin maistamaan makoisia unia Porin Villa ja Peitteen tuotteilla. Meillä kotiinpaluu Balilta lähestyy, ja vaikka muuten vähän ahdistaa, on kyllä ihana päästä nukkumaan omaan sänkyyn reissun muovirotjakepetien jälkeen.

   Poista
  4. Harmi mutta näillä mennään. Näköjään peitteet on nimeltä mainitsemattoman tavaratalon tarjouslistoilla sopivalla hinnalla tulossa ;)

   Poista
  5. Ah, vai siellä on myös Porin Villa ja Peitettä tarjouksessa. Mainiota!

   Poista

Lähiömutsin kuukauden nostot

Facebookissa

Pinterest

Subscribe